Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Ядково мляко с рожков

бадемово сусамово мляко с рожков

Напоследък рожковото брашно ме привлича повече от какаото. С него стават по-вкусни и бонбоните и млякото, ароматът е специфичен, мек. И често избирам да комбинирам двете, за да намаля възбуждащия ефект на какаото (особено ако ще се консумира вечер).

Комбинацията бадеми и сусам добре се съчетава в напитка, подобна на млякото. Някои не харесват вкуса и аромата на бадемите, други – горчивината на сусама, но съчетани взаимно се омекотяват. Подобен е случаят с конопа и сусама. Предпочитанията са към български небелен сусам – вкуса е много по-плътен, наситен и не толкова натрапчиво горчив (наподобява вкус и мирис на тахан)

, а и да не забравяме, че е много по-богат на калций. Щипка хималайска, морска или каменна сол се добавят, за баланс, а и сусамовата горчивина не се усеща толкова силно.

за ядковото мляко:
1 чаша накиснати бадеми
1/2 чаша сусам (ако е пълнозърнест е добре да го накиснем за 24 часа предварително, за да покълне леко)
вода 4 чаши
щипка хималайска сол

1-2 супени лъжици рожково брашно за 1 чаша от млякото

В блендер сложете бадемите, сусама, солта и половината количество вода и разбийте за 1 минута. След това постепенно добавете и останалото количество вода и блендирайте за още минута две (тази постепенност се налага, в случай че не разполагате с мощен блендер). Ако желаете топло мляко водата загрейте предварително до температура поносима за кожата. Прецедете през фина цедка или марля. Готовото мляко може да върнете в почистения блендер и да добавите рожковото брашно за по-лесно смесване.

Рожковото е достатъчен за подслаждане, но ако предпочитате по-сладък вкус, добавете агаве, мед или кленов сироп.

Ето и друг трик за подслаждане – накиснете предварително във вода фурми или стафиди. Водата, а може и заедно със сушените плодове, се ползва за млякото.

Рожковото брашно се прави от плодовете, подобни на шушулка, на дървото рожков. Шушулките се смилат на фино брашно, което се ползва в приготването на десерти, като подсладител и заместител на какаото, особено подходящо е при приготвяне на сладкиши и десерти за деца. Не съдържа стимуланти като кофеин и теобромин и няма възбуждащ ефект.

6 comments

1 Sunshine { 01.29.12 at 22:48 }

А къде може да се намери подобно брашно?

2 mer { 01.31.12 at 17:59 }

Вече го има в здравословните магазини и някои вериги супермаркети.

3 Мария { 03.06.12 at 17:03 }

Здравей, Мер! Бадемите колко време трябва да бъдат накиснати и след това трябва ли да се белят. Ако не е пълнозърнест сусама трябва ли да се накисне или така ще може да се смели.

4 Арона { 08.11.12 at 1:04 }

Здравейте,може ли някой да ми каже английското название на рожков?Предварително благодаря 🙂

5 Вили { 08.24.12 at 11:30 }

Мер, благодаря ти за чудесните рецепти. Често го използвам за вдъхновение, когато искам да си приготвя нещо вкусно 🙂
Наскоро попаднах на информация относно използването на сироп от агаве в суровоядски рецепти. Тъй като този сироп се приготвя след сериозна термична обработка някои смятат, че не е подходящ за суровоядци. Повече информация има тук: http://www.living-foods.com/articles/agave.html

@Арона: Рожков на английски е carob powder

6 Jeana { 04.01.17 at 7:50 }

You’ve really helped me unnsaetrdd the issues. Thanks.

Leave a Comment