Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Шанка-пракшалана

Това е процедура за изчистване на целия стомашно-чревен тракт. Освен, че отмива всички нечистотии, също стимулира храносмилателните функции на червата, задстомашната жлеза, черния дроб, тънкото и дебелото черво. Силния разтвор на сол убива доста от вредната микрофлора в целия тракт.

Какво ни е необходимо:
1 чаша морска сол
няколко литра вода, загрята до телесна температура
подходящата храна за захранването (описана по-долу)
няколко часа свободно време – от 2 до 4

Кога може да прилагаме:
Като изпитаме необходимост от изчистване на целия тракт, добре е да изберем ден, в който сме спокойни и отпочинали. Процедурата се извършва в спокойна и ведра обстановка. Ако сме притеснени за нещо, всичките ни вътрешни органи са стегнати и свити и изчистването няма да е пълноценно.

Подготовката:
Решете предварително кой ден ще извършвате процедурата и си набавете всичко необходимо. Предния ден яжте предимно или само растителна храна без да преяждате. Вечерта е добре да изпразните червата си или с разхлабителни билкови чайчета или с клизма. Дори е задължително червата ни да са празни преди започването на процедурата.

И самата процедура:
Станете рано сутрин – около 6-7 – тогава е естественото биологично време за чистене на червата. Загрейте няколко литра вода – нека да е леко топла на пипане. На 1 литър вода слагате 1 с.л. сол и бъркате до пълно разтваряне. Преминавате към изпълнението на следната
СХЕМА
1) изпивате 1 чаша от водата
2) веднага изпълнявате без прекъсване поредицата от 4 типа упражнения, описани по-долу
3) повтаряте точка 1) и 2) докато изпиете 6 чаши вода
4) ако след този момент не настъпи позив до тоалетната, повтаряте упражненията докато почувствате позив
5) след като отидете до тоалетната, продължавате с изпълняването на точка 1) и 2) като почти винаги след това ще се налага да посещавате тоалетната
6) процедурата свършва тогава, когато започне да изхвърляте чиста вода, това обикновено става с минимум 14 чаши вода
7) завършването на процедурата става така – изпивате 2-3 чаши чиста несолена вода, и повръщате – така измивате стомаха и хранопровода от вредни налепи.

Ако усетите, че ви е тежко от изпитото количество вода, правете упражненията докато усетите подобрение. Но ако въпреки всичко не ви се приходи до тоалетна е желателно да си направите клизма.

УПРАЖНЕНИЯТА:

Първо упражнение: застанете в разкрачен стоеж (разстоянието между краката е 30 см), с ръце над главата със сплетени пръсти и дланите обърнати нагоре. Гърбът изправен, дишането нормално. Направете наклон от кръста първо наляво, не задържайте в крайна точка, изправете се и веднага се наведете надясно. Повторете 4 пъти (общо 8 наклона). Така се отваря пилора и водата от стомаха влиза в дванадесетопръстника.

Второ упражнение: от същото положение изпънете дясната ръка хоризонтално и свийте лявата така, че показалеца и палеца да докосват дясната ключица. След това извийте торса, отвеждайки изпънатата ръка колкото се може по-назад. Гледайте към краищата на пръстите. Повторете движенията 4 двойни пъти, като не задържате в крайните точки.

шанка пракшалана

Трето упражнение: легнете по корем, издигнете тялото като опирате на пода само дланите и палците на краката със стъпала на 30 см раздалечени. Извийте торса и главата надясно и назад, докато видите лявата пета. Без да задържате усучете в другата посока. Повторете 4 двойни пъти.

Четвърто упражнение: водата вече стига края на тънкото черво и трябва да мине през дебелото, за това клекнете с раздалечени на 30 см стъпала. Опрете длани на колене. Извийте торса и положете лявото коляно на пода пред дясното стъпало, дланите тласкат дясното бедро към левия хълбок и лявото бедро към десният хълбок. Гледайте назад, за да подсилите извивката. Тук първо се притиска дясната половина на корема. Изпълнява се по 4 пъти на всяка страна. Това упражнение може да се замени с АРДХАМАТСИАНДРАСАНА, като първо свиваме десния крак, левия го прекрачва и с дясната длан, след като усучем наляво, захващаме дясното коляно, за да притиснем първо дясната част на корема.

ЗАХРАНВАНЕ
Абсолютно забранено е да оставите храносмилателната си система без храна повече от час след приключването на процедурата. Захранването трябва да направите не по-рано от половин час след края на процедурата и не по-късно от 1 час.
Приготвя се следното ястие /Khicheri/ – преварява се добре равни части ориз и леща, до консистенцията на каша. Добавя се 1 лъжичка масло ГИ. Ако нямате добавете нормално масло. Не добавяйте сол или други подправки и съставки. Ако не желаете да консумирате бял ориз, може да сварите до степен на превареност жито или елда. Не съм сигурна дали е възможно маслото да се замени със зехтин например. Оригиналното захранване от тези 3 съставки (ориз, леща и ги) помага да се възстановят нормалните функции на храносмилателната система, възобновява мукуса в стомаха, образува слуз, която предпазва стените на тракта. Същото ястие се приготвя и за вечеря, като към него може да се добавя и сварен картоф и морков. През първия ден не яжте нищо друго освен горе споменатото. В следващите няколко дни не яжте животинска храна, приготвяйте си единствено растителна лесно смилаема храна. Избягвайте броколи, зеле и подобни. Предпочитайте консумацията на зеленчуци на пара и зърнени каши, овкусени със студено пресовани масла.

Как се прави масло Ги – разтопява се на водна баня качествено краве масло и пяната, която образува на повърхността, се отстранява с лъжица. Така пречистеното масло сипвате в бурканче и оставяте да изстине, след което може да съхранявате в хладилник и да ползвате при нужда. Маслото Ги се ползва в храненето по принципите на аюрведа.

Как ще ви повлияе тази процедура:

* ще повиши настроението ни
* ще ни помогне да се отървем от доста токсини и вредни микроорганизми
* ще почувстваме лекота
* имунната система ще се повиши
* функциите на всички храносмилателни органи ще се подобрят
* ще повлияе положително не само на тялото, но и на ума и духа

Противопоказания:

* да не се прилага от хора болни от дизентерия, остър колит, остър апандисит, туберкулоза, диария, рак на червата, язва на стомаха
* да не се прилага от тежко болни хора и по време на бременност

Това филмче нагледно показва цялата процедура стъпка по стъпка, но няма нужда да правите упражненията след 5тата минута – обърнатите пози.

130 comments

1 Атанасия { 02.02.09 at 22:30 }

mer kak ti se otrazi na teb tazi procedura? Ti vsi4ki na4ini za pro4istvane na tqloto, koito si poblikuvala li si pravila?

2 mer { 02.03.09 at 1:21 }

Да, аз съм си обещала да публикувам пречиствания само ако лично съм ги правила. Някои съм ги пробвала много пъти, като доста съм експериментирала със себе си (което не е много добре, ти гледай да не експериментираш), други само 1 или 2-3.
Шанка-пракшаланата съм я правила 2 пъти. Първия път не направих подготовката както трябва и разбрах, че всъщност е много важна. А втория път не направих правилно захранването и разбрах какви са последствията. И затова винаги много настоятелно отбелязвам колко е важно да се спази. Всичко си има причина (а, и по-добре недей да я правиш след пречистване на черния дроб).
Като цяло, много ми харесва тази процедура и ще продължавам да я правя, когато реша, че й е дошло времето. Наистина, много добре изчиства целия храносмилателен тракт, а ако се комбинира и с клизми, става най-добре. При мен единствено е проблем, че не мога да се накарам насила да повръщам. А това е завършващата фаза, но това не ме отказва да я правя, въпреки, че е много полезно ако се науча :).

3 axim { 02.16.09 at 23:06 }

Мер благодаря за статията.Тя ме навежда на няколко мисли по повод по нататъшното ми пречистване.Също така имам един въпрос към теб.Тъи като сега съм в житен режим как мислиш на десетият ден мога ли да направя това промиване на червата и по сле да се захраня с ангелска супа както е дадено по схемата за житният режим?

4 mer { 02.17.09 at 1:01 }

Според мен трябва да изчакаш да мине малко време, дори задължително НЕ го прави. Не е добре да се комбинират двете. Има вероятност организма ти да абсорбира известно количество сол, а солта е много вредна по време на житния режим и гладувания. Също захранванията на шанката и житния режим коренно се различават, а е много важно да се изпълнят точно захранванията на двете, а те са взаимноизключващи се. Наистина, не трябва да се прави тази комбинация. От собствен опит зная, че със шанката, режимите, гладуванията и пречистванията не бива да се правят експерименти.
Добър ден за Шанка-Пракшалана е 25.02 или 3.03, но ако не можеш тогава, избери си ден от втора лунна фаза. И пак ми се иска да предупредя – това е сериозна процедура, която трябва да се прави точно както е описано – подготовката, упражненията, захранването. Успех и ако възникнат въпроси, не се колебай да задаваш :).

5 Валя { 03.08.09 at 23:14 }

mer защо Шанк Пракшалана не се прави след прочистване на черния дроб,точно това мислех да направя,но ме мързеше…,предпочетох клизма по-набързо?

6 mer { 03.09.09 at 16:21 }

Защото самото протичане на Шанката и след това захранването е противопоказно за след прочистването на черния дроб – солта, захранването с варен ориз и каши, подправени с животинско масло са вредни за черния дроб след неговото изчистване.
Шанката не може и не бива да протича по по-различен начин или с изменения.
Аз го направих и имах проблеми след това.

7 Алия { 03.18.09 at 14:49 }

Не ми допада захранването с ъс сварен ориз-толкова труд да се прочистиш, а за капак да ядеш и мъртва храна-ужаааасс,мисля да пробвам по-нататък дрг вариант -суровоядски!

8 mer { 03.18.09 at 16:26 }

Алия, съветът ми е да не променяш начина на захранване от описания – много е противопоказно – може да си навлечеш проблеми. Навсякъде се настоява това да се спазва и се забранява да се ядат сурови плодове и зеленчуци при първото хранене, дори през целия ден. Понеже се притеснявам от това някой да не си навреди, затова обяснявам толкова настоятелно. И аз смятам, че оризът и маслото не са добре за нас, но щом искаме да правим тази процедура, трябва да я спазим изцяло. Все пак ползите от нея са много повече.

