Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Истината за месото

Тази статия има за цел малко или много да отрезви всички месо-любители и да покаже доколко са изкривени масово разпространените човешки разбирания.

Човешкият организъм не е пригоден за консумацията на толкова много месо, колкото сме свикнали да консумираме в днешно време. Нека да сравним нашата храносмилателна система с тази на хищниците:

1. Уста – знаете, че процесът на храносмилане започва още в устата ни, където с дъвченето и отделянето на слюнка се подготвя храната за стомаха и се отделят жизнено важни ензими. Но разликата между нашата слюнка и тази на хищниците е, че човешката слюнка е алкална, докато тази на хищниците е киселинна. Киселинността е предпоставка за разграждането на месото.
Нашите зъби също ни показват, че ние не би трябвало да сме месоядни същества. Нямаме остри и дълги зъби, с които да разкъсваме плячката си, челюстите ни не са издължени. Зъбите ни са плоски, равни, гъсто разположени – идеални за сдъвкването на растителна храна така, както е и при растителноядните животни. Докато ядем месо, между зъбите ни остават късчета, които е много трудно да извадим и престоявайки там започват да загниват. Това почти не се случва с хищниците, тъй като техните зъби не са плоски, равни и гъсто разположени, а точно обратното.

2. Стомах – солната киселина, която е необходима за доброто разграждането на месото и се произвежда в стомаха, е над 10 пъти по-малко, отколкото произвежданата в стомасите на хищниците. Техните стомаси са идеални за тази цел, но нашите трудно се справят със смилането на месо, приемано 3 пъти на ден, всеки ден, през цялата година.

3. Черва – вече влязла в устата ни, храната изминава дълъг път, докато излезе от нас. Ние имаме много по-дълги черва от тези на хищниците. Техните черва са много по-къси от нашите и отпадъците от месото бързо излизат навън, докато при нас тези отпадъци престояват ненужно дълго, продължавайки да загниват, ферментират, а цялата тази гнилост се абсорбира отново от дебелото черво, вредните вещества преминават отново в кръвта и ако имате лениви черва ужасът се засилва още повече.
И още:
4. Месото подкиселява нашия организъм. Това оказва силно влияние върху здравината на костите ни и работата на органите ни. Увеличената киселинност е предпоставка за развитието на много болести и най-вече на остеопорозата, тъй като, за да компенсира силната киселинност в организма ни, тялото извлича калция от костите.

5. Прекомерното приемане на животински мазнини блокира натрупването и усвояването на калций, тъй като се образуват устойчиви съединения (биохимични сапуни), които се изхвърлят от организма. И така, ще си набавите ли необходимия калций след като си похапвате месо.

6. Месото, което купувате, си е всъщност мърша. Ами какво се учудвате, още след самото умъртвяване на животното, в тялото му започват процеси на разлагане. Колко дневна мърша мислите, че ядете. На 2 дена, о, съвсем прясна. Животното се коли, разфасова, складира, транспортира, като не винаги се спазват нужните хигиенни и температурни условия, месото престоява в магазините, ако не се изкупи, се овкусява с червени или зелени подправки за скара, ако пак не се купи се прави на каймичка, оттам на кюфтенца или плънка за нещо с неизвестен произход, сроковете за годност се подменят, или като крайна фаза месото се дава в ресторантите на безценица за термично „доубиване“ или се приготвя в самите магазини на ароматни кебапчета с розово-лилаво оцветяване. И така – колко дневна мърша днес ще си похапнете. А като капак мършата, попадайки в дебелото черво, продължава да загнива и да ви трови.

7. Ние не сме хищници – никой от нас няма желанието да отива в гората и с голи ръце да дебне тревопасното животно и да откъсва със зъби от топлата плът парче месо. Ами да, ако майката Природа беше заложила в нашата същност да ядем месо, то тогава щеше да е нормално да изпитваме и такива желания, каквито имат и хищниците. Природата никога не бърка. Преди много много години се е налагало човекът да яде месо с цел да оцелее, но не и сега. Сега много по-добре бихме оцелели ако не консумирахме месо. Нямаше да има толкова болести, гняв, смърт. А списъкът на болести, предизвикани от консумация на месо, е твърде дълъг.

8. Животните са на върха на хранителната пирамида – заедно с храната, която приемат, в тялото им постъпват всичките пестициди, тежки метали, радиоактивни елементи, фунгициди и много други токсини от околната среда. Консумирайки такова месо, ние приемаме всички тези вредни химични елементи и съединения, които разстройват нашето здраве, тровят ни.

9. В днешни дни месопроизводителната индустрия дотолкова се е изродила, че ако всички хора, ядящи месо, имаха шанс да погледнат със собствените си очи целия процес, щяха веднага да се откажат от консумацията му – да видят при какви условия се отглеждат животните, с какво ги хранят, как ги убиват, при какви условия се съхранява месото, как се произвеждат любимите колбаси, кренвирши, филета… Има много филми на тази тема – един от тях е „Земляни“ /Earthlings/. Знаете ли, че обикновено, когато се разболее прасе от болест, която го убива бавно, обикновено му се дават тонове антибиотици, с цел да се поддържа живо, а ако показва признаци, че ще умира, бързо се умъртвява и се дава на кланиците като качествено месо. Да не си мислите, че има някакъв контрол от страна на държавата. На болните млекодаващи крави също се дават антибиотици и други лекарства, с цел да оздравеят или като превантивна мярка, а всички тия антибиотици ги поемаме ние хората, и още по-лошо – нашите деца. Месо от щастливи прасета – по-добре отидете и вижте колко са щастливи.

