Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Прочистване на синусите с мед

прочистване на синусите с медЧаст от горните дихателни пътища са околоносните кухини, наричани още синуси. Намират се около носа и имат дренираща функция. Когато обаче се възпалят ни настигат симптоми като хрема, запушен нос, кашлица, възпалено гърло. За да не допускаме да се разболяваме е добре да прочистваме синусите си поне веднъж годишно.

Един от методите на пречистване е с помощта на пчелен мед. За целта намираме качествен мед, слабо или напълно захаросан. Вземаме с една лъжичка малко от буркана и с помощта на клечка за уши или направо с пръстите, правим две топчета с големината на грахово зърно. Слагаме по едно във всяка ноздра и полягаме за 4-5 минути, докато се разтопи медът. Веднага се усеща цялото движение на меда в ноздрите, синусите, носоглътката и накрая в гърлото. Обикновено процедурата е придружена с болка от остъргването, особено при хора с чести възпалителни процеси на горните дихателни пътища (обикновено с продължителност от 10 мин). Резултатът е очевиден и очеваден – обилно изтичане на секрети от синусите, през носоглътката и падат надолу в гърлото. Добре е да не се гълтат, а да се изплюват.
Прави се поне седмица. Хора с астма или тежки алергии е необходимо да се посъветват предварително с личния си лекар.

Този метод ми бе изпратен от Петко и лично изпробван от него в продължение на повече от седмица. Той с радост сподели с мен постигнатите положителни резултати и по моя молба ми изпрати начина на изпълнение на процедурата.

148 comments

1 марианна { 05.10.10 at 14:05 }

Само искам да добавя, че съществува абсолютно същата руска народна рецепта за лекуване на подобни оплаквания. Това което руснаците правят след една такава процедура, е да си сложат по половин разрязана скилидка в по всяка ноздра, защото тогава носа е отпушен и вдишването на чесновия аромат също действа като антибиотик и дезинфекцира синусите.

2 Пламен { 05.10.10 at 15:14 }

Много хубаво, но мен ме е страх. Аз имам синузит от супер много време и винаги ме е било страх да го лекувам (чрез пункция най вече) … Ще е добре Петко да остави някакъв комент и да ни успокои нас страхливите :)))

3 Алекс { 05.10.10 at 15:49 }

Няма нужда Петко, да ви успокоява. Става дума за пчелен мед, едно от най-полезните неща на земята :)) Метода е мноооого стар и бабешки ! Най-важното РАБОТИ.

4 Христо Дешев { 05.10.10 at 17:51 }

Марианна, като спомена за скилидките чесън в носа се сетих, че знам от жената друга народна рецепта.

Изстисква се сок от лук и се разрежда с вода. От това нещо се капва по няколко капки във всяка ноздра. Отпушва всичко на момента!

Аз изстисквам сока на сокоизстисквачката на кухненския робот. Само да предупредя, за хората, които ще го правят за първи път, да внимават и първо да го разредят с повечко вода. Ако е по-концентрирано, направо си боли :-).

Поздрави.

5 Petko { 05.10.10 at 19:19 }

Марианна, това което казваш е много интересно. Ще го пробвам още тези дни 😉

Пламене, правили са ми пункция. Много е неприятно. За да не стигнеш дотам, слагай мед в носа 🙂

Алекс, методът е наистина много стар и бабешки. На мен ми го казаха стари хора от едно пловдивско село преди 14-15 години. Но тогава бях малък и се лигавех, че нали боли все пак. Чак сега го оцених. Трябва да проверя хората живи ли са, че да им кажа едно „Мерси“. Нищо случайно няма на този свят 🙂

Христо, браво! Ще тествам и твоите методи 😉

6 марианна { 05.10.10 at 19:34 }

Този метод е изпробван лично и няма защо някой да се страхува от него:) Много помага при настинка и замръзване, но дори и при това време е подходящ, особено ако се комбинира с пиене на гореща вода и парене на краката с гореща вода. Ако всички тези процедури се направят, със сигурност мога да кажа, че на човек му минава не само настинка, но и грип. И това го правят хората не само в България, но и в отдалечените и много студени ширини на Сибир.

7 Андрей { 05.11.10 at 5:44 }

А какво ви е мнението за прочистване на носа със солена вода?
Вкарва се солена вода в едната ноздра и се изплюва. После в другата. По аптеките се продават спринцовки от 60 мл. пригодени за целта.
Аз го правих преди няколко години и за мое учидване не беше никак неприятно, за разлика от това да ти влезе вода в носа при къпане в басейн или в морето. Спомням си, че резултата беше добър – носа ми се отпуши и изчисти добре.

8 Христо Дешев { 05.11.10 at 8:26 }

Андрей, за джала нети ли говориш: http://en.wikipedia.org/wiki/Neti_(Hatha_Yoga)?

И аз съм опитвал с подръчни материали, и сякаш върши работа като го правиш редовно. Все се каня да си потърся истинска нети „каничка“ и да я държа в банята при нещата за сутрешна хигиена.

9 черен гарван { 05.11.10 at 13:10 }

Защо пък трябва 1 седмица да се прави? Не се ли прави еднократно процедурата? Щото нали викате, че боли…. то 1 път да го изтраеш добре, ама 1 седмица…. пък и от много духане на носа, няма ли да се спука някой капиляр примерно, или нещо от сорта? :/
Също да питам, понеже пише на горните дихателни пътища – това значи ли, че помага и за бронхити, щото аз често ги хващам разни бронхити …. ? 🙂

10 Petko { 05.11.10 at 17:11 }

Андрей, това със солената вода и спринцовките не ти го препоръчвам. Вкарваш насилие. Създаваш изведнъж налягане, особено ако натиснеш по-силно. Пък и 60 мл са нищо работа.
Както казва Христо, намери си каничка(нети) и с нея си направи качествена промивка. Обикновено са с обем 300-400 мл и като я напълниш с половината течност промиваш едната ноздра, с другата половина и втората ноздра. Важно е да се спомене, че като вкарваш вода в едната ноздра, трябва да изтича през другата, а не да пада в гърлото. Процедурата джала нети е описана прецизно тук –
http://www.yogabg.com/read.php?name=%D8%E0%F2%EA%E0%F0%EC%E8%20&lang=bg
Който има опит с джала нети със солена вода, нека опита и с урина. Уникално е!

Черен гарван, дори седмица е малко като продължителност. Десет дни е оптимален вариант, но все пак е много индивидуално. Зависи от куп фактори:
– склонност на организма към образуване на слуз;
– чести инфекции на горните дихателни пътища(синузити, ринити, фарингити, отити);
– начин на хранене(ако консумирате много млечни, то тогава се задръствате със слуз).
При по-тежки случаи, когато се налага пункция, т.е. направена е рентгенография, която доказва, че синусите са пълни, то тогава процедурата се прави два пъти дневно(сутрин и вечер) в продължение на 15 дни. Другият вариант е сутрин джала нети, а късно следобед прочистване с мед. Не си пречат двете процедури, стига да има поне 6-7 часа между тях. Казвам го от опит 🙂
Десет дни не са прекалено много. Аз го правих 9 дни всеки ден, и сега продължавам през ден. Само през първата седмица изкарах малко над литър секрети! Тоест от еднократно слагане на мед, смисъл няма.Нали знаеш афоризма “No pain, no gain” – Без болка няма напредък! Боли, защото наистина се чисти нещо. Иначе знаеш алтернативата – лекарствата. Пиеш си ги и не те боли…е, да
организмът ни става като кошче за боклук, но… всеки сам прави избора си 🙂

11 albena { 05.12.10 at 10:51 }

Здравейте! Чудесна информация! В момента съм в разгара на сенната хрема и пети месец бременност, но мисля след като премине сенната хрема след около месец да пробвам прочистването. Искам да попитам процедурата само една седмица ли се прави? И по веднъж на ден ли?
Поздрави,
Албена

12 Ortodoksalen_A { 05.12.10 at 11:03 }

Когато се възпалят синусите, то най-вероятно млечният секрет от женски добитък или зърнените храни идват в повечко. След като се спрат за 2-3 месеца ако пак има възпаление минаваме на план Б. Той включва да се провери дали не става на въпрос за алергия от нещо ( нафталин, домашен прах, зъбни пломби, друго ).
Смъркането на сламено жълтата течност сработва добре. Също толкова добре като течност от колоидно сребро, избиваща възпалителните микроорганизми.

13 4o4i72 { 05.12.10 at 12:01 }

Здравейте!
Аз този метод го знам отдавна, но едва днес реших да го провам.
Определено действа. Както бях хремава и ми беше пълен носа, сега дишам свободно. Ще го правя 1 седмица.

14 Petko { 05.13.10 at 0:31 }

albena, пробвай една седмица и накрая реши дали да го продължиш с още 2-3 дни 😉

15 albena { 05.13.10 at 11:06 }

Благодаря, Петко! Ще пробвам обезателно в момента в който алергията намалее! 🙂

16 нели { 05.13.10 at 22:51 }

здравейте,и аз ще споделя с вас един метод,който съм изпробвала и наистина има ефект.каза ми го една баба от банско преди много години,когато видя как кихам и ми е запушен носа.разрязва се една глава стар лук на 4 и се взима само най-малкато част от средата.слага се във всяка ноздра по едно такова парчемце и се започва силно вдишване.от изпаренията започва силно отделяне на секретите,кихане и др.подобни.когато вече не се усещат изпарения,се сменят с други парченца или се повтаря след време.аз съм доста издържлива и даже си срязвам малко парчето,за да люти повече и да има по-силен ефект.правила съм и със сок от лук,като аз не го разреждам.наистина усещането в първия момент е много силно,но и ефекта е много бърз.всеки трябва сам да си прецени дали може да издържи.със солена вода ефекта е също много голям,а и с урина.аз откакто правя клизмите с урина по малахов вече нямам секрет от носа.благодаря на всички за идеите.

17 renki6 { 05.19.10 at 6:18 }

Това с меда е „страшна работа“!Вчера следобед ми се появи неприятно дращене в носоглътката.Сякаш нещо е залепнало и ни на вън,ни на вътре.При мен това винаги е първи признак,че ще се разболявам.Неприятна работа!След като изпих около литър чайове с мед и си легнах,сутринта се събудих със същото гадно усещане в носа,придружено с нови симптоми-храчки,сополи и други чудесии.Въпреки ,че и мен ме беше страх от болката,реших -„сега или никога!“И о,чудо!Моментално се освободих от всичко-секрети,дращене,налепи-всичко отплава в канала.А що се отнася до „болката“,изобщо не бих я нарекла така.По скоро е леко парене.Бих сравнила усещането с това,като при инхалация.Мога да си правя процедурата на всеки час ,без никакви задръжки и притеснения,но не знам,има ли смисъл.Така че,който се нуждае от успокоение,ей го на!И ако все още някой го е страх,нека първо пробва с по-малко количество мед,за да пробва усещането,а като се успокои,да слага повече.Аз лично се радвам че се престраших да пробвам,и вече съм „фенка“.

18 Андрей { 05.20.10 at 11:47 }

Да, Христо, това е. Знаех, че е някаква йога техника, но не съм запознат нито с йогата нито с терминологията там.
Благодаря Петко! Ще имам впредвид препоръките ти следващият път, когато реша да си чистя синусите.
Паздрави!

