Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Пречистване на черния дроб със зехтин и лимон /редактирана версия/

Това е малко променена версия на статията за пречистване на черния дроб. Пробвала съм всички варианти и винаги са излизали много камъни, но установих, че някои детайли от методите дават по-добри резултати с по-малко прилошавания и щадящи черния дроб.

Необходими продукти:
зелени кисели ябълки – около 10-15 кг
цвекло – 2-3 кг
лимонов сок /или сок от грейпфрут/ – до 300 мл
зехтин или друго студено пресовано масло
зеле и моркови – за 1 салата
2 пакета английска сол – ако това изберете за очистително

Подготовка за пречистването – в продължение на 5 дена /например от понеделник до петък/ се пие по минимум 2 литра сок от зелени кисели ябълки и малко цвекло. В ябълките има киселина, която омекотява камъните в жлъчката и черния дроб и това позволява безпрепятственото им преминаване през каналчетата. Ферментиращият ефект на ябълковия сок допринася за разширяването на каналчетата. Пийте ябълковия сок бавно през целия ден, между храненията. Освен ябълковия сок пийте и вода – между литър и половина и два литра на ден. Можете да си изплаквате устата със сода за хляб или да си миете зъбите на няколко пъти през деня, за да не се повредят зъбите ви от ябълковата киселина (най-добре пийте със сламка).
В продължение на 5-те дена избягвайте студени храни и напитки – те изстудяват черния дроб и намаляват ефекта на прочистването. За да помогнете на черния дроб да се подготви за основната част на прочистването, трябва да се изключат храни от животински произход – месо, яйца, мляко, както и пържени храни.

***За да има 100 процентов успех цялата процедура трябва всичко да се изпълни точно. Препоръчително е около 2 седмици преди пречистването да се премине на суровоядство (да не се приемат никакви храни с животински произход, да не се приема храна, в която има консерванти и изкуствени добавки, да се избягват тестени и нишестени храни, както и бързата храна тип макдоналдс, дори нищо в опаковка, да се изключат кафето и черния чай). Всяка сутрин на гладно и вечер преди лягане може да се пие леко топла вода с мед. Това допълнително омекотява камъните в черния дроб и ще се избегнат евентуални болезнени усещания. Още – сутрин на гладно може да се пие 2-3 супени лъжици зехтин с малко лимонов сок – това ще предизвика отделяне на жлъчен сок от черния дроб и така ще го подготви за самото пречистване, което доста ще го натовари. И още – за да се откъртят по-лесно камъните може да се бяга всеки ден около 30 мин или да се правят аеробни упражнения с разтърсващ ефект. Непосредствено 2 дена преди пречистването не трябва да се натоварва тялото, трябва да се избягват силните емоции, особено лошите и трябва много да се почива. Също не е добре да се гладува иначе ако гладуваме има вероятност, когато изпием зехтина и лимона организма ни да ги изконсумира вместо да извърши основната си задача.***

Старайте се да не приемате лекарства и витамини през дните на подготовка, освен такива, които са абсолютно необходими. Важно е да не се натоварва черният дроб с излишна работа.
Препоръчително е на шестия ден да се направи клизма. Това осигурява безпрепятственото преминаване на камъните през отделителната система.

На 6-тия ден сутринта изпийте отново голямо количество ябълков сок. До 14 часа може да хапнете нещо леко – плодове или салата овкусена с лимон и зехтин. Не яжте нищо (можете да пиете вода, когато сте жадни) след 14 часа, за да нямате трудности с изхвърлянето на камъните.

След 14 часа започнете да загрявате областта на черния дроб с грейка (ел. възглавница). Около 16-17 часа си направете няколко клизми, с цел да освободим пътя на камъните, които ще се изхвърлят цяла нощ. Ако не можете да си правите клизми, изпийте предварително някаква билкова отвара или английска сол, с която да изчистите червата си /трябва със сигурност да знаете, че тези разхлабителни ще ви подействат преди 18 часа. След това започнете постоянно да нагрявате черния дроб, топлината ще омекоти дроба и ще разшири каналчетата. Около 18-19 часа пригответе прясно изстискан лимонов сок и зехтин /равни количества от по 150-300 мл/, като е добре леко да ги загреете на водна баня до температурата на тялото. В 19 часа започнете да пиете на глътки лимон и зехтин докато изпиете цялото количество и легнете. Продължете да загрявате дроба докато лежите неподвижно. Може или да заспите или след час и половина да извършите няколко неща, за да помогнете на черния дроб да се изчисти по-добре. Седнете върху пети, запушете лявата си ноздра с памук и започнете да дишате през дясната. Върху езика сложете малко лют пипер. Опитайте се да дишате бавно и плавно, като съзнателно се опитвате да движите диафрагмата. Всичко това ще възбуди черния дроб и той по ефективно ще изхвърли камъните. Мислено може да си представите как излизат всички мръсотии и затлачвания. Между 1 и 3 през нощта може да усетите прилошаване и да ви се приходи до тоалетна или да ви се доповръща. Не се притеснявайте – това е защото в тези часове дробът ви работи най-усилено и всичките сили на организма са съсредоточени в него. За около максимум 1/2 час всичко ще отмине. Може пак да си сложите на езика лют пипер и да подишате.
***Понякога прилошаването е силно, но най-важното е да не се притеснявате. Всичко ще премине и просто трябва спокойно да изчакате, да полежите и да си мислите колко ще е хубаво след това.***

***Ако не ви понася да пиете зехтин с лимон, може да ги замените с друго студено пресовано масло /ленено, конопено, слънчогледово, тиквено, сусамово…/ и със сок от грейпфрут. При мен те действат еднакво добре. По принцип каквото и масло да изберете, знайте, че все е гадно на вкус. Ако ви е трудно да пиете на глътки маслото, може да го смесите със сока в едно шише с капачка, да го разклатите и така смесено да го изпиете почти на веднъж. Но в този случай трябва след това да легнете и да стоите неподвижни поне 30 мин, за да може двете течности да се разделят на слоеве в стомаха.***

На другия ден станете в 6-7 часа. Направете си няколко клизми с урина или вода с малко сол и най-накрая с чиста вода. Ако не искате с клизма тогава изпийте 1 пакет английска сол разтворен в 1 чаша вода. Може и друго разхлабително, с което сте свикнали и знаете, че със сигурност ще ви подейства. Целта е нито един камък да не остане заседнал в дебелото черво, защото той бързо се засмуква обратно и става по-лошо. Към 9-10 часа изпийте по-голямо количество сок от цвекло и ябълки, който допълнително ще измие черния дроб. След час може да хапнете плод, а по късно и салата Метличка. През целия този ден трябва да ядете единствено растителна храна. Месо и яйца може да хапнете чак след 3-4 дни. Тези храни изключително много затормозяват черния дроб. Също и кафето оказва много неблагоприятно влияние върху дроба. Не пийте кафе по време на подготовката и няколко дена след това.

Необходимо е да се изхвърлят всички камъни от черния дроб. Това изисква няколко прочиствания. Те могат да бъдат правени на интервал от един месец. Важно е да се знае, че щом започнете да прочиствате черния дроб и жлъчката, трябва да продължите с прочистванията докато при две последователни прочиствания не се изхвърлят никакви камъни. Ако оставите черния дроб наполовина изчистен за по-дълъг период (повече от три месеца), това може да доведе до по-голямо неразположение отколкото преди. Черният дроб ще започне да функционира по-ефективно скоро след първото прочистване. Болки ще намалеят, енергията ще се увеличи, мисловната дейност ще се подобри значително.

След известно време камъните от задната част на черния дроб ще се придвижат напред към двете главни чернодробни каналчета, което може да предизвика появата на всички предишни симптоми. Това показва, че още камъни са останали и са готови да бъдат изхвърлени със следващото прочистване.

Когато се направят няколко прочистващи процедури, ще усетите многобройни положителни промени: кожата ще ви се изчисти от акне, екземи, петна, почти няма да се разболявате, грипът и вирусите ще преминават през тялото ви незабелязано, мислите и настроението ще са по-положителни, ще имате повече енергия за работа и почивката ви ще е по-ефективна … Какво чакате!

125 comments

1 Атанасия { 11.26.08 at 23:18 }

Задължително ли е да правим 14 дена пречистване преди режима? Ако искам да започна от утре, без да съм провела пречистване ще има ли резултат?

2 mer { 11.27.08 at 11:32 }

Какво точно 14 дневно пречистване имаш предвид, може би не съм разбрала въпроса правилно. Това, което съм препоръчала е 2 седмици преди това да се храним с растителна храна или по метода суровоядство най-добре. Естествено това е препоръчително най-вече за хора, които до този момент са се хранили предимно с животинска и термично обработена храна.

Подготовката за самата процедура е много важна – особено, когато ни е за първи път – трае минимум 5 дена, трябва да се пие много прясно изцеден ябълков сок, топла вода с мед, да се яде единствено растителна храна, да си почиваме, да не се натоварваме с лоши мисли, да не се простудяваме. Ако това не се изпълни, черния дроб се стяга, камъните не се омекотяват и резултата от самата процедура ще е вероятно следния – няма да излезнат никакви камъни, ще има повече болки и прилошавания, може да заседне някой голям камък в жлъчните пътища и така да си навредим повече. Затова не се прави процедурата ако подготовката не е изпълнена цялата. Това си е доста сериозно начинание, към което не бива да се пристъпва с лекомислие.

Ако си решила да си правиш такова пречистване запознай се добре с цялата процедура. Ако трябва напиши си план на действие и се снабди с водна грейка или електрическа възглавница, защото загряването на черния дроб е задължително. При почти всички мои познати, които са правили това пречистване е нямало никакви прилошавания или усложнения /през нощта въобще даже не са се събуждали/. И като се запознаеш добре с процедурата прецени дали е дошъл подходящия момент и дали си готова за нея.

3 станислава { 01.25.09 at 22:23 }

искам да попитам ами ако някое от камъчетата останат в каналчетата няма ли да си направим по големи неприятности

4 mer { 01.26.09 at 0:20 }

Наистина понякога и това се случва, но човешкия организъм е съвършен и се справя без проблем с всичко, стига добре да спазваме правилата. Това което имам предвид е, че ако сме спазили всички условия, това е малко вероятно да се случи – да загряваме дълго време черния дроб, да направим подготовката както трябва, да спазим часовете и т.н.
Ето какво се случи с мен при първото ми такова пречистване:
около 3 дена след пречистването ме болеше в областта на черния дроб. Продължаваха да излизат камъни, което беше странно. И до какъв извод достигнахме – черния ми дроб е искал да продължава да изхвърля камъни (тъй като е бил догоре задръстен с такива) и аз е трябвало да му помогна още малко, т.е. трябвало е на другия ден да продължа да го нагрявам и да пия още малко зехтин с лимонов сок, но най-вече да нагрявам. Топлината разширява пътищата и камъните излизат без проблем. Затова, веднага (въпреки че се бяха минали 4 дена от пречистването) започнах да загрявам чернодробната област и само след 30 мин болките преминаха и след това излизаха още малко камъни и това беше. Проблеми нямах по-нататък.
Ако някой има притеснения нека си види преди това жлъчния мехур и черния дроб при гастроентеролог. Ако жлъчката е пълна с камъни или е прегъната може би не трябва да се предприема тази процедура. В тези случаи се започва с промяна на хранителния режим и със сутрешно пиене на сока на 1 лимон с 2 с.л. зехтин.

Но да предположим, че някъде нещо заседне. Тогава започваме да нагряваме областта на черния дроб с грейка или ел. възглавничка и пием още малко зехтин с лимонов сок. Дори може и само загряването да помогне да се отпушат каналчетата. Сравнено с познатите ми, които са правили също тази процедура, само при мен е протичала по-тежко. Въпреки че и това е в рамките на нормалното.

5 станислава { 01.26.09 at 16:57 }

Трябва ли да ходя на ехограф за да ми кажат каква е големината на камъните преди да започна прочистването? И има ли някакъв начин каманите да се стопят сами без да предизвиквам тяхното излизане с методите по горе. Благодаря

6 mer { 01.27.09 at 0:07 }

На ехограф ще се види дали жлъчния мехур е пълен с камъни, но ако нямаш, това не означава, че черния дроб не е замърсен. Почти на всеки човек черния дроб е замърсен и това е може би най-бързия начин да се изчисти. Когато се прави това пречистване, е задължително човек да е спокоен, затова може да отидеш да те видят, въпреки че никой от моите познати, преминали през този метод, не е ходил на преглед. Но за да си спокойна по-добре отиди. А ако имаш все още притеснения не го прави.
Но може да пречистиш черния си дроб постепенно и наистина качествено. По-дългата и омекотена процедура на пречистване включва:
1. Хранене предимно с храни, очистващи черния дроб – повече има тук.
2. Соколечение – прясноизцедени сокове от моркови, кисели ябълки, цвекло, ряпа, зеле – пробвай тази комбинация.
3. Приемане на повече зелени нектарчета.
3. Суровоядство – приемане на предимно сурова натурална храна, лишена от Е-та и изкуствени добавки, захар, сол, транс-мазнини, рафинирани масла и т.н.- всички рецепти в този сайт са съставени по методите на суровоядството.
4. Бягане или по-активно спортуване, в което има трусове на тялото, но и не само – редовния спорт буквално изхвърля и унищожава всякакви замърсявания, не само в черния дроб, но и в цялото тяло – спорта е дори задължителен за доброто ни здраве.
5. Спокойствие, релакс и никакъв стрес и гняв – всичко това стяга черния дроб и натрупва още повече замърсяване, заради негативните мисли.
6. Спиране приемането на всякакви лекарства, освен жизнено важните (в това число да се спрат всякакви витамини и минерали под формата на хапчета) – всички те много замърсяват черния дроб и утежняват работата му, а и така или иначе не се усвояват от тялото ни
7. Консумация на повече кълнове и зелени листа – заради хлорофила и ензимите най-вече – хлорофила буквално измива черния дроб.
8. Провеждане на гладувания под каквато и да е форма – лечебния глад на Лидия Ковачева, житния режим, соколечение
9. Не на последно място, дори преди всичко останало, е изчистването на дебелото черво – ако то е перманентно задръстено, всички токсини и шлаки се връщат обратно в черния ни дроб, затова би било добре да се погрижим за прочистването на червата си.
Може би вече си чела тази статия, там е по-подробно описано.
Избери си точките, които с лекота и удоволствие ще изпълниш. Колкото повече точки, толкова по-качествено пречистване. Помисли за десетина минути и си изготви план. Всичко споменато по-горе не само изчиства черния дроб, но и цялото тяло. Не само, че ще прочистиш органите си, но и ще подобриш имунните си защити.
И се вслушвай най-вече в твоя собствен глас -интуицията си. Тя ще ти диктува кое е правилно за теб и кое не. Искрено ти желая успех в това твое здравословно начинание!

7 Христова { 01.30.09 at 17:34 }

Искам да споделя с хората, които се интересуват от темата. Правя това пречистване от няколко години и вече подхождам с убеждението, че само това е начина да се облекчи неразположението в черния дроб. Въпреки прегънатата ми жлъчка никога не е протичало болезнено. Прилошаването го има, но е преодолимо. Желая успех на всички, които са склонни да направят нещо полезно за себе си.

8 mer { 01.30.09 at 23:41 }

Благодаря ви, че споделяте това с нас. Силно се надявам и други да разкажат за своя опит, за да може повече хора да се престрашат :).