10. Колбас или кренвирш от истинско месо!?!? – хората, които са работили в цех за производство на кренвирши или пастет, никога не ядат от тях, защото виждат какви боклуци се слагат в тях и колко отблъскващо протича целият процес.

135 comments

1 Radula { 12.10.08 at 17:11 }

О, Мер, хиляди благодарности за статията!!! Хиляди благодарности и на всички, които те подтикнаха да я напишеш (освен собственият ти вътрешен стимул). Хиляди благодарности и на всички, които ще я прочетат и ще имат желанието и силата да променят едно безумие, което ни е втълпено, че трябва да го живеем. И съм изключително щастлива за всички настоящи и бъдещи вегетарианци и вегани, защото просто знам колко прекрасен ще стане животът им, и то в много отношения!!!
Бих искала да ви препоръчам и още един филм (наред със Земляните), и това е „Диета за една нова Америка“: http://www.youtube.com/watch?v=yResuAasCnA&feature=related
Заслужава си да се изгледа! 🙂

2 Рашко Зайков { 12.28.08 at 23:02 }

Здравейте, приятели! Чета коментарите, радвам се, че все повече се увеличава интереса към запазване здравето на нас и идното поколение, много е приятно, че се спазва добър тон и се търси компромис, понеже има различно интерпретиране на знанията относно коя храна как да се приготви и консумира, как да се отнесем към нея и тя към нас. Искам да поразнищя от гледна точка на философията – науката за живота – „йога“, която ни учи как да сме здрави и щастливи. Тя ни отговаря и на въпросите от всички сфери на живота, как правилно да разбираме думите, здраве, щастие, любов, мъдрост, красота. Всеки дава от своя гледна точка определения и идеи, взети от книги, чути от телевизията, радиото, списания, вестници или изпитани от наши близки и познати, както и от наш опит. Не ми се сърдете, но може да има нещо мъничко вярно, но то е нищо в сравнение с цялостното виждане към храната, отношението към нея и тя как ни влияе.
Знаете ли колко е измамно това: „Аз съм си добре, аз знам как да си живея здравословно“ и т.н. Измамно е и ще го разберем ако търсим да се развиваме и еволюираме, да не се заблуждаваме колко сме килограма, колко калории, белтъчини, въглехидрати, мазнини, минерали, витамини сме поели, коя сме зодия, кръвна група и т.н. и т.н. То е вярно, но е далеч от мъдрото знание, едва когато изчистим вътре нашето тяло, когато успеем да изчистим мислите си, отпушим енергийните си канали, тогава ще започнем да усещаме, че живота бил по-друг, как всеки залък ни влияе и ще знаем повече за храната и как влияе всеки миг върху нашето тяло и отношение към света, за да се докоснем до хармонията, блаженството. Тогава можем да се поклоним с благодарност към мъдреците, дали ни знанията във всяка област и да ги прилагаме, както и разпространяваме. В истинските книги за Йога е написано за храната само: „Освен чистота на тяло, мисъл и слово, необходима е и чиста храна и с какви средства е придобита. Тя трябва да бъде изяждана с чувството, че с всяко късче човек може да добие сила, за да служи на Великата Природа. Тогава храната става чиста. Дали е вегетарианска или не е личен въпрос, но с течение на времето практикуващият йога става вегетарианец, за да постигне еднонасочено внимание и духовно развитие. Да се яде за здраве, сила, красота, енергия и живот, храната да е проста, питателна, сочна и успокояваща. От правилното разбиране на тези думи произлиза цялата наука за храненето „Анна Йога“.
Съветват ни с цел търговия и да се разболеем – какви полезни съставки има в месото, „да“ ама „не“, първо ние убиваме „интелект“, после готвим над 60 градуса и нищо не остава. Месото задръства дебелото черво – запек, ставите се запълват със соли, внасяме слуз и всичко това е болест, кръвта става гъста – нарушава се кръвообращението, болест на ума и физическото тяло. Ако не сте готови не бързайте, но знайте, че животът е много, много кратък и нямаме време за губене. Всеки съобразно своите знания, умения и действия си гради своя живот, своята „карма“, така че бъдете будни, не пропускайте нито един миг от своя живот.

3 acevalaycle { 02.01.09 at 9:47 }

Ваш блог, естественно, очень полезен. Сам иногда пользуюсь информацией, которая размещена на подобных блогах. Хочу заметить, что такие блоги не только познавательны, но и довольно популярны в современном Интернете. Побольше бы их. Конечно, остаются некоторые вопросы, которые хотелось бы уточнить, но уверен что смогу их решить при следующем посещении. Думаю, многие согласны со мной. Распространение подобной информации – дело благородное и требующее достойного внимание со стороны заинтересованных лиц. Сейчас вынужден покинуть данный блог, но уверен что на днях не один раз посещу его. Спасибо.

