Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Пица и то сурова!!!

пица

Ето за любителите на пица и един вариант по принципите на суровоядството – пълна е с полезни витамини, ензими и енергия. Първо ще опиша поотделно основните съставни части и след това ще ги съединим в хрупкава пица.

Блат:

1 чаша покълнала елда
1 чаша смляно ленено семе
1 чаша бадеми, накиснати във вода (или други ядки)
1/2 глава лук, нарязана на ситно
2 лъжици зехтин
1 малка лъжичка мед
сухи подправки:
риган, мащерка, майорана

~ Вземете елда, накиснете я за 1 ден във вода, на другия ден я изплакнете и до вечерта вече ще е покълнала. Досега съм успяла да покълна само светлата елда, тази която е по-тъмно кафява не ми покълва (но по принцип елдата може да се ползва дори само след накисване за 1 ден във вода).
Смелете ленено семе на брашно или си купете готово. Накиснете го във вода, колкото да го покрива за 1 час. То ще я абсорбира и сместа ще стане малко лигава.
С пасатор или в блендер пасирайте всички съставки до получаването на тесто. Разстелете тестото в плоска тавичка върху фолио или хартия за печене. Оформете кръг. Изсушавайте до 48 градуса от двете страни за няколко часа.

блат за пица

Доматено пюре:

6-7 сушени домата (зависи от големината им), заделете 2 за тапенадата
малко свеж или сушен босилек
малко вода

~ Накисваме сушените домати във вода и след 1 час изхвърляме водата. След това ги накисваме за още около 1-2 часа във вода, но само колкото да ги покрие. Изваждаме доматите и със съвсем малко количество от водата, в която сме ги киснали, пасираме до получаването на пюре. Количеството добавена вода е индивидуално. По-добре е да се получи не много водно пюре.

доматено пюре

„Крем-сирене“:

1 чаша макадамия или кашу, накиснати за около 4 часа във вода
(може да добавим кашата останала от ядково мляко – в случая от кайсиеви ядки)
сока на 1 или 2 лимон (зависи от количеството сок и киселинността им)
1 скилидка чесън
1-2 лъжици студено-пресовано масло
щипка черен пипер
пожелание щипка морска сол, но имайте предвид, че доматеното пюре най-вероятно ще е достатъчно солено)

~ Всичко се пасира добре до получаването на еднородна кремообразна или едрозърнеста структура, зависи от индивидуалните предпочитания.

сирене

Маслинова тапенада:

1 чаша маслини без костилката – черни или зелени, може и кафяви
2 сушени домата, накиснати във вода
щипка сух босилек или няколко листа пресен
няколко лъжици зехтин

~ Пасирайте всичко добре. Добавете съвсем малко зехтин, колкото да спомогне самото пасиране.

тапенада

Аранжиране:

Вземете готовия блат и поставете в плоска чиния за сервиране. Намажете с доматеното пюре с желаната дебелина, отгоре разпределете както ви се харесва сиренето и тапенадата. Аранжирайте с подходящи парченца зеленчуци – в случая тиквичка, броколи, домат (може краставичка, целина, парченца маслини …). Отгоре може да сложите и свежи листа от магданоз, босилек (сега нямах подръка). Нарежете на триъгълни парчета и е готова за хапване.

пица

пица

пица

пица

пица

Пицата може да хапвате напълно студена, или с топъл блат, аранжиран веднага след изваждането му от фурната, или може след аранжирането да изсушите за още 1-2 часа на 48 градуса. Последното е добре, когато искате да хапвате топла пица, но трябва да имате предвид, че ако доматеното пюре е леко по-водно, блатът се овлажнява. Ето как изглежда пицата, изсушена за час и половина:

пица

Другия път ще сложа много повече тиквички, защото много ми харесаха така върху пицата.

пица

23 comments

1 Лина { 02.11.09 at 10:03 }

Нямам търпение да я изпробвам….

2 велина { 02.28.09 at 20:39 }

По принцип елдата е светла. Тази, която я продават с тъмен цвят- кафеникава, е предварително изпечена. Затова тя не може да покълне. Нейният аромат се отличава от светлата (зеленикавата) елда. В Русия и страните от бившия СССР се яде печената елда. Обикновено я варят като ориз и я слагат като гарнитура към някакво месо. Друг разпространен вариант е сварена на каша със захар и мляко.

3 benato { 03.06.09 at 9:33 }

Да, кафявата елда е бланширана,светлата омеква и покълва бързо.

4 AFRODDITA { 04.08.09 at 23:12 }

Къде може да се намери светла елда, досега съм попадала само на кафява?
Поздравления за невероятните рецепти, човек като ги чете с кеф ще стане суровоядец!!!

5 Петя { 04.08.09 at 23:53 }

В здравословните магазини със сигурност има светла елда, а съм намирала и в обикновен супермаркет тук в Пловдив… но винаги е немско производство и е по-скъпа, нашенската е все кафява, незнайно защо я заливат с вряла вода 🙁

6 Анна { 04.09.09 at 0:46 }

Сварена, светлата елда става лигава и неприятна на вкус и затова е препечената руска – тя става по-вкусна сварена. Но сурова и смляна на брашно в изсушено хлебче бялата придава невероятен аромат (в една от рецептите тук имаше хляб с елда)!