9 Атанасия { 01.31.09 at 17:56 }

mer moje li da obqsnish na men, nachinaeshtata, koi dni mejdy 26.01 i 07.04 da napravim tezi dni na prechistvane, i kolko dni v sedmicata moje, ili edin put na sedmica….sushto bqh chela v statiqta ti za lechebniq glad, che shte publikuvash razkazi na tvoi priateli, promeneni chrez le4ebnoto gladyvane. spored teb ako iskam da zapo4na ot drugata sedmica pro4istvane ot vsqkakuv vid, s koe trqbva da zapo4na, s koe da produlja, kato vkluchim i tezi dni za pro4istvane na 4erniq drob.

10 mer { 01.31.09 at 19:56 }

По-принцип целия период е подходящ за прочистване на черния дроб, но най-подходящи са дните през втора и четвърта фаза на лунния цикъл и най-вече втора. Въпреки всякакви периоди, човек може да прави пречиствания, когато намери удобни дни за това – винаги има добри резултати – но в подходящия период биха били по-добри.
Малахов – един от гурутата на пречистванията – съветва през този период на активност на черния дроб да правим пречиствания всяка седмица по веднъж – например всяка събота. Но за някои това е много драстично, за това за тях може да е по-подходящо да се правят веднъж на 2, 3 или 4 седмици. Например, миналата година правих пречиствания веднъж на месец от януари до юни. А сега през този период ще направя и двойно пречистване, но то още не е подходящо за теб.
И така, понеже сега наближава втората фаза е много подходящо да се прави сега пречистване. Може така да направиш – от утре до събота да се храниш така както изисква подготовката за прочистването, а в събота или неделя (7 и 8.02) – самото пречистване. Това ще е перфектното време. След това може да направиш същото в периода 16-24.02, а ако ти е твърде рано, може да прескочиш и да изчакаш до 4-10.03, след това 19-26.03 и 3-8.04. За мен например определящо е да правя пречистванията, когато имам удобно време за това.
По принцип е редно преди пречистването на черния дроб да си направим пречистване на дебелото черво. Защото от там започват всички замърсявания. Това става с поредица от много клизми със солена вода или с хидроколонотерапията, ако те интересува може би ще трябва да напиша отделна статия, че доста трябва да се обяснява.
Ето една примерна много подходяща програма:
1. от утре или другиден започни подготовката за пречистване на черния дроб
2. в събота или неделя (на 7 или 8.02) си направи самото пречистване
3. на 11.02 започни житния режим (тогава е най-подходящото време) и го направи колкото дни ти е приятно
4. след това прави други пречиствания на черния дроб (всичко зависи от това как ще премине пречистването първия път) например през периодите описани по-горе
5. през дните, когато не си на някакъв режим, може да направиш 3 или 5 дни соколечение, като пиеш всякакви прясноизцедени сокове без друга консумация на храни – това допълнително промива черния дроб
6. пролетта, когато узреят черешите и други местни плодове, може да направиш режима на Лидия Ковачева – аз сега не препоръчвам да се прави този режим, понеже плодовете се внасят от далече и обикновено се откъсват много преди да узреят (но пак е по-добре да се прави отколкото да не се прави)

Може да си направиш план на действие, много добра идея е да си нарисуваш календар с кутийки и в кутийката на всеки ден да напишеш какво трябва да правиш.

Наистина бях забравила за това, че съм обещала да пиша за резултатите от гладуването. Ще гледам да не забравя тия дни.

Ако искаш споделяй как минават пречистванията и какви резултати имаш.
Успех!

11 Вяра { 02.07.09 at 12:38 }

За пречистването на черния дроб има книги Генадий Петрович Малахов, преведени и на български език. Тези трудове са написани след продължително изпробване от самия автор и на базата на споделени отзиви на неговите читатели. Въпреки че читателите споделяха най-невероятни неща от своя опит, аз проведох пречистване без никакви опасения. И нямах и никакви странични проявления, макар че бях почти на 50 г. Подготовката започва някъде около 7-мо лунно денонощие, само лека храна, а самото пречистване – на 11-тото лунно денонощие. Впоследствие Малахов допълни процедурата с повторно пречистване и на следващия ден, а по желание – и на по-следващия.
На сутринта се започва с изпиване на няколко литра подсолена предварително сварена от вечерта вода и между отделните литри изпита вода – гимнастика – 4 упражнения от Шанк-Пракшалана. Всичко е много приятно, просто трябва да сме с положителна нагласа за всичко, което предприемаме, увереност в това, което правим.
Необходимо е обаче предварително запознаване с материята, добре да се чете в книгите, а не само от форумите. Защото всеки организъм е различен, е отделна система, не може да очакваме едни и същи реакции, каквито са се получили при друхи хора.
Не е толкова страшно и много си заслужава.
Информация можете да прочетете и в руските сайтове и форуми – Геннадий Петрович Малахов.
Успех на всички!

12 Атанасия { 02.07.09 at 22:06 }

Здравей Мер. Имам въпрос. Пробвала ли си да си правиш прочистване на червата с преварена урина? Ако да- как ти се отрази? И още нещо- знаеш ли от къде мога да си купя иригатор или детска помпичка за правене на клизмите?

13 Radula { 02.07.09 at 23:46 }

Така нареченият балон (някои го наричат „круша“) за клизма се продава в санитарните магазини, а също и иригатора. Но балон може да си купиш и от обикновена аптека, в по-добре заредените се намира.

14 Атанасия { 02.08.09 at 12:03 }

А колко струват?

15 Radula { 02.08.09 at 14:02 }

2 лева май беше…. нещо такова 🙂

16 Атанасия { 02.08.09 at 19:49 }

Кое е по-добро, ако ще си правим сами клизмата?

17 mer { 02.08.09 at 21:30 }

Аз лично предпочитам иригатора, защото побира повече течност, може да се измива добре и с него не вкарвам въздух в червата си (последното ми е трудно да избегна с балона за клизма и като цяло ми е много неудобен). Моят иригатор е пластмасов цилиндричен съд (затова ми е лесно да го измивам) с маркуч, дълъг около метър и нещо, завършващ с врътка за спиране и пускане и с накрайник (и струва около 2-3 лева от аптеката, има и в санитарните магазини). Балона обикновено се използва за правенето на микро клизми (и него си купих, но рядко го ползвам).
Правила съм клизми с урина и с преварена урина. След като ги направих установих, че всички останали клизми нямат смисъл. Единствено урината успя да откърти разни гадости от стените на червата и да не ти казвам какви чернилки излезнаха (а непосредствено преди това бях правила клизми с вода и сол и излизаше само чиста вода). Това е най-добрата течност, с която може човек да си изчисти наслоенията и слузта по червата. И на всичкото отгоре запазва цялата полезна микрофлора и засмуква токсините от организма. Но първо се започва с чиста урина, след това с преварена на 1/2 урина и чак тогава с изварена на 1/4 (защото е много силна и така се подготвяме за силното й действие). Но урината може да се ползва, само когато сме преминали някакви пречистващи процедури и се храним по-здравословно, в противен случай не е много подходяща.

18 Атанасия { 02.08.09 at 23:35 }

ако утре и вторник се храня само с плодове и чай може ли в сряда да си направим клизмата с урина? Имам предвид достатъчни ли са 2 дена, за да използвам урината си?

19 mer { 02.09.09 at 0:38 }

Може и да са достатъчни, но може и да не са, зависи от много неща. Ако искаш се пробвай, но по-добре отложи уриновите клизми до след житния режим, тогава ще си много много по-изчистена. А преди него може да си направиш с вода и сол, хем да видиш как е като цяло, ако до сега не си си правила сама клизми.

20 Атанасия { 02.09.09 at 7:01 }

Ок. Мер, благодаря ти, че си толкова търпелива и отговаряш на всичките ми въпроси. 🙂
това пречистване с вода и сол, кога трябва да го направя- вторник вечерта или рано сутринта в сряда?

21 mer { 02.09.09 at 17:41 }

По-добре преди сряда (например вторник вечер) да си ги изчистиш, за да може още от сряда да се отдадеш само на житния режим (полезно е да се задават въпроси, защото със сигурност и някой друг се пита същото и не е добре да се прави нещо ако то е неясно 🙂 ).
Ето още малко инфо за житния режим – цитат от книгата на СВЕТОЗАР НЯГОЛОВ – „ХРАНЕНЕ, ПОСТ И ЖИТЕН РЕЖИМ“:

Добре е преди започване на режима да се вземе очистително или да се направи клизма. Когато се започва режимът в сряда сутринта, се казва формулата: „Божията любов носи изобилния и пълен живот.“ (3 пъти) След нея се казва формулата за житния режим: „Господи, приеми ме в
лечебницата на природата за десет дни.“ (3 пъти) Тази формула се казва само веднъж при започване на житния режим, а при всяко хранене се казва първата формула. Когато се ядат ябълките, по една на ядене, семките се броят, събират се и през пролетта се посяват в земята. Сутрин трябва да се закусва след изгрева на Слънцето, а вечер да се вечеря преди залеза. Ако житото не се дъвче добре, то предизвиква болки в стомаха и затягане на червата, поради което човек не може да изкара докрай започнатия житен режим.

22 Милен { 02.24.09 at 17:31 }

Здравейте, изчетох почти всичко на тази страница. Виждам, че процедурите се отнасят по скоро за профилактика на черния дроб. Имам рентгенопозитивен камък с размери около 15-20мм м жлъчката. Тъй като жлъчката и черния дроб са взаимно свързани, въпросът ми е възможно ли е отстраняването на камъните от жлъчката с подобни процедури, без прибягване до микроинвазивна хирургия. Опасно ли е запушване на каналчетата, които водят към дванадесетопръсника от толкова големи камъни и какви са последствията ако не успеем да ги изхвърлим. Необходимо ли е да предвиждаме деня на пречистването да е делничен за да ползваме евентуално лекарска помощ за изваждане на камъка през дванадесетопръсника.

23 mer { 02.24.09 at 21:43 }

Здравей, Милен!
Добре е да прочетеш повече литература за пречистване на черния дроб и жлъчката – препоръчвам ти трудовете на Генадий Малахов.
По принцип, ако се изпълнят точно всички препоръки и стъпки по подготовката и изпълнението на процедурата, не би трябвало да има проблеми с излизането на камъните. Каналчетата имат способност да се разширяват доста, но само ако им помогнем. Например, английската сол и продължителното загряване на областта на черния дроб с грейка разширяват пътищата и омекотяват самите камъни ( за последното се грижи и подготовката за пречистването – пиенето на ябълков сок, растителната храна, водата с мед …). Аз лично, 2 или 3 пъти, съм изкарвала голям камък с размер около 1,5-2 см (без проблеми) заедно с останалите камъни, но това не означава, че за някой друг няма да има проблеми (тук да вмъкна следната мисъл до всички – моето здравословно състояние си го познавам добре, докато аз не познава вашето цялостно здравословно състояние, нито хранителните ви навици; затова съветите са с по-общ характер и всеки сам е отговорен за действията си).

В този коментар съм описала нещата, които може да помогнат за пречистване на черния дроб и разбиването на образувани камъни в жлъчката, без да се извършва тази процедура и без хирургическа намеса (последното е крайна мярка и по възможност да не се прибягва до нея). Прочети и тази статия – така бавно, но много успешно ще предизвикаш „стопяване“ на камъните.

Може и да решиш следното – да си дадеш един не много дълъг и не много кратък период (например 3 месеца) и да направиш някои леки режими и промени в менюто си:
– за няколко дена – соколечение
– за десетина – петнайсет дни – плодов режим на Лидия Ковачева
– бягане почти всеки ден за около 20-30 минути
– всеки ден на гладно сутрин да пиеш чаша топла вода с лимонов сок и лъжица студенопресован зехтин (до половин-един час след това да не се приема храна)
– 80 % от менюто ти да е сурова растителна храна – плодове, зеленчуци, кълнове, ядки, прясноизцедени сокове…
В края на периода, който си си определил, да си направиш отново снимка на жлъчката, за да разбереш дали камъка е още там и с какви размери е.

Та мисълта ми е, че може би е най-добре да пробваш първо с по-бавните методи (горните) и след това да направиш и тази процедура. Чети, запознай се по-добре и тогава сам прецени. Интересно е, че повечето лекари не са запознати с тази процедура или са чували малко за нея и по принцип не я препоръчват на пациентите си – веднага скалпела вадят ;).
Успех!

24 Милен { 02.25.09 at 8:48 }

OK! Благодаря, ще се запозная с различните варианти и ще взема решение.

25 Дидо { 02.28.09 at 14:38 }

Здравейте, прочетох статията (Пречистване на черния дроб със зехтин и лимон), както и коментарите към нея, но не става ясно ако вече е отстранен жлъчния мехур следва ли да се прави описаното пречистване и ако да, какви са рисковете ?

26 mer { 03.02.09 at 22:17 }

Въпреки, че съм чела, че няма проблем да се прави, за сега няма да го твърдя на 100%. Трябва по-добре да разуча въпроса. Ако имам по-подробна информация, веднага ще споделя.

27 Дидо { 03.03.09 at 14:00 }

mer, признателност и благодарности.

28 benato { 03.07.09 at 22:23 }

Аз правих пречистването по всички правила, три дни само на сокове и клизми, хубаво затопляне и много гадене 🙂 и изкарах доста камъни, вечерта и през другия ден целия. Мога да покажа снимки на камъните. Това са жлъчни камъни,не са като бъбречните твърди (За тези които не са наясно)
Ще пробвам да дам линк за снимките:
photo_1

29 mer { 03.08.09 at 0:06 }

benato, много се радвам за добрите ти резултати и благодаря за ценната снимка :).

30 Radula { 03.08.09 at 23:19 }

Бенато, ще споделиш ли по-подробно за усещанията си по време на пречистването, и изобщо малко повече информация за преди и след самото пречистване? Ще е много полезно! 🙂 Благодаря ти предварително! 🙂

31 Vasilena { 03.10.09 at 13:24 }

Здравейте,искам да ви попитам нещо свързано с пречистването н черния дроб.Безопасно ли е да го правиш сам,в смисал без лекарско набюдение?О т това, което прочетох до тук не останах с впечатлението някои да го е правил под лекарски контрол,но аз си падам малко пъзла,а искам да го направя,и май трябва някой да ми вдъхне кураж:)

32 Атанасия { 03.10.09 at 14:21 }

Kolko gore-dolu sa 50ml zehtin,zashtoto taka ne moga da precenq na oko. Kajete mi molq vi, za da znam.

33 benato { 03.10.09 at 19:29 }

Аз пих 250мл.,така,че и 80 да изпиеш,не е опасно 🙂

34 mer { 03.10.09 at 19:45 }

Здравей, Василена!
Тази процедура почти винаги се прави без лекарско наблюдение (с изключение на случаите, когато има налице тежки и усложнени заболявания). Моите познати, всички коментиращи тук, включително и аз правим пречистването без лекарско наблюдение. Процедурата е разпространена в цял свят чрез книгите, които са достъпни за всички хора. Според авторите на тези книги, това е процедура достъпна за всеки. Няма някакви усложнения, СТИГА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ВСИЧКО ТОЧНО, относно подготовката, самата процедура и последващото хранене. Единствените минуси са, че трудно се пие зехтина и през нощта може да ти стане лошо, да ти се доповръща, което се случва рядко. Ако самата процедура ти е неясна или те притеснява по-добре не я прави. Първо се запознай по-подробно с нея и по принцип преди това е добре да си направиш пречистване на дебелото черво. Само тогава ще имаш най-голяма полза от това пречистване. Успех в това начинание!