4 MEATMAN { 02.17.09 at 13:16 }

Ядете месо ? …ако вие и другите се откажат от него …няма да има гладни хора на земята !!!
Да !!!…Правилно..Сметнете 800 МИЛИОНА ТОНА за фураж + 100 милиона за биодизел…мисля че гладни няма да има.
Замислете се за околната среда …тези милиони животни отглеждани за месо …оказват пагубно действие върху околната среда …цифрата на парниковите газове е втрещяваща.

Като не ви пука за Планетата Земя..помислете за ВАС…
Вегетарианците живеят повече с около 10 години…само 2% са с наднормено тегло.
Погледнете се в огледалото …не НЯМА щастливи дебели хора.
Повишете си самочувствието..бадете подвижни…радваите се на живота .
Вегетарианската диета е единствена, само с нея ще свалите килограми трайно …
Вегетарианците се разболяват с 40 % по малко от рак.
Започнете борба с масовите убийци на планетата !!!
….те са около теб …те вече са убивали в твоето семейство, ако им позволиш те ще убиват пак…и накрая могат и ТЕБ да убият..
…. те не са в близкия изток, а са вече в кръвоносните съдове…те са а трите най-големите убийци на земята – болест на сърцето, рак и инсулти. ю
Каква е връзката им с месото ..ами четете и яжте по малко .

„Ако някой иска да спаси планетата, всичко което трябва да направите, е просто спрете яде месо. Това е най-важно нещо, което можех да направя. . Вегетарианство се грижи за толкова много неща : екология, глад, жестокост „.
– сър Пол Макартни

Толкова просто, а ПОТРЕСАВАЩО !!!!!

5 Radula { 03.12.09 at 1:07 }

http://www.youtube.com/watch?v=I6Ab7ZotGik&feature=related

За всички, които си мислят, че се хранят здравословно, а консумират мъртви тела.
За всички, които мислят, че дават най-доброто на децата си, а ги хранят с гниеща плът.
За всички, които не са се замисляли, или отказват да се замислят, защото е по-лесно…
За всички, които искат, но не дръзват…
За всички!!!
За всички нас, които трябва да започнем ДА МИСЛИМ и да правим връзка между нещата.

С обич…

6 Слънчоглед { 04.23.09 at 20:47 }

Ето това беше основната причина преди малко повече от година да спра месото. Не, че някога съм му била особен поклонник, но точка 3 тогава ме отказа от раз.:)
Мер, открих те вчера, но изчетох бая статии. Намирам страшно много общи неща с теб, като започнеш от близките ни дати и години на раждане, до идеи относно хранене, пречистване, начин на живот и т.н. и съм безкрайно щастлива, че има хора, които споделят голяма част от моите собствени мисли. Прочетох доста неща, прехвърлих още толкова, някои неща ми допадат много, за други вероятно не ми достигат „guts“ както биха казали американците, но ти благодаря, че те има и че зареди деня ми с енергия и позитивизъм още от сутринта, в която виртуално се „запознах“ с теб.:) Бъди здрава!

7 mer { 04.24.09 at 16:50 }

Благодаря ти от сърце!
И аз много се радвам, че се докосвам до хора като вас. В началото си мислех, че надали ще се намери някой, който да е заинтересован от всички тези неща, но всеки ден съм повече от приятно изненадана, въодошевена и вдъхновена.

8 Андрей { 07.29.09 at 9:22 }

Още малко ужас, в случай, че не сте го гледали:
http://www.youtube.com/watch?v=VIjanhKqVC4

9 бате Бино { 07.29.09 at 21:42 }

Благодаря на Андрей и Радулка за филмчетата. Ще се постарая да ги видят възможно повече хора. Страшна работа . и ние си мислим,че сме еволюирали..

10 бате Бино { 07.29.09 at 22:40 }

В една йогистка книга беше казано много впечетлително :
“ Месото вгражда фината енергия на смъртта в астралното тяло на човека „

11 Radula { 08.08.09 at 2:09 }

Разкошно интервю с д-р Колин Кембъл: http://www.youtube.com/watch?v=HvA55xj8iMI&feature=related
Жалко, че книгата The China Study не е преведена на бг.

