Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Истината за млякото

От малки са ни карали да пием мляко, за да сме здрави. Чуваме постоянно, че с млякото си набавяме калций, че ако не пием мляко костите ни ще станат чупливи и че остеопорозата ни е в кърпа вързана. Истината е, че това са все неща, измислени от маркетинговата кампания на млекопроизводителите и че всъщност млякото е изключително вредно за хората.

1. Нито един бозайник на тази планета не е отишлъл да бозае от друг бозайник. Единствено човека. Да, точно това правим – ние бозаем от кравата, козата, овцата. Това си е голямо извращение – и така сме ги подчинили на този наш хранителен навик, че сме ги превърнали в чешми за мляко.

2. Майката природа така е програмирала човека, че до 3 годишна възраст може да суче от майчината гръд. До тази възраст организма ни произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След това организма ни спира да го произвежда. Ще кажете какво от това. Ето какво – неразградената лактоза както и киселинната среда създадена от млякото в червата ни стимулират развитието на бактерии в червата, отделят се изключително много токсини, които се разпространяват във всички системи и се стимулира развитието на ракови клетки. Е, и това ако не е стряскащо!

3. Млякото, независимо дали човешкото или кравето, е предназначено да увеличи размера на бебето няколко пъти за много кратко време. Бебенцето за 1 година увеличава размера си няколкократно (средно от 3 до 12 кг) и то благодарение на кърмата. Същото е и при другите животни. Млякото на кравата например е предназначено да превърне 40 кг теленце в 600 килограмова крава за 2 години. Май се наедрява от млякото.

4. Млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, шипове, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.

5. Млякото е най-вече вредно заради начина на отглеждане на животните и обработката му след издояване:
* при отглеждането на кравите се дават високи дози антибиотици, за да не се разболяват, инжектират се с хормони, за да дават повече мляко (нормално трябва да дават около 5 литра на ден, а се стига до 50 с помощни вещества), с храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото и ние ги поемаме. С млякото приемаме същите дози антибиотици, стероиди, хормони, пестициди, стрес и страх, каквито бихме поели ако ядем месото. Няма много голяма разлика – резултата е еднакъв – болест.
* след издояване млякото се подлага на една дълга и многостепенна обработка, след която обработка дори и да има нещо полезно в това мляко, то не оцелява. След пастьоризирането, хомогенизирането, облъчването му, с цел добавяне на витамин D и А, всички ензими се унищожават, калция става още по трудно усвоим (да не говорим, че в къщи го сваряваме многократно, добавяме го в кексове, супи, продължаваме да го преобработваме термично и при всяка такава инвазия млякото се превръща във все по-канцерогенен продукт). Витамините, които му се добавят съвсем не мотат да се усвоят от организма. Доказано е, че единствено витамините в естествената им форма се усвояват, т.е. от плодовете и зеленчуците. Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др., изобщо не се усвояват и още по-лошо – утежняват работата на черния ни дроб. Всичко е маркетингов трик на едни много големи компании в хранителната индустрия, които изкусно ни манипулират.

6. Митът за остеопорозата – най-голямата глупост, която може да направи човек, болен от остеопороза, е да увеличи консумацията на млечни продукти. Доказано е, че високото белтъчно съдържание в млякото изсмуква калция от костите. Има народи и племена, които въобще не консумират животински продукти. И познайте – не са и чували за остеопорозата. Ако уважавате себе си и сте застрашени от остеопороза, просто спрете да консумирате животни и мляко. Кое е по-важно – здравето ви или да задоволите чревоугодните си навици?!

7. Млякото не е никакъв източник на минерали. Това, което уж ще си набавим от него като калций, манган, хлор, магнезий, селен, много по-качествено бихме си набавили от плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените и бобови култури. Един разнообразен режим, като суровоядството, доставя на организма ни абсолютно всичко, от което имаме нужда и то в много по-качествено състояние. Тялото ни лесно и бързо разгражда и абсорбира живата храна, която му предлагаме.

8. Млечните продукти, както и месото, са виновници за затлъстяването, подутия корем, лошата миризма и болестите. Те са силно концентрирана храна, лишена от ензими, която организма обработва бавно и мъчително. Затова обикновено, след като се нахраним, ни се приспива и трудно може да продължим да работим.

9. Има страхотни вкусни и полезни заместители на млякото – разнообразните ядкови млека. Необходим ви е единствено хубав блендер. Накисвате ядки по-ваш избор (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Слагате в блендера с 2-3 пъти повече вода и започвате да бъркате няколко минути докато се получи еднородна течност. Овкусявате с мед, канела, какао, както ви харесва. А ако добавите 1 банан например става чудесно плодово мляко.

Ако все още не сте убедени за вредата от млечните продукти може да прочетете и някои книги. Ето 2 от тях: „Кльощавата кучка“ на Рори Фрийдман и Ким Барнуин и „Човешкото хранене“ на Георги Гайдурков. Литература и сайтове на тази тема има много, стига да искате. Но в крайна сметка всеки решава сам за себе си и сам е отговорен за собственото си здравето.

И наистина трябва да прочетете тази статия (предложена е в един от коментарите по-долу). Информацията там е още по-потресаваща! Ще цитирам малка част, която ми направи силно впечатление:

„Млеконадойните крави също се убиват в кланиците. Естествената продължителност техния живот в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, от лактация и доене чрез промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Заставят ги да стоят на бетонни подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават над 40 литра мляко на ден – 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.“

Толкова жестоко и нехуманно!

149 comments

1 Stilgar { 10.18.08 at 23:22 }

Bravo! Chudesna statia! Az vsiaka sutrin pieh mliako, no tvoiata statia me ubedi, che vmesto tova triabva da iam meso. Smiatam ot sega vmesto s mlechni produkti da zakusvam s lukanka i drugi kolbasi. Poniakoga na obiad iadiah paniran kashkaval, no smiatam ot sega natatuk vinagi da iam kebapcheta, kiufteta, purjoli i vuobshte seriozni mesni produkti. Vse pak v prirodata mnogo bozainici iadut seriozno meso. Blagodaria, che mi otvori ochite.

2 animal rights { 11.07.08 at 17:26 }

Ето още една статия, в която се разкрива истината за млякото и млечните продукти
http://animalrights.aresistance.net/animals-for-food/20-do-we-need-milk

3 lili { 11.13.08 at 22:51 }

Много се радвам,че все повече стават хората,които разбират,че млякото е вредно ,и че всъщност става дума по-скоро за маркетинг и печелене на много пари.Пари,които идват не само от продажби на мляко и млечни продукти,но и на много лекарства,които трябва да ни лекуват от болестите,които всъщност са пряка последица на нашето НЕздравословно хранене.Аз самата вече от около три години не консумирам мляко и производни,и мога да се похваля че не ме е „хващал“грип от тогава.Да мислим преди да ядем.

4 джек лондон { 11.16.08 at 22:10 }

Браво , чудесна статия ..очакваме “ Истината за месото“

5 Владо { 12.07.08 at 0:27 }

„Браво , чудесна статия ..очакваме ” Истината за месото”
Tова е статия за някои от болестите, свързани с консумацията и на месо.

http://ecovege.org/zdrave/44-statii/142-meso-zabolqvania

Благодаря на автора за статията за млякото.

6 joko { 01.10.09 at 12:55 }

Можете ли да ми дадете 1 пример за спортист (подобно е и в случая с хора ,който се занимават с тежък физически труд) ,който не консумира месо и мляко? Аз като сериозно спортуващ мога да кажа при 1 по-тежък тренировъчен режим без подходящото хранене постиженията почват да спадат (както и общия тонус).Хайде сега ми кажете ,че високото белтъчно съдържание е нещо лошо.Така че всеки сам да се замисли дали начина му на живот позволява да спре консумацията на мляко и месо.

7 joko { 01.10.09 at 13:00 }

И пропуснах да спомена в горния пост ,че плодовете ,който всички обичаме да ядем също съдържат пестициди и разни други химии,освен ако сами не сме си ги отглеждали.Това е някакси премълчано в статията.

8 hris { 01.10.09 at 14:43 }

Ето, веднага давам пример – пусни си Дискавъри чанел и се загледай в накое от предаванията за древен Рим – с какво мислиш, че са се хранели професионалните гладиатори? Да, точно така – само със зеленчуци и растителна храна – по този начин, не само са по-издържливи, но и многократно по-бързо се възстановяват от контузии и счупвания на кости. Мисля, че гладиаторите са доста добър пример за спортисти. Да, вярно е това за плодовете и зеленцуците, но като ги ям поне не приемам нещо, което е е прекарало целия си живот без да може да се обърне, с одрязан клюн,рога,зъби и т.н. Един вид захранвам човечността си. Това, че не се интересуваш от живота на своята храна и не го виждаш не е никакво извинение за нейните истезания. Храненето е отговорен процес. А и почти всеки българин има роднини на село и може да се снабди поне с един вид зеленчук/плод, който да е екологично чист.

9 Radula { 01.10.09 at 17:46 }

В допълнение на отговора на Хрис, ето списък (50 страници) с вегетарианци и вегани спортисти!
http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?Page=1&nation=All&category=sport&keyword=

10 mer { 01.11.09 at 2:00 }

Радула, тази информация определено ще е полезна в оборването на приятели и роднини 🙂

Безсилие и немощ се изпитват предимно в периода на преход към веганство или суровоядство. Поне при мен беше така, но съм чувала и от други хора за подобни ефекти. Изведнъж реших, че ще съм суровоядка и около 2-3 месеца в началото изпитвах постоянен глад и все чувствах безсилие и отпадналост. Това го отдават на факта, че тялото започва да се пречиства от всичката гнилост и токсичност, складирана в клетките, тъканите и органите. Сега вече не е така – храната ми е в 99% растителна, но правя много по-натоварващи за мен неща отколкото, когато се храних с всичко. Сега например и по-рядко се изморявам, и по-малко ми се спи.

Всеки е свободен сам да прави избора си какво да яде (за съжаление последствията са както за него, така и за околната среда). Но не е маловажно да води и по-активен начин на живот. Защото дори и да се храниш с перфектната храна, ако преяждаш и не раздвижваш тялото си, няма как да се чувстваш добре. Тялото обожава движението и спорта, особено, когато той е приятен и не е прекомерен. Да вземем например лимфата. Тя е течна и не е задвижвана от орган (така както сърцето – кръвта). Задвижва се най-вече от движението на тялото и особено от определени движения – скачане на транплин, танци, бягане и други. Бягането например откъртва вредните налепи по дебелото черво, кръвоносните съдове и черния дроб. Примери още много. Спорта изгаря, разгражда и изхвърля почти всичко негативно от храната. Банално звучи, но наистина е добре да ходим повече пеша, да изкачваме стълбите вместо да ползваме асансьори, да танцуваме повече, да посещаваме любим клуб по йога, салса или тае бо, да плуваме или караме сноуборд… Май вече много се замечтах и отклоних от темата…

11 Radula { 01.11.09 at 3:31 }

Нали видяхте, че горе вдясно има поле Profession Category. Оттам може да видите не само спортистите, но и учените, писателите, артистите, певците….. вегетарианци/вегани. Мер, и на мен този огромен и прекрасен списък ми е голямо оръжие 🙂 и определено има ефект. И много ти благодаря, че споделяш, че 2-3 месеца си чувствала глад и отпадналост, защото много искам да стана пълна или поне 95% суровоядка, но все ме беше страх от този период, сега ще съм по-подготвена.
И скоро ще пусна линк към едно предаване, което днес гледах – интервю с фитнес инструктор, веган и/или суровоядец (не го хванах от началото). Още не е в интернет, но като го качат, съм сигурна, че на Joko и другите ще им е полезно и интересно! Поздрави!

12 joko { 01.11.09 at 17:53 }

А това – http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?Page=1&nation=All&category=sport&keyword= също е доста спорно…Пише за някой ,че са олимпийски шампиони (да не говорим че за първи път чувам за такова нещо като Olympic surfing champion ….сърфинга не е [поне долкото знам]олимпийски спорт ,а и да е съм 99,9% сигурен ,че не е включван в олимпииската програма),но никъде не е дори споменато ,че са били вегани/вегетарианци в периодите ,в които са се готвели за съответните турнири тоест е възможно след спортната си кариера да са станали вегетарианци. Другото което исках да кажа е че не съм се изразил правилно в горния пост – това което съм казал горе далеч не важи за всички спортове.
За моралния аспект на всичко това не смятам да коментирам.

13 joko { 01.11.09 at 18:04 }

Гладиаторите също не са удачен пример поради много причини…, а и съм гладал филм на national geografic (не съм сигурен дали беше за древен Рим и гладиаторите или за древна Гърция и Панкратион ,но мисля ,че няма значение тъй като нешата са сходни) ,където се спомена месото като част от хранителния им режим (както и много фибри разбира се..).
За финал ще кажа , че всеки сам си прави избора и горните ми постове не значат ,че не уважавам избора на някой хора да не ядат продукти от животински произход.

14 Калоян Янкулов { 01.14.09 at 12:42 }

joko, като силно спортуващ (4 пъти интензивни фитнес тренировки и 1 път баскетбол/седмично) смея да твърдя, че специално млякото и производните му продукти не са от ключово значение и не са необходими на никой. Аз също като теб не съм суровояд, нито веган. Но специално високите количества на консумация на мляко ми пречеха на спортните интереси. 1 литър обезмаслено прясно мляко ми докарваше типични симптони на лактозна непоносимост – акне, драстичен спад в енергията, сенки под очите и лош дъх.

Предполагам в следващия ти коментар ще ми споделиш как ти нямаш проблеми с млякото и се чувстваш окей с него. Но в интерес на истината дори спортисти, привърженици на високо мазнинното хранене, което по презумция би трябвало да предлага консумация на млечни продукти (тъй като съдържат голямо количество мазнини) знае добре за негативните им ефект: http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=3110 и ги избягва или намалява.

След като ограничих животинските продукти само до яйца и месо се чувствам много по-добре без да се страхувам от драстичен спад на протеина и калориите, тъй като горните две са достатъчно високи на тези макронутриенти.

Единствения млечен продукт, който консумирам е качествен ултрафилтриран на ниски температури суроватъчен протеин концентрат (или изолат). В него количеството на лактоза е много по-малко, както и въглехидратното количество.

15 joko { 01.14.09 at 17:14 }

Аз пък смея да твърдя ,че протеините на прах и разните други суплементи също не са от ключово значение (при непрофесионалистите…),но който иска да си прогресира по-бързо ( или да запази постижения , тегло……разбираш ме какво имам предвид) ги взема ,подобна е ситуацията и с млякото може и без него ,но всеки сам си прави сметката.
А лактозна непоносимост не всеки има ,при положение че ти имаш е повече от нормално да намалиш до минимум млечните продукти.

Поздрави

16 Radula { 01.14.09 at 23:19 }
17 Radula { 01.14.09 at 23:37 }
18 Калоян Янкулов { 01.15.09 at 1:01 }

Joko, суроватъчните протеините на прах безпорно не са ключови и не съм твърдял подобно нещо : ) НО факт е, че те са възможно най-чистата комерсиална форма на млечни продукти и единствената, която препоръчвам на един здравословен човек да консумира.

Лактозната непоносимост е едно малко bullet-че от листа с причини, поради които не бих консумирал млякото. И няма защо да го доказвам – научни директории като http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ се справят доста по-добре от мен.

„…подобна е ситуацията и с млякото може и без него ,но всеки сам си прави сметката.“

Абсолютно си прав – мои лични наблюдения показват, че 100% от хората, участващи точно в подобен тип дискусии, не променят диетичните си навици или споменават, че ще ги променят, но не го правят : ) Тъй че нека всеки сам да си прави сметката – аз моята я направих преди около година и се чувствам по-добре оттогава.

19 Калоян Янкулов { 01.15.09 at 1:04 }

Btw, горе говоря за протеин от фирми с доказани здравни традиции в бранша. Като NOW например. Не over-hype-нати фитнес фирми, които предлагат „протеин“ (в дебели кавички) с какви ли не гадории в него като аспартам например.

20 Radula { 01.18.09 at 2:09 }

Какво споделя олимпийският шампион Карл Луис: http://www.youtube.com/watch?v=bOTETXwfIaY&NR=1

21 Владо { 01.22.09 at 17:19 }

http://www.jasonferruggia.com/?page_id=164
http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_Danzig
Тук може да видите храненето на Мак Данциг, който е световен шампион по бой без правила и веган.

22 MILKMAN { 02.15.09 at 14:24 }

Пиете мляко ?
Ако сте на възраст до 4 год…значи всичко е ОК.

