Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Студено пресованите растителни масла

студено пресовани масла

Тази информация ми бе предоставена от фирма Булдара – производител на първокачествени студено пресовани масла с превъзходни свойства. А именно:

Конопено масло – едно от най-богатите и най-добре усвоими от човешкия организъм масла, познати от древността. Използвано против малария, изгаряния, ревматизъм, родилни болки и др. Данни за него в Европа има от преди 5500 години. Съвременни изследвания на маслото доказват съдържанието на повече от 19 вида ненаситени есенциални мастни киселини в най-благоприятно за човека съотношение.
* богато съдържание на витамини особено от група В
* изразено антибактериално и противовъзпалително действие
* противотуморно действие
* прочиства и удължава живота на всички органи и системи до клетъчно ниво
* мощен природен енергиен източник
* благотворно влияние при проблеми със стомашно-чревния тракт и пикочо-половата система
* нормализира кръвното налягане и нивото на холестерола в организма
* използва се като универсално козметично средство при проблеми и за оптимално поддържане на кожа, коса, нокти, и за всички видове масаж
* отлични вкусови качества

Тиквено масло – едно от най-леките и приятни за храна природни масла.
* съдържа витамини А, Е, група В, цинк, селен, ценни ненаситени есенциални мастни киселини и мощни антиоксиданти, незаменими за човешкия организъм
* стимулира храносмилането и подобрява дейността на целия стомашно-чревен тракт
* унищожава различни чревни паразити и предпазва от заразяване с тях (панделковидни, острици и др.)
* при смущение в уринирането и инфекции в цялата пикочо-полова система
* при аденом на простатата
* изразено антитуморно действие
* укрепва и заздравява сърдечно-съдовата система
* намалява и предотвратява старческите изменения в организма (благодарение на селена)
* при проблеми с очите, особено при катаракта

Ленено масло – ленът е използвана още в древността билка. И това масло е изключително богато на есенциални ненаситени мастни киселини. Използва се за редица проблеми и заболявания:
* изготвят се мехлеми против изгаряния, възпаления на кожата
* като лечебна каша за прочистване на организма
* намалява лошия холестерол
* защитава от сърдечни заболявания
* понижава и регулира кръвното налягане
* при подагра и фиброзни тумори на гърдата
* изразено противовъзпалително действие
* при камъни в жлъчката
* при екземи, акне, псориазис, слънчеви изгаряния и розацея
* повишава здравината на косъма и ноктите
* намалява риска от рак и предпазва от ефектите на стареенето
* облекчава менопаузата, менструалните спазми
* при женско безплодие – съдържа хормонобалансиращи лигнани и растителни естрогени
* при проблеми с простатата, мъжки стерилитет и импотентност

Приложения на маслата:
– за овкусяване на салати
– за супи, готвени ястия, но най-добре да се добавят след края на термичната обработка, с цел да се запазят ценните качества
– при различни здравословни проблеми да се взема по една чаена лъжичка на гладно 3 пъти на ден
И аз да добавя още идеи:
– когато си приготвяте прясно изцеден сок от жълти, оранжеви или червени плодове и зеленчуци винаги добавяйте 1 лъжичка масло към сока. В тях има много каротин, който е мастноразтворим и може да се усвои от организма само при наличието на масло. Такива, например, са морковите, цвеклото, червения грейпфрут и др.
– за приготвяне на масла за лице и тяло и за масаж – към някое от горните масла добавете съответния брой капки от любимите си етерични масла и масажирайте с тях цялото си тяло
– пийте сутрин на гладно следния детоксикиращ коктейл, направен от:
~ 1 чаша топла вода (най-добре температурата да е близка до тази на тялото ни)
~ сока от 1 лимон
~ 1-2 супени лъжици студено пресовано масло
~ пожелание 1 лъжица мед