12 Вики { 09.18.09 at 12:26 }

Здравейте на всички тук. В моето начинание да пробвам суровоядството, мой приятел ме насочи на сам. Ровейки се попаднах на тази статия и части от нея са доста правилни, други накараха кръвта ми да кипне, от трети не мога все още да спра да се смея (усмивка). От горе на доло от ляво на дясно и от общото към конкретното. Основно свойство на всеки жив организъм е адаптацията (ако суровоядците тука не вярват в евоюцията, трябва да го разбера по-скоро). На върха на еволюцията сме ние, хората. Адаптирали сме се да ядем почти всичко. Хищтниците не ядът трева, тревопасните не ядът месо, с малки изключения (и за двете). Хората имат и двата типа зъби, за разкъсване и за смилане. Освен месо в зъбите често засядат и други храни, всякакви части от зеленчуци. Няма да давам примери. Минавайки на стомаха, ролята на стомашната киселина е защитна. Няма нищо общо с храносмилането. Дължината на червата е средна, пригодена и за двете. За престоя на храната там има неща, кото като биват изядени задвижват храната по-бързо, през годините саморегулацията се научава. Повишаването на киселиносста в организма става от много неща, и той се справя добре с подръжката. Тялото поддържа 7.32-7.34pH през цялото време, иначе не може да функционира. За мазнините съм странно обеден, че от био-химична гледна точка, всички мастни киселини се характеризират със съдържанието на COOH, oрганичната част индицираща киселина. В общия си вид R-COOH, където R е радикал, без значение какъв. По тази група се определят свойствата на съединението. Няма значение дали мстанта киселина е свинска или слънчогледова, наситена или не, активната група е една, тя взаимодейства с едни и същи неща. На кратко сапун винаги ще има, въпросът е в баланса. Победител е 7. Това ме накара да се посмя добре. Като няма друга храна, човек не само ще скочи, ами наистина с голи ръце ще разкъса каквото и да е животно, веднъж щом гладо го налегне. Това, че не ни се налага, не значи че не ни идва. За 8 – така е, приемаме това кеото има в храната. Часта която е важна, няма значение дали е животинска или не. В доматите които си купуваме от пазара има също вредни неща. Тука отбелязваме поредния слаб аргомент, споменаването на тежки метали и радиоактивни елементи. Това е много остаряло, малко хора се плашат от това. Изплашването на хората също не е начина. Радиация има на всякъде, елементи също. Количеството е проблема. Освен ако сте директно изложени на лъчение, няма от какво да се притеснявате. Каквото го има в почвата го има и в разстеният. За финал поснедните две заедно. Искам специално тук да кажа, че на хората не им пука, особено в днешно време, за нищо. Това как е направено месото, колко са весели прасетата, не е на масата. Проблемите които има човек, засенчват останалите. Също така, месото се консумира, не защото е прясно или истинско месо, а защото е вкусно. Всички знаят че месо е последното нещо което има в кренвиршите, но се консумират, защото точно така ни харесва. Ако бъдат направвени само от истинско, прясно месо, то те няма да са кренвирши, ще е нещо друго (усмивка). В заключение, два типа хора. Тези които са суровоядци и тези които просто са попаднали на този сайт. Първият тип са приели че месото е вредно и нямат нужда от тези убеждения, особено „Грижа ние за животните“ – ерата на хипитата отдавна приключи. Вторият тип хора, са такива, че нищо няма да ги разубеди, да си похабват вкусното месо, независимо какво е. По-малко страх, повече любов.

С обич,

Вики.

пс. Няма грам омраза в моите писания, те са само субективен коментар. Надявам се скоро и аз да стана част от суровоядците, но има неща с които няма лесно да се съглася.

13 4edeto { 09.20.09 at 9:40 }

Здравей, Вики!
Ако разсъжденията са ти в тази посока, повярвай ми, няма как да станеш не само суровояд, но дори и вегетарианец. За това се исака сърце, а в твоя пост, прочетох само за „вкусното месо“.
Да ти кажа, че ако човек достигне до етапа да няма, какво друго да яде освен месо, ДА, тогава ще къса с голи ръце, но сме далеч от тази ера, а и ти самата говориш за ЕВОЛЮЦИЯ.
И после искам да те питам само едно. След като сме на върха на някаква пирамида и сме толкова съвършени да ядем всичко, защо болниците ни са пълни с болни хора, за които няма лек, защо всяка година умират хиляди болни хора от неизличими болести и прочие?
Май тая пирамида за която гоовриш се е обърнала с бясна скорост и се е забила в земята.
Знаеш ли истината ще бъде видна след няколко години, когато ние ще бъдем отново здрави, жизнени и млади, а ти….. хм не знам, зависи, колко много ти харесва да погребваш животни в стомаха си и да пийваш бяла слуз.

п.с….. а, и няма да ти се смеем тогава,ще знаеш, че има начин да промениш това и той се казва СУРОВОЯДСТВО. Успех!

14 Вики { 09.20.09 at 15:03 }

Въпросът за хората в болниците е правилен. Наистина има нелечими болести. Дали са свързани с това което ядем или не, или не само е много трудно да се каже. Напомня ми на думата канцерогеннен. Която се ползва за всяко нещо което потенциално предизвиква рак. Не може да се каже все още дали рак се хваща само от 1 нещо което е канцерогенно. Малко история за болестите. В миналото хората са боледували от едни неща, които тогава са били нелечими, но сега са или хората не боледуват повече от тях. Това е истина за всички организми – като достатъчна част оцелеят, се придобива имунитет, който се предава на следващите поколения. Ако не стане това, популацията изчезва. Стига се до предел или се справя с болеста или вида изчезва. Като хора ние сме поредния вид, има шанс да изчезнем. Дали ще е заради храната или нещо друго, за сега не може да се каже, може и никога да не се разбере.
От друга страна, не мога да разбера нуждата да се защитавам. Моят коментар не е срещу суровоядците, а е по-скоро насочен към статията конкретно към части от нея. Последното което казах, е чиста истина. Също така, да очевидно няма да приема вегитариантството, защото не разбирам техните обеждения, и като ще се трови човек с готвена храна, то поне да има и малко месо тук таме. До колкото разбрах също, суровоядците придобиват други вкусови усещания, по-засилени, така че не могат да ядът повече месо или готвена храна защото усещат всичките гадости в нея, леко прикрити от подправки или силен вкус на нещо друго. Много добре знам като готвя с кайма, как се пробвам всячески да прикрия нищожния и вкус и аромат. За суровоядството, това което е истинска бариера за мен е социалния аспект на това да не ядеш каквото ядът другите, което се случва при всяка диета (режим на хранене). Ако дефиницията на суровоядец е човек, чиято храна се състои от 75% или повече сурова храна, то аз съм суровоядец от поне 3 седмици на сам. Чуствам се добре и продължавам напред с пълна пара. Все още не са ми изострени вкусовите усещания, но тортелините които направих вчера, съжелявах че ги опитах дори, бяха все още вкусни но оставиха много гаден мириз в мен.
Прескачайки личния азпект. Представата за пирамида е малко грешна. Истина е че всяко следващо стъпало на еволюцията е по-нагоре, но само толкова. По-скоро е като стълба и ние сме най-горното. Това далеч не значи че сме съвършенни, има доста още да поработим по-въпроса. За това има популации разделени според много неща, като например това което ядът. На края наистина ще видим кой метод е по-добър и ще го предадем нататък, като единствените оцелели (усмивка). Това е еволюцията тука.