9 Алия { 03.18.09 at 22:55 }

Mер, не използвам това масло,то нали е от животински произход,,използвам зехтин

10 mer { 03.18.09 at 23:15 }

Честно казано и аз не разбирам какъв е смисъла от маслото, но след като го пишат толкова настоятелно, че трябва да се ползва… не знам …. уж мукуса в стомаха трябва да се възстанови така (дали зехтина възстановява също мукуса). Но задължително трябва първото хранене да е преварен ориз или преварена елда (може да се добави преварен морков). Нямам медицинско образование и не смея да променям точно тази част пък и явно не трябва. Все пак това си е доста сериозна практика, дори по сериозна от чернодробното пречистване.

11 Миглена { 05.11.09 at 16:02 }

Здравейте,

Практикувала съм тази очистваща практика и много я харесвам, успех на всички, които са решили да опитат.

Относно захранването – наистина е много важно да не прилагате креативност в захранването, не трябва да се използват груби (суровите плодове и зеленчуци, неполиран ориз, пълнозърнест хляб, др.) или кисели храни (кисело мляко, ферментирали сирена, др.) през първите 24 часа следващи процедурата – възможно е да раздразнят храносмилателната система.

Според книгата на Венцислав Евтимов, по която правих процедурата, първото хранене е от леко преварен бял (полиран) ориз варен в подсолена вода, консумира се с масло или гхи. Това е йогийска практика, белият ориз (с леща или без) и гхи имат успокояващ ефект, който е нужен след прочистването.

Мога да изпратя на интересуващите се сканираните страници от книгата с описание на практиката.

Поздрави 🙂

12 mer { 05.12.09 at 1:16 }

Благодаря ти, Миглена!
Ако искаш, може да споделиш сканираните страници във форума – http://forum.zemianazaem.com/ , или може да ги пратиш на мен и аз да ги прикача там ако намираш трудности в това. Така повече хора ще могат да имат достъп до този важен материал :).

13 Galq { 05.12.09 at 10:29 }

Това е едно от любимите ми пречиствания, защото след това се чувствам наистина невероятно – почти като новородена. Въздуха около мен, вкуса, чувствата – всичко става свежо и чисто – сякаш и света около мен се променя.
Но винаги го правя с 4 чаши по 300мл. като 5та е несолена. Също има ефект – повче просто ми е невъзможно да приема. Уж всички излизат, но но след 4та не искат да влизат.

14 Nadeto { 05.12.09 at 19:27 }

Здравейте и от мен,
Няколко пъти съм правила процедурата и изчистването но целия стомашно-чревен тракт е очевидно. Чела съм , че процедурата е подходяща за влизане в гладуването, само на вода, защото се изпълнява условието да няма храна в червата. Обаче това противоречи на захранването препоръчвано от йогите. Някой ако има мнение нека го сподели.

15 mer { 05.13.09 at 10:06 }

И според мен не би трябвало да се прави пълно гладуване веднага след шанката. Забранено е да се остави храносмилателната система без определената храна повече от 1 час след завършването на процедурата. Може би е по-подходящо да се правят клизми с цел да се изпразни дебелото черво (в случая много по-добър ефект ще имат от шанката, тъй като ще се откъртят налепите по-качествено). Тънкото черво остава празно няколко часа след консумацията на храна. Шанката е подходяща да се направи 1 ден преди започването на гладуването – така ще се поизчисти стомаха и тънкото черво, и органите в близост до тях.

16 Нора { 05.17.09 at 12:34 }

Здравейте, днес пробвах и направо на половината чаша повънах. Няма шанс да го направя. Само при мисълта и започвам да драйфам. Много ми с еразвали настроението, защото много исках да го направя. Има ли някаква алтернатива?
Даже количеството сол бях намалила. Гадна работа 🙁

17 mer { 05.18.09 at 0:33 }

Така е с доста хора – солената вода не им понася. И аз първия път едвам изпих 2-3 чаши, но на втория – пих ги като едновременно с това мислих за нещо друго – тоест мисълта ми беше далече от вкусовите възприятия – и така успях да стигна до 8 чаши.
А за алтернатива – няма точна алтернатива на това изчистване – но с останалите методи в тази категория могат да се постигнат подобни резултати.

18 Нора { 05.18.09 at 9:03 }

Срам ме е да кажа, но ще си призная какво направих.
В една тенджера сложих 2л. вода 2с.л. морска сол и един резан зеле. Не искам да става кисело зеле, а само да смени миризмата си на зеле и ще я махна и ще го направя.
Мисле, че няма да навреди нали? Все пак идеята е да се предизвика “ сифон“. Какво, ще навреди резан зеле стояло там 2-3 дена?
Няма да го правя докато не си кажете вещото мнение все пак.

19 Nadeto { 05.18.09 at 18:35 }

Нора не се притеснявай, аз също имам позиви за повръщане , когато съм правила Шанката. Единственото което ме спасява след изпиване на чашата солена вода или на част от нея е да близна лимон. Това че си повърнала има и добра страна – прочистила си си стомаха. Сега се чудя как преди години съм яла напр. „пилешка супа“ , като се замисля тя има същия вкус , а тогава ми се е струвала вкусна!?

20 Нора { 05.18.09 at 20:51 }

Oоооо това е супер идея. Ще пробвам утре пак с лимон.

21 mer { 05.19.09 at 0:08 }

Нора, предполагам, че резен зеле престоял в солена вода 2-3 дена ще започне да се превръща в кисело зеле (особено в това топло време), тоест ще се страртира процес на ферментация – а това не е добре за процедурата. Аз не ти препоръчвам да го правиш.
А за лимона – ограничи се само до близване, защото киселината ще предизвика друг тип усещания и резултати, и по-скоро ще навреди на изнежената лигавица на стомаха след няколкото чаши солена вода…. Но само близване най-вероятно е ок :).
Успех!

22 Стефан Стефанов { 07.12.09 at 23:54 }

Здравейте,

Видях, че има съмнения, дали Шанкапракшалана е подходяща за навлизане в гладуване на вода…Да, предвид изискването за специално захранване точно 45 минути след ка практиката, очевидно тя не е подходящ вариант за навлизане в гладуване…

Има обаче и по-лека версия на Шанкапракшалана, която се нарича Laghoo. Разликата е единствено в количеството вода – тя се прави с 1.5 до максимум 2 литра вода и съответно, червата не се очистват толкова пълно, колкото при Шанкапракшалана. Все пак, ефектът е налице и е по-добре само от клизма, защото водата минава през целия храносмилателен тракт…Аз така направих първото се гладуване и всичко бе напълно наред…

Така, че, ако ще навлизате в гладуване след подобна практика, нека да е чрез Laghoo, а не чрез по-тежката (пълна) версия – Шанкапракшалана. За разлика от Шанкапракшалана, Laghoo може да се прави много по-често. Аз я прява винаги, когато усетя нужда. Тялото само ми казва и обикновено веднъж месечно ми е достатъчно. Когато човек свикне, цялата процедура отнема час и нещо. Виж, Шанкапракшалана е по-сериозна работа и се прави максимум 2 пъти в годината – пролет и есен.

Има вного източници, където може да се чете за тези практики. Аз ползвам книгата Asana, Pranayama, Mudra, Bandha на Свами Сатянанда, където нещата са описани изключително пълно и коректно и съм правил Шанкапракшалана в йога ашрама на Свами Шивамурти в Гърция.

Успех на всички. И двете практики са прекрасни.

23 Radula { 07.13.09 at 10:57 }

Стефане, много полезна информация! Благодаря ти! А същото ли трябва да е захранването при този олекотен вариант на шанката, или?

24 Стефан Стефанов { 07.14.09 at 13:59 }

Привет, Радула,

Не, не е необходимо да има такова захранване при по-леката версия. Аз понякога съм го правил по собствено желание, не защото е нужно – тъй като обичам съчетанието между ориз и леща и все още не съм изцяло суровояден.

25 zambetka_gery { 07.16.09 at 4:08 }

Здравей те навсички за първи път чувам за това пречистване искам да попитма има ли значение коя конструкция сме и коя ние изразената доша?
аз съм вятър и се чудя няма ли да сгреша нещо
моля ви ако някой знае да ми помогне
от дошите съм кафа пита

Благодаря ви много предваеително същото исках да питам и за житния режим?

26 Стефан Стефанов { 07.16.09 at 23:20 }

Здравейте,

Аз не съм специалист по Аюрведа и не мога да дам професионално мнение. Питта-Вата съм, като Ватата ми изобщо не е малко. На мен практиката ми понася прекрасно още от първия път. Досега, за вече около 5 години нито веднъж не съм имал проблеми, освен първия път, когато (поради това, че сме страшно задръстени отвътре), мина доста време, докато „сифонът“ тръгне. Иначе, ако си Кафа-Пита не може да си Вятър. Вятърът е Вата, а Кафата е Земя. Доколкото зная, Кафа са склонни да задържат течности и не зная, дали за тях е подходящо да пият много, че и подсолена вода.

Надявам се някой друг да е по- в час и за те ориентира допълнително.

Все пак, мисля, че нищо не пречи да пробваш. Така сама ще разбереш, дали е за теб. Доста хора имат проблеми с пиенето на толкова солена вода (аз нямам) – надявам се да не си от тях или да го преодолееш. Аз лично обожавам тази практика и ще съм й благодарен цял живот. Сега напредвам с клизмите, които доскоро бяха Terra Ingognita за мен…Успех ти желая

27 zambetka_gery { 07.17.09 at 16:37 }

Здравей Стефане. Благодаря ти за отговора. Най-вероятно просто ще пробвам.. 🙂 само че не бях прочела че трябва да е бял ориз аз си взех кафяв…
но явно сега ще ходя да си намеря бял.
Благодаря 🙂

28 mer { 07.17.09 at 22:57 }

Може и да е кафяв (поне за повечето хора не прави проблем), но трябва да се свари мнооого добре – докато стане на каша – може да го пробваш. И аз хапвах кафяв веднъж, но не го бях сварила добре, дори беше твърд и да ти кажа имах известни болки – тъй че степента на сваряване е важна.
И аз за съжаление не мога да ти помогна за въпросите ти по аюрведа – все още се уча.