31 comments

1 Мари { 07.18.09 at 15:38 }

Ето тук трябваше да попитам за лененото масло, но няма нищо, благодаря ти Мер, прочетох постинга ти. Всъщност вярно е че се разваля лесно, бързо и т.н но има незаменими свойства ако е добро – сега провеждам лечение, базирано на него(не аз де, но както и да е). Пиша тук пак с един въпрос, защото вие сте далеч по осведомени за „добрите и неизвестните храни“, най вече в Пловдив. Търся кокосово масло. Питах тук и там, в „здравословния магазин до главната -също, но ме гледат като смахната от летните жеги. Бях чела в нета че има някъде в София, но все пак и тук би трябвало да се намира. Ще бъда много благодарна за малко информация!
Приятен ден на всички

2 Мари { 07.22.09 at 11:05 }

Някой да ми подскаже къде да намеря кокосово масло в Пловдив? Благодаря!

3 mer { 07.22.09 at 21:06 }

Кокосово масло в Пловдив мисля, че няма, или поне аз не знам. От темата във форума се оказа, че има във Варна и София, но често е по заявка и е около 30 лева за 400 грама ли беше ?!?! нещо такова. Виж и тази тема – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=351.0 .

4 бате Бино { 07.23.09 at 0:34 }

Мари , ти кокосово масло щом търсиш, ще намериш, ама за какво ще го ползваш – за ядене ли ? Не знам дали знаеш, само да те светна – кокосовото и палмовото масло са НАСИТЕНИ мазнини.(Единствените растителни, които са наситени) Тоест ,те са в групата на говеждото ,свинското,кравето масло.. ит.н. ( Риск за инфаркт и т.н… )
Ако е някаква рецепта , сигурно е взета от вестник „Уикенд“ ?

Малко информация за маслата: , защото сигурен съм ,че малко хора знаят какво става при термичната обработка – полиненаситените растителни мазнини ( царевично ,сусамово, шафранено,слънчогледово) са КАНЦЕРОГЕННИ при ТЕРМИЧНА обработка, и токсични ,дори консумирани „студени“ . Заради самата си структура те са химически неустойчиви , реагират с кислорода и се превръщат в токсични съединения. При нагряване се деформират и се превръщат в трансмаслени киселини ,които могат да бъдат изключително токсични. (Стават като маргарина)
Мононенаситените ( зехтин ,фъстъчено, рапица ,бадемово) са по-приемливи за термична обработка , (за консумиране „студени“ вече е ясно,че са най-добри)
Но ако ще има яко пържене или печене – най добре е това да става с наситени мазнини – ( животински+палмово и кокосово ) които колкото и да са лоши като „студени“, при загряване не променят структурата си -остават си същите, докато растителните могат да станат много токсични .

5 Radula { 07.23.09 at 11:16 }

Мари, имало кокосово в един здравословен магазин близо до на Каменица завода, около Кап. Райчо… Но забравих точно къде, едно от момичетата във форума обясняваше веднъж, трябва да видя пак. Не знам къде там има здравословен магазин, явно е по-нов.

Бате Бино, има ОГРОМНА разлика между палмово и кокосово масло. Кокосовото е изключително полезно, а това, което си написал, важи с пълна сила за палмовото, то е като маргарина…

6 Меги { 07.23.09 at 11:32 }

Проверих наскоро за кокосово масло в онлайн магазините на БиоМаг и Слънце и Луна – и на двете места има – различни марки, но цената е между 30 и 35 лв. за 450 гр.
Аз доколкото знам, то е не променя структурата си при пържене.

7 Мари { 07.23.09 at 18:53 }

Здравейте! Намерих съвсем случайно кокосово масло в един здравословен магазин – до дома на техниката. Цената му е трийсет и няколко лв, но не знам дали е най – доброто. То е течно, а аз не знам защо си мисля, че трябва да е твърдо – писаха някъде че имало разлика между кокосово олио и масло…А на английски е oil, защо го превеждат масло, не знам. Някой от вас със сигурност е по-наясно. Благодаря на всички за коментарите ви по-горе!

8 Radula { 07.23.09 at 19:09 }

Мари, не се тревожи, когато е топло, маслото се разтопява, нормално е да бъде такова. През есента и зимата се втвърдява, затова се нарича масло, стои си като масло. Много се радвам, че и в магазина на Гладстон вече се намира. Цената е нормална, предполагам е същото като това в София.