п.с. За човек, който обича да готви и поради това не понася вегитарианците (или каквито и да е хора които просто не ядът нещо) искам малко екстра кредит, че изобщо пробвам да вървя по правия път (голяма усмивка). Благодаря предварително.

15 zigzag { 09.20.09 at 19:13 }

Аз също не се интересувам от щастливи прасета и крави.Харесвам кожените облекла и обувки,защото са здрави и елегантни.Не искам да се определям като вегетарианец и суровоядец най-малко натуралист.Тези думи са ми смешни като звучене.“Манджа“ без месо съм ял много рядко,с неохота.От направен опит се убедих,че храната от животински произход не е добра за мен.Както казах „манджа“ без мръвка не обичам затова се храня с плодове,зеленчуци и ядки,както ги е създала природада напълно готови за консумация и не виждам смисъл да ги „горя“.Не искам да използвам думата суровоядство,защото от сегашната ми гледна точка храната е два вида:нормална и „изгорена“.Аз избрах нормалната храна.И към животнозащитниците:не ми е приятно да се ловуват животни,да се правят експерименти,да се осакатяват и използват за забавление.Никога не бих посегнал да нараня или убия животно без нужда.Но за мен идивидите от моя вид имат приоритет пред всички останали видове и нуждата им от храна,облекло или животинска сила не смятам за грях.Приветствам да се спре използването на животни за храна,облекло,мляко и т.н.,но това е възможно след много години,след много големи социални и обществени промени.И не любовта към животните,а любовта към хората,ще доведе до това.Никога няма да има свобода за животните преди да има свобода за хората.Така мисля.

16 4edeto { 09.21.09 at 15:30 }

Здравей Вики!
Някакси не мога да те разбера. в обясненията си пишеш неща, които толкова се самоизключват и противоречат, че ми е трудно да разбера точно, какво търсиш и искаш да направиш с храненето си. Казваш, че „За човек, който обича да готви и поради това не понася вегетарианците (или каквито и да е хора които просто не ядът нещо)“, а след това „че изобщо пробвам да вървя по правия път“ – явно все пак знаеш, че това е вярната посока.
Но да продължим противоречията в поста ти. Казваш „няма да приема вегитариантството, защото не разбирам техните обеждения“ (межу другото се пише вегЕтарианство)и после „Много добре знам като готвя с кайма, как се пробвам всячески да прикрия нищожния и вкус и аромат“ – не ми се вързва нещо.
Гледам в 1-вият пост и чета „Също така, месото се консумира,… а защото е вкусно.“ и написаното „Надявам се скоро и аз да стана част от суровоядците. – Е, как е възможно!!!
По принцип да знаеш Вики, че най-големият кредит на доверие, можеш да получиш само от банка „Суровоядец“ :).
Преди обаче да коментираш компетентно, прочети малко инфо. Ако говориш за история на болестите, тези, които са покосявали цели нации са заразни инфекции. За болести като остеропороза, мигрена, цистити, болно сърце, цироза, диабет, синузит,ставни заболявания и мн. други е виновна лошата храна, която консумирате. И ако искаш повече инфо прочети книгата на Лидия Ковачева, която е била НА КРАЧКА от смъртта. Прочети една две книги на Петър Дънов, както и на Ян Драйз и Пол Брег, като начало. Ако желанието ти да промениш навиците е истинско, то след това, ще говорим по друг начин.
Успех!
п.с. пробвай със смесените си зъби да отхапеш и сдъвчеш сурово месо, да видим , колко е лесно и погледни как го правят животните по Animal Planet.

17 бате Бино { 09.23.09 at 2:51 }

Причината Вики да не може да бъде разбран лесно от съфорумците , много моля да ме извини, е банална – лош български език. Което включва както граматиката ,така и постройката на самото изречение.
Възможно е да е несправедливо ,но в живота дори да имаш блестящи прозрения, поднесеш ли ги в неподходящ вид, те губят тежестта и убедителността си и предизвикват споглеждания. Нещо като да се появиш на официален прием със стари петна от боза върху папионката си.

18 mer { 09.28.09 at 0:07 }

Вики, коментарите ти ми бяха много интересни. Истината е някъде там, никой никога не може да каже: ето това е 100 процентовата истина. Човечествето може и да е еволюирало до това си състояние заради месото (макар, че никой не знае как би се развило без него) (а и в момента все по-често се дискутират съмнения в еволюцията), но в момента едно е сигурно – тази жестокост трябва да спре. Също така многократно е доказвано, че в момента човек ще подобри рязко здравето си, ако намали или спре консумацията на месо. Консумацията на животински храни влияе не само на здравето ни, но и на психическото ни и емоционално състояние (но това само един бивш месоядец може да потвърди).

