Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Киноа

Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен.

Киноата е една от най-подходящите храни за вегетарианци, суровоядци и въобще всички, които търсят здравословния начин на хранене. Ето защо:

1. Високо протеиново съдържание – киноата е необичаен пълен източник на качествени протеини, съдържа всичките незаменими аминокиселини (пшеницата и ориза например не съдържат лизин – една от незаменимите аминокиселини). Затова, ако се чудите как ще си набавите толкова важните протеини като спрете да ядете животни, разбрахте вече 1 от многото варианти.

2. Високо съдържание на фибри – знаете колко са важни. Те се грижат за правилното функциониране на нашите черва, а това е основата на здравето.

3. Високо съдържание на фосфор, желязо, магнезий – всички те са жизнено важни елементи, отговорни за правилното функциониране на клетките ни.

4. Не съдържа глутен – някои хора имат непоносимост към глутен и трудно го преработват. Затова отлично може да замените други зърнени култури с киноа – в хлябове, брашна, салати, зърнени закуски и т.н.

5. Има много кратък период на покълване – само няколко часа. Покълналата киноа е най-полезна, защото се активират нейните ензими, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно, зрънцата стават по-меки, инхибиторите и сапонините се изхвърлят с водата.

Как да си приготвяме киноа:

* покълнала – взимаме необходимото количество киноа, измиваме я обилно с вода, поставяме в буркан или купа, като заливаме с двойно повече вода, защото тя ще увеличи размера си. След няколко часа (4 например) я отцеждаме и измиваме обилно с вода. Така сме сигурни, че ще изхлърлим сапонините (вещество, с което е покрито зрънцето, горчиво на вкус и слабо отровно) и инхибиторите (които всъщност се съдържат във всички зърна, ядки, бобови култури). Така вече подготвена е готова за консумация. Може да я слагаме във всякакви салати, да си правим вкусни плодово-зърнени закуски, да си правим сурови хлебчета, а и може да пробвате мляко от киноа. Вариантите са хиляди, всичко зависи от вкусовите ви предпочитания.

* сварена – това не е много удачен вариант, тъй като почти всички полезни витамини, ензими и минерали се убиват, но все пак по-добре така консумирана отколкото никак. И така, първо я измийте много добре, сварете я за 5-10 минути, прецедете и отново обилно измийте под течаща вода – така със сигурност ще отстраните всички горчиви сапонини. Всички рецепти с ориз са приложими и с киноата.

29 comments

1 Nadya { 05.31.09 at 23:30 }

Привет Мер!,
В търговската мрежа предлага ли се киноа за покълване. Това, което описваш от какъв вид се получава? Виждала съм киноа, но подходяща за варене, ако си взема такава дали ще може да покълне?

2 mer { 05.31.09 at 23:34 }

Мисля, че киноата, която се продава в търговската мрежа е добра, има 2-3 марки и всичките стават. Тъй че, вземи си и я накисни за 4-5 часа, като смениш водата поне 2 пъти (или я измий обилно с много вода преди и след накисването) и е готова за хапване.

3 ablena13 { 08.27.09 at 8:31 }

Здравей Мер,
А като се накисне за покълване да кажем днес, а ще се яде след ден или два като в този период/разходка по баирите/ е без хладилник има ли вероятност да прокисне.
Благодаря и хубав ден

4 mer { 08.31.09 at 15:36 }

Почти всички кълнове, семена и зърна прокисват ако не се промиват често. Ако си по баирите вземи си киноа в сухо състояние в бурканче и я залей 3-4 часа преди да я хапваш. Така няма да ти прокисне. Но това в случай, че питейната вода не ти е проблем, че ще ти трябва малко за да я промиеш.

5 ablena13 { 09.01.09 at 18:42 }

Мер добър вечер,
Благодаря за отговора. Да водата винаги ми е проблем при хойкането баирско. Трудно ми е да нося повече от 2л. Отказах се от кълновете. Изкарах на млечни продукти, хляб и храна по хижите. Сега се за мислям за чистене черен дроб по твоя метод. Аз досега от 2 години го правя по различен начин – така ми го дадоха и имам ефект.
Също ти благодаря за хубавия блог.
Хубава вечер Албена

6 mer { 09.01.09 at 23:53 }

И аз съм срещала няколко варианта и съм правила прочистване по 3 начина и съм установила кой е най-подходящия за мен. Тъй че щом твоя начин действа и се чувстваш добре, продължавай с него.

7 lubopiten { 10.30.09 at 15:39 }

Моята киноя докато я измия и сваря и беше покълнала – има няма 20 минути

8 mer { 10.31.09 at 2:07 }

Киноата като се свари, вече не се води за покълнала. Иначе се виждат едни камшичета, когато я сварим.

9 елена { 12.15.09 at 15:01 }

Някой ако може да ми каже откъде мога да си купя киноа ще му бъда много благодарна!Търсих в Лекси и МегаМарина но нямаше.да не би да има и друго име защото вече няколко пъти търся и все не мога да намеря,И понеже ще я правя за бебе и смятам да я приготвя под формата на каша дали ще остане нещо полезно в нея след като я сваря макар и само за 2-3 минути?

10 bebs { 03.29.10 at 23:41 }

Мер, моля те за позволение да изпозлвам тези данни за киноата в една информираща брошурка?

11 Zlateva, Gali { 10.13.10 at 22:27 }

Moga li da davam pokalnala quinoa na sina mi, koyto e na godina i 10 mesetca? 🙂

/sorry, 4e nyamam kirilitca/

12 Ortodoksalen_A { 10.13.10 at 23:23 }

Гали Златева, ако всичката храна у вас е свършила, и няма пари за никаква друга а също така хлапето е на безглутенов режим, може да се дава. Не живейте с надеждата този безвкусен фураж от Боливия да направи детето супермен 🙂

13 Zlateva, Gali { 10.14.10 at 10:12 }

Blagodarya, Ortodoksalen_A!

Namerih si otgovora, koyto tarseh v tozi post vse pak 🙂

Ne si padam po otgovori, bez da ima smisal, ne 4e i sega ima golyam smisal, ama me zasarvya ezika, ta neka go napi6a – kogato zadadoh po-gorniya vapros imah ne6to mnogo konkretno v predvid i to e, 4e kogato az yam ne6to, to sinat mi obiknoveno iska da opita. Po tazi pri4ina si hapvam 4eren 6okolad skri6om, primerno 🙂 natatak predpolagam e yasno za6to popitah za Quinoata i sina mi 😉

po-zdravi!

14 Ortodoksalen_A { 10.14.10 at 10:40 }

От черния шоколад ще иска да опита дори и да горчи. На сестра ми хлапето е почти на 2 годинки и по цял ден чурулика с искания за шоколадови яйца, шоколади и бомбони. В шоколада има някаква наркоманска магия докато в рекламираните екзотични фуражи няма нищо освен обгазяване със серен диоксид и други букети от отрова докато пътуват в трюма на кораба няколко месеца. После малко книги и реклами по сайтове, плащане на няколко видни докторчета и дилъри на био храни като къдравия Дейвид Улф например, и айде на фуража. Българските фуражи по мое скромно незадължаващо мнение са по богати на състав, и по бедни на химия.

15 Zlateva, Gali { 10.14.10 at 15:13 }

Ortodoksalen_A,
ti bi tryabvalo da sistematizira6 znaniyata si i da gi spodeli6 s horata, koito imat nujda ot tova. Az nyamam dostata4no poznaniya i bi mi bilo polezno da namerya sistematizirana informtciya za hranite. Ako ima6 svobodno vrem da otdeli6 za prosve6tenie na drugi tarse6ti istinata za hraneneto 6te e ot polza 🙂

16 Вери { 10.14.10 at 15:34 }

Гали, макар вече да си получила обстоен отговор, да, можеш да даваш.
Затова е хубаво да се накисва, мие, изплаква и т.н. дадено зърно и ядка. В случай, че е обработено с нещо и не само. Ако пък така ужасно са го отровили обработвайки го, не виждам как ще покълне.

17 Ани { 02.27.11 at 18:32 }

При покълването на киноато доколкото виждам става въпрос само да изкара малко връхче. Може ли да се чака да пусне по-дълго стебълце, нещо като люцерната която виждам да се продава? Всъщност не знам как е по-добре по принцип, поници или кълнове? И ако се правят кълнове то колко голями да стават?

18 Вери { 03.01.11 at 8:49 }

От киноа съм правила и кълнове и поници, но в уред за покълване. В противен случай имат неприятен дъх. Пониците са били около 3-4см дълги.

19 Manna { 04.02.11 at 0:53 }

@Вери: може ли да попитам какъв уред за покълване използваш? Много ми е любопитно, защото съм голяма почитателка на кълновете.
Аз си закупих един уред от биомагазин и за мен е голяма измама (всъщност още от магазина ми се стори така, но като съм ентусиаст…). Моят представлява 4 пластмасови панички, които влизат една в друга и имат по една дупка всяка. Водата изтича за броени минути. На кълновете им трябва вода и въздух, за да тръгнат, тези паници затварят достъпа до проветрение и ефектът на водата е същият като при изплакване в обикновен съд.

20 Вери { 04.10.11 at 18:30 }

Здравей, Манна. 🙂
Съвсем случайно погледнах тук…
Моят уред е Easy green.
https://www.easygreen.com/

По този модел е направена микрофермата.

21 viktoia { 01.06.12 at 2:14 }

здравейте, имам конкретни въпроси, защото вчера си правих киноа, мисля, че нещо съм сбъркала. накиснах я няколко часа с вода със стайна температура, предварително измих хубаво. образуваха се едни като полукръгчета белички по ръба на зърното, но не се подаваха нагора и аз реших, че си е така след накисване зърното. Това ли е покълване. след това отново измих и сварих за 15 мин. Предполагам, че ако е било това покълване, всичко е убито по време на варенето. Полезно ли е да се яде в такъв вид? или не трябва да покълва и тогава да варим, или като покълне – въобще да не я варим?
междудругото какво лошо има да се дава на бебе- аз вече дадох на дъщеряма ми, която е на 11 месеца, дори мисля да продължавам- нали е супер храна, дори да не я направи супермен, няма да и навреди!!!!

22 mer { 01.10.12 at 1:27 }

Киноата след като се накисне за 4-6 часа и изплакне добре е готова за консумация. Тя вече е стартирала покълването, може да се накисне и за повече, например 10-12 часа, и на няколко пъти да се сменя водата. Ако се свари, доста от полезните вещества са унищожение, но също е добър вариант за здравословно хранене. Има хора, които харесват вкуса й, други които не могат да я понасят сурова.

23 viktoia { 01.16.12 at 15:54 }

здравей, мер! По точно описания начин направих киноата! сложих я в стъклена купичка, измих я хубаво 4-5 пъти със студена вода, накиснах към 19 часа вечерта, сменях водата 3-4 пъти докато си легнах докъм полунощ. оставих на стайна температура около 21-22 градуса цяла нощ и на сутринта, пак смених водата към 10 часа, пасирах, сложих масло и серенце съвсем мъничко и дадох на бебка, която е на 11 мес и половина. хареса й, но изяде не повече от 50 гр., Ние закусвахме с мъжа ми, тя видя, че пием айран, и почна да реве, много обича и въпреки, че не бях съгласна позволих на мъжа ми да и даде – уж малко, но се оказа че е изпила 90 гр. след точно един час – страхотно повръщане. цял следобяд 5 пъти, не спря докато не изкара абсолютно всичко от стомахчето си, имаше смляно, имаше и цели зърна. вечерта дадохме картоф няколко лъжички, след 10 мин разстройство. Педиатърката твърди, че е вирусно. сложихме една свещичка за повръщане, изпихме една смекта. и всичко беше дотам. но се притеснявам дали не е от суровата киноа. яли сме досека 3 пъти сварена, нямаше такива проблеми! Моля за съвет!

24 Veselina Georgieva { 12.17.12 at 20:35 }

Здравейте,

Като всички хора и аз имам здравословни проблеми. Естествено лекарствата не винаги помагат. Имам нужда от съветите Ви. Това, което най много ме тревожи е състоянието на синът ми. На 32 години е, а вече с високо кръвно, повишен холистерол. Моля, посъветвайте ме как да постъпя. Благодаря ви предварително. Веселина

25 lilka { 12.20.12 at 13:43 }

Веселина, синът ви трябва да се притеснява за себе си, той е вече мъж…А вие да се грижите за себе си.

26 lilka { 12.20.12 at 13:49 }

Виктория, внимавайте със суровите зърна за бебето. Щом е имало реакция, значи нещо не е добре. Ако давате мляко, намерете козе, то е полезно за децата. Ако правите ядкови, ги разреждайте и внимателно ги въвеждайте. Има киноа на флейкс, съвсем фини люспички, ако не искате да варите, но със суровите зърна внимателно.

27 Miki { 04.03.13 at 23:56 }

Здравейте. Може ли някой да ми каже как точно се накисва киноата – аз я накиснах тази сутрин в студена вода и няколко пъти я премивах, но не е удвоила обема си и не е набъбнала…никъде не прочетох в гореша или студена вода се накисва, или съм пропуснала…Ще бъда благодарна, ако някой ми сподели какъв е точният начин.

28 kikair { 07.11.13 at 12:56 }

Да заместиш ориза с киноа ми се струва доста скъп вариант …

29 nadia { 05.13.16 at 14:48 }

Копирам този пост, защото и при мен се получи същото:

Здравейте. Може ли някой да ми каже как точно се накисва киноата – аз я накиснах тази сутрин в студена вода и няколко пъти я премивах, но не е удвоила обема си и не е набъбнала…никъде не прочетох в гореша или студена вода се накисва, или съм пропуснала…Ще бъда благодарна, ако някой ми сподели какъв е точният начин.

Leave a Comment