29 Даниела { 08.07.09 at 17:59 }

Мер, rскам да попитам на колко време може да се практикува, преди месец и половина я правих за първи път, а сега искам да направя едно кратко гладуване на плодове и ми се иска да се прочистя с шанката преди това
….при мен първия път всичко мина леко, за около три часа, но не успях да повърна накрая

30 mer { 08.08.09 at 23:45 }

Даниела, може да я направиш пак, по принцип има различни мнения за това колко най-рано може да се направи отново – някъде се казва 1 седмица, другаде – 2 седмици, тъй че в твоя случай няма проблеми, тъй като се е минало месец и половина.
И аз не мога да повръщам насила и я правя без последното (макар, че много ми се иска да се науча).

31 лидия { 08.19.09 at 11:43 }

Здравейте имам запитване относно прочистването и бременноста ,попадала сам на руски сайтове в които даже се препорачва пракшаланата,тъй като съм брменна и имам голям проблем с червата и запека , какво според вас ще попречи на плода ?

32 mer { 08.31.09 at 15:22 }

Лидия, честно казано не смея да давам съвети за бременни свързани с пречистванията. Но мога да дам съвет със справянето със запека, който е лесен, благотворен и напълно безопасен.
Всяка сутрин се изпива на гладно 1-2 чаши поносимо гореща вода. След половин – един час се закусва с плодове, чак на обяд се хапва нещо основно. Може час след изпиването на горещата вода, преди закуската през половин час да се приема следното:
* изцеден лимонов сок с 1-2 лъжици зехтин
* ленена напитка
* прясно изцеден сок от ябълка, цвекло и зелени листа

33 Daniel { 08.31.09 at 16:01 }

Здравейте, почнах да правя процедурата, но на 5-тата чаша повърнах доста от водата. Това означава ли, че се е събирала в стомаха ми и не е отивала по-надолу? Т.е. да съм правил упражненията не точно и за това така да се е получило?

34 mer { 08.31.09 at 16:26 }

Ако си повърнал няма лошо, това също е пречистване. Възможно е да не е преминавала надолу – в такъв случай се продължава с правенето на упражненията, особено първата част. Упражненията са лесни и не би трябвало да се объркат, но знам ли.

35 Daniel { 08.31.09 at 18:14 }

Здравейте отново, след 5-тата чаша и това, което се случи ми се наложи да отида до тоалетната, както си му е реда. След, което продължих с още две чаши. След тях постоянно ми се налагаше да ходя до тоалетната. Резултата след последното ходене, беше чувство на лекота в стомаха, както и добро общо чувство. Определено има резултат и си заслужава. 🙂

36 лидия { 09.12.09 at 10:28 }

Благодаря за препоръките 🙂

37 veso { 09.16.09 at 13:48 }

Здравейте, аз имам 1 въпрос относно супените лъжици сол във водата. Нали пише , че 1 супена лъжица на литър вода . Лъжицата с връх ли трябва да е или равна? Защото разликата е двойно като количество сол.
Аз преди години се опитвах да го правя това нещо , но може би неуспеха ми беше свързан с това , че не слагах достатъчно сол във водата. Слагах по 1 чаена лъжичка на литър. И водата не успяваше да премине към червата , а минаваше през пикочния ми мехур и от цялата работа оставах с трайно набавени количества сол в организма ми 🙂 . После се отказах , защото реших, че при мен няма да се получава, но може би като опитам с по-солена течност ще се получи.

38 Лилка { 09.16.09 at 20:54 }

Здравей, Весо! Ще си позволя да ти отговоря и да споделя моя опит.
Правила съм Шанкпракшалана с доста солена вода и не толкова солена и при двата случая се получава. Важното е да има сол, но да не е прекалено много защото устата почва да гори за жажда. А не е препоръчително да се пие вода след като сме приключили с прочистването до изяждането на ориза. Ако се пие вода преди захранването „сифонът“ се включва отново и организма ще продължи да изхвъря водата през ануса.
Опитай със супена лъжица на литър, но не с връх. Важно е да се изпълнят точно упражненията след всяка изпита чаша. Като се измориш може да си полегнеш, поседнеш и после пак упражнения. Малахов много добре описва това прочистване в книгата си „Прочистване на организма при домашни условия“. Дано съм ти била полезна!

39 Pepelliashka { 09.30.09 at 10:15 }

Здравейте, бих искала да попитам във връзка със захранването…нали се консумира ориз и леща за възтановяване на слузта в червата. Та тази слуз различна ли е от тази на бялото брашно и млякото(слузообразуващите храни) – каква е разликата/…защото пък в момента се пречиствам от слузта с хран…..много ще съм ви благодарна на отговора 🙂

40 mer { 10.05.09 at 17:16 }

Различна е, едната слуз пречи на тялото ни като го затлачва, то се опитва да се оттърве от нея по всевъзможен начин (храчки, гурелчета, сополки, влагалищни течения, гной в ушите, акне, циреи, мастни топчета и т.н.), а другата е в помощ на лигавицата в стомаха и червата, за да си вършат добре работата.

41 вал { 10.06.09 at 20:21 }

Здравейте,правих тези дни шан-пракшалана и неминах без грешки.Направих соления разтвор и на третата чаша повърнах,обадих се на една приятелка,която също го прави и тя ми каза да разредя разтвора с още вода тогава се получи,но пак грешка в захранването, след добре сварения ориз забравих маслото.Затова се наложи след 46 часа да се рзхлабвам.Е все пак сам много доволна от резултата.Радвам се че намерих този саит

42 Вики { 10.25.09 at 17:10 }

Здравейте! 🙂 Да споделя и аз впечатленията си.
Редовно си правя тази процедура поне на 2-3 месеца и мога да кажа, че наистина е чудесна! 🙂 Предпочитам я пред клизмите (такива досега не съм си правила, нямам много желание) – прочиства целия храносмилателен тракт и дава страхотни резултати. Само че обикновено е по-сложно, докато свикне човек, или организмът му се нагоди и разбере какво се иска от него. На мен първите два пъти не ми се получи – просто нищо не излезе, или си изхвърлих водата във вид на урина, и толкоз… Накрая му намерих цаката – ако водата не е достатъчно солена, организмът я възприема като супичка, или нещо подобно, и си я „консумира“. Също е важно и количеството вода… А то винаги е много индивидуално. На мен обикновено ми трябват поне 2-3 литра (въпреки че съм 45 кг съчка!) и то с по 1 пълна ч.л. на 500 мл. Майка ми пък, която отдавна има проблеми с дебелото черво (запек) изпива 6 чаши (понякога и по-малко от литър и половина), съвсем леко подсолени, и процесът веднага тръгва! Така че няма специални точни инструкции, човек сам трябва да нацели каква доза и колко е най-добре за него, но обикновено е малко бавно, докато стане :). Въпреки това си струва и ползите са осезаеми. На всички, желаещи да опитат, го препоръчвам горещо – успех! 🙂
А относно захранването – целта е най-вече да се изяде нещо запичащо, за да спрат позивите. Затова се препоръчва много добре сварен ориз, или леща, но може и варени моркови. Ако, в краен случай, нямате нищо от изброените под ръка, става и 1-2 филийки препечен хляб с масло. За предпочитане да е бял, а не ръжен, или пълнозърнест. Знам колко е гаден и нездравословен, но в случая ролята му е да не дразни и без това вече доста раздразненото черво и да обере излишъка от стомашни сокове. След като се успокои стомахът, вече можете да ядете каквото искате. Нищо че пише да не се ядат плодове и зеленчуци до другия ден – идеята е да се застраховате от възпаление или излишно дразнене на лигавицата, но ако усещате, че вече всичко е преминало – няма проблем! 🙂
Това е от мен. Поздрави! 🙂

43 Тодор { 10.25.09 at 21:13 }

Най-доброто чистене на стомаха и червата става с английска сол (магнезиев сулфат МgSО4, нарича се още епсом соли). 1 супена лъжица английска сол се разтваря в 250мл вода и се пие сутрин на гладно. Добре е това чистене да се прави няколко дена за по-добър ефект. Допълнително малко счукан чесън с 1 чаша вода може да се пие за подсилване на ефекта. В аюрведа се използва псилиум + бентонит. Псилиума е смлени шушулки от индийски живовлек, а бентонита е като хума. Всъщност хумата която се продава в бг е бял бенотнит, а най-добрият в света е зеленият бентонит от областа Аргилетз във Франция.

44 fly_to_rainbow { 11.18.09 at 1:28 }

Английската сол е химия, лекарство и е за немощни и пасивни хора, освен това е вид изкуствена принуда над организма. За всички останали са другите методи. а Шанкха Пракшалана сред тях е СЪВЪРШЕНО очистване, рафинирано през вековете, правя го от години и ефекта е невероятен във всяко отношение(кожата лъсва, появява се много енергия, лицето и очите се изчистват, изчезва ако го има излишния апетит и т.н…това е една от най-ефективните крии в Йога със изразен ПОДМЛАДЯВАЩ ефект) Шанкха става всичко на всичко за един час, после само със захранването наистина трябва да се внимава, по горе се каза не малко за това. КОЙТО ИМА ТЕХНИЧЕСКИ:) ЗАТРУДНЕНИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА КАКВОТО И ДА Е ПРИ ШАНКХА НЕКА ДА ПИТА… При това очистване се измива целия храносмилателен тракт по един съвсем естествен начин.

Мер, не мисля за правилно Шанкха да се прави преди гладуване, даже е много опасно, защото са измити всички слузести защити а също и голяма част от полезната (и вредна) флора и фауна в организма. Със Шанкха особенно да внимават Ватите, кито не трябва да го правят по често от 2 пъти годишно., обратно Кафа може да го прави и по често но не повече от веднъж на 3 месеца, както Стефан каза тялото само си казва кога. При мен усещането е нещо като „затлачване“ което като го почувствам и правя Шанкха. „Затлачването“ го усещам като увеличен апетит, нужда да се яде сладко и подправки, нещо като „задръстване“ на „порите“ в организма при което той изпитва нужда да се увеличи количеството и пикантноста на храната, поради спадането на КПД на усвояването и. Но отдруга страна да се разбере какво е да си бил „задръстен“ и „затлачен“ може да се разбере само след като се направи ШАНКХА и се почувства ефект и, който напълно се изявява на 3тия ден. Всички ние се къпем всеки ден, но когато за пръв път се „изкъпах“ отвътре разбрах какво е да не си си правил „вътрешна“ баня на целия храносмилателен тракт 20 години…

Най-пълна и и добра е практиката на Шанкха по Сатиананда както каза Стефан, там асаните(движенията са 5 а не 4) Що се отнася до зехтина или маслото, ще ви кажа че последния път като ходих в Индия се ми писна от лютивите им буламачи и се опитах да си намеря зехтин или олио, едни приятели индийци ми го намериха с триста зора(зехтин). Масло (и то гхи) се използва масово там защото кравите са под път и над път а маслинови дръвчета или слънчоглед там просто няма.Гхии-то е претопено т.е. „консервирано“ срещу горещините там краве масло и доста тежко. Аз лично съм се захранвал използвайки зехтин или олио(нерефинирани) или масло(не Гхи) за варивото от ориз и леща(50:50) и резултатът е един и същ.

