Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Хлябът наш насъщен – полезен ли е, безвреден ли е?

„Без хляб не мога“ – така ще каже почти всеки втори българин. „Какво лошо има в хляба“ – така ще каже ако не всеки, то почти всеки от нас. Но всъщност хлябът на здравия величествен българин от едно време съвсем не е същия в сегашни дни.

Хлябът на нашите прадеди се е правел от грубо смлени цели житни зърна (т.е. без да се отделят обвивката и зародиша на зърното, където са всички полезни съставки) и от квас, а не мая.

Пекли са го в пещи на много по-ниска температура – колкото по-висока е температурата на обработване на храната ни толкова по-зле ни се отразява тя.
Днешния хляб е единствено направен от вредни съставки – бяло брашно, мая, рафинирана сол, консерванти, набухватели, подобрители, овкусители и т.н. Бялото брашно не се обработва добре от организма ни – то е като лепило, което затлачва черния дроб, дебелото черво и от там цялата ни вътрешна система. В него не е останало нищо полезно от житното зърно. А и сега бялото брашно се съхранява прекалено дълго време в складовете. Дрождите на маята съвсем не са същите както преди години. Процентното съдържание на солта е доста завишено. А да не говорим за всички допълнителни добавки като консерванти, набухватели, оцветители, подобрители, които го правят по-вкусничък, по-траен, „по-истински“. Всички тези изкуствени добавки утежняват храносмилането, задръстват храносмилателната система и дори са причина за заболявания. Доказано е, че точно присъствието на купешки хляб на масата ни всеки ден е причина за доста от хроничните проблеми. Тогава какво правим – или трябва да спрем да ядем хляб, или да си правим сами здравословен хляб:
* това е хляб, в който не присъстват вредните съставки описани по-горе (без глутен, сол и мая и без изкуствени добавки): смесват се 2 части царевично брашно и 1 част оризово брашно с малко вода, докато се получи не много гъста смес. Пожелание се добавят подправки – счукан чесън, чубрица, мащерка, сминдух, босилек и други. Сместа се разстила на тънък слой в тавичка с незалепващо покритие и се пече във фурна на не повече от 200 градуса. Не бива да се добавя мазнина или да се маже с нея тавичката, или да се омазнява отгоре. Това може да се направи след изпичането на хляба. Получения хляб наподобява на вид арабския. Той е най-вече подходящ за хора със сърдечно-съдови проблеми, хипертоници (поради липсата на сол, бяло брашно, натрий и набухватели като сода бикарбонат), диабетици (поради ниския гликемичен индекс, не предизвиква покачване на кръвната захар), хора страдащи от остеопороза (намиращия се в купешкия хляб глутен освен, че е алергизиращ и дразнещ, той свързва много минерали и по този начин деминерализира организма ни и остеопорозата се задълбочава), хора с наднормено тегло (този хляб е изключително лек и диетичен, разгражда се лесно от организма и теглото ни не се повишава, естествено да се внимава с количеството). Този вид хляб нормализира работата на стомашно чревния тракт, което е най-важното за общото ни здраве.
Но това не е всичко. Гореописаната рецепта е добра за хората, които не могат да се хранят без традиционния изпечен хляб. Има и още по-здравословен вид – суровият. Той е направен от смлени покълнали зърна (елда, просо, ръж, коноп) и накиснати за 1/2 -1 ден сурови ядки (бадеми, орехи, тиквени семки, слънчоглед, кашу и др.), също смлени. По желание се добавят подправки, чесън, лук и семена (ленено семе, покълнали семена от люцерна, сусам, мак и др.). Този хляб може да наречем жив, защото не се пече, съответно не се убиват ензимите и витамините, не се образуват токсични вещества, няма глутен и цялата живителна енергия от покълналите семена и зърна се предава на нас. Ако е трудно да се яде така може да се изсуши във фурна до 50 градуса, за да се запазят ензимите и витамините. Ето няколко такива рецепти за хляб.

6 comments

1 axim { 02.20.09 at 7:49 }

Имам голяма молба.Ще може ли да споделите и други рецепти за домашно приготвен хляб?Също така бихте ли споделили от къде да си намеря оризово брашно?