80% суровоядство е страхотно постижение, повечето хора и това не успяват да достигнат. Бъди здрав и щастлив от това, което решиш и предприемаш – всеки е свободен да направи сам своя избор. Но нищо не пречи и да се пробва – тъй че като нищо може да се укаже, че обожаваш суровоядството.

19 sszzss { 10.03.09 at 3:59 }

Здравейте на всички,
първо като няма какво друго да кажете почвате да намирате правописни грешки на хората.Това е детско изпълнение.Чедето,я си провери твоят последен пост и виж в старанието си да построиш правилни изречения колко много допълнителни и ненужни запетайки си сложила.Смешно е.Ако имаш някакви аргументи давай,но да се хващаш за правописните грешки е повече от тъпо.Не всички хора могат и имат търпението да пишат на бълг. език,щото клавиатурата е различцна.
Потърсих в гоогле.ком болести от преяждане на месо.
Тренирам от 4 години,спаззвам диети и съм здрав като бик.Обожавам храна,като наркотик е за мен.
Обожавам салати , ооооо,много, но също и риба,пилешки пържоли,телешко,агнешко,свинско не много,понякога ,когато съм в настроение.Не обичам мазнотиите.
Здравословно хранене не означава вегетарианство,нито разделно хранене.КАКВАТО И ХРАНА ДА ЯДЕТЕ,КАТО РАБОТИТЕ ПОВЕЧЕ И НЕ КИБИЧИТЕ ПО ЦЯЛ ДЕН В НЯКАКЪВ МИЗЕРЕН ОФИС ПО ЦЯЛ ДЕН, А ХОДИТЕ НА ФИТНЕС,ЩЕ ИЗГОРИТЕ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ТОКСИНИ ВЪВ ВАШЕТО ТЯЛО.

Движение хора,движение.Туко шщо се върнах от Америка.е виждам разликата.Аз бачкам 3 работи и намирам време да тренирам и да готвя, а американците седят,пукат хамбургери и чакат държавата да се погрижи за тях.

Нека не бъдем като тях.
НЕ ВСИЧКИ МЕСОЯДЦИ СА ДЕБЕЛИ,НЕ ИЗВЪРТАЙТЕ ИСТИНАТА.
2-ро.Научно доказано е , це във млякото,яйцата, месните продукти се съдържат незаменими аминокиселини ,които не могат да се набават по друг начин.

Ето нещо , което гледах по дискавъри,военния канал.ОТКРИТИ БИЛИ КОСТИ НА МНОГО ГОДИНИ ,НЕ ПОМНЯ КОЛКО СТАРИ, НО ИСКАХ ДА КАЖА КАКВО КАЗА ДОКТОР ОТНОСНО ХРАНЕНЕТО.ПО КОСТИТЕ МОЖЕЛИ ДА РАЗБЕРАТ КОЙ Е БИЛ ЗЕМЕДЕЛЕЦ И ЯЛ ОСНОВНО ЗЕЛЛЕНЧУЦИ И КОЙ БИЛ ЛОВЕЦ.НА ЛОВЕЦА КОСТИТЕ БИЛИ МНОГО ЗДРАВИ,ДОКАТО НА ЗЕМЕДЕЛЕЦА БИЛИ СЛАБИ И ТЪНКИ.

Ето моята гледна точка.
Съгласен съм , че е вредно да се ядят всичките тия меса по магазините,щото са боклуци.Така е,баща ми снабдяваше преди години цяла югозападна БГ със кренвирши.Първите бългърски кремвирши.Истинско месо.Татко каза,аз пътувах всеки ден,цащото кренвиршите траят само 2 дена.А днес те траят по 1 месец.

Така е.нека видим и друтага страна.Всичките зеленчуци на пазара са боклуци пълни със изкуствена тор,която ние поемаме ,всичките тия химии,дето слагат в почвите , за да имат по-голяма производителност.
Големи са,изглеждат добре,а като ги хапнеш какво става? нищо,НЯМА ВКУС,ЗАЩО ЛИ? ЕЛАТЕ ВСИЧКИ ВЪВ ГРАДИНАТА МИ ДА ВИДИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ КАКЪВ ВКУС ИМАТ.както месата , така и зеленчуците са боклуци.Всичката храна в магаазините е химия,която ние поемаме.

ПОРАДИ ВСИЧКАТА ТАЗИ ХИМИЯ ВЪВ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ В ДНЕШНО ВРЕМЕ НА ПАЗАРА,КОЯТО УБИВА ВСИЧКИ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ВЪВ ТЯХ,ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ ТРЯБВА ДА ПОСЕЩАВАТ АПТЕКИТЕ ПО-ЧЕСТО,ПОРАДИ ЛИПСА НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ В ТЯЛОТО ИМ,КОЕТО ОТСЛАБВА ИМУННАТА СИСТЕМА.

Има окисляване от месото и има болести от прекомерното ядене на месо.Не преяждайте с месо,но помнете,че то съдържа незаменими аминокиселини.