Ати, ако имаш малка ракиена чашка – тя е обикновено 50 мл. Също може със стандартната водна чаша да измериш, която обикновено е 200 мл, пълниш я около 1/4 от нея.

35 poli { 03.21.09 at 22:51 }

@Benato :Видях снимката! Поздравления за успеха! Само искам да те питам усети ли силни болки при излизането на тези камъчета?

36 benato { 03.22.09 at 10:30 }

Болки никакви,само гадене. и то вечерта!

37 biby_b { 03.23.09 at 10:00 }

Имам въпросче и аз неска ми е 6ти ден обаче 4-5 ден се разболях доста вдигнах температура:(..та дали на някой от вас му се е случвало,защото смятам да го направя,но да не взема нещо да се прецакам съвсем…и няма ли пак да е лошо ако не си довърша пречистването:(

38 mer { 03.23.09 at 22:20 }

biby_b, извинявай, но не разбрах – 6ти ден от подготовката за пречистването ли ти е и на 4тия и 5тия ден си вдигнала температура ли? Ако е така, ето какво мисля.
Пила ли си някакви хапчета за сваляне на температурата и чувстваш ли се отпаднала и изтощена. Ако отговорът е да, по-добре отложи пречистването с 1 седмица, когато събереш сили и дробчето ти си почине от лекарствата.
Ако отговорът е не, най-вероятно няма да имаш проблеми с пречистването на черния дроб.

39 biby_b { 03.24.09 at 11:39 }

Да, mer то аз наистина не обясних много разбираемо,да на 4 и 5тия ден бях с доста висока температура и пих даже на 2 пъти течен аналгин,а и на 6тият ден пих един колдрекс сутринта..така че със сигурност не беше много умно да направя прочистването,тъй като и двете лекарства натоварват доста 4ерният дроб а и факта 4е си бях доста болна ….:( но пък го направих за6тото от един месец се готвя за това и пове4е няма6е да мога и една чаша ябълков сок да изпия:((….не препоръчвам на никой да прави като мен и се пазете много да не настинете защото не беше много леко ..чак ей сега ве4е се чувствам като човек и хубавото е 4е ве4е не се 4увствам вообще болна и температурата ве4е ми е нормална:)

40 vania angelova { 03.25.09 at 21:00 }

saglasna sam s pre4istvaneto i ot opita si na le4itel znaia za efektivnosta mu no vseki 4ovek e induvidualnost i triabba da se deistva individualno= Mngo vnimatelno se prepora4vat tezi recepti za6toto otgovornosta se poema i ot 4oveka koito gi prepora’va – s Lubov

41 vasilena { 03.30.09 at 17:53 }

Хора,моля ви,ако някой е правил тази Олекотената процедура да каже има ли ефект и как е протекла.Понеже аз мноооооого искам да си направя другата,но нещо не ми стиска…..поне засега:)И може първоначално да пробвам тази.Но Мер,моля те кажи ми фатално ли е да се пропусне джогинга,защото аз съм бивша спортистка и наистина много обичам да спортувам ,но сега няма как да стане понеже малкия е на 1г и 7 мес,все още не ходи на ясла……..и нямам свободно време през което да остана сама ,пък било то и за 20-30 минутки:)

42 mer { 03.31.09 at 0:41 }

Василена, тази ли имаш предвид https://www.zemianazaem.com/?p=47. Ако е така, мисля че е много подходяща за почти всички хора. Ако се прави даже и за 2 седмици, ще се забележат добри резултати. Няма да има доказателство за изчистването (в случая да се изваждат камъни), но ще има други признаци на подобрение (зависят от здравословното състояние на всеки). Джогинга може да се замени с интензивни аеробни упражнения вкъщи – трябва да има много скачане (за да се получат трусове в тялото) и солидно загряване и дори изпотяване (например интензивно танцуване, степ аеробика, подскоци… има много варианти). Качественият спорт върши чудеса и в действителност лекува и пречиства тялото ни, особено съчетан с останалите неща.
Аз го определям като доста приятен този омекотен режим и наистина е много подходящ за всички, които имат притеснения от другия.

43 Atanassia { 04.20.09 at 19:10 }

benato,mojesh li da mi kajesh po vreme na tvoeto sokovo gladuvane kakvi klizmi si pravi- s urina, ili voda i sol, ili voda i limon, i po koe vreme na denq gi praveshe?

44 benato { 04.20.09 at 19:54 }

С кафе за клизми.Всяка сутрин,по време на гладуването. Кафето е от Англия,непечено.

45 Elena Avramova { 05.07.09 at 22:23 }

Zdraveite!
Imam jelanie da napravj iz4istavne na 4ernij drob,no iskam sa6to da napravj raztovarvaneto na d-r Emilova na plodove.Vaprosat mi kak 6te e nai-dobre da napravj koe da e parvo? Blagodarj vi predvaritelno 🙂

46 mer { 05.07.09 at 22:38 }

Здравей, Елена!
Много е хубаво това, което си решила да направиш. Ще е много подходящо първо да направиш плодово-чаения режим и след като се захраниш малко, тогава може да пристъпиш и към чернодробното. Режимът на Лидия ще помогне на черния ти дроб да се освободи допълнително от токсините, ще го промие и ще му даде почивка от непрекъснатия му стремеж да се справи с вредните вещества. Например ако гладуваш 10 дена, направи захранване поне за 5-7 дена, но само с растителна храна и тогава направи и чернодробното пречистване. Но всичко зависи от това как се чувстваш, ако усетиш че ти трябва повече време между 2те процедури, тогава си дай, няма за къде да бързаме. Успех :).

47 Elena Avramova { 05.08.09 at 21:09 }

Blagodarj ti Mer ocenjvam savetite ti 🙂 Neznam 4udj se o6te za6toto sled raztovarvaneto i po vreme na zahranvaneto,njma li opasnost organizmat mi da poeme zehtina?

48 mer { 05.09.09 at 0:01 }

Ти като направиш захранването няма да изпитваш глад и ще си си починала, следователно не би трябвало да изядеш зехтина (вместо да е по предназначение). Но направи така както сметнеш за добре, и двата варианта са удачни. Просто гладуването е винаги много добра подготовка за тази процедура, но след захранването. Самият Малахов до колкото знам преди да прави това пречистване е гладувал доста пъти.

49 mer { 05.11.09 at 0:56 }

# Дидо:
28 февруари, 2009 в 14:38 Редактирай

Здравейте, прочетох статията (Пречистване на черния дроб със зехтин и лимон), както и коментарите към нея, но не става ясно ако вече е отстранен жлъчния мехур следва ли да се прави описаното пречистване и ако да, какви са рисковете ?

Скоро четох за пречистванията и в една от книгите на Малахов беше публикуван въпрос дали може да се прави пречистване на черния дроб ако е отстранен жлъчния мехур. Той отговаря, че може и дори е препоръчително да се прави.

50 iniqn { 05.11.09 at 12:36 }

Привет на всички! Нов съм в сайта. От две седмици чета наблюдавам и анализирам. А как започна всичко защо изобщо тръгнах да търся подобен вид информация? Естествено здравословното ми състояние е водещият фактор в случая както и желанието да се променя. По късно ще напиша повече инфо за себе си защото сайта много ми харесва и допада и ще го поместя във форума, където вече се регистрирах. Първо искам да изкажа уважение и признателност на Mer за прекрасната и идея за създаването на такъв сайт, за това че споделя знанията си със всички желаещи и интересуващи се. Второ благодаря на всички останали който участват активно в самия сайт и без който той не би бил същия. Желая на всички щом веднъж са тръгнали по правилния път да продължават смело само напред, а на тези който още се колебаят повече увереност в собствените възможности и тези на организма им, защото ако има нещо велико, нещо уникално то това е човешкото тяло създадено по образ и подобие на Бог. Понеже това е статията за черния дроб бих искал да споделя с вас как протече при мен първото ми очистване и какви са резултатите. Първо направих лечебно гладуване което продължи 18 дни. Обикновено надхвърлям 22 дни, но този път то беше комплексно Едно уточнение : привърженик съм на пълното гладуване(само на вода), от половин година преминах към омекотения вариант на Лидия Ковачева. А преди два месеца попаднах на Житния режим и реших да го опитам. Та гладуването ми този път включи трите гладувания. Не съм напълно обеден че идеята ми най добрата но факт е че резултата беше зашеметяващ Първо започнах с житния режим(6-дни), след това на Лидия (10-дни) и накрая 2 дни пълно гладуване. След това направих 10 дневно захранване на Лидия. След захранването 8 дни ми продължи подготовката за прочистването на дробчето , през което време изпих сока от 20 кг зелени ябълки. Тука искам да спомена че се храних вегетарияски предимно със суровояднство, но си добавях по 10 ,15 грама сирене към салатите и 1-2 филийки препечен хляб Вита. Уви на 7мия ден разбрах че не е трябвало даже имах опасения дали трябва да правя самото прочистване. Все пак го направих както пишеше в статията на Mer. Впрочем понеже има няколко статии и два варианта много се чудех кой да избера, тъй като съм запознат и съм на ти и с английската сол която съм я признал особено при пълните гладуваниа от 2 месеца практикувам и клизми с урина. Искам само да вмъкна тука че уринотерапията е уникален начин за лечение поне за мен. Та в крайна сметка реших на направя варианта с английската сол и то повече заради предимството и че разширява каналчетата на дробчето, в което ми бяха притесненията да няма силни болки. Не зависимо че избрах този метод цял ден си почивах и си нагрявах Дроба със ел. Възглавница. Пропуснах да спомена че предния ден става дума за 8 беше деня на двете тръби който се препоръчва да се прави почистване на червата. Та в този ден пак си правих прочистване със английска сол и клизма с урина – респективно сутринта и вечерта. Между другото подготвителния период го удължих умишлено защото исках да направя прочистването на 9 май – пълнолуние. Тогава ефекта е максимален. И така през самия 9-ти нямах болки или проблеми. Около 22:15 започнах да пия сместа от зехтин и лимон всяко едно по 250 мл  Изпих цялото количество почти на екс. Интересното е че не ми беше изобщо неприятно. Предварително бях с нагласата че ще е много неприятно. Но не ми се стори такова. Искам да подчертая че много добре бях разбил двете смеси и повече се усещаше лимона. Другото което пропуснах е през 8 дни на подготовка всяка сутрин на гладно пиех по две супени лъжици зехтин така че може би бях посвикнал с вкуса му който сравнение с олиото е божествен. Единствените ми проблеми бяха около 23:30 когато силно ми прилоша, но след дишане с дясна ноздра и поставен лют пипер на езика за 5 мин. Ми мина. След което си легнах отново и се нагрявах цяла нощ. Не можах да спя особено добре но нямах болки или прилошаване. Сутринта станах в 6:00 и изпих 3-тата част от английската сол. После в 8:00 часа последната част. До този момент нямах никакви позиви. Даже започнах да си мисля че няма да има никакъв ефект и малко бях разочарован защото положих много усилия и воля с вяра че ще изхвърля много камъни и други натрупвания от годините. За моя радост след 10 часа получих повик и бях изумен от количеството камъни който продължиха да се отделят цял ден. Те все още продължават да се отделят, като и сега при болка или дискомфорт продължавам на нагрявам дроба. Другото нещо на което искам да обърна внимание е че вчера през по голямата част от деня се чувствах като прероден. Толкова щастлив, пълен със живот. И по рано съм имал такива еуфорични моменти по време на дълги гладуваниа но когато са били само на вода. И все пак този път е различно. По добре 
П.С От 20 години нося очила (4 диоптъра и доста силен астигматизъм) В момента съм ги намалил на 3,30 както имам корекция и в астигматизма Това го постигнах за по малко от месец. Имам специален комплекс от упражнения за тази цел. Но основното и най важното е цялостното прочистването на организма, начина на хранене и живот. Това е и една от причините да правя всичко това. Искам да се чувствам добре в собственото си тяло. Ако има желаещи мога да направя една статия с практически упражнения за тренировка и релаксация на тези верни ,прекрасни, непрестанно служещи ни очи. Упражненията са полезни за всеки човек независимо от здравословното състояние на очите. Част от тях се препоръчват да се правят като релаксация за очите при интензивна работа с компютър и гледане на ТВ както и четене на книга на всеки 1 час като продължителността им е 5 мин. Може би незнаете но очите като всеки останал орган имат нужда от почивка. Когато мигаме това е пак почивка за тях. Освен това когато мигаме те се навлажняват и дезинфекцират от постоянно летящите из въздуха микроби и микроорганизми. Обърнете внимание как човек който се е втренчил в компютър или ТВ мига по рядко. Това всичкото е натоварване на очите и те изсъхват и почервеняват. Но стига за очите. За тях в друга статия по късно. Искам само да попитам Mer освен загряването на дробчето какво ми препоръчваш друго през следващите няколко дни. Имах някаква идея да продължа да пия и зехтин но по добре да изчакам твоя съвет. Предварително благодаря!

51 Radula { 05.11.09 at 13:20 }

Здравей от мен, Илияне! С огромно удоволствие и интерес прочетох всичко написано от теб! И ти благодаря, че си споделил опита си – много е полезен! 🙂 Мисля, че ще е прекрасно да споделиш и техниките за очите – моите лично, са малко натоварени от компютъра. Уж носа предпазни очила, но ефекта не е кой знае какъв. А тези упражнения ще са полезни за всички. Аз също знам малко техники от учителя ми по йога в Плд, може и да съвпадат 🙂 Поздрави!

52 mer { 05.12.09 at 1:42 }

iniqn, много е интересно всичко, което споделяш. Направил си прекрасна подготовка (като по учебник 🙂 ) за пречистването на черния дроб и цялото ти пречистване е преминало повече от перфектно. Радвам се, че си спазил всичко както трябва и че си послушал собствените си усещания за нещата. След прочистването за известно време е добре да приемаш предимно суровоядна и растителна храна. Може да пиеш повече от следните сокове:
https://www.zemianazaem.com/?p=35
https://www.zemianazaem.com/?p=122
https://www.zemianazaem.com/?p=152
Те допълнително ще промият черния ти дроб, а също ще го успокоят и заздравят. Може да пиеш чай от лайка, ако усещаш някакво неразположение в областта на дроба. Може и да продължиш да пиеш всяка сутрин по лъжица зехтин с лимонов сок (може и малко топла вода). Това са все идеи, които ще подействат като балсам за дробчето. Последвай всичките или тези, които ти се струват удачни.
Когато направих първото си пречистване, ми се наложи няколко дена след това да продължа да нагрявам областта на черния дроб, понеже излизаха още камъни и трябваше да поддържам каналчетата разширени (не загрявах дълго – до 1 час на ден за 3 дни). Тъй че – наблюдавай се :).

цитат:
„Ако има желаещи мога да направя една статия с практически упражнения за тренировка и релаксация на тези верни ,прекрасни, непрестанно служещи ни очи.“
Оооо, има желаещи, и още как :))).
И да добавя, че суровоядството и пречистванията, съчетани с тези упражнения и позитивно мислене, нормализират напълно зрението ни.

53 iniqn { 05.12.09 at 14:44 }

Благодаря за Ти за съветите Mer! Някой от тях ги правя, а от другите смятам да се възползвам още днес. За съжаление все още не разполагам със сокоизстисквачка, а използвам доста примитивни методи за сокчето(настъргвам плодовете или зеленчуците и след това ги изстисквам съм тензух увит в няколко ката.) заради това ми отнема повечко време и вероятно част от ензимите се разрушават, но пак съм сигурен че ефекта е налице. Блендерче имам така че мисля да го използвам повечко на тази етап.

