Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Цветен прашец

Цветния прашец е удивителен продукт, предоставян ни щедро от природата и събиран за нас от пчеличките. Той съдържа в себе си всичко необходимо за живота – богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други.

* съдържа всичките незаменими аминокиселини, по протеиново съдържание превъзхожда всички животински продукти (месо, млечни, яйца), както по количество така и по качество (съдържа от 5 до 7 пъти повече аминокиселини от колкото в кое да е месо или животински продукт на база едно и също количество, и протеините в цветния прашец са много по-лесно усвоими от организма ни, отколкото животинските протеини. Така например 2 супени лъжици цветен прашец се равняват по протеиново съдържание на 140 грамова свинска пържолка, но без всички съпътстващи я лоши мазнини, химикали и животински хормони.

* богат е на следните витамини – C, B1, B2, B3, B5, B6, Е, Фолиева киселина, H (Биотин)
* един от малкото растителни източници на витамин В12
* съдържа редица микроелементи – фосфор, калий, калций, натрий, магнезий, мед, желязо

* богат е на лецитин, който нормализира обмяната на веществата и така регулира по естествен начин теглото

* съдържа селен, който се бори със свободните радикали, подмладява организма, повишава имунитета, оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдови проблеми и инфекциозни заболявания

* богат е на ферменти, необходими за нормалното протичане на дейността в клетките (ферментите са биологични катализатори, участващи в обмяната на веществата и регулират най-важните биохимични процеси в организма)
* богат източник на ензими и коензими, необходими за добрата работа на нашата храносмилателна система
* активира процеса на отделяне на инсулин, затова се препоръчва да се приема от хора болни от диабет
* изключително полезен за атлети, спортисти, хора, възстановяващи се след прекарана болест
* високо съдържание на желязо, затова е подходящо да се приема от хора, болни от анемия
* понижава нивото на холестерола в кръвта
* стимулира имунната и ендокринната система
* усилва половата активност и мъжката потентност
* намалява увеличената простата
* грижи се за редовността на менструалния цикъл и намалява менструалните болки
* подмладява и удължава живота – биоактивизира развитието на всички клетки, предотвратява преждевременното стареене на клетките, подобрява притока на кръв към клетките на кожата и така я подмладява и бръчките са изгладени

Как да приемаме:
Взимаме 1 супена лъжица цветен прашец и разтваряме в 1/3 чаша вода. Може да приготвим от вечерта разтвора или да смесим на сутринта като го изчакаме 15-20 мин да се разтвори добре. Ако така ни е трудно да го приемаме може да го разтворим в малко прясно изстискан сок /от грейпфрут например/ или някои предпочитат така – в кисело мляко от вечерта с малко мед.

Кога:
Най-добре е сутрин на гладно. Или през деня, но на гладно. Така организма ни най-добре извлича полезните вещества.

Как да избираме и да съхраняваме:
След изваждането на цветния прашец от кошера той трябва да бъде поставен на тъмно място. Слънчевата светлина бързо понижава полезните му свойства. За съжаление цветния прашец навсякъде се продава в прозрачни опаковки, изложени на сергии на пряка слънчева светлина. Трябва да избираме такъв прашец, който да е изсушаван в специални фурни на не повече от 42 градуса, защото всички ферменти и ензими умират на по-висока температура. Много от продавачите на цветен прашец не съобразяват това. Също така най-добре е да купуваме такъв прашец, който е изкаран скоро от кошерите. С течение на времето той бързо губи качествата си, а след 1 година полезните му свойства намаляват значително. След като веднъж сме закупили, добре е да го съхраняваме в хладилника на 4-5 градуса или на тъмно прохладно място в стъклен буркан.
Цветния прашец изключително добре се съхранява в мед. Към 1 кг мед добавяме 100 грама цветен прашец. Разбъркваме с неметална лъжица и оставяме така за около 2 седмици. Добре е или да обръщаме буркана всеки ден /ако е добре затворен/ или през ден-два да го разбъркваме, докато цветния прашец напълно се разтвори. Медът е най-добрия консерватор и така най-добре се запазват полезните качества на цветния прашец. Ако към това добавим 10 гр пчелно млечице се получава супер стимулатор за целия организъм. Но не прекалявайте с дозата. От такава смес си взимайте по 1-2 лъжици на ден, но не повече. На деца може да давате по 1 чаена лъжичка на ден.

32 comments

1 Петя { 02.28.09 at 1:48 }

Здравейте! Сайтът е невероятен, още след първото ми попадане тук бях толкова впечатлена, че реших да последвам идеите и съветите. Аз съм вегетарианка, но искам да стана поне веган, ако не мога да се справя с това да съм суровоядец. Четох малко информация и липсата на витамин Б12 изглежда е сред основните проблеми. Днес си купих цветен прашец, на самата опаковка имаше изредени много витамини, но не и Б12. Предлагаха още един вид, но не загледах има ли Б12. Забравили са да го опишат или наистина липсва според вас?

2 mer { 03.02.09 at 22:05 }

Наистина информацията за В12 в цветния прашец е много оскъдна – на места липсва такава, а някъде пък ясно се указва, че е източник на този витамин. Самият Казънс (на който напълно се уповавам) препоръчва консумацията на цветен прашец, прясна бирена мая, синьо-зелени водорасли или едноклетъчни водорасли от езерото Кламат, като добри източници на В12. Естествено, цветния прашец не трябва да е изсушаван повече от 42 градуса, което не може да се гарантира от пчеларите. Казънс също твърди, че няма нужда да се притесняваме от недостиг ако сме вегани, но задължително с около 70 % сурово меню, тъй като топлинната обработка на храната намалява количеството на активни витамини и способността на организма да ги абсорбира.
Интересното е, че дори да си всеяден, също може да имаш недостиг на този витамин. Но това вече е предмет на по-задълбочена тема.

3 Ивайло Петров { 04.02.09 at 23:21 }

Аз се занимавам с цветен прашец… Моето мнение е , че голяма час от прашеца който се продава по сергии на пазарите , и всичкия който се предлага в лъскави опаковки в магазини и супермаркети е с много ниско качество…
Принципно е добре да купувате от човек, който си разбира от работата.
Незнам дали има човек, който да консумира повече прашец от мен , но е добре да се подбира и района от където ви доставят прашеца…

4 mer { 04.03.09 at 0:16 }

И на мен много ми се иска да познавам някой пчелар, на който да имам абсолютно доверие. Всичко има значение и мястото най-вече. Един пчелар ми направи много силно впечатление – много сърцат дядо от Триград, почерпи ни с мед директно от кошерите (няма друг такъв мед), които бяха в гората извън града, мястото, мига бяха повече от вълшебни :))).

5 бате Бино { 05.31.09 at 13:38 }

Здравейте всички . И понеже това ми е първият коментар,първо да поздравя създателката и всички други почитатели на сайта ! Искам до споделя моята проста тактика за набавяне на качествен прашец. Понеже нямам роднини пчелари ,прецених че за да се намали до минимум вероятността от търговска непочтеност, съм си купувал току-що изваден прашец ,който не е изсушаван и си го изсушавам сам и сам си го съхранявам 🙂 Така се спазват изискванията за неговата пълноценност, които вече сте изредили по-горе и с които съм напълно съгласен.

6 mer { 05.31.09 at 21:53 }

А как си купуваш току що изваден прашец – запознал си се с някой пчелар ли :).

7 Лилка { 06.03.09 at 20:16 }

Здравейте!
Първо искам да поздравя създателката на този сайт и да и благодаря най-сърдечно!!!
Много интересни теми, изобщо тук всичко, което пишете е интересно и интригуващо.
От години се старая да се храня здравословно, но за пръв път попадам на нещо, което привлече почти веднага вниманието ми!
Сега за пчелния прашец… Това е супер храна! Но когато е съвсем пресен има опастност от изприщване, алергични реакции. Просто защото е много силна храна.
Това, което се продава на пазара не струва, ако не е съхранено в хладилник, това е задължително условие. Пресните зрънца са свежи, с много ярък цвят и силен аромат.
Ако си набавите пресен пчелен прашец, за да го съхраните за дълго време е добре да се разбърка в мед, така се съхранява най-добре. За да се възприеме по-пълноценно от организма, може да се разтваря във вода от вечерта и се изпива на сутринта.

8 Eli { 06.10.09 at 22:42 }

Здравей Мер! Аз също съм от Пловдив и искам да те попитам от къде ти си копуваш цветния прашец, защото действително по пазарите го продават във стъклено светло шишенце и са на вън /на светлина и слънце/ искам да приемам, но нека поне бъдат съхранени полезните му качества. Ако ти е удобно сподели. Благодаря!

9 mer { 06.11.09 at 1:14 }

От както разбрах това за цветния прашец, не си взимам такъв, а взимам мед с перга (това е мед, който е смесен с цветен прашец още от самите пчели в питите), това е може би най-добрия вариант. Намирам такъв единствено, когато има панаир на меда – има един манов мед с перга, по скъп е, но си заслужава повече). Иначе може да се запознаеш с някой пчелар и той да ти дава прашец още като го извади. Мислила съм да го направя, но още не съм. Друг добър вариант е да се купува замразен вакумиран цветен прашец, някои пчелари продават такъв, но отново трябва да се разпита, не взимам от някой конкретно.

10 д-р Мирослав балчев { 07.06.09 at 14:59 }

Здравейте!

Сайтът е много добре реализиран и предлага доста информация.
За пчелния прашец много може да се говори, както по отношение на състава, технологията на събиране и преработване, така и по отношение на начините на приложение и ползите от това за човека.
Като производител на пчелен прашец и човек с медицинско образование и практика набързо се запознах със статията и коментарите към нея. Без да навлизам в подробности искам да споделя, че предлаганата доза от 1 супена лъжица пчелен прашец, разтворена в сок или вода е твърде висока. Апитерапевтите препоръчват като дневна профилактична доза за възрастни 1 чаена лъжичка. Прашецът се разбърква с кисело мляко, най-малко в съотношевие 1: 3 /1 чаена лъжичка прашец и 3 чаени лъжички кисело мляко/. Аз лично препоръчвам 1 чашка кисело мляко. Подслажда се с малко мед и се оставя в хладилника за няколко часа /най-често една вечер/. Сутринта се приема на гладно /половин час преди храна/. Има много приятен цветен вкус и субективно усещане за бодрост. Не препоръчвам разтварянето на прашеца във вода и сокове, защото целулозата, която защитава прашецовите зърна от неблагоприятни въздействия е водонеразтворима. По този начин от прашеца се усвоява по-малко количество полезни вещества. Повече информация може да се намери ако се потърси в google „пчелен прашец“.

11 бате Бино { 07.06.09 at 21:04 }

Здравейте и от мен. Ако позволите ,имам някои забележки към изложеното от д-р Балчев.
Тая медицина,която дава ФИКСИРАНИ препоръчителни дози за какво ли не ,ми е много смешна 🙂
Мислех,че апитерапевтите са по-напред от нея ..:))
Дозите винаги трябва да са в някакъв диапазон – за това си има банални аргументи.
Дайте да се задълбочим малко по тая фиксирана доза от 1 чаена лъжичка прашец. При това с кисело мляко!!??

1. Имаме двама души – слаба жена 50 кг и 98 кг здрав мъжага – дали двамата имат потребност от еднакво количество храна,вода, витамини,минерали и тн.? А дозата прашец ?

2. Имаме други двама души – млад човек и доста възрастен човек. Дали тези двамата ще УСВОЯТ по един и същи начин една и съща доза хранителни вещества? С годините „храносмилателния огън “ намалява , заради което храната вече не се смила така „качествено“,както е било на младини. Затова и Аюрведа препоръчва приемането на специални подправки,увеличаващи силата на този „огън“ ..

3. Различните типове хора -вата,пита,кафа, -те пък,дори на една възраст и на едни килограми- отделно си имат различен по бързина и сила метаболизъм.

4. В различен сезон, ден от месеца и част на деня – метаболизмът също е различен.

5. Знаем,че медицината, (а явно и апитерапията) никога не е зачитала повечето от принципите на здравословното хранене – в конкретния случай – разделността. Когато прашец се смеси с кисело мляко ,че и с мед – това вече е лоша комбинация. (имаме смесване на белтък със въглехидрат -захар) Постъпвайки в тази комбинация(въглехидрат + белтък) в стомаха , последният отделя РАЗЛИЧНИ по състав сокове и ензими, в сравнение със случая ,ако трябваше да храносмели само въглехидрат. Тоест- в лоша комбинация знаем ,веществата се усвояват по-лошо ,отколкото в добра. Сиреч – каква трябва да е разликата в дозата в двата случая, ние няма как да определим.

5. Когато се смеси с една чаша кисело мляко- това вече се явява ПЪРВО ХРАНЕНЕ за деня. С което трябва вече да се съобразяваме. ( Докато разтворен в друга течност, може да мине като напитка, а не като хранене.)
Защото ако сме смятали да ядем плодове ,или пък 3 филийки черен хлебец, не можем да ги пъхнем веднага след киселото мляко нали? Ще стане“реакция“ :)) Тоест трябва да чакаме да мине време. При това не малко време ,защото това вече е самостоятелно хранене -задействат се храносмилателния инстинкт, отделят се сокове и т.н. Първо че трябва да чакаме ( а пък едва ли всички ще дочакат и ще вкарат нещо друго след това кисело мляко- тоест- още по-лоша комбинация- въглехидрат +белтък + ….)
Второ- какво хранене е то това – една чаша кисело мляко с мед и прашец. Нито ще ни засити,нито ще отмине като вода. Тоест – ще ни раздразни апетита само..

Затова ,предполагам,ще се съгласите, когато се дават ФИКСИРАНИ стойности , това не е обективно ,нито научно.
Това важи за всичко фиксирано, включително и за това – колко трябва да тежим при даден ръст. Там пък е голлям майтап също. Как можеш да кажеш какви килограми са нормални за някой, като самият той с възрастта ЕСТЕСТВЕНО си променя килограмите,дори и да живее здравословно. – например като остарее -отслабва, ( организмът му придобива все повече от типа „вата“ , а и самата възраст над 60 е „вата“)
Оссвен това един 180 см мъж „вата“ ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ще тежи по-малко от един 180 см. мъж „кафа“ ,дори и двамата да са 100 % здрави, дори да ядат една и съща храна и да имат един и същи начин на живот. За „вата“може и 72 кг да са „норма“ ,докато за „кафа“ нормата да е 87 кг. То само самият кокъл на кафа е по-масивен и по-тежък от кокъла на „вата“ . Как да тежат еднакво ?? Ами и водата,която организмът кафа задържа в повече ?.. И какво , според препоръките на „умната“медицина излиза ,че единият винаги е извън нормата.. :))))

12 DIANA CHALAMOVA { 11.22.09 at 0:14 }

ZDRAVEITE MNOGO SAM RADOSTNA CHE IMA TAKAV SAIT

13 DIANA CHALAMOVA { 11.22.09 at 0:18 }

zdraveite mnogo molq ivailo petrov da mi pi6e ako moje da obmenim informaciq za pra6eca i eventyalno ako moga po nqkakav na4in da go zakypq ot nego tai kato razbrax 4e go proizve6da sa6to i ot d-r miroslav bel4ev predvaritelno blagodarq. i o6te vednaj mer straxoten sait

14 марийчето { 02.09.10 at 16:36 }

Здравейте,
Попаднах много случайно на този сайт. Присъединявам се към всички, които поздравяват Мер за сайта. Прекрасен сайт! Толова интересни са коментариите! А и полезността на текстовете са безпорни. Поздравления!
Коментарийте за пчелния прашец ме провокираха и аз да се включа по темата.
Ако някой от вас слуша сутрин, в 6.40 радио „Христо Ботев“, не може да не е чул гласа на доктор Атанас Михайлов, фитотерапевт, хомеопат. Та този доктор препоръчва приемането на една чаена лъжичка пчелен прашец всяка сутрин, наистина на гладно, но поставена в устата, прашецът се стопява като бонбонче. Опитайте, много е вкусно, така че всички тези спорове с вода, без вода, в мляко, без мляко и т. н. нямат смисъл. Вярно е, че един виден български апитотерапевт, доктор Страшимир Михайлов(мир на праха му, простете, но съм забравила името му) в една от своите книги по темата за апитотерапията и по-специално за приемането на пчелния прашец, препоръчва приемането му с кисело мляко, да престои няколко часа – около шест поне, за да се разтворят всички ензими и елементи и прочие. Но препоръката на доктор Михайлов е тази – една чаена лъжичка в устата и след няколко минути бонбончетата се стопяват и потъват в стомаха … Опитайте, много е вкусно и приятно.

15 тони { 06.12.10 at 8:55 }

ако някой от вас се инетресува от цветне прашец, прополис и мед моля да заповяда в моят сайт. там ще намери много информация и продукцията която търси.
заповядайте

16 иван иванов { 10.19.10 at 6:56 }

Здравейте
Проиводител съм на мед ,прашец,прополис и млечице – занимавам се с това от 12г-Наистина цветния прашец е изключително полезен продукт. Дъщеря ми беше изключително боледуващо дете в смисъл настинки ,грип и подобни – от как започнахме да и даваме е пила два пъти антибиотик за последните 6 години! Не зная дали е 100% от него но така си мислим – сутрин и даваме по 1кафяна лъжичка преди да отиде на училище. Не през цялата година най вече през есента и зимата! Това го пиша не за да си правя реклама на прашеца – а защото е ФАКТ! Разполагам с доста прашец! тел-0898481144

17 Leo { 05.02.11 at 1:14 }

Страхотен сайт поздравления
За Пчелният прашец той наистина е вид суперхрана .Задължително и нужно е обаче да е правилно съхраняван и качествен и именно затова е много важно откаде го купувате и как изглежда на вид и консистенция ‘
Ерганизмът е перфектно настроена система нуждаеща се от разнообразие в храненето .на биомолекулярно ниво , лъжица мед ,прашец ,шоколад е достатъчна за няколко часа да накара митохондриите ви да синтезират огромни количества енергия при главозамайващи реакции в клетъчните ви централи
Именно затова Медът ,Пчелният прашец и пр. супер храни са като ядрено гориво в буркан и можете много бързо да „изгърмите “ предвид огромното му съдържание на нутриенти стотици пъти над необходимото ви в превес на абсолютната липса на други нутриенти .
Хипо витаминоза или или Хипер ефектите са сходни а вие не сте облагодетелстваната партия и в 2та случая
2 супени лъжици седмично е ок разпределени след спортни натоварвания сутрин (за 96 кг прашец в диетата ми дава добър старт на деня откъм балансирана хран .Стойност
Относно преките лечебни ефект на каквито и да е продукти винаги съм бил силно скепричен към изявления от рода : -Излекувах дъщеря си брат си и т.н. с мед ,прополис и пр продукти предвид факта че за дадено състояние на организмът винаги има основна първопричина за проблема и повърхностното подхождане чрез лечение на симптоматиката на проблема може дългосрочно да нанесе непоправима вреда Симптома е там за да ви покаже че има нещо тотално объркано,не във ред за да коригирате цялостният начин на живот както и да анализирате първоизточника на проблема не да унищожите симптома с мед ,вода или сладко обезболяващи и пр.
Относно метаболизмът на възрастният и младият организъм :
всеки става възрастен иска или не това е закодирано в определеният брой цикли на делене на митохондриите му .
Естествено е да имаме моментална абсорбция на нутриенти от Млади индивиди с оптимално работещи клетки и незесегнати все още от износване на кл .централи и забавен метаболизъм съответно за възрастен все пак с годините се натрупва оксидативна повреда в тъканите ни и именно това , състарява

18 Любо { 05.17.11 at 18:26 }

Здравейте,купувам си редовно цветен прашец,но се попритесних като прочетох по горе начина на съхранение – ,,След изваждането на цветния прашец от кошера той трябва да бъде поставен на тъмно място. Слънчевата светлина бързо понижава полезните му свойства. За съжаление цветния прашец навсякъде се продава в прозрачни опаковки, изложени на сергии на пряка слънчева светлина. Трябва да избираме такъв прашец, който да е изсушаван в специални фурни на не повече от 42 градуса, защото всички ферменти и ензими умират на по-висока температура. Много от продавачите на цветен прашец не съобразяват това. Също така най-добре е да купуваме такъв прашец, който е изкаран скоро от кошерите. С течение на времето той бързо губи качествата си, а след 1 година полезните му свойства намаляват значително.“Искам да си купувам редовно по килограм,но кой може да ми гарантира че е произведено и съхранявано по описаният начин????За контакти на e-mail l.penev_1981@abv.bg

19 Емилия { 02.06.12 at 21:52 }

Здравейте!
Мер , поздравления за сайта , много ми харесва ! Имам въпрос : когато закуската се състои от плодове , кога се приема меда с прашеца ? Преди плодовете или след тях?

20 mer { 02.12.12 at 22:14 }

Винаги е добре да се приема на гладно, за да се усвои най-пълноценно.

21 Мери Маринова { 01.17.13 at 11:58 }

Здравейте!
Страхотен сайт с изключително ценна информация!
Със здраве, дерзайте в доброто и Бог с Вас!

22 Николай Хосейни { 05.07.13 at 12:35 }

Начин на приложение на пчелния прашец

23 Мартин { 10.13.13 at 11:37 }

Страхотна статия и мнодо полезни коментари.
Благодаря!

24 иван иванов { 04.29.14 at 22:57 }

ПРЕДПОЛАГАМ ЩЕ ПРОЗВУЧИ НАПИСАНОТО КАТО НА РЕКЛАМА И ТО Е ТАКА АЗ СЪМ ПРОЗВОДИТЕЛ НА ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ОТРОВА ЗА КОЯТО /НЯМА ПАЗАР В БЪЛГАРИЯ/ 100% – ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ ОТ ПРОЗВОДИТЕЛ ПРОИЗВЕДЕНИ В бЪЛГАРИЯ!!! зАНИМАВАМЕ СЕ С ДОБИВАНЕТО НА ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ ПОВЕЧЕ ОТ 10Г!

25 иван иванов { 04.29.14 at 22:57 }

0898481144- ИВАН

26 калинка славова { 08.05.14 at 21:57 }

Здравейте,моля ви споделете колко пчелен прашец се дава на 4.5годишно дете:-) Благодаря ви предварително!

27 Росица Христова { 11.24.14 at 14:16 }

Аз няма да давам своето мнение, защото всяко едно мнение е свързано с негативизъм, а ще ви спомена да имате в предвид неуспорими факти, които са позитив- първо ако решите да използвате този продукт , трябва да знаете как той ви дества , да го класифицирате като какво ще го ползвате като лек, или храна. Ако е като лек това означава, че дозите са от голямо значение и се препоръчва винаги в комбинация с др.лечебни неща, най добри са комбинациите от една и съща група, т.е. ако приемем че това са природни продукти то те трябва да се съчетаят само с такива в случая с растителни, иначе е 100процентова алергичната реакция, която за пчелните продукти е несъвместима с месо, млечни продукти и яйца. Когато се прекалис дозите на каквото и хранене да е се стига до недостиг в другите крайности на вкусовете. Ако ще го вземате като храна то най добре е да се смеси само с пчелни продукти , а именно мед, пчелно млечице и подобен сироп.всичко останало трябва да се яде след половин час поне или 4-5 часа. Естествено като всеки животински продукт е необходимо да се знае срока на.производство за да не си навредите, вместо да си помогнете и да знаете съхранението каксеиз ършва и от кого се снабдявате.Планинските райони.са най чисти и има доста добри производители, които не допълват със захар и не мешат старо с ново.Най лесно може да се разпознае по цвета и миризмата.,потъмняването и мириса на гранясало е съществен и ако е в светъл буркан той вече е на 50 пр. увреден. Полезността идва от билките и цветята, но най много от слюнката на пчелата, която е чист и естествен антибиотик. Приет залечение е чисто и с по малки дози се почва винаги и постепенно.се.у еличава и после пак.се.намалява, а в мин.дози след това се взема и профилактично сутрин на гладно, а като храна е най добре да се премине на бъркан с мед пч.млечице и цветен прашец. Килограмите са от значение наистина и начина на.живот и хранене и да се внимава с преувеличаването и недобрите комбинации. Тогава именно ще усетите ползата му, защото той най много е полезен за пречистването на бъбреците в съчетание на чайове е перфектен чистач и вдига имунната система бързо ако се ползва правилно и е с добро качество и пресен есента и зимния период. Дано да съм ви била полезна !!!!!!

28 Мариана Костадинова { 04.06.15 at 12:18 }

Имам въпрос относно цветният прашец..Може ли да се приема от доказана алергия към полени ? Ще съм благодарна за компетентен отговор ! 🙂

29 Пламен Манчев { 04.28.15 at 8:11 }

Аз събирам пчелен прашец. Имам пчелин в подбалканско село в близост до Монтана. Предлагам прашеца замразен, не сушен, защото така запазва напълно свойствата си. Нали всички ние предпочитаме пресен плод а не сушен?
За тия, които питат откъде може да се закупи давам телефона си за контакти – 0898601282, Пламен Манчев.
И ви съветвам: купувайте пчелните продукти директно от производител когото познавате или на когото можете да се доверите. В интернет вече има много сайтове на професионални пчелари. Защото естеството на пчелните продукти е такова, че колкото повече преработки претърпяват и през колкото повече посредници преминават, това само влошава качеството им, не го подобрява.

30 Мила { 09.10.15 at 1:49 }

Колко време като мине се влошават качествата на пчелния прашец и на каква ъемпература се съхранява?

31 Елена { 09.10.15 at 2:11 }

Вярно ли е, че пчелния прашец съдържал мъжки хормони, защото и това бях чула някъде…..

32 Светлана Добрева { 08.30.21 at 14:57 }

Витамин В12 изобщо не можем да си набавяме отвън с никаква храна. Учените отдвна стигнаха до този извод. Той се произвежда в червата ни. Тоест организма ни сам си произвежда жизненоважния витамин В 12 около ,който толкова много се спекулира и с информация и всичко. Дали и колко вит В12 ще може да синтезира организма ни зависи от това как се храним. Факт е,че тези хора ,които са на растителна диета имат по-високи нива на витамин В 12 от тези,които са на всеядна. Ако въпросният витамин идваше от животинските продукти,то тези данни трябваше да са в обратен ред. Всичко около проблемите с калция ,набавянето на белтъчини или В12 при веганите и суровоядците е пропагандирано от млечната и местната индустрии с цел запазване на оборотите. Фактите сочат друго. Някои растителни храни като боб,леща,соя,нахут,грах имат много повече белтъчини от повечето меса. А за витамин В12 какво да кажа,освен за погрешната теория,че при растителноядните е в дефицит,тя освен от млечната и месна индустрии е подкрепена и от още един магнат в сферата на продаващите „здраве в опаковка“ и това е фармацевтичната индустрия. Като няма да купуват веганите лекарства /защото няма да им се налага/ ,нека не ги губим като клиенти,поне калций,витамини и В12 да си купуват… Логично… Хунза не страдат от недостиг на В12…

Leave a Comment