2 mer { 02.20.09 at 13:09 }

Ето една статия как да си направим много по-истински хляб от този в магазините. Ако към този хляб се добавят ядки, семена, пълнозърнести брашна и подправки става нещо изключително.
Също може да пробваш нещо от тези рецепти – това са най-полезните варианти на хляб, но не приличат на стандартния хляб, а по скоро на сухари.
Оризово брашно се продава в здравословните магазини, може да се намери и на диетичните щандове в големите вериги.

3 Radula { 02.20.09 at 22:07 }

Eто рецепта за хляба на една моя много добра приятелка. От всички печени хлябове, това е най-вкусният, който съм яла. Но не е по принципите на суровоядството. Ако някой реши да го прави, лично аз препоръчвам навсякъде където пише „пожелание сложете това…“, да сложите всичко изброено. Може да пропуснете содата, също така, ако не обичате или не искате да консумирате. И може смело да се експериментира, както с вида брашно, така и със семената и подправките.
Продукти:
• 5 ч.ч. пълнозърнесто брашно (по желание 1/3 може да е
царевично или малко овесено или соево брашно)
• 1 пак. ронена чубрица
• 1 пак. ким (по желание може да се сложат кориандър
(семена), сминдух, мащерка, жълт кантарион, коприва,
риган…)
• 250 гр. белен слънчоглед ( по желание – орехи, ленено семе,
сусам, нарязани маслини)
• 1 ч.л. сода
• 1-2 ч.л. сол (на вкус)
• 2-3 суп. л. олио
• 2 ½ -3 ч.ч. вода
Разбъркват се хубаво всички продукти без водата, добавяме
водата, бъркаме с лъжица, тестото не трябва да е много гъсто. Изсипваме в
голяма намаслена тава. Отгоре поръсваме сусам (ким, ленено семе,
кориандър, маково семе…). Печем на 200-250 градуса.

А по повод хляба с квас, в София продават така нар. био хляб, който много ми прилича на описания от Василена, но не знам дали е абсолютно същия. И в Слънце и Луна (пак в София, в пекарната и магазина), продават, доколкото знам, хубав хляб, без изкуствени добавки и всякакви противни неща. Сами си мелят брашното, стараят се хората.
Но за суровоядци не става нито един от описаните от мен хлябове…

4 mer { 02.21.09 at 0:28 }

Всички тези хлябове (макар и несуровоядни) са много по-подходящи от онези по магазините, от пухкави по-пухкави и наистина наблъскани с какво ли не. Най-добрия хляб е този, който сами си направим с много любов.
Преди да премина на суровоядство имах фурничка за хляб. Правих най-различни хлябове – с маслини, със сушени домати и чушки, с подправки, с ядки и семена, с най-различни брашна (дори с амарант) – просто винаги ставаха различни и всеки път уникални. Стаята ухаеше на прясно изпечен хляб :).

5 chernika { 03.13.09 at 0:56 }

На сайте http://www.blueberries.ru приводится описание 138 видов из 30 родов лесных плодов и ягод, наиболее распространенных в нашей стране и имеющих большое хозяйственное значение. Описываются их ареал, биология, ресурсы, химический состав, пищевая и лекарственная ценность, переработка и рецептура. Рассказывается вкратце о выращивании на садовом приусадебном участке редких пока еще в культуре ценных видов плодово-ягодных растений: облепихи, лимонника, актинидии и жимолости. Приводится минимум правовых знаний, которым должны владеть любители сбора ягод. В приложении даны таблицы средних сроков цветения и созревания лесных плодов и ягод, их химического состава, содержания витаминов, макро- и микроэлементов.

6 Иван { 12.30.11 at 14:20 }

Здравейте, не мисля, че е разумно да се заменя житното зърно с ориз и царевица. Житното зърно има ценнин качества, които не могат лесно да се заменят. Да се казва, че най- добрият хляб е то ориз и царевица не е много коректно.

Освен това кълновете не са по- полезни от просто накиснати зърна. Съдържат много витамини и минерали, но енергийно непокълналото зърно е по- силно, защото жизнената му енергия е в него.

Leave a Comment