Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Green Smoothie /зелено нектарче/

green smoothie

Може би не знаете, но минимум 40% от менюто ни е желателно да се състои от тъмно зелени зеленчуци, най-вече листни зеленчуци. Ето няколко по-популярни такива – спанак, киселец, лапад, коприва, различни сортове марули, броколи, всички видове зелени подправки /магданоз, копър, босилек, кервиз, кориандър…/ и не много популярни, но много полезни – рукола, листа от глухарчета, щир, лобода, листата на цвеклото, детелина. Освен всичките минерали и витамини, с които ще се запасим, ние най-вече ще извлечем полза от хлорофила. И колкото по-тъмно зелени са листата, толкова повече хлорофил.

основната рецепта:
в блендер слагаме
1 връзка от зелени листа по наш избор
1 или 2 вида плод
2-3 чаши вода
мед пожелание
и пасираме докато се получи фина течна хомогенна смес

и няколко примерни варианта:

2-3 шепи коприва, измити много добре
2-3 резена ананас
2 чаши грозде
2 чаши вода
малко мед

или

2 връзки киселец
3-4 кивита
1 банан
2-3 чаши вода
мед

или

1/2 връзка рукола
2 шепи спанак
1 чаша ягоди
1 банан
вода и мед

green smoothie

Защо хлорофилът ни е толкова нужен? Предимствата му са толкова много, тук ще споменем основните. Той е преобразувана слънчева светлина, и консумирайки го ние приемаме слънчевата енергия в нашето тяло. Хлорофилът е живителна сила за нашите клетки. Той почиства и лекува всички органи и клетки и унищожава много от враговете ни – бактерии, гъбички и ракови клетки.
Защо да пием зелени нектарчета? Когато приемаме зелени зеленчуци под формата на салати, ние сме в състояние да изядем не голямо количество от тях. Приемайки ги под формата на такива сокове ще ни е по-лесно да приемем по-голямо количество зеленолисти, а оттам и хлорофил.
Друго предимство на тези нектарчета е това, че всички фибри се запазват, т.е. не ги изхвърляме така както бихме го направили, ако изцеждаме сокове със сокоизстисквачка. А фибрите са изключително важни за нашето здраве – те са като гъба, която засмуква и обира всичко застояло, и изгнило, и вредно по пътя си. Без фибрите нашите черва е малко вероятно да функционират правилно.
Също, хубавото на така приготвените сокчета е че те вече са почти смлени и нашето тяло ще изхаби минимум енергия за разграждането му. А това означава, че енергията която ние ще придобием ще е много по-голяма от колкото ако ги ядем на салата например. Сега се сетих да вметна: нали знаете защо ни се доспива след като си хапнем обилно. Защото след като храната попадне в стомаха ни, тялото ни влага изключително много енергия, за да я разгради. Затормозяваме го още повече ако ядем неестествена, недобре сдъвкана и храна бедна на ензими /в това число храната, подложена на термична обработка над 50 градуса/. При наличието на подобно меню, ние не само не получаваме необходимата ни енергия, но и изземваме от тялото си и малкото, която ни е останала. Енергийният проблем се влошава, когато преядем.
Още едно предимство на този начин на приготвяне на такива сокове. В рамките на 1 ден те чудесно запазват качествата си и затова ако пътуваме или сме на работа може да се запасим с 1 или 2 бутилки от него и така да се подкрепим, когато сме жадни или гладни. За 2 дена също може да се запазят, но само ако са в хладилник или хладилна чанта.

green smoothie

А ето и няколко от полезните свойства на хлорофила:
* прави средата в тялото ни по-алкална
* елиминира токсини и вредни бактерии
* елиминира лошата миризма, излъчвана от тялото ни
* премахва лош дъх
* пречиства черния дроб
* доставя желязо на органите
* помага в борбата с рака
* подобрява анемични състояния
* регулира менструацията
* облекчава хемороидни възпаления
* облекчава варикозни вени и венозната система в краката
* подобрява зрението
и много, много други

32 comments

1 Radula { 01.23.09 at 10:25 }

Любимите ми смутита!! Толкова са върховни просто! Пробвайте и с 2 круши + 1 банан – невероятно вкусно става. Също и с ягоди и малини, в момента има само замразени, но пак е много вкусно и питателно! 🙂

2 nora { 02.02.09 at 20:15 }

Mislq 4e 6te e prevazhodno i mislq da opitam i az,no molq vi kajete mi ima li nqkakvo ograni4enie za6toto sam 4ela 4e naprimer magdanoza trqbva da ne se upotrebqva pove4e ot 30ml na edin priem.Kak stoi vaprosa sas rukolata i koprivata