Практиката описана в книгата на В.Евтимов е базова, както казах там липсва едно просто 5то движение в началото на всеки цикъл движения, което е Тадасана(просто описано: протягане-изпъване нагоре с вплетени длани над главата а краката се изправят на пръсти) което улеснява Шанкхата, също така ограниченията след Шанкха правени по време на захранването са доста по стриктни от описаните в „Йога“ на Евтимов, както и препоръчителна е пълна почивка и покой през останалата част на деня(но без заспиване) а на следващия ден нищо натоварващо. Всякави други гладувания и очиствания не бива да се правят поне един месец преди или след Шанкха защото тя е МНОГО МОЩНА практика и ефекта от съчетаването и с други такива е НЕПРЕДСКАЗУЕМ в зависимост от типа(конституцията) на тялото.

45 fly_to_rainbow { 11.19.09 at 13:30 }

Малко допълнения към поста ми за Шанкха Пракшалана:

а). Някои писаха че им се гади докато пият подсолената вода. Това се дължи до голяма степен на това че водатя е чешмяна. НЕ ГО ПРАВЕТЕ С ЧЕШМЯНА ВОДА заради хлора и лошото качество на водата. Аз използвам истинска изворна вода, а ако нямам в момента, добре се получава също с вода Банкя или Изворна Девин. От такава вода няма да ви се гади, а и няма да си тровите организма с чешмяна, а ако пак ви се гади то пийте я не на екс а на големи глътки.
б). Споменах че всякави други гладувания и очиствания не бива да се правят поне един месец преди или след Шанкха, това се отнася за по продължителни гладувания(над 3 дни) както за по сериозни пречиствания и процедури който засягат издълбоко организма, лигавиците и т.н., със цел да не смесят и пропокриват действията им тъй като ефекта от това може да е и вреден

г). Въобще всякакви очиствания, процедури, гладувания и т.н. са си сериозно нещо защото влияят на баланса в организма, и трябва много внимателно да се съчетават и преценяват за да не стане като манджа с грозде:) и най-добре е да следва дадена система заедно с много добро познаване и наблюдаване на собствения организъм. Една такава проверена система с традиции е Йога и Аюрведа. Компетентен и опитен учител би бил много полезен.

46 rima { 12.07.09 at 14:12 }

Като става дума за „технически затруднения“…
Днес направих първата си Шанкха. По начало съм на растителна храна, но в събота излапах едно парче сирене гауда – към 50гр :P. Вчера-само разстителна – 50% сурова, не съм правила специална подготовка, но процедурата мисля, че мина добре 🙂

Направи ми впечатление следното – след първите 5-6 чаши-сифона тръгва, но после изпих още 6 преди да продължи, стори ми се странно това. В карайна сметка, всичко приключи нормално + 3 чаши несолена вода накрая.
Но се чудя, така ли се задържа водата по средата на процедурата и се подува корема или това е само първия път или защото не се подготвих… как е при вас?

47 fly_to_rainbow { 12.08.09 at 0:08 }

* Нормално е да подуе корема защото отгоре напира придвижваща се вода докато отдолу още не се е изхвърлила тапата от отпадъци в червата, щом твърдата „тапа“ се изхвърли процесът тръгва като „по вода“ 🙂

* За да се стимулира процеса е нужно да му се даде малко „газ“ като за целта се наливаш с малко повече вода отколкото червата могат да изпратят надолу за да може да има в „запас“ в стомаха и тя да не свърши в някъкъв момент което може да забави сифона. Забелязал че малко повечкото вода в стомаха по някъкъв начин „натиска“ процеса да върви по добре и даже ми се е случвало по време на цялата Шакха да направя само 3! цикъла движения и сифон да се
отпуши а аз само наливам вода и търча до тоалетната… 🙂

* Много внимавай със захранването минимум седмица, а сирене и мляко забрави, като и подправки, боб в първите дни също не е добре

48 Tan { 12.21.09 at 14:08 }

Здравейте,
Страхотен сайт, поздравявам ви! Жалко, че го няма на английски, бих го препоръчала на много мои приятели, така или иначе само им превеждам от него 🙂
По темата – вчера за първи път опитах да направя първата си Шанкха. Водих се точно по указанията от тук и от съветите на един невероятен Йога учител. Изпих 6 чаши подсолена вода (1л.-1ч.лъжица сол) – никакъв ефект. Продължих да правя упражненията без вода, докато накрая вече нямах сили – никакъв ефект. Сифона въобще не се отвори. Много бях разочарована, защото изключително искам да измия тялото си отвътре. Имали ли сте и вие проблеми при първоначалните си опити? Нормално ли е това? Може ли да ми дадете някакви съвети или предположения къде може да бъркам.
Благодаря предварително и ви желая Весели празници!

49 benato { 12.22.09 at 10:15 }

Прочисти ли дебелото черво преди това? Предишния ден е хубаво да си на сокове,аз така правя и вечерта или сутринта преди да започна-клизма.Лъжиците бяха ли пълни?

50 Tan { 12.22.09 at 10:52 }

Искаше ми се да избегна клизмата, но може би поне първия път ще трябва да направя. Лъжиците сол бяха подравнени, равни – не бяха с връхче.

51 benato { 12.23.09 at 12:38 }

Значи не си се водила точно по описанията ,както казваш 🙂

52 Йоана { 01.22.10 at 16:29 }

Имам въпрос.Може ли седмица след правене на Шанк Пракшалана да се направи прочистване на черния дроб (зехтин+лимон и грейка).Доколкото четох не се позволяват всякакви сериозни прочиствания поне месец след провеждане на Шнак Пракшалана.Но все пак исках да питам затова конкретно?Защото на 30 този месец е пълнолуние,а нали прочистване на черния дроб е най-добре да се направи непосредствено преди пълнолуние?Та искам да знам мога ли да съчетая едното с другото.Благодаря.

53 mer { 01.24.10 at 2:54 }

Някои хора го съчетават доста – например скоро след шанка правят пречистване и на черния дроб. Но за повечето хора двете процедури идват малко твърде драстично. Може да се прилага тогава, когато имаме много опит в пречистванията.

54 feia { 01.24.10 at 20:24 }

Два пъти се опитах да правя тази процедура ,но крахът беше пълен-на петата чаша започвам да повръщам и не мога да се насиля да продължа.
После цял ден се чувствам зле.Чудя се ако първо пия английска сол
и след 1,5-2 ч.като ми подейства дали мога да се изхитря и продължа с шанк-праклашаната?Само се притеснявам дали има съвместимост м/ду двата вида соли,да не стане някоя гадна реакция и да си изпатя.Много ме затрудняват и упражненията ,защото от началото на 2009 се обзаведох и с дискова херния в
кръста,която много често се обостря и ужасно боли.

55 mer { 01.25.10 at 0:46 }

Няма да има нежелани реакции, не се притеснявай. Но щом имаш дискова херния, вече сама трябва да прецениш. Ако тази процедура създава дискомфорт, по-добре не я прави. Избери си друг метод на пречистване, по-подходящ за теб – те са много.

56 Йоана { 01.25.10 at 18:49 }

Ок,благодаря много! 🙂

57 amazonian { 01.26.10 at 23:12 }

За Фея – не бих се решила да претоварвам организма със английска сол и непоследствено след това с процедурата на водата със сол. Иначе упражненията не са трудни, не би трябвало да предизвикат обостряне. Не бързай прекалено с изпиването на цялото количество. Пробвай да лягаш от време на време – примерно след първите две или три чаши полежи на дясната страна, после на лявата, после пак на дясната – общо от 10 до 20 мин (когато легнеш първо надясно, водата се стича към дванадесетопръстника, после лягаш наляво – отива от него по хода на тънкото черво). Успех!

58 Гери { 02.28.10 at 13:54 }

Днес си направих процедурата и всичко мина успешно. В началото бях доста стресирана, но се получи. Благодаря на всички за споделения опит и знания. Искам да питам следното нещо – мога ли да си направя 3 процедури хидроколон терапия след Шанката? Планирала съм ги от 15.03 нататък.

59 Стефан Стефанов { 02.28.10 at 15:37 }

Гери, здравей,

Малко дилетантски се изказвам, защото не познавам хидроколон терапията и не съм я пробвал. С Шанкапракшалана и по-леката и версия (с 1.5-2 литра вода) обаче имам дългогодишен положителен опит. Все пак, личното ми мнение е, че след тази практика хидроколон терапията би била ако не вредна, то най-малкото, излишна. По принцип Шанкаплакшалана измива изключително добре – именно поради това е задължително и специалното захранване след нея с добре сварени ориз и леща с много масло. Не ми се вижда ръзумно да смесваш процедурите – едната е лично преживяване, а другото – бизнес и машинария. Все пак, по-важно е как живеем и как се храним след подобни очистителни практики, а не задълбаването в тях. Желая ти успех.

60 Герганка { 03.01.10 at 0:50 }

Здравейте Благодаря за уникалния и страшно полезен сайт Искам да попитам удачно ли е пречистването Шанкапракшалана да се прави от кърмещи майки?

61 Гери { 03.01.10 at 11:36 }

Здравей Стефане!
Много ти благодаря за бързия отговор. По принцип казват, че 1 процедура хидроколон терапия се равнява на 20 клизми /досто по-голямо количество вода се използва/ и при нея от дебелото черво се отстраняват с години трупани шлаки и се нормализира функцията на червата. Причината да искам да си направя подобно нещо е, че имам извесни стомашни проблеми от дълги години. Но ако има вероятност да е вредно – ще я пропусна.