19 swi { 06.04.10 at 9:04 }

Здравейте.
Искам и аз да споделя 🙂
Та, аз по принцип имам проблеми с носа. Пролетта и лятото става най-зле и в този период ми се налага постоянно да си слагам капки, за да мога да дишам 🙂
Та, вчера реших да пробвам този метод. Направих топчета от мед, сложих ги в носа и легнах. След малко (както пише и по горе) започнах да усещам движението му надолу и започна забавата.. Парене и болки в синусите, като при мен вляво доста по-силни (явно там са ми по-проблемни). Започна едно обилно сълзене на очите. Почервеняха ми здраво – пак – особено лявото.. и болката и паренето се усилваха и ставаха все по-непоносими.
Мисълта ми е, че явно колкото по-тежко е състоянието, толкова по-сериозни са усещанията…
Накрая започна едно хубаво духане на носа. И така… Но носът ми си е все така зле… Може би моята причина за проблемите ми със синусите и носната лигавиза е сенна хрема или алергични взаимодействия по някакъв начин и едно прочистване на синусите, за съжаление, няма как да ми помогне в моя случай..
Не знам дали ще има ефект ако повторя процедурата още няколко пъти. Но и не смея отново 🙂
Поздрави и приятен ден!

20 Ками К { 06.04.10 at 11:23 }

swi, не е достатъчно да бъде направена САМО ЕДНА процедура. Трябва да се направят процедурите 10-ина дни, защото цялата слуз не може да се изчисти само за един ден – колкото по-сериозни проблеми имаме, толкова по-дълго ще трябва да продължиме. Най-добре е след като се приключи с меда, да се започне с друга процедура за още по-пълно изчистване ( а може и да се правят паралелно ) – нагревки на главата, билкови парни бани, обливания с вода, използване на урина, произнасяне на определени проивеждащи вибрации звукове. Добре е да ги правим, докато продължи да излиза секрет, но за да се прочистят максиларния синус и челната кухина от пресованата в тях слуз ( желе ), трябва да се минат всичките етапи на прочистване. И всички тези процедури са ни необходими, за да може да се разреди слузта – да я омекотиме.
Успех и не се отказвай, защото има смисъл и тялото ти ще бъде безкрайно благодартно за положените усилия 🙂

21 barad { 07.12.10 at 21:27 }

za sinuzit koe e nai efikasnoto sredstvo za iz4istvane i lekuvane?tova li sa na4inite med ili solena voda prez nozdrite?

22 kometa { 07.12.10 at 22:36 }

Опитах днес процедурата с прочистването. Уж нямам проблеми със синусите, а ме боля страшно много . И аз имах обилно сълзене на очите. Изплюх доста слуз, но после носът ми остана запушен, а не беше така преди да започна. На какво се дължи? Дали ако продължа, ще бъде все така, защото е доста некомфортно. Иска ми се да направя прочистването минимум десетина дни, но не знам пък дали няма да предизвикам някакъв обратен ефект.

23 sunny { 07.13.10 at 1:05 }

kometa, и при мен беше така в началото. Реших да изпробвам процедурата, когато бях хремава- в резултат носът ми се отпушваше за малко, изкарвах сума ти секрети и после пак се запушваше. И то така, че не можех изобщо да дишам. Правех го сутрин и вечер и ставаше все по- лошо. В чудо се видях- бях по средата на плодово- чаен режим и не можех да приемам никакви други лекове, освен природни. Пункция нямаше да дам да ми правят в никакъв случай, капки за нос от аптеката /каквито и да са/ нямаше да използвам категорично! И тогава реших да комбинирам- парна баня с евкалиптово и ментолово масло, горещи кърпи на челото и синусите и промивки със солена вода- джала нети. И така- сутрин и вечер парна баня, мед само сутрин, а през деня промивки през два- три часа. И за няколко дни се оправих. А ми беше много зле, не можех да дишам изобщо, особено през нощта, бях възпалила синусите много сериозно. Честно казано, по едно време се бях отчаяла. Но с малко повече упоритост и вяра се справих.
Пожелавам ти успех и на теб. Освен това, при теб проблема не е така сериозен. Може би, ако го комбинираш с промивки със солена вода ще се справиш по- бързо с изчистването.

24 kometa { 07.13.10 at 12:51 }

А, при мен нещата се отпушиха на сутринта – не знам каква реакция стана, но това ме събуди- силна кихавица и като се почна……………Сега пак на моменти се запушва, изхвърлям слуз, после съм ок и така – явно това е ефект от започналото очистване. Смятам да продължавам, тъкмо се бях отчаяла и щях да грабна капките от аптеката.

25 barad { 07.13.10 at 18:43 }

Petko,i antibiotici i spreove i promivki na nosa a sinuzita ne mi minava.vseki den me boli glava a zimata be6e ne6to stra6no,i o4ite i glavata.samo s med 6te mine li tova i dali se lekuva 100%?ako nqkoi znae drugo da pomaga:)

26 Petko { 07.13.10 at 22:50 }

barad, 100% може да се излекува, но не е никак лесно. Аз се лутах 14 години, докато не намеря решението за моя случай. Видовете синузити и симптомите към тях са десетки на брой.
Трябва да вземеш решение дали ще се лекуваш според съвременната медицина, или ще пробваш някои от нашите алтернативни методи. В първия случай не мога да ти помогна. Но ако си решил да кажеш „Не!“ на лекарствата, тогава ето какво ти предлагам. Опитай с промивки(джала нети) на носа 2 пъти дневно и веднъж капване на мед в ноздрите.
Но е нужно и друго да знаеш. Добре е медът да е екологично чист. Трябва да се наблюдаваш да не би да имаш алергия от него(все пак медът е силен алерген).
Ако обичаш ми напиши точната си диагноза. Синузит е твърде общо понятие – дали е максиларен, фронтален, пан. Какво показва рентгенографията? Има ли течност в тях? Носната преграда ОК ли е?
Важно е да ограничиш силно млечните храни, заради многото слуз, която вкарват в организма.
Отпушвай носа с джала нети и слагай мед, но внимавай и да не пресушиш много лигавицата на носа и гърлото 🙂

27 barad { 07.14.10 at 13:13 }

na rentgenovata snimka qsno se vijda 4e desniq mi 4elen sinus e zapu6en.li4niq lekar mi izpisa antibiotici kapki no ni6to ne se polu4i.

28 barad { 07.14.10 at 13:23 }

Petko,zabravih da ti kaja 4e prez zimata mi te4e6e gnoi ot nosa mnoga vreme.

29 Petko { 07.14.10 at 18:06 }

Не съм лекар, а и нямам техния опит в лечението на различни оплаквания, причинени от синузит. Но все пак на твое място бих опитал интензивно прочистване на синусите с джала нети, но не със солена вода, а с урина. С урина е доста по-ефикасен метод, а щом имаш гной, то значи ти трябва „тежката артилерия“ 😉
Но урината е необходимо да е чиста. Значи да не си се хранил известно време с животински храни(месо, яйца, млечни), а и да си правил прочиствания на организма. Ето как нещата са свързани.
Независимо от конкретния случай, човек е необходимо да реши по кой път ще върви – този на лекарствата, или природният. Ако е природният метод, то нека се откажем от животинските храни, а и от всичко химическо и изкуствено(Е-та, овкусители, ГМО, подобрители, стабилизатори и т.н.).

barad, малко се отклоних, но е време да решиш как да живееш. Ако е по природния път, то прави 2 пъти дневно джала нети с урина(задължително първия път използвай сутришната урина), и веднъж на ден капване на мед. Ако медът не ти понесе(много ти запушва носа, или кихаш прекалено много), то замени меда с нещо също изключително ефективно – инхалациите. Те помагат доста за отпушването на синусите и дренажа им 🙂

30 barad { 07.14.10 at 19:38 }

Blagodarq Petko,6te se vuzpolzvam ot suvetite ti:)

31 Dif { 07.14.10 at 22:01 }

Имам въпрос свързан с изпълнението на процедурата. Усещам че медът се стича по носоглътката и причинява доста силно парене и дразнене там, но не съм сигурна, че стига до синусите, което всъщност е целта, въпреки, че го правя в легнало положение. Има ли някаква по специална техника или това, че се стича по носоглътката е достатъчно да започне няккаво прочистване на синусите? И още един въпрос имам към Петко 🙂 – Тъй като и аз съм с крива носна преграда, от което много често ми се запушва носа и се чудя хората, които са си правили операция дали дишат по-добре от преди (чудя се да наблегна на джала нети и мед или първо операция и после да мисля за синусите…) Благодаря предварително 🙂 М/у другото прекрасен сайт Мер, поздравления!

32 desi_sunshine { 07.15.10 at 16:12 }

Привет! Вече пробвах с меда, който имах наличен. Доволна съм, но все пак твърде малко секрети (храчки) извадих. Той е течен, трябва да си взема захаросан и да видя дали ще е по-различно.
Пиша ви да питам за джала нети – не е ли по-добре да използвам урината на 2.5 годишното си дете, вместо моята? Женската урина, знаем, съдържа много други секрети и не мисля, че едно прецеждане ще е достатъчно, та някак не ми се връзва да си ги вкарвам в носа.
Откак се помня си имам ринит и по малко ми тече носа, дори и летем, но положението сега е по-сериозно – твърде непроходимо ми стана в носоглътката и става взе по-зле (вече повече от месец). Не съм правила изследвания, още съм кърмачка и не ми се занимава с диагнози (ренгени) и традиционни лекарства.
Също не разбрах колко често мога да правя процедурата с меда – не ми се стори толкова нетърпимо, не съм усетила и някакви негативи след 1 процедура само, но все пак споменахте да се внимава да не се пресуши лигавицата, особено, ако се съчетава и с джала нети?
Благодаря ви предварително за отговорите!

33 Petko { 07.15.10 at 18:51 }

Dif, всичко е както трябва. Щом усетиш меда в гърлото, значи е минал вече и през синусите. В този момент(когато меда е в гърлото) трябва да станем и да отхрачим всичко, което изтича. Тоест лежането е само някакви си 3-4 мин. – време в което медът се стопява от телесната температура и потича по каналчетата.
Ако операцията по изправянето на носната преграда е направена компетентно, то дишането става много по-качествено. Променя се дори качеството на живот. Казвам го от личен опит. През 2005 г. ми направиха девиацио и оттогава не съм имал безсънни нощи, в които да не ми стига въздуха или подобни мизерии. Единственото за което съжалявах тогава беше, че не съм се оперирал по-рано. Но пак казвам – нужен ти е добър специалист хирург УНГ 🙂

desi_sunshine, пробвай процедурата със екологично чист захаросан мед. Захаросаният мед има много по-силно остъргващо действие и затова боли повече.
За урината – дали твоята или на детето, не съм компетентен. Нека пише някой, който има опит. Но съм сигурен, че няма проблем да е с твоята си, стига тялото ти да е чисто от животински шлаки.
Пробвай по веднъж на ден да слагаш мед, в продължение на 10 дни. Може и джала нети, но нека има поне 3-4 часа време между двете процедури.
Джала нети не се прави непосредствено след хранене или преди сън!
Наблюдавай се как се чувстваш през тези дни и лигавицата да не пресъхва. Обикновено, когато започне да попресъхва, се чувства лека болка в гърлото или сърбеж в носа 🙂

34 Dif { 07.16.10 at 16:30 }

Петко, благодаря за бързият отговор 🙂 Ще продължа с меда, а като отмине жегата ще направя операцията (наистина е ужасно да се будиш от лиспа на въздух 🙁 )
Поздрави и приятен ден 🙂

35 kometa { 07.20.10 at 10:52 }

Пак да питам и аз – вече 6 дни правя процедурата с меда, до снощи всичко беше перфектно. Чувствах се прекрасно, дори сутрин нямам никакви сухи налепи в носа, което е често явление при мен. Но от снощи пак така ми се запуши носа, че имах чувството, че ще ми се пробият синусите. Не знам на какво се дължи, но не съм спала цяла нощ – дали е заради пресушена лигавица, не знам . Днес все още едвам дишам. Чудя се да спра ли за сега , докато се оправя, или да продължа с меда за още 3-4 дни?