7 Деси { 04.09.09 at 9:36 }

Да аз дори първо си покълвам елдата и след това я правя на хлебчета с ленено семе, слънчогледови кълнове и подправки. Всяка седмица си суша от 1месец и смятам и занапред да си правя.

8 AFRODDITA { 04.09.09 at 14:28 }

Благодаря ви, момичета, ще потърся!!!

9 Mika { 04.11.09 at 19:06 }

Мер, откъде си намираш сушените домати? Аз търсех- но само видях сушени домати в буркан, твоите какви са? А иначе навсякъде има сушени чушки, но не и домати..

10 Radula { 04.11.09 at 19:12 }

Милче, и аз голям зор видях, докато ги намеря – навсякъде са в олио. В крайна сметка съвсем случайно открих в Кауфланд. Там има със сигурност! 😉

11 Mika { 04.11.09 at 20:26 }

Благодаря 🙂

12 benato { 04.11.09 at 21:57 }

И в Метро има и са евтини,на щанда на зеленчуците,до сушените гъби.Обаче са много солени .;0 Разфасовките са по 250грама.

13 Radula { 04.11.09 at 22:51 }

Бях търсила в Метро, но видях само от маринованите. Явно не съм разгледала добре. А иначе, тези в Кауфланд са по 100 гр пакета.

14 Петя { 04.11.09 at 23:14 }

Хмм, точно сушените домати не са никакъв проблем, поне в Пловдив навсякъде намирам, в Била са съвсем в началото при ядките, в Лекси са при здравословните храни, малко са забутани най-долу в единия ъгъл, в Мега Марина са при другите сушени плодове (най-евтините намерих там), в Пикадили пак при сушените плодове мисля…

15 mer { 04.11.09 at 23:59 }

Явно в Пловдив доста се намират (почти във всички големи магазини), има немски и български. Българските са в хартиена кутия с прозрачно фолио на капака, има още една марка сушени домати, която се продават в найлонов плик, но те ми изглеждат доста мръсни и второкачествени. Тези в кутията са добра цена и изглеждат добре. Наистина са много солени, но това е за да не се развалят, затова трябва да се киснат в няколко води, докато станат добри за хапване. Сега не мога да се сетя марката им, но май няма как да се объркат. Немските са много хубави, но и скъпи (мисля, че са био).

16 Вери { 04.15.09 at 7:43 }

Правихме пицата в неделя. Стана много хубава и сполучлива като за първи път. От предложения вариант спазихме почти всичко; не сложихме за украса домат и тиквичка. Сушихме блата във фурната на много ниска температура. Малко неекологично ми се вижда да използвам фурната за дехидрататор, но по- натам ще купим и това. 🙂

17 ЕЛЕНА { 03.24.10 at 17:16 }

Сушени домати си приготвям сама,режа месести домати ,обелени на кръгове и ги суша на много силно слънце.После ги прибирам във фризера.
Какво е макадамия и къде да я намеря?

18 mer { 03.24.10 at 17:57 }

Елена, макадамията е вид ядка, много е мазна и по-скъпа от останалите ядки. За някои е много вкусна, а други я намират за прекалено тежка.
http://images.google.bg/images?q=macadamia%20nuts&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=bg&tab=wi
Продава се обикновено на пазарите, където продават ядки, но в по-малките градове, може и да я няма. Също така и в големите вериги магазини може да се намери.

19 Таб { 03.24.10 at 19:48 }

Елена, поне в София от няколко години има макадамия във всеки павильон за ядки. Не знам колко е сурова, обаче. Аз лично не съм я опитвала все още, не знам дали си заслужава цената от 30-35 лв/кг.

20 mer { 03.25.10 at 0:05 }

Кашуто и макадамията не са сурови, а са нещо като варени – с цел да им се отстрани токсичната обвивка. Иначе в някои страни може да се намерят и сурови такива, които се обработват по по-различен начин.

21 elena { 06.17.10 at 13:22 }

Здравей Мер,
Благодаря за отговора за ядките макадамия.Писах много отдавна в този сайт и сам забравила парола и въобще какво сам писала и къде.За това пиша тук.Сайта е страхотен, интересен и наситен с много идеи ,коментари.Аз съм Елена,от Варна съм,на сурова храна съм от 10 години.Зимата ползвам понякога ,когато ме боли язвата варени картофи, но не се чувствам от тях добре.
Имам позната, която се оттърва от хемодиализа и е вече 15 години на 100 процента сурова храна. Ние ползваме освен кълнове и дълги 10-20 см. поници.За салати ползваме много билки,хлябът ни е от покълнали семена-нахут,боб мунг, бурчак,елда -зелената.Кафявата елда е обработена и предизвиква киселини.
Сега правим сокове от житни поници -дълги 20 см.Много са полезни за кръвта,заздравяват всякакви рани и язви.
Мер чудесни рецепти си дала в сайта,аз имам доста ,не знам мога ли и къде да ги напиша в сайта.На 39 години съм.
Поздрави,Елена

22 mer { 06.18.10 at 0:03 }

Здравей, Елена, благодаря ти за споделеното – ще ти пиша на мейла :).

23 Калима { 01.07.11 at 16:19 }

Поздрави за идеята,красива пица се е получила.

Leave a Comment