62 Buku { 03.03.10 at 11:42 }

Тази сутрин си направих процедурата – всичко си беше ОК ;). Засега ми се получава по-успешно от клизмите, нещо с тях не мога да свикна… Преди пълнолунието на 30-ти мисля да направя и чернодробното – тъкмо да мине малко време.
Ако ви се гади по време на процедурата – нормално е… Починете си малко, поседете или легнете, отворете прозореца, да влезе въздух – не пришпорвайте, дори е добре ако го направите малко по-бавно, никой не ви гони, нали ;). Или пък пийте чиста изворна вода, вместо чешмяна – без хлор и Менделеева таблица, това доста облекчава неприятните усещания. Колкото до упражненията – в книгата на Малахов за пречистванията са дадени някои заместителни варианти на всяко от тях, в случай че човек се затруднява с някое.
Успех! Опитайте, няма да съжалявате ;).

63 Нина { 03.12.10 at 8:34 }

Здравейте! И аз току що приключих с очистването 🙂 Отдавна търся информация за това и много се радвам, че я намерих. И преди съм правила нещо такова, но не до чиста вода, може би е била кратката версия. Сега обаче ме притесни нещо – след петата чаша повърнах без да искам и видях, че водата е розова! Уплаших се и легнах да си почина, като даже мислех да прекратя процедурата. След 20 мин. обаче „сифонът“ тръгна и реших да продължа. Изпих още около 1,200 л вода и всичко мина добре. Накрая обаче като пих чаша чиста вода за да промия стомаха и я върнах, видях че е доста наситено розова, направо кървава. От какво мислите, че е това? Дали от солта се е раздразнила лигавицата или имам някакво заболяване без да знам? До сега не съм имала проблеми със стомаха – болки, киселини или нещо друго…

64 geri { 03.13.10 at 13:51 }

чудя се що са тесногръд човек може да ги напише това

65 Мари { 03.13.10 at 14:50 }

Тръпки да го побият човек…

66 кристиан { 03.13.10 at 15:16 }

Абе и аз много,много не мисля че трябва да се правим всякакви процедури за щяло и нещяло,,,,,,ама този пич направо се ОАКА!!!

67 amazonian { 03.13.10 at 16:00 }

Тук действа „принципът на огредалото“. Въпросният отвратен вижда в другите това, което той самият вътрешно е. Така както се отнася към себе си, така – и към другите. Малко ще му е сложно да разбере, естествено 🙂

68 zigzag { 03.13.10 at 16:24 }

Отвратения е много чувствителен на тема анус и най-вече проникване,каква е причината можем само да гадаем.

69 Нина { 03.15.10 at 11:48 }

Няма ли кой да ми отговори? Мисля, че такива като Отвратен не заслужават внимание, а пренебрежение, за сметка на това получава 5 коментара!

70 bol { 03.15.10 at 13:33 }

Ей Отвратителен знаеш ли мисля, че мозъка ти е като на броилер!Поне да беше помислил,какво принуждава хората да търсят алтернативни начини на лечение.

71 Отвратен { 03.15.10 at 18:39 }

Всички знаем че най-добрата защита е нападението, такаче не виждам неочаквани коментари, а виждам само липса на здрав разум… Освен това не виждам нищо в защита на клизмата… И понеже знам, че често когато IQ ти е над средното, хората просто не разбират какво им говориш… Отново ще попитам защо в тази тема така настървено ни агитират да го правим?!

„Вечерта е добре да изпразните червата си или с разхлабителни билкови чайчета или с клизма. Дори е задължително червата ни да са празни преди започването на процедурата.“

„Ако усетите, че ви е тежко от изпитото количество вода, правете упражненията докато усетите подобрение. Но ако въпреки всичко не ви се приходи до тоалетна е желателно да си направите клизма.“

П.П. Забравих да попитам и за повръщането. За разлика от клизмата, да повърна нарочно съм се опитвал, но определено не ми се получава… И смятам че също е нещо доста противоестествено… Та в този ред на мисли, не мисля да започвам нещо, което просто няма да мога да завърша…

„7) завършването на процедурата става така – изпивате 2-3 чаши чиста несолена вода, и повръщате – така измивате стомаха и хранопровода от вредни налепи.“

Та пак ще попитам, дали няма някакви по-нормални методи. На мен този ми идва прекалено екстремен…

72 mitra { 03.15.10 at 21:32 }

ОТВРАТЕН, какво за теб е НОРМАЛЕН метод? Ти знаеш ли по колко начина хората си почистват баните… Или ти си от тези „чисти“ хора които си мислят, че банята се почиства докато ти се къпеш там. т.е няма нужда от почистване….??? Ти миеш ли си зъбите, къпеш ли се, почистваш ли дома си, а колата си? Защо правиш всичко това, а не почистиш и себе си?

73 zigzag { 03.16.10 at 15:20 }

Отвратен,не разбирам какво се заинати с тези клизми.Някъде да прочете,че целта е оргазъм или сексуално преживяване?Смята се за много ефикасен начин за прочистване на дебелото черво.Извършва се в клиники и здравни центрове.Като не го възприемаш-ок.Има и други начини,поинтересувай се.Защо нападаш хора,които използват метод,приет от медицината за който никъде не се казва,че е следствие на психично заболяване или сексуално извращение?Не го приемаш и толкоз!Сражавай се с вятърни мелници,но не обиждай хората,които не ги виждат!

74 4edeto { 03.16.10 at 22:46 }

Отвратен, предлагам ти да прочетеш книгата на Малахов за цялостното прочистване на организма – „Основи на здравето“ – ~ 840 стр.
Ще останеш доволен или задоволен, не знам коя дума е по-правилно да използвам в твоя случай :)))

75 mer { 03.17.10 at 11:53 }

Нина, извинявай за закъснението, но мисля, че никой не ти е отговорил на коментара, най-вероятно защото не сме сигурни в отговора си (аз сега го прочитам). Не съм чувала или срещала из книги и други материали какво означава ако водата се е оцветила в розово или червено. Ако се чувстваш добре след процедурата и сега още се чувстваш чудесно, тогава не се притеснявай. Дори и да имаш някакъв малък проблем здравословното хранене и твоята положителна мисъл ще го премахнат.

Герганка, не съм срещала противопоказания при тази процедура за кърмещи майки. Дори мисля, че е ползотворна особено ако се направи както трябва.

76 Отвратен { 03.18.10 at 5:13 }

Грешиш mer, аз съм и отговорил. Какво значи, ако повръща розово? какво може да значи, освен че някъде нещо кърви? Едва ли е на добре ако повръща кръв, аз лично смятам че това означава само едно, а именно че тази процедура не и понася и е по-добре да не я прилага, поне не и преди да разбере какъв е проблема! Ако въобще има такъв, защото според мен самата процедура е проблема, както казах повръщането и то насила е доста противоестествено! А колкото до бременните да се пънат излишно и те, най-много някое помятане да им докара… Наистина мисли преди да пишеш!!!

77 mer { 03.18.10 at 9:51 }

„А колкото до бременните да се пънат излишно и те, най-много някое помятане да им докара…“
Ставаше въпрос за кърмеща майка, а не за бременни…

Тази процедурата е много по-древна от всякакви постижения в медицината. Правила се е в продължение на хилядолетия.
Не искам да споря с теб – всеки има право на мнение. Разбирам, че теб те притесняват клизмите и повръщането, но такива процедури са излекували хиляди хора, които са били на ръба на отчаянието и никакви други методи, лекарства и операции не са им помогнали. Ако шанка-пракшаланата не ти допада или пречистването на дебелото черво също, тогава защо губиш време и енергия в тяхното отричане. До колкото разбирам ти не искаш да правиш нито тази процедура, нито пречистване на дебелото черво, тогава каква е точно целта на коментара ти.
„Та пак ще попитам, дали няма някакви по-нормални методи. На мен този ми идва прекалено извратен….“
Нормални методи за какво по-точно?! Ако търсиш пречистване на организма, може да пробваш за известно време на хапваш само сурови плодове и зеленчуци или за няколко дни да минеш на прясноизцедени сокове. Начините са много и затова след като човек се запознае с всички тях – или не избира, защото не му допадат, или избира, само този който му допада. Никой не може да принуди друг да прави нещо, което не му харесва…

78 Отвратен { 03.18.10 at 23:08 }

Не е необходимо опитно да си доказвам че ще ми бъде доста неприятна цялата процедура. И отказвам да повярвам че няма алтернатива.

79 feia { 03.20.10 at 15:45 }

Нина и аз днес прочетох въпроса ти за розовото оцветяване.В една книга за чийто автор не се сещам в момента,,Как да се освободим от болката завинаги,, и където много подробно е описана техниката на това прочистване пишеше,че е възможно при повръщането на чистата вода да се получи розово оцветяване и това говорело за дълбоко прочистване на стомаха.Но ти говориш за голямо количество кръв,което ме навява на опасението,че може да имаш язва.Съвета ми е преди да продължиш да провериш при л. си лекар си дали е възможно това.Понякога и един рентген с бариева каша е достатъчен-е,вреден е ,но е по-безопасен от спукана язва.Чао,мила и умната!

80 Нина { 03.25.10 at 13:35 }

Благодаря ви за отговорите. И аз се притеснявам да не би да имам язва, но възможно ли е да го разбера по такъв начин, без да имам други оплаквания? По принцип смятам, че се храня здравословно, но ако ям пържено, люто или някакви други дразнещи храни нямам проблеми -болки, парене или друго, за това се чудя дали е възможно. Все пак ще се консултирам и с личната.