Когато съм готов със статията за очичките ни ще ти пиша за да уточним точно къде и как да я кача.

Имам желание да повторя процедура с черния дроб възможно по скоро. Ходих на и ирисова диагностика преди един месец и според това което ми казаха трябва доста да поработя над дробчето. Но пък бързата работа срам за майстора, затова ще се радвам на съвета ти след колко време (другия месец на пълнолуние или другата седмица ) е добре да повторя всичко. Предварително ти благодаря!

54 mer { 05.13.09 at 10:10 }

Подходящо е да се повтори след 1 месец пак на деня Две тръби. Вече, когато се направят няколко на брой пречиствания, времето между тях може и да се съкращава. Дори някои хора го повтарят веднага на другия ден (но това се прави от доста напредналите).

55 Данчо { 05.18.09 at 22:26 }

Здравейте! Това което пишете е много полезно за вски който иска да помоге на своя оргаизъм.
Въпроса ми е може ли да се предприеме пречиствне на черния дроб при наличие на т.н.негово „затлъстяване“ ?

56 mer { 05.19.09 at 0:24 }

Данчо, не съм срещала точно указано дали може или не може за този здравословен проблем – затлъстял черен дроб, но съм почти сигурна, че ще е много по-добре да се направи една предварителна подготовка от рода на:

суровоядство за известно време
смъкване на няколко килограма от общото ни тегло
леки гладувания
въвеждане на повече спортни занимания
и естествено една стабилна и по-дълготрайна подготовка за пречистването (така както е описано в статията)

и тогава със сигурност ще може да се направи и това пречистване без да има риск за усложнения.
Ако разбера нещо по-детайлно – ще пиша пак.

57 Данчо { 05.19.09 at 18:29 }

Благодаря за отговора и оказаното внимание!

58 Angie { 05.20.09 at 0:56 }

Привет!
Въодушевих се да си направя това прочистване. Досега не съм правила. Извинявам се за вероятно глупавия въпрос, но правилно ли разбирам времето, когато може да се направи: например подготовка сега до 24ти когато е новолуние, или на 7ми юни, когато е пълнолуние. Гледам че от 6ти до 7ми вечерта се падат две тръби..в кой от двата дена би било по-добре да се направи? Много благодаря!

59 mer { 05.20.09 at 22:19 }

Анджи, по принцип е по-подходящо да се направи по време на две тръби, но аз винаги казвам, че е добре да го направим тогава, когато имаме време за това и сме отпочинали и спокойни. Аз съм го правила по всяко време и винаги е давало добри резултати. Но щом ти е за първи път по-добре се подготви добре до Две тръби и го направи тогава. Така и Луната ще ти помогне за леко и пълноценно пречистване. Успех ти желая!

60 Angie { 05.20.09 at 23:50 }

Благодаря, Мер!
Ще споделя, дотогава ми се очертава много напрежение и 1 седмица повече релакс..дано да се справя! Успех на всички!

61 М. { 05.30.09 at 10:52 }

Здравей Мер,

заинтригувах се много от статията ти и бих искала да попитам дали фазата на луната сега е подходяща за подготовка? Никога досега не съм си правила подобно пречистване. Храната ми включва основно месни и млечни продукти, е, разбира се хапвам и много салати. Искам от понеделник да започна подготовката. Въпросите са ми може ли да се хапва прясна риба през този период, както и дали мога да ходя на фитнес?
Благодаря ти за отделеното време.

62 М. { 05.30.09 at 11:11 }

Здравей отново,

също така искам да попитам дали може в периода на подготовка да се ядат ориз, картофи, хляб…
Благодаря.

63 mer { 05.30.09 at 15:45 }

Здравей, М.,
на 6ти юни е много подходящо да се направи чернодробното пречистване (тъкмо се пада събота), иначе и дните от 3 до 6 юни са все подходящи – затова ако искаш започни стабилна подготовка от сега и го направи. Ако ти е за първи път, ти препоръчвам да направиш подготовката точно както е описано – по-добре не яж никакви животински продукти, било то млечни, или прясна риба, яйца….
Много е добре да ходиш на фитнес (особено ако наблегнеш на бягане), но 2 дена преди самото пречистване прави съвсем леки упражнения, за да има сили тялото ти за самото пречистване.
Картофите и белия ориз, както и бялото брашно (всичко, което съдържа нишесте) са природни лепила – много затормозяват работата на черния дроб. По-добре не ги яж, ако можеш. Наблегни на суровите плодове и зеленчуци, всички рецепти в този сайт са много подходящи и съвместими с чернодробното пречистване. Но, направи подготовката така, че да няма насилие, а всичко да става с много желание и удоволствие.
Ако може изчети всичко изписано в този сайт за чернодробното пречистване, както и коментарите към статиите – в тях много често се споменават важни детайли.
Успех 🙂

64 iniqn { 05.31.09 at 19:04 }

Здравейте отново! Искам да споделя второто си очистване. Вярвам, че ще е мотивиращо и надъхващо за хора които още не могат да се решат или се колебаят да го направят. Преди да го опиша искам да вмъкна : През цялото време между двете очиствания 3 седмици храната ми се състоеше от 80-90% сурови плодове и зеленчуци Останалата част наистина минимални количества пълнозърнест хляб, сирене и кисело мляко. Те ми служеха за окосяване Поради тази причина самото очистване мина съвсем леко и безпроблемно. Подготовката този път продължи три дни. През това време спрях напълно млечните продукти и хляба. Пиех голямо количество прясно изцедени сокове от зелена ябълка, моркови, зеле. Деня който избрах беше 28 четвъртък. Реших да проверя дали ако се спазват основните принципи при прочистването ще се получи то качествено без значение от времето през което се прави. Радост – точно така и стана. По голямата част от четвъртъка нагрявах областта на ЧД с ел. Възглавница. От 17:00 – 18:00 поредица от клизми, вода със сол и последната урина. Сутринта след нормалната дефекация на червата също бях правил клизми до пълно прочистване на ДЧ. Реших този път да не пия английска сол а да се съсредоточа върху нагряването и клизмите. От 20:00 часа започнах да приемам зехтина и лимона(в две различни чаши на глътки почвайки от зехтина) Количеството и на двете 230 мл. Искам да направя една забележка: Важно е зехтина да е студено пресован защото вкуса му е много по приятен и по този начин по лесно се пие и ест. по качествен. Пиех на глътки двете течности до 21:20. В зехтина бях добавил и ½ лъжичка смлян карамфил /увеличава ефекта на прочистването/. Но това че налютява дразни гърлото и е малко неприятно. Изразява се в кашляне 5-10 мин. След час правих дишане с дясна ноздра и поставен карамфил на езика 10 мин. Нямах никакво прилошаване, лоши мисли или какъвто и да е дискомфорт, за разлика от първия път. На следващият ден получих дефекация още към 5:00 часа в която броя на билиробиновите камъни, шлаката и конците беше слабо казано огромен. Освен разхлабващите чайове и клизмите през деня пих доста сок от ябълки и моркови. На обяд салата Метличка от зеле и моркови. Тъй като се чувствах добре и силен реших да повторя процедурата и този ден. Всичко протече по същия начин за това няма да го описвам. Разликата беше че този път имах прилошаване около 22:30 – 11:30 времето в което жлъчния мехур е най-силен. Дишането с карамфил ми помогна. Само пропуснах да кажа че този път в зехтина бях сложил лъжичка лют пипер. Не препоръчвам двойното прочистване на хора които не са правили няколко процедури и нямат много добра подготовка, не са убедени в собствените възможности на организма и са запознати с цялата процедура. За мен добавянето на люто(карамфил. Джинжифил, червен пипер, черен пипер) определено засилва ефекта. На другата сутрин събота вече пих английска сол за да помогна на ДЧ за изхвърлянето на камъните. Чувствах че има нужда. Целия ден продължи изхвърлянето на останалите камъни и шлаки. Най големия – 3 см. Странното е че при това второ прочистване като цяло количеството на камъни и други шлаки бе повече от първия път. Благодарение на двойното прочистване през следващите дни не се отделят повече камъни и няма болка или така нареченото дишане на ЧД. Тоест допускам че по този начин всичко се е изхвърлило за два дни.
Обобщение: За тези ми две прочиствания мога да кажа че която и процедура да изберете стига добре да сте се запознали с детайлите ще имате много добри ефекти. При моя организъм приемането на английска сол много улеснява изхвърлянето на камъните и е по ефикасно от клизмите заради ефекта му който трае цял ден. Все пак всеки човек е уникален и различен тача че може да прецени кое му подхожда най добре. Определено след тези прочиствания се чувствам друг човек. Мисълта ми е много по бистра, точна и ясна. Настроението леко приповдигнато. По лесно се съсредоточавам и вниквам в нещата. Спокойствието и уравесеноста са постоянно с мен. Разбира се всичките тези неща не са само следствие от прочистването на ЧД, а и от цялостната ми смяна на начина на храна и живот, но определено без качествено прочистване на целия организъм (както на физическо така и на духовно ниво) и поддръжката на тази чистота – „Докога? – До края на живота! Човек не може да има „КРЕПКО ЗДРАВЕ”.

Mer, тъй като сега съм в почивка и имам възможността, желанието и увереността в себе си искам да те попитам има ли някаква пречка или опасност от изтощаване на организма ако направя тази седмица третото пречистване на 6-ти юни. Знам че е доста скоро но се чувствам добре и готов. А и според Малахов колкото по бързо се изчисти черния дроб толкова по добре. Водя се и от собствената си интуиция, която ми казва че мога.

С БЛАГОДАРНОСТ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ !

65 mer { 05.31.09 at 23:15 }

iniqn, много ми беше интересно да прочета за твоето двойно пречистване на черния дроб, много ти благодаря, че сподели с нас. Аз досега не съм правила двойно, но вече няма да се колебая.

цатат: „Водя се и от собствената си интуиция, която ми казва че мога.“
Мисля, че вече нямаш нужда от моите съвети 🙂 твоето същество ти говори и ти добре го слушаш. Сам, по-добре ще прецениш дали можеш или не можеш да го направиш. По принцип не съм срещала абсолютни забрани за това. Щом имаш сили :)….

66 iniqn { 06.01.09 at 21:13 }

Благодаря за вярата, но все пак е добре да чуя съвета на човек с повече опит и знания. Чудя се дали за една седмица камъните ще се придвижат от задните дялове? Но така или иначе след 15 юни ще ми бъде много трудно да провеждам пречистването, така че всичко е решено. Ще пиша как е минало!

67 megusta { 06.04.09 at 11:50 }

Здравейте всички посещаващи този прекрасен сайт!

Попаднах на вас, след като започнах да търся информация за проблема, който имам.
Имам камъни в жлъчката и след няколкото леки кризи, които направих миналата седмица реших че най после е дошло време да взема нещата на сериозно.

От миналата седмица минах на суровоядство, плодови сокове и лимон със зехтин, като идеята ми беше да направя този уикенд пречистването. След прочитане на вашият сайт, статиите и коментарите реших да забавя малко нещата и да ги направя по плавно.
Моля за съвет! Как да започна?
До сега не съм градувала, дори елементарна диета не съм правила, въпреки че имам нужда.
Твърдо съм решила да променя това.
Искам да направя и житната диета, може ли през тези 10дни да продължа с зехтин и лимон сутрините – много добре се чувствам от тях и кризите ми спряха.
Опасявам се да не ви досадя, въпреки изписаното, но моля посъветвайте ме как да хронологизирам режимите – житен режим, гладуване, пречистване.
Благодаря ви предварително за търпението.

68 Radula { 06.04.09 at 12:05 }

Скъпа Мегуста,
чудесно е, че се присъединяваш!! Добре дошла! 🙂 Не смея да ти давам съвети и насоки, по-добре по-опитните от мен да ти ги дадат, но просто исках да ти кажа в никакъв случай да не си мислиш, че можеш да досадиш на някой!! Нито ти, нито който и да е не може да досажда! Тук сме си едно малко сплотено сурово семейство и всеки е добре дошъл! А и затова сме хората – да си помагаме, да си обменяме опит и познания, и заедно да вървим напред в Живота! 🙂 Поздрави и много успех!! Абсолютно си на прав път и след мъдрите съвети на съфорумците, съм сигурна, че ще постигнеш чудеса! 😉

69 mer { 06.05.09 at 0:14 }

megusta, щом не си гладувала до сега моят съвет е да започнеш с гладуване за 1 ден само на плодове до 800 грама или прясно изцедени сокове. Когато се почувстваш готова може да направиш гладуване само на сокове за 2 дена, след това за 3 и т.н. За жлъчката и черния дроб много са подходящи прясно изцедените сокове от ябълка, морков, цвекло, зеле, зеленолисти. Много добре ще ти се отрази ако успееш да достигнеш до гладуване на такива сокове за 5 дена. И следа няма да остане от камъни :). Но не започвай директно с 5 дни, а постепенно увеличавай периода на гладуванията. И разбира се след това захранването е изключително важно, не го пренебрегвай. По-нататък може да решиш и чернодробно пречистване да направиш. Но всичко сама прецени – наблюдавай се обстойно – как се чувстваш, какви резултати забелязваш, какви промени…. И след това вече може да преминеш към останалите видове режими, разбира се ти най-добре ще усещаш какво е подходящо да направиш. Всички режими ще са много благотворни, но ми се струва, че за момента соколечението ще ти повлияе най-добре. Просто каквото и да избереш започвай с 1 ден, след това 2 и т.н. Успех!!!

70 megusta { 06.05.09 at 10:39 }

Radula, Mer, много ви благодаря за подкрепата момичета!

От два дена чета сайта и се опитвам да изчета всичко, с толкова хъс и любов пишеш Мер, и с толкова търпение отговаряш на всички. Истинско вдъхновение – вярно е!

Реших че предстоящите два дни са подходящи и от утре започвам със сокчетата.
Ще направя комбинации от ябълка морков и цвекло, като постепенно ще увелича цвеклото. Вапросите ми са /mer дано имаш време да ми отделиш/:
Захранването аналогично като при гладуването ли е – т.к. соковете са зеленчукови, може ли с плодче първия ден?
Мога ли да повторя гладуването с увеличение на дните към края на месеца? кога най-рано всъщност?
Зехти и лимон през тези два дни дали ще е удачно и в какви количества?

Да се възнаградя с едно хвалене на края – от седмица и половина съм на суровояден режим, ходене всеки ден по 8км мин и плуване 2 пъти седмично. Това за мен си е направо постижение.
Още веднъж благодаря за подкрепата, разчитаме на вас за вдъхновение и кураж!

71 mer { 06.08.09 at 23:01 }

Мегуста, чак сега влизам в сайта, май вече е късно с отговорът ми.
Но ти си права, след гладуването на сокове е добре да се захраним с плод, като сдъвкваме всичко много добре. И след това постепенно включваме и зеленчуци и захранването нататък протича както при гладуването с плодове.
Може да го повториш, когато се почувстваш готова за това. Най-добре сама ще прецениш, няма твърди правила тук, по-скоро е индивидуално. Същото е и с това колко дена да го направим – някои предпочитат 5, а други 100 🙂 (без майтап).
По-добре недей да пиеш зехтин и лимон, но ако прецениш, че искаш може и да го правиш сутрин.
А това, че ходиш и плуваш е наистина страхотно, спорта и движението е толкова полезно и благотворно.
:))).