3 mer { 02.03.09 at 1:53 }

Аз лично никога не съм срещала предупреждение за предозиране със зелени храни, а това, което знам за магданоза е, че колкото повече толкова по-добре, особено за жените. Но това е, когато се консумира цял. А когато се прави на сок вече действа по-различно. Прясноизцедения сок от магданоз концентрира в себе си огромно количество етерични масла и затова не е добре да се предозира (от 30 до 60 мл смесено с други сокове – все пак трябва да изцедим доста магданоз, за да изкараме това количество). При смутитата участват целите листа, като по този начин поемаме и фибрите (все едно да изядем едно табули). Така вече ефекта на пречистване няма да има тази мощ както при прясноизцедения сок. Ако избереш да сложиш в смутито си магданоз, може да комбинираш 1 връзка магданоз и 1 връзка киселец, за да не е толкова концентрирано на аромат на магданоз.
А колкото до останалите зелени листа, суровоядците в Щатите ги обожават и ги консумират наистина в огромни количества (виждала съм да си правят смутита от какви ли не зелении, дори трева от полянка – в един сайт гледах филмче как отива в гората, набира си една чанта с трева, разбира се от екологично чист район, и си прави смути, и това е много популярно там). Също много ползват кейл, поради тъмно зеления му цвят, но ние тук май нямаме. Аз се съмнявам да ги настигнем по-количество на изпиване на зелени смутита :). Но ако открия някога нещо като предупреждение за дадени зеленолисти зеленчуци, ще го споделя веднага.

4 Весела { 03.02.09 at 18:35 }

Искам да попитам правилно ли е да се смесват плодове и зеленчуци, тъй като в книгата на Артехов четох, че те трябва да се консумират задължително отделно и да има поне два часа между двете хранениия.

5 mer { 03.02.09 at 22:12 }

Наистина, не е добре да смесваме плодове и зеленчуци на едно хранене. Получава се ферментация, която е вредна за нас. Но според мен случая със зелените листа и плодове е по-различен. Например, препоръчва се с богатите на желязо тъмнозелени листа да се приемат плодове или сокове, богати на витамин С, за да може желязото да бъде добре усвоено от организма ни. Може някой ден да успея да го обясня по-изчерпателно :). И все пак ползите от тази напитка са толкова многобройни, че всичко останало е почти без значение.

6 Шпльонк { 03.16.09 at 14:19 }

Много ме вдъхнови с този блог и сега по цял ден рисърчвам. Ето на какво попаднах: http://www.greensmoothiegirl.com
Авторката пише много и за пречистването на водата.

7 Atanassia { 03.23.09 at 20:21 }

Предполагам, че тези нектари могат да се дават и на 1-годишни деца, нали?
А ще се получат ли и с пасатор?

8 mer { 03.24.09 at 16:40 }

Всичко зависи от това на какъв етап от захранването е детето ти – ако си хапва разнообразни пресни плодове и зеленчуци със сигурност може и зелено сокче да пие. Мисля, че и с пасатор ще стане – може би малко по-дълго време ще трябва да се пасира, за да стане по-хомогенно.

9 vasilena { 03.24.09 at 20:00 }

Мер,моля те кажи копривата съвсем сурова ли я слагаш в блендера,защото има власинки,които парят?И не дразнят ли те стомашната лигавица по някакъв начин?Защото аз днес си правих Смутито и стана СУПЕР наистина.Обаче не знаех как стои въпроса с копривата и я сложих за 10-15 секунди във вряща вода:)

10 mer { 03.24.09 at 21:53 }

Когато копривата се смачка или се пасира, власинките губят парливото си действие. Така например може да се прави салата от свежа коприва, която е нарязана на ситно и с пръсти намачкана със зехтин. Аз съм си правила няколко пъти (дори я мачкам без ръкавици) и не съм усетила нещо по-различно, а е много полезно да се яде коприва в сурово състояние. Но съм чела, че на някои хора не им понася просто (дори и варена), тъй че може да си направиш някакво малко количество, да видиш как ще ти действа и ако не усетиш нищо по-различно давай смело.

11 Деси { 03.25.09 at 9:18 }

Аз тази седмица направих първото си зелено нектарче с ананас, банан и коприва, много добре се получи. Тези дни мисля да си направя и суровата супичка от коприва.