81 Ina { 03.29.10 at 19:52 }

Здравейте всички здрави и добри хора, направили този сайт. И най-вече на Мер. Искам да ви благодаря за добрината да споделите знанията си за здравословния начин на живот. Открих Ви преди няколко дни, докато търсех за начините за отглеждане на кълнове и от тогава всеки ден чета по някоя и друга статия, заедно с коментарите. Останах безкрайно учудена и очарована от техниките за вътрешно прочистване на организма, които бяха табу за мен. Много ми се иска и аз да изчистя организма си, не знам от къде да започна – пречистване на черния дроб, шанка-пракшалана или клизми. До сега не съм правила нито едно от трите, а съм сигурна, че имам нужда от едно добро очистване на дебелото черво. Тъй като не съм много навътре в темата и колкото и да чета, повече се обърквам много ще съм благодарна, ако ми помогнете да реша от къде да започна, за да има най-здравословен ефект. Аз не съм суровоядна, макар че, голяма част от храната ми е в такъв вид, ям много млечни продукти (поне до преди седмица) защото мислех, че са полезни, както и месо от време на време. Но сладкото… Преди няколко месеца отказах цигарите и от тогава изпитвам огромна нужда да ям сладки неща, предимно тестени. Това май беше още един от показателите, че организмът ми е много задръстен… Моля ви, помогнете ми
да направя едно добро вътрешно прочистване на тялото ми. Наистина ще ви бъда много признателна 🙂

82 irko { 03.30.10 at 3:12 }

Здравейте,
Наистина интересен форум. Искам да попитам относно големината на чашите, които се пият. Около 200 мл или 300мл е подходящо, защото според мен и това може да е от значение и да възпрепятства ефекта след шестата чаша.
Усмивки!

83 Trichko { 05.12.10 at 14:10 }

Аз лично се захраних с банан, защото реших, че няма да готвена храна и нямах проблем. Може би е индивидуално.

84 evelina { 07.08.10 at 20:52 }

Здравейте! Отскоро открих сайта и форума. Хубаво че има място където можеш да зададеш деликатен въпрос относно пречистващите практики и да получиш добронамерен отговор въз основа на личен опит от първо лице единствено число:)
Имам скромен опит в практикуването на шанка-пракшалана. Правих я два пъти, като първия беше успешен, но при втория не бях стриктна при завършването – изпих просто сладка вода и пропуснах промиването на стомаха. Като резултат наруших обичайния ритъм в организъма .
Ето защо бих искала да попитам mer и fly_to_rainbow, които с право подчертават важността на всяка стъпка в практиката, а също така и други участници във форума с опит в подобна ситуация, как мога да поправя допуснатите грешки.
Ще съм ви благодарна за съвет и препоръки.

85 mer { 07.09.10 at 13:05 }

Здравей, Евелина, да питам – в какво точно се изразява нарушението на обичайния ритъм. Ако не е спрян така наречения ефект на сифона, можеш по всяко време да го направиш като хапнеш храна по-богата на фибри. Дори може и това, което се препоръчва като захранване при шанка пракшаланата. Аз също първия път пропуснах важни стъпки и резултата беше, че цял ден ми се гадеше и не се чувствах добре, но на другия ден всичко се нормализира. Тялото ни обикновено е доста перфектен организъм, който ако му дадем шанс сам ще се възстанови и то сравнително бързо. Но ако не съм разбрала правилно, какво означава нарушен обичаен ритъм, може да обясниш и тогава да помислим пак. Иначе за повръщането – на мен самата ми е трудно да повърна умишлено и затова въобще не го правя, макар че трябва. И въпреки това всичко е било нормално и успешно. Тъй че причината за нарушението може и да е друга.

Irko, аз лично съм на мнение, че размера на чашите най-добре да е съпоставен с „размера“ на човека. При по-слаби или със средно тегло хора е подходящо да пият от 200 мл чаши (аз съм 50 кг и за мен дори е по-приемливо да пия по 150 мл вода). Всеки сам може да усети, кое и как е по-добре.

Ина, съжалявам, че чак сега виждам коментара ти, последните месеци ми е малко трудно с намирането на време за четене и отговори. Но все пак ще отговоря. Има значение последователността на пречистванията, и обикновено следната схема е препоръчителна:
1) прочистване от паразити
2) прочистване на дебелото черво
3) чернодробно пречистване
4) шанка-пракшалана
5) пречистване на кръвта и лимфата
6) пречистване на бъбреците
7) пречистване на носа, синусите, очите, кожата и т.н.
Преди да се започне с каквото и да е, е препоръчително да се промени храненето към по-полезен вариант (например минимум 70-80% сурови растителни храни). Преди или по време на пречистванията да се храним предимно с лека и растителна храна. Да се правят дълги и стриктни захранвания. От време на време да се правят 1-3 дневни леки гладувания или просто консумация на малко храна. Варианти има много, но е добре да се запознаем обстойно с методите и да разберем тяхната логика и механизъм.

Успех на всички :).

86 evelina { 07.11.10 at 4:19 }

Здравей, mer!
Благодаря за бърз отговор! При мен ефекта е запек и чувството за тежест в бъбреците.
Вероятно е индивидуална реакция 🙂 Консултирах се със специалист и ще пазя диета засега.
Поздрави!

87 bossa_nova { 08.18.10 at 10:44 }

Привет, Мер, наистина прелестен сайт!
Така се разрових във всичките начини, по които да се пречистим, че и аз не знам много откъде да започна. Като чета за Шанка-пракшалана-та си мисля, че е много подходяща за мен, но исках да попитам някои неща. Попринцип гледам да се храня горе-долу рационално (избягвам рафинирана захар и производните й, мляко, кашкавали, не ям много месо, няблягам на зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки), но през годината ми е много трудно да спазвам нещо стриктно, често си позволявам сладко ( опитвам се поне да е с кафява захар и нерафинирани брашна), пия и алкохол. Така или иначе, лятото се храня доста по-здравословно. Чудех се дали е проблем да започна направо с Шанка-пракшалана, защото по-нагоре съветваш да се започне с прочистване от паразити, дебело черво, черен дроб…Дали е проблем, при положение, че от 10ина дни съм изцяло на растителна храна ( сурова, в по-голямата част, но и готвена понякога), имам еждневна физическа активност (йога, комбинирана гиманстика или просто каране на колело) да направя тази процедура. И освен това – какъв разхлабителен чай е подходящ да се поеме преди започването й, защото съм чувала, че някои от тях ( от майчин лист или т.нар. „сена“) ни отървават и от полезните бактерии във флората?
Много благодаря предварително.

88 amazonian { 09.01.10 at 0:09 }

Отдавна искам да питам нещо за това прочистване – правила съм го по методиката, описана в книгата на Евтимов. Там обаче става дума за една ЧАЕНА лъжичка сол на литър – така че водата да съответства долу-горе на физиологичния разтвор. Аз го правя винаги с 1-2 чаени лъжички на литър и винаги се получава. Защо е необходимо тогава това голямо количество сол?

89 ofortuna { 09.03.10 at 11:04 }

Здравейте, и аз силно се запалих да пробвам този метод. Четох в книгата на Андрей Левшинов, че метода е абсолютно безвреден и че дори и да не стане – тялото си изхвърля само водата. Но имам няколко въпроса:

1. Може ли с обикновена готварска сол (пише само сол в книгата му, а тук – моркса)?
2. Възможно ли е да натоваря по някакъв начин бъбреците с тази вода?
3. Възможно ли е да се обезводня или да ми падне много кръвното (по принцип съм с ниско)?
4. Тук за захранването пише, че трябва масло, в книгата на Андрей Левшинов се споменава само за чист ориз без мазнини и олио. Кое е правилното?
5. След един разтоварващ режим ми се появи болка в дясно – най вероянто жлъчката, опасен ли е този метод за нея?

Доста ме е страх, но предизвикателството е много голямо. Очаквам отговорите ви. Благодаря.

90 ofortuna { 09.03.10 at 15:09 }

Сетих се още нещо – нали тази сол няма да се задържи в клетките ми и да се подуя?

91 amazonian { 09.04.10 at 1:17 }

За бъбреците да кажа – когато водата е със сол, тя не минава през бъбреците и не ги натоварва – минава през червата. Аз съм правила много пъти пракшаланата, първия път май имах някакакви затруднения, но после стана лесно. С обикновена готварска сол я правя. Но както пише в книгата на Евтимов – 1 чаена лъжичка на литър вода, а не супена. Затова се чудех. Методът описан тук е доста по „солен“.

А за болката иди на лекар. Диагностичните възможности на лекрите трябва да се използват максимално, а после човек може да реши как да се лекува – традиционно, алтернативно или и двете. Болка вдясно може и да е апандисит.

92 ofortuna { 09.05.10 at 15:56 }

Благодаря за отговора. Погледах доста клипчета за процеса, днес ще упражнявам малко упражненията, т.к. утрешния ден съм го насрочила. За захранването – слагате ли масло в ориза? И ориза кога го приготвяте – преди процедурата или след това?

Каква трябва да е храната през следващите няколко дни след изчистването – четох че не трябва плодове и зеленчуци в соров вид, както и месо и яйца?

93 ofortuna { 09.07.10 at 15:09 }

Здравейте отново. Вчера направих шанка пракшалана. Стана много бързо и лесно. Е отне ми 2ч и половина – ама много сложни тея упражнения – трябва да си фитнес маниак,особено за третото :). Обаче след това нямах никакъв прилив на енергия. Даже напротив – цял ден съм спала. Да не говорим за ужасния апетит който имах, можех да изям всичко и всеки.

Днес имам ужасна мускулна треска – от врата до коленете. И все още апетита е на лице. И всичко е ужасно вкусно 🙂

Март месец пак 🙂

94 MorTh { 09.26.10 at 16:27 }

Вие сте тотално болни. Морската сол е доказано вредна и предизвиква дехидрация, както и вреди на някои органи. Само по себе си това, че караш организма ти да извършва действия, които той прави тогава, когато е токсикиран (най-лесния пример консумирали сме повече алкохол и организма ни го връща) и ги прави защото вредят на тялото. Морската сол е нещо ужасно и не КОНСУМИРА! Клизмата сама по себе си се прилага в случай на липса на нужно количество вода. Т.е ако водата е мръсна, но организма ни се нуждае от нея, тя се вкарва през аналния отвор, защото не засягаме рецепторите на езика и съответно не повръщаме, ако повърнем следва дехидрация и ние си мислим – изпих вода, ще ми помогне, но ако тя ни раздразни става още по-лошо. Вие правите точно обратното, тъпчете се с вода, която ви кара да повръщате и то е нормално, тя е ужасна и не се възприема от организма. Така се дехидрирате ужасно и увреждате голяма част от вътрешните си органи. И нека да попитам господа – след като приключите тази „изчистваща процедура“, защо не консумирате вода? Знаете ли, че организма се нуждае от 3 литра вода на ден, в противен случай рано или късно (всеки организъм е различен) започваме да имаме проблеми? Черния си дроб да не сте го намерили на пътя? И как може след тази „процедура“ да консумирате МАСЛО, а не вода!!!
Нямам думи просто, вие сте болни, по-зле сте и от секта, вредете на себе си, но не лъжете хората. Сигурно половината от вас тежат по 40 килограма и приличат на ходещи скелети……
Мястото ви е в отделението за психични отделения. Всъщност като се замисля, просто малко бой сте яли като малки….

95 MorTh { 09.26.10 at 16:31 }

И само още нещо, замисляте ли се, защо изкарвате водата през анала си? А не я изпикавате. Нали сте учили биология, наясно сте с процесите в тялото след консумацията на течности и храна. Тази сол като ви влезе в бъбреците не знам дали ще ви е приятно. Но за разлика от вашата глупост, организма ви е много по-умен и сам си изгражда защита…

96 Даниела { 09.26.10 at 18:13 }

хахахаа, по-глупаво мнение не бях чела, извинявай, не можах да се сдържа просто …хахаха

97 Денислава { 09.27.10 at 9:53 }

Ами така е то…в интернет и с този свободен печат човек трябва да разчита на собствените си „глупост“, логика и образование, за да различи малоумщините. А на който са му дефицит – дупе да му е яко:) Преносно и буквално хахахахаха

98 benato { 09.27.10 at 14:37 }

Хайде пак,поредния отворко загрижен за нашето здраве. Може би медицинско лице с промит от фармацевтичната индустрия мозък.
Да коментираш нещо което не познаваш и не си пробвал е тъпо и безмислено.
Никаква сол не преминава през бъбреците,няма обезводняване или ако има то е в рамките на часове и тялото се справя с това много лесно,след като се е освободило от огромно количество слуз.
Това е хилядолетен опит-Йога практика.
Както Бино каза,доктор с диабет и два байпаса да ме лекува ,не благодаря. Трябва да си сложат заболяванията пред вратата,вярно е 🙂

99 Izaura { 09.30.10 at 22:40 }

Солта е полезна за здравето и убива паразити. Това го знаят и малките деца. Даже имаше някаква приказка за царя и някой дето му казал, че го обича колкото солта. Водата също е полезна да се пие по много. Бенато ходя при умни лекари здрави като спартанци но те не могат да направят шанката вместо мен 🙂 Има си отъпкани клинични практики. Турчолята от анадола изобщо не са чували за йоги, обаче тачат много каменнтата сол. Хапват я здраво за себе си и на добитъка дават с охота

100 Pazzo { 10.06.10 at 12:46 }

Опитахм няколко пъи – 4-5. Получава се още след литър и полвина вода. Първия път нищо ми нямаше – малко ми се поду корема и това беше най-тежкото. Но втория, третия път направи имах чувството,че ще умра. Получих световъртех, загубих светоусещане и се почувствах ужасно. Имах чувството,че ще припадна. Много искам да се запозная с този втори път на водата…и солта…не смятам повече да опитавам и да го правя. Опитах, защото ми беше любопитно дали става. Е видях, стига ми. Тежа 49 кг, спортувам, ям всичко, което душата ми искам в умерени количества. Не виждам с какво толкова съм се замърсила, че да си причинявам бъбречен арест.
Поздрави и успех с пречистването!

101 sunny { 10.06.10 at 22:22 }

ААААаааааахахахахахах, MorTh, какви са тия глупости, дето си ги наредила!!!! Оох, много се смях!! Тука голяма веселба настанала, отдавна не съм влизала.

ofortuna, и аз бях така- толкова бях изтощена, беше ми студено и много ми се спеше- и си спах, де. Обаче след няколко часа ми мина, „починах си“ и се чувствах превъзходно, защото ми беше така леко! И кожата на лицето ми направо светна!

102 Вики { 10.07.10 at 8:20 }

MorTh, недоумявам защо вие сте нещастни от това, че ние сме болни?
А че сме болни, да, болни сме. (под секрет ще кажа,че ТЕ са болни, а АЗ съм агент на НАСА под прикритие. Ще ти дам ягода, ако ми пазиш тайната…)

103 Денислава { 10.07.10 at 15:35 }

Pazzo, евала:))) бъбречен арест:Д :Д :Д

Не сме нещастни от това, че сте болни:) Само го подчертаваме заради евентуално някой колебаещ се невеж. Бъзикам се:) То си е личен избор(и невежеството май…). Може ли да взема на MorTh ягодата? :))) (Ще ти пазя тайната…)

104 MorTh { 10.08.10 at 19:40 }

Sunny – първо скъпа съм.
Второ искам да те помоля и теб и всички вас – не навреждайте на хората и моля не ги убеждавайте в това, че да повреждаш вътрешните си органи е полезно. Моля вместо да си измисляте, че сте чели някъде, че „като се изхвърля розова вода после това е нормално“, просто да обясните на хората, че ако имат нестабилни стомаси – колит или някакво възпаление или просто по-чувствителен стомах, това не е розова вода, ами е кръв смесена с вода. Получава се от това, че в днешно време ядем много тесто, то съдържа много глутен, а от него се получава колит. От недостатъчно ядене и ЗЛОУПОТРЕБЯВАНЕ със СУРОВОЯДСТВО се получава рак, както и малки рани, в следствие на това, че стомаха работи без да поеме храна. Представете си една мелница – като камъните й се търкат без да има жито – тя се поврежда. Разбира се вие сте „ново поколение“ с много грешни и „съвременни“ разбирания и няма да ме разберете.
Но много ви моля – практикувайте си безумията и се самоубивайте, но не въвличайте и другите в това.

За всички, които още се чудят – моля прочетете за тези процедури, консултирайте се ако трябва с приятели, прочетете какво става с хората, когато ги използват, консултирайте се и с – няма да казвам лекар, виждам, че не ги харесвате особено, аз също, но поискайте съвет от ваш добър приятел, който е лекар.

Sunny и останалите, самото ви поведение и противоречивите ви коментари ясно показват, че вие сте една от онези неоформили се социални групи, които искат да са различни, да се грижат сами за себе си и здравето си и общо взето да привличат внимание по някакъв начин, който току виж бил най-правилния. Такива суб култури са доста модерни напоследък, ЕМО неоформилата се култура според мен е най-близка до вашата. Казвам неоформила се, защото едни незрели хлапета нямат никаква представа в това, което вършат, но всячески се стремят да изпъкват.

105 MorTh { 10.08.10 at 19:46 }

И само да добавя една вметка – понеже виждам, че повечето тук освен думите „хахах“, „много смях“ и всякакви такива сте ограничени от смислени словосъчетания и изречения. Та просто пропуснах да ви обесня, че когато имате слаби стомаси и се налеете със сол, тя ги раздразва и се получава тази „розова вода“ т.е кръвотечение – Айде сега прочетете ми третото изречение в горния пост.

106 Денислава { 10.08.10 at 20:14 }

Браво, приятелче 😀 хахаха И аз чакам на обяснение, различно от „хахахахаха“ и „глупости“ как така тази вода отива в дебелото черно и не минава през бъбреците, ама… айде, ще го преживея:) Предполагам е от специалните упражнения, става някакво преместване:)
Иначе си прав, най-опасно е да си вредиш под предлог, че живееш здравословно. Ама излишно е да се дават акъли. Всеки сам ще си види резултатите:) Аз моите си ги виждам/усещам, знам и от какво са дошли и си чакам и нови, защото май няма много изгледи да се отказвам от „здравословното“ хранене.

107 MorTh { 10.08.10 at 20:18 }

@Денислава 🙂 Давам ти ягодата, а тайната ще я пазим заедно, че то е трудно сам човек да пази тайна хахах 🙂

108 Mer { 10.09.10 at 1:10 }

Ценността на тази практика е в простотата на изпълнението. Винаги ще се намери сложна или по добра процедура по пречистване, каквато е колон терапията.
Самите упражнения нямат никакъв смисъл. Освежаването от процедурата идва от солта, която убива паразити. Същата тази сол може да бъде погълната по доста по приятен повод със зелева чорба или със солени мезета със солено сирене и пелиново вино като течност. Солта е био консервант, трепе вредни микроорганизми.

Мортх не се хаби за благото на хората. Има голяма доза истина в писанията ти.
Тези с глутеновата ентеропатия или целиакия могат да спрат да ядат житата които ги тровят. Пред тях има избор, ориз се продава във всяка бакалия. Другите с възпалените от алергияя или кандида черва могат да използват билки или екстракти от части от дървета. Като си оправят стомасите и червата, процедурите със сол и течност ще им дойдат като балсам. Солта не е отрова а злато. Захарта включително и плодовата е отровата .

109 Вики { 10.09.10 at 12:02 }

Пояснявам, с надеждата, че някой ще разбере:
Водата трябва да е солена, защото иначе би се погълнала през порите на слузестата обвивка на стомашно-чревния тракт и би се изхвърлила под формата на урина, а не през задния проход. Преминавайки през стомаха, посредством упражненията се пренася в тънките черва, чак до изхода, като пътем отмива всички нечистотии. Разнищвам и упражненията, за онези, които се чудят, каква, аджеба, им е функцията: 1-во движение – отваря долната част на стомаха и при всяко навеждане част от водата прониква в дванадесетопръстник; 2ро движение – кара водата да преминава в тънкото черво; 3-то движение – водата продължава да се движи, до края на тънкото черво; 4-то – провежда се от края на тънкото до дебелото черво, а оттам, чрез притискането му се предизвиква изхвърляне на водата (не е нужно да се обяснява откъде, надявам се).
За тези, при които се се получава – има няколко възможни причини за това:
1. Водата не е достатъчно солена и стомахът я възприема като супа и просто я задържа за своите нужди. Тогава вече притесненията за бъбреците и обезводняването стават основателни.
2. Ако водата е недостатъчна като количество – при всекиго е различно, но доколкото знам, първият път при много хора не се получава. Тогава е достатъчно да се изпият допълнително 1-2 чаши вода и процесът тръгва.
3. Трябва да се прави сутрин, на гладно. Ако дори чаша вода сте изпили преди това, най-много да я повърнете.
4. Ако водата е ПРЕКАЛЕНО солена, също предизвиква повръщане, а не е това целта…
В тая връзка – за тези, които повръщането, с което „се приключва“ процедурата толкова много ги плаши и отвращава – може да сте спокойни, не е задължително; аз никога досега не съм го правила и пак всичко ми се получава.
В заключение – нека всеки най-напред опита, пък после да прибягва до характеристики като „вредно“, „опасно“, „луди“ и тям подобни.
Благодаря!