36 Petko { 07.20.10 at 21:59 }

По-добре спри. Трябва сама да имаш сетивност за това дали лигавицата ти е суха. Ако носът продължава да е запушен, пробвай с джала нети и ще се отпуши 😉

37 Цеци { 08.11.10 at 0:58 }

Здравейте приятели,

Искам да споделя и моят опит в тази насока. Най-добрият метод който съм открила за отпушването на синусите е клизмата. От нея по-приятен и по моментално-действащ начин няма. Защо клизма? Защото слузта се формира в червата, в последствие от това което ядем. Ако се храним със много зърнени храни, те са силно слузообразуващи и винаги ще се запушим. Това важи за всичко съдържащо нишесте, като картофи, царевици и т.н. Защо се образува слуз в носа почти моментално след това е защото всеки орган е огледало на друг орган и кухините в главата са отражение на червата. Какво става; опушиш ли червата, отпушва се носа и колкото по-добре се прочистят червата, толкова по-добре синузите ви ще се прочистят и аз казвам моментално. Не се чака, става на момента. Аз използвам клизма от 10 години и това е единственото ми лекарство. Клизмата е в състояние да ви излекува от всичко, стига да знаете как да я използвате правилно. Аз използвам двулитрова американска. Другото много важно нещо е да нямате мъртви зъби в устата си – такива на които са им извадени нервите – те причиняват силни възпаления в кухините понякога, което вече трудно би могло да се предотврати с каквото и да било освен с изваждането на въпросните зъби. Цеци neprotivo@yahoo.com

38 green flower { 08.24.10 at 23:07 }

Привет,
а откъде се купува каничката нети… Върти ми се, че имаше такъв въпрос и отговор :), но нещо не го намирам нито тук, нито във форума?!

39 Диди { 09.08.10 at 8:42 }

Здравейте!
Аз също имам проблеми с носът и гърлото, но при мен причината е работата – работя на поялник и използвам често различни лепила и бои. Скоро ходих на лекър и тя ми каза че лигавиците на носа и гърлото са силно зачервени и сухи, изписа ми нещо за гъргара и витамини и ми каза по 5-10мин. сутрин като стана да се жъбуря със зехтин (доста е гадно). На скоро почна и носът да ми се запушва особено вечер преди лягане. Може ли да ме посъветвате какво още да направя и дали да пробвам методът с меда, тъй като лигавиците са ми доста сухи?

40 Petko { 09.10.10 at 1:18 }

Диди, не бива да пробваш с мед, понеже още повече ще ти изсуши лигавицата.
Пробвай повече течности да поемаш, а също и студенопресовани масла.

green flower, пиши ми на мейла(има го във форума), ако искаш да ти пратя каничка. Иначе трудно се намира. Някъде в София имало, но на мен ми ги носят познати 🙂

41 Диди { 09.10.10 at 21:02 }

Здравей Петко, пробвах с меда и честно казано усещам лека болка само в едната ноздра и леко временно запушване смед това, но в никой случай не се чувствам по – зле. Не успях да откря мейла ти, тъй че ако имаш как напиши ми го и ще ти опиша точно какви са ми проблемите 🙂

42 Petko { 09.11.10 at 1:31 }

Мейлът ми е pgatov@gmail.com 🙂

43 Radka Toncheva { 10.18.10 at 5:56 }

Здравейте, меда се усвоява по-лесно, когато е смесен с вода, за прочистване на ноздрите и синусите всекидневни промивки с вода, в която е разтворена сол и сода бикарбонат, слага се в шепата и се смърка, препоръчвам на хронично болните и със синузит да смесят нишадър и лимонтозу по 1 чаена лъжичка в 100мл зехтин да се ръзбърква преди употреба и да се намазват ноздрите с памучен тампон, не е толкова приятно, но чисти яко. Ако имате алергии, пийте чай от фий, 3 суп.лъжици на 1 л.вода, пошете ми за повече подробности, или тел-0888439093, не съм лечителка, певица съм и рецептите са лично приложени.с удоволствие ги споделям.

44 Екатерина Атанасова { 10.27.10 at 19:13 }

Може и някой да го е споменал по-нагоре, но медът е добре да се смеси с масло, това ще елиминира болката от стичането на меда в синусните кухини. Срещала съм рецептата и само с масло, действието му е овлажняващо лигавиците, които много силно изсъхват при възпалителни процеси. В комбинация с меда е най-добре.

45 Жени { 11.16.10 at 15:03 }

Здравейте, искам да споделя и моя опит в медолечението. Никога не съм имала каквито и да било проблеми със синусите, до това лято, когато получих силно възпалени, до невъзможност да дишам. След много лутане, смъркане на морска вода, антибиотици и други, реших да опитам с прополис /пчелен клей/. 30 грама качествен прополис се настъргва на ренде и се смесва със 100 грама 95% спирт от аптеката. След 5 дни чистия разтвор се отлива , а утайката се изхвърля. Оттук насетне има два варианта. Първо – 5,6 капки тинктура се смесва със същото количество вода /в малка чашка/ и с пипета разтвора се поставя в двете ноздри последователно. Втори начин – смесват се равни количества тинктура с глицерин и в носа се накапват по 4,5 капки 3 пъти на ден. Аз лично приложих първия начин. Малко е гадно, но ефектът е моментален и безотказен. Важното е, да не се прекъсва след рязкото подобрение, както направих аз. От тинктурата може и да си вземате профилактично по 20,30 капки дневно, разтворени във вода или сок. Има силно бактерицидно действие и ще забравите за грип, гъбички и настинки. Важното е да не се забравя, че тинктурата е с 95 градусов спирт, разреждайте с вода, за да не се изгорите.

46 Alyzea { 11.28.10 at 19:21 }

Здравейте, започнах процедурата с меда от 2-дни, и болките са адски.От 4-ри дни правя промивки с вода сол и сода и пия Цитросепт, но въпреки това съм много зле. Искам да попитам като ми се запуши носа много(чак до гърлото) и не мога да дишам, може ли да се пръснат някакви свиващи какпи, в смисъл пречат ли на процедурите с мед и промивките.Защото е нещо ужасно, не мога да дишам, гърлото ми пресъхва и се задушавам?
Благодаря предварително.

47 Alyzea { 11.28.10 at 19:40 }

Пак съм аз 🙂 . Усетих се, че почти нищо не написах за състоянието си. Но ми е супер гадно и изобщо не ми се пише. Септември изкарах доста гадна форма на синузит(за първи път), и за съжаление лечението завърши с АБ. Понеже не знаех някой неща за меда и си помислих, че се влошавам и затова се стигна до АБ.Но сега съм твърдо решена да не го пия.Всичко започна с обща отпадналост преди преди 5-6 дни и аз си пия фервекс и аспирин и не се усещам.Преди 5 дни започна хрема,която лекувах с капки от клеева т-ра и капки сребърна вода.На другия ден бях по-зле и започнах лечението описано по-горе и инхалаций с билки веднъж на ден(секретите от носа са гъсти, зелено-жълти).Започнах да ям само плодове, и чайове, + моркови и мед. Ходя и на работа и не мога постоянно да се лекувам, затова питах дали е проблем като ми се запуши носа много да пръсна какпки, защото, не мога да дишам.Забелязах, че след меда, започва една силна болка в главата и по-възпаления синус, в моя случей е десен максимилиарен.Но предния път имах зор и с левия и сега и той ме наболява, а на всичкото отгоре и фронталнита ме почнаха, особено след топла бяня или парна баня.Като цяло чувствам обща отпадналост и ми се иска да лежа постоянно, но няма как.Работата ми е с клиенти и не мога да отсъствам.Та ако може някой (или самият Петко) да ме насърчи малко дали наистина се влушавам или меда започва да действа, ще съм много благодарна.

48 Даниела { 11.28.10 at 21:26 }

Здравей Alyzea, опитай също и лечение с хрян- помага много, особено при синузит…настъргваш пресен хрян около 1 см. на дъното на чаша и дишаш изпаренията…няколко пъти на ден…Също така опитай и прочистване с хрян и лимон, да ядеш по една лъжичка на ден.

49 Alyzea { 11.29.10 at 19:47 }

Здавейте. Моля някой да ми каже тази постоянна болка нормална ли е, защото направо е нечовешка.Снощи взех хексалгин на капки и днес следобед също и даже и с него болката не минава.Болката е във фронталните и максимиларните синуси. Това е нон-стоп, а след процедурата с мед става още по ужасяващо. А и друго което забелязвам, че секретите не излизат толкова много и често както другите хора по-горе описват.Това означава ли че синусите ми са запушени?Ако след още ден- два няма подобрение да прекратя ли? Моля някой да ми пише, защото съм отчаяна.

50 Alyzea { 11.29.10 at 22:26 }

Извинявам се за „маклимилиарния“ синус, но снощи бях адски зле, когато го писах, и много не ме слушаше главата.

51 Poli { 11.29.10 at 23:47 }

Здравейте, и аз имам синузит. Основно е фронтален. Пробвала съм всички познати методи: мед, хрян и черен пипер, клеева тинктура, синапено семе, хомеопатия. Проблемът е, че абсолютно нищо не изкарвам. а синусите ме болят.

за сега имам облекчение от промвките с морска сол и йога дишане.

52 Poli { 11.29.10 at 23:52 }

забравих да кажа, че аз приемам Цинабсин и съм доволна, както и Геломиртол – това са билкови хапчета. но те само облекчават, а аз искам да се отърва от тази гад.

53 Petko { 11.30.10 at 2:44 }

Alyzea, извини ме за късния отговор. Мисля, че смесваш много видове лечения – медикаментозно, това с меда и друго с вода и сол. Щом си на това болезнено положение с меда, по-добре го спри. Ако не ти изсъхва лигавицата, продължи с промивките с подсолена вода. Ако имаш такова изсушаване, то пробвай тук, където пише Нети с масло –
http://www.swamidevmurti.org/page1_3.html

Poli, при теб единствено болка в синусите ли има? Пробвай с Нети с масло(виж горния линк) 😉
А рентгеновата снимка какво показва? Има ли гной или някаква друга течност?

54 Poli { 11.30.10 at 14:00 }

да, болката е в синусите. Основно по веждите и скулите, както и по носа. По-силна е от ляво. Правила съм снимка преди години и имаше повече секрет от дясно. Странното е, че повечето хора казват, че изкарвали гной и секрети, а аз почти нищо не изкарвам.

и маслото съм го правила, само че съм забравила да го спомена.

55 Poli { 11.30.10 at 14:39 }

Бях чела някъде, че не е добре едновременно да се третират и двете ноздри. Тоест единия ден се слага мед, масло или каквото слагате в едната, на другия – в другия. Не мога да се сетя, каква конкретно беше причината.