9 torbalanka { 07.23.09 at 21:20 }

v internet iznamerih 4e palmovoto maslo sudurja 46 % prozenta nasiteni maznini i 39% nenasiteni ima oba4e i drygo palmovo maslo koeto se odbiva ot samiq plod to e podobno na kokosovoto maslo i za sujelenie pi6e 4e 4e kokosovoto sudurja 90 % nasiteni maznini a palmovoto maslo oba4e ot ploda sudurja 80% nasiteni . ne moje da nqma razlika ot rastitelnite nasiteni i jivotinskite nasiteni ili gre6a ?

10 mer { 07.24.09 at 0:42 }

Студено пресованото био кокосово масло е много тачено от суровоядците и се счита за мноооого полезно – едва ли не го слагат на почти всичко – десерти, салати, дресинги, торти, шоколад, смутита, сладоледи и т.н.

Coconut oil (кокосово олио) – добре е да е студено пресовано. То е без фибрите, тоест е филтрирано и се получава бистро олио, което при по-топло време или при допир с кожата се втечнява, иначе е твърдо. По принцип не мирише на кокос (освен ако не е изкуствено ароматизирано) и няма очаквания вкус на кокос.
Coconut butter (кокосово масло) – това е също студено пресовано кокосово масло, но не е филтрирано и е дори умишлено смесено с кокосовото месо. По принцип е в доста твърдо състояние, мирише страхотно на кокос и има вкус на кокос. Ползва се в десерти, сладкиши, сладоледи…
На български и за двете се ползва „кокосово масло“.

11 Radula { 07.24.09 at 1:30 }

Мер, в България продава ли се някъде coconut butter? По описанието ти, като че ли съм срещала само oil.

12 бате Бино { 07.24.09 at 9:22 }

Явно това кокосово масло е измежду продуктите ,за които се спори. Това ,което аз написах, е от книгата на Андрю Уайл -„Спонтанно изцеление“ А Андрю се води гуру на природосъобразния живот, личен здравен консултант на президенти. Той го отрича напълно това масло. ( Възможно е да греши 🙂 )
Освен това измежду купищата литература дето съм изчел по въпроса, не съм срещал като че ли някакви хвалебствия за това кокосовото. Да не е някаква платена публикация от производителите? Която да е разпространена после .Виждам ,че е скъпо и се получавало по специален начин, (едва ли не „патентован“ ) , естествено че тоя ,който го произвежда трябва да убеди хората да си купят ТОЧНО това масло, а не други,които са ТРИ ПЪТИ по-евтини.

(Когато става въпрос за скъп продукт,винаги трябва да се има едно на ум.То е същото като тенджерите „Цептер“ – най-великите тенджери на най-великата цена, само че и други фирми ( „Привилег“ напр. )
се оказва правят не по-лоши тенджери ,защото са от същата стомана и чрез подобна технология,ама на ония рекламата им яка..не можеш ги стигна лесно ..)

Мер, не се съмнявам ,че щом ти си убедена, значи има нещо сериозно .. 🙂
Ако е удобно,подай някакво инфо ,защото въпросът наистина е много интересен и аз се заинтригувах. Кое точно в едно наситено масло би могло да е полезно,че да компенсира неговата наситеност ?

13 mer { 07.24.09 at 10:46 }

Радулче, не съм намирала в България coconut butter – веднъж ми донесоха от Щатите и направо се влюбих в него.