П.П. Яжте си ягодката – то полезно ;).
П.П.2. Важно е да се отбележи: процедурата НЕ прави гънки на мозъка!

110 Денислава { 10.11.10 at 14:09 }

Вики, благодаря! Някой разбра. И ти сама каза, че има рискове все пак тази солена вода да се усвои като течност. За розовата вода няма какво да се коментира..повече от очевидно е. Интересно ми е като се храните толкова здравословно и чисто защо и от какво се пречиствате?

За гънките няма нужда да поясняваш, личи си.

111 Izaura { 10.13.10 at 3:47 }

Някой мерил ли е на електронна везна колко тежи супена лъжица сол?

112 amazonian { 11.12.10 at 12:03 }

Много ми е съмнителна тази „розова вода“ – не е задължителна да е кръв, може да е оцветяване от някоя част от съдържимото в червата и стомаха. По принцип кръв – ако идва от стомаха, излиза черна през червата – всеки лекар ще ви го каже. Ако кръвта е розова, това е от нещо по-близо до изхода, хемороиди най-вероятно.

113 feia { 12.04.10 at 14:20 }

Днес и аз успях-3 л. подсол.вода за 2,5 h.Предварителното пиене на очистително/при мен чай инхуа+2 табл. инхуа в 22h снощи/ е мноооого важно за начинаещите.иначе може да се отчаят като мен преди.Относно ориза-той като метла обира остатъците от сол-т.е. абсорбент.

114 Xaero { 02.06.11 at 23:06 }

Шанката е мн мощтна процедура. Аз съм я правил около 15 пъти . Понякога съм я правил и след ливър флъш ( пречистване на черния дроб ) вместо сутрешната доза английска сол. Тези 2 процедури могат да ви трансформират. Няма от какво да се страхувате. Но аз лично упражненията ги правя бързо за да се създаде налягане в червата то това е и една от целите чрез налягането да се филтрира кръвта.

115 Блогът на Деси за здравословен начин на живот » Blog Archive » Детокс на дебелото черво { 02.24.11 at 11:12 }

[…] кисело зеле или ядково кисело мляко или сирене. Ето линк с пълно описание на процедурата. Аз използвам 3 литра […]

116 4edeto { 02.27.11 at 19:42 }

Здравейте! Правя си за 2-ра поредна седмица шанка-пракшалана. Вместо да пия солена водя, пия 4 чаши зелев сок, след това 4-ри чаши вода, като през цялото време правя упражненията. Изчиствам се идеално, до чиста вода.
Мисля си, че всяка седмица е много, може би в месеца веднъж?!

117 Ива { 03.01.11 at 2:20 }

Здравейте!А ще ме прочисти ли тази процедура от глисти и острици!

118 Ива { 03.01.11 at 2:26 }

И може ли вместо морска сол,да ползваме обикновена.Аз всъщност имам морска сол,но я купих наситнена(изглежда като захар на по-едро).И ако изпия чай СЕНА от вечерта за разхлабване,на сутринта ще изхвърля всичко,и какво ще изхвърлям после от тази процедура-или ще има още остатъци?

119 lilka { 03.01.11 at 9:21 }

Чеденце, това със зелевата вода е много интересно. Не знаех, че може да се получи.
Струва ми се, че всяка седмица е много. Но зависи с какво количство я правиш. Малахов дава, че с 6 чаши може да се прави веднъж седмично. Ти с морска сол правила ли си я?
И ако да, да споделиш разликите, моля.

120 4edeto { 03.06.11 at 16:16 }

Обикновената сол е изключително вреда, затова не я използвайте. Аз не съм пробвала със морска сол – само зелев сок и е ОК.

121 Ива { 03.07.11 at 1:29 }

Днес и аз си направих тази процедура,като хич не бях подготвена.Излижавах се до късно,и към 11ч.се изходих чрез клизма-няма да казвам каква(само от 50гр.течност ),също и изпих 1-н чай.После изядох едно киви,и след около час ми скимна да направя процедурата.Бях си направила кисело зеле,с повече вода и морска сол точно за този повод(за да използвам зелевата чорба)-зелето ми е от 5 дни,но е започнало да реже,з-то го държа до парното.Започнах да пия зелева чорба,и в същото време си пуснах и клипа,но мн.бавно ми зареждаше,и викам „край,ще проваля всичко докато чакам без упражнения“-а от картинките не ми станаха мн.ясно-исках да ги видя в клипа,изпих още една чашка 200мл и запонах да чета за 1-вото упражнение,направих го,пак малко зелева чорба,после другото и чак после прочетох ,че след всяка чаша се правят 4-те упражнения и тогава 2-та -3-та и т.н. чаши.Както и да е ,забатачих я аз,но 3-та веданага отидох до тоалетната още с 1-вото упражнение,направо се изненадах как имах още толкова мн.фекалии за изхвърляне,след това довърших и 4-тото упражнение,и нова 5-а чаша-и пак още от 1-ото упражнение-газ в тоалетната,обаче вече ми беше мн.лошо по време на упржненията-особено на 2-то ми се виеше мн.мн.свят,догади ми се мн.,мислех,че повече нямаше да мога да пия чорба.На бързо си направих и 600мл. вода с 1ч.л.морска сол с връх.Продължих с нея,пак ми беше лошо,през това ходих да пускам и пералнята,но сифона ми не спираше.По едно време легнах и на земята,после се обърнах на дясната страна,после на лявата за да ми мине лошото-по време на лежането отидо още 2-пъти до WC.Мислех да се отказвам но още не бях стигнала до изсхвърлянето на чиста вода .Пооправих се и така до 8 чаши по 200гр,и 2 по 100гр. накрая отново с зелева чорба.И така,накрая изхвърлих само чиста вода,после още 3 чаши филтрирана чешмяна вода,и предизвиках повръщане.По време на процедурата си слагах да варя и жито,отделно дето се занимавах и с прането,но мисълта ми беше,че макар и неподготвена,всичко стана както трябва,за около 2 часа и 30 мин.Нямах чисто масло,и сложих 1ч.л.маргарин в житото-на 300гр.сварено жито.Имах зехтин,но после прочетох в коментарите,че може да се сложи.Упражненията ги правих мн.бавно,з-то ми беше лошо по средата на процедурата,но след като полежах за 10 мин.се пооправих.Като правих упражненията,си задържах въздуха високо в гърдите,а корема ми се вдлъбваше на вътре,и сякаш това допринасяше за по-бързото изхождане при мен,но всеки организъм е различен.Днес ми беше 4 ден от М.,утре започвам стимулация за инсеминация.От 1-ин месец съм на 98% суровоядство(ядох пуканки 2-пъти).Надявам се ако съм имала,паразити,острици,и такива гадурийки да съм изхвърлила всичко.Ще продължавам на сурова храна.

122 4edeto { 03.09.11 at 10:45 }

Ето, ясен пример как не трябва да се прави процедурата „Шанка-пракшалана“. Иначе за суровата храна 6+

123 Dragonfly { 03.11.11 at 0:22 }

Здравейте, мисля да правя шанката тази неделя. В момента обаче ми се наложи да започна да взимам антибиотици. Да изчакам ли докато приключа с тях или няма да има проблем и мога да си направя пречистването.

124 Rossita { 03.14.11 at 22:15 }

Dragonfly, здравей, ще се опитам да отговоря на въпроса ти. Лагу шанкапракшалана е едната от няколко очистителни практики в хатха йога, т. нар. шаткарми. Основно правило за всички тях е да не се изпълняват при наличие на инфекциозен процес в организма, тъй като могат да влошат общото състояние. Това особено важи при наличие на дори леко повишена телесна температура, основен индикатор, че в тялото става нещо. Щом ти се налага да пиеш антибиотици бих те посъветвала да се въздържиш от тази пречистваща практика, докато не мине курса на лечението и острата фаза на евентуалния възпалителен процес. Самата аз съм фен на тази практика и също ми се наложи да премина курс на антибиотично лечение съвсем наскоро и въпреки че имах желание да се поочистя, си наложих да изчакам да оздравея и тогава да я направя. Тази практика не бива също да се прилага и по време на цикъл. Иначе всички шаткарми са много полезни за организма и е препоръчително да се практикуват редовно – те повишават съпротивителните сили на организма срещу разни нашественици. И другият ми съвет – включи пробиотици поне за един месец след антибиотика – знаем колко фататлно се отразява той на полезната чревна микрофолора. Надявам се да съм ти била полезна.

125 Dragonfly { 03.15.11 at 1:43 }

Благодаря много Rossita. Така или иначе не направих шанката тази неделя, не се чувствах добре все още и прецених че ще отложа за по-добри дни.
В поста си пишеш, че ‘Лагу шанкапракшалана е едната от няколко очистителни практики в хатха йога, т. нар. шаткарми’. Ако имаш практически опит, можел ли да опишеш какви са другите очистителни практики от тази серия или да пуснеш линкове към информация за тях.

126 Ива { 03.20.11 at 19:13 }

Rossita това беше добър пост,з-то никъде не пише кога не трябва да се прави тово пречистване,като например да си болен,както беше в моя случай-стимулация и др..А дали ви е известно,дали може да се пие „хлорела“(водорасли) при стимулация за инсеменация,IVF.ICSI,з-то четох,че хлорелата премахва тежки метали от организма???-дали няма да окаже влияние на инжекциите!

127 Стефан { 06.25.11 at 20:03 }

Здравей Мер,

Хидроколонтерапията може ли да замести въпросното упражнение?

Поздрави,
Стеф

128 gugush { 08.26.11 at 11:42 }

Здравейте!
До сега не съм правила процедурата и много бих искала…. Проблемът ми е, че имам гонартроза на дясното коляно и не мога да изпълня четвъртото упражнение. Въпросът ми е дали мога да го прескоча или да го заменя с друго. мислех да пробвам без него, но все пак реших да се посъветвам.

129 mer { 09.06.11 at 21:25 }

gugush, за съжаление всички упражнения в тази процедура са важни, и дори изпълнението им с неточност може да доведе до недобри резултати.

Стефан, хидроколоно терапията изчиства само дебелото черво, докато шанката изчиства целия храносмилателен тракт.

130 mer { 09.30.11 at 18:37 }

Статията е затворена за още коментари, може да посетите форума за въпроси и споделяне – http://forum.zemianazaem.com/. Благодаря!