56 Petko { 11.30.10 at 20:44 }

Не съм запознат с това за едновременното третиране.
На твое място бих направил рентгенова снимка, за да има яснота около това огнище. Като цяло бих минал на сурова храна, или най-малкото да спра веднага с млечните храни. Нужно ти е адекватно лечение, което обаче не мога конкретно да препоръчам, защото не ми казваш диагноза.
Процедурата с маслото как ти понесе? По-добре избягвай няколко вида процедури по едно и също време 😉
Пиши тук или на мейла ми – pgatov@gmail.com

57 Poli { 11.30.10 at 21:11 }

Петко, аз проблемът със синузита го имам от около 14 години. Първоначално приемах антибиотици, които ми решаваха проблема за около 5-6 месеца, но по-късно това време се скъси до месец-два. Така че изоставих АБ. Правила съм повечето „бабини рецепти“, вече не знам, какво не съм слагала в носа си. От известно време правя промивките с морска сол. За себе си открих, че гнойта се оттича след затопляне, обаче още не съм открила достъпен уред за по-продължително нагряване – номерът с гореща морска сол или варени яйца е с краткотрайно действие.

Както казах болката е по веждите и скулите, понякога ме болят и зъбите, а когато стане много зле получавам и пробождания в задната част на главата. Понякога гълтам гной и секрети. За това съм сигурна, че имам гной, но почти не я изкарвам през носа.

58 Petko { 12.01.10 at 19:34 }

Поли, щом има гной, то нещата са сериозни. Предполагам знаеш какво се случва, когато си гълташ гнойта. Увреждаш си необратимо сърцето, бъбреците и всички вътрешни органи. Това е причината при гноен синузит УНГ специалистите да правят по две до три-четири пункции в рамките на няколко седмици.
Замисли се върху храненето си. То е първопричина за твоите проблеми. Когато четох постовете ти, се сетих за моя синузит. При мен разликата е само, че не съм имал никога гной. Пак 14 години, пак занижено качество на живот – трудно дишане, трудно спане, много болки, разходи, куп отрицателни емоции…. дори депресивни състояния.
Мога да ти препоръчам инхалации, които силно затоплят и овлажняват проблемните зони, но за да премахнеш причината, е нужна радикална промяна в храненето – никакви животински храни(месо, риба, яйца, млечни продукти), шоколади, сладки, бяло брашно, бяла захар, бяла сол, всички полуфабрикати. Нужно е да се изкара пикочната киселина извън тялото, а тя влиза чрез животинските храни. Самите млечни храни пък пряко и бързо пълнят синусите със слуз, секрети и пламват огнищата на всякакви възпаления. Моята рецепта за пълно излекуване е суровоядство+йога+очистителни процедури. Ето една статия на тази тема –
https://www.zemianazaem.com/archives/150
И все пак пробвай с инхалации с лайка, два пъти дневно по 10 мин. На мен последните пъти ми помагаха повече от антибиотиците(последните 2-3 години почти не ми помагаха) 🙂

59 Poli { 12.02.10 at 20:34 }

Ok, месрси за съветите:)

60 Poli { 12.02.10 at 20:46 }

Ok, месрси за съветите:) но аз пъс съм против ограничаването на храната:) смятам, че всеки вид храна е полезен за човека в умерени количества. Относно очистването аз правя 3 дневна детоксикация всеки месец и понякога плодово-оризов ден.

61 Petko { 12.03.10 at 18:08 }

Поли, ти си знаеш. Няма по-вреднен начин от всичко да се яде по малко. Виждаш, че тялото ти реагира с болест, явно това е стрес за него. Очистващи процедури или детоксикация не се препоръчват при консумация на млечни и месни 🙂
Но няма да спорим. Успех със синузита 🙂

62 Poli { 12.03.10 at 19:21 }

Само един въпрос: Ти излекувал ли си твоя синузит?

63 Alyzea { 12.03.10 at 23:39 }

Аз искам да попитам след като не трябва да се консумират животински храни и мазнини, защо се слага масло в носа? То нали е от животински произход. Не предизвиква ли образуването на гной?

64 Petko { 12.04.10 at 0:21 }

Да, Поли, излекувах го напълно. И не само това. Излекувах и подобни проблеми на други хора. Суровоядството е безотказен метод. Мога да ти пратя книги издадени в София през 1927 и 1931 г., в които се пишат точно тези неща, които се засягат в този сайт. А нещата са толкова лесни, прости, не изискват никакви финансови средства, а само малко воля.

Alyzea, това с маслото е по аюрведична рецепта, но се прави с пречистено масло, т. нар. ГИ. И се слага в носа, т.е. дава се за локално лечение, а не за хранене 🙂
Ограничаване на храните има само при всеядството. Когато минем на растителна храна откриваме толкова нови неща, които се оказват, че цял живот са били под носа ни.
В момента имам пациент, който се изчиства и открива света след 47 години на всеядство. Ако знаеш какви признания чувам… как се възхищава на живота извън Матрицата 🙂

65 ortodoksalen_A { 12.04.10 at 2:24 }

Започвам да съжалявам за липсата на синузит за да започна да си слагам неща в носа, на които не им е мястото там. Някой знае ли как да се заразя със синузит. Яденето на пържоли, сладолед и много обикновен шоколад с маргарин не дават резултат. Дори бягането вечер докато вали през декември в морската градина без шапка и гол до кръста не дава резултат. Отчаян съм вече. Мили хора помогнете да се разболея от синузит за да ме светнат в големия кеф на индийската клош матрица.

66 Poli { 12.04.10 at 15:21 }

Petko, искаш да кажеш, че обикновеното краве масло не върши работа, така ли? защото аз само такова ползвам.

Ортодиксален, ами пожелавам ти за Коледа да се сдобиеш със синузит и да се присъединиш към групата. Да знаеш изключителен кеф е нонстоп да те боли главата и да се чудиш, къде да се денеш. Не знаеш, какво изпускаш.

67 Alyzea { 12.04.10 at 20:09 }

А от къде да го намеря това масло Ги ? Продава ли се? Или се добива по някакъв начин? Моля обясни ми ако е удобно, защото аз твърдо съм решила да се излекувам. Спряла съм напълно млечните продукти от около 12 дни, и предимно се храня със сурова храна. Спряла съм пшенич. произведения и месото …. но въпреки това болките продължават, не са чак толкова жестоки като в началото, но боли и лошото е ,че не се чистя чак толкова, колкото описват всички.По малко и трудно.Явно имам стари гнойни огнища, които за позасъхнали и трудно се чистят.От 2 дни започнах пак с меда и болката пак се усилва.Най добре се чувствам от промивките на носа с вода и сол и инхалацийте.Но много ми се запушва носа, всеки ден почти постоянно и през нощта също.Незнам това как да предотвратя, понеже както споменах по-рано работя и с това ми е протака лечението.

68 Poli { 12.04.10 at 20:39 }

Alizea, напиши в тубата или кутията ГХИ и ще видиш, как конкретно става. Принципът е разтопяваш на огън краве масло, докато заври и образува пяна. Пяната се отстранява, а останалата част се прилива в съд /примерно буркан/. И аз като теб почти нищо не изкарвам, но когато се загрея започвам да изкарвам малко слуз и гной. Най-вероятно синусите ти са затворени.

http://zdraveya.com/ghi.html

69 Alyzea { 12.04.10 at 23:41 }

Ок много благодаря за инфото. 🙂 Ще го пробвам дано ми се отпуши носа. А колко капки в ноздра се слага и само вечер или няколко пъти на ден?
А за загряването го прекратих, защото знам че от топлото може да стане по-зле,… и при мен така става като се затопля, било то с компрес или топъл душ.

70 Petko { 12.05.10 at 1:04 }

„Как се прави масло Ги – разтопява се на водна баня качествено краве масло и пяната, която образува на повърхността, се отстранява с лъжица. Така пречистеното масло сипвате в бурканче и оставяте да изстине, след което може да съхранявате в хладилник и да ползвате при нужда.“
Това е от този сайт. Но само загряваме, а не да заври чак.

Alyzea, от 12 дни си спряла да се тровиш и очакваш чудо ли?! 12 дни са нищо. Ние в този сайт говорим за месеци детоксикация, дори по-често за години. Освен това е нужно да изчистим целия организъм, за да очакваме да се справим с някакъв локален проблем. Клизми, Шанка Пракшалана, сокчета, гладувания…. такива неща са нужни и то по определена схема. Няма как нещо, замързявано 20 години, да го изчистим за 2 седмици….
Прочетете менюто „Споделено от приятели“, за да добиете някаква по-сериозна представа за нещата 🙂

71 Poli { 12.05.10 at 18:53 }

Alyzea, то маслото като изтине пак се сгъстява. Определено има разлика между обиковено краве масло и претопеото:)

На мен загряването ми действа изключително добре. Снощи си направих компрес от брашно, черен пипер и ракия/спирт, стоях половин час и днес почти не ме боли глава. Е пак нищо не изкарах, но поне го няма главоболието.

72 Alyzea { 12.07.10 at 20:09 }

Poli, а как се справяш със запушения нос? Защото моя не ще да се отпуши…

73 Poli { 12.08.10 at 21:29 }

аз от доста време не съм имала запушен нос

74 Kali { 12.09.10 at 20:17 }

Отдавна има безотказен метод за лечение на синузит. Прочистването се извършва чрез поставяне на екстракт от листата на растението Erythroxylon
Няма голяма полза да се измъчвате с клизми и урина. Живота е кратък

75 Petko { 12.09.10 at 20:28 }

Кали, не ти прави чест да рекламираш вземането на наркотици! Който не е разбрал, от коментара по-горе Erythroxylon е растението от което се извлича кокаина. Наистина животът е кратък, особено за кокаинозависимите.

76 Спас { 12.23.10 at 10:59 }

Бабините рецепти са хубаво нещо и понякога вършат работа, но замислетеse преди да подлагате носоглътката си на такива изтезания със всякакви смеси и тинктури. На какво се дължат обилните секрети след поставяне на мед или кромид например??? Ами това е проста реакция на организма да изхвърли чуждите алергени и затова се секретира толкова слуз, отделно се засилва кръвообменa в носа и оттам идва временнето!!! подобрение. Това съвсем не е гнойта от вашите синуси, не се заблуждавайте.

А отрицателните последици от тези издавателства над толкова сложен и чувствителен орган като носа могат да са доста неприятни. Това е органа, с който поемата дъх във всеки един момент! С моето уважение към специалистите в този форум, не си играйте на зарове със здравето си. Единствената безопасна процедура за мен е джала-нети, защото е неагресивна и е изпитана от хиляди години.

Just my 2 cents.

77 Petko { 12.24.10 at 23:17 }

Спас, прав си донякъде. Необходимо е много добре да анализираме всяко нещо, което слагаме в устата, носа си или където и да е другаде. Затова и съм подчертал, че става дума за качествен натурален мед. Оптималният вариант е да купуваме мед от познат пчелар.
Не си играем с ничие здраве! Този метод с мед е познат по нашите земи от векове. Не го измислям аз. Интересното е, че дори и лекарите нямат нищо против 🙂

78 Спас { 12.25.10 at 12:17 }

Петко, не мисля че нещо което причинява болка и силно дразнене е добре да се прилага. Също така, както вече писах не съм убеден в лечебното действие, ако можеш обясни как точно медът влиза в синусите, а и аз лично съм пробвал метода без голям ефект (причинява единствено доста кихане :)).

