Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Сапун за всички сетива

домашен натурален сапун

Преди време си направихме кръжок по сътворяване на сапуни и сега споделям „рецептата“. Донякъде прилича на приготвянето на суровоядски шоколадови бонбони, но процеса е изпълнен с много повече предпазливост. Работим с основа, която с лекота може да разяде почти всичко, което срещне на пътя си. Затова при направата на сапун винаги е необходима известна доза предпазливост и особена степен на постоянна будност.  Ето какви материали използвахме:

основни съставки:

400 грама студенопресован зехтин

65 мл вода (или чай)

35 грама натриева основа (или още известна като сода каустик)

щипка морска сол

50 мл мляко от овесени ядки

етерични масла и добавки за „вкус“

допълнителни уреди и материали:

стъклена купа или буркан за разтваряне на натриевата основа

дървена пръчица или бъркалка

пасатор

контейнери за изливането на сапунената смес

ето как:

1. Зехтина се загрява до приятна на допир топлина (до около 45 градуса)

2. В стъклената купа се сипва водата или чая и на малки порции се добавя натриевата основа (която обикновено е на прах или кристали). Бърка се докато се разтвори напълно. Важно!!! винаги се добавя натриевата основа към водата и никога обратното, защото реакцията е много силна и може да опръска и попадайки върху кожата или материя директно разяжда. Второ важно!!! материалите, които се ползват за направата на разтвора никога не бива да се ползват в кухнята за приготвянето на храна. Трето важно!!! Стъкления съд трябва да е издържа на висока температура, защото при разтварянето на основата се вдигат високи градуси.

домашен натурален сапун 3. Готовия разтвор на натриева основа се добавя към зехтина с постоянно бъркане с дървена бъркалка или пръчица за около 5 минути. След това бъркането продължава с пасатора, за да спестим време. Ако не ползваме пасатор може да продължим да бъркаме сместа за около час, час и половина, като си почиваме за по 5 мин на всеки 15 мин. Сместа се бърка докато при разделянето й не се връща (представлява много гъст крем).

4. В този момент се добавя млякото от овесени ядки и щипка сол и се пасира за около 3 минути. Солта се предполага, че придава твърдост на сапуна, но не смея да твърдя със сигурност.

5. След това се добавят съставките, които ще оформят аромата, текстурата и полезните свойства (но тях добавяме към сместа без да пасираме). Ето някои идеи:

~ етерични масла (в случая имахме лавандулово, иланг-иланг, лимонена трева, портокалово)

~ канела, анасон, карамфил и други екзотични подправки (които не само придават аромат, но и ексфолиращ ефект)

домашен натурален сапун

~ лавандулови цветчета, листенца от роза или други сушени билки (но без стебла и по твърди части)

~ ексфолиращи частички – кафе, царевично брашно, захар, едра морска сол, смляно ленено семе, макови семена, луфа, фини овесени ядки и др.

Когато се добави всичко необходимо готовата смес се разпределя в подходящи съдчета, в случая ние използвахме стари опаковки (пластмасови, макар че това никога не е предпочитан материал). И се оставят за 3 седмици да узреят.

домашен натурален сапун

Ето какви вариации на сапуни сътворихме (от ляво надясно):

~ овесени ядки и портокалово етерично масло

~ лавандулови цветчета, лавандулово етерично масло, 1 звезден анасон

~ лавандулови цветчета, етерично масло от лимонова трева

~ листенца от роза и жасмин, кафе, канела

~ овесени ядки, малко кафе, иланг-иланг

12 comments

1 Daniela { 06.30.12 at 14:20 }

Благодаря Мер, и аз отдавна искам да опитам да направя домашен сапун, но сега вече ми дойде напълно мерака 🙂 като начало много искам с лавандулово масло… 🙂 ще се похваля ако успея :)))

2 Radi { 07.02.12 at 13:12 }

Здравей Мер, много ми допада сайтът ти! Имам въпросr относно сапунонаправата:): „Дали може да се пасира с метален пакатор, който използвам да готвя?“ Иначе излиза много „солено“ да си купувам пасатор само за тази цел:)
Нямам търпение да опитам!
Успех и да ни радваш с повече практични рецепти като тази!!!

3 mer { 07.02.12 at 17:18 }

Ради, за съжаление навсякъде изрично се отбелязва да се ползват уреди и съдове, които в никакъв случай да не се използват в готвенето и за храна. Такааа, аз нали си поемам моята си отговорност – веднъж ми се наложи да ползвам същия пасатор и тогава го киснах за няколко часа в оцет (която неутрализира основата). Много зависи от материала, повечето материи задържат на микроскопично ниво всичко, което се допре до тях – пример давам – нищо, че стъклото ни изглежда до блясък чисто – то задържа верото, с което сме го измили, и така е и с другите неща. Освен това ако ползваме нещо, което е алуминий – основата разяжда алуминия. Имай всичко това предвид и си помисли дали искаш да ползваш същия пасатор. Понеже знаех, че няма да правя само веднъж сапун, затова си купих съвсем обикновен на промоция пасатор за 25 лв.

4 Radi { 07.02.12 at 20:38 }

Много ти благодаря, Мер, за бързия отговор!

Какво да се прави ще жертвам 25 лв. за пасатор на олтара на красотата:) И аз смятам да направя повече сапун, пак излиза по–евтино и да не става въпрос, че знаеш какво има в сапуна… Дали си правили „бистри“ сапуни, имам предвид да са прозрачни и да се виждат по–добре съставките, още по–ефектно ще е, нали?
Благодаря ти предварително!

5 Daniela { 07.10.12 at 9:21 }

Мер, мисля да си направя наведнъж по-голямо количество, вместо зехтин дали мога да ползвам шарлан ?

6 arty { 07.10.12 at 10:46 }

Млякото от овесени ядки задължително ли е?

7 Ели { 07.17.12 at 22:21 }

Тези сапуни стават ли за бебе? Или с какви съставки е най-добре за бебешката кожа?

8 Албена { 10.23.12 at 11:49 }

Какво точно представлява млякото от овесени ядки? Този сапун мек ли е – в смисъл за въздействието върху кожата?

9 Дая { 10.31.12 at 23:02 }

Тези сапуни вероятно са много уханни и в сравнение с другите – безвредни, обаче аз смятам, че открих за себе си още по-добра алтернатива. Колкото по-често кожата/косата бъдат третирани, толкова повече свикват някой да се грижи външно за тях и престават да полагат грижи вътрешно. Кожата свиква да я подхранват с мазнина и престава да си я произвежда, косата пък компенсира отнеманата й често мазнина като произвежда двойно … По този път на логика, най-голямата ни помощ към тях е да не им пречим. От няколко години се къпя само с вода и луфа, и не съм имала проблеми:) А косата, чрез все по-меки почистващи средства и все по-нарядко, я привикнах да се омазнява изключително бавно, така че да изглежда чиста цяла седмица.

10 Петя { 08.19.13 at 16:13 }

Здравейте,
Бихте ли казали какво се случва, след като сапунът узрее? Може ли малко снимки? Твърд ли е, топи ли се, прави ли пяна, измива ли добре, изсушава ли кожата? Ей такива неща 🙂
Благодаря.

11 Моника Михайлова { 08.06.14 at 23:39 }

Здравейте. Интересува ме дали 400 грама зехтин съответства на 400 мл? Как да го измеря?

12 Моника Михайлова { 08.12.14 at 0:57 }

Здравейте. Току-що разлях във формичките сапуна, но за съжаление не получих желаната гъстота. Бърках на ръка с дървена пръчица, дори няколко пъти през деня, но и след последното едночасово бъркане сместа си остана течна. Най-вероятно съм сбъркала нещо с теглилките, или пък включването на блендер е задължително:(. Ще видим дали ще се втвърди, а ако някой има и други рецепти за домашен сапун, нека сподели. Хубав ден!

Leave a Comment