Бате Бино, ето няколко връзки за ползите от кокосовото масло –

http://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil
The APCC provides a short bibliography of publications summarizing the coconut’s health benefits. Research shows that replacing other cooking oils with virgin coconut oil generally creates a more favorable HDL/LDL ratio. This oil has antiviral, antibacterial, antimicrobial, and antiprotozoal properties and, like all whole foods, contains nutrients for a healthy body.
Over many decades coconut oil received bad publicity due to its saturated fat content, but research has shown that not all saturated fats are alike and coconut oil is unique in its structural make-up. It is not only the highest source of saturated fats (92%) but included in this is the highest source of saturated medium chain triglycerides (62%) of any naturally occurring vegan food source. Furthermore around 50% of these MCT’s are made up of lauric acid, the most important essential fatty acid in building and maintaining the body’s immune system.
Apart from coconut oil, the only other source of lauric acid found in such high concentrations is in mother’s milk. Tropical oils and mother’s milk are by far the richest food sources of medium chain fatty acids available. The closest other source of these vital building blocks for our immune system would be milk fat and butter, comprising around 3% of its content. Any other vegetable oil is completely deficient in these medium chain fatty acids.
Coconut oil has been found effective against certain strains of the Candida yeast, though it is ineffective against others.

Едно видео – http://www.viddler.com/explore/mercola/videos/108/

и един цитат:
„Coconut oil/butter consists of 90+% saturated fat – a very important building block of every cell in the human body – on average, each cell membrane consists of 49% saturated fats (cooked saturated animal fat is toxic). Coconut oil/butter is an instant energy source but contains no cholesterol, no trans-fatty acids, and is not hydrogenated. It is excellent as a food and as a lotion for the skin.“

В днешно време е трудно да се има вяра на каквото и да е, но аз съм по склонна да вярвам, че студено-пресованото био кокосово масло е всъщност наистина много полезно. А иначе колкото до цената – само в България е толкова скъпо – в другите страни е по-приемлива (и разликата идва от това, че се внася, че многократно се препродава и т.н.). Какаовото масло е доста по-скъпо. А бадемовото и лешниковото масло също излизат много скъпо – а дори суровината е българско производство.

Важно е да се знае, че не бива да се готви със студено-пресовано кокосово масло. Масово се продава рафинирано кокосово масло, което се ползва за готварски цели и в производството на храни. Точно то надали е полезно за здравето ни.

14 бате Бино { 07.25.09 at 1:52 }

Благодаря, Мер. прeгледах ги нещата.

15 Nora { 09.14.09 at 9:44 }

Здравейте за кокосовото масло знам,че търпи високи температури,става даже и за пържене.(много е добро като слънчезащитно-пробвала съм го хем пази,хем придобиваш много приятен тен,но е по-подходящо за тези,които си имат една боичка по рождение).Чела съм някъде,но не помня вече къде,че не трябва да се готви със студено пресовано олио,логично.
Аз не съм суровоядка,но почти не използвам мазнина за готвене.Предимно варя,ако има нужда от мазнина добавям накрая.Не пържа,рядко пека,просто ми се дояждат картофи на фурна например, е тогава идва големия зор,ако не сложа мазнина стават все е дно варени…а на мен ми се хапват печени,сега готвя с олио от гроздови семена.Чудя се с какво да го заменя по устойчиво на термична обработка.Знаете ли кое е най-добре за готвене(печене)?
А при керкерчетата предполагам не е проблем ,ако добавим някакво олио по желание,каквото и да е,тъй като там температурата не е толкова висока,нали така?

16 mer { 09.15.09 at 11:06 }

Към крекерите може да добавиш студено пресовано масло, стига да не надвишаваш 50 градуса при сушенето. Иначе за готвене никое студено пресовано масло не е подходящо, там може да се ползва само рафинирано.

17 Nora { 10.06.09 at 10:31 }

Мер,да те питам ти ползваш ли такива масла като козметични средства?И дали всички трябва да се преваряват на водна баня(сега като се замисля,не знам дали е правилно да се подлагат на термична обработка ) за 1 час с отворена капачка,както зехтина(ползвам и за себе си и за бебо,така ни посъветва педиатърката)

18 mer { 10.09.09 at 22:08 }

Единствено такива ползвам за козметиката си. Имам едно правило, че моята козметика е тази, която мога да изям без притеснения.
Това за преваряването ме озадачава – студенопресованите масла стават вредни след термична обработка. Не бива да се пържи и готви с такива масла. Не мога да разбера от какви съображения го е казала. Дори да е на водна баня, предполагам, че водата завира, а тогава температурата на зехтина ще се качи много над 45 градуса.

19 Nora { 10.09.09 at 22:47 }

Ами и аз се зачудих ,но тя каза с отворена капачка всичко…излита от бутилката.
Иначе знам,че зехтина при продължителна употреба придава на кожата восъчно-матов тен. Затова, когато се влага за козметични цели, той се обезкислява и се пречиства допълнително(може би именно това се постига с преваряване в домашни условия…знам ли). Така че можеш да го използваш известно време и след това да го смениш със друго.Не съм мног сигурна колко е вярно всичко това,така че ако искаш провери и ти,но аз знам ,че все нещо го правят.

20 Dima { 10.20.09 at 19:55 }

Здравейте,
Първо искам да поздравя създателката на този уникален сайт,в които винаги мога да намеря много полезна информация:)И да ви попитам дали някой е ползвал тази сокоизтисквачка-http://www.juiceland.co.uk/item–L-Equip-Omni-Juicer–OMNI.html.Питам,защото има една приставка,с която може да се приготвя прясно изстискано масло от лен,сусам и т.н.-oil extractor.Изглежда доста интересно,но не знам дали наистина върши работа и дали си струва парите.Ако имате инфо,моля споделете:)

21 mer { 10.20.09 at 22:13 }

Дима, благодаря за хубавите думи.
Аз не съм ползвала тази чудна машинка, но от описанието веднага ми се прииска да я имам. Звучи невероятно, особено с тази приставка за извличане на масла, а и е на добра цена, сравнявайки я с моделите в Щатите. Надявам се някой друга да сподели опита си с нея.

22 Катя { 11.05.09 at 17:14 }

Каква е разликата между сусамово олио и сусамово масло. В момента слагам сусамово олио в храната на бебо и ако е токсично ще го спра.

23 е4о { 11.05.09 at 20:37 }

Здравейте, искам да ви попитам какво мислите за рибеното масло като начин за набавяне на ЕМК?

24 е4о { 11.05.09 at 20:40 }

И още нещо – вярно ли е, че в лененото семе има цианид? Кое масло е за предпочитане ленено или рибено?

25 mer { 11.13.09 at 13:03 }

Аз лично съм против рибеното масло. В лененото семе в действителност има цианид, но трябва да изядем доста, за да ни повлияе евентуално. Цианида се намира в обвивката на семето и до колкото знам не присъства в лененото масло.

Катя, би трябвало да са едно и също – обикновено са студено пресовани – виж какво пише на етикета. Ако не пише, че е студено пресовано, значи не е добре да го ползвате.

26 aniuta { 11.26.09 at 13:01 }

Привет на всички във форума! Заслужава ли си труда да купуваш семената, да ги смилаш, а олиото трябва и да се филтрува …. Аз си купувам масло от лен, сусам и бял трън /студено пресовани/ като меки желатинови капсули. Гълташ и забравяш. Много е удобно.

27 Лейла { 11.26.09 at 14:09 }

Aniuta желатина се произвежда от костите на умрели животни и излиза много по скъпо да пиеш тези капсули отколкото да си купиш бутилка с което и да е студено пресовано масло и да си го пийваш с лъжицата сутрин или добавено към любимите ти ястия.

28 Камен { 11.01.10 at 10:48 }

Както винаги конопа е най-доброто 🙂

29 kocheva { 01.06.11 at 18:15 }

iskam da vi popitam sashtestvuva li sok ot bor . Ako ima ,moje li da go namerya nyakade vav Plovdiv

30 Petko { 01.06.11 at 20:44 }

kocheva, съществува етерично масло от бял бор.

31 Надя { 04.20.11 at 11:00 }

Извинявм ае, да попитам дали имате опит с шафраново олио, конкретно се интересувам от това на фирма Clearspring, някой може ли да сподели информация за вкус, и евентуално ако знае за въздействието му върху човека
Благодаря ви

Leave a Comment