72 iniqn { 06.12.09 at 18:25 }

Третото прочистване на ЧД мина гладко и неусетно. Направих до на 5 и 6 юни (двойно). Няма да описвам детайлите защото всичко мина като предходните две. Този път дори не ми прилоша и не съм използвал дишането с лютото. За разлика от другите дори не усетих че правя прочистване. Толкова мина всичко леко че дори започнах да си мисля че нямам какво да чистя повече. Интересно е да се отбележи че количеството на камъните който изкарах беше дори по голямо от предните пъти. Разликата е в големината им – колкото грахово зърно и цвета тъмно зелени. Като помощна процедура използвах само клизмите и слабителните чайове. Един ден след прочистването тоест понеделник направих и Шанкха Пракшалана. Това ми е първия път за моя радост всичко мина повече от перфектно. Опредено от сега на татък ще практикувам тази техника когато се налага. Въпреки това че захранването и се състой от добре сварен ориз нямах абсолютни никакви проблеми или дразнения на ЧД. Самия Малахов пише в книгите си че започва гладуването(имам предвид пълно гладуване (сухо, на вода или на урина)) с тази процедура. Предполагам че не използва захранването с ориза. Уви това не е описано и може само да се гадае  Според мен ако не се направи захранването просто ефекта на осмозата ще продължи през целия ден, което не е по различно от приемането на английската сол. Все пак това са мой лични мисли. Тези дни ме изпратиха почти на всички видова изследвания от новата работа. Оказа се че имам прещипана жлъчка. Не се учудвам като се има в предвид наднормените кг които ми бяха от малък, неправилното хранене, застоялия начин на живот. Малко обяснение: Когато човек се храни предимно с животинска храна и води заседнал живот създава условия за образуване на камъни. Наднормените кг. В случая разширяването на стомашно чревния тракт предизвиква притискане на вътрешните органи в следствие на което тяхното правилно разположение се деформира и променя. Хубавото е че чрез промяна на храненето и начина на живот(упражнения, гладуване, прочистване) органите могат да бъдат приведени отново в правилното си разположение-подредба и състояние.
Каквито и думи да използвам за да опиша ефекта от това прочистване и смяната на режима на хранен не бих могъл да изкажа цялостния резултат, именно защото той рефлектира във всички аспекти на човешкия организъм. До всичко това човек трябва да достигне с воля и вяра след което полагайки профилактични усилия може да живее вечно с него – състоянието на крепко съвършено здраве. От мързелив, вечно изморен, нервен, избухлив, флегматичен, притеснителен и мн. Др човек се превърнах в точно противоположните положителни състояния. Това показва че човек може да се променя и то в положителна насока, само трябва да го иска и да се старае. Радвам се че съм от хората които са поели по верния път, от хората които правят това прекрасно общество в този сайт. Твърдо съм зад идеята да се разпространява информацията на всички безплатно, защото колкото повече хора разберат истините и поемат по Пътя толкова по добре ще бъде за всички хора по земята. Радвам се че правя това очистване и няма да спра докато не изхвърля и последното камъче. Мисълта ми беше тези от вас които имат такива проблеми да не се притесняват. Щом човек направи от 2-3 седмици правилно хранене и минимум 5 дни подготовка(омекотяване) организма показва своята сила и съвършенство.

73 Valentino { 06.20.09 at 15:01 }

ZRDAVEITE-silno me intersuva dali moga da napravq pre4istvane ,na 4erniqt drob,kato za celta ne se ograni4avam tolko s hranite i trenirovkite v fitnes zalata.imam predvid,4e maham napalno parjenoto,gaziranoto,svinskoto i drugite izkustveni bokluci.Dali 6te ima efekt ako piq samo soka ot zehtin i limon i topla voda vsqkq sutrin na gladno?blagodarq vi predvaritelno.

74 mer { 06.21.09 at 0:03 }

Валентино, до колкото разбирам питаш дали може да ядеш пилешко и риба и да тренираш по време на подготовката за пречистването. Моят съвет е – може да тренираш, но непосредствено 2 дена преди самото пречистване да не го правиш или поне да не са интензивни, а по-леки тренировки. Но с месото не бих казала, че може да се прави компромис. Замени месото с ядки, най-вероятно ще ти е трудно, но ако не можеш да направиш подготовката така както е описано, по-добре не го прави. Или на твоя отговорност.
Първия път на моето пречистване направих доста компромиси с подготовката, като си хапвах забранени неща и пих кафе всяка сутрин и по-добре да не описвам какво преживях, та затова винаги много настоятелно обяснявам колко е важна неотклонно изпълнената подготовка.
Най-важните точки са:
– да преминем предимно на сурова растителна диета
– да пием много сок от ябълки (може и цвекло и моркови)
– да си нагряваме областта на черния дроб през целия ден на самото пречистване
Но като цяло тази процедура е с доста сериозен характер и не бива да се възприема нищо от изписаното с пренебрежение.

А по принцип може всяка сутрин да си пиеш лимонов сок със зехтин и топла вода и като изключиш боклучавите храни няма как да не усетиш промяната към по-добро здраве. Пробвай да го направиш за 1 месец – ще се радвам да споделиш след това и каква промяна си забелязал.
А заедно с тренировката пиеш ли някакви добавки, имай предвид, че те доста затормозяват работата на черния дроб.

75 Krasi { 06.30.09 at 19:03 }

Pravila sam slednoto PRECHISTVANE na cheren drob I zlachka po shema na G.P. Malahov 4 posledovatelni pati, vsekipetak vecher prez mart 2009..
Pravi se predvaritela podgotovka 3-4 dena, kato se iade predimno rastitelna hrana I se izpiva goliamo kolichestvo priasno iztzeden sok – 1 chast tzevklo I 4-5 iabalki, jelatelno kiselichki. Pravi se I po edna klizma na den. /
Moje I da ne se pravi takava podgotovka, no se pie angliiska sol vecherta predi prochistvaneto I da se napraviat 2 klizmi, sutrin I vecher, v denat na prochistvaneto. Prez deniat se pie sokat , kam 2 litra za denia, moje da se iade leka zelenchukova hrana. Kam 5-6 vecherta se slaga greika s topla voda v oblastta na cherniat drob/ moje da se zameni s burkan na vint, palen s voda/.
V 7 vecherta zapochva samata prozedura. Kolichestvoto na zehtina I limonoviat sok varira ot 100 do 300 grama /nai-dobre e da se pie kam 150-200 grama ot dvete neshta. Piat se 1-2 glatki zehtin I vednaga sled nego limonov sok. prez 15-20 min, dokato se izpie zeliat sok I zehtin. Ako ima gadene, sa izchakva malko I pak se pie. Leji se s greikata v oblastta na cherniat drob, daje I sled kato se izpie vsichkoto kolichestvo, dokam 9-10 chasa. Kam 11 ch vecherta moje da se napravi klizma, a sashto I na drugata sutrin.
Sutrinta se pie sok ot morkovi I iabalki ili samo zveklo I iabalki, kam polovin litar. Parvata hrana triabva da bade salata ot sitno nariazano priasno zele I nastargani morkovi, podpraveni samo s limonov sok /triabva da se davche mnogo dobre/, Deistva kato “metla”na chervata I izkarva vsichki ostatazi. Chak sled tova moje da se iade leka hrana,salati, kashi s voda I dr.
Izhvarliat se holesterinovi/ beli ili svetlojalti/, holesterinovo-pigmentni, beli, sivkavi, tamnozelni/ kamani, pigmentno-varovikovi /cherno-zeleni/ s razlichen razmer.Te sa leki, meki I pluvat vav voda./Triabva da se proveriava za kamani sled kato se izhodi po goliama nujda/ a sashto taka I sledvashtia den.
Za da se napravi palno prochistvane I na 4-te segmenta na chernia drob se praviat 4 posledovatelni takiva v ramkite na 1 mesez

76 Krasi { 06.30.09 at 19:16 }

Pri parvite dve prochistvania mi stavashe losho i povrashtah kam 11 vecherta sled izpivane na zehtina i limonoviat sok.Vapreki tova kamanite koito izhvarlih biaha mnogo, parviat pat – drebni i cherno-tamnozeleni kato leshta, sledvashtite pati po-svetli na zviat, no mnogo po-golemi.Chestno kazano mi se vijdashe stranno tvardenieto na Malahov che kamanite sa zakrepeni s kuki kam kanalite na cherniat drob.Biah mnogo iznenadana kogato posledniat pat izhvarlih dosta kamacheta koito biaha kato semka na grozde, no po-golemi, a naikoi ot tiah imaha dosta dalgi zakriveni kuki.
Reshih se na tova prochistvane poneje imah dosta visok holesterol, a i sam opitvala vednaj predi okolo 10 godini podoben vid lechenie. Imashe edin lechitel v Chavdar, Sofiisko, koito davashe i bilka, koiato mnogo gorcheshe/sled kato chetoh knigite na Malahov razbrah che v narodnata medizina za zjlachkootdeliashto se izpozva otvara ot pelin/vmesto priatniat plodov sok.

77 Dana666 { 07.05.09 at 12:34 }

Здравейте на всички.
В търсене на продукти като яблъчна киселина (acodo malico) и соли на Епсон (в БГ английска сол) попаднах на този прекрасен сайт.
Всъщност аз съм натуропат, а сапруга ми учи акопунктура и сме луднали на тема здравословно хранене, гладуване и пречистване на организма, разбира се в комбинация с много други неща от рода на промяна на емоционално ниво…
От няколко години практикуваме гладолечение с плодове и чай с мед 20+10 захранване. Нямаме здравословни проблеми, правим го за здраве, профилактика, подмладяване, регенериране на органи и тъкани……………..
Тази година решихме от професионален интерес да опитаме пълно прочистване на организма по органи. Трябва обаче да се спазва реда: colon или дебелото черво, после следват черен дроб и жлъчка, след това пикочен мехур и бъбреци, полови органи, кръв, лимфа, сърдечен мускул, съдовете, ендокринната система, ставите, стомах и панкреас, от паразити, от радионуклеиди и тевки метали, кожата, дихателни органи, ,…….може да се продължи по отделно с очи, уши, който от каквото има нужда. Реда не е измислен просто тъка, а си има логика и всеки , който случайно или не е отворил този сайт и се е спрял да почете, може да си направи изводите. Юли месец ще направим първото си прочистване на чер дроб и жлъчка съчетано с хидроколонтерапия, която аз лично не бих заменила с клизма. Защо е важна хидроколконтерапията поне веднъж в живота е една друга тема.
Този метод за прочистване на дроба, който споделя mer го познавам като метод по Андреас Мориц. Точно него и смятам да направим, аз и съпругът ми. За съветите на „гуруто Малахов “ не искам дори га говоря, изпаднах в паника след задълбочено четене на книгите му ( замяна на зехтин студено пресован с рафинирано олио пържено , лим. сок с лим. киселина, знаейки че това са отрови, които вкарани в един организъм след няколко дневна подготовка за чистка просто вече не е чистене, а отравяне , а лекуването с керосин ??????).
Искам да помоля за разяснение относно двойното прочистване. Ако правилно съм разбрала, се добавя във зехтина нещо люто. Това ми напомня на един вид гладуване със сироп от савиа (arce i palma), лимонов сок и callena (щипка смляни люти чушлета ) Продуктите са мексикански и някой ден ще ги пробвам поне за 10 дена гладуване. Савията е сироп добит от дървото на arce и на палма, като брезовия сок.
Относно пречистването на дроба и жлъчката по Андреас Мориц :
1. Не бих правила подготовка със суровоядство, а веганска храна. Китайската медицина отрича целогодишно поемане на студена храна, но за мен по-важно е че поне вечер трябва да поемаме нещо готвено и топличко за да не “ изстудяваме “ черния дроб.
2. Зехтина задължително virgen extra , т.е студено пресован.
3. Като плод най-добре е грейпфурт розов.
4. Задължително хидроколонтерапия преди или по време на първото прочистване. За последващи аз лично няма да правя дори клизми, смятам, че организма ни е достатъчно умен да се справя сам.
5. Натуралния сок от ябълки ще заменя с таблетки acido malico или яблъчна киселина. Вярно е , че за момента ни интересува само тя, но в соковете няма нищо полезно освен нея и не искам да натъпча организма си с Е-та, все пак правя прочистване.
6. Веднъж направено първо прочистване, не може да се спре. Правят се като минимум 6 чистки веднъж на месеца. При нужда се продължава.
Ами това за сега от мен. Ще пиша пак след като видя резултати от чистенето. Ако някой го интересува и след резултата от хидроколонтерапията. До скоро.

78 mer { 07.07.09 at 0:38 }

Dana666, благодаря за споделеното от теб.
Двойното пречистване не се различава от другото освено по това, че се прави 2 последователни дни пречистване на черния дроб. След първото пречистване на другия ден се пият сокове, на обяд може да се хапне малка салата от зеле и моркови и след това се повтаря всичко от предишния ден без разлика. Не мисля, че трябва нещо да се добавя към зехтина (освен сока от лимон или грейпфрут). По принцип люто пиперче се слага на езика (и без да се гълта се смуче) час и половина след приемането на зехтина с цел да подпомогне работата на черния дроб (лютото възбужда).
Двойното пречистване се прави единствено от по-напредналите и само ако първото пречисване е преминало леко и без усложнения.

А иначе не е добре да се пие сок от ябълки в кутия, а единствено прясно изцеден сок от кисели зелени ябълки (това по повод точка 5). Освен киселината, другото полезно в този сок е, че „промива“ тъканите на черния дроб (когато се приема чист сок без парченца).

79 бате Бино { 07.07.09 at 17:01 }

Здравей, ДАНА 666,
ако позволиш да се включа със скромно мнение :))
(Мер е фина дама и усещам,че не е казала всичко ,което би й идвало „отвътре“ ..:))

Четейки поста ти, се усеща самоувереността на живеещият извън България. При това на запад.. :))
(От мъдрия запад тръгна пропагандата да се заменят натуралните продукти с таблетки и капсули. Още през 98-а влизам в един магазин за здр. храни в Лондон. Влизам,гледам-навсякъде само шишенца и бурканчета. Питам – „И къде са аджеба здравословните храни? “ “ -Ами как къде,не виждате ли – в капсулите и таблетките! „) :))
Не е лошо да се чувстваш уверен ,дано да е от полза.
(Лично на мен понякога не ми достига.:)Аз ви поздравявам за избора,който сте направили с мъжа си.
Някои неща правят особено впечатление в писмото ти.

1. Какво против имаш срещу клизмите? Напреднали в прочистването ги правят от 30 г.!! И продължават да ги правят. Ако имаха проблем, сигурно щяха да пробват колонотерапията…
Много е вероятно тези ,които рекламират тая колонотерапия , да не са направили и една клизма в живота си. Разбира се, медицината си я хвали,защото взима пари от нея – апаратите са скъпи, съответно и процедурите..Тя също ме убеждава,че чесънът в капсули е по-добър от чесъна на дядо ми Митю…
Има си хас
да препоръча нещо ,от което няма да вземе пари.. Ти да си чула медицината и фармацевтиката да се минат да изпишат нещо непатентовано? Нещо евтино?Нещо ,дето расте на воля в градинката на баба ни? (Наскоро се опитаха и билките да „патентоват“ даже, да не може да се берат от гората, а да се вземат само от аптеките!! )
А всички статии ЗА КОЛОНО и ПРОТИВ КЛИЗМИТЕ ,които съм чел са писани от медици, не от истински лечители. Ако се замислиш , дори и в медицинските центрове да се практикуваха клизми, МНОГО ПО-ТРУДНО ще убедиш клиента ( И ЩЕ МУ ВЗЕМЕШ ПАРИТЕ) за болезнена понякога процедура, от колкото
за лека „щадяща“,“почти приятна“ колонотерапия.
Тия доктори са отлични клоуни. Казват – клизмите отмивали флората от червото. А щото колонотерапията не отмива.. Една клизма е 2 л. вода, а една процедура колонотерапия е 30 – 60 л. вода. Дори сополив първолак ще отговори на въпроса кое отмива повече..
Освен това, макар,че няма едно мнение, болшинството натуропати не препоръчват да се прави САМО с вода. Винаги се добавя това-онова..А в апарата не знам как ще стане това. Освен това, след колонотерапия се чувствам много по-неестествено,отколкото след клизма. Благодаря, пробвах няколко пъти в Москва, вече не искам. Не знам, дори Исус говори за „клизмена“ процедура ,не за колонотерапия.. :))

2. Струва ми се ,че прекалено лесно задраскахме лечителя Малахов !? Да не би защото е руснак, а не западноевропеец? ( Като А.Мориц). Чудно защо никъде не съм срещал из книгите му да се говори за пържено олио..а имам всичките му книги, да кажем 65 на брой.. Възможно е да има нещо „изгубено в превода“ или кой знае.. или пък да е извадено от някой контекст, примерно някой да е споделил,че в неговия град няма зехтин, и Малахов да му е казал -по-добре с олио, отколкото въобще да не го чистиш… Ами че в Бг да не би да имаше зехтин преди 16 години ? Носеха някакво „дървено масло“ от Румъния. Освен това ,като натуропат би трябвало да знаеш, че при прочистване на черния дроб съставките не се разглеждат като „храна“ от организма. И не се разграждат или усвояват като такава. Тяхната функция е да провокират определена реакция,след което се изхвърлят.

3. И какво за керосина? Изглежда не си разбрала точно, това не е за ядене :)) Това е лекарство срещу рак! Естествено, че ще е отрова. А сигурно химиотерапията не е ? А идея имаш ли колко хиляди пъти химиотерапията е по-отровна и разрушаваща
от керосина? Косата че пада , е само прашинка.. А това ,че е одобрено и се продава лекарството „Тодикамп“ ( което е керосин+орехи) в много страни?И помага ! Разбира се, че в Западна европа няма да го видиш, ясно е защо..

4. Интересно ,за пръв път се чува ,че „класическото прочистване “ на черен дроб е известно като „метод на Мориц“
Възможно е някъде другаде да е известно като „методът на Жан Валжан“ …:)
Вероятно в региона ,където живее тоя Мориц ,може и така да е известен, но този метод се практикува още когато г-н Мориц е бил в семето на някой от далечните си прадеди. Не е редно да си го присвоява, ако се има за добър християнин.:)
А пък и ако е негова препоръката – да се замени пресния ябълков сок с таблетки ! – ясно защо никой от големите не е чувал и не се позовава на тоя Мориц.

5. Шест двойни прочиствания за един месец?? При това в период, в който активността на черния дроб отслабва ..При това без клизми на следващия ден.. В школите на Семенова отказват да чистят черен дроб ако не е направено предварително прочистване от паразити, защото ако е имало нещо в дроба и при прочистването тръгне надолу – може да стане алергична реакция и после „става мазано“ както казал поетът шоп. Мога само да ви стискам палци. След като го направите първия път, (дано да се получи,защото не винаги се получава) ще видите ,че да чистиш черен дроб не е като да си изчистиш обувката от настъпано кучешко ако. 6 пъти на месец.. това ще бъде вероятно рекорд !

Аз се извинявам ,че стилът ми е „по-суров“ отколкото би било редно за по-духовни люде,за каквито се имаме тук ,но бог е свидетел,че основният мотив ми е добронамереността.

80 Валя { 07.07.09 at 23:58 }

Бате Бино,не мога да остана безучастна след твоя коментар…!!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ за написаното…!!! Толкова точно и искрено и изчерпателно си написал всичко,че ….нямам думи! Дана 666,въпреки че не знам чуждоземските думички,които ти използваш,благодарение на „гуруто Малахов“/за когото говориш с насмешка/ съм правила два пъти двойните пречиствания,а единичните -не съм ги броила,колко са…!!! Никога не бих заменила обикновената клизма с хидроколон-незнам какво! Не знам на колко години си,аз съм на 44 и знам времена в които нямаше олио по магазините,та камо ли зехтин и то студенопресован-ха-ха-ха…затова Малахов пише-ако нямате зехтин ползвайте олио и ако нямате лимони ги заменете с лим. киселина. А за 6-те прочиствания и то само за месец-по вероятно да си навредиш на организма,отколкото да имаш полза,това ще доведе до изтощаването му/това все пак е вмешателство-безкръвно/ .

81 mer { 07.08.09 at 1:32 }

Искам само да вметна, че според мен има едно нещо неразбрано:
„6. Веднъж направено първо прочистване, не може да се спре. Правят се като минимум 6 чистки веднъж на месеца. При нужда се продължава.“
Мисля, че се има предвид да се правят 6 пречиствания – 1 на всеки месец, тоест за 6 месеца горе-доле период (а не 6 пречиствания за 1 месец).

Иначе хубаво е всеки да споделя своите виждания – така се достига до истината :).

82 Валя { 07.08.09 at 12:32 }

Мер,права си за броя на прочистванията,под въздействие на емоциите,нещо не съм разбрала.
Дана666,може би в стремежа си да направим всичко стриктно-понякога грешим,но човек се учи докато е жив! Радвам се за теб и за това,че има хора като теб и мъжа ти-тръгнали по пътя на самопознанието и вътрешната чистота на организма! Може би не е толкова важен първоизточника на нашите познания,дали ще е Малахов или Мориц /за първи път го чувам от теб/,важна е посоката която сме поели.Никой от нас не е съвършен,ако бяхме такива,нямаше да пишим тези коментари.Ние сме тук по собствена воля и желание и в стремежа си към придобиване на знания-взаимно се подкрепяме и критикуваме,естествено.Желая ви успех в прочистванията!

83 Валя { 07.08.09 at 12:59 }

Ще напиша нещо от книга на Малахов във връзка с храната,което много ми допада – „Древната наука за човешкото здраве-Аюрведа,смята,че лошото храносмилане е ОСНОВНИЯТ ИЗТОЧНИК НА БОЛЕСТТА,а доброто се възхвалява като залог за здраве.Мъдреците на Аюрведа обичали да повтарят,че човек,който може пълноценно да усвоява храната,ще има полза и от отрова,а при лошо храносмилане може да се умре и от най-хубавата храна.“ За това се сетих във връзка с “ Тодикамп“ .

84 Dana666 { 07.08.09 at 23:35 }

Здравейте, обръшам се специално към бате Бино.

Драги ми бате Бино, аз за разлика от теб, се извинявам за “по-суров”-ият стил на последващите ми драсканици в самото начало, макар че не претендирам да съм нито фина, нито духовно извисена личност. Самочувствие…ДА, толково и колкото ми е покритието, ни по-вече , ни по-малко, само че не на живеещ в западна Европа, а на знаещ, можещ, „леко “ интелигентен човечец. Голяма молба имам към теб бате Бино, прочети следващото внимателно, не през ред както предния постинг, и ти обещавам, че това ще е последното, което ще прочетеш от мен.

Цялостното изложение в поста ти е меко казано липса на уважение първо към самия теб. За човек, който дори не ме познава, позволил си си да направиш прекалено много изводи, и бъди сигурен, ГРЕШИШ. Това, че живея извън България, не ме прави щастлива, напротив, ако имах и най-малкия шанс да не съм ТУК, бих го направила. Расла съм може да се каже без родители, налагаше се сама да се боря в живота, с нокти и зъби, с чест и достоинство и много работа. Бях студентка и работих. Там Господ ме срещна със съпруга ми, който до него момент не беше лишаван от нищо, но след 1996г. всичко се промени и продължихме да се борим заедно, само двамата, с нокти и зъби, с честен труд. Впоследствие имах възможността да стана началник цех в голямо предприятие……..за 300лв, а той…..без работа, на квартира….с малко бебе… Нямаше кой да ни подаде ръка, нито дори за морална подкрепа. Стискахме зъби до последно, до 2004г., когато един ден съпругът ми реши, че няма друг изход и тръгна…..с пари на заем от банката, без познат, само с едно куфарче…………И сега се борим със зъби и нокти, доказваме се всеки ден, работим тежка работа и учим, учим, учим, това, което е „нашия живот“ от 4 години насам. И това е здравословният начин на живот. Не случайно написах, че съм НАТУРОПАТ, не само по душа, но и със диплома с най-висока отценка и то на чужд език. Предстои ми още МНОООООГО учене, сега специализирам ортомолекулярна медицина, което драги ми бате Бино не е лечение с медикаменти, а със полезна храна, минерални соли, витамини и т.н., и то НАТУРАЛНИ, не от аптеката, които са сами по себе си много вредни. Никога не съм била привърженик на хапченца, не се е налагало да ги употребявам. Отгледахме сина си, който сега е на 11г. в мизерия, но напълно здрав, без лекарства. И сега, при най-малко закашляне, вкъщи се изпиват ЛИТРИ прясно изцеден лимонов сок, да да, именно, кисел, на гладен стомах, и никога не сме имали проблеми със стомахчетата. Вкъщи няма нито едно хапченце. Между другото, изчела съм и мнооооого материали за световната конспирация, на български, руски и западноевропейски и много добре знам за присъствието, ролята и „играта“ на фармацефтичните компании и сие.

А сега малко разяснения относно моите излияния в предишния ми пост

Ще започна с това, че докато учих Натуропатия, изчетох доста книги на ПРАКТИКУВАЩИ, „и мъчещи се да ни вкарат в правия път люде“, от всеки един почерпих много полезна информация, и с много неща на всеки един от тях не съм съгласна. Изключение са Брег и Шелтон. От всичко прочетено, си направих моите изводи и създадох ясната представа, какво и как бих направила АЗ за МОЕТО здраве, без да налагам нещо на някого. Безсмислено и ненужно е да се прави всичко прочетено и практикувано от другите. АЗ ЛИЧНО практикувам само гладолечение, което е напълно достатъчно и обезсмисля всичко останало СПОРЕД МЕН (и не само), но това да, след еднократно прочистване на всеки орган. ЗА МЕН гладуването е по-лесно от други методи.

Цитат мой „За последващи аз лично няма да правя дори клизми, смятам, че организма ни е достатъчно умен да се справя сам.“ Никъде не съм писала, че съм против клизмите, който иска да си ги прави, аз НЕ. Няма да се впускам в подробности за историята на гладолечението и практикуващите, защото не му е мястото и времето, а и няма да издържиш да четеш толкова писаници, но ако можеш да четеш западноевропейски езици бих ти изпратила дипломната си работа. Ще спомена само първоучителите от нашето съвремие, тези, от които сме се учили ние, преди нас и дори „гуруто Малахов“. А те са Пол Брег, Хербърт Шелтон, които са били против клизмите, да да, именно, Алекси Суворин, Юрий Николаев, забележи, те са источноевропейци, мога да ти дам линкове към сайтовете им, чета ги на ЧИСТ руски език, защото съм отраснала в РУСИЯ, именно там бих живяла при едни по-различни обстоятелства….

Относно ХИДРОКОЛОНТЕРАПИЯТА. Драги ми бате Бино, това, че тази процедура е вредна, го казват именно медиците, които лекуват с медикаменти, а тези лекари, които я правят, са такива като др. Емилова, които са от ПРАКТИКУВАЩИТЕ. Апропозито, аз ще я правя във Велинград, в един център за детоксикация. Правят се вече навсякъде по света, и не в болници, а в клиники за гладолечение и детоксикация, СПА-центрове. Чревната хидротерапия се практикува отдавна и е една от най-ефективните водолечебни процедури. У нас тя беше въведена преди повече от 50 г., като напр. в Хисар, Сливенски минерални бани и София. Постепенно методът се усъвършенства и модернизира и през последните няколко години в България се внесоха на няколко места подобни съоръжения. Не се правят при всеки запек, а за кардинално, основно пточистване с цел да не остане нищо в сгънките на правото черво (колона),добро е за основна подготовка ИМЕННО за последващо прочистване на чер дроб, за да не остане някое камъче залостено в мрасотията, трупана с години по червото, която не може да се премахне с клизми. Позната е от древноста……и забравена. Ще я направя от страх да не си навредя вместо да се прочистя, а не защото имам излишни пари за харчене. Да, отмива естествената среда, затова ще вземам пробиотоци. Вече и в апаратите добавят билкови раствори. Нямам идея как ще е при мен, нито пък как ще се чувствам след това, но ще го направя, поне веднъж.

Относно Малахов
Той , също като много други негови колеги, е чел книги, написани от негови предшественици, цитира много от тях, описва техни методи и в повечето неща има право. Не е открил Америка.
Е, чак пък задраскан………….останах разочарована, това ДА. Не съм чела много негови книги и вече няма да го направя, има и други източници в крайна сметка……..Имам само 1 негова книга „Общедоступные способы лечения болезней „, на чист руски, и точно в нея за всичко , където е необходимо добавяне за лимонов сок от градинките на бабите от топлите страни, Малахов ми ЦВЪКА рафинирано масло, можело и пържено….да его разстрелить мало. За керосина……..да, не е за ядене, за пиене е и хайде не ми казвай че ще лекуваме рак с авиационно гориво. Ами има други методи натурални. То ако това ме излекува, защо да не ме излекува метода на Райт с ударни дози лизин? Погледнах в сайта му ( http://www.genesha.ru ) какво предлага…ами там пише авиационно гориво керосин….половин чаена лъжичка на ден, ….друг е въпроса с Тодикампа, сделанный на особом очищенном от парафинов керосине, разрешен официальной медициной к применению в качестве дополнительного сопутствующего лечения при онкологии и ряде других заболеваний или альтернативного лечения, когда методы официальной медицины не приемлемы, или когда больной не согласен с ними.В последние годы этот тодикамп начал пробивать дорогу в официальной медицине. В Америке аналогичный препарат, но на водке для лечения онкологии и других заболеваний предложила врач Х.Кларк. Но за основу ею взят не грецкий орех, а черный, который широко распространен в Америке. Повече няма да го коментирам, а и това си е мое мнение, никого не ангажирам с него.

За метода на Мориц……….споделих, че АЗ ГО ПОЗНАВАМ като такъв, нямам идея кой го е измислил. А ти като чий метод го знаеш ? Може да е на Жан Вължан, мога да кажа, че е мой, има ли значение на кого е ? Има страшно много методи за прочистване на черен дроб и жлъчка, и този ми е най-удобен. Току-що открих сайт за такава с кока-кола (ужас).

За 6-те прочиствания…..става дума за по 1 всеки месец , дори Малахов препоръчва между 4 и 7, дори ако при първото не излезе ни едно камъче, защото не знаем какво може да излезе при второто. Само че в мойта книжчица на Малахов (стр.80), той препоръчва първите 3-4 всяка седмица…………я кажи сега как казва поетът шоп………

Относно яблъчната киселина на таблетки.
1. Има вече продукти на пазара, които не са синтетични, и в един такъв случай като моя, като не мога да си позволя да си подготвям 2 л. ябълков сок за двамата всяка сътрин, в краен случай да ползвам тази киселина. Да речем концентрата от който се правят соковете в кутия не са вредни, защото са натурален продукт, стават такива, след като им добавят консерванти, оцветители, стабилизанти. Синтетичните винамини са вредни, но аз си купих натурален вит.Е, а това е екстракт от студено пресовани семки от онагра (извинете моля за чуждоземската думичка, не знам как е на бг. Оenothera biennis), вит.Е (tocofrenol) във капсула от желатин и растителен глицерин. Е, идеални неща нямаама и не се тъпча с тях. Вместо да варя коприва и да губя време, какъв ми е проблема да си купя екстракт о такава например ? Разбира се, че няма нищо по-хубаво от НАТУРАЛНОТО, по възможност и да е отгледано в един екологияен свят, ама………унищожихме го или поне силно се стараем…………..

В заключение ще кажа само едно :НЕКА БЪДЕМ ДОБРИ И ТОЛЕРАНТНИ ЕДИН КЪМ ДРУГ, ГОСПОДА !!!

За Валя……..Здравей Валя, аз съм на 36, знам какво е да няма по магазините олио, знам и какво е да го има и да нямам пари да си го купя………ооооооохх как знам. Ама става дума за прочистване и то предполага се след едноседмична диета и последния ден почти на гладуване……..е как така вачерта на шестия ден ще гаврътна една чаша рафинирано олио и лим.сок………ами аз трябва да съм луда……..ами по-добре да не го правя…………а и за какво да го правя вообще, ако смятам да продължавам да употребявам олио. Ами аз преди 4 години, когато взехме решение да променим храненето си, го взехме за минути и за 1 седмица сменихме ЦЯЛАТА храна от хладилника и шкафовете. Вместо бял ориз вече е интегрален, вместо захар е мед или кафява, вместо пълния с месо фризер са плодовете и т.н. До тогава ядяхме само месо, пици и др.такива. Нямаше салати, плодове. Сега има много варива, нахута и лещата задължително ги покълвам преди варене, ечемик, овес и т.н. Сутрин закусваме чай с мед и лъжица сусамов тахин с мед, в 10ч. плод, на обяд салата с кълнове, сусам зърна и типов хляб, в 17ч. пак плод и за вечеря готвено. Ами ако се храня както преди какъв е смисъла в прочистванетата ????????? Аз поне така ги разбирам нещата. Ако ще е гара да е рошава. Ако ще правя нещо за моето здраве, нека е както трабва.

Относно чужеземските думички – acido malico е латинско наименование дано не греша на яблъчната киселина. Хидро-колон-терапия е от думите хидро-вода, колон- деб. черво и стана тяяяяяяяя водно-чревна-терапия.

Желая късмет и дълъг живот на всички.

85 Radula { 07.09.09 at 2:07 }

Здравей, Дана!
Пишеш, че гладуването е достатъчно (ето целия цитат: „АЗ ЛИЧНО практикувам само гладолечение, което е напълно достатъчно и обезсмисля всичко останало СПОРЕД МЕН (и не само), но това да, след еднократно прочистване на всеки орган. ЗА МЕН гладуването е по-лесно от други методи“.), което много ме зарадва! 🙂
Би ли споделила как гладувате и по колко дни? Сухо гладуване, по метода на Ковачева или друго някакво?

86 бате Бино { 07.09.09 at 20:24 }

Ухуу, Дана ,колко много си ми писала. Лично на мен. Много благодаря, признателен съм ти. Едва ли някой друг тук е получавал по-дълъг отговор. Това говори ,колко ангажирана си с проблемите. Аз лично се радвам, че си попаднала в този сайт. Взаимообогатявваме се. Ама не ми пращай дипломата си, вярваме ти. 🙂
можеш да пращаш, (както и всички ние го правим), интересни линкове. Аз лично боравя с английски, немски и руски.
Аз няма надълго и нашироко да коментирам постнатото от теб,да петим времето и на другите, още повече че ти даде допълнителна информация .
Ама там ,дето ми споменаваш за сайтовете на Суворин и Николаев, той Юри Николаев нали отдавна умря ? Даже закриха и отделението му по гладолечение в Москва, 8-ма градска болница май беше. Някой тарикатец да не би да пише от негово име?

Това ,което го учиш звучи доста интересно , тука у нас няма такова животно още. Тази отомолекулярна медицина,колко време се учи, има ли някакъв по-съкратен вариант ? Абе знам,че не е като хладилната техника ,да изкарам курс, ама все се надявам някъде да има нещо по-кратко..За тежест повече.Че някой като ме пита -ти какъв си, че се правиш че знаеш, как да му кажа ,че по образование съм икономист. 🙂 Ще ми отговори да си стоя при счетоводните баланси 🙂

Би ли дала някакъв координат, сайт на този център за детоксикация във Велинград, да видим как детоксикират?

За Малахов- жалко , че държиш на първото впечатление 🙂
Трябвало е да попаднеш на нещо по-сериозно първия път, ама де късмет 🙂
Верно ,има и други лечители, но той е като „Мерцедесът“ ..:)

За мен различните методики са като различните начини да построиш къща – тя може да е от дърво, от камък, от бетон, от газобетон, от тухла, сглобяема и т.н. ( някъде и от мечти 🙂 и трудно може да се каже кое е по-доброто.А и не е важно,след като са спазени изискванията на конструкторите. Така и с методиките – вероятно всички водят до едно място ..:)

87 Валя { 07.09.09 at 22:17 }

Дана666,а какво означава думата „прочистванетата“ ? И ако нещата за хидроколон-незнам си какво не станат във Велинград ми се обади,защото и при нас го има,даже мога да ти съдействам във време когато ти е удобно!

88 Ст. { 07.10.09 at 14:05 }

Здравейте.Написаното горе ми хареса и искам да опитам лично цялото Пречистване и да видя резултатите.Имам въпрос:проблем ли е да направя пречистване при наличие на хепатит?

89 Дана666 { 07.11.09 at 18:21 }

Здравейте, бях се зарекла да не пускам вече коментари, макар, че продължавам да чета сайта, защото има доста добра информация, но желанието ми за последно да изясня моето становище по въпроса се оказа по-силно.
Искам да се извиня за неточния си коментар относно клизмите, породен от непрочитане на първоначалната статия, чийто линк има в началото на тази. ( статията за пречистване на черния дроб. ) , но чак сега имах време да се поровя и да почета малко по-вече. Там всъщност са описани 2 метода. Този метод, който познавам аз (без значение на кой е ) е именно с английска сол, който пък от своя страна изключва загряване с грейка и клизми. Статията на тази страница обаче доста ме обърка, започна с английска сол и продължи с нагряване и клизми, затова реших, че просто са допълнени, а не като 2 отделни варианта. Явно съм я чела през ред. Именно затова казах, че няма да правя клизми, но пък се замислих за грейката. За хидроколонтерапията идеята ми беше не да я използвам вместо клизма, а като пречистване на дебелото черво, което е най-важната процедура , първата в изчистването на организма орган по орган. А като бонус, ще е , че пречистване на дробчето ще направя между втора и трета процедура на хидроколонтерапията. Просто нящата ги съчетавам. Това вие правите по друг начин, с клизми с орина, в което няма нищо лошо, аз не знам дали бих могла, но пък никога не казвай никога. Относно ябълковия сок- нямам никаква възможност да си го правя, нито в БГ, нито тук. Ако обаче някой ми подскаже от къде мога да си закупя чист ябълков концентрат, ще съм му много благодарна. Иначе не съм вегетарианка, макар да ям месо много рядко, но се придържам към разделното хранене, което от своя страна изключва смесване на плод с каквото и да било. По тази причина няма да пия сок от ябълки и цвекло, но ще направя следното- като подготовка за чернодробното изчистване, седмицата преди него ще пия ябълков сок ( или ябълчна киселина на таблетки ), а след пречистването, ми се иска да пия сок от цвекло (не знам кой и къде ще ми го прави де, ама за втория месец ще си го направя).
Имам един въпрос. До тук разбрах, че пречистването на черния дроб и жлъчката е добре да се прави от март до юни. (Аз започвам юли, но това е само защото ме беше страх да започна преди да си пречистя дебелото черво, а да се съобразявам с месеци нещо не се получи ) Когато го правиш от втората година нататък, нещата са ми ясни, правя едно през март и край, т.к. ще е достатъчно, поне за мен, защото ще си продължа с гладуването 2 пъти годишно, а и консумирам предостатъчно фибри. Обаче не ми е ясно как става първия път, когато трябва да се направят поне 5-6 последователни процедури. Нещата отиват чак до юли-август. А аз като започвам юли, та чак до ноември-декември. Ей тука вече съм малко объркана. може да съм на ти с гладуването и да не ме е страх за последствия, но с тези пречиствания шега не бива. та въпроса ми е- какво бихте посъветвали ? да направя първите 4 процедури през 2 седмици ? Правил ли е някой всичко това есента ? Честно казано не ми се иска толова на често да се тормозя.
Още веднъж се извинявам за подвеждането.

90 бате Бино { 07.11.09 at 22:33 }

Дана, Аз бих могъл да дам мнение, но виждам ,че ти от мен най-малко би желала да получиш. Подминала си с мълчание поста ми ,който беше специално до теб. Там бях те помолил ако нямаш нищо против, да дадеш някакъв координат на този център за детоксикация във Велинград. Имам интерес какво точно правят и как го правят.
( Не за мен лично) Благодаря ти.

91 Дана666 { 07.11.09 at 23:29 }

Ами както вече писах, вообще не смятах да тормозя вече никой с моето присъствие, само исках да се доуточня недоразуменията. най-малкото съм очаквала ти да ми отговориш, а за линка го приемам като лека насмешка и желание отново да ме нападнеш и критикуваш.
но пък сега мога да получа критики, че си измислям, затова ще си призная без бой. Това е линка към хотела, където ше отседна и който както разбирам се използва за база към центура, който предлага здравен туризъм.
http://www.hotel-iv.com/prices.php
Първоначалната идея беше да съчетаем приятното с полезното, т.к. нямам време за губене, имам си лични неща за уреждане в БГ и решихме да отседнем при Емилова. хем моренце, хем за хидроколонтерапията, хем да опитам от ястията й, хем, да се позанимаваме малко със всички видове гимнастика и т.н. Обаче точно юли и август тя е на Боровец, затова задействах гугъла и започнах търсене за други центрове, където да мога да направя хидроколон-незнамкаквоси. И попаднах на този хотел. не знам какво точно ме чака там. Предполагам ще са професионалисти, защото ако нещо ме усъмни в предварителната информация, която ще поискам на място, просто тегля майната и толкоз.
Таааааа, сега спокойно можеш да ми отговориш на въпросите от преди. Само моля те без заяждане, че съм много възпитана, ама понякога ме пере съчмата.

92 Nadya { 07.12.09 at 0:32 }

Dana666,
извинявай, може ли да ти задам въпрос. Пишеш, че вечерята ти е „готвено“. Би ли обяснила какво имаш предвид – сготвени зеленчуци, варива? И още нещо, което не е свързано толкова с темата за прочистването. Понеже лично аз много се затруднявам в това каква вода да пия – минерална, филтрирана, сребърна, йонизирана, солена и т.н, ти каква вода използваш, какви уреди за пречистване се използват в чужбина? За момента редувам изворна вода с филтрирана, замислям се да си правя пречистена вода с клиноптилулит и планински кристал. Въпросът ми е към всички, не само към теб. Какво е вашето мнение?

93 бате Бино { 07.12.09 at 11:17 }

Наде, много има писано за водата в други раздели.Включително и от мен. Издири го.

Дана, чети хубаво постовете ,за да нямаш разминавания със себе си. И да се налага да прибягваш до „съчмата „. Както вече трябва да си се усетила ,тука не се заяждаме, при това цари толерантност ,нещо рядко по повечето други форуми.

Хвърлих бърз поглед върху линка, който си ми пратила. „Детокси – център“ в този случай звучи гротескно и неуместно. Прегледах им цялата програма. Някой е решил да заработи здраво от невежеството на хорицата. ( То тогава най-много се заработва) Страшно скъпо е за това,което се предлага. Че аз в Москва съм правил по-евтина колонотерапия…
Единствените по-сериозни прочистващи процедури са – „детокс“ ( вероятно се има предвид йонен детоксикатор, дето си пъхаш крачететета в една ваничка) и колонотерапията.
За „професионализма“ на докторите в този център , можеш още отсега да си отговориш- колонотерапия САМО ВЕДНЪЖ в тридневния пакет и максимално ДВА ПЪТИ за 10 дневния пакет от 950 лв !! С една или две процедури колоно можеш да изчистиш само на баба си цървулите. Това е некоректно. Нооо – така се правят пари.
Другото е ала-бала – стречинг, арома, джакузи и прочие..има го във всяко спа вече.

94 Дана666 { 07.12.09 at 11:42 }

Абе бате Бино, пак не си разбрал, ама аз какво чета не знам, обаче и ти не падаш по-долу. Нямам никакво намерение да си давам парите (изкарани с по 2 години работа без отпуска) за някакви си детокс програми, за които съм напълно, ама напълно съгласна с теб. единственното което ме интересува е хидроколонтерапията ( имаме уговорка да я правим отделно от групите за детокс) Аз сама си се детоксикирам, всеки ден, без ничия помощ. И ако нещо ме интересува……….търся си информация. нямам нужда да пълня нечия гушка.

Наде, здравей, сега съм много притеснена със времето и ще ти отговоря много кратичко, ще се огранича само с информация какво правя аз лично. Тук където живеем, водата е негодна за пиене. Пием само купена минерална, която си е доста евтина, но съм си избрала вода с възможно най-ниско съдържание на натрий. Имаме си наблизо изворче и за готвене, а по някога и за пиене си пълним тубички от там, но минавам всяка туба през фризера- замразявам и размразявам водата. Относно готвеното за вечеря- редувам ден зеленчуци (без картофи, но с хляб типов ), ден варива предварително леко покълнали, после картофен ден да речем, след това ден на зърнени, ей така, когато каквото ни се хапва. Лятото много често изкарваме само на плодове. Миналата вечер аз вечерях само диня, а снощи пък сина ми отказа готвено и изкара само на череши………..днес ще си направим разтоварване само на вода, защото снощи със съпруга ми вечеряхме по 1 парче риба тон с прясна салата……Но не се вманиачаваме, и ние сме човешки същества и си имаме нашите слабости. Веднуж на 2=3 месеца правим бвезобразия, хапваме си по 1 дюнер в някой търг. център………после изпитвам страшни угризения и на следващия ден направо блокирвам, нямам апетит и карам на яко разтоварване.

95 Nadya { 07.12.09 at 16:57 }

Dana666,
благодаря ти, че споделяш опита си с водата и с приготвянето на храната. Това за замръзяването във фризера е много интересно, и аз мисля да го пробвам, звучи хубаво :))), не съм пила такава вода. Толкова много се пише в момента за водата, че действително човек може да се обърка и да не знае вече каква вода да пие. Разбирам какво имаш предвид под готвено. :))))). Извинявам се, ако съм се отделила от основната темат за пречистването на черния дроб. :)))

96 mer { 07.19.09 at 19:03 }

Ст., пропуснала съм коментара ти, но и без това не смея да дам точен отговор. Не съм срещала да се указва изрично нещо специално за хепатита и това пречистване. Може някой друг да знае повече.

97 Ст. { 07.19.09 at 23:56 }

Благодаря,mer.Аз вече започнах процедурата на своя глава,ще кажа какво е станало,като приключа с пречистването.Спазвам всичко както е указано,дано няма излишни усложнения.

98 New { 07.20.09 at 2:58 }

Dana666,
Toku 6to pro4etoh komentara ti, v koito spomenava6, 4e zamraziava6 voda v tubi. VNIMANIE!!!! NE ZAMRAZIAVAITE NIKOGA voda, ili druri hrani v plastmasovi tubi i nailonovi kesii. Ot plastmasata se otdelia DIOXIN, koito silno intoxinira kletkite v 4ove6kia organizam. DIOXIN’at e nai mo6tniat provokator na RAK’a. Sa6tiat tozi Dioxin se otdelia i pri zatopliane na hrana v plastmasovi sadove v Microvalnova pe4ka, gore6ti napitki v plastmasovi 4a6i (redovno se polzvat po bar4eta i zavedenia). Prez gore6tite letni dni ne ostaviayte v kolite si voda v plastmasovi botilki, dori i togava plastmasata 6te otdeli Dioxin. Nai dobre e da stoim na dale4 ot plastmasovite sadove.

99 бате Бино { 07.21.09 at 12:20 }

Това е правилно от „новият“ . Аз досега знаех ,че това важи само при затопляне. Обаче със сигурност различните видове пластмаси отделят различно количество от този Диоксин. ( Кои колко – не знам, някой ако знае, да каже.) Но тези меките, в които продават минералните води ,казват ,че отделяли най-много. Твърда пластмасова туба отделяла по-малко. ( Ама колко по-малко.. )

100 Александър { 07.27.09 at 1:08 }

Здравей Мер,
Смятам да започна процедурата за прочистване от утре, но проблемът ми е че нямам блендер и не мога да си правя сам сок от ябълки. Може ли вместо това да пия натурален сок от магазина и ако да, това ще има ли същия ефект. А можеш ли да ми препоръчаш марка ябълков сок, който е наистина натурален и няма добавена захар и консерванти.
Предварително благодаря!

101 Александър { 07.27.09 at 1:25 }

Имам още един въпрос – ходя често на сауна и затова искам да попитам дали мога да заменя нагряването с грейка с 30 минути в сауната?

102 бате Бино { 07.28.09 at 19:16 }

Спомням си ,навремето като пиех едни лекарства, доктора ми каза : “ И никакъв алкохол с тия лекярства “ !. Аз обаче се шашкам : “ Абе как може бе докторе ,съвсем ли без ? “ След кратък пазърлък ,докторът ми отпусна лимит -50 гр. Аз обаче пак се ужасявам :
“ Че то какво е това количество, ще ми се смеят хората..“
Накрая доктора каза : “ Добре ,значи разбираме се за 100 гр., но не повече ! “ 🙂 🙂

103 Ananda { 07.29.09 at 10:17 }

Александър, понеже питаш за ябълков сок, бих могла да ти препоръчам ябълков сок Granini, доста е сполучлив. Мисля, че той е най-качествен на пазара. Не употребявам бутилирани сокове, но този е отскоро на пазара и реших да го опитам, доверих се на напосаното на етикета. В София се предлага в Пикадили, Била, предполагам че и в други градове го има.

104 бате Бино { 07.29.09 at 20:33 }

Уфф , на тези етикети ,драги мои, вече какво ли не се пише,само и само да се зарибим. За това вече се ангажират професионални психолози..
Позволете да предложа на вашето внимание какво пише на етикета на сладолед Jimmy,s , в който има 5 гр. портокалови парченца . Цитирам :
“ Внимателно подбраните най-висококачествени калифорнийски портокали “ Слънчева целувка“ перфектно допълват истинската нежно-кадифена хармония между най-финия алпийски шоколад и най-свежата чиста сметана създавайки съвършения вкус – Jimmy,s “

е, как е ,има ли по-добър сладолед ? :))

105 Александър { 07.29.09 at 22:44 }

Amanda, мерси за съвета! Ще го пробвам.

106 Radula { 07.30.09 at 21:52 }

Сашо, здравей!
Не съм много веща, затова и не съм дала съвет, обаче за това съм сигурна – по-добре не се захващай с нещо, ако не можеш да го направиш както трябва. Ако не можеш да си цедиш пресен сок от ябълки, нищо няма да постигнеш с купешките, имат куп химия вътре. Уж ще се пречистваш, пък само ще се задръстиш повече от тях.
Сауната е хубаво нещо, но не знам дали може да замести нагряването на дроба в ключови моменти от самото пречистване и няколко дни след него (евентуално), а не по време на подготовката. Така че, също имам съмнения, че само сауна е удачен вариант.
Пак да се върна на сока – за този от ябълки блендер не ти е нужен, а сокоизстисквачка. По-добре се напъвай да изяждаш по 10-15 ябълки, отколкото да купуваш натурални, уж пресни сокове от магазина.
Споделям ти това, защото едно прочистване, особено това на дроба, е сериозна работа. Трябва всичко да се спази, компромиси не трябва да се правят, защото омже да си навредим и да се чудим откъде ни е дошло после.
Моля те, внимателно обмисли и действай!! Ако трябва го отложи малко във времето…

107 New { 07.30.09 at 23:45 }

Kade moga da pro4eta kak da si napravia naturalen yabalkov ocet?

108 Александър { 08.01.09 at 2:02 }

Radula, мерси за съвета 🙂

109 Йоан { 08.03.09 at 2:17 }

Здравей Мер и компания 🙂
Някой може ли да ми каже кага са следващите две дати, най-подходящи за пречистване на черния дроб?
Предварително благодаря!

110 Ananda { 08.03.09 at 8:11 }

Йоан, да ти кажа според здравен център „Дар“ подходяща дата е 05.08.2009, може да посетиш http://www.dar-center.com/article/?article=1304.

111 mer { 08.03.09 at 13:19 }

Здравей, Александър! Нямаше ме 10тина дни и затова чак сега пиша. Вече е късно за отговор, но Радула е споделила и моето мнение.
Сауната е подходяща и е добре да я посещаваме през дните на подготовката, но в самия ден на пречистването е добре да загряваме черния си дроб с грейка през целия ден (в сауна не може да стоим цял ден). Грейки се продават в санитарните магазини (към 8-10 лева), а електрически възглавнички имаше в Технополис по едно време. Заслужава си да си вземеш като се има предвид, че прочистване не се прави веднъж, а многократно.
Ябълков сок може да си правиш и като настържеш ябълки на ситно и след това през тензух ги изстискаш, но може и да хапваш много ябълки. И аз не мисля, че бутилираните сокове са полезни в случая.
Dana666 беше писала следното:
„Натуралния сок от ябълки ще заменя с таблетки acido malico или яблъчна киселина.“ – може и ти да пробваш ако искаш. Ето от кой коментар е цитата – https://www.zemianazaem.com/?p=94#comment-12367.

New, тия дни ще напиша рецептата за натурален ябълков оцет.

Йоан, също може да погледнеш и в таблицата, която е в тази статия – https://www.zemianazaem.com/?p=130. Подходящи дни за пречистване на черния дроб са дните екадаши и Две Тръби (отбелязани с ДТ). Седмицата до Две Тръби е цялата подходяща за пречистването и който и ден да избереш все е добре. Най-общо казано седмицата преди и до пълнолуние е подходяща. Например следващите добри периоди са:
днес и утре
дните преди 3ти септември и т.н.

112 Ст. { 08.04.09 at 9:28 }

Здравейте.При мен нещата протекоха по следния начин:започнах подготовката на 20.06.Хранех се предимно със салати и сготвени по някакъв начин зеленчуци,без подправки.На 28-ми започнах да се храня само и единствено със салати(плодови и зеленчукови) и 1-2 филийки черен хляб.Всеки ден пиех по 2 литра сок от ябълки с малко цвекло.Правех небрежни упражнения с разтърсващ ефект.Всяка сутрин пиех по 4-5 с.л. зехтин с лимон,също така и мед в топла вода.Стараех се да правя нещата,както са описани по-горе.Последните 2-3 дни не се натоварвах физически.Дойде и неделния ден(02.07),в който исках да направя самото пречистване.Пих 2 дози англиска сол в интервал на 2 часа,след обяд в 4 пих отново.През ден изядох една плодова салата в 11ч. и една нормална зеленчукова салата в 13:30ч.В 14ч. започнах да нагрявам черния си дроб с електрическа възглавница.лежах неподвижно,освен когато отивах до тоалетната.В 19ч. изпих лимона и зехтина,по около 200мл. всяко.Около 22ч. ми стана тежко,но отдавам това на зехтина.Легнах си около 23:30,спрях да се нагрявам.Не спах особено спокойно,будих се на няколко пъти.На другия ден се събудих в 7 и изпих още една доза английска сол,пих от същото и около 9ч.Не знам дали успях да направя всичко както трябва,или обърках нещо,но камъни в тоалетната чиния не видях.Имаше малки зелени бучки,но те спокойно може да са били и от кивито,което ядох предния ден.Възнамерявам да опитам още веднъж следващия месец,но мисля подготовката за пречистване да ми е само 5 дена,вместо 14.Надявам се да съм успял да пречистя някой и друг токсин.Ако и следващия път не успея да видя камъни,явно не ми е писано да ги видя.Успях желая на всички,който биха искали да се пречистят.Поздрави.

113 Maslinka { 08.04.09 at 19:13 }

Здравейте. Много благодаря на създателката на сайта. Научих толкова много неща от вас за последните няколко седмици, че не мога да изкажа с думи благодарноста си. Много се радвам, че ви има и ,че всички споделяте безценен опит.
Коментарите ви доста пълно описват всичко при чернодробното пречисване и ми помогнаха да не се притеснявам ако нещо не върви точно по описанието в статията. При мен нещата вървяха като при: iniqn. Нямаше никакъв резултат до 11 часа сутринта, вече си мислех, че от много напрежение през предходната седмица съм се стегнала и нищо няма да се получи. Оказа се, че греша. Доста рубини извадих. Два, три доста големи (около 2см.) и стотици малки тъмнозелени камъка (може да ги наречем и бучки, защото всъщност бяха доста размекнати, предполагам от ябълковият сок).Всички бяха еднакви по структура и цвят. При други хора виждам, че има и кафяви, жълтеникави, но не и при мен.Още на следващият ден езика ми започна да се изчиства от бяло, жълтият налеп. Имах горчив вкус в устата цял ден и налепа видимо намаляваше през няколко часа.ще продължа да практикувам това прочистване, защото не е страшно и видях осезаема разлика в здравословното ми състояние за броени дни.
А, за суровоядството – само адмирации. Имах ужастно храносмилане и газове по няколко часа след ядене вечер. Постоянно ми се препоръчваха готвени храни, защото се усвоявали по-лесно, защото съм Вата доша и трябва да ям топла храна и т.н. Спазвах всичко,подобрение никакво.Не можех да разбера къде бъркам. Оказа се просто и лесно – СУРОВА ХРАНА. Усвоявам я лесно и нямам никакви проблеми със стомаха. Вечер се тъпча се с лук и чесън, който бяха противопоказни преди, спя с лек стомах и хубави сънища.

Успех на всички.

114 Александър { 08.09.09 at 20:22 }

Здравей Мер, благодаря отново за съветите!
Имам още един въпрос – сериозно се замислям да премина към суровоядство, но се чудя дали и маслините спадат към суровата храна. Ти някъде беше казала, че маринованите храни са враг на черния дроб, а дали и маслините са маринована храна или се водят сурова. Въобще ще съм ти много благодарен ако споделиш всичките си знания за маслините като храна.
Предварително благодаря!

115 mer { 08.10.09 at 0:45 }

По принцип маслините са подходящи, но ако са приготвени качествено, тоест единствено накиснати в саламура (не знам дали така се прави по-принцип) и след това обезсолени. Ако си взимаш от магазина, търси си поне безсолни маслини, че многото сол вреди (особено за хипертоници). Освен това във форума беше повдигнат въпроса за черните маслини, но не мога да открия точния коментар. Аз си купувам от време на време.

116 Валентин Георгиев { 08.10.09 at 0:55 }

Имам молба към следящите лунните цикли. Определете подходяща дата за август за пречистване на черния дроб.

117 mer { 08.10.09 at 1:25 }

Погледни тази статия https://www.zemianazaem.com/?p=130 и таблицата към нея. Дните Екадаши и Две Тръби (ДТ) са подходящи за прочистване на черния дроб. Особено дните малко преди Две тръби до пълнолуние. Например следващите подходящи дни и периоди са:

16 август
от 30 август до 3 септември
15 септември
от 28 септември до 2 октомври
и т.н.

118 Андрей { 08.12.09 at 7:24 }

Здравей NEW!
Пробвай тези рецепти:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2418.html
Ако не ти допадат потърси нещо друго в Google.
Поздрави!

119 иванка { 08.15.09 at 21:57 }

Страх ме е че при нагряване на черния дроб може жлъчните камъни да тръгнат надолу и така да запушат каналите -става много лошо при това положение,,,,,,,,,,

120 mer { 08.17.09 at 9:39 }

Ако жлъчният ти мехур е пълен с жлъчни камъни, тогава трябва по-дълго да правиш подготовката и някои други процедури, като например соколечение (или https://www.zemianazaem.com/?p=189), спорт, гладолечение – така те ще се разбият, омекотят и дори изхвърлят или „усвоят“. След тези процедури като направиш и пречистване на дебелото черво и след това на черния дроб няма да има от какво да се притесняваш – ще мине добре ако спазиш всичко описано (особено нагряването, но и не само то). Ако имаш страх от процедурата, по-добре не го прави, защото страхът стяга органите и нищо няма да излезе – трябва да си отпусната, ведра и положително настроена.

121 Валентин Георгиев { 09.01.09 at 22:07 }

Хм 350 грама зехтин и 350 грама лимонов сок си ги изпих без никакви притеснения . Нищо не усетих нито ми беше гадно нито нищо. Все едно си пия лимоновия фреш вместо с водка.
Ако нищо не изкарам, минавам на пречистване с уиски с лед а веер на пречистване с червено вино и дивеч на огън

122 mer { 09.01.09 at 23:55 }

За завиждане си с тези количества, аз едвам докарвам до 150 мл, максимум 200 ако имам късмет :).

123 тодор венков { 09.02.09 at 20:41 }

здравейте,
правих си пречистването преди 2 седмици,наистина се почувствах добре ,но седмица
след това бях на рожден ден.,където употребох алкохол.От този момент изпитвам стягане
в област на черния дроб и това ме притеснява.Може ли някой да ми даде съвет.Никъде не прочетох,че не трябва да се употребява алкохол след пречистването.Възможно ли е да
съм претоварил с пречистването черния дроб в смесица с употреба на алкохол.Мислех да го повторя …сега просто не знам.

124 mer { 09.02.09 at 22:51 }

На мен подобно нещо ми се случи след първото пречистване на черния дроб – тогава веднага на следващия ден пих кафе на гладно и то 3 сутрини подред и болките се увеличаваха. Първоначално беше стягане, след това премина в болки. На четвъртия ден започнах пак да нагрявам черния дроб за около час-два, пих малко зехтин с лимон – половин чашка общо, също и чай от лайка и магарешки бодил. Не знаех дали това ще ми помогне, но за мое най-голямо учудване се оправих – болките секнаха и се почувствах като нова.
Не се притеснявай, черния дроб бързо се възстановява, но друг път гледай да не правиш комбинацията пречистване и алкохол. Ако искаш пробвай малко да го нагрееш пак (за половин час) и пий цял ден сок от ябълки, моркови и цвекло и чай от лайка с мед и лимон.
Успех!

125 mer { 09.13.09 at 23:41 }

Темата е затворена за повече коментари. Ако желаете да споделите или имате въпроси, ще се радваме да посетите форума.