А ако обичате месото като мен,просто посещавайте фитнеса близо до вас поне за 1 час на ден и сте бомба.
Каквото и да ядете , не тренирате ли,свършени сте.Това е истината.
Мед,орехи,мляко,масло,сирене,месо,зеленчуци,плодове най-силната храна.

Човек в моят град цял живот отглежда овце,пие мляко всеки ден и то много,както и яде месо овче,масло и сирене.Човека е на 94 години.Питали сме го какво яде, а той казва
цял живот съм пил мляко,ял овче месо и мед.Това е

завършвам със това

Всичко е отрова в по-големи дози.Няма значение дали и месо или краставици,но ПЪЛНОТО отричане на месо,мляко и т.н. е ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ.
НИЕ СМЕ ЗАКЪРМЕНИ СЪС МЛЯКО.

В повечето случаи е генетика,но и тя може да се промени.

20 sszzss { 10.03.09 at 4:06 }

Ако мислите , че по времето на Иисус Христос е имало вегетарианци,жестоко се лъжете.Имало е доста агнешко и пилешко,бъдете сигурни.Има тревопасни има и месоядни животни.Месоядните не ядат трева, а тревопасните не ядат месо.За това сме ние на върха,щото можем и 2-те блинк

21 sszzss { 10.03.09 at 4:25 }

А колко болести има по зеленчуците? Трябвало да ги мием .Що бе? Те са безвредни,яжте сливи 2 кила и ще видите защитната реакция на организма,диария.Сливите са плод де,но все тая.Имах приятел се натрови от 1 кило банани,еми изяж 2 или 3, ама едно кило.

Не е хубаво месо да се яде вечерно време,когато нашата активност е почти 10 процента, а месото се разгражда за около 8 часа,тъй че не претоварвайте стомаха си.Правете си няколко малки хранения на ден и сте ток и жици.Каквото и да е в повеце,месо или зеленчуци се складира в тялото като гликоген.Резерв за енергия.Когато нивата на гликогена са до горе почва да ги складира като мазнини,няма значение дали е месо или зеленчук.

В зеленчуците няма мазнини,има основно въглехидрати,тъй че не се напълнява само от мазно месо.яжте по 5 кила зеленчуци на ден пък след 1 месец ше ви видя с 10 кила отгоре.

що слоновете тежат тонове,нали не ядят месо?щото генетиката им е такава.
Така е и при хората.Ако си генетично с бавен метаболизъм,каквото и да ядеш отива на мацнини.Можеш естествено да го пришпориш и промениш до известна степен със правилно хранене и тренировки.

Имам приятел от прекомерно ядене на яйца сега е алергичен към тях.

Всичките тия препарати за зеленчуците се поемат от тях а не поемат от почвата минералите и витамините.Препаратите за убиване на бобулечките,е , те убиват бобулечки,живо същество,значи е отрова и за нас, а тя се всмуква от зеленчуците.

Вегетарианци,погледнете и другата страна.Щом можем да го ядем,значи можем и от нас зависи КОЛКО ще ядем.Защо не можем да ядем отровни гъби? щото не можем , примирявате се и товае.
Щом нашата кола е разграфеная до 200 км в час, значи можем да караме със 200 км в час,НО ОТ НАС ЗАВИСИ ДАЛИ ЩЕ КАРАМЕ С 50 или със 200 и да рискуваме живота си,но щом колата е приспособена да вдига 2-0-0 значци може.Приспа ми се и си лягам,че почнах да правя грешки и ме домърцява да ги оправям.Вие ме разбирате.

22 sszzss { 10.03.09 at 4:49 }

Ето и статия относно вегетарианците.
За всички предубедени и наивни хора,вярващи , че ще подобрят здравето си с неядене на месо.

„Да се придържате към вегетарианство е не само полезно, но и доста опасно. Липсата на животински произход при продуктите води до загуба на минерална плътност на костите, които стават слаби и чупливи. До този извод са стигнали австралийски учени. В рамките на австралийско-виетнамско проучване на връзката между устойчивостта на структурата на костите и начина на хранене са участвали 2700 души. Станало ясно, че плътността на костите при вегетарианците е с 5-6% по-малка от хората, които редовно си похапват месо. Това, според изследователите, е много сериозен проблем за привържениците на растителна храна, които изключват от менюто си продукти с животински произход. Течи, които все пак си позволяват да консумираш мляко и яйца и се отказват само от месото, практически не повишават здравината на костите си. Като се отчита числото на вегетарианците в света, които са 5% от цялото население, този проблем, според учените, е много сериозен“

Мисля, че няма повече какво да кажа,освен помислете си!
Успех

23 Лейла { 10.03.09 at 11:56 }

sszzss, явно не ти тече мисълта много гладко, че се е наложило 4 поста да пуснеш един след друг…… Не се пренавивай, и други дървени философи са се вкючвали тук с цел да ни вкарат в “правия път“.
Опитай се да излезеш малко от матрицата и просто почети в нета или ако не ти се дават пари си дръпни някоя книжка да се информираш, па тогава говори. Тези заучени фрази за аминото нямаше да ги говориш ако знаеше, че и в веге храната го има това.
И за бога как може да говориш, че Иисус е бил мършояд??? Никога не можеш да стигнеш каквото и да е духовно ниво ядейки мърша….
Щом се занимаваш с фитнес значи знаеш, че от 5 кг зеленчуци няма да можеш да качиш, просто всичко е въпрос на отрицателен калориен пример а 5 кг не ти правят повече от 2000 кл (смятам високо калориините), че даже за един мъж абсолютно недостатъчно. А това е най-голямата глупост, че ще се счупиш едва ли не ако не гутсаш мърша, ами просто защото най-много УСВОЯЕМ калции се намира можеш ли познаеш къде…… не е със сигурност в местото, ното в млечните.
Всички примери които си дал са единични случаи така, чееее не ти вярвам!!!
Ти сам си си признал храната, че ти действа като наркотик….мнооооого лошо, да си зависим от трупа на друго вече не живо същество. Айде със здраве, и да добавя, че тук всеки е убеден от ползата от спорта и движението и не това е темата.

24 zigzag { 10.03.09 at 18:39 }

„В рамките на австралийско-виетнамско проучване“,ако е проведе върху виетнамци,не се учудвам.Там се изсипаха хиляди тонове отрови.Много ми харесват твойте постове sszzss.Те ми показват това красиво нещо-интелекта,който може да разсъждава и да отрича нещо,което мъдроста на тялото не познава.Дързоста в коментарите ти е от силата на младоста и наследеното добро здраве.Вредата от храненето ти сега е с много тих глас,който не чуваш.Дано се вслушаш,когато почне да крещи!

25 Сладоледчо { 10.04.09 at 0:46 }

Здравейте,
От известно време следя тази тема и не мога да не изразя негодуванието си по посока някои от предишните коментари, и по специално тези на sszzss.
Вие твърдите че в месото има незаменими аминокиселини и затова консумацията му е задължителна. Имате ли представа за значението на думата „незаменими” ? В конкретния случай значи не това че можем да си ги набавим само от месото,а че са жизненоважни за синтеза на останалите т.нар.”заменими” или „неесенциални” аминокиселини. Това че рядко в един зеленчук има целия спектър от тези 8 молекули,не значи че е трудно да си набавим някоя от тях по растителен път. Иначе във фитнес средите щеше да е известно че т.нар. соев протеин не е пълноценен,или има добавени екстракти с животински произход?
Продължавайки темата за месото – твърдите че в днешно време растителния свят е замърсен с токсини ,пестициди и прочее. В същото време казвате че човека е по-високо в еволюцията от останалите животни. Известно е че човека трудно се справя с тези токсини от растенията. Препоръчвайки месо, вие препоръчвате продукт през който са минали десетки пъти повече токсини отколкото същото количество зеленчуци,тъй като за 1 кг месо се изяждат 10 кг зърно,трева. Излиза че месото да е по-чисто от растенията трябва животните да имат по-добра функция на черен дроб , т.н.т., детоксикация от поне 1 порядък спрямо човека. Но нали именно човека е по-високо в еволюцията, на мен ми звучи като противоречие.
За нуждата от мляко – при всички бозайници има период на лактация, когато малкия индивид се храни с кърмата на майката . След генетично определен период ,например 6 месеца, той спира да бозае и преминава на твърда храна. Повече никога не консумира мляко от животински произход(някои растения имат бял сок който често се нарича мляко,заради това уточнявам). Майката също спира по същия часовник да произвежда мляко. Малко хора знаят, но ,кравите и другия рогат добитък ,подобно на останалите бозайници,дава мляко само няколко месеца след като се родят малките. И хората са измислили гениалната техника да взимат децата и да ги убиват и продават за месо,и в същото време да взимат млякото на майката .
Още нещо, млеката на всички видове бозайници са различни. Ако например ,твърдите че кравето мляко е полезно за хората,то защо не се използва вместо кърма ? Много майки имат проблем с кърменето и се налага да търсят кърмеща майка. Има и банки за донорство. Защо целия шум,след като кравето мляко е по-евтино ?
С въпросния човек мога да се съглася за това че домашната реколта често се случва по-вкусна от купената. Наистина използването на пестициди и изкуствени торове е много вредно, и оказва влияние и на водопреносната мрежа. По-високо ниво на замърсяване води до по-високо ниво на „пречистване” на водата с хлор . Резултата е че вече никой не пие чешмяна вода,освен по-бедните . Също е вярно това че месото оказва голям товар върху храносмилателната система и много бавно се обработва.
Искам да добавя и накратко изложен моя личен опит със суровоядството.
Нямам медицинско образование,но:
изчел съм десетки хиляди страници в книги и статии относно суровоядството и още повече за храненето като цяло,както и за хормони, ензими, коензими и минерали. Чел съм и голяма част от Анатомията на Грей .
Та, преди 2 години започнах суровоядство.Основно салати от домати и краставици , зеле и моркови, и консумация на ябълки и цитруси .За 48 дена от 70 кг маса (препоръчителни средно 72 КГ при моите показатели) свалих 17 кг до 53кг. Възможно да е било и по-бързо,просто през тези 48 дена не съм мерил теглото си.През тези 2 месеца ми се е случвало да имам вълчи глад и буквално 3 кг салати и 4 кг ябълки не са можели да ме нахранят за деня. Ограничител в случая беше обема на стомаха. При стомах който те боли от обема на храната в него не е удачно да ядеш още,колкото и да си гладен ,и се налагаше да чакам по половин-един час или нещо от сорта. За 10 дена отмина периода на истеричