Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Магнезий — липсващата брънка към по-добро здраве

източници на магнезий

08 Декември 2013 г.

От Д-р Мъркола

Магнезият е, може би, един от най-пренебрегваните минерали. Това е особено важно, защото при около 80 процента от американците той е в недостиг. Последиците за здравето от този недостиг могат да бъдат доста съществени и могат да бъдат влошени от много, ако не от повечето лекарствени терапии.

В показаното видео Каролин Дийн, лекар и натуропат, обсъжда значимостта на този минерал. Д-р Дийн е водещ автор на новаторското изследване „Смърт от лекарство” (“Death by Medicine”, http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/11/26/death-by-medicine-part-one.aspx) през 2003 г., което показва, че съвременната медицина, фактически, е една от главните причини за смъртността в Съединените Американски Щати. Тя също е автор на книгата „Смърт от Съвременната Медицина” (Death by Modern Medicine, http://drcarolyndean.com/natural-health-books-by-dr-dean/).

Миналата година тя беше отличена с наградата за 2012 г. на Arrhythmia Alliance за съществения си лекарски принос за функциите по поддържане на сърдечния ритъм. Тя и бе връчена от Обществото на Сърдечния Ритъм (Heart Rhythm Society) на Обединеното Кралство, което е значима алопатична организация.

Д-р Дийн изследва и пише за магнезия от около 15 години. През януари 2003 г. тя публикува първото издание на „Чудото на магнезия” (The Magnesium Miracle, http://www.amazon.com/The-Magnesium-Miracle-Carolyn-Dean/dp/034549458X), а понастоящем работи върху третото издание на тази книга.

“Това, което искам да изясня днес, е значимостта на магнезия, как може да го приемате, как да разберете колко е нужно на вашето тяло и невероятните ползи от употребата на този обикновен минерал,” казва тя.

Магнезий—един от най-важните за вас минерали

Магнезият е минерал, от решаващо значение за доброто здраве, изпълняващ широка гама от биологични функции, като:

* Активирането на мускулите и нервите

* Създаването на енергия в тялото чрез активирането на аденозинтрифосфата (ATФ)

* Подпомага усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините

* Служи като градивна единица за синтеза на РНК и ДНК

* Той също е прекурсор на невротрансмитери като серотонина

Както вече споменахме, малцина приемат достатъчно магнезий с диетата си в наши дни. А в същото време калцият се използва прекомерно и в големи количества. Това може да нанесе повече вреда, отколкото полза, тъй като е много важно да се постигне точният баланс между тези два минерала.

Ако имате твърде много калций, а недостатъчно магнезий –мускулите ви ще са предразположени към спазми, а това носи последствия, особено за сърцето.

“Това, което се случва е, че функцията на мускулите и нервите, за които отговаря магнезият, е намалена. Ако нямате достатъчно магнезий, мускулите ви се свиват в спазъм. Калцият кара мускулите да се свиват. При баланс мускулите ще си свършат работата. Ще се отпуснат, ще се свият и ще изпълнят своята дейност,” обяснява тя.

Магнезият е, може би, ключов за здравето на сърцето, тъй като излишното количество калций без съответното уравновесяващо го количество магнезий може да доведе до сърдечен пристъп и неочаквана смърт. Според д-р Дийн, най-голямата концентрация на магнезий в тялото е съсредоточена в сърцето и по-точно в лявата камера. При недостатъчно количество магнезий сърцето просто не може да работи правилно.

Обръщайте внимание на съотношението калций-магнезий в тялото си

През последните 30 години на жените се казваше да приемат като добавка калций, за да избегнат остеопорозата. Много храни също бяха „подсилени” допълнително с калций, за предотвратяване на калциевия недостиг сред населението. Въпреки тези мерки делът на остеопорозата продължи да се увеличава.

“Чувала съм за статистически данни като 700-процентно увеличение на дела на остеопорозата за период от 10 години, дори и с приемането на всичкия този калций,” казва д-р Дийн.

“Митът, който беше създаден за калция, твърди, че се нуждаем от двойно повече калций, отколкото магнезий. Повечето от добавките са създадени върху тази основа. Озовали сме се в положение, в което хората приемат от 1,200 до 1,500 милиграма калций и може би няколко стотин милиграма магнезий.

Съотношението 2:1 е неправилно; неправилна интерпретация на твърдението на френския изследовател Жан Дюрлак (Jean Durlach), който казва никога, ама никога да не се превишават две части калций към една част магнезий в храната, водата или приема на добавки общо.”

Това погрешно е интерпретирано със значение, че съотношението 2:1 е подходящо – каквото не е. По-подходящото съотношение на калция към магнезия е 1:1.

Освен това, обърнете внимание на съотношението на витамин K2 и D

Въпреки че не се обръща специално внимание в показаното видео на това, искам да ви напомня, че калцият и магнезият също трябва да бъдат в равновесие с витамин D и K2. Много от публикациите на д-р Дийн отделят внимание на тази тема и опасенията и, че високата доза на витамин D може да изтощи запасите от магнезий и да доведе до магнезиев дефицит. Тези четири хранителни вещества изпълняват заедно сложен танц, помагайки си едно на друго. Липсата на равновесие между тези вещества е причината, поради която калциевите добавки бяха асоциирани с повишен риск от сърдечен пристъп и удар, а при някои хора витамин D е токсичен.

Част от обяснението за тези странични ефекти е, че витамин K2 задържа калция на точното му място. Ако имате недостиг на витамин K2, добавеният калций може да причини повече проблеми, отколкото ще разреши, като се натрупа на неправилните места. По същия начин, ако приемате през устата витамин D, също трябва да приемате с храната или като добавка и витамин K2 и повече магнезий. Приемът на огромни дози добавки с витамин D без достатъчно количество витамин K2 и магнезий може да доведе до симптоми на токсичност на витамин D и дефицит на магнезий, което включва и неправилно калцифициране.

Магнезият и витамин K2 се допълват един друг, тъй като магнезият спомага за понижаването на кръвното налягане, което е важен компонент при болестите на сърцето. Така че, в общи линии, винаги, когато приемате някое от четирите: магнезий, калций, витамин D3 или витамин K2, трябва да приемате и останалите три в съответното съотношение, тъй като всички те действат взаимосвързано едно с друго.

Източници на калций и магнезий в диетата

Можете да си набавите достатъчно калций с храната, като ядете ядки, семена, зеленолистни зеленчуци.

Магнезият, от друга страна, е с тенденция да бъде малко по-оскъден в хранителните ни запаси.

“Магнезият много повече от калция се отглежда в почвата,” обяснява д-р Дийн. ”Преди век щяхме да приемаме, може би, 500 милиграма магнезий с обикновена диета. Сега сме късметлии, ако приемем 200 милиграма. Хората имат нужда да приемат допълнително магнезий.”

Съгласен съм с д-р Дийн по въпроса с хранителните добавки, тъй като промишленото земеделие в голям мащаб е изчерпало благотворни минерали като магнезия в по-голяма част от почвата. Ако откриете биологично отгледани органични храни (отгледани на почва, обработена с минерални торове), може все още да успеете да си набавите с храната много от необходимия ви магнезий. Хлорофилът има магнезиев атом в центъра си, който позволява на растението да усвоява енергията от слънцето. Морските водорасли и зеленолистните зеленчуци, като спанака и листното цвекло (манголд), могат да бъдат отлични източници на магнезий, както и някои бобови, ядки и семена, като тиква, слънчоглед и сусам. Авокадото също съдържа магнезий. Приемането на зеленчуците под формата на сок (http://juicing.mercola.com/) е отлична възможност, за да сте сигурни, че приемате достатъчно от тях с храната си.

И въпреки това, повечето отглеждани днес храни са с недостатъчно съдържание на магнезий и други минерали. Хербициди, като глифосат, също действат като хелатори, като ефективно блокират приема и усвояването на минералите. В резултат на което, аз смятам, че би било твърде невероятно някой, който и да е, да има достъп до храни, богати на магнезий, което пък е причината, поради която смятам за благоразумно да се обърне внимание на приема на магнезиева добавка. Това е и моя лична стратегия, макар и да имам достъп до храни, високо наситени с полезни вещества.

Признаци за недостиг на магнезий

За съжаление, няма леснодостъпен лабораторен тест, който да даде наистина точна интерпретация на състоянието на магнезия в тъканите ви. Само един процент от магнезия във вашето тяло се намира в кръвта, което прави изследването на магнезия в кръвните тестове твърде неточно. Някои специализирани лаборатории правят тест за магнезий в червените кръвни клетки (еритроцити), който тест е доста по-точен. Затова трябва да следите за признаци и симптоми на недостиг. Ранните признаци за недостиг на магнезий включват загуба на апетит, главоболие, гадене, умора и немощност. Постоянният недостиг на магнезий може да доведе до много по-тежки симптоми, като:

Пареза и изтръпване – Мускулни контракции и крампи – Припадъци – Промени в характера – Необичаен сърдечен ритъм – Спазми на кръвоносните съдове

В книгата си „The Magnesium Miracle”, д-р Дийн изброява 100 фактора, които ще ви помогнат да прецените дали страдате от недостиг или не. Също може да използвате указанията от публикацията в нейния блог “Gauging Magnesium Deficiency Symptoms”1, която ще ви даде списък, който да проследявате през няколко седмици. Това ще ви помогне да прецените от колко магнезий се нуждаете, за да премахнете симптомите на недостиг.

Коя форма на магнезий е най-добра?

Ако решите да приемате магнезиева добавка, както препоръчва д-р Дийн, имайте предвид, че има няколко различни форми на магнезия. Най-евтиният източник на магнезий са добавките с магнезиев оксид, които слабо се усвояват от тялото. Едва четири процента се усвояват при приемането на този вид. Останалите 96 процента преминават през червата, което е и причината, поради която магнезиевият оксид има слабителен ефект, който може да бъде полезен ако имате запек.

Освен с приемането на добавки, друг начин да подобрите състоянието на магнезий (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/17/magnesium-benefits.aspx) е да правите редовно бани с английска сол (Epsom salt). Английската сол е магнезиев сулфат, който може да се абсорбира в тялото през кожата. Магнезиевото олио (от магнезиев хлорид) също може да се използва за локално приложение.

Широкото разнообразие от магнезиеви добавки на пазара се дължи на факта, че магнезият трябва да е в съединение с друго вещество. Не съществува добавка, съставена от 100% магнезий (с изключение на пико-йонен магнезий, ReMag). Веществото, използвано във всяка дадена добавка, може да повлияе на поглъщането и бионаличността на магнезия и може да даде различни или търсени ползи за здравето:

Магнезиев глицинат – това е хелатна форма на магнезия, която доставя най-високите нива на усвояване и бионаличност и е считана за идеална за опитващите се да коригират недостига си на магнезий Магнезиев оксид – това е нехелатен вид на магнезия, свързан с органична киселина или мастна киселина. Съдържа 60 процента магнезий и има разхлабващи свойства

Магнезиев хлорид / Магнезиев лактат – съдържа само 12 процента магнезий, но е с по-добро усвояване от други форми като магнезиевия оксид, който съдържа пет пъти повече магнезий МАгнезиев сулфат / Магнезиев хидроксид (магнезиево мляко) се използват обичайно за слабително. Имайте предвид, че лесно може да се превиши дозата им, затова ги приемайте КАКТО са ви предписани

Магнезиев карбонат – има противокиселинни свойства, съдържа 45 процента магнезий Магнезиев таурат – съдържа комбинация от магнезий и аминокиселината таурин. В комбинация имат успокояващ за тялото и ума ефект

Магнезиев цитрат – това е магнезий с лимонена киселина, има слабително действие Магнезиев треонат – това е най-новият появил се вид магнезиева добавка, която се утвърждава, най-вече поради по-голямата си способност да преминава през митохондриалната мембрана

Магнезиев оксид – това е нехелатен вид на магнезия, свързан с органична киселина или мастна киселина. Съдържа 60 процента магнезий и има разхлабващи свойства

МАгнезиев сулфат / Магнезиев хидроксид (магнезиево мляко) се използват обичайно за слабително. Имайте предвид, че лесно може да се превиши дозата им, затова ги приемайте КАКТО са ви предписани

Магнезиев таурат – съдържа комбинация от магнезий и аминокиселината таурин. В комбинация имат успокояващ за тялото и ума ефект

Магнезиев треонат – това е най-новият появил се вид магнезиева добавка, която се утвърждава, най-вече поради по-голямата си способност да преминава през митохондриалната мембрана

Бъдете внимателни: Много предписани лекарства изчерпват вашите запаси от магнезий

Според д-р Дийн двата основни фактора на начина на живот, които изчерпват магнезия от тялото ви, са стресът и предписаните лекарства. За съжаление, общоприетият остарял медицински подход често води до това, като прогресивно влошава вашето състояние. Д-р Дийн обяснява:

“Сценарият, за който обичам да говоря, е много опростен. В него веднага ще разпознаете себе си или челн от семейството си. Отивате при лекаря си. Под голям стрес сте. Голям стрес означава, че губите магнезий. Вие горите магнезия в тялото си, защото той ви помага да поддържате адреналиновите си жлези. Той помага да стоите далеч от безпокойството и депресията. Помага на мускулите ви да се отпуснат.

Ако сте много напрегнати и стресирани, вашият магнезий се губи, [което кара] мускулите на кръвоносните ви съдове да се стеснят. Това стесняване води до повишено кръвно налягане. Вашият лекар… ще каже: ‘O, вашето кръвно налягане е повишено. Ще ви дадем диуретик.’

Диуретикът ще намали нивото на течности в тялото и ще свали налягането от кръвоносните съдове, а така ще понижи кръвното налягане. Но диуретиците, също така, изчерпват вашия магнезий… Месец по-късно ще се върнете отново, а лекарят ще открие, че кръвното ви налягане е още по-високо. Да—защото просто сте изгубили още магнезий! Тогава вашият лекар ще ви предпише блокери на калциевите йонни канали. Сега има право. Той знае, че без магнезий калцият ще се повиши и ще стесни кръвоносните съдове, затова се опитва да блокира калция. Но той не знае, че магнезият е естествен блокер на калциевите йонни канали.

Вашият лекар може също да ви предпише АСЕ (ангиотензин превръщащ ензим) инхибитор, още едно лекарство за кръвното налягане… и така, този път си тръгвате с три лекарства. След два или три месеца се връщате и сте дали кръв за изследване, за да се уверите, че лекарствата не увреждат черния ви дроб… и изведнъж холестеролът ви е повишен. Изведнъж кръвната ви захар е висока. Какво казва докторът? ‘O, хванахме навреме холестерола.хванахме навреме кръвната захар. Ще ви предпишем лекарства.’ Обаче той не ги е хванал – той ги е причинил.”

Д-р Дийн предупреждава, че колкото повече изчерпвате магнезия си, толкова повече холестеролът ви излиза извън контрол, защото магнезият помага да се балансира ензимът, който образува холестерола във вашето тяло, а по този начин спомага за нормализирането на нивата на холестерола. Любопитно и важно е да се отбележи, че статиновите лекарства разрушават същия ензим, който магнезият балансира, твърди тя. Недостигът на магнезий е също обичаен симптом при диабет, и в тази връзка лекарствата могат неочаквано да доведат до диабет просто като изчерпят магнезия в тялото ви.

Флуоридът много ефективно изчерпва магнезия от тялото ви

От особено значение е флуоридът, който се използва в много различни лекарства. Флуорохинолоновите антибиотици (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/10/20/fluoroquinolones-side-effects.aspx), като Cipro, са най-добре познати заради съдържанието си на флуорид и проблемите, с които е свързан. Но флуоридът се добавя и в други лекарства, включително и някои лекарства за лечение нивата на холестерола, успокоителни и артритни болкоуспокоителни, например. Магнезият се свързва с флуорида като образува магнезиев флуорид, а това много ефективно изчерпва магнезия на тялото ви.

Много лекарства, също така, предизвикват хронични възпаления. Според д-р Дийн, калцият е прекурсор на възпалително действие, а магнезият е ефективен противовъзпалителен нутриент. Ето защо е толкова важно да се поддържа правилно съотношението на магнезия и калция. И отново – твърде много калций без достатъчно количество магнезий всъщност може да допринесе за развитието на болест на сърцето (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/07/saturated-fat-cholesterol-heart-disease.aspx).

“Имаме понастоящем три изследвания в British Medical Journal. Това изследване от Нова Зеландия показа, че жените, които приемат калциеви добавки, за с много по-висок риск от болест на сърцето. Нищо не се казва за магнезия. Хората просто са оставени в нищото. Някои лекари казват ‘Да, не взимайте повече калций.’ Никой не говори за магнезия, който е точката на равновесие,” казва тя.

 

Източник: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/08/magnesium-health-benefits.aspx

превод със съкращения: danielaorela

2 comments

1 Георги { 10.28.14 at 11:04 }

Здравей, Мер 🙂

Пиша ти с молба за разрешението ти да публикувам статията от Земя на заем за „Магнезия“. Правя го, след като вече е качена на сайта, тъй като я използвах от Здрав живот на Калоян, който в последствие ми каза, че е нужно изрично да поискам и твоето разрешение. Ще се радвам, ако се съгласиш тази информация да стигне до повече хора 🙂

Също така ще се радвам и да се запознаем на живо в даден момент и да си обменим ценни знания и опитности 🙂

Поздрави и много усмихнати и светли дни,

Георги 🙂

2 Гергана { 06.07.16 at 10:40 }

Здравейте, бихте ли написали каква е правилната пропоция на витамините D и К2 в комбинация с калций и магнезий?

Leave a Comment