Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Мисълта според Дънов

силата на мисълта
„Всичко, което сме, е в резултат на нашите мисли.“ Буда
Мисли за Любов, бъди Любов.

Това са откъси от книгата „За силата на мисълта“ от Петър Дънов.
Мисълта, която ти изпращаш в света, е един физически принцип. Независимо дали мислиш право или криво, ти вече твориш в света. Тази сила, мисълта, която е излязла от твоя ум – тя твори.

Мисълта е мощна сила, чрез която човек може да си служи. Ако не може да направлява мисълта си както трябва, освен че няма да има постижения, но човек може да изгуби всичко, което е придобил: знание, богатство, сила.

Всички посветени хора, всички адепти, знаят законите на предаване на мисълта, поради което се притичат на помощ на човечеството. Човешката мисъл е сила, която, употребена на място, дава добри резултати.

Каквото помисли човек, това става. Затова казваме, че мисълта определя положението и мястото на човека в живота му. Мисълта определя да бъде човек богат или беден. Затова именно човек не трябва да се страхува от нищо. Ако мисълта определя богатството, тя определя и сиромашията. Ако мисълта определя невежеството, тя определя и знанието. Ако мисълта определя нещастието, тя определя и щастието. Зад мисълта седи Разумната сила, която определя човешкия живот.

Едно трябва да знаете: бъдещия живот, бъдещата култура зависят от мислите, които се поставят за основа. Като знаете това, вие трябва да бъдете внимателни, мислите ви трябва да бъдат свели, възвишени. Те ще послужат като материал за съграждане на бъдещата култура.

Една добра дума, казана на място, отваря сърцето и на най-големия скъперник. Така може човек да си помага и при различни заболявания. Ако сте хремави, мислете за здравето. Често повтаряйте мисълта – „Аз съм здрав“ – и в скоро време хремата ще ви напусне. Здравият често мисли за болестта и я привлича. Правете точно обратното: мислете за здравето, за да го привлечете и усилите и да се освободите от болестта. Разумното, доброто, великото в човека е в състояние да се бори с микробите, които причиняват болестите.

Прилагайте добрите и положителни думи и мисли като формули, с които можете да си въздействате. Ако си песимист, повтаряй по няколко пъти на ден думите: „Аз съм оптимист“. Ако си нарушил мира си, повтаряй думите: „Аз имам вътрешен мир“. Прилагайте положителното на мястото на отрицателното, доброто на мястото на злото, правдата на мястото на неправдата и така ще изправите погрешките си.

5 comments

1 kkk { 05.12.11 at 14:33 }

Дънов е чел много теосовски книги на Рудолф Щайнер , в основната му книга „Тайната Наука“ има доста интересни неща .

2 Yony { 05.13.11 at 14:29 }

Дънов е чел много , това е сигурно, но повече е дал на хората за размисъл и четене 🙂 Всички негови думи изпъват душата с чистота и светлина и ни карат да се радваме на живота. Книгата „За силата на мисълта“ е уникална ако повече хора я прочетат и приложат наученото от нея, ще живеем в един по-добър свят. Благодаря на Учителя за всичко което ни е дал. Браво за статията Мер 🙂

3 katerina { 07.11.11 at 22:01 }

всички, които имат претенции за своето IQ, задължително трябва да се запознават ежедневно с необятните трудове на ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН-ПЕТЪР ДЪНОВ,УНИКАЛНИ И НЕВЕРОЯТНИ,УМНИ ,ПОЧИВАЩИ НА ЗДРАВАТА ЛОГИКА,на които целият свят се възхищава/и наистин- имат право да се притесняват онези,които са застрашени от истината/,но те избраха най-неподходящия начин да изразят своето негодувание и ревност от всеобщата заслужена любов на онези,които го обичат и ценят светлата диря ,с която ние трябва да се съобразяваме ,поучаваме,разпространяваме и много внимателно прилагаме в своето ежедневие и непрекъснато да разпръскваме искрици от огъня,който ни завеща УЧИТЕЛЯ – МНОГО ВИ МОЛЯ -ПРАВЕТЕ ГО ! това ще ни облагороди, и ще ни се върне с високи лихви на нас и заблуденото ни поколение…БЪДЕТЕ СИГУРНИ В НАПИСАНОТО ПО ГОРЕ -ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ИСТИНА-ГОТОВА СЪМ ДА ВОЮВАМ ЗА НЕГОВОТО ИМЕ ДА БЪДЕ ЗАПАЗЕНО ЧИСТО И НЕОПЕТНЕНО ЗА ПОТОМСТВОТО НИ, И БЪДЕ ПРОИЗНАСЯНО ИМЕТО МУ СЪС ЗАСЛУЖЕНОТО ПОЧТИТЕЛНО УВАЖЕНИЕ…ДА СЕ ДАВА СЕРИОЗЕН ОТПОР НА ЗЛИТЕ ЕЗИЦИ.БЕЗКРАЙНО СЪМ БЛАГОДАРНА ЗА НАСЛЕДСТВОТО,КОЕТО НИ Е ОСТАВИЛ.ТОВА Е СЪКРОВИЩНИЦА,КОЯТО НЯМА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ.ДОПУСНЕТЕ ГО ДА ВЛЕЗЕ В ЖИВОТА ВИ,В ЕЖЕДНЕВИЕТО ВИ ,В ДОМОВЕТЕ ВИ, И ЖИВОТА НЕПРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ СЪС ЗНАКА ПЛЮС.

4 Ana { 12.14.11 at 13:54 }

Shtastliva sam che vijdam dumite zaveshtani ot Uchitelia na stranicite na tozi prekrasen polojitelen i slanchev sait. Ot skromnoto si polojenie moga da kaja, che cheteneto i prilaganeto na slovoto koeto Uchitelia Petar Dunov ni e zaveshtal na vsichki nas balgarite, moje da donese na chovek neveroiatno polojitelno nastroenie, misli, izvisiavane na duha i choveshkoto saznanie. Ot momenta v koito zapochnah da cheta slovoto jivota mi se promeni vav vsichki aspekti, i nai-veche duhovno. Prosto bogatstvoto na rechta ne e dostatachna za da opisha vsichkite blaga koito Uchitelia vnese v moia jivot. Tolkova dobro i blago v dushata mi ima che chuvstavam che moga da napravia vsichko, imam jelanie da pomagam i na drugite hora okolo sebe si. Parvata krachka obache vinagi triabva da ia napravi samia chovek, tova e duhovno osaznavane za koeto ne vsiaka dusha i izrastnala, no za koeto osaznavane vse poveche i poveche dushi sa gotovi i nai veche sega na praga na novata epoha v koiato vlizame prez 2012 vse po – osezaemo se useshta otvarianeto osaznavaneto na vse poveche e poveche dushi. Misalta za tova me izpalva s takava svetlina, toplina, sila i liubov che mi se iska da pregarna cialoto chovechestvo! :)))
Pojelavam na vsichki osaznati dushi priateli na tozi sait mnogo prosvetlenie, slanchevi misli i toplina i liubov v dushata. 🙂

5 Ivo { 03.30.14 at 18:52 }

Много точно казано:

„Мисълта, която ти изпращаш в света, е един физически принцип. Независимо дали мислиш право или криво, ти вече твориш в света. Тази сила, мисълта, която е излязла от твоя ум – тя твори“

Иво Игнатов

Leave a Comment