Бих сложил в носа си само пречистено масло (гхи) и физиологичен разтвор (сол или сода с водав правилната пропрция). Забележи, че тези неща не предизвикват никакво дразнене! А полезното действие е лесно да се обясни – маслото предпазава лигавицата на носа от изсъхване, т. е. от заразяване с микроби, солта също гони микробите. Ще се радвам да прочета как обясняваш полезното действие на меда сложен в носа?

79 Petko { 12.25.10 at 19:00 }

Спасе, не мисля, че нещо издържало изпитанията на времето, има нужда да се тълкува и дълбоко анализира. Но нека помисим! Какво съдържа меда, освен прашец? Пчелно млечице, пчелен клей(прополис). А прополисът е изключително благотворен. Няма да обяснявам за всички негови приложения, нито искам да се правя на голям разбирач. Природата си е свършила работата, относно правилните пропорции. Всеки сам си решава. Ще кажа само, че помага. Изпитал съм го не само върху себе си. Болката е ясна откъде идва – от остъргващото действие. Какво остъргва? Секрети, слуз, които представляват самата болест.
Боледувал съм 14 години от синузит+хроничен фарингит и мога да кажа, че неагресивно и приятно лечение няма, независимо дали те лекуват лекари, знахари или който и да било.
Освен това, нека отбележим, че повечето прочиствания на организма не са от най-приятните занимания, често са свързани с болка или дискомфорт, но резултатите са мерилото 🙂

Весели празници на всички! 🙂

80 Desi { 12.29.10 at 0:06 }

Този метод важи ли и за трета сливица? Аз съм си слагала мед в носа и наистина изчиства страхотно. Сега търся лек срещу третата сливица

81 Petko { 12.29.10 at 9:04 }

Всичките ми 3 сливици са извадени и няма как да знам. Но пък защо не пробваш и споделиш с нас дали методът работи и в този случай 😉

82 Kiwi { 01.20.11 at 12:56 }

Здравейте, благодаря ви за чудесния метод с меда, бях пипнала грип, който го изкарах малко по-тежко от обикновено и ми се възпали синузита, току що направих процедурата с меда и си забих чесън в носа и се чуствам супер!!!! Изтече ужасно количество секрет, а болка не усетих – само леко парене.

Искам и аз да споделя един природен метод за лекуване на хроничен синузит. Когато бях малка бях много болнава, имах хроничен синузит и бях стигнала до пункции, майка ми категорично отказала дами ги прави, защото са отвратителни , а и ефекта им е само временен и ме излекувала по следния начин:
Лятото в слънчев ден се маже областта на носа и синусите с мед външно, залепя се върху меда едно орехово листо и се държи така лицето към слънцето около половин час. Медът започва да се топи и да се стича малко, но това не бива да ви притеснява- после се измива, само трябва да внимавате да няма оси наоколо 🙂 Процедурата се повтаря около 10 дена. Може да направите 10 дена почивка и да направите цикъла пак. Не си спомням колко пъти съм правила цикъла онова лято, но бях тотално излекувана от ХРОНИЧЕН синузит. Повече от 20 години не беше напомнял за себе си и сега пак почна от време на време като се разболея, но вината за това си е изцяло моя. Желая ви здраве и усмихнат ден 🙂

83 geri { 01.21.11 at 18:59 }

Привет kiwi …непременно ще опитаме и този вариант за справяне с това отватително нещо синузита …Едно уточнение само – дали има значение по кое време на деня се правят тези нагревки …дали сутрин, когато слънцето е по-нежно към кожата ..или на здравия пек към 2-3 часа? Благодаря ти за споделенето 🙂 …Поздрави и много усмихната вечер! 😀

84 ki6u6ka { 02.07.11 at 20:38 }

Ето един много ефикасен ,лек и изпитан метод за справяне със синузита.
В скара за сандвичи се слага едно парче до 5-6 см праз -лук. Запича се от всякъде , да се получи лек загар на горния слой.След това се изважда от скаричката и след като поизтине се отстранява горния слой и останалата омекнала бяла част- праз се изцежда през тензух. Във всяка ноздра се слагат по 6-10 капки , да се почуства в гърбото.ПОСТОЯВА СЕ МАЛКО ТАСА ЦА СЕ УТАЛОЖИ ЧОВЕК И СЛЕД ТОВА ТО СИ ВЪРЩИ РАБОТАТА.Поставя си по 3 пъти на ден. Ефекта е гарантиран!!Безболезнен, приятен и резултатен.
Успех на всеки който го опита. Аз съм много благодарна на тази рецепта.

85 Мария { 02.16.11 at 0:13 }

Здравейте,
Питането ми е предимно към Петко, но приемам всякакви предложения.
Прочетох постингите ви много подробно, и всичко е чудесно, но питането ми е как може да се прилага всичко това при деца
Някои ще кажат, че съм луда да си подлагам децата на болка и бабини лекове, но съм ги отровила от АБ, особено големия, който е на 5 и половина и е с начален синузит. много е злояд и ако му изключа млякото, месото и хляба, не зная с какво бих го хранила…
И двете ми деца бяха заразени още в родилен дом с бактерии в носа и проблемите със зелени сополи са от раждането. Пробвала съм почти всичко.
Малкият ми син е на 2 год. и в момента е с много обилна зелена секреция от носа, но проблем е, че не може да се издухва добре.
Моля, споделете, как може да се използва метода при деца и то малки. Трябва ли да се елиминира млякото при 2 год. дете?
Благодаря предварително!
Само да кажа, че сега им давам да пият хумена вода, не че има някакъв видим резултат.

86 martinec { 02.17.11 at 0:52 }

Мария, влез в 4асът на мама при д-р Михаилов. Виж в библиотеката за ва6ия проблем, може6 ли4но да го попита6, 4есто отговаря. Мисля, 4е с хомеопатия може да постигнете голям успех!!

87 Мария { 02.17.11 at 11:32 }

Лично съм ходила при др.Михайлов, поддържането на последващ контакт с него е мнооого трудно, защото е прекалено ангажиран, а не може да лекуваш, ако не се интересуваш от резултата от лечението…побвала съм с хомеопатия, ефектът е временен, поне в нашия случай с бактериите и усложненията от тях….

88 martinec { 02.17.11 at 14:52 }

Тогава, не знам какво вероизповедание има6, но ако си православна и децата не са кръстени, ги кръсти в православна църква. Говори със све6тенник как да ги при4астява6 всяка неделя – когато ни6то друго не може да помогне, Господ помага. Но когато оздравеят, не изоставяи църквата.

89 Мария { 02.17.11 at 17:53 }

Благодаря ти, martinec, ще го направя, наистина…

90 Petko { 02.20.11 at 14:35 }

Здравейте, Мария!
Извинете ме, че реагирам толкова късно.
Наскоро имах случай на подобен проблем при 5 годишно момченце. То започна успешно да прилага процедура по изчистване на синусите си с каничка нети лота. Процедурата се нарича джала нети. Керамична каничка с удобен за ноздрите накрайник се пълни с вода, загрята предварително на телесна температура. Слага се 1/4-1/3 чаена лъжичка сол и се разбърква добре до пълното разтваряне на солта. Застава се над мивката или тоалетната, и се вкарва накрайника в едната ноздра. Водата потича, минава през синусите, и излиза през другата ноздра.
Лично съм изпробвал този метод. Всъщност не съм спирал нито ден за последните 2,5 години. Изпробвано е и от мои близки, познати. Най-малкият резултат е подобряване на дишането и изчистване на секретите от носа. Аз в продължение на 14 години имах задно стичане на секрети, синузит и хроничен фарингит. Много неприятна работа. Благодарение на тази процедура, йога практиката ми и промяната в начина на хранене, сега съм напълно нов човек. На 25 г. се чувствах много зле, сега 3 години по-късно съм щастлив и благодарен от живота си.
Попитах специално учителя си по йога за тази процедура при малки деца. Той ми каза, че ако има 2 годинки, вече може да се прави. Разбира се, вие ще му помагате, няма как иначе. Внимавайте със солта. В началото сложете 1/4 ч.л. Лесно ще се научи… просто с меда ще го боли, нека не го мъчим. Докато тази процедура може да му се стори дори забавна, особено ако е под формата на игра.
Млякото няма нужда да го спира, щом е под 5 годинки. Разбира се най-добре е млякото да не е купешко. Направете всичко възможно да му намирате истинско мляко. Това в магазините минава доста преработки и е повече вредно, отколкото полезно.
Кажете ми по колко пъти ходи детето по голяма нужда? Това е много важно. Колкото по-често, толкова по-добре.
Другото, което искам да ви попитам е дали искате да храните детето си по този вегетариански и до някаква степен суровоядски начин? Ако е така мога да ви свържа… поне ще се опитам да ви свържа с майка, която така гледа детето си 🙂

91 KRUMICH_ORTODOKSALICH { 02.21.11 at 3:45 }

Млякото не е виновно за проблемите по хората. По-правилно е да се каже че дефектните екземпляри се възпаляват от мляко. Може би им липсват правилните храносмилателни ензими, или други биохимични регулатори, които са налични у нормалните индивиди. Млякото е масова и лесна за намиране храна, жалко че не мога да я ползвам и аз.
Ако имам синузитно хлапе няма да се пробвам да му прилагам индийски псевдо методи. Просто пълните ваната с топла вода, шибвате един пакет морска сол вътре и да се учи да се гмурка. Солта убива бактериите, в това спор няма. Щом малоумните цигани от Индия се опитват да си присвоят авторски права върху откритието, значи то работи. И значи че е евтино.
Смятам да натяквам многократно за разликата между ИЗЛЕКУВАНЕ и ОВЛАДЯВАНЕ НА СИМПТОМАТИКАТА. Знаете ли как си излекувах дефектния двигател на Поршето? Еми не го карам и съм го покрил с покривало да не го виждам и еххааа чудото стана , нямаме проблем вече с двигателя!!!
Също като тъпата Лидия Ковачева, цял живот яко гладомъчение заради некомпетентност. Ако си беше намерила правилните храносмилателни ензими, щеше да се кефи на разнообразна храна и да се чувства комфортно от нея.
Сега да се върнем на солта и синузита. За мое нещастие и аз съм в кюпа на притежаващите смотани гени. Най-вероятно ако бях в Пловдив и забърсвах прашните физкултурни салони и аз щях да имам синузит. Но за щстие съм морско чедо и от ранна пролет до късна есен се гмуркам в соленото море. И ето това трайно ме предпазва от гноясване на нослето.

92 Павлина { 02.22.11 at 13:33 }

Имах 3 годишен синузит в следствие на настинка. Изразяваше се в напълно запушен нос без хрема. А на по-късен етап и болки в основата на носа.Тежко дишане и хъркане по време на сън. Правех си инхалации и нагревки на носа, капах различни капки, но без ефект. Остана да ми направят пункция, от която се плашех. Тогава ми казаха да пробвам лечение с урина. Първата ми реакция беше НЕ, но после си казах, че ще пробвам и ако не повърна от гадост ще продължа докато се излекувам. Рецептата беше следната: в продължение на 1 месец, сутрин, на гладна и жадна урина-от собсвената да се капят по 2-3 капки във всяка ноздра. Аз го правих само 2 седмици, защото те ми бяха достатъчни за да се излекувам напълно. Оставях урината да изтине в чист съд за да не ми мирише, а като се стече към гърлото съвсем не е толкова солена и гнусна, колкото е морската вода. Успех на всички с проблем синузит, които се решат да изпробват това лечение!

93 Ani { 03.24.11 at 10:26 }

Здравейте! Преди години изпробвах рецепта на баба Ванга и останах изключително доволна. С удоволствие ще я споделя с вас – 1 супена лъжица ракия, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица прясно смлян черен пипер. Трите съставки се смесват и се получава гъста кашичка. Намазвате челото и носа с мазен крем ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и разнасяте кашичката по намазаните части. Престоявате колкото можете (без да прекалявате), премахвате сместа и се измивате.

94 Petko { 03.24.11 at 11:12 }

Павлина, уринотерапията е вече с традиции в някои държави. Много е ефективна. Повече от 2 години си правя всяка сутрин промивка с урина. Много е благотворна. Синузитът ми се изпари. Никакви проблеми нямам с носа, гърлото. Промивката се прави лесно с каничка – http://www.facebook.com/photo.php?fbid=173549892659546&set=a.173549889326213.45796.165989846748884&theater

95 Иво { 07.19.11 at 22:06 }

Мога да споделя личен опит от прилагането на сок от зрял лук. Припарва, налютява, но върши страхотна работа. Един приятел го практикува с децата си /малката е в детската градина още и го понася стоически/. Резултатът е наистина впечатляващ. Мисля, че не трябва да се прекалява. Стимулира се отделянето на съответните секрети. Получава се нещо като форсаж на огранизма и трябва да се внимава – знаем, че всяко прекалено огъване води до счупване. Ако имаме раздразнени /възпалени/ синуси от излагане на студен вятър – решение е. Но ако лесно се възпаляват /и при най-малкото подухване или съпване за секунди върху студено, мисля, че говори за друга крещяща нужда – от радикално прочистване на организма. До преди година-две, челните синуси ми се подразваха от най-лекия полъх. С подобна лекота ме превземаха и други болки, следствие възпаления. След като попрочетох за пречиствнето на организма и някои от неговите измерения, реших, че най-вероятно и моят има остра нужда от подобно облекчение. Ако съдя по резултатите – познал съм. Още след началото с дебелото черво /уринови клизми/, се прекратиха всички онези неудобства. Забравих за възпаление на синусите. Дори при продължитлено излагане на вятър или студ, те се раздразват за съвсем кратко /часове до минути/ и всичко се възстановява, дишам леко. В крайна сметка тези предпазни механизми са за съхранение на организма, в случая – главния мозък.
Все още съм с доста наднормено тегло. Изцяло на растителна храна съм. А жегите в момента изобщо не ги усещам – не помня такова чудо поне 20-на години.
Доволен съм също от методът на Таня – китайката за прочистване на кръвта с активен въглен. Безкрайно доволен съм от прилагането на Системата за здраве на Ниши – толкова прости и лесни за прилагане правила и толкова радикални резултати! Препоръчвам ги горещо! Леко се отклоних от темата, но вече съм убеден, че организмът трябва задължително да се разглежда, като едно цяло или както сега е по-модерно да се казва – с холистичен подход. Трудовете на Ниши, Малахов, Залманов, Пол Брег, Петър Димков, Неумивакин и още много, много други хвърлят предостатъчно светлина за всеки, който търси здравето си и доброто физическо самочувствие. Трудовете им са невероятно благодатни по тези въпроси.
Успех на всички!

96 teodor { 09.24.11 at 19:51 }

zdr.moiat problem e 4e sinosite mi sa zapy6eni pove4e ot 10 godini,i niamam po4ti nikakvi sekreti,da6i 6temi pomogne medat,ako niakoi e sigoren molia dami pi6i,blagodaria

97 vasil { 11.03.11 at 11:17 }

Az suhto imah sinuzit minalata godina, no oseshtam 4e sega pak neshto po4na da mi se vazpalqva kakkvo da pravq?

98 rebel { 01.03.12 at 18:05 }

здравейте, имам няколко нахвърлени въпроса.
преди 4 години ми откриха синузит + хроничен фаренгит(без снимка)… Антибиотици.. помогнаха за 4-5 месеца предполагам защото го хванах в първите 2 месеца. но след това , леко да ме духне вятъра и веднага почва запушване обилно изтичане чак нз как сварва организма ми да произвежда толкова мн секрет, пукат ми ушите, сутрин ме боли мн сериозно носоглътката.
Запушени или отпушени ноздрите винаги секретите ми текът по носоглътката , постоянно трябва да храча , защото както каза петко тези секрети повреждат вътрешните ми органи.

пробвал съм с нагревки с морска сол, те ме облекчават от болката. Пробвал съм с 1 доста луда бабина рецепта- (100 мл. вода ; 100мл. оцет и 25 листа брашлян) това се вари докато не се изпари водата , след това се слагат 2-3 капки в ноздра, приятелакта реши да помогне и да пусне 1 капка ама ми изтреля целия капкомер… не го правете иначе ще бягате из апартамента 3 мин. с уникалните болки в цялата глава…. след като си сложих сам в другата ноздра 2 капки нямах мн голям проблем пак беше гадно и болеше ама сравненение с целия капкомен…..
нямаше ефект хората които го бяха пробвали казват, че изтича цяла кофа, при мен нищо не стана.

пробвал съм и инхалации.

сега ще пробвам с мега след 4 часа защото ще го съчетая с Нети с морска вода.

искам да попитам как разбирате дали ви тече гнои – защото при мен текат сополи( кафяви, зелени, и мн рядко кървави….)

проблема ми е мн сериозен или седя до мивката и не спирам да храча , или с 1 кисийка и събирам носни кърпи на ден пълня 2 торбитки с кърпички…

не ми се занимава с лекарства само ме тровят… мисля да почна “сънгеизинг“ програма, която ми се стори мн приятна.

имам още мн неща да се пишат, ако продължа никои няма да ми прочете поста :Д

Предварително благодаря.

99 rebel { 01.03.12 at 20:47 }

преди малко си направих процедура с мед, но издържах само 3 мин…. когато меда достигна носоглътката изпитвах уникална болка.

предполагам причината е , че е възпалена.

100 Melany { 01.17.12 at 12:33 }

Здравейте, направих това прочистване на синусите с мед за пъви път преди 3 месеца, след мъчително и дълго главоболие и съм много доволна от резултата , макар че усещането за мен беше ужасно – такава болка в носоглътката, ушите и изобщо в цялата глава – имах чувството, че ще ми се пръсне. НО ТОВА ПРОДЪЛЖИ 10-15 МИН., СЛЕД КОЕТО ГЛАВОБОЛИЕТО МИ МИНА И СИНУСИТЕ МИ СЕ ИЗЧИСТИХА горе-долу до час. От тогава /преди 3м./ не бях имала никакво главоболие /а за мен то беше ежедневие/.
Тези дни, благодарение на студения вятър главоболието ми се завърна и тази сутрин си направих пак тази много болезнена за мен, но много ефикасна процедура. Крайният резултат си заслужава!

101 Иван { 03.10.12 at 18:39 }

Здравейте, и аз си я направих тая процедура с мед. Принципно ходих на прегледи и ми казаха, че нямам синузит и проблеми с носа и носоглътката, но след като се изкъпах и ме духна вятъра ми се запушиха синусите. Опитах това с меда, болката е доста неприятна, но резултатът си заслужава! Дори бих го повторил ако пак ми се наложи 🙂

102 kristina { 10.14.12 at 15:47 }

Здравейте,някой знае ли дали тази процедура с меда може да се прилага на малки деца до 3 години?

103 Vera { 10.17.12 at 15:16 }

Здравейте изчетох всички ваши коментари и съвети и реших да приложа този метод, който Петко го препоръчва с меда за изхвърлянето на секретите от носоглътката. Аз имам дъщият проблем от дете запушен нос, чувство за задух, отпадналост непрекъснато. Като бях малка ми правиха пункции само, че от това нямаше ефект доста е неприятно и не Ви го препоръчвам след което ми продължиха оплакванията с годините и преди две години реших да се оперирам понеже имах всеки ден адски много суполи оперирах се в София в болница “ Токуда “ какво се оказа там попаднах просто некадърен доктор а уж беше завеждаш отделение също не Ви препоръчвам да се оперирате там получих адските сраствания и сега носът ми е отново запушен и ми се стича някаква слуз в носоглътката, което е доста дисконфортно и реших да пробвам това с меда днес ми е втори ден и се чувствам малко по-добре искам да те попитам Петко каква е точно диетата, която трябва да се спазва. Благодаря ти предварително 🙂

104 Даниел { 10.26.12 at 14:56 }

Бихте ли ми обяснили, дали запушването на носа не е естествена реакция, оръжие на тялото да се бори с болестта? С него не се ли цели предпазване на носната лигавица от изстудяване, причинено от въздушната струя? Нали вдигаме температура, защото вируситеи бактериите не са толкова активни и ги преборваме по-лесно.
Искам да попитам и защо, ностната секреция да е нежелана и блокирана? Нали точно тя изхвърля болестотворните тела?
Благодаря!!!

105 Milena { 11.03.12 at 15:33 }

Аз изпробвах това с меда и от 1 час насам си дишам нормално през носа и въпреки това,усеща се че има секрети.Но въпросът ми е колко пъти на ден трябва да го правя и в продължителност на колко дни?
Благодаря предварително!

106 радост { 12.22.12 at 16:50 }

Здравейте! Аз също приложих мед при остро възпаление на синусите и резултатът беше поразяващ. Само при две процедури в рамките на един ден си възвърнах загубата на обоняние и вкус, които бяха изчезнали.
И сега бих искала да ви цитирам едно изследване направеннаот Канадски учени от университета в Отава.
“ ….. те откриха, че медът може да излекува хроничен синузит. В него се съдържа един антимикроб, който атакува бактериите отговорни множество инфекции. Тяхното изследване беше представено с доклад на срещата на Американската академия по оториноларингология в Чикаго на 23 септември 2008г. Тяхното изследване беше провокирано от това, че много конвеционални лекари прилагат медът при лечение на синузит вече десетина години.
В лаборатория те приложили мед и антибиотици върху бактериите причиняващи синузит. И установили, че медът е много по-фикасен срешу унищожаването на бактериите, отколкото антибиотиците. След време бактериите мутирали, за да изградят резистентност към антибиотиците.
Антисептичният ефект на медът се дължи на ензим глюкооксидаза, който се произвежда от пчелите. Този ензим позволява превръщането на малки количесва от захарта в водороден пероксид или така познатия антисептик под формата кислородна вода.

107 Amanda { 01.09.13 at 12:49 }

Здравейте, вече публикувах първия си пост в този сайт и със задоволство продължавам да споделям резултатите от прочетеното тук и изпробвано от мен.
След първото слагане на мед в носа не почуствах нищо – само леко сълзене в едното око и едно кихане на сутринта. Нямаше секрети. След второто и третото поставяне обаче започна обилното секретиране и кихане – кожата около носа ми се изприщи от издухване на секретите. Три вечери не си бях у дома и не слагах мед, но пък ме заболя гърлото (от дете това е слабото ми място, което лекувам с компрес). И така, след компреси на гърлото и възобновяване слагането на мед, болките ми изчезнаха, кашлицата намаля, а и секрети вече не излизат. Вероятно организмът се е поизчистил от тях.
Сега продължавам с прочистване на дебелото черво, но не мога да се похваля с големи „резултати“ – може би бъркам технологията някъде.
Благодаря на Мер и Петко за пореден път!

108 Сладоледчо { 01.16.13 at 19:44 }

Здравейте.
От малък имам запушване на синузите,често ми тече носа. Сравнително рядко имам главоболие. По рентгена ми казаха че имам изкривена носна преграда. Ушите ми пращят като преглъщам и понякога като слушам музика(меда премахва тези проблеми за по няколко часа).Очите ми не сълзят достатъчно и имам сенки въпреки че ям разнообразна храна и от години не приемам пържено/рафинирана захар/брашно/животински продукти/fast foods и спя поне по 8 часа.
С каничката нети боли. Не е толкова колкото при меда, но все пак. Разочаровах се че от другата ноздра излиза само вода.
Имам големи надежди да си подобря симптомите с тези процедури но не разбирам защо се получава болката при каничката нети и защо не излиза секрет. Самата болка лично не ми пречи ако не е индикатор че се вреди.

109 istodi { 01.20.13 at 14:15 }

Здравейте. Не мога да дишам през носа аради алергия към домашен прах. Нищо досега не ми е помогнало. Това дали ще помогне?

110 Влади { 02.02.13 at 3:14 }

Здравейте!
Аз нямам хроничен синузит, но тази зима изкарах два пъти остро възпаление на синузите, като боледуването протече без запушване на носа, без изтичане на секрет през носа, само стичане в гърлото, но много малко и без сополи, само с ужасно главоболие, главно в областта на синузите. Лекарят ми каза, че съм се разболяла, понеже имам изсъхване на носната лигавица и носът е загубил предпазните си функции и микробите влизат безпрепятствено навътре. Посъветва ме да си правя инхалации с трамбъз преди лягане и ми изписа овлажняващи капки за нос, за да избегна ново разболяване. Но през последните две седмици, откакто оздравях, в края на деня отново се появява съвсем леко главоболие, не постоянно, но го има. Реших да пробвам терапията с меда, но се чудя подходяща ли е в моят случай, дали не изсушава носната лигавица?

111 raq { 04.18.13 at 22:45 }

Zdraveite!Imam problem sas sinusite ot 2 meseca glavata me boli ujasno mnogo nosat mu e postoqnno zapu6en.Chuvala sam tova s meda,no me e strah da probvam.Znam sa6to che se slaga zatoplena morska sol na cheloto.Tova s morskata sol go probvah,no izob6to ne mi mina i glavata me zabolq povache.Ako nqkoi e probval s med molq da mi kaje dali e e fikasno i kolko vreme da go pravq!

112 теодора { 04.21.13 at 1:06 }

Здравейте,дъщеричката ми е на 2 г.и 4 месеца и постоянно е със запушено носле,сменихме доста лекари и диагнози,като последната е хронично възпаление на синусите.Интересува ме дали методът с меда е подходящ за малко дете?Предварително благодаря!!!

113 Таня { 05.22.13 at 10:27 }

И аз се интересувам дали може да се приложи на малко дете?

114 Таня { 05.22.13 at 11:46 }

И аз да споделя как мина при мен първата процедура с мед.Не усетих никакви болки,макар че очаквах,тъй като напоследък имам много храчки и си чувствам „запушени“от секрети синуси,даже трудно дишам.Но усетих само леко загряване от меда,нямах и кой знае какво изтичане както чета че са имали други хора.Утре продължавам за да бъде ефекта добър ще я направя 10-на дни.

115 Teodora { 05.28.13 at 13:06 }

Каничка Нети Лота за промиване на носа
Цена 8 лв.
С нарастването на нивото на замърсяване на въздуха и вредните химикали в околната среда, се наблюдава огромно увеличение на броя на хората, които страдат от различни форми на запушване на носа и респираторни заболявания в наши дни. Лекарите по алтернативна медицина навсякъде по света препоръчват редовното прочистване на носа, използвайки разтвор от вода и сол, като част от редовния здравословен режим. Каничката нети лота, използвана предимно от практикуващите йога, е един нежен, безопасен и ефикасен начин, по който можете да прочистите носа си по възможно най-добрия начин, като просто промиете носа си със солен разтвор
Практиката на прочистване на носа, позната като Нети, се използва от практикуващите аюрведа и йога в Индия в продължение на хилядолетия. В съвремието практикуването на тази техника осигурява здравословен и безпроблемен начин на живот и дори яснота на ума и мисълта.

Характеристики на продукта:

• Пластмасов
• Нечуплив
• Лек
• Лесен за пренасяне и подходящ за пътуване
• Нетоксичен

Подходяща за хора, страдащи от:

• Настинки и грип
• Алергии
• Астма
• Хрема
• Синуити, синузити, ринити
• Хронично запушване на носа
• Главоболие
• Хъркане
• Подходящ и за деца

116 Kostov { 05.30.13 at 20:46 }

Трябва да си слабоумен да го направиш това.

117 Крис { 06.04.13 at 11:19 }

Пробвах трика с меда и чесаня – работи!
Меда направо ти изстъргва всяка гадост която имаш в носните кухини. Гадно е, текат сълзи като за световно, но облекчението след това е незаменимо. Само след 2 процедурки се чуствам доста по-добре, а този резултат с капки за нос (каквато и да е марка), не съм постигал до сега. Само помнете че меда трябва да е захаросан и да не е купешки.

118 Ина { 09.23.13 at 16:05 }

И аз сега го пробвах за пьрви пьт и сьм очарована.

Системно ми се запушват синусите, а сега се боря с някакьв сезонен вирус и бях адски запушена. Не издьржах повече и се присетих за това прочистване, което бях чела тук.

Малко ми сьлзяха очите, да ме е боляло чак – не ме е, по-скоро парещо е усещането. Не ми излезе толкова много слуз, колкото очаквах (може би, защото от месеци не сьм яла млечни), но пьк се отпуших и дишам.

Така и така сьм го почнала, ще взема да го изкарам 10 дни.

119 Петьо { 10.01.13 at 22:38 }

Здравейте всички!От години имам проблем с гърлото – казват лекарите -хроничен фарингит.Тази година от февруари ме е подхванало -ту съм добре, ту не.Наскоро обаче след завръщането ми от морето почнах да вдигам понякога и температура -37.2-37.3.Много гадно.Преди няколко дни ходих при един познат УНГ-лекар,гледа ме с някякъв апарат -синускан мисля, че беше и каза, че имам възпалени синуси.Предписа ми АБ-Клиндамицин+ринолекс за мазане в носа.Как мислите дали да ги приложа или да пробвам с меда?Благодаря предварително на всички които ми помогнат с някакъв съвет!

120 Ина { 10.01.13 at 23:14 }

Нищо не пречи пьрво да пробваш с меда, да видиш как ще ти подейства.

121 Иво { 11.01.13 at 23:04 }

Може да не е излишно да прегледаш и бъбреците.

122 силви { 01.06.14 at 2:30 }

От всичко написано тук разбирам че на всеки му действат различни методи , това с меда звучи добре , но и доста болезнено. При мен проблема е от почти две години , а нещата стават по- зле зимата.Дайте съвет – меда ще помогне ли ? В моя случай – запушен нос , всеки ден секрет от носа – главно сутрин – прозрачен и много кихане.Лекарите казват че е алергичен синузит , но само антибиотици знаят и се отказах от тях преди година.Пробвах инхалации със карамелизирана захар – загрята в подходящ съд, пробвах капки от кислородна вода + кислородна вода (по Неумивакин), инхалации с лайка , нагряване с пчелен восък – външно ….. Всичко помага за ден два или седмица , но не дава траен ефект.Сега се опитвам да спра зърнените храни без тези без глутен и почти не хапвам месо и млечни продукти (може би някой път като съм на гости , за да не обидя домакините).Спрях цигарите след 10 години пушене !!!
И сега готова съм да опитам и това , така че дайте съвет – някой с моите симптоми дали помага дълготрайно?Или насоки за дълготраен ефект.

123 alina { 01.09.14 at 14:38 }

iskam da vi spodelia che metoda s med deista mn burzo!!!az izp robvah i triabva da vi kaja che se chvstvam mn dobre oshte oe purvia put !!! taka che napravete go ! daje ne boli 🙂

124 alina { 01.09.14 at 15:49 }

sushto mn dobre deistvat kakite za nos Quixx ,obikolih vsichki doktori,ateki i pr… nishto!jilaia sekret v gurloto si stoeshe okato ne naravih rocedurata s meda ! deista na 100 % !blagodaria na vsichki i nai veche na PETKO za tozi metod!biah na ruba na otchaianieto,jilavia sekret me podludiavashe,blagodarenie na vsichki vas sega sum mn po dobre !!! 🙂

125 Христина { 01.15.14 at 23:06 }

Здравейте, този метод не съм го пробвала, ако видя много зор ще се тества. Имам синузит от дете, болезнена и гадна придобивка, с годините от прекомерна употреба развих алергия от ксилометазолин капки и се почнаха едни експерименти …… Най – успешните, нагревки с едра сол, инхалация и моя хит домашни капки от: равни количества мед, сода и сол ( по 1 супена лъжица) , около 60-70 мл вода. Сместа се вари докато се редуцира, добива цвят на коняк, ако ви е много концентрирано добавете преварена вода. По 2-3 капки в ноздра 3-4-5 пъти на ден. Болезнено е няколко секунди, не е болка за умиране, слагам ги и на детето (14 годишен е). Може да ги съхранявате в хладилник.

126 Елена { 03.03.14 at 1:14 }

Най-лошото лечение, е което това на което сте се доверили от дълго време и го ползвате постоянно
Това лечение премахва само следствието, а не причината !
Щом го ползвате дълго време, значи не е лечение
Ще ви дам следният прост пример:
Канала на мивката ви, често се запушва, но вие знаете че някой препарат успешно го почиства и го ползвате постоянно , но това не е решение на проблема , а решение на следствието от проблема
Истинският проблем е причината за запушването и трябва да се работи в тази посока
Медецината поради това, че в днешно време се е комерсиализирала предлага решение не на проблема , а на следствието защото няма икономически интерес да ви реши от проблема,а да ви обвърже с решаването на следствието

127 Ивелина { 03.08.14 at 10:36 }

Здравейте! Част от методите, споменати тук, съм ги пробвала и помагат, но аз имам друг проблем. Настинала съм и през нощта се събуждам и носът – запушен. Започвам да духам и дясното ухо като започна да ме боли! Ужас! Реших, че е от многото духане и спрях. Сега се събудих и постоянно ми тече носа и кихам. Слава Богу нямам тази болка в ухото, ама като чели всеки момент пак ще ме заболи. Страх ме е да се издухам, защото болката наистина е много силна.

128 Веско { 03.11.14 at 18:33 }

бЛАГОДАРЯ ВИ ХОРА МНОГО МИ ПОМОГНА ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СТЕ !!!

129 Иво { 03.16.14 at 22:59 }

Точно така, Елена. За съжаление от много десетилетия официалната медицина е поне 99% симптоматична. Нито лекува, нито може да лекува, нито се опитва да може да лекува, сиреч да излекува. И няма как да е другояче – при положение, че ‘лекуването’ на симптомите носи стотици, понякога и хиляди пъти повече печалба от излекуването на болестта чудно е защо още има чудещи се. Много пъти съм виждал как се чудят – не може да е толкова лесно, защото медицината не прави нищо подобно. Някъде четох, че към 2009 година, реално около 70% от американския народ тотално абдикирал от услугите на официалната им медицина и са се пренасочили изцяло към т.нар. алтернативна медицина. И как една наука с хилядолетна история може да бъде алтернатива на нещо, което дори не може да се нарече наука и съществува ‘от вчера’ ?!? Та официалната медицина няма и 200 години сериозна история. Който се е интересувал, знае колко много задължителни процедури са заложени безусловно пред тези хора. И няма никакво значение дали ще подобрят здравето, дали ще го влошат или дори ще го убият. Важното е да се спазват процедурите, спуснати от ‘най-високо’. Примерите са брутални!
„През 1861 г. един от основоположниците на естествената хигиена Р. Трол формулира по следния начин кредото й:
„…системата на лекарствената медицина е лъжлива, невярна от философска гледна точка и абсурдна от научна, враждебна към природата, противоречи на здравия разум, катастрофална като резултат. Тя е проклятие за човешкия род… Системата на хигиенната медицина, която утвърждаваме и практикуваме, се намира в хармония с природата, съответства на законите на живия организъм, правилна е от научна гледна точка, дава положителни резултати, благодеяние е за човешкия род.“
В продължение на 150 години движението за природна хигиена расте и се утвърждава. То обхваща не само САЩ, но и Австралия и Нова Зеландия, прехвърля се и в редица цивилизовани западно-европейски страни и в Япония…“
Това важи с още по-голяма сила днес!

130 Иво { 03.16.14 at 23:15 }

За голямо съжаление, истинските лечители са подложени буквално на преследване от официалната ‘власт’. И все същото – не крайния резултат и многото неоспорими доказателства преди него са важни, а спазването на онези убийствени процедури, от които печелят шепа хора в света. Да, защото ни заставят да купуваме нещо скъпо и смъротносно. Фактологията около реалното развитие на фармацевтиката и официалната медицина покрай нея е ………. кошмарна, меко казано.
И нещо за синусите ми се ще да спомена във връзка с няколко въпроса и мнения по-горе. Не знам как по-разбираемо да го кажа или по-достоверно да прозвучи, но съм сигурен и от личните си опитности. Когато организмът се препълни с боклуци, една от реакциите му е да повиши дразнимостта си. И като така, постигайки значително по-леко възпалителни процеси той ги изпозлва да изхвърля чрез тях поне част от натрупаното. Много често хора в подобно положение претоварват от ‘чистене’ синусите си и те наистина за известно време не се дразнят/възпаляват лесно, но това си остава за сметка на повишения риск за възпаление на менингите, на мозъка. Нищо излишно не е оставил Всевишният в телата ни. Много пъти докторите се шегуват или лъжат ‘благородно’, че изрязаното и без това не ни трябва. но не е така. И все пак е за предпочитане, ако не намираме друг вариант, защото иначе загиваме изцяло. Преди време ме беше ‘погнал’ кръстът ми и горните синуси. Всяка сутрин се събуждах с доста сериозна болка в кръста, а носът ми се запушваше при най-малкия повей, стъпване на студено или течение… Още след първите няколко пречиствания на дебелото черво всичко изчезна, като че не го е имало никога. И синусите и болките в кръста!
В никой случай не пренебрегвайте съветите на по-опитните за съответните пречистващи процедури. Много хора сериозно грешат, смятайки, че ползвайки билки и други природни средства нямат нужда от прецизиране – дози, честота, продължителност, точен начин ан приготявяне…. и колкото и да вземат, няма да си навредят. Горчиви са плодовете на тази лъжа!
И – добрата диагностика е по-голямата част от лечението! А такава настина има!

131 Яна { 05.26.14 at 17:57 }

Здравейте,
от няколко седмици имам проблем със жълто-зелени и много гъсти секрети, които излизат само след много силно издухване. Правя инхалации с физиологичен разтвор, пия много вода, сутрин правя промивки с физиологичен разтвор, от вчера започнах да слагам капки, които си направих от сребърна вода и клеева тинктура. Когато носът ми е много запушен, слагам Олинт – не повече от два пъти на ден, тъй като много ми изсушават лигавицата, а не мога да дишам през устата.
Преди малко направих процедурата с меда. Определено беше доста не приятно, но пък трае 10-ина мин. За сега не забелязвам кой знае какво подобрение, но не съм го и очаквала след само една процедура. Ще продължа и ви следващите дни.
Имам въпрос: с какво мога да овлажня лигавицата на носа? Май съм попрекалила в стремежа си да облекча дишането и чувствам неприятна сухота в носа.

132 Атанас { 06.05.14 at 23:23 }

Пробвайте метода Сутра-нети! Много е лесен и с много ползи:)

133 надин { 06.12.14 at 14:41 }

Опитах лечението и мисля,че си изгорих гърлото.
три дни усещах как медът се стапя и стича към гърлото.Болеше.
на четвъртия ден се събудих от усещане,че се задушавам.не можех да преглътна ,чувствам устата си суха,а гърлото -като кървяща рана.Усещам и вкус на кръв,когато се напъвам да говоря.Имам час при УНГ следобед.но аз знам че сама си изгорих гърлото с медта

134 Ваня { 08.23.14 at 9:38 }

Като човек със синузит от дете силно се съмнявам, че това би подействало при мен. Пробвала съм единствено да слагам лук /на капки от скълцани люспи/ в ноздрите и въпреки че за момента облекчава изобщо не помага. Другото, което използвам щом ме заболи главата, е Ибупром – единствено той ми действа за облекчаване. Но съм силно скептична за меда.

135 Tommy { 09.17.14 at 19:47 }

Изпробван от мен начин – 1- 3 пъти на ден смъркане на чешмяна вода като зимата може
и топла и това е края на всякъкви синузити!

136 Atanasova { 10.09.14 at 17:20 }

Здравейте,
Има ли зинузит без секрет, само с болка?

137 Vania Gueorguieva { 11.05.14 at 0:11 }

Това с меда лично съм го пробвала. Изключително болезнено е, при мен доведе до временна загуба на обонянието (за няколко месеца) и освен това – не ми помогна по никакъв начин. Не бих го препоръчала на никого. Страдам от 14 годишна от синузит. Използвам също алтернативна медицина, но с мед категорично не бих се самоизтезавала втори път. Няма никаква полза, просто само болка.

138 zizinkata { 11.22.14 at 15:46 }

току що изпробвах ле4ението с мед и да ви кажа от 15 години успях да изкарам секрет от дясната си ноздра, където е проблема ми. Синузитът се отрази на зрението ми и ,,благодарение,, на него полу4их отоци на клепа4ите и виждам дадена фигура в троен размер.Възпалението е ужасно. Не се оставяйте като мен. Имаше ефект. Благодаря!

139 zizinkata { 11.22.14 at 15:50 }

Ако може някой да ме посъветва как да си премахна торби4ките под о4ите с билкови продукти, ще съм много благодарна!

140 илиян { 02.03.15 at 0:14 }

Ето една изпробвана рецепта, мисля, че съм я срещал и като рецепта на баба Ванга. Настъргва се грудка от дива циклама (ботурче) и се изцежда малко сок.Капва се по 1-2 капки, но трябва да се прави в изправено положение, понеже ако попадне на гърлото става нещо ужасно. Но ефекта е гарантиран. По този начин и със същата съставка е лекарството Назодрен.

141 лиана { 03.16.15 at 0:31 }

здравейте, изпитан от руснаците за лечение на синузит е кестенът – пръчици от суров кестен като има – режат се и се вързват с конци и се поставят в ноздрите, а в останалите сезони – смъркане на енфие от кестенов прах (не знам дали тоалетните трици не съдържат и нещо друго) – това ползват летците ако имат хрема и не ги пускат да летят; не е приятно и вероятно не става за малки деца, но на мен ми помогна

142 Ники { 10.07.15 at 13:16 }

Здравей Петко.Аз от 3 седмици имам някакво възпаление в синусите.Като вдишвам усещам миризма на развалено.Постоянно ми се стичат някакви секрети жълти на цвят в гърлото.Какво ще ми препоръчаш да ползвам?

143 Роси { 02.15.16 at 21:47 }

Благодаря ви.Това с меда е невероятно и само след първия пет почуствах облекчение,синусите ми се бяха възпалили, имах страшно главоболие и челото ми беше надуто.Днес мие 3 ден и забравих и се чувствам невероятно без болка.Неможах да повярвам колко вълшебства може да направи меда.Пробваите и вие,не боли изибщо просто е леко неприятно.

144 Милен { 10.20.16 at 20:37 }

Задължително домашен мед и не от пчеларски магазин а от пчелар на които лично сте му видели кошерите и ефекта е гарантиран правил съм го с менте мед и нищо не става но като е наторален и истински ефекта е страхотен също така съм си слагал синапено семе прави се лапа и се слага на лицето има си рецепта за приготвяне в интернет с мед и синап може да се оправи и най ужасния случай на синузит открих го последните 2 години и от тогава несъм боледувал но използвам и сироп от черен бъз и клеева тинктура и бъза си го бера и клея си го стържа лично от кошерите с тези 4 продукта ще забравите че сте боледували вярно много е занимавка да ги съчетаваш всички тези неща но пък си здрав и спестяваш пари от неефективни лекарства гарантирано удължаване на живота и неговото качество

145 Милен { 10.21.16 at 8:31 }

За да подеиства меда задължително захаросан колкото по голямо топче си вкарате в носа толква по добре лягате на леглото а главата да е на края на леглото така че да се отпусне назад се едно ще си слагате капки за нос и се седи не 5 и 10 минути аз седа по 20\30 минути и пълна с храчки по една чашка от кафе автомат тва са поне 100 грама слуз и гной нужно е седи се по толква време за да може захаросания мед да се стопи и да ви мине през носа носоглътката и да го исхрачите през устата докато трае процедурата неси духаите носа трябва да го издухате накрая и почти да не е останал мед

146 Валентина { 02.22.21 at 13:20 }

Здравйте, Петко!
Вижда се, че темата е започната преди 2 години, но все пак исках да ви попитам един въпрос. Направих процедурата с меда. Впрочем медът е 100% чист истински от кошерите на село . Сложих си две топчета, по едно във всяка ноздра и започнах да чакам. Чаках,чаках но нищо не се усеща.Нито болка нито съм изхвърляла секрети

147 Иванка { 06.02.21 at 13:52 }

Здравейте и от мен,
Някой да е излекувал полипи в синусите с мед?
Сякаш това е моят проблем и се надявам да помогне. Днес опитах за първи път, издухах известно количество секрет. Ще продължа поне още седмица-две. Стискайте палци 😉

За джала нети разбрах преди десетина дни, правя го всяка сутрин и съм доволна. Стига да е чиста и топла водата, не се усеща никакъв дискомфорт.

Поздрави и бързо оздравяване на всички в този форум!

148 Пламен { 04.13.22 at 16:08 }

Аз преди трийсет години ликвидирах упорито рецидивиращ полип в носа (който ми отстраняваха оперативно) чрез седемдневно гладуване. Този път завинаги.
Мисля обаче, че продължителността на гладуването зависи от възрастта и теглото.

Leave a Comment