12 Talita { 04.02.09 at 12:00 }

Тези нектарчета изглеждат супер вкусни, но след толкова дни на плодове вече не ми се хапва сладко. Дали няма да може някой да ми предложи солен вариант който да си хапвам като понапредна със захранването:)))

13 Деси { 04.02.09 at 12:45 }

Здравей, аз мога да ти предложа нещо като сурова супичка, която много ми харесва. В сокоизтискавачка слагаш 2стебла целина и 1краставица. Полученият сок се слага в блендер, прибавя се 1/2авокадо, малко хималайска/морска/ сол и се миксира докато се получи гладка смес. Изсипва се в купичка и се добавя 1нарязан на кубчета домат без семките, малко червен лук, орехи и малко копър. На мен тази комбинация ми харесва страшно много, а може да си я хапваш и със сурови крекерчета.

14 Eli { 06.07.09 at 15:59 }

Здравейте! Извинявам се за въпроса- ни в клин ни в ръкав. Но имам желание да пия зелени смутита, но нали все тръбят за тези прословути нитрати и най вече в зелените листни зеленчуци/ е и във всички зеленчуци /, та въпросът ми е как да се предпазим , как да ги избегнем, знам че и миенето много не помага. Mer ако знаеш нещо по въпроса, сподели. И още едно въпрошче – за сусама, по колко е добре най много да приемем на ден? Благодаря предварително!

15 Radula { 06.07.09 at 22:01 }

Здравей, Ели!
За да изчистя плодовете и зеленчуците си от нитрати и остатъчни химии по тях, предварително ги кисна във солена вода или в вода с няколко капки цитросепт.

16 mer { 06.09.09 at 1:13 }

Да, култивираните зелении са повече обсипвани с химия, затова може да си набираме сами по-диви такива – лобода, глухарче, седмолист, киселец, лапад – тези които растат без да им се обръща особено внимание. Иначе, нитратите не знам как може да се извлекат от растението, май няма такъв начин. До колкото знам спанакът има най-силна способност да абсорбира цялата химия от почвата, той най-много натрупва нитрати за съжаление. За това е важно да си купуваме био или да си отглеждаме сами, което не всеки има възможност да прави.

17 Neda { 08.21.09 at 21:42 }

В химията нитратите се разглеждат като солите с най-голяма разтворимост във вода. Неразтворими нитрати няма, докато има неразтворими соли на почти всички други киселини- карбонова/въглеродна/ киселина, и др. От няколко вида соли, поставени във вода, най-бързо се разтварят нитратните соли /солите на азотната киселина/. Затова обилното измиване на зелените листа и накисването им във вода отделя огромна част от нитратите. Другата химия обаче е „тежка артилерия“ и с нея е трудно….но да се надяваме, че е прекалено скъпа и я пестят…. 🙂

18 Nora { 09.04.09 at 17:29 }

Според вас колко време и в каква вода(студена,топла) е добре да се киснат.
И аз също снам,че не добре да се смесват плодове и зеленчуци.Дори знам,че не е много хубаво да се комбинират повече от 2-3 вида плод,както и кисели със сладки и т.н.
А как се предпазвате от химикалите по принцип(миете,белите и т.н.).Препоръчително е всичко да се бели дълбоко,но пък и много от полезните са в корите,а пък какъв по-голям кеф от това да хрупаш голяма,сочна ябълка с кора например.

19 mer { 09.13.09 at 20:47 }

Накисвай ги в студена вода с малко оцет, сол или цитросепт за 10тина минути.

20 Nora { 09.14.09 at 8:33 }

А с натурален оцет ли или може и с обикновен,ако после ги измия добре(а от къде мога да си купя натурален,ако нямам възможност да си направя,утрепах се да търся.Искам да чистя и каната Брита,а не ми се хаби лимон за това,а и не знам ако го направя с обиновен дали не остава вкус,мириз и др.гадории).А какво е цтросепт и къде да го намеря?

21 Radosti { 09.14.09 at 21:50 }

Има го в аптеките: //www.citroseptbg.com/

22 Nora { 09.17.09 at 17:01 }

Моля ви кажете,ако намерите мястов Пловдив където продават био плодове и зелнчуци или пък ,ако имате сигурни/проверени хора по пазарите,които не използват торове,не пръскат и т.н.Аз до скоро пазарувах от време на време от този сайт http://biodarma.org/producers.html -нямаха голям избор,но пък бяха на добри цени.Но нещо не работят,май няма търсене(поне не достатъчно)Виждала съм в Пикадили био подправки в саксии,но не съм си взимала,тъй като не знам как да ги гледам и дали раждат по няколко пъти.Не са скъпи,но не си заслужава,ако ги обереш веднъж само.Ако има някой,който може да даде съвет за отглеждане на подправки в саксия в домашни условия

23 mer { 09.17.09 at 23:49 }

За да отглеждаш подправки в саксия, трябва да са на открито – на перваза, на терасата… В затворено помещение „не щат и не щат“. На няколко пъти съм се опитвала, но стават едни издължени и рахитични. На тях им трябва вятър да ги вее, слънце да ги огрее и роса да ги налее 🙂 . А на двора си е съвсем друго – босилека ми стана цял храст от 1 единствен корен – редовно си го подрязвах и той доста се разклони, а листата са му колкото дланта ми.

24 Petia { 12.01.09 at 17:54 }

Zdraveite,

Moje li da mi dadete idei za zeleni sustavki za fresh prez zimata – az se se6tam samo za brokoli…

25 roman_soldier { 12.01.09 at 22:07 }

Здравейте, това е добра идея за зелените нектарчета. Аз имам машинка подобна на блендер, която надробява на ситно всякакви твърди зеленчуци. След това им слагам малко олио от гроздови семки и поръсвам с някои подправки като гьозум и други, кой каквото си хареса.
Копривата не трябва да се яде сурова, натоварва бъбреците и може да ги повреди независимо че не се чуства паренето.
Листата от глухарче са изключително полезни с тях си излекувах анемията. Спомагат за усвояването на желязото в организма и улесняват работата на черния дроб. Могат да се ядат и дръжките на цвета, които са по вкусни а също и цвета може да се яде. Добре е да се бере от места далече от трафик защото глухарчето е склонно да усвоява токсините. От цвета може да се направи сироп.
Благословение!

26 Petia { 12.08.09 at 14:52 }

Здравейте,

Как си приготвяте зелено смуути през зимата – сега няма нищо подходящо на пазара, продава се спанак, но някак си имам чувството, че не е добре да се купува извън сезона? Какво е вашето мнение за wheatgrass powder – може ли да замести зелените съставки в зелено смуути? Благодаря за идеите:)

27 Aylin { 01.29.11 at 9:49 }

Обожавам смутита, случайно попаднах на този сайт и намерих хиляди рецепти
пробвайте и вие

http://727ef79ivecl1x8lzi-lo6jhad.hop.clickbank.net/?tid=SMOTHIES

28 Iva { 01.10.13 at 13:32 }

Здравейте!
Възможно ли е суровият спанак да пречи на болни бъбреци, при камъни в бъбреците?
Аз цяло лято пих зелени смутита, предимно с магданоз и си бях добре. Наскоро купих био спанак за смутита. Три дни пих (в не големи количества – около 400мл на ден) и 2-та дни ми стана много зле на стомаха. Почти през целия ден ми се гадеше. Дали може да е от спанака?

29 Ask { 01.10.13 at 17:51 }

Да, може особено ако си по-слаботелесна, пии топли чайове с малко мед да балансираш, като стане топло времето може пак да пробваш със спаначено смути, иначе 400мл. си е доста сок от спанак и магданоз за дневна доза. Може на 300мл. сок моркови да слагаш към 50-100 спаначен и още по-малко магданоз. Ако може морковите преди това да затоплиш и сока да се получи топличък ще усетиш благинката отвътре.

30 Iva { 01.10.13 at 21:45 }

Аск, благодаря за отговора. Аз пак прегледах статията. Не съм на грешното място:) Не съм пила сок от спанак, а цели листа спанак смлени с няколко плодчета. Когато четох книгата на Бутенко за смутитата останах с впечатлението, че по-скоро помагат на стомаха. Надявам се, че аз не съм от изключенията, на които смутитата със спанак не им понасят 🙂

31 Ask { 01.11.13 at 1:25 }

Зависи каква конституция си, ако си Вата – Вятър, по-слабичка, заморничева, с тънки кости и т.н., не е за теб спанака, но ако потърсиш повече информация ще си прецениш сама. Иначе каквото му е вкусно на човек, значи е за него.

32 Анита { 03.19.13 at 11:29 }

Здравейте ! От около 2 седмици пия зелени смутита и се чувствам страхотно. Който се интересува може да прочете “ Енергични за цял живот“ http://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/13189-energichni-za-tsyal-zhivot-viktoriya-butenko/
Има доста полезна информация.

Leave a Comment