Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Тиквен чийзкейк

суров тиквен чийзкейк

Преди време участвах в кулинарно шоу, в което показахме 3 рецепти – „млечна“ салата, суров тиквен „чийзкейк“ и страаааахотен шоколад. По Коледните празници ме изненадоха със снимка на тортата, направена по рецептата в предаването, с малки поправки (много уместни), чийто автор е София Жекова (благодаря ти, че даде съгласие да я споделим тук). Ето част от писмото й, в което уточнява промените:

…в интерес на истината това е първата торта, която правя през живота си , и то имах само едно малко чопърче, което не може да смели крема фино, и затова има малко такъв зърнест вид- но като цяло тортата пожъна голям успех вкъщи

, много се хареса на домочадието. Освен това е някак много хранителна, не просто десерт. Закусвахме с нея 5-6 дена . Стремих се да спазвам количествата дадени в предаването, само че кашуто сложих 3 чаши, а не 5 – и пак стана голяма торта. А освен това в описанието на продуктите са дали кокосово масло, а в клипа се вижда че слагате какаово. В крайна сметка аз сложих към 100 гр. какаово. Блата става доста сладък, обаче пък крема е леко сладък- и мисля че се комбинират добре. А пък тиквата, дава много свеж вкус в сурово състояние – да не й се надява просто човек. 

за блата
1 чаша сурови бадеми,
2 и половина чаши натурални фурми без костилката,
канела,
щипка сол;

В кухненски робот се смилат първо бадемите със солта и канелата и след това се добавят постепенно и фурмите, докато се образува лепкава топка.

за крема
2 чаши настъргана тиква,
3 чаши кашу,
1 чаша разтопено сурово кокосово масло (или какаово масло),
1 чаша мед,
1-2 лимона,
2 портокала,
чиа семена,
ванилия от шушулка,
2 щипки коледни подправки (канела, смлян карамфил, индийско орехче, джинджифил);

Ако имате мощен блендер може да сложите всички съставки в него, като започнете с течните и постепенно добавяте твърдите. А ако разполагате с по-слаб блендер, може първо да смелите на брашно кашуто, а след това да го добавите към останалите вече пасирани съставки.
* добре е да престои във фризера поне 1 час след направата, за да стегне, преди дегустация или няколко часа в хладилник
**Аз предпочитам да използвам кокосово масло за торти, които не са с какао, тъй като какаовото масло има доста силен аромат. В шоуто използвахме какаово, защото вече го бяхме разопаковали и нямаше смисъл да отваряме и кокосовото. Идеята е да придаде масленост и след престояването в хладилника подпомага уплътняването на крема.
*** важно е да отбележа, че разтопяването на маслата трябва да става на водна баня, без водата да е гореща и без да ври (в шоуто се вижда, че малко сме изпуснали този момент)

Тиквен чийзкейк в Бързо, лесно, вкусно

3 comments

1 ааа { 02.18.12 at 18:05 }

знаете ли, че… за да се извади от черупката и да се детоксикира, кашуто се пържи продължително време… т.е. сурово кашу в България няма 😉

2 Невена { 03.06.14 at 15:35 }

Здравей скъпа Мер,чията трябва ли да се накисва предварително,другите ядки?

3 ка { 11.21.14 at 12:17 }

Освен чрез пържене кардолът от черупката моце да се извлече и на водна баня, но не се наемам да кажа кашуто в България по кой начин е третирано.

Leave a Comment