В кравето мляко протеина казеин е химически свързан с калций, за да отделим калция от казеина ние се нуждаем ензим наречен renin …но за съжаление след като навършим 4 години ние спираме да го произвеждаме ( защо ли ??? ).
Когато млякото попада в дебелото черво то ферментира , получава се газ и млечна киселина. Когато млякото не ни е от полза ,тялото ни се опитва да го отстрани … ако няма достатъчно енергия да го отстрани млечните продукти
залепват за чревната стена и блокира усвояването на полезни биогенни елементи
Когато се съхранява безполезен калции в тялото води до камъни в черния дроб и бъбреците, натрупвания в ставите (артрит )
Млякото е в основата на желязната анемия….не го знаете ? ..ами прочетете имате Интернет.
Пиете мляко за здрави кости ? ..ами остеопорозата се е повишила при нациите които пият мляко и липсва при народи не консумиращи млечни храни ….че и това е случаино май ?
Пиете млеко за здраво сърце ?…..как със състав 55 % наситени мазнини точно става това ?
Не знаете за връзката между консумацията на мляко и рак на простата.
Ставаме толерантни към антибиотици..ами да, като добрите хора които отглеждат добитъка ги блъскат със свръх дози антибиотици…../защо ли го правят?
Ами защото са им дали хормони на растежа (BGH-които са забранени в повечето страни от EU)..как иначе от 70-те години до днес добива на мляко за единица добитък е на скочил с 2.3 пъти .
Хормоните водят до мастит…след това инфекции ..гной във вимето, причинена от тумори . (IGF-I- е горивото за рака все пак …те и от Монсанто го знаят даже ).За това се стига до увеличение от рак на дебелото черво, гладки мускули, и гърдите при хората.
канцерогени в млякото ни карат да се разболяваме от анемия, астма и автоимунни заболявания…….да…и GOOGLE го знае ама не и политиците .!!!
Високите нива на естроген в млякото води до рак на гърдата.
Някои съмнява ли се че има пряка връзка между алергиите,акнето,стомашните разстройства и мляото ?……ПРОСТО СПРЕТЕ ПРИЕМА НА МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ за седмица и ще осетите как чревния ви трак ще реагира ..как съня ви ще се подобри.
В България се работи с вносно месо .. само че не са ви казали че е отгледано с гено-модифициран фураж.
Стига че тъпаците в министерски съвет субсидират бранша с наши пари, ами даже дават „безплатно“ по чаша мляко на най-малките в училище.
Мерси от такава помощ ….безплатно мляко ( разбирай смес от мъртви клетки,гной хормони,антибиотици и т.н.)
И като за капак го обработели термично ( пастьоризирали)
P.S. сега нека да се намери някои умен човек да ни разясни защо вместо да се харчат държавна пара ,за подпомагането на био-земеделие ние ги даваме на тези животновъди и млекопреработватели

23 Radula { 02.15.09 at 19:53 }

Дали да не направим подписка субсидиите за животновъдство да се дават за био-земеделие и така животновъдите няма да останат „на улицата“ и без работа, а и ще са изцяло в полза на обществото. И мен много ме мъчи колко все още се ядат месо и млечни продукти. И ако всички тези причини се изтъкнат и се съберат достатъчно подписи, може и да ни обърнат внимание. Коз е и всички боклуци, които откриха в сиренето и млечните, а и като цяло светът върви в тази посока!! Нещата се обръщат, но хората твърде бавно променят навиците си и не искат да осъзнаят крещящи истини. Много ще се радвам да обединим сили в тази насока. Ние сега след седмица ще правим семинар за връзката между глобалното затопляне и месната и млечна индустрия, но ще засегнем и много други аспекти, разбира се. Но… колко хора ще дойдат… Ако измислим нещо по-масово, ще е супер!! Ако сте ЗА, много ще се радвам! 🙂

24 mer { 02.15.09 at 20:40 }

MILKMAN, страхотен коментар, вече няма как хората да останат колебаещи се. Не знаех, че се дава на учениците безплатно мляко. Явно без никой да се заинтересува какво е добро и какво не, се дава, колкото да се каже, че се дава и помага – отчитат дейност.

Радула, кога и къде ще е този семинар и кой го организира (напиши повече инфо). Идеята ти за подписка и гласност е много добра. Може би трябва да се измисли така, че да няма анти-идея. Майка Тереза и много други просветени хора са казали, че (с пример ще се изразя по-добре) ако сме против войната, по-добре да сме за мира, иначе влагаме много енергия и всъщност подхранваме войната, да не се организират анти-терористични кампании, защото се подхранва тероризма и т.н. Даже от скоро все си мисля как да обяснявам вредата от това и онова, но без да има анти-мотив.

25 Radula { 02.16.09 at 12:52 }

Това всъщност е международно събитие, ще се организира в много страни по света. В България, седалището ще е в София, хотел Best Western City Hotel, намира се на ул. „Стара планина“ №6. На следния сайт може да прочетете по-подробно http://feb22event.com/index.php , а в сайта на ЕкоВеге скоро ще видите и плаката към събитието. Абсолютно всички са добре дошли, особено тези, които нищо не знаят за промяната в климата и веге начина на живот. Може да споделяте на близки и приятели. Ще се радвам да се видим там! 🙂 О, забравих да кажа, че започва от 11 преди обед и ще свърши около 14 часа. Във всяка страна, точно в 11:58 ще има 2-минутно мълчание, в някои страни така нар. замръзване (някъде ще се провежда на открито), за да може всеки да отправи своята мисъл или молитва за това Земята да се възстанови, ние да променим пагубното си влияние към общия ни дом и да заживеем в едно по-добро място! 🙂

26 Любопитка { 02.16.09 at 14:38 }

Здравейте, аз за първи път попадам на информация за такава степен на вредност на млякото върху човека и здравето му. Скоро се сетих, че не съм пила прясно мляко поне 6 месеца и направо се учудих на този факт.

От както се помня имам проблеми с храносмилателния тракт и въпреки репликите, които всеки чува още от дете „Пии мляко за да си сдрав“ преди доста години забелязах зависимост между пиенето на мляко и дискомфорт в областта на корема, но все си мислех, че проблема е в моя стомах а не в млякото. От тогава започнах постепенно да ограничавам прясното мляко и накрая съвсем го спрях. Установих, че дискомфорта го няма когато не пия прясно мляко. За сметка на прясното консумирам кисело мляко, но не съм усетила то да има негативно влияние върху храносмилателната ми система.

Моля ви споделете как стоят нещата с киселото мляко и дали освен полезните за храносмилането бацили има нещо друго хубаво в него или то също спада към млечните продукти с негативно влияние върху човешкото здраве.

27 mer { 02.17.09 at 0:26 }

Здравей, Любопитка! И аз бях шокирана, когато разбрах за всичко това.
Киселото мляко, което се продава в магазините, направо е вредно. Истинското кисело мляко (на което му се носи славата) е вече почти изчезнало. Както каза една баба, която сама си прави кисело мляко от 30 години, истинското мляко не може да не се изсипе като обърнеш бурканчето и за няколко дена се вкисва и разваля. Това не се случва със сегашните млека – те не се развалят с месеци и са гъсти все едно са крем сирене. Блъскани са с какви ли не нездравословни неща, за да са такива. Дори да не знам нищо от информацията по-горе, последните събития с разследването на храните веднага биха ме отказали от киселото мляко, а и не само.
Киселото мляко също съдържа в себе си всички негативни черти, присъщи за прясното мляко, с тази разлика, че не би трябвало да е пастъоризирано. Ако иска някой да яде кисело мляко, „защото е здравословно“, поне да яде домашно био козе кисело мляко, направено с истинска закваска. Козето мляко е най-близко по състав до човешкото мляко и най-лесно се възприема и обработва от човешкия организъм.

Радула, благодаря за информацията, идеята е страхотна, надявам се повече хора да дойдат, аз сама не знам дали ще успея, но ще информирам моите познати.

28 kris { 02.22.09 at 18:48 }

Само да споделя , че досега не се бях замисляла дори върху това. По принцип от малка ми се е гадело винаги от млякото – казваха ми че съм се лигавела – как можело толкова полезно нещо пък да не го пия. .. Както и да е спомних си само . Откакто попаднах на тази статия и след това като се поразрових и на няколко други подобни , просто не мога да хапна нищо от рода на мляко или месо . Не знам как успяхте, но се отвратих от всичко което съм се тъпчела досега.

Благодарности и от мен , за това че ме накарахте да преосмисля не само начина си на хранене, но и начина си на живот !

29 Radula { 02.22.09 at 20:02 }

Браво, Крис!!!! Ти си герой! :))) Поздравления за прекрасния ти, мъдър, състрадателен и правилен избор!! Всичко най-светло занапред! 🙂

30 Алия { 03.14.09 at 18:12 }

Radula,kakva e datata na tozi seminar na ul.St.planina 6 ?

31 Алия { 03.14.09 at 18:17 }

Milkman,БРАВОООО !!!Дори млякото да е био козе казеинът си е лепило, което съсипва нормалната микрофлора и от там нататък и целия организъм.

32 Radula { 03.14.09 at 18:25 }

Скъпа Алия, семинарът се състоя на 22 февруари. Но ще има още такива семинари, ще пиша, когато това стане. Благодаря, че се интересуваш! Поздрави!

33 Алия { 03.14.09 at 22:11 }

Сърдечно БЛАГОДАРЯ,мн.жалко ,че сме го изпуснали

34 Алия { 03.18.09 at 0:17 }

Мисля,че след кърмата най-добри са ядковите млека,конопен.,сусам…..

Някой знае ли от къде мога да си купя-Коноп и Сусам? До сега ми носеха от Пловдив

35 Radula { 03.18.09 at 0:32 }

И аз си търся коноп! Много е вкусно млякото. Ако разбера нещо, ще пиша 🙂 А сусама все си го взимам от Четвъртък пазара в Плд. Засега не съм търсела в София, защото всички пазари са далече от там, където живея. Но на Женския няма как да няма в големи разфасовки. Сигурно и коноп има там.

36 mer { 03.18.09 at 1:01 }

Коноп до сега не съм открила в България, освен конопено брашно, което няма да свърши работа.

37 Алия { 03.18.09 at 13:35 }

Ами няма, дори в София, поне аз не знам!?
Ако открия Коноп ще ви кажа и може да се разберем да поръчам и за вас.
Мола ви и вас, ако разберете нещо да споделите.

38 Radula { 03.18.09 at 14:45 }

В ресторант Dream House на Алабин правят прясно изцедено конопено мляко. Трябва да ги питам откъде си взимат конопа. Явно все пак има. А ако не можеш, Алия, да си намериш сусам на килограм в София, ще ти взема от Пловдив! 😉

39 Алия { 03.18.09 at 15:35 }

Благодаря!Този е любимия ни ресторант

40 Алия { 03.18.09 at 15:38 }

Единственото място в София,където готвят с БИО продукти ,има и за нас Суровоядците-салати най-разнообр.,млека ,лимонади и какво ли не!

41 Алия { 03.18.09 at 15:42 }

Ако искаш може да ми пишеш на -latinowi@mail.bg ,V-то е W-eто така la tinowi

42 elena { 04.21.09 at 15:07 }

Не съм съгласна само за киселото мляко но от домашно произведеното – според мен е полезно и съм изпитала ползотворния му ефект върху себе си . Обаче си оставам месоядна .

43 Валя { 04.21.09 at 15:35 }

Аз също консумирам кисело мляко,като си купувам прясното от хора, които знам как се грижат за животните,НО въпреки че ям мляко,знам, че то е СЛУЗООБРАЗУВАЩА храна за организма и честата му употреба не е желателна.Особено е вредна употребата му веднага след изваждане от хладилника.

44 elena { 04.21.09 at 18:00 }

Валя , всичко , което го вадим от хладилника и го консумираме студено , е вредно , поради това ,че температурата в тялото ни е по висока от 38 градуса ( има разлики в различните органи и системи в организма ) и като „сложим “ нещо ( храна , течност ) , с Т примерно 5 градуса и се объркват обменните процеси . Горещото също не е полезно . Например много хора смятат ,че целебността на чайовете се дължи на температурата . Грешка – дължи се на билките , а и лимонче и /или мед да пуснем в горещия чай , Вит „Ц “ се унищожава .

45 Валя { 04.21.09 at 22:40 }

Tочно това съм имала впредвид,Елена,тъй като хората в този сайт са наясно с нещата,не счетох за необходимо да пиша повече.Много ми е интересно за температура в тялото,за температура на тялото съм чувала ,че е около 36,5 градуса при здрав организъм,но за температура в тялото и то над 38 градуса,не съм чувала!!! Явно съм пропуснала този урок…! Също ми беше много интересно,че някои хора мислят,че целебното действие на чая се дължи на температурата !!! И те са пропуснали някои уроци…!

46 ringostar { 05.03.09 at 18:53 }

Прочетох достатъчно……….Някои от вас прекаляват с четенето
когато на хората им се е налагало да са суровоядци са живеели около 25 години.После някой се е сетил и почнал да се храни с месо , после печено месо и т.н. за да стигне дотам ,че да бута тоя свят на пред ,бъдете благодарни на месоядните които построиха този свят и ви показаха скрити възможности на човешкия организъм та да имате интернет да четете статии и без физически труд да си искарвате прехраната иначе щяхме и вас да изяем при други обстоятелства.Ако месоядните не бяха измислили ваксините щяхме да мрем като мухи.Всеки от вас си вади хляба на гъба на тези които обеждавате в правотата си никога продалжителността на човешкия живот не е била толкова голяма , ако всички ви повярват ще умрем от глад !!!!! С четене в интернет за и против винаги ще има!!! едно е ясно това е индустрия която бута света напред добре е и вас да ви има за да се вадят пари и на ваш гръб като се правят био фабрики био ресторанти и т.н.

П.С. може да имам правописни грешки съжелявам .

и на мен ми се яде храна която да ми дава сили и да не ме разболява ……
имам две деца и за тях искам това ,но ….. 2009 година сме, ако можете да си го позволите ,значи или не работите и нямате деца или имате възможности които другите нямат ,не търсете под вола теле каузата ви с тези крайности е обречена посъвтвайте хората за хранителен режим който е здравословен и не така краен за да не ви мислят за сектанти издигнали в култ 5 статии в интернет и обявили война на милиони години безпроблемно съществуване на месоядните !!!!! Пак питам някой Айлякчия (човек който има време ) какво е вредното в една ПЕЧЕНА БАЛКАНСКА ПЪСТЪРВА ?????

47 ringostar { 05.03.09 at 19:14 }

qdosah se ….

1. Нито един бозайник на тази планета не е отишлъл да бозае от друг бозайник. Единствено човека. Да, точно това правим – ние бозаем от кравата, козата, овцата. Това си е голямо извращение – и така сме ги подчинили на този наш хранителен навик, че сме ги превърнали в чешми за мляко.

q mi kajete sega bozajnici koito prawqt sex wseki den w tapite wi statii opisani li sa . edin surowoqdec w legloto shte e gola woda.
momicheta stegnete se !!!! bez hubava hrana i myjka …… laska za kade ste ?????
ne obejdawajte horata w tezi wreli ne kipeli pomognete za zdravoslownoto hranene po po inteligenten nachin

48 radosti { 05.03.09 at 19:29 }

ringostar, ако мислиш, че суровоядството не е за теб и ако толкова се дразниш на информацията, която намираш тук, недей чети 😉
Никой в нищо не убеждава…Тук сме се събрали хора, обединени от желанието си да се хранят спрямо суровоядството..:)

49 Валя { 05.03.09 at 22:41 }

Здравей,ringostar ! Аз съм айлекчийка в момента и нямам нищо против да си хапна една пък и две печени балкански пъстърви,предпочитам ги на жар !!! Погрешно си разбрал,че всички сме на 100% суровоядци.Ако те интересува здравословно хранене и въобще здравословен начин на живот прочети книгите на Генадий Малахов…! Успех!

50 mer { 05.04.09 at 0:32 }

Здрасти, Рингостар!
Всеки има право да вярва в това, което сам прецени за правилно и полезно за него! Ако ти и семейството ти се чувствате здрави и жизнени, то значи може и да не се замисляте много какво точно ядете (освен ако не намесим и етичната гледна точка). Но има голям процент хора, които са болни от какво ли не и, повярвай ми, суровоядството е единственото спасение (т.е. да не се ядат животински продукти, и термично обработени храни, и с изкуствени добавки). В youtube и в доста книги и научни изследвания има достатъчно материал за болести, които са победени със суровоядство – като се започне от хипертония, диабет, затлъстяване, та се стигне и до рак. И това не е шега. Едно време може и да се е наложило хората да ядат месо, за да се спасят, но сега повечето от тях трябва да спрат консумацията на животни, за да се спасят. Помисли малко и сам ще стигнеш до този извод.

Най-малкото, консумацията на животни и техни продукти води до общо подкиселяване на организма ни и за да запази нормалното си РН, което е около 7,3 (т.е. по-алкално), тялото започва да изсмуква минерали от костите и зъбите, за да поддържа точно това ниво на РН. Иначе ако се промени и 2 десетици дори, е фатално. Сам разбираш какво става, когато има недостиг на калций в костите и зъбите – остеопороза, кариеси (а всеки си мисли, че кариесите са единствено от сладкото)….. Естествено, това не става изведнъж, защото тялото ни работи по изключителен интелигентен начин и обикновено проблемите настъпват след години и след доста злоупотреби и застоял начин на живот. Това е само един от многото примери за вредата от животинските продукти, но в сайта има достатъчно информация (предполагам си прочел вече) и няма да се повтарям.

Проблемът с млякото е доста сериозен, но не разбрах дали тази статия те ядоса, или цялата идея на суровоядството.
В общи линии всеки сам решава за себе си и сам поема отговорност за здравето си. Информация в нета има бол. Никога не се съобразявам с неща от нета, с които не съм съгласна и не ми звучат логично, но и дори не ме ядосват. Аз лично не съм съгласна с това, че благодарение на месоядството света е прогресирал до тук. Няма метод на света, който да докаже това твърдение до степен на неоспоримост. Никой не знае какъв е щял да бъде света, ако месоядството не е било въведено. А и нито ти, нито аз ще кажем нещо толкова истинско, че да не търпи оспорване. Защото само след 200 години ще се достигнат други знания и съвсем различно ниво на развитие. И голяма част от науката сега даже ще звучи смешно и нелепо. Но това е вече друга тема…

Информацията тук е насочена към всички, които желаят да постигнат най-добро здраве, да се излекуват от болест или неразположение, да постигнат повече хармония в себе си. И само човек, който опита този начин на хранене за достатъчно време, може да направи сравнение с това как се променя вътрешно, към по-миролюбиво същество например, но и не само. Казвам по-добро здраве, защото най-малкото (мога да дам себе си за пример в случая) – никакви други режими и диети, никакви лекарства, никакви мазила, никакви процедури и т.н. не ми помогнаха да постигна това, което постигнах със суровоядството, а и моите здравословни проблеми са нищо в сравнение с на останалите. И ако можеше всички болни хора да разберат, че болестта не е нещо, което те напада, а болестта я създават самите те (защото човек е това, което яде), то тогава щяха да знаят и как да се излекуват сами (а не да чакат чудодейното хапче).

И само да добавя – има спортисти суровоядци, дори Дейвид Уолф прави проучване за такива хора, които са постигнали невероятни достижения с тялото си, консумирайки предимно жива растителна храна и най-вече супер храни.

Може и да нямаш време да прочетеш още някои статии, но все пак ми се иска и тези да прочетеш, за да разбереш по-добре какво имам предвид:

https://www.zemianazaem.com/?p=64
https://www.zemianazaem.com/?p=150
https://www.zemianazaem.com/?p=110
https://www.zemianazaem.com/?p=71

И преди да ти отговоря за пъстървата, можеш ли ти да ми кажеш – какво ПОЛЕЗНО има в една печена балканска пъстърва.

И да добавя – 1. всеки, който има пари да си купува маркови дрехи, да има поне 1 кола (вече по възможностите на всяко средностатистическо семейство), значи може да си позволи и качествена храна за децата си – но явно въпрос на приоритети…
2. месоядните са също подчинени на една много по-мащабна индустрия, която печели пари на гърба на месоядните и дори промива мозъци с разни лъжи за полезността от месото и млечните (хората вярват ли вярват).
3. всички избори човек сам си ги прави, никой не е в състояние да принуди някой да предприеме или промени каквото и да е в живота му. Далеч съм от мисълта да обявявам война чрез сайта си. Но се радвам, че жегва хората дори и по този начин. Както е казала майка Тереза – Не бъдете ПРОТИВ войната, а бъдете ЗА мира.

P.S. (не можах да пропусна 🙂 …)
Това не разбрах какво трябва да значи:
q mi kajete sega bozajnici koito prawqt sex wseki den w tapite wi statii opisani li sa . edin surowoqdec w legloto shte e gola woda.
или ти си бил свидетел 🙂 но да спрем до тук, че наистина ще започнем да говорим врели-некипели.

51 ringostar { 05.04.09 at 10:32 }

Мер , благодаря .
харесва ми изчерпателния ти отговор , аз не съм против суровоядите защото мога да мисля и расъждавам, но хората които четат някои крайни изказвания за млекото си вадят погрешни изводи и е добре да видят друга гледна точка.
Неможе да се сравняваме с другите животни защото нашия мозък харчи доста повече ГОРИВО от техния, и за това писах за и за секса ние си позволяваме много повече от другите бозайници затова смятам, че е добре да се храним здравословно без да изпадаме в крайности преди години глада беше на мода сега е веганството ,а после ???? много хора вече са мъртви поради това, че четат после действат и последиците за НЯКОИ от тях са пагобни ,за това не отказвайте хората от неща които могат да ги съсипят с удоволствие ще приема един режим на хранене от вас (сигорен съм че много сте чели по вапроса ) който не отхвърля нито една от групите храни и ще живея здравословно като вас !!!!

52 ringostar { 05.04.09 at 10:39 }

неможе да пишете такива неща и да искате да сте отделна група така мислещи хора .
хората четат,харесва им и искат и те от вашия ЦЯР ,а дали трябва да са толкова крайни в суровоядството ??? вие казвате НЕ ,а статиите вадени от нета побликувани тук казват друго ????? в това съм против .

и на въпроса на МЕР

“ И преди да ти отговоря за пъстървата, можеш ли ти да ми кажеш – какво ПОЛЕЗНО има в една печена балканска пъстърва. “

не е необходимо да е полезна като съдържание, ти сама казваш че това което ядем това сме ние .УДОВОЛСТВИЕТО от храната е не по малко полезно от състава и !!!

53 Radula { 05.04.09 at 14:23 }

Познавам хора, които от 25 години са вегани. И определено не са умиращи или болнави!! Това не е крайност, изглежда така за тези, които не са го пробвали и не им допада този начин на хранене. В крайна сметка въпрос на приоритети – за едни удоволствието е приоритет, за други здравето, за трети състрадателното хранене….
Природата ни е дала толкова голямо изобилие от храна, че и две-три растения да останат на Земята, пак ще сме сити и доволни.

54 Radula { 05.04.09 at 14:33 }

Не може просто така да ни обвиняваш всички, все едно обричаме хората на смърт и болести, при положение, че дори не си пробвал да живееш без животински продукти! Това, че на теб, примерно, не ти допада, не значи, че е вредно или ненормално.

55 mer { 05.04.09 at 23:35 }

Статиите не са превеждани от някой друг сайт (иначе щеше да има и линк към тях – не гарантирам за тези, които са в категория Споделено от приятели). Статиите са по-скоро създадени като систематизирана и пресъздадена от мен цялата информация, която ми е попадала от книги и трудове на Гурута в тази област и в по-малка част, това което съм научила от нета. Естествено самата аз вярвам в тях, изпитала съм ги лично…
А дали е крайност или ненормално суровоядството или тези възгледи – за всеки един тези думи имат различен смисъл. За мен е ненормално да се стреля по животни (тъй наречения спортен лов), да се ядат животни – та те са същества като нас; да се отглеждат животни в клетки, в които дори не могат да се обърнат или да легнат нормално; да им се дават храни и добавки, които да ги карат да дават повече мляко, да растат повече на бут; да се лекуват с антибиотици, които след това преминават в нашето тяло; да се отбива малкото от майка му само и само да може ние да изпием неговото майчино мляко; да се убиват малки тюленчета с бухалки само заради нечието удоволствие (!?!?!?!) или кожата им, с която да се накипри някоя фуста…… и т.н и т.н. За много хора всичко това не е крайност и е дори нормално. Дори повечето хора не си дават сметка за цялата тази действителност, и че всъщност цялата тази месна и млечна индустрия е пропита с болки, страх и страдание. Всичко това го приемаме в тялото си и мълком се съгласяваме с огромната несправедливост и тирания.

Ако още не си гледал Earthlings, гледай го, това е реалност, която се скрива много умело от големите производители и животновъди и …..

За мен суровоядството е най-природосъобразното и най-хуманното и най-здравословното хранене. Това избирам аз, дали и някой друг ще го избере, зависи единствено от този някой.

56 Анна { 05.05.09 at 11:02 }

Аз се отказах и риба да ям, когато гледах в един филм на NG как се хващат акули само заради перките им, които били деликатес и се отделят от телата им in vivo, а осакатеното тяло се пуска обратно в океана. Това как да го нарека?!

57 axim { 05.05.09 at 11:14 }

Привет на всички и по специално на неверника ringostar: …..хахахахахаха…..Омбре ти когато отвориш прозореца на стаята си какво виждаш???? Лед ,сняг, ледников период.Предлагам ти малко по подробно да се запознаеш с въпросната хранителна еволюция.Или ти си върхът на хишниците и с добре развитите си кучешки зъби можеш да пригрезеш гракляна на всеки…хахахаххаха……бях чувал всякакви щоротии но твоите са върхът на Дарвинизма.Били ми доказал че месоядните са по интелигентни по умни и по здрави от вегетерянците??? Защото аз за хора подаващи се на пропаганда не бих исползвал въпросните епитети.Но,да започнем от начало.Маиката Природа отдавна ни е отредила каква храна да консомираме за това имаме съответните зъби и съответните дълги черва които са като на травопасно животно.Много е странен факта че зъбите ни неса се развили и неса пораснали кучешките ни зъби когато сме започнали да ядем месо.За твоя имформация това е станало по време на ледниковият период и тогава диалемата е ясна или убиваш и ядеш своят брат животното или ти умираш.С ръка на сърцето при тази диалема и аз бих проял мъртва плът.След това ледниците са се отеглили и хората в по голямата си част са се върнали към земята и неините дарове но, кръвта им се е осладила и от тогава само умните и наистина знаещите спират месото като неестествено за хранене продукт.Това беше накратко.
На края искам да те запитам нещо което ме мъчи отдавна.Щом да си хишник е толкова добре защо не ядете хишници а само тревопасни животни???? Още утре скъсаи главата на съсетската котка и си я опечи на шиш или по добре си я хапни сурова….
Колкото до секса секса мисля че си наясно че е важно качеството а не количеството.То и заиците го правят през 1ч но за по 2минути.Вие хишниците да не издигате в култ заиците…хахаххахахахаххахахахаххаха……..Съвет поитересуваи се за одсновните принципи на тантра йога .Успех.
Извинявам се за дългият отговор но тези подмятания от мършоядците изкарват дошата ми от равновесие. Лек и спорен ден на всички.

58 mer { 05.05.09 at 15:27 }

Няма защо да се дразни някой. Тези въпроси и спорове възникват постоянно и навсякъде и са толкова предвидими. Аз дори съм благодарна на Рингостар, понеже ми даде повод отново да изложа мислите си и моето становище (дори отново се вдъхнових и заредих с нови сили – странно 🙂 ). Сигурно сме отговорили едновременно на още доста хора, които се запитват същите неща като четат в сайта. И това е добре.
И като цяло, беше ми много интересно да проследявам целия дебат.

59 elena { 05.16.09 at 12:05 }

mer , не съм съгласна ,че заради протеините в месото , организмът изсмуква минералите и т.н МОже и да съм една от малкото , но зъбите ми са толкова добре ,че сменям само пломбите си горе – долу на 4 години , защото се изхабяват или падат . НО ! Не ям сладки неща – тестените – торти и т.н , бонбони . Позволявам си само шоколад или кисело мляко със захар . Днес си купих домашно прясно мляко и ще си го подквася , защото ми омръзна да ям боклуците от магазините . И прясно сирене си купувам , пак домашно .
А вие , суровоядците , хапвате ли тестените изкушения ? Интересно ми е да разбера . Всеки има право да вярва в каквото си иска , стига да не налага вярата си и да не навлиза в личното пространство на другите , инакомислещи хора .

60 elena { 05.16.09 at 19:07 }

Една корекция от мен : преди малко прочетох за полезните и вредните храни за черния дроб , така че сама си отговорих на въпроса за това , дали суровоядците консумират тестени изделия .
Казаха ми една рецепта за пречистване на организма – в чаша кисело мляко се слагат : 1с.л ленено масло , 1 с.л ленено брашно , 2 с.л сурови тиквени семки и 1 с.л сурови слънчогледови семки , смлени като брашно . Всичко това се взема сутрин на гладно . Смятам да започна от другата седмица .
Да знаете някакви други рецепти за пречистване ?

61 mer { 05.17.09 at 0:18 }

Така е наистина, суровоядството отрича всякакви тестени печени изделия или неща приготвени от бяло брашно, захар и т.н. За рецепти – всички сурови рецепти са и пречистващи, има много методи за пречистване….. зависи какво точно искаш да постигнеш… има доста неща в сайта, а и във форума също. Като например сутрин на гладно –
лимонов сок с кленов сироп и щипка лют пипер (на вкус е супер)
или пък сутрин лимонов сок със зехтин 1:1 (не е много приятно, но върши чудеса)
или чаша топла вода на гладно
или зелени смутита
всички те са толкова прости, а неизмеримо благотворни
и биха пречистили много повече организма ни от другите рецепти с животински продукти.

62 elena { 05.18.09 at 7:59 }

mer , напълно подкрепям пречистването на организма .Има един форум в Нета , където мацките готвят за страх – торти , сладкиши , и правят такива комбинации от продукти , че няма как организмите им и тези да семействата им да “ изреват “ един ден . ЗАдадох им въпрос дали от толкова много готвене им остава време за други неща като например четене на книги , а те ми отговориха , че чрез готвенето медитират и се успокояват , нищо че повечето са размер XL 🙂 Аз гледам да готвя по – простичко , макар и да ползвам месо . Сладки неща в къщи нарочно не правя – не са полезни ! За днес съм си сварила един литър чай Ройбос , ще му сложа и лимонов сок ( от истински лимон : ) ) и ще си го пия вместо вода . Обаче къде да намеря този кленов сироп , за който ми говориш ?

63 mer { 05.19.09 at 0:01 }

Кленовият сироп се продава във веригите здравословни магазини – във форума на Земя на заем малко сме го обсъдили – повечето от нас сме доволни от MadalBal. Има и други марки, всеки може да прецени коя го устройва. Но дори да пиеш лимонов сок с леко топла вода и малко мед е супер – тоест донякъде може да се замени кленовия сироп с хубав мед и пак ще действа този коктейл пречистващо – силата е главно в лимоновия сок, значение има и лютия пипер, заслуги има и кленовия сироп, но когато нямаме, може и без него да си пречистим тялото :).

64 бате Бино { 05.31.09 at 15:31 }

Здравейте и от бате Бино . Тя темата е била за млякото ,ама виждам че се е разрастнала и към месото (вечната дилема 🙂
За млякото мога да допълня едно допълнително голямо „против“ от руската натуропатична школа,(Надежда Семьонова)
Освен всичко друго ,изброено по-горе, млякото натрупвало в себе си в концентриран вид голямо количество стронций.(Тоест-ставаш радиоактивен 🙂 За съжаление, това важи и за домашното мляко. След всички ядрени опити досега,а виждаме ,че някои продължават с тях .. стронцият се бил разпространил навсякъде . Естествено ,че го има в малка част и в други раст. продукти ,но в млякото той е с по-голяма концентрация ,защото за да извади един литър мляко ,кравата сгъва огромно количество трева.

На г-н Янкулов мога да препоръчам да не се опиянява толкова от протеина на прах,колкото и да е пречистен..
Първо – ВСИЧКИ протеини вече се подслаждат с ИЗКУСТВЕНИ подсладители. Верно ,аспартама и ацесулфама ги поограничиха след шума ,който се вдигна , но се прилагат захароза и разни др. подобни. Специално съм търсил на пазара неовкусен протеин. НЯМА такъв !
Второ- някои от големите и РЕНОМИРАНИТЕ фирми ги емнаха сериозно,защото в стремежа си да борят конкуренцията ,слагали вътре разни стимуланти, които те карат да се „чувстваш добре“, които не са описани по етикетите. Аз самият след консумация на един подобен продукт,ходих да питам „на две очи “ шефа на фитнеса, дали не е добавял нещо от себе си..(прекалено добре се чувствах) Той се кле ,че нищо не е бутал.
Трето -за белтъчините (ВСИЧКИ) е ясно,че колкото по-малко обработени са, толкова по-добре и по-лесно се усвояват от организма.(предвид по-сложната си от на въглехидратите струтура) ,а протеина в кутиите един бог знае през колко процеси минава..
Аминокиселините на капсули, по тази логика също би трябвало да се усвояват от раз, но ,спортисти, обърнете внимание: САМИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ предупреждава от етиката : „Да не се ползват при болен черен дроб!! “ И как така , уж пречистен продукт! :))
ПО едно време и аз попийвах такива аминокиселини, но се случи че трябваше да си правя кръвни изследвания по друг повод. Сестрата ми вика : „Човече, нещо сериозно се случва с дроба ти, обезпокоителни са alat и asat показателите. Аз се уплаших, спрях капсулите , и след месец (на същото място) пак направих изследване – всичко беше в норма .

За РингоСтар , ( между другото, самият Ринго Стар е бил най-калпавият музикант от четворката,едвам са го търпяли и на няколко пъти -аха аха да го отлъчат 🙂 а пък и на другите мога да добавя още интересно за МЕСОТО:
1. Усещането за ситост, което то наистина дава , е поради факта ,че престоява по-дълго време в жлъчния мехур.
2. Усещането за сила ,(което наистина се усеща от повечето хора) пък идва от две места :
първо – установено е ,че
единият от отпадните продукти при усвояването му от организма – пикочната киселина ,била много близка по молекула до молекулата на кофеина и съответно оказва СТИМУЛИРАЩО действие. Не случайно едни от големите творци в миналото са били подагрици ( болест,предизвикана от отлагането на пикочна киселина) и
второ – наличието на креатин в месото.( 4гр на кило месо) Аз лично изпробвах действието на креатина на прах и никога няма да забравя усещането – 10 дни се чувствах като някакъв киборг – енергията просто извираше от някъде ,2ч яка тренировка в залата не се усещаше, доспиваше ми се чак към 6ч сутринта. Вдигах 3 пъти по-големи тежести от нормалното.Уплаших се и го спрях. Толкова. Та по тази причина страстните месоядци наистина „се чувстват добре“ Само че във времето има разлика дали енергията идва от храната или от стимулант :))
В този смисъл месото се явява един вид дрога – заради съдържанието на пристрастяващи съставки.
Друго интересно за месото : За хората със здрава психика, мога да изпратя снимка , какво се е случило в организма на един японец,който обичал да си похапва суши. ( тоест – месо без термообработка ) …става дума за паразити..

65 Radula { 05.31.09 at 16:12 }

Бате Бино, едно ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ от мен!!!!!! Изключително ценна информация даваш. Също знаех, че в месото и млечните има нещо направо отровно и са като дрога, човек не може да ги спре, но все не мога да се сетя от къде го знам, а и такива подробности никога не съм знаела. Поздрави!

66 Вери { 05.31.09 at 20:16 }

бате Бино, благодаря и аз. Много хубави неща си споделил. 🙂

67 elena { 06.08.09 at 21:20 }

бате Бино , какво беше „толкова страшното , което се случва с твоя черен дроб “ ? Раздвижени трансаминази , демек АСАТ И АЛАТ , но колко и от какво ?!
Ти можеш да изкараш на крак хепатит “ А “ и чернодробните ензими да са раздвижени и да няма нищо общо с протеините . А креатинин – фосфокиназата ти как беше ? Или не си я изследвал ? Ако не си , значи не ми говори за връзка между белтъка и твоите ензими ! Освен това при претоварване с белтък ще реагират и бъбреците , просто защото белтъка минава и от там 🙂 А общия белтък как ти беше ? А албумина ? Недей ни вкарва в някакви филми , без да обясниш подробно за какво става въпрос ! Сестрата била казала ! А лекар какво ти обясни ? Човек е това , на което вярва . Можеш да вярваш в каквото си искаш – просто това е твоята гледна точка . То да е само едно мляко , с мед да го намажеш . НИщо не ни е в ред хора и с това трябва да живеем .

68 бате Бино { 06.16.09 at 2:43 }

Благодаря на Вери и радулка за похвалите. Радвам се ,че съм полезен. Аз обичам да чопля тук-там и има резултат понякога ..:)

Здрасти, Елена, виждам ,че си на „ти “ с медицинската материя, заради което и си чувствителна към недотам „професионално“ и изчерпателно подадената информация. Освен това се долавя и специфичния „остър“ и „перманентно леко ядосан“ маниер на общуване ,характерен за почти всички горди докторчета,които са традиционно самоуверени,докато сами не пипнат нещо..
( Интересно как докторите винаги демонстрират компетенция когато разпитват пациента , а като ги питаш защо си болен, най често казват – НА НЕРВНА ПОЧВА или НАСЛЕДСТВЕНОСТ !
:))))
Не е ли това ,което сме чували най-често? като причина? Я и другите да кажат ? 🙂
ДА те заведа ли при любимата ми баба? Хапчетата й са толкова пъстри и толкова много,че с тях играе на „не се сърди човече“ .. за това ги ползва, че за друго май не стават..

Отклоних се. Не съм представил подробна информация ,защото тук не преобладават медицинските лица. А пък затова ,че не съм се съобразил с твоите потребности – много се извинявам! 🙂
За какво да ги изсушавам с още повече факти колегите?
„Непознаването на някои факти, се компенсира с познаването на някои принципи“ -Хелвеций.
Ако на някой е интересно ,ще му пратя изследванията си,пазя си ги. Направил съм връзката за себе си,защото като ги спрях хаповете, се нармализираха стойностите. Това е моята гледна точка – Да.
Но Гледната точка на производителите на продукта -(тоест -отряд диетолози и докторченца) кой знае защо ,съвпада с моята , а не с твоята ???? :))) Не знам дали си държала в ръка бурканче с аминокиселини. Пипни го, обърни на етикета и ще прочетеш – ПРИ БОЛЕН ЧЕРЕН ДРОБ ДА НЕ СЕ ПОЛЗВА. Никъде не пиши : “ От вашата гледна точка зависи дали дробът ви ще се натовари от нашият продукт“
Това вероятно означава ,че на дроба ти му става много приятно от тези хапове. А като му стане приятно – той ще го покаже и при разните там изследванийца. .Разбира се ,може и да си замълчи.
Да ,възможно е ,както казваш – да съм изкарал хепатит на крак ,или да съм слушал прекалено дълго траш-метъл..и това да е била причината. Сложни са нещата – само в една човешка клетка, а предполагам че и в магарешка, протичат повече химични процеси, отколкото във всички химични заводи по света !
Но да се говори за причина пред лицето на „официалната медицина“ си е жив опортюнизъм.Това е което нея най-малко я вълнува. Тя знае друго : ПИЙ СИ АПОВЕТЕ И ЕЛА ПАК – За мерак -това, за майсъл -онова… Така че – кое от къде е дошло а пък къде отишло..да ги оставим за после.

Интересно откъде направи извод за „претоварване с белтък“ ? Употребата на трудноусвояем белтък равно ли е на „претоварване с белтък“?

Стига толкова. Много лошо постъпих, не бива да се прави така: На тези ,които бяха доволни от мен,отделих по един ред, а на тази,която си възпали – цял ферман. Не бива така, ще си направя самокритика.

69 elena { 06.17.09 at 22:11 }

Първо и много важно : не вярвам на традиционната медицина , просто защото не обичам фармацевтичните компании даапечелят на гърба на пациентите .
И второ – да прати си изследванията , ще ми е интересно да ги разгледам .
Трето – to be contened …

70 elena { 06.18.09 at 11:24 }

Държала съм огромен буркан с аминокиселини – от големите разфасовки и никога не бих препоръчала на когото и да е да ги пие ,дори на здрав човек със здрав черен дроб .
Не можеш да оспорваш наследствеността , но когато тя е налице при някои заболявания , с подходящ режим на живот , неприятните последици могат да се избегнат . НАй – напред промяна в начина на хранене и ежедневието и накрая хапчетата . Така мисля аз ! Потърсете си такива лекари , които не са търговци на човешко здраве .КОито не работят само с хапове , защото еди коя си фармацевтична компания им плаща за нейните продукти .
Но истината е ,че не толкова стреса е причината за болния български народ . Ние ядем боклуци – колбасите , които са пресолени и натъпкани с всякакви изкуствени добавки ( чувала съм за салам „камчия “ на прах ! ) , сиренето и кашкавала не са сирене и кашкавал , зеленчуците натъпкани с всякакви отрови и въздухът , който дишаме – също . И не на последно място шантавата държава , в която живеем . Ето кои неща ни разболяват . От тях трябва да се започне най – напред и после идват хаповете . Животинския белтък е важен за образуване на антитела , които са защита на организма срещу болестите . И като е нарушен кръговрата на вещвствата в природата , тоест липсват необходимите минерали в почвата , растенията вече не са толкова богати на тях . Така че ние ги „рупаме “ , ама полезното в тях вече почти го няма .

71 Angie { 06.18.09 at 18:02 }

Позволявам си да препратя линк към един аудио файл- част от едно подкаст шоу, което се казва Fitness Rocks.
http://cdn1.libsyn.com/drmonte/Fitness_Rocks_Podcast_075.mp3?nvb=20090618143952&nva=20090619144952&t=0b3d24875d77f6d6a8cb2
Специално този епизод е интервю с един професор, който обяснява някой основни неща (и заблуди) относно вегетарианството и спорта. Може ги на Joko ще му е интересно, и като цяло шоуто. На английски е обаче.

72 Vanya { 06.22.09 at 13:51 }

Zdraveite!Moqt komentar ne e svurzan sas zaemane na pozicia ili strana.
Prosto iskam suvet za mlqkoto.Neminuemo sam sviknala to da e 4ast ot denq mi, nezavisimo 4e znam kak se prigotvq i kakva e vredata. O6te pove4e stradam ot hroni4en sinuzit, i kogato predi 3-4 godini lekarite mi kazaha da preustanovq konsumaciata na mlqko i mle4ni produkti si kazah 4e tova e nevuzmojno. No s te4enie na vremeto sam pravila razli4ni opiti sas sebe si i znam 4e vsi4ko napisano tuk e vqrno.

Problemat mi e 4e ne moga bez vkusa na mlqkoto – imah kusmet da izrasna v semeistvo koeto polu4avashe prqsno mlqko 80% ot vremeto ot domashna krava, i povqrvaite razlikata e bombastichna!Ne samo vav vkusa, no i v qstiqta koito maika mi prigotvqshe. Tova se otnasq i za plodovete i zelen4ucite. Dqdo mi imashe gradina v koqto prekarvashe cqloto si vreme, i ot tam prez purvite 20 godini na jivota mi sam qla nai vkusnite plodove i zelenchuci!Za sujalenie, ve4e ne jiveq v BG, i nqmam vuzmojnost da si imam moq „gradinka“. Otkakto jiveq v 4ujbina ne sam vkusila hubav domat, vkusna krastavica, a za mlqkoto i qicata, komentarut e izlishen…
Vqrno zapadnoevropeiskoto ob6testvo e bombandirano ot BIO produkti, estestveno na po-visoki ceni.Ideata mi beshe 4e ako tova e v BG taka, to edva li mnogo hora shte mogat da si go pozvolqt.
Vuprosut mi e dali moje da se nameri vkusov zamestitel za prqsnoto mlqko, zashtoto otkakto se pomnq piq mlqko. Ot izvesten period obache imam neponosimost kum mlqkoto sled kato ve4e sam go izpila.Ne 4uvstvam dobre stomaha si, kakto i „sluzta“ v organizma mi me natovarva.
4uvala sam za soevo mlqko, no ne sam opitvala.
Iskam da promenq tozi navik za mlqkoto, dori sam zapo4nala da piq mlqko s 0.1% maslenost, koeto nqma ni6to ob6to s vkusa na mlqkoto kum koito sam sviknala.
Prosto se 4uvstvam na mentalno nivo ne dobre sled konsumacia na mlqko, za6toto znam 4e pri4inata za nqkoi ot zdravoslovnite mi problemi e to.

Blagodarq vi predvaritelno za pomo6ta.

73 Radula { 06.22.09 at 16:14 }

Здравей, мила Ваня.
По принцип на пазара наистина вече има купища алтернативи на кравето мляко- соево, оризово, овесено, бадемово, от камут, и т.н, и т.н. Моят съвет е – започвай по ред да ги пробваш. Има овкусени с ванилия, други шоколадови. Започни да пиеш от тези млека, замествай ги в любимите си ястия – мюсли, манджи, чисто в чашата… За да може да свикнеш лека-полека с техния вкус.
Още по-добрия вариант е, ако започнеш сама да си правиш мляко. За целта ти трябва блендер (не знам дали имаш) и някакъв вид ядки. В сайта и форума сме обсъждали темата за ядковите млека. Може да си направиш от всеки вид ядки мляко. Само ги накисваш за през нощта, ако са бадеми, най-добре да се обелят, но може и без белене. Слагаш ги в блендера с няколко чаши вода (зависи от количеството на ядките), прецеждаш (или не, ако го обичаш по-гъсто и с дребни частички). Може да сложиш една-две фурми за подстлаждане, както и малко екстракт от ванилия или малко какао (зависи какво ти се пие). Ако сложиш един банан, става фантазия. Така може да си направиш мляко и от семена, не само от ядки – от сусам и от лен. Тях само трябва да ги смелиш преди това на брашно и отново да добавиш плод, фурма, или каквото ти се иска.
Просто експериментирай, пробвай различни варианти и ще усетиш колко много алтернативи всъщност има на кравето мляко. И са много вкусни. Не търси ТОЧНО кравешкия вкус, но пък знай, че са наистина много сполучливи. 🙂 Успех! И да споделиш после как е 😉

74 mer { 06.23.09 at 11:45 }

Ето в тази категория може да погледнеш рецепти за ядкови млека https://www.zemianazaem.com/?cat=10 – на мен любимото ми е от кашу + орехи + сусам (лъжица, две само, че иначе сусамовия вкус надделява, а орехите и кашуто 1към1). Това мляко става и най-маслено, макар че масленността също зависи и от съотношението на ядките спрямо водата (нали си свикнала да пиеш по-маслено 🙂 мляко). Млеката от сусам, лен, коноп, кайсиеви ядки…. имат доста специфичен вкус, та не знам дали на начинаещ 🙂 ще му допаднат.

Иначе преди си купувах соево мляко и любимите ми бяха с вкус на ягоди и ванилия (мисля, че марката беше Joy или нещо такова).

75 бате Бино { 07.13.09 at 22:27 }

Охааа, това соевото мляко „Joy“ е супер. Веднъж подарих една кутия от него на един по-възрастен приятел.Беше с ванилия, сладичко. Той отпи ,каза че е чудно и го гаврътна цялото . След известно време имахме възможност отново да си припомним в
„реално време“ филма „Човекът оркестър“ . Нашият приятел изнесе цял концерт , но с долната половина на тялото :)))

76 Диана Х { 08.03.09 at 8:41 }

Поздравления за прекрасната статия! Никога не съм обичала млякото, но го пиех малко насила с идеята, че е „полезно“. След години разбрах, че дори е вредно, но не бях намерила толкова ясно обяснение защо. Дано повече хора попаднат на тази статия и се замислят за последиците. Откакто спрях да ям месо, доста наблягах на кашкавала и топените сирена (поради простия факт, че са ми вкусни), но вече започвам да се замислям сериозно как да ги откажа или поне намаля. Поздравлвния и за сайта! Не можах да изчета всичките коментари, но авторката явно има голямото търпение да го прави и да просветлява хората, за което и благодаря 🙂

77 Angie { 08.05.09 at 19:51 }

Ot mnogo vreme se kanja da pi6a tuk i da zadam njakolko vuprosa, i da spodelja kakvo az sum 4uvala za mljakoto.
Purvo, poznavam edin 4ovek koito do 12 godi6en e pil kurma ot maika si. Znam i za drugi hora, koito imat kurma i kurmjat dosta sled 3 godi6na vuzrast. Zna4i tazi vuzrast e po-skoro njakakva sredna ili nai-4esto sre6tana, do kojato se proizvejda enzima usvojava6t mljakoto. Su6to taka sum 4ela, 4e enzima produljava da se proizvejda, ako deteto produljava da pie mljako. Az li4no sum s vpe4atlenie 4e njama edinna teoria ima li v organizma ili ne enzim, koito da usvojava mljakoto sled opredelena vuzrast.
Posle, ne sum suvsem suglasna 4e samo 4oveka pie 4ujdo mljako. Koito ima kotka, znae, 4e kotkite obi4at da pijat mljako. A te poneje sa jivotinki (govorja za doma6ni, za6toto uli4nata njama otkude da nameri mljako), znajat kakvo mogat i kakvo ne mogat da konsumirat, si mislja az. Su6to taka znam 4e izostaveni malki jivotinki, kato da re4em maimunki, se zahranvat s mljako…vupreki 4e im go davat horata, ako te ne mogat da go pijat, ne e li logi4no 4e prosto njama da go pijat?
O6te, imam prijateli vegetarianci, koito imat krava. Specialno gi pitah kravata ima li mljako kogato njama telence, i te mi kazaha 4e ima, i 4e trjabva da se doi, za6toto ina4e zaboljava- predpolagam po na4ina po koito edna rodilka, kojato ne si izcejda mljakoto.. Sami mojete da se dosetite 4e tezi hora si gledat kravata na selo, pase si na svoboda, ne i bijat ni6to za da dava mljako- kolkoto dava, tolkova.
I nakraja- India e komaj rodinata na vegetarianstvoto. Kravata tam e sve6tenno jivotno, i ako znam pravilno, e sve6tenna imenno za6toto dava mljako. Yogite ne zabranjavat konsumiraneto na mljako i mle4ni produkti. Ako mljakoto be6e tolkova vredno, mnogo me sumnjavam 4e braminite, koito sa duhovnata kasta i sa vegetarianci, 6tjaha da go konsumirat.
Estestveno, suglasna sum za vsi4ko kogato se otnasja do kupenoto mljako. Az oba4e govorja za doma6no mljako.
Aide naj-posledno- kakto mesojadcite govorjat za nezamenimi aminokiselini v mesoto, a nie othvurljame tova, i s mljakoto su6toto- njama edno mnenie. Zatova moeto li4no mnenie e 4e 4ovek trjabva da se nau4i da si slu6a organizma- toi njama kak da ne pokaje ako ne mu e dobre da poema mljako.

78 radosti { 08.06.09 at 6:19 }

Angie, мисля, че примерът ти за домашните животни е подвеждащ….Животните, в случая котките, ядат каквото им дадеш- готвена храна, консервирана, сладко, шоколад…Мисълта е, че те няма да отидат да бозаят от кравата….в този смисъл- никой бозайник не го прави….Разбира се има редки случаи, при екстремни ситуации, но те са изключение, когато един вид животно бозае от друг….
Учените са категорични, че 90% от черните и азиатците имат непоносимост към млякото, в следствие на липсата на този ензим ….
Храната е въпрос на навик, не мисля, че при всеки човек вслушването в организма ще помогне…
И мисля, че йогитите, вярно не забраняват млякото, но силно го ограничават….

79 Angie { 08.06.09 at 11:39 }

Radosti, ne sum suvsem suglasna s teb 4e kotkite pijat mljako, za6toto horata im go davat. Verojatno ne si vijdala uli4nite kotkite da butat kapaka na kofata s mljakoto, za da pijat. Za enzimite na afrikancite i aziatcite- ne mi e jasno za6to tezi hora otglejdat kravi, prosto si gubjat vremeto napravo, 6tom kato ne mogat da pijat mljakoto (ostavjame mesoto nastrana, i izpolzvaneto na jivotnite sa obrabotvane na zemja)! Su6to taka ne sum suglasna 4e hraneneto e vupros na navik- pogledni vsi4ki v tozi sait sa hora, koito sa promenili hraneneto si. Tui 4e bih kazala 4e hraneneto se vuzpitava! A za poslednia ti komentar- kato pogledne6 posta na Mer za vitaminite, 6te vidi6, 4e prekalenoto poglu6tane na vitamini su6to ne e polezno. Posle, edno e da misli6, drugo e da znae6…
V nikakuv slu4ai ne iskam da kaja 4e 4ovek trjabva da se naliva s mljako. Kupeno ot magazina puk vuob6te njama kakvo da go komentirame. Dori ne nastojavam 4e vuob6te trjabva da se pie mljako, no ne vijdam smisul da se spori okolo nau4ni fakti. Edno 4e nikoi ot nas ne e specialist, za da spori. I vtoro,vseki u4en edva li ne ima svoja teoria za ne6tata i moje da ja podkrepi s fakti. I togava kakvo pravim? Imenno zatova vjarvam, 4e naj-goljam specialist po hraneneto e imenno tozi, koito hranim- organizma. No trjabva 4ovek da e blizo do prirodata i do sebe si, za da se nau4i da razbira istinskite nujdi na organizma si (a i ne samo). A tuk ve4e na pomo6t idva yoga.

80 radosti { 08.06.09 at 12:48 }

Относно навика- имах предвид, че ако човек не е „blizo do prirodata i do sebe si, za da se nau4i da razbira istinskite nujdi na organizma si (a i ne samo). “ , просто ще „чува“ извратения вкус на организма си- навикът. Някои хора ядат мазни храни, не могат без месо, шоколади- и казват, че „организмът“ им го иска…за мен това е навикът…Иначе е ясно, че човек, ако искрено желае, ще си промени и навиците, и вкусовете…Самата аз съм си променила много вкуса…
Синтетичните витамини са вредни- да, никъде не съм написала или намекнала, че не е така…
Да, може би, ако пиеш 1 път седмично „истинско“ мляко, няма да си навредиш, и ако през другото време основно си на плодове, зеленчуци, ядки и пр. Въпрос на желание, вкус и усещане…
А за котките и за домашните животни само ще кажа, че като се хранят с нашата „човешка“ храна и те започват да боледуват от нашите същи „човешки“

81 radosti { 08.06.09 at 12:49 }

болести…

82 radosti { 08.06.09 at 12:56 }

А на мен ми е интересно какво мислите за нашето българско кисело мляко (говоря за истинското, а не за нишестето). Понеже нали в цял свят сме известни с него и с лечебните му качества….Понеже един път дискутирах с познати за млечните продукти се зачудих за него…нали много хора го превъзнасят….

83 Неро { 08.07.09 at 23:42 }

Здравейте,

след като изчетох всички коментари си позволявам и аз да споделя, няколко реда с Вас. Ям месо и млечни продукти на 25г. съм – никога не съм имал наднормено тегло, не спортувам активно, но винаги съм се стремял да съм активна личност. Напоследък изоставам в това отношение, но се чувстам добре.
Да карам по същество – искам да споделя моя опит с млякото, а именно, че съм израснал на филии хляб с домашна лютеница и сирене (от магазина) и домашно прясно мляко в големи количества до 14-15г. . Тогава не обичах почти никакво месо, сварено, изпечено…единствено луканка и сродни.. Никога не съм имал проблеми с консумацията на мляко, дори като съвсем малък го обичах със захар. Сега пия мляко веднъж седмично на закуска с мюсли или cereals. Не пия кафе, но не ми се приспива след това въпреки че, работя в офис пред PC. Толкова за млякото, само споделям!
Малко за месото и по-точно, не мисля, че хубаво нещата да се обобщават специално за – депресии, клетки, антибиотици, хормони…. Два примера от личен опит- пилешко в Малайзия нищо общо с това, което знаете и телешко в Бразилия, където зебутата пасат доволно на огрмни територии. Аз не мисля, че в БГ се консумира много месо, като цяло (примери много).
Най-важното, не харесвам сектантския начин на писане, изказа, натякването и бруталното отричане на нещата тук. Не това е начина, разберете го. Отблъскващо е. Така не се „просветляват“ хора и ние месоядните четем и размишляваме все пак! Ние Ви уважаваме, уважавайте ни и Вие! Благодаря!

84 Radula { 08.08.09 at 2:08 }

Разкошно интервю с д-р Колин Кембъл: http://www.youtube.com/watch?v=HvA55xj8iMI&feature=related
Жалко, че книгата The China Study не е преведена на бг.

85 mer { 08.09.09 at 1:10 }

Лично за мен като най-силни аргументи да откажа млякото бяха следните:

* с кравето мляко приемам кравешки хормони и бели кръвни телца, които променят моя хормонален баланс (а от там един куп проблеми, свързани с хормоните) и ми влияят на имунната система, променят ми PH-то в тялото

* пиейки краве мляко участвам в:
– несправедливост, лошо отношение, жестоко третиране, болка, тормоз, ненормални условия на живот, всичко това причинено на кравите от животновъдите в поне 97% в целия свят
– глобалното затопляне
– световния глад

Ето няколко цитата, свързани с кърменето и бебенцата:

„Проучване, направено във Финландия, доказва че преждевременното въвеждане на млечни продукти и завишената им употреба, увеличават количеството на антителата от кравето мляко в детския организъм. Независими изследвания са свързали този фактор с повишаване на риска от инсулинозависим диабет.“

„Според д-р Уилям Сиърс, MD, до едногодишна възраст на децата не бива да се предлага за пиене краве мляко. „То може да раздразни лигавицата на стомаха, като по този начин доведе до загуба на желязо от организма. Този процес благоприятства развитието на желязодефицитна анемия.“

„63. Кравето мляко е предназначено за теленцата.
Съотношението на мазнини, белтъчини и въглехидрати е различно при кърмата и кравето мляко. Кравето мляко спомага за бързото увеличаване на теглото, за изумително бърз растеж и за изграждане на мозъка само дотолкова, доколкото една крава има нужда от такова нещо. Хормоните в кравето мляко са за предназначени за крави, не за хора. Самият факт, че човекът пие мляко на друг животински вид, е сам по себе си достатъчно озадачаващ, ако се замислиш за това.“
от http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=19337

„Кравето мляко се различава значително от майчиното мляко по химичния си състав. То е по-богато на пластични вещества (белтъци и минерални соли), но е по-бедно на енергийни източници (мазнини и въглехидрати). Съдържа 2,5 пъти повече белтък от майчиното мляко, но това е главно за сметка на казеина, който представлява 80% от белтъците. Казеинът е по-трудно смилаем и с по-ниска биологична стойност. Кравето мляко е по-бедно на лакто­за и на мазнини. Освен това в него преобладават трудно-смилаемите наситени мазнини и е недостатъчна есенциалната линолова киселина. То съдържа достатъчно калций, чието усвояване обаче е незадоволително поради неподхо­дящата среда (алкална рН). Съдържанието на желязо е недостатъчно. Високото съдържание на натрий и калий обременява значително бъбреците; при малки кърмачета, хранени с краве мляко, могат да се получат сериозни смущения във функциите им. Количеството на витамините в кравето мляко не е достатъчно, а при варенето му част от тях се разрушават.“
от http://www.bebe.bg/Hranene/mliakoto.htm

малко за кравето мляко:
„От 59-те хормона, които се съдържат в млякото, един е мощен хормон на растежа. Той е естествена съставка на кравето мляко, тъй като кравите трябва да растат много бързо. Заради някаква игра на природата този хормон е идентичен при кравите и хората. Този хормон е добре изледван и документиран като „гориво“ за всякакви тумори. Той е ключов фактор в развитието на пролиферацията при рака на гърдата, простатата и дебелото черво. Подозира се, че най-вероятно ще се открие, че подпомага растежа на ВСИЧКИ тумори.
Всяка хапка кашкавал съдържа ДЕСЕТ ПЪТИ повече от това, което е имало в млякото (главно различни антибиотици и пестициди при промишлените млечни продукти), защото трябват 10 литра мляко, за да се направи 1 килограм кашкавал. В сладоледа те са 12 пъти повече. В маслото те са 21 пъти повече, от това което се е съдържало в мазнините от млякото.“
от http://animalrights.aresistance.net/animals-for-food/20-do-we-need-milk

и за котенцата:
А млякото? Вярно е, че то е източник на белтъчини, калций и много микроелементи, но в състава му липсват желязо и таурин. Някой котки не могат да се „справят“ с лактозата и малко след консумирането му получават диария, дори започват да повръщат. За да се избегнат тези неприятности, добре е да имате под ръка пълноценно сухо мляко (на пазара се намират продукти на известни фирми), което е много удобно за употреба, защото така се приготвя лесно количеството, нужно за една консумация (и в него липсва гореспоменатата лактоза). Не забравяйте обаче, че млякото не замества водата и не се дава като добавка – то е храна!
Лактозата причинява разстройство.
„В повечето селски стопанства храненето на котката с мляко е нещо съвсем нормално. За учудване е обаче, че все още съществуват и голям брой градски домакинства, чиито членове също предполагат, че за котката е особено полезна купичката с мляко. Това е странно, тъй като стопанинът би трябвало да забележи последвалото разстройство или силно подуване.
Котешкото мляко отговаря по своя състав на потребностите на котешкия организъм. Но кравето мляко има висока концентрация на млечна захар (лактоза). Лактозата съставлява главна част от въглехидратите в кравето мляко. Тя представлява „двойна“ захар, която се състои от галактоза и глюкоза. За разтварянето й е необходим ензимът лактаза. Ако този ензим не е налице, или ако неговата концентрация в организма е малка, той не може да преработи тази млечна захар. А при повечето котки ензимът изцяло липсва или присъства в съвсем малко количество.“
от http://www.zoomania.org/Kotki/Hranene/Za-hraneneto-na-kotkata.html

и още малко инфо:
http://forum.nbu.bg/index.php?autocom=blog&blogid=2&showentry=15

******
Всъщност има много изписано инфо (на английски още повече), въпроса е дали ще дадем шанс да прочетем и обмислим това инфо.
И ми се иска пак да спомена – лично аз не целя да натрапвам собственото си мнение на околните, единствено споделям и осъзнавам, че всеки притежава свободата да прави каквото си иска със своето тяло. Изборът си остава личен и свободен :). Винаги.

За съжаление млечната и месната индустрия спадат към категорията
„ПОВЕЧЕ-ОТ-БРУТАЛНА-И-ЖЕСТОКА индустрия“. С какви думи може да се опише една бруталност и жестокост, както и това, че сме манипулирани и лъгани като цяло…..

Иначе киселото мляко не създава проблем с храносмилането заради лактозата, тъй като бактериите вече са я разградили, но в него остават всички наследени от кравето мляко съставки, като хормони, пестициди…. а беспорно пробиотиците са полезни.

Това да не ядеш млечни и месо за повечето вегани не е въпрос на „Какво причиняваш на тялото си“, а „какво причиняваш на света“.

86 Деси { 08.09.09 at 8:34 }

Мер цялата тази информация е наистина много полезна и аз съм взела мерки. Но как стои въпроса с органичните кисело мляко и сирене които са произведени от кравички отгледани на свобода и не са тъпкани с хормони или пък от овче и козе мляко? Аз напоследък страшно много ограничих млечните продукти като от време на време си хапвам салатка с примерно 50гр.био сирене или пък някой таратор с био кисело мляко. Но от повече от 2седмици не съм консумирала никакви млечни продукти освен някое и друго капучино. Но все пак от време на време предполагам че ще ми се прияжда шопска салатка.

87 Валентин Георгиев { 08.10.09 at 1:14 }

Привет !!!
При мен млечните продукти са табу. Колкото пъти се опитам да ги употребявам съм съжалил за това.
Деси не се подвеждай по етикета БИО ако визираме фирма harmonica. ( http://www.bio-bulgaria.com/products/ )
В България над 95 процента от кравите пасат. Разните ферми демокрацията ги разби и сега млякото идва от селата а кравите си пасат на воля. Кой може да каже от къде хармониката взема суровината ? Дали купува БГ мляко или е по лесно с радиоактивното украинско мляко?. Кой ще гарантира броя на кравите и местоположението им? Искам и видеокамера в реално време както и адрес за да проверя състоянието на кравите лично, както и на цеха за обработка на мялко( аз съм много луд ). Рядко ми се дояжда козе сирене и ходя да обикалям селата с двор с кози, от където купувам прясно мляко за да заквася аз с LB51 закваска и вземам буца сирене. Вземам сиренето на цени 7 лв за килограм. Bio сирене и мялко взех за тест преди 3 месеца и го изхвърлих моментално. Отраснал съм на село и знам вкуса на истинските продукти. Направи ми впечатление над 15 лв за килограм сирене при 5-8 лв за нормална. Етикетите правят чудеса…..

88 mer { 08.10.09 at 1:15 }

Киселото мляко е направено от прясно мляко, тоест то наследява целия състав от вещества на прясното мляко, тоест всички необходими вещества за едно 40 килограмово теленце да се превърне в крава или бик, най-вече хормони. Разликата е (и положителното от гледна точна на храносмилането), че киселото мляко е лесно смилаемо и внася пробиотици в червата ни.

Относно киселото мляко информацията е много противоречива и никъде не съм срещнала точно описано какво се случва с веществата при процеса на подквасване (единствено оскъдни и груби описания). Тъй че може и аз да бъркам някъде. Засега това знам, ако някой знае повече ще се радвам да сподели.

Лично за мен, въпроса дали да ям или да не ям кисело мляко стои така: дълго време ядох редовно, поне по 1 кофичка на ден + сирене и тогава имах здравословни проблеми. Затова най-добре всеки сам да си прецени. Не смятам, че 1 кофичка кисело мляко през 5 дена ще навреди. И както казах – причините ми да съм веге-суровоядка не са само от гледна точка на това какво въздействие има храната върху тялото ми.

Деси, щом ти се яде яж, не се ограничавай насила. От година и половина насам само веднъж много силно ми се прияде кисело мляко и тогава хапнах малко, желанието ми премина и отогава не ми се е прияждало. Ако не бях хапнала, най-вероятно щях да почна да го сънувам. Това беше преди 3-4 месеца. Предполагам, че ако пак много ми се прияде, ще хапна малко, колкото да не го мисля, но може и въобще да не дойде този момент.

89 Svilen { 08.21.09 at 9:35 }

Здравейте,
Прочетох тази статия и мммм останах със смесени чуства, сигурен съм, че млякото не е възможно най-полезната храна с която сме способни да се храним, но не трябва да се подминава въпроса и за споменатите „полезни“ храни…
И ако въобще са толкова „полезни“…
трябва да имам в предвид зеленчуците с какво се торят, как се съхраняват дълго време (нима туршиите са много полезни или пък зимните „стеропорни“ зеленчуци), плодовете с какви препарати се пръскат, за да зреят изкусвтено след като са били откъснати. За зърнените продукти – същото, какво е качеството на брашното и подобрителите, които се добавят… За соята – скоро четох, че едва ли не е канцерогена. Месото – хиляди коментари сме изчели за качествата му…
Пък и не е вярно, че само човекът консумира (бозае) мляко от други бозайници (даже е абсолютна глупост) лично съм бил свидетел на различни видове домашни животни бозаещи(пиещи издоено мляко) от друг вид животно, дори кучето ми примерно като усети, че има мляко, полудява и преследва докато не получи една купичка (значи ли това, че силните инстикти на това животно също са го подвели???)
а пък оборването на хиляди години еволюция е меко казано глупаво… много добре се знае, че рязкото подобряване на храненето на човек (в това число включването на месо и мляко в редовното хранене е довело до бързите темпове на развитие на света/човечеството…)

90 Neda { 08.21.09 at 22:24 }

Развитието на мозъка у човека, му дава възможност да се храни с месо от едри животни и мляко. Иначе анатомични приспособления за лов на свине, крави и бизони и кози…. очевидно човекът няма и не може с голи ръце да се справи с тази работа. Не знам защо, обаче хората си въобразяват и вярват, че месото е довело до развитие на мозъка, което просто няма как да се случи, защото без оръжие не става лов на бизони. Това вероятно е поредната пропаганда на месодобивната индустрия, която при по -невнимателни персони минава и те вярват, че месото и млякото ще ги направят по-умни, докато не им причинят склероза и вече нищо не знаят и не вярват.
Истина е, че в еволюцията, човекоподобните разнообразяват от време на време менюто си с дребни птички и техните яйца, но само от време на време. така прави и съвременното шимпанзе. Сравнително от много скоро, човекът има възможност, благодарение на мозъка си да се храни с месо и мляко. Човешкият мозък е ускорил невероятно бързо собствената си еволюция, но това не означава, че физиологията ще еволюира със същите темпове. Иначе казано физиологията изостава и колкото повече се набляга на тези животински храни толкова повече боксува еволюцията и повече проблеми създава този тип хранене. Ако се приема по-малко, организмът се справя с тези храни, но при повече… не е ясно какво точно може да стане. А за земеделската продукция и нитратите и другите „стиропорни“ зеленчуци, трябва да се знае, че животните се хранят със същите растения, ако и не по-замърсени. И в месото и млякото тези отрови се концентрират, защото животните са следващото звено в хранителната верига и всичко в пъти се концентрира, както енергията и калориите, така и отровите. Просто такива са законите на екосистемата-всяко следващо ниво в хр. пирамида концентрира съставките, намалява количеството, част от материята се превръща в енергия , докато не се стигне до върхът и следва кръговрат….И слънцето дава нова енергия, приета от растенията,/ които са истинският Прометей, улавящ огъня/……. Да не говорим за други „глупости“ в животновъдството, като антибиотици, хормони и т. н. Така, че месото и млякото не могат да ни спасят от токсините. Камо ли черен дроб от животни, който е наблъскан до горе като депо за тези отпадъци, които животинският организъм се чуди къде да складира. А представете си лекарите препоръчват за болни и анемични хора черен дроб като най-добра храна…. и вв повечето случаи подобрението не идва, докато не им писне от черния дроб и захванат свястна храна…..
А по-принцип свръхпотреблението на каквото и да е, води до много проблеми, индивидуални и световни и екологични и др.
Ако мозъкът на т. нареклия себе си Homo sapiens-разумен човек беше толкова добре се развил за последните хилядолетия, сигурно не трябваше да има войни….

91 manimani { 09.17.09 at 0:47 }

Mnogo dobra statiya, pozdravleniya, tya naistina shte promeni jivota mi! Poneje sym silno zaintriguvana, bih iskala da zadam nyakolko vyprosa, za da mi stane po-yasno v detaili kak da procediram tochno.Surovite yadki, plodove i zelenchuci sa mnogo hubavo neshto, no kato se zamislim te syshto rastat v pochva s pesticidi, himii i otrovni veshtestva i za da se prodavat v golemi kolichestva (zashtoto i tova e business), bivat pryskani naistina s dosta seriozni otrovi. Znachi e resheno – spirame i tyah i se otyrvavame ot vsichki bolesti, koito byaha izbroeni po-gore, za koito sa mogli da se setyat avtorite na statiyata. No nasheto neizmanipulirano deino mislene ne spira do tuk i zatova prodyljavame – kak da yadem kakvoto i da e, koeto e na tazi zemya, kato vsichki znaem, che dyjdovete ot mnogo vreme nasam veche sa kiselinni i te padat vyrhu tova, koeto nie eventualno bihme se osmelili da hapnem. i kolko zamyrsena e vodata , kak da ya piem, kato tya bi predizvikala alergii, bi natovarila bybrecite ni i cherniya drob i bi zatrudnila izkliuchitelno hranosmilaneto. a za vyzduha… toi e pylen s otrovni gazove i izpareniya, kak da go dishame???!!!ami nyama li da pomislim za belite ni drobove, te kakvo sa vinovni, che nashite predci sa izmislili avtomobila i promishlenostta???? neka da se pogrijim za tyah i prosto da sprem da dishame!
vsyshtnost imame oshte edna alternativa: da otidem v nyakoe planinsko kytche, kydeto chovek oshte ne e stypval (ako ima takova) i da si napravim edna niva i da jiveem zdravoslovno i shtastlivo do kraya na dnite si kopaiki zelenchuci i umiraiki ot glad…

92 4edeto { 09.17.09 at 10:57 }

Отговор на поста над моя.
В крайна сметка, манимани, никой не те насилва да правиш или променяш, каквото и да е в живота ти. Информацията, която си имала удоволствието да прочетеш, може да ти бъде само от полза. Живота си е твой в крайна сметка, живей го така както би била щастлива.

Имам една молба към теб- само не ни заливай със злобни и „остроумни“ коментари. В този сайт се срещаме, хора с общ мироглед към света и близки вкусове за хранене и положително мислене.

93 Radula { 09.17.09 at 14:40 }

Да, Манимани, разбира се, че е много по-добре да си ядем разлагащата се мърша, кравешката кърма, пълна с кръв и сперма, евтините канцерогенни салами и шунки и да си свиркаме спокойно, че сме част от стадото! После да се гърчим в някоя болница и да се чудим – ама дащо ми се слйчва всичко това – аз съм толкова добър човек…. Да си живуркаме без да се замисляме за приноса ни в този свят, за влиянието ни върху другите хора и другите обитатели на планетата. Че защо ни е?? И без това ще си умрем, и без това въздуха е мръсен, ядките с пестициди и т.н… И нищо не зависи от нас, нали???? Само това липсва в позитивния ти, светъл коментар!

Чудя се как не можем да направим връзката…. „Венецът на творението“… Жалки сме, направо сме жалки с това дребно мислене и отношение.

94 Боби { 09.17.09 at 17:33 }

Здравейте!Искам да попитам какво е вашето мнение за пиенето на кефир,получен от тибетска гъба.Прочетох ,че тя може да се размножава не само в мляко от животински произход.

95 sszzss { 10.03.09 at 4:57 }

Вие болни ли сте бе хора,да вярвате , че млякото е вредно, вие имате психически проблеми.

Човек от моят град гледа стотици овце , пие мляко всеки ден с литри и сега е на 94 години,тоя човек не знае какво е болест бе,лелеееее

на къде тръгна тоя свят,направо съм като в шок , че има хора вярващи на това,УЖАССС

ВСИЧКО ВЪВ ГОЛЕМИ ДОЗИ Е ОТРОВНО.всичко зависи колко приемате.

Ужас,вие хора работа нямате ли си,че пишете глупости тука бе? Дайте на бебето си краставици да дъфче тогава или му натикайте домат в устата

Я всички сега отидете при личният си лекар и го попитайте за това , да видите как ще ви се изсмее в лицето.Смешки , смешки

96 Лейла { 10.03.09 at 12:18 }

SSZZSS aре освести се малко, ти въобще прочете ли нещо или само да си в опозиция си чешеш клавиатурата???
И от другите ти постове разбрах, че спортуваш значи знаеш, че вече и найййй- големите фитнес маниаци махат от менюто си млечните защото са слузообразубащи и омазняват. А глобално погледнато пак ще те помоля преди да говориш ПОНЕ да прочетеш статията в която така прибрзано се изказваш и поне някой и друг коментар, че да не се излагаш друг път така.

97 pesho { 10.05.09 at 15:34 }

Това което пише в статията за млякото е вярно но то важи за промишлено произведеното и пастъоризирано мляко. Суровото мляко от хранени с трева животни е нещо съвсем различно. Който не вярва може да потърси в google за raw milk или в youtube.com. В Америка има хора пътуващи стотици километри на ден за да се сдобият със сурово мляко, понеже е забранено да се продава извън фермите. Дори стават собственици на крави само и само да се сдобият със сурово мляко защото закона го забранява иначе.

98 mer { 10.05.09 at 15:52 }

А като си помислим, че можем и без него :).

99 zigzag { 10.05.09 at 19:40 }

Като малък,в детската градина ми се повръщаше от млякото.Като по-голям се научих да ям сирене и кашкавал,но никога не съм ял редовно и по-много.Сега не употребявам млечни продукти,не ме и влече.Явно ми е било внушено да консумирам преди това.

100 бате Бино { 10.06.09 at 1:06 }

хммм, Свиленчо ,
„много добре се знае, че рязкото подобряване на храненето на човек (в това число включването на месо и мляко в редовното хранене е довело до бързите темпове на развитие на света/човечеството….

На кое развитие и на кое човечество ? :))))
На техническото или на нравственото развитие?
На човечеството в богатия Север или в Бедния Юг ? По света две трети от хората живеят в тотална бедност и мизерия. Интересна ще ми е реакцията на някоя майка от Конго,на която част от децата са умрели от глад ,а останалите чакат своя край ,останали кожа и кости, когато й кажеш това твоето ,за „бързите темпове на развитие“ …
Ако имаше наистина развитие, това с умиращите нямаше да се допусне. Има само развитие на алчността и егото, друго не съзирам аз, за теб не знам.

101 Radula { 10.06.09 at 16:45 }

Прекрасен коментар, бате Бино!!

102 rima { 10.06.09 at 17:03 }

Все пак, нядявам се не стоят така нещата с домашното примерно козе мляко и сиренце, който понякога обичам да си похапвам все още. Животни, които си пасат билки на полето и доброволно дават мляко, без да си лишават малките, като домашните козички…
Сигурно съм пропуснала някоя статия по темата, има ли такава?

103 rima { 10.06.09 at 17:10 }

Дори съм чувала, че им е приятно да ги доят на някой и се нагласяли сами след паша 🙂

Eй Мер, обаче ти е изпипан сайта програмно, браво! User friendly е, както се казва 🙂

104 mer { 10.09.09 at 21:47 }

хихи, ами не знам дали е user friendly. Не се бях замисляла досега. Знам, че може и да е много по-добре, но май нямам време да донаправя някои промени.
За козето мляко…. не знам, само знам, че е по-близко до човешкото мляко и ако ядем млечни храни, по-добре да са от козички.

Бате Бино, винаги ме разбиваш, четейки твоите коментари (не само заради горния) свалям ти шапка :). Благодаря ти.

105 Вики { 10.18.09 at 15:19 }

Малко със закъснение, но не мога да не се изкажа по този въпрос.
Истината, както винаги, не е в едно или две мнения – тя е някъде по средата. Да, има и верни неща в тази статия, не може да се отрече, но далеч не трябва и 100% да се приема за чиста монета.
Първо, освен химическата структура на млякото и биологичните човешки особености (които, ако съдя по статията, са взети най-вероятно от някой учебник по биология за 3-ти клас ;)), има и доста други фактори… като например генетиката и географското положение, които авторът кой знае защо пренебрегва. Демек, някои народи генетично са по-предразположени към лактозна непоносимост (такъв е случаят с американците, което ме кара да мисля, че авторът на статията е вероятно американец), а пък други усвояват с лекота млякото и до дълбока старост си го пият без това да им е проблем (случаят с българите). Как стават тия работи? Ами, никой не знае!
Второ, няма вредни храни, има вредни количества! Далеч не съм убедена, че прехвалената Кока Кола Лайт, например, е по-полезна от млякото… И въпреки това и тя не би представлявала смъртна опасност, ако се консумира един път седмично, по малко… Което не значи да се поддаваме на реклами и маркетингови стратегии, увещаващи ни да пием непременно по няколко чаши на ден.
Трето, обръща ли внимание авторът какво мляко точно консумира съвременният потребител най-често? Със сигурност не прясно издоено, от село… Пастьоризираното безспорно е с много по-ниско качество и поне половината от ценните му вещества се губят при обработката. Въпреки това, дори пастьоризираното мляко не е проблем, стига да се консумира както трябва! А именно: имайки предвид безспорните факти, изложени в статията (какво точно се случва с млякото в организма), най-подходящо е да се консумира самостоятелно, между храненията – около 2 часа след консумация на въглехидратни храни (толкова време приблизително е необходимо да се обработят) и към 3-4 след белтъчни. По този начин организмът най-лесно ще се справи с него. Тоест, ако към 7.30-8 закусваш с мюсли, например, към 10-10 и нещо изпиеш чаша прясно мляко, и около 12-1 обядваш, всичко би било тип-топ ;). (Само за инфо – това се отнася за кравето мляко. Малко по-иначе стоят нещата с козето. Опитно е доказано, че поради специфичната си структура, суровото козе мляко е много по-лесно смилаемо и се обработва от организма в рамките на 20-тина минути – за кравето трябват около 2 часа. Сиреч, козето може да се пие и малко преди храненията и пак не създава проблеми). Докато вижте как консумират прясното мляко днешните деца – с Нескуик и други нему производни бълвочи! В същото време авторът набляга на вредата от млякото, ама дискретно премълчава за кифлите, бисквитите и вафличките, които повечето дечица апетитно похапват, „прокарвайки ги“ с топло млекце. И оттам и съвсем погрешните изводи и както винаги, разглеждането само на едната страна на медала – „виновни са продуктите“ Виновни сме самите ние – няма продукт, колкото и да е вреден, който да не ни донесе поне малко полза, ако е употребен както трябва; и в същото време и най-полезната храна се превръща в отрова, ако я ядеш глупаво!
Само един пример – 60те години някакъв английски учен установил, че плодовете „предразполагали към смъртност от еди-си-какви-си болести“… А пропуснал да отбележи, че абсолютно всички европейски народи (сред които той провел въпросното си „гениално“ проучване) употребявали плодове за десерт – демек след ядене. За разликата между плода, изяден сутрин на гладно или преди храна, и този изяден след 2-3 манджи, няма какво да обяснявам – всеки може да го прочете във всяка книга за здравословно хpанене (не женски списанийца или поредните гениални открития на Нео-веганистите!) Заключение и сами можем да си извадим!

106 zigzag { 10.18.09 at 22:18 }

Вики,разсъжденията ти са много верни,но от гледна точка на това,как е по-правилно да се консумира мляко.Бедата на човечеството идва от това,че хората не познават и не искат да опознаят нещата по прекия начин,ядеш млечни продукти и разбираш как се чувстваш,не ядеш млечни продукти и правиш сравнение.Гениално просто!Големите умозаключения базирани на противоречиви данни,бизнес и политически интереси,емоционално пристрастени и/или платени „научни“ публикаций не водят до никъде.Или по-скоро до лутане в лабиринт,където малката полза от раздвижването(както казваш,че и вредата има полза)е с много голяма цена.Опознай нещата с личен опит,за да не обслужваш мнения и разбирания,които не са твои.Аз избрах храна,която ме прави здрав,силен и жив,и всеки милиграм е добре дошъл за тялото ми.Древната,от милиони години мъдрост на тялото ми,не желае да приеме истеричните доводи на недоносчето разум.

107 4edeto { 10.20.09 at 12:11 }

Виж, Вики не знам, защо точно тук си решила да обясняваш „ползата“ от млякото. Ако се пробваш в някои друг сайт, повярвай ми, усилието ти ще бъде аплодирано. Но тук в този сайт, където с удоволствие се събират хора, жадни за природосъобразен живот, скалата на оценяване на написаното е с отрицателен знак отпред.
За млякото и млечните продукти ще ти разкажа, като ти дам пример със сестра ми, която доскоро имаше анемия, цял живот я е имала всъщност. Спазваше точно указанията на традиционната медицина, много мляко и сирене за калций, както и „вкусно месценце“ и никога не вдигна показателите си на желязо. Не знам, ако беше прочела по-рано написаното от теб, може и да се бе оправила, ха-ха шегичка.
От 9 години е вегетарианка, а от 10 месеца и веган. Повече от 70 % храната й е сурова и познай, няма анемия. Как ли е станало това?
Намери една лекарка, която всъщност й каза да спре млечните продукти. Та тази жена, повтарям лекар по професия й беше казала, че има хора, които от консумацията на мляко кърят в стомаха и така губи желязо. Не мога да се обоснова, не ми е позната материята. Честно казано не ми е и необходимо, резултатът е налице.
Ето, защо скъпа Вики, хубаво е, че си направила труда да ни обясниш, как точно да си пием млякото, но повечето хора в този сайт се хранят с храна предназначена само за хора, а не за крави, кози и т.н.

108 benato { 10.21.09 at 18:58 }

Вики,защо да го ям това мляко преди хранене,не разбрах? Нещо специално и лечебно ли има в него 🙂
Замисляла ли си се,защо се подпомагат фермерите,безвъзмездно? И то в Америка и Европа,където са казали,безплатен обяд няма. Защото от млечните падат парички и от аптеките 🙂
Хубавото тук и в подобни сайтове е добрия тон и пожелателност на съвета.Никой не заплашва и не насилва никой, да променя себе си.
Аз не ям млечни,но ако ми се дояде пнякога,нямам угризение да си хапна.
Правилно казаха по горе,опитай без и после със…… Доста слуз ще усетиш в носоглътката 🙂

109 Angie { 10.22.09 at 14:31 }

Чеде, не си ти създател(ка) на този сайт, за да казваш какви хора да го четат. Доколкото ми е известно сайта не е затворен, нито пък интернет…И също така намирам за жалко, че вместо да вземеш положителното от коментара на хората, ти взимаш отрицателното. Един коментар какъвто е започнал zigzag би бил много по-успешен, защото изхожда от общото в разбиранията с коментара на другия. Ако искаш да си от полза на някого, вместо да му казваш че е тъп, не е ли по-добре да подходиш положително към човека и да му помогнеш сам да си направи изводите, или пък просто да си замълчиш?!

110 Radula { 10.22.09 at 19:33 }

Анджи, след поредния коментар от рода на този на Вики, човек не може да реагира с мили, благи слова. Изписано е ПРЕмного по темата така или иначе. Тези, които посещават и четат сайта, наистина нямат нужда от „напътствия“ колко в погрешна посока разсъждаваме и живеем. Напълно съм съгласна с Чедето и и Бенато. При тооолкова информация и доказателства, се се намира по някой, който много разбира и тръгва да ни поучава. В това не би имало нищо лошо, ако информацията, поместена тук бе грешна. Аз съм „за“ толерантността, но е и „за“ подкрепа на невежеството. Съжалявам, но предпочитам да съм пряма, отколкото неискрена.
Чеде, аз ти благодаря за коментара!

111 4edeto { 10.22.09 at 20:24 }

Благодаря за подкрепата, Радулче!
– Анджи, ако имаш търпение да се върнеш в цялата хронология нагоре, ще проследиш, как съм сменяла на няколко пъти начина си на писане, в желанието да бъда разбрана. Освен това не мисля, че написаното е грубо. Напротив! Поздравих Вики за дългото послание, просто е жалко, че не го четат подходящите хора. А й честно казано предпочитам да чета коментари от хора, който са моята „кръвна група“, от които да черпя опит и ще се уча, а не бля-бля.
Нищо лично ,не знам Анджи, защо го приемаш така вътрешно!

112 Вики { 10.23.09 at 7:58 }

Брееей, коментарът ми май направи неква Трета Световна :D. Със сигурност не ми е била това идеята… Но ще карам поред:
Зигзаг – благодаря за коментара! Наистина смятам, че можем да постигнем някакво съгласие, заради общото в мненията си (въпреки че, доколкото видях от поста ти по-напред, и ти си против млечните продукти), което не ми пречи да уважавам и чуждите. Намирам за глупаво човек да вярва единствено и само на общоприетото, само че също толкова глупаво е и да вярва на какво да е, само защото отрича общоприетото. Принципът ми е да вярвам единствено на видяното и изпитаното от мен самата.
Чедето – много неприятно е това, което се е случило със сестра ти, слава Богу, че се е оправила. Вярно е, че традиционната медицина в такива случаи е безсилна и, както отбеляза някой горе, рядко се срещат лекари, които да не са търговци на здраве… Но пак ще кажа, че в природата има всичко, всеки организъм е уникален – да, има хора, които от консумацията на мляко кърят в стомаха, но има и хора, за които ябълките и портокалите са противопоказни (с язва на стомаха, примерно). Това прави ли тези продукти вредни?
Бенато – замисляла съм се :). И това също е бизнес, както и всичко друго. А защо да пиеш мляко – ами, като не искаш, не го пий, разбира се. Доколкото видях обаче, много от хората, коментирали по темата, искат, и според мен е по-добре да го правят по малко по-правилен начин, затова дадох един (поне за мене) полезен съвет :). Самата аз също съм ЗА суровоядството; вегератианка съм от доста години, яйцата също не са основна част от менюто ми. Обаче обожавам сурово козе мляко – да, сурово козе – ден не минава, без да съм изпила поне 1-2 чашки (разбира се, от сигурен източник). И, странно, ама откакто го почнах, ми изчезнаха схващанията в гърба и раменете… Също преди, всеки път, като хапнех нещо

113 Вики { 10.23.09 at 8:08 }

дори малко, получавах зверски киселини… Е, и това вече го няма. Може и да е от други фактори – не знам. Само искам да кажа, че всичко е доста относително… (Ако иска някой, да прочете тази статия http://www.dar-center.com/article/?article=1307. Източникът е надежден и СЪЩО е за суровоядството и здравословния живот :)).
Анджи – златни ти уста! 😀
Радула – това, което написах, е само моето мнение. Не съм искала да го налагам като 100% истина (извинявам се, ако така е прозвучало), а още по-малко пък съм имала намерение да обидя някого. Но всеки има право да изрази мнение, Интернет е свободно пространство. В крайна сметка никой никого за нищо не насилва, иначе трябва да се избием направо – толерантност трябва да има.
Последен въпрос (съжалявам и ако е глупав, но не съм осведомена по темата и използвам случая да науча нещо, нали това е целта ;)) – ако човек е вегетарианец от много години, все отнякъде трябва да си набавя белтъчини, защото, както е известно, не се добиват от грейпфрутите (особено ако спортуваш и си подложен на солиден стрес ежедневно)… Суровите ядки са много хубаво нещо, но освен протеините съдържат и доволно количество мазнини. Соята пък е скъпа, и понеже в повечето случаи е от неизвестен произход, и качеството й е доста съмнително, така че май последната алтернатива е млякото и млечните (и яйцата от пъдпъдъци, може би, но и за тях се спори колко са подходящи), или…? Дайте някакъв съвет :).
Всички – благодаря за търпението и, моля, не нападайте неоправдано, а и не се нервирайте, защото, както знаем, и това е доста нездравословно ;). Приятен ден!

114 Radula { 10.24.09 at 15:13 }

Млякото не е присъща храна за порасналия човешки организъм, да започна от самото начало. То е предназначено за кърмачетата от съответния вид. Млякото на кравата е за нейните теленца и т.н. Не смятам, че може да си набавим нещо от млякото, което не ни е дала Майката Природа, в този смисъл, не съм съгласна с повечето ти разсъждения от първия постинг. Да, ок, ако си гледаме кравичка/козичка и тя дава мляко В ИЗЛИШЪК, да го използваме за наши цели (въпреки че лично аз съм против и това…), но пак казвам, убедена съм, че мляко НЕ ми е нужно след 3 годишна възраст, независимо дали живея на Луната или на Балканския п-в.
Това, че козето мляко ти е помогнало да се излекуваш от разни неща, за това не мога да коментирам, защото нямам наблюдения върху цялостния ти начин на живот. Със сигурност има и веган алтернатива, но в крайна сметка се радвам, че се чувстваш все по-добре.
По повод протеините…. Най-важното, което всеки човек трябва да разбере е, че не са ни нужни толкова протеини, колкото ни втълпяват. Необходими са ни само 30-45 гр. на ден. Различните зърнени, бобови, ядки, семена и зеленчуци са най-добрият и естествен източник. И какво като ядките съдържат и много мазнини? Защо толкова се плашим от тях? Ако се храним балансирано, няма проблем. Природата си знае работата. Мисля, че от прекъснатата ни връзка с нея (като цяло), съвсем сме се объркали за това кое е полезно и естествено, и кое – погрешно и в разрив с нас. Това, което не искаме да правят на нас, не трябва да го правим на другите. Аз не искам да ме използват за „млекопроизводител“, да ме държат в плен и да взимат всичко, което тялото ми произвежда. Искам да съм свободна!!! Такава, каквато съм предназначена да бъда. Тогава съм в хармония в себе си и всички около мен също са в хармония. Нарушим ли хармонията и свободата на едно същество, и нашата се нарушава, защото сме свързани. А Природата се е погрижила за всичко – може да имаме само в изобилие, но никога в излишък!!! Всички изцепки сами сме си ги направили…
И така… Това е от мен 🙂

115 екатерина димова { 10.24.09 at 15:52 }

според индийците млякото е важна здравословна храна и съм сигурна че тqх това е така , именно заради правилното отношение към кравата за тях тя е свещенно животно и се отнасят към нея с благодарност за това което им дава , за мен всяко нещо носи определена енергия в себе си , млякото от добре гледани щастливи животни прието с благодарност и осъзнаване на стойността от пиещият го индиец или дядо дето си гледа сам козите е добро за него , но млякото получено в индустриалните ферми по един жесток начин може да донесе само собствената си енергия на страдание и болести за тези които го пият, така че личния ми избор е веганство или в краен случай храна от места, в които знам как се гледат животните

116 Angie { 10.24.09 at 17:27 }

Радулка, просто ми прави впечатление, че има тенденция към поучаване и от двете страни, тоест противниците на едното да поучават привържениците (както ти си написала), но и обратното е също толкова валидно. Никой не иска да бъде поучаван. Ако някой си е направил труда да пише коментар, аз се басирам, че не е просто за да каже „вие не сте прави“. Струва ми се логично, че истината се ражда в дебата и никой не я държи. После, щом тоя човек е попаднал на този сайт, значи е търсил нещо. Въпроса е с колко ще си тръгне или остане. Като кажем на някой, че е невежа, дали ще сме много ефективни?! И нека да не говорим за невежество, защото ние всички сме невежи в една или друга степен. Всички сме невежи до момента, в който не осъзнаем нещо, а и дори след като го осъзнаме, може за някой да сме невежи, защото не сме осъзнали нещо друго.

117 valentin { 10.25.09 at 14:17 }

Тръгнах да чета статията отдолу нагоре, тоест от коментарите към статията и дори не стигнах до нея. 🙂
В българския фолклор на много места ЮНАКА, който се бие с ламята, най големия едър брат или друга персона най-най, хапва сирене, обира каймака на млякото и тн.
Нас фолклора по никакъв начин не ни засяга, защото обхваща период от минали векове с чист въздух, вода и радио лъчение. Млякото от як, както и гхи продуктите са тачени в планинските региони на бедната Индия. Да интерпретираме нещата тук и сега.
Млякото в суровия си вид и издоено от животни пасли трева и гледани на открито в близки до природните условия, представлява чудесна храна за тези които могат да усвояват този вид храна. Можещите да усвояват млечни продукти по правило не са нулева кръвна група, или имат добра стомашна киселинност, или пък не страдат от липса на ензими разграждащи млякото . Не станаха ли твърде много условията ?
Ето още: кадърен ветеринар следящ за туберкулоза по животните, наличие на машина за доене предпазваща от изтропване на екскременти в кофата на бабата. Не пропуснахме ли главните герои от пиесата на Луй Пастьор ?
Radula не желае да консумира животински секрети и е достигнала до това решение по ред причини. При други консумацията на мляко и всичко съдържащо мляко, завършва с телесен и стомашен дискомфорт. Родителите ми пък кипят от задоволство при консумация на най-токсичната комбинация (попара- мляко от магазина, бял хляб, захар) Хулда Кларк издига в култ млечната консумация позовавайки се на отличния му състав. Може би тя се е чувствала прекрасно от мляко ?
Може би млякото наистина е прекрасна храна но телата ни са твърде задръстени с бактерии, слуз и токсини, които се активират при въвеждането му. ?
Съвременния живот е свързан с кибичене в апартамент или офис изградени от радиоактивен турски цимент, и часове наред стоене пред пластмасови изделия ( телевизори, компютри, друго)
Юнака от фолклора е обикалял поля и гори, индиеца хапващ гхи и мляко от як обикаля по хълмовете да пасе добитъка. Ние какво правим по цял ден ?
Всеки може да яде каквото си поиска ако цял ден се е движил на открито сред природата. „Не си прав Валентине“ ние ходим на фитнес в залата . Бу хахахаха затворено стайче с климатици и прозорци с КА стъкло, предпазващи от „лошите“ ултравиолетови лъчи

118 пчеларчо { 10.26.09 at 20:49 }

Здарвейте на всички,
Усещах голяма липса на подобна информация ,въобще на хора които разсъждават като повечето тук. Голям късмет ,че ви открих .Подействахте ми някак освежаващо :))
Вчера прочетох всички коментари по статията и внимателно следях това което е написано.За млякото- от малък го обичам ,единствента грижа на майка ми е била да не остана без него защото ставало страшно 🙂 Много често съм се чудел доколко е редно неговата употреба . Наистина не съм проверявал никъде по този въпрос и незнаех подробности ,като например за ензима който се губи след 3-та година. Погледнато ,,отгоре,, неговата употреба ми се струва много неестествена дори и от домашни животни. А в положението в което се намира земеделието е дори не етично и вредно. Храната ми до вчера беше сиренце,кашкавал и зеленчуци ,но никога не съм се чувствал добре ,усещах постоянна липса на енергия и отчаяние. Миналата година се случи да остана повече време извън гардът ,не ядох готвено защото ме мързи да готвя , пиех много вода ,ядох плодове и зеленчуци ,разтварях си мед с вода няколко пъти на ден и като започнаха едни трески със температура 40 градуса ,силно потене и студ ,въпреки ,че беше лято . Това траеше 2 часа след което целия вонях на нещо като антибиотик ,но главоболието ми оставаше три дена след това . И така около 4 пъти през лятото . Това беше моя щастлив период в живота ,чувствах позитивен и дори мисленето ми беше необичайно добро. Усещах и чувствах . Но всичко се върна по старомо след като започнах работа която е от най мръсните производства в които живота не се зачита…… Имам чувството ,че човек е нужно да стане месояден за да се адаптира по лесно към нашия свят.

119 пчеларчо { 10.26.09 at 20:58 }

От скоро отказах съвсем месото . Направо се чудя с как въобще съм допуснал да го приема за нормално. Не на всеки месото влияе лошо ,на мен ми отслабва характера ,ставам ленив и оставам без никакво настроение след като го ям, но други хора забелязвам се чувстват някак по ,,жизнени,,

120 Angie { 10.27.09 at 11:32 }

Валентин, поста ти много ми хареса! Мисля, че точно такъв подход и тон са по-убедителни!

121 Катя { 11.26.09 at 15:45 }

Много ми се иска да споделя с вас филм за млякото заснет от д-р Емилова:
http://bg.emilova.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=84%3Amilknew&catid=6%3Anews&Itemid=31

122 Боряна { 11.27.09 at 18:00 }

Здравейте и поздравления за чудесния сайт! Попаднах на него случайно и се зачетох в статиите първо бегло, но после с все по-нарастващ интерес.
От известно време насам се запознах с различни материали по въпроса за суровоядството и поддържането на вътрешна хигиена и смятам постепенно да премина към такъв режим на хранене. Още повече че млечни продукти не ям изобщо, от животинските само чисто месо и яйца (и то не често). Досега не съм постила, обаче тази година почнах и нещо леко ми тръгна. Не чувствам нужда от меса. Но всичко постепенно, важното е у човек да има нагласа за това, а не да го върши насила.
Един въпрос – навсякъде пише, че топлинната обработка убива полезните вещества в плодовете и зеленчците. А как стои въпросът със замразяването? Тук видях някои рецепти със замразени плодове, което предполага, че са подходяща храна, но ще се радвам на отговор по въпроса.
Още веднъж комплименти за сайта като тема и оформление! Дано повече млади хора започнат по-активно да мислят по тези въпроси.
Сърдечни морски поздрави от Варна 🙂

123 Тервел { 01.20.10 at 17:49 }

Хубава статия, но има някой неща, които май са преувеличени. Може би за по-голям драматизъм 🙂

1. „От малки са ни карали да пием мляко, ….. Истината е, че това са все неща, измислени от маркетинговата кампания на млекопроизводителите и че всъщност млякото е изключително вредно за хората.!“ – Какъв маркетинг през соца? 🙂

2. Нито един бозайник на тази планета не е отишъл да бозае от друг бозайник. – както и много други неща които нито един бозайник на прави с изключение на човека, което не значи със сигурност че е грешно.

3. Май се пълнее от млякото, а. – да ако е пълно маслено.

4. „…. с храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото …“ – а тези пестициди и хербициди няма ли ги в плодовете и зеленчуците, които препоръчваш за заместител?

5. „Доказано е, че единствено витамините в естествената им форма се усвояват, т.е. от плодовете и зеленчуците. Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др.,“ – много ме съмнява това!! Кой и как го е доказал???

124 бате Бино { 02.21.10 at 22:17 }

Тервел, виждам ,че си падаш по научният подход , а също и по философстването 🙂 ( като цяло – не е лошо 🙂 )
Няма да ти коментирам заключенията ,защото преценявам ,че осведомеността ти а и светоусещането все още са на едно по-ниско ниво, тоест- не си набрал още необходимият ресурс за да схванеш опроверженията 🙂
Но за сметка на това ще ти направя жест :
Давам ти възможност да си упражниш логиката. Аз ще ти дам теза, ти ми представи антитеза.

Тезата започва:
1. Допускаме, че прясното мляко е полезно за възрастните над 4 год.
2. Ако това е така , то организмът би имал нужда от това ,като ни сигнализира по подходящ начин. Нали така ?
3. Кое мляко би било по-подходящо за даден биологичен вид – собственото или това на друг биологичен вид? ПРИ НАЛИЧИЕ НА ИЗБОР – теленцето от кравата ли ще отиде да бозае или от мечката? Котето от котката ли ще суче или ще отиде да сучи от лисицата?
4. Ако отговорът ти на предния въпрос е ДА , ( ако си завършил 3-ти клас ,то не би могъл да бъде друг.. ) то най-доброто мляко за човек би било неговото собствено ,нали ?
5. След като организмът ти има нужда и ИНСТИНКТ да приема човешко мляко на ТВОЯТА ВЪЗРАСТ, очаквам с нетърпение да ми кажеш къде точно ходиш да сучиш или поне откъде си купуваш готова кърма и как точно я приемаш – на кисело мляко ли я правиш на кашкавал ли или на сирене? А може би правиш баница с нея?

Щом доводите на другите не са могли да те убедят, опровергай моя !? 🙂

125 Тервел { 02.24.10 at 12:29 }

бате Бино,

За да бъда искрен научих много неща от статията и от коментарите към нея, и съм съгласен с много от тях. Но, както всяко нещо и млякото си има плюсове и минуси. Тук се говори само колко е вредно и то МНОГО преувеличено, което ме накара да напиша коментара си. Нищо не се споменава за добрите му страни – дава много по-лесни за усвояване (отколкото от растенията) аминокиселини, белтъци и мазнини. Да, мазнините НЕ са вредни! Високо ниво на холестерол ще имаш ако прекаляваш с животинските продукти.

Ето отговора ми по твоите точки:

1. Да, допускаме, че сме над 4 и сме спрели да сучем. И да запомним какво допускаме, минаваме през следващите точки :).

2. Организмът ни сигнализира само когато имаме нужда от КАЛОРИИ и ВОДА – усещаме глад и жажда. Организмът ни не информира например че имаме нужда от витамин C. Това се усеща, чак като се появи Скорбута и ни опадат зъбките :). Така е и с другите много полезни вещества – витамини, минерали и т.н. Поне при нас хорат от по-ниското ниво :). Вие от високите етажи сигурно ги долавяте тези нужди. Т.е. ако си добавяме калории с хляб (понеже сме над 4), ще заситим глада си и организмът ни няма да каже „Искам мляко!“ нито „Искам зеленчуци!“ и ще се лиши от полезните им съставки.

3. Съгласен съм. Млякото на съответни биологичен вид е най подходящо за СУЧЕНЕ от него. Но тук не говорим за сучене а за пиене и ядене, след като вече сме над 4 години. Така, че тук си противоречиш с 1-ва точка. Дай на една котка или куче (възрастни), паничка с краве мляко и ги виж колко сладко си лочат. Както и ние си го лочим :). А за да им осигуриш ИЗБОР, щом си такъв демократ :), постави до купичката друга котка или ку4ка кърмачка да видим дали няма да изберат купичката.

4. 🙂 отговорът ми беше ДА, най-доброто мляко за СУЧЕНЕ от човек сукалче е човешкото. Доказах, че съм минал 3-ти клас :). Ама нали говорехме за над 4 годишни, а пак даваш примери със сучене в предната точка!?!?

5. Е, все още „суча“ но не за да пия мляко :).

Хайде със здраве!

126 zigzag { 02.24.10 at 13:29 }

Пийте мляко,яжте кашкавал и сирене,яжте пържоли и кебачтета на корем.Нали ви е готино?Ако вас не ви интересува да сте живи,мен ме интересува да сте умрели.Имам малък биснес в гробището.Все някой печели.

127 Тервел { 02.24.10 at 14:49 }

zigzag (24 февруари, 2010 в 13:29):
„…Ако вас не ви интересува да сте живи,мен ме интересува да сте умрели …“

Уау, колкло „позитвни“ и „толерантни“ към различното мнение са хората, след като станат вегани!

128 Dan4 { 02.24.10 at 15:44 }

ха така, zigzag! 😉 дай координати, че както казва един приятел: „От грижи за здравето ще си умрем!“
за всички останали – смятам, че човек трябва да опита, преди да развява мнения 🙂 само като идва отвътре, знанието е истинско – превръща се в опит. ето веднага давам личен пример:
няма значение дали е било пропаганда, дали навик – ядях кисело мляко като луда. най-любимата ми храна беше „попара“ от кисело мляко с хляб. в същото време, винаги всяка зима боледувах – гърло, бели дробове… започнах да се интересувам и разбрах, че според китайската медицина млечните продукти са слузообразуващи… нишестето в хляба също…взех, че спрях да ги ям (млечните вече повече от 6 години)… не помня кога за последно съм боледувала.
а вкуса на киселото мляко все още го харесвам, но вкусът няма нищо общо с хранителните качества (това може да го потвърди всеки производител на хранителни добавки, подправки, и т.н.). продължих да търся и се оказа, че слънчогледът е също богат на мазнини и протеини (и то ЛЕСНО усвоими), и може да се направи разкошно кисело мляко и от него…
Та „веганският“ таратор е подсигурен, като му сложи човек и копър, и чесън, и орехи – сигурна съм, че някой трудно ще разбере какво яде 🙂
А това, че човекът се различава от животните и не трябва да се сравнява с тях – да, човекът е измислил и цигарите, и алкохола, и дрогата, и оръжията…

129 бате Бино { 02.26.10 at 15:34 }

Тервелчо здравей, трудно ще спориш с бате Бино ,защото е много печен и много пълен с най-различни доводи и козове,които може да извади от ръкава 🙂
Ама доста време ще отиде ,а пък и виждам, че си почнал сам да налучкваш верния път, (макар и все още не на лунна светлина 🙂 ), та няма да се налага да ги вадя всичките 🙂
Усещам,че си симпатичен , ама дето почна да ни делиш на „хора от по-ниско ниво“ и „хора от по-високо“ не е хубаво, не е „демократично“ 🙂
( Още повече че си отреждаш място в по-малко елитната група 🙂 )

Два момента ще ти нахвърля ,че ще бегам.

1. Щом се имаш за умен, знай – в доста храни има и полезно и вредно.Такива освен млякото са месото, бирата, белия ориз,кафето, кафявата захар .. и мн. др. Просто трябва да се знае обаче кое е повече в тях – ползата или вредата. И да се направи избор на тази база. Производителите и търговците спекулират именно с това – говорят за ползите , а мълчат за вредите. Тия дни ще пусна нова тема във форума за БИРАТА, ослушвай се 🙂 Там също има хранителни вещества , но това ,което прави тя в нашия организъм обезсмисля значението й като храна. Веществата можем да си ги набавим и от друго място ,където ще има по-малко кахъри .

2. Второто е ,че за да има купичка краве мляко за нас, а и за животните ,които даваш за пример се случват някои неща, които са писани в статията – кравите се „тунинговат“ да дават повече мляко. Ако се оставят на естествено отглеждане – ще има само минимални количества, които няма да стигнат дори само за децата на един голям град. Все пак ,нали се сещаш – млякото на кравата е разпоредено за нейните деца най-вече.Те са приоритетът. Ако остане за нас, може да пийнем. Ама да се прави индустрия от това – не е естествено. ( за морал даже не говорим)
Ти си мъж , ще ти дам пример с автомобили. Тук във Варна има едни юнаци, които вадят от един дърт Опел Астра ( 2000 куб.) 600 коня. Нормално ,както знаеш, колата е 150 коня, но те я правят да върви като 12 цилиндрово Ферари. И да – успяват, отиват на състезание и печелят. След състезанието колата влиза пак в сервиза за ремонт.
Същото правят и с кравите. Купувайки мляко , ние толерираме това ..

130 leyla { 02.28.10 at 1:16 }

цитат: Нищо не се споменава за добрите му страни – дава много по-лесни за усвояване (отколкото от растенията) аминокиселини, белтъци и мазнини. Да, мазнините НЕ са вредни! Високо ниво на холестерол ще имаш ако прекаляваш с животинските продукти.

Отговор: Може би не знаеш и за другите “усвояващи“ свойства на месото и млечните?? Тук никой не е казал, че мазнините са вредни, само че животинските мазнини са вредни!!!

131 бате Бино { 03.01.10 at 3:27 }

Тервелчо , тук ли си, батковото? 🙂
Я погледай малко едно филмченце :
http://vbox7.com/play:051fde81&start=825&r=emb

Може пък след него млекцето още повече да ти се услади ? 🙂

132 Buku { 03.01.10 at 9:22 }

(За Тервел) Тервел, друже, прав си донякъде, има логика в разсъжденията ти, само че… на теория. А на теория всички можем, общо взето, с какви ли не доводи и контра-доводи, да си приказваме тук със седмици. Да, ама то си трябва практика. Така че, ако искаш, най-лесния начин да откриеш истината за себе си е – спри млечните за няколко дни, или седмица, и виж как ще ти се отрази. Аз точно така направих – и аз мислех като теб неотдавна, плюс това обожавах сирене и кашкавал, но открих, че ми е по-добре без тях… Така че, пробвай. Кой знае… Може пък точно ти да си от малцината, на които млечните не им действат толкова зле (киселинообразуващо, задръстващо с храчки и сополи и пр. – колкото и да ми е неприятно да го призная!). Но даже и така да е, пак е по-добре да се ограничи употребата им – оптималното е един път седмично, както при месото (ако не по-малко). Просто за човек на крайностите, като мен, беше по-лесно да ги спре изобщо, отколкото да ги намали до минимум :).
Та, мисълта ми беше, остави малко теорията и се обърни към практиката (ако искаш, разбира се) – по-убедителен довод от това – здраве!

133 Таб { 03.01.10 at 14:35 }

Различните нации имат различна поносимост към кравето мляко, която зависи от предишния им начин на живот и бита и това дали им се е налагало да приемат краве мляко в по-голяма възраст за да оцелеят. Установено е, че сред европеидите (сред които сме и ние) само към 20% от хората не произвеждат ензим разграждащ лактозата, докато при чернокожите (с изключение на племена като Масай и др.), индианците и монголоидите от 70 до 100% са лактозно интолерантни.
В случая, причината за зачестилите заболявания не е защото не разграждаме добре млякото, ами самото производство, което унижожава абсолютно всичко полезно в него. Не виждам какъв е проблема да се приемат умерени количества в пресен или ферментирал вид (кисело мляко, кефир и т.н.), ако въпросният индивид има поносимост към млечни. Естествено, искам дебело да подчертая, че животното трябва да е гледано с любов и млякото да се консумира в сурово състояние. За съжаление не всички можем да си позволим да отглеждаме добитък, за това просто трябва да внимаваме много с млечните, особено с тези по търговската мрежа, ако не и да ги откажем.
Все пак, кравето мляко не е от най-препоръчителните. Козето и овчето, например са доста по-лесно усвояеми и съдържат по-голямо количество полезни вещества. От познати знам, че в други европейски страни като Холандия, например, овче мляко се намира дори в магазинната мрежа, докато тук бая трябва да обикаляш за да се снабдиш със сурово такова, не под формата на кашкавали и сирена. За козе, пък, да не говорим.
Лично аз много обичам мляко, най-вече прясно. Проблеми нямам (имала съм доста дълги изключващи периоди специално да проследя влиянието му върху организма ми. От друга страна идвам от родове на потомствени овчари, сигурно гените са си казали работата), но напоследък такова „от крава“ или „от овца“ не мога да си набавя. Това в картоните, дори и най-скъпото (може би ако изключим Хармоника) е някаква бяла течност, която дори няма вкус на мляко. Ситуациата е същата и с киселото, а предполагам с кашкавалите и сирената. Виж, концентрираните млечни продукти въобще не трябва да се консумират, защото именно те имат най-силно киселино и слузообразуващи функции, да не говорим с колко сол са наблъскани. Сирището, пък, най-често се прави от ензим на умряло животно – пепсин от стомаха на свиня и други. Малко производители предлагат продукти със сирище от неживотински произход. Не стига, че не е вегетарианско, дори е гнусно и без съмнение вредно.
Извод: Мляко и млечни (без кашкавали и сирена) – да, ако имаш поносимост и ако са от животни, гледани с внимание и грижи.

134 Тервел { 03.01.10 at 16:16 }

Бате Бинчо,

Бате Бино (26 февруари, 2010 в 15:34): “ … Усещам,че си симпатичен , ама дето почна да ни делиш на “хора от по-ниско ниво” и “хора от по-високо” не е хубаво, не е “демократично” 🙂 ( Още повече че си отреждаш място в по-малко елитната група 🙂 ) “

– Това деление го направи ти в коментара си

Бате Бино (21 февруари, 2010 в 22:17): “ … Няма да ти коментирам заключенията ,защото преценявам ,че осведомеността ти а и светоусещането все още са на едно по-ниско ниво, тоест- не си набрал още необходимият ресурс за да схванеш опроверженията … “

Бате Бино (26 февруари, 2010 в 15:34): “ 1. Щом се имаш за умен, знай – в доста храни има и полезно и вредно.Такива освен млякото са месото, бирата, белия ориз,кафето, кафявата захар .. и мн. др. Просто трябва да се знае обаче кое е повече в тях – ползата или вредата. И да се направи избор на тази база.“

– Да де и аз това казвам. Разминаваме се само в това кое е повече – ползата или вредата. Но тука няма как да се стигнем до разбирателство, докато няма количествени показатели за и против – с посочени достоверни източници 😉 – кой? къде? кога? как?

Бате Бино (26 февруари, 2010 в 15:34): Кравите се „тунинговат“

– Ок, тука няма спор, млякото от тунинговани крави и е по-вредно от естествено гледаните.

Бате Бино (26 февруари, 2010 в 15:34): “ … Все пак ,нали се сещаш – млякото на кравата е разпредено за нейните деца най-вече.Те са приоритетът. Ако остане за нас, може да пийнем. Ама да се прави индустрия от това – не е естествено. ( за морал даже не говорим) … “

– По твоята логика да спрем и да култивираме жито, царевица и зарзават щото не е естествено и да ходим в гората да берем гъби и лапад :). После можем да се качим и по дърветата, да муаме банани и да се пощим ….

Убеден съм, че производителите лъжат и премълчават много неща. За съжаление нямам възможност да си произвеждам сам зеленчуци, мляко, хляб, БИРА, вино и т.н. и затова внимавам доколкото мога когато си купувам за да избера по-близко до истинското.

leyla,
И животинските не са вредни, все пак и нашия организъм произвежда от тях. Стават вредни, когато се приемат в по-големи количества.

Buku,
Пробвал съм, но е трудно всеки ден да се намерят пълноценни заместители най-вече на аминокиселини. Особено ако решиш и да поспортуваш 😉

Живи и здрави!
Кой с мляко, кой без 😉

135 Тервел { 03.01.10 at 19:01 }

Бате Бино,

10x за клипчето.
Но нали се сещаш, че колкото линка с информация „против млякото” ми изпратиш толкова(че и повече) мога да ти изпратя и аз с информация „за млякото”.
Не виждам смисъл тук да се замеряме с линкове. Всеки може да си ги намери сам с Google. Стига само да не го е страх и да няма предразсъдъци, които го спират да чете информация противоречаща на неговите убеждения. 😉

„An unflinching determination to take the whole evidence into account is the only method of preservation against the fluctuating extremes of fashionable opinion.“—Alfred North Whitehead

Непретенциозен превод:
„Непоколебимото решение да се вземат всички доказателства в предвид е единствения начин да се предпазим от непостоянното и крайно(екстремно) мнение подчинено на някаква тенденция.” – Алфред Норт Уайтхед

136 4edeto { 03.02.10 at 15:20 }

Ами… Тервел след този клип най-добре е човек да замълчи, да мълчи и пак да мълчи. Няма нужда, която да позволява и заради, която тази болка да е незанчителна. ПОМИСЛИ ВЪРХУ ТОВА СЛЕДАВАЩИЯ ПЪТ ДОКАТО СИ ПИЕШ ВКУСНАТА ЧАША С ОТРОВА

137 katanja { 03.05.10 at 16:52 }

Викам да спрем да правим секс, че е по-здравословно 😀

138 benato { 03.06.10 at 18:16 }

Прав си,ако кундалини е овладяна.

139 petar { 04.27.10 at 20:17 }

tozi deto gi pi6e tiq statii za mlqkoto izob6to ne v 4as sas sveta,da ne govorim 4e sigorno ymrqla krava dava 5l mlqko.palni glyposti sa tiq statii

140 didi { 06.24.10 at 15:10 }

Къде прочетохте, че крава дава по 5 л. мляко дневно??? Кравите на село, които отглежда чичо ми дават средно 15 л. сутрин и 15 вечер, това прави 30 л дневно. Става въпрос за 2 бр. БИО отглеждащи се крави и без антибиотици, а не такива в кравеферма.

141 Nightwish_88_sz { 06.24.10 at 23:29 }

taka razgledah po-gore napisanoto i imam nqkolko vuprosa:
1 Nikade ne vidqh nau4no dokazatelstvo s opiti i izsledvaniq za6to?
2 Po otno6enie na :
“ Млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, шипове, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.“
Dobre az sum bolna ot artrit ve4e 9 godini i 6te mi kajete 4e tova e ot mlqkoto li ?Su6to taka sum i anemi4na i himoglobina mi e stigal do 70-80 tova zna4i li 4e e ot mlqkoto ?
6te buda blagodarna ako nqkoi mi otgovori na tezi vuprosi

142 Nightwish_88_sz { 06.24.10 at 23:35 }

Izvinqvam se ,no zabravih ne6to naskoro 4etoh edna stati , v koqto pi6e ,4e qponski u4eni otkrili ,4e kiseloto mlko predpazva ot parondontoza vqrno li e ?
I ako ne za6to?

143 Таб { 06.25.10 at 16:04 }

Nightwish_88_sz, опити и изследвания уж се правят всякакви. Факт е, че телета хранени с пастьоризирано мляко, пък било то от майките им, умират. Факт е, че по-голямата част от населението на Азия, Африка и Латинска Америка въобще не могат да приемат млякото. Много хора са алергични към казеин. Спорен е въпросът за полезността на суровото мляко, особено ако е козе. Според мен е полезно, стига да го понасяш.
Никой не може да ти каже „Да, артритът и анемията са точно от еди-какво си“. Най-вероятно причините са комплексни. Не вярвам да се храниш само с млечни. За киселото мляко и парадонтозата – едва ли. Това в някой вестник ли го пишеше? Не съм компетентна по въпроса на каква основа се получава парадонтозата и не мога да коментирам по-задълбочено въпроса.

144 4edeto { 06.28.10 at 14:06 }

Здравей Nightwish_88_sz:
На мен също ми трябваха години, за да осмисля информацията – млякото е отрова, защото цял живот съм била учена, колко полезно е то. Факт е обаче, че България е на едно от първите места по заболели от остеропороза, сърдечни болести, затлъстяване и др. въпреки така популярните български бактерии. Истина е, че след спиране на консумацията на мляко се усещат редица положителни промени (може и да е индивидуално).
Сигурно ще се съгласиш и с това, че все пак, всяка майка бозайник произвежда мляко за да отглежда рожбата си. Дали специфичните нужди за разстеж на малкото теле са същите с тези на нашите деца, възрастни и стари хора?- реши ти.
И не на последно място, предполагам ти се е случвало да забравиш кофичка кисело мляко в хладилника за известно време (ако не пробвай). Млякото след около месец хваща мухал, иситнското мляко става кисело и се увеличава значително по количество(заради бактериите). А дали искаш да приемаш консерванти, нешесте, тибешир ( истински случай по НОВА ТВ), антибиотици за крави, хапчета за увеличаване на количествата мляко е само твой избор, но здравословното ти състояние е в пряка зависимост от това.

п.с. гледай риския филмяа Осторожно, еда (не е агитационен), разказва за качествата на днешната храна, може там да откриеш причината за здравословните ти проблеми. Успех!

145 mer { 07.09.10 at 14:32 }

Nightwish_88_sz има много случаи, в които след спиране на консумацията на животински продукти хора успяват да се излекуват за кратко време от дългогодишни заболявания – лично познавам няколко човека, които се излекуваха от анемия, хипертония и хормонален дисбаланс. При мен ефекта беше, че ленивите ми черва проработиха, акнето изчезна, както и мигрената. Например в центъра на доктор Казънс Tree of life се лекува диабет за 30 дни и то без лекарства и оперативна намеса – само с промяна на хранителния режим и някои практики – http://www.treeoflife.nu/home-index/ .

Най-добре е сама да си отговориш дали спирането на млечните ще ти помогне (особено на прясното мляко). Не консумирай за 3 месеца или просто много по-рядко да хапваш сирене и ще наблюдаваш как ти се отразява (а мляко въобще не приемай). Храната, стресът и движението са пряко свързани с здравословното ни състояние, и независимо от името на болестта, ние сме болни от една единствена болест – дисбаланс в тялото ни. Болестта е просто сигнална лампа за този дисбаланс и обикновено ни показва, че трябва да променим пътя, по който сме тръгнали. Ти изброи 3 здравословни проблема, за които съм сигурна, че ако отидеш на лекар, ще ти изпишат 3 отделни и различни лечения и лекарства за тях. А това не само, че няма да ти помогне, но и ще ти навреди много повече.
Успех ти желая да намериш правилния път.

146 Аз { 02.17.11 at 16:03 }

Добре де, ами племената, които главно се хранят с месо и които без месо едва ли ще оцелеят, ами ескимосите , които също главно се хранят с месо, да не би да са изчезнали, ами че те дори и да искат не могат да станат вегетарианци, горките.. Според мен това , че човека няма зъби на тигър и не може с голи ръце да убие животно, не означава , че не трябва да го яде, хората сме надарени с нещо повече от това, ум, изобретателност, с които вече може да отглеждаме както растения така и животни за прехрана. На вегетарианците им е много лесно в днешно време, когато всички плодове , зеленчуци, ядки, семена и др им идват на готово в големи количества, достатъчни за да задоволят дневните им нужди от храна. Ами преди хиляди и милиони години, когато не е било възможно това, ако хората е трябвало да разчитат на няколкото намерени плодове или семена да изхранват семейства си, наистина нямаше света да стигне до тук…….

147 zigzag { 02.17.11 at 18:38 }

Нареклия/нареклата се Аз,разсъжденията ти са повърхностни.Последните 100години,населението се е увеличило двойно,ти си направи извода колко е било преди хиляди и милиони години.Осведоми се за разликата между комерсиално отглеждани животни и такива уловени в природата.Ескимосите живеят много на север по принуда изтласкани от хора с ум и изобретателност,но и с присъща жестокост.Не би живял/а там нали?Колко души наброяват ескимосите?-около 100хиляди!И грешиш,че човешкия ум може да отглежда само „както растения така и животни за прехрана“.Великия ум произвежда и още толкова химия,ако не и повече!Образовай се по-надълбоко в темата и заповядай пак,за да има по-голямо удоволствие от сблъсък на мнения.Така ме затрудняваш единствено с писане.Бъди жив/а,здрав/а и се храни с това което ти казва ума,но той се образова понякога.

148 tono { 07.06.11 at 23:25 }

Mnogo e tujno kolko ste slepichki i kiselinni horica, kak se suprotivlqvate kato vampiri ot chesan bqgate za da ne razberate istinata!
hubavoto e che s vseki izminal den gotinite hora stavat vse poveche…i nakraq samo nie shte prodaljim napred dokato vie kruvojadni prodaljavate da izmirate ot bolesti i zadaveni ot porednoto kebapche! nedeite da govorite tolkova sigurno predi sami da probvate 30 dni bez lubimite vi tujni trupove v kurvavata vi dusha …zashto ne probvate pone 30 dni da qdete plodovete za da razberete na kakvo vsushtost ste sposobvi vie i da razberete che vashta kiselinna zamirashta dusha ima cosmicheski vazmojnosti ….suvzemete se deca na planetata! prochetete malko literatura otvorete suznanieto si za da preminete na sledvashto nivo zashtto nikoi nqma da vi chaka milichki….veche se rajdat deca s po-golemi vazmojnosti koito sa tuk za da vi razkajat igrata! ako vse pak ne iskate da opitate da sprete da qdete smurt i strah pone otidete i sam si go zakolete za vecherq …iskam da go biete vie lichno po glavata i lichno da go razporite i da go izkormite …vsichko pone edno si zakolete lichno i si go izqshte …. vsichki vie izrodi neshtastni nenasitni
aide stiga ot men otivam da si napravq edna leka salatka s domatki i semki.

149 mer { 09.30.11 at 18:26 }

Статията е затворена за още коментари. Посетете форума за повече обсъждане и въпроси – http://forum.zemianazaem.com/. Благодаря!