Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Шанка-пракшалана

Това е процедура за изчистване на целия стомашно-чревен тракт. Освен, че отмива всички нечистотии, също стимулира храносмилателните функции на червата, задстомашната жлеза, черния дроб, тънкото и дебелото черво. Силния разтвор на сол убива доста от вредната микрофлора в целия тракт.

Какво ни е необходимо:
1 чаша морска сол
няколко литра вода, загрята до телесна температура
подходящата храна за захранването (описана по-долу)
няколко часа свободно време – от 2 до 4

Кога може да прилагаме:
Като изпитаме необходимост от изчистване на целия тракт, добре е да изберем ден, в който сме спокойни и отпочинали. Процедурата се извършва в спокойна и ведра обстановка. Ако сме притеснени за нещо, всичките ни вътрешни органи са стегнати и свити и изчистването няма да е пълноценно.

Подготовката:
Решете предварително кой ден ще извършвате процедурата и си набавете всичко необходимо. Предния ден яжте предимно или само растителна храна без да преяждате. Вечерта е добре да изпразните червата си или с разхлабителни билкови чайчета или с клизма. Дори е задължително червата ни да са празни преди започването на процедурата.

И самата процедура:
Станете рано сутрин – около 6-7 – тогава е естественото биологично време за чистене на червата. Загрейте няколко литра вода – нека да е леко топла на пипане. На 1 литър вода слагате 1 с.л. сол и бъркате до пълно разтваряне. Преминавате към изпълнението на следната
СХЕМА
1) изпивате 1 чаша от водата
2) веднага изпълнявате без прекъсване поредицата от 4 типа упражнения, описани по-долу
3) повтаряте точка 1) и 2) докато изпиете 6 чаши вода
4) ако след този момент не настъпи позив до тоалетната, повтаряте упражненията докато почувствате позив
5) след като отидете до тоалетната, продължавате с изпълняването на точка 1) и 2) като почти винаги след това ще се налага да посещавате тоалетната
6) процедурата свършва тогава, когато започне да изхвърляте чиста вода, това обикновено става с минимум 14 чаши вода
7) завършването на процедурата става така – изпивате 2-3 чаши чиста несолена вода, и повръщате – така измивате стомаха и хранопровода от вредни налепи.

Ако усетите, че ви е тежко от изпитото количество вода, правете упражненията докато усетите подобрение. Но ако въпреки всичко не ви се приходи до тоалетна е желателно да си направите клизма.

УПРАЖНЕНИЯТА:

Първо упражнение: застанете в разкрачен стоеж (разстоянието между краката е 30 см), с ръце над главата със сплетени пръсти и дланите обърнати нагоре. Гърбът изправен, дишането нормално. Направете наклон от кръста първо наляво, не задържайте в крайна точка, изправете се и веднага се наведете надясно. Повторете 4 пъти (общо 8 наклона). Така се отваря пилора и водата от стомаха влиза в дванадесетопръстника.

Второ упражнение: от същото положение изпънете дясната ръка хоризонтално и свийте лявата така, че показалеца и палеца да докосват дясната ключица. След това извийте торса, отвеждайки изпънатата ръка колкото се може по-назад. Гледайте към краищата на пръстите. Повторете движенията 4 двойни пъти, като не задържате в крайните точки.

шанка пракшалана

Трето упражнение: легнете по корем, издигнете тялото като опирате на пода само дланите и палците на краката със стъпала на 30 см раздалечени. Извийте торса и главата надясно и назад, докато видите лявата пета. Без да задържате усучете в другата посока. Повторете 4 двойни пъти.

Четвърто упражнение: водата вече стига края на тънкото черво и трябва да мине през дебелото, за това клекнете с раздалечени на 30 см стъпала. Опрете длани на колене. Извийте торса и положете лявото коляно на пода пред дясното стъпало, дланите тласкат дясното бедро към левия хълбок и лявото бедро към десният хълбок. Гледайте назад, за да подсилите извивката. Тук първо се притиска дясната половина на корема. Изпълнява се по 4 пъти на всяка страна. Това упражнение може да се замени с АРДХАМАТСИАНДРАСАНА, като първо свиваме десния крак, левия го прекрачва и с дясната длан, след като усучем наляво, захващаме дясното коляно, за да притиснем първо дясната част на корема.

ЗАХРАНВАНЕ
Абсолютно забранено е да оставите храносмилателната си система без храна повече от час след приключването на процедурата. Захранването трябва да направите не по-рано от половин час след края на процедурата и не по-късно от 1 час.
Приготвя се следното ястие /Khicheri/ – преварява се добре равни части ориз и леща, до консистенцията на каша. Добавя се 1 лъжичка масло ГИ. Ако нямате добавете нормално масло. Не добавяйте сол или други подправки и съставки. Ако не желаете да консумирате бял ориз, може да сварите до степен на превареност жито или елда. Не съм сигурна дали е възможно маслото да се замени със зехтин например. Оригиналното захранване от тези 3 съставки (ориз, леща и ги) помага да се възстановят нормалните функции на храносмилателната система, възобновява мукуса в стомаха, образува слуз, която предпазва стените на тракта. Същото ястие се приготвя и за вечеря, като към него може да се добавя и сварен картоф и морков. През първия ден не яжте нищо друго освен горе споменатото. В следващите няколко дни не яжте животинска храна, приготвяйте си единствено растителна лесно смилаема храна. Избягвайте броколи, зеле и подобни. Предпочитайте консумацията на зеленчуци на пара и зърнени каши, овкусени със студено пресовани масла.

Как се прави масло Ги – разтопява се на водна баня качествено краве масло и пяната, която образува на повърхността, се отстранява с лъжица. Така пречистеното масло сипвате в бурканче и оставяте да изстине, след което може да съхранявате в хладилник и да ползвате при нужда. Маслото Ги се ползва в храненето по принципите на аюрведа.

Как ще ви повлияе тази процедура:

* ще повиши настроението ни
* ще ни помогне да се отървем от доста токсини и вредни микроорганизми
* ще почувстваме лекота
* имунната система ще се повиши
* функциите на всички храносмилателни органи ще се подобрят
* ще повлияе положително не само на тялото, но и на ума и духа

Противопоказания:

* да не се прилага от хора болни от дизентерия, остър колит, остър апандисит, туберкулоза, диария, рак на червата, язва на стомаха
* да не се прилага от тежко болни хора и по време на бременност

Това филмче нагледно показва цялата процедура стъпка по стъпка, но няма нужда да правите упражненията след 5тата минута – обърнатите пози.

130 comments

1 sunny { 10.06.10 at 22:22 }

ААААаааааахахахахахах, MorTh, какви са тия глупости, дето си ги наредила!!!! Оох, много се смях!! Тука голяма веселба настанала, отдавна не съм влизала.

ofortuna, и аз бях така- толкова бях изтощена, беше ми студено и много ми се спеше- и си спах, де. Обаче след няколко часа ми мина, „починах си“ и се чувствах превъзходно, защото ми беше така леко! И кожата на лицето ми направо светна!

2 Вики { 10.07.10 at 8:20 }

MorTh, недоумявам защо вие сте нещастни от това, че ние сме болни?
А че сме болни, да, болни сме. (под секрет ще кажа,че ТЕ са болни, а АЗ съм агент на НАСА под прикритие. Ще ти дам ягода, ако ми пазиш тайната…)

3 Денислава { 10.07.10 at 15:35 }

Pazzo, евала:))) бъбречен арест:Д :Д :Д

Не сме нещастни от това, че сте болни:) Само го подчертаваме заради евентуално някой колебаещ се невеж. Бъзикам се:) То си е личен избор(и невежеството май…). Може ли да взема на MorTh ягодата? :))) (Ще ти пазя тайната…)

4 MorTh { 10.08.10 at 19:40 }

Sunny – първо скъпа съм.
Второ искам да те помоля и теб и всички вас – не навреждайте на хората и моля не ги убеждавайте в това, че да повреждаш вътрешните си органи е полезно. Моля вместо да си измисляте, че сте чели някъде, че „като се изхвърля розова вода после това е нормално“, просто да обясните на хората, че ако имат нестабилни стомаси – колит или някакво възпаление или просто по-чувствителен стомах, това не е розова вода, ами е кръв смесена с вода. Получава се от това, че в днешно време ядем много тесто, то съдържа много глутен, а от него се получава колит. От недостатъчно ядене и ЗЛОУПОТРЕБЯВАНЕ със СУРОВОЯДСТВО се получава рак, както и малки рани, в следствие на това, че стомаха работи без да поеме храна. Представете си една мелница – като камъните й се търкат без да има жито – тя се поврежда. Разбира се вие сте „ново поколение“ с много грешни и „съвременни“ разбирания и няма да ме разберете.
Но много ви моля – практикувайте си безумията и се самоубивайте, но не въвличайте и другите в това.

За всички, които още се чудят – моля прочетете за тези процедури, консултирайте се ако трябва с приятели, прочетете какво става с хората, когато ги използват, консултирайте се и с – няма да казвам лекар, виждам, че не ги харесвате особено, аз също, но поискайте съвет от ваш добър приятел, който е лекар.

Sunny и останалите, самото ви поведение и противоречивите ви коментари ясно показват, че вие сте една от онези неоформили се социални групи, които искат да са различни, да се грижат сами за себе си и здравето си и общо взето да привличат внимание по някакъв начин, който току виж бил най-правилния. Такива суб култури са доста модерни напоследък, ЕМО неоформилата се култура според мен е най-близка до вашата. Казвам неоформила се, защото едни незрели хлапета нямат никаква представа в това, което вършат, но всячески се стремят да изпъкват.

5 MorTh { 10.08.10 at 19:46 }

И само да добавя една вметка – понеже виждам, че повечето тук освен думите „хахах“, „много смях“ и всякакви такива сте ограничени от смислени словосъчетания и изречения. Та просто пропуснах да ви обесня, че когато имате слаби стомаси и се налеете със сол, тя ги раздразва и се получава тази „розова вода“ т.е кръвотечение – Айде сега прочетете ми третото изречение в горния пост.

6 Денислава { 10.08.10 at 20:14 }

Браво, приятелче 😀 хахаха И аз чакам на обяснение, различно от „хахахахаха“ и „глупости“ как така тази вода отива в дебелото черно и не минава през бъбреците, ама… айде, ще го преживея:) Предполагам е от специалните упражнения, става някакво преместване:)
Иначе си прав, най-опасно е да си вредиш под предлог, че живееш здравословно. Ама излишно е да се дават акъли. Всеки сам ще си види резултатите:) Аз моите си ги виждам/усещам, знам и от какво са дошли и си чакам и нови, защото май няма много изгледи да се отказвам от „здравословното“ хранене.

7 MorTh { 10.08.10 at 20:18 }

@Денислава :) Давам ти ягодата, а тайната ще я пазим заедно, че то е трудно сам човек да пази тайна хахах :)

8 Mer { 10.09.10 at 1:10 }

Ценността на тази практика е в простотата на изпълнението. Винаги ще се намери сложна или по добра процедура по пречистване, каквато е колон терапията.
Самите упражнения нямат никакъв смисъл. Освежаването от процедурата идва от солта, която убива паразити. Същата тази сол може да бъде погълната по доста по приятен повод със зелева чорба или със солени мезета със солено сирене и пелиново вино като течност. Солта е био консервант, трепе вредни микроорганизми.

Мортх не се хаби за благото на хората. Има голяма доза истина в писанията ти.
Тези с глутеновата ентеропатия или целиакия могат да спрат да ядат житата които ги тровят. Пред тях има избор, ориз се продава във всяка бакалия. Другите с възпалените от алергияя или кандида черва могат да използват билки или екстракти от части от дървета. Като си оправят стомасите и червата, процедурите със сол и течност ще им дойдат като балсам. Солта не е отрова а злато. Захарта включително и плодовата е отровата .

9 Вики { 10.09.10 at 12:02 }

Пояснявам, с надеждата, че някой ще разбере:
Водата трябва да е солена, защото иначе би се погълнала през порите на слузестата обвивка на стомашно-чревния тракт и би се изхвърлила под формата на урина, а не през задния проход. Преминавайки през стомаха, посредством упражненията се пренася в тънките черва, чак до изхода, като пътем отмива всички нечистотии. Разнищвам и упражненията, за онези, които се чудят, каква, аджеба, им е функцията: 1-во движение – отваря долната част на стомаха и при всяко навеждане част от водата прониква в дванадесетопръстник; 2ро движение – кара водата да преминава в тънкото черво; 3-то движение – водата продължава да се движи, до края на тънкото черво; 4-то – провежда се от края на тънкото до дебелото черво, а оттам, чрез притискането му се предизвиква изхвърляне на водата (не е нужно да се обяснява откъде, надявам се).
За тези, при които се се получава – има няколко възможни причини за това:
1. Водата не е достатъчно солена и стомахът я възприема като супа и просто я задържа за своите нужди. Тогава вече притесненията за бъбреците и обезводняването стават основателни.
2. Ако водата е недостатъчна като количество – при всекиго е различно, но доколкото знам, първият път при много хора не се получава. Тогава е достатъчно да се изпият допълнително 1-2 чаши вода и процесът тръгва.
3. Трябва да се прави сутрин, на гладно. Ако дори чаша вода сте изпили преди това, най-много да я повърнете.
4. Ако водата е ПРЕКАЛЕНО солена, също предизвиква повръщане, а не е това целта…
В тая връзка – за тези, които повръщането, с което „се приключва“ процедурата толкова много ги плаши и отвращава – може да сте спокойни, не е задължително; аз никога досега не съм го правила и пак всичко ми се получава.
В заключение – нека всеки най-напред опита, пък после да прибягва до характеристики като „вредно“, „опасно“, „луди“ и тям подобни.
Благодаря!

П.П. Яжте си ягодката – то полезно ;).
П.П.2. Важно е да се отбележи: процедурата НЕ прави гънки на мозъка!

10 Денислава { 10.11.10 at 14:09 }

Вики, благодаря! Някой разбра. И ти сама каза, че има рискове все пак тази солена вода да се усвои като течност. За розовата вода няма какво да се коментира..повече от очевидно е. Интересно ми е като се храните толкова здравословно и чисто защо и от какво се пречиствате?

За гънките няма нужда да поясняваш, личи си.

11 Izaura { 10.13.10 at 3:47 }

Някой мерил ли е на електронна везна колко тежи супена лъжица сол?

12 amazonian { 11.12.10 at 12:03 }

Много ми е съмнителна тази „розова вода“ – не е задължителна да е кръв, може да е оцветяване от някоя част от съдържимото в червата и стомаха. По принцип кръв – ако идва от стомаха, излиза черна през червата – всеки лекар ще ви го каже. Ако кръвта е розова, това е от нещо по-близо до изхода, хемороиди най-вероятно.

13 feia { 12.04.10 at 14:20 }

Днес и аз успях-3 л. подсол.вода за 2,5 h.Предварителното пиене на очистително/при мен чай инхуа+2 табл. инхуа в 22h снощи/ е мноооого важно за начинаещите.иначе може да се отчаят като мен преди.Относно ориза-той като метла обира остатъците от сол-т.е. абсорбент.

14 Xaero { 02.06.11 at 23:06 }

Шанката е мн мощтна процедура. Аз съм я правил около 15 пъти . Понякога съм я правил и след ливър флъш ( пречистване на черния дроб ) вместо сутрешната доза английска сол. Тези 2 процедури могат да ви трансформират. Няма от какво да се страхувате. Но аз лично упражненията ги правя бързо за да се създаде налягане в червата то това е и една от целите чрез налягането да се филтрира кръвта.

15 Блогът на Деси за здравословен начин на живот » Blog Archive » Детокс на дебелото черво { 02.24.11 at 11:12 }

[…] кисело зеле или ядково кисело мляко или сирене. Ето линк с пълно описание на процедурата. Аз използвам 3 литра […]

16 4edeto { 02.27.11 at 19:42 }

Здравейте! Правя си за 2-ра поредна седмица шанка-пракшалана. Вместо да пия солена водя, пия 4 чаши зелев сок, след това 4-ри чаши вода, като през цялото време правя упражненията. Изчиствам се идеално, до чиста вода.
Мисля си, че всяка седмица е много, може би в месеца веднъж?!

17 Ива { 03.01.11 at 2:20 }

Здравейте!А ще ме прочисти ли тази процедура от глисти и острици!

18 Ива { 03.01.11 at 2:26 }

И може ли вместо морска сол,да ползваме обикновена.Аз всъщност имам морска сол,но я купих наситнена(изглежда като захар на по-едро).И ако изпия чай СЕНА от вечерта за разхлабване,на сутринта ще изхвърля всичко,и какво ще изхвърлям после от тази процедура-или ще има още остатъци?

19 lilka { 03.01.11 at 9:21 }

Чеденце, това със зелевата вода е много интересно. Не знаех, че може да се получи.
Струва ми се, че всяка седмица е много. Но зависи с какво количство я правиш. Малахов дава, че с 6 чаши може да се прави веднъж седмично. Ти с морска сол правила ли си я?
И ако да, да споделиш разликите, моля.

20 4edeto { 03.06.11 at 16:16 }

Обикновената сол е изключително вреда, затова не я използвайте. Аз не съм пробвала със морска сол – само зелев сок и е ОК.

21 Ива { 03.07.11 at 1:29 }

Днес и аз си направих тази процедура,като хич не бях подготвена.Излижавах се до късно,и към 11ч.се изходих чрез клизма-няма да казвам каква(само от 50гр.течност ),също и изпих 1-н чай.После изядох едно киви,и след около час ми скимна да направя процедурата.Бях си направила кисело зеле,с повече вода и морска сол точно за този повод(за да използвам зелевата чорба)-зелето ми е от 5 дни,но е започнало да реже,з-то го държа до парното.Започнах да пия зелева чорба,и в същото време си пуснах и клипа,но мн.бавно ми зареждаше,и викам „край,ще проваля всичко докато чакам без упражнения“-а от картинките не ми станаха мн.ясно-исках да ги видя в клипа,изпих още една чашка 200мл и запонах да чета за 1-вото упражнение,направих го,пак малко зелева чорба,после другото и чак после прочетох ,че след всяка чаша се правят 4-те упражнения и тогава 2-та -3-та и т.н. чаши.Както и да е ,забатачих я аз,но 3-та веданага отидох до тоалетната още с 1-вото упражнение,направо се изненадах как имах още толкова мн.фекалии за изхвърляне,след това довърших и 4-тото упражнение,и нова 5-а чаша-и пак още от 1-ото упражнение-газ в тоалетната,обаче вече ми беше мн.лошо по време на упржненията-особено на 2-то ми се виеше мн.мн.свят,догади ми се мн.,мислех,че повече нямаше да мога да пия чорба.На бързо си направих и 600мл. вода с 1ч.л.морска сол с връх.Продължих с нея,пак ми беше лошо,през това ходих да пускам и пералнята,но сифона ми не спираше.По едно време легнах и на земята,после се обърнах на дясната страна,после на лявата за да ми мине лошото-по време на лежането отидо още 2-пъти до WC.Мислех да се отказвам но още не бях стигнала до изсхвърлянето на чиста вода .Пооправих се и така до 8 чаши по 200гр,и 2 по 100гр. накрая отново с зелева чорба.И така,накрая изхвърлих само чиста вода,после още 3 чаши филтрирана чешмяна вода,и предизвиках повръщане.По време на процедурата си слагах да варя и жито,отделно дето се занимавах и с прането,но мисълта ми беше,че макар и неподготвена,всичко стана както трябва,за около 2 часа и 30 мин.Нямах чисто масло,и сложих 1ч.л.маргарин в житото-на 300гр.сварено жито.Имах зехтин,но после прочетох в коментарите,че може да се сложи.Упражненията ги правих мн.бавно,з-то ми беше лошо по средата на процедурата,но след като полежах за 10 мин.се пооправих.Като правих упражненията,си задържах въздуха високо в гърдите,а корема ми се вдлъбваше на вътре,и сякаш това допринасяше за по-бързото изхождане при мен,но всеки организъм е различен.Днес ми беше 4 ден от М.,утре започвам стимулация за инсеминация.От 1-ин месец съм на 98% суровоядство(ядох пуканки 2-пъти).Надявам се ако съм имала,паразити,острици,и такива гадурийки да съм изхвърлила всичко.Ще продължавам на сурова храна.

22 4edeto { 03.09.11 at 10:45 }

Ето, ясен пример как не трябва да се прави процедурата „Шанка-пракшалана“. Иначе за суровата храна 6+

23 Dragonfly { 03.11.11 at 0:22 }

Здравейте, мисля да правя шанката тази неделя. В момента обаче ми се наложи да започна да взимам антибиотици. Да изчакам ли докато приключа с тях или няма да има проблем и мога да си направя пречистването.

24 Rossita { 03.14.11 at 22:15 }

Dragonfly, здравей, ще се опитам да отговоря на въпроса ти. Лагу шанкапракшалана е едната от няколко очистителни практики в хатха йога, т. нар. шаткарми. Основно правило за всички тях е да не се изпълняват при наличие на инфекциозен процес в организма, тъй като могат да влошат общото състояние. Това особено важи при наличие на дори леко повишена телесна температура, основен индикатор, че в тялото става нещо. Щом ти се налага да пиеш антибиотици бих те посъветвала да се въздържиш от тази пречистваща практика, докато не мине курса на лечението и острата фаза на евентуалния възпалителен процес. Самата аз съм фен на тази практика и също ми се наложи да премина курс на антибиотично лечение съвсем наскоро и въпреки че имах желание да се поочистя, си наложих да изчакам да оздравея и тогава да я направя. Тази практика не бива също да се прилага и по време на цикъл. Иначе всички шаткарми са много полезни за организма и е препоръчително да се практикуват редовно – те повишават съпротивителните сили на организма срещу разни нашественици. И другият ми съвет – включи пробиотици поне за един месец след антибиотика – знаем колко фататлно се отразява той на полезната чревна микрофолора. Надявам се да съм ти била полезна.

25 Dragonfly { 03.15.11 at 1:43 }

Благодаря много Rossita. Така или иначе не направих шанката тази неделя, не се чувствах добре все още и прецених че ще отложа за по-добри дни.
В поста си пишеш, че ‘Лагу шанкапракшалана е едната от няколко очистителни практики в хатха йога, т. нар. шаткарми’. Ако имаш практически опит, можел ли да опишеш какви са другите очистителни практики от тази серия или да пуснеш линкове към информация за тях.

26 Ива { 03.20.11 at 19:13 }

Rossita това беше добър пост,з-то никъде не пише кога не трябва да се прави тово пречистване,като например да си болен,както беше в моя случай-стимулация и др..А дали ви е известно,дали може да се пие „хлорела“(водорасли) при стимулация за инсеменация,IVF.ICSI,з-то четох,че хлорелата премахва тежки метали от организма???-дали няма да окаже влияние на инжекциите!

27 Стефан { 06.25.11 at 20:03 }

Здравей Мер,

Хидроколонтерапията може ли да замести въпросното упражнение?

Поздрави,
Стеф

28 gugush { 08.26.11 at 11:42 }

Здравейте!
До сега не съм правила процедурата и много бих искала…. Проблемът ми е, че имам гонартроза на дясното коляно и не мога да изпълня четвъртото упражнение. Въпросът ми е дали мога да го прескоча или да го заменя с друго. мислех да пробвам без него, но все пак реших да се посъветвам.

29 mer { 09.06.11 at 21:25 }

gugush, за съжаление всички упражнения в тази процедура са важни, и дори изпълнението им с неточност може да доведе до недобри резултати.

Стефан, хидроколоно терапията изчиства само дебелото черво, докато шанката изчиства целия храносмилателен тракт.

30 mer { 09.30.11 at 18:37 }

Статията е затворена за още коментари, може да посетите форума за въпроси и споделяне – http://forum.zemianazaem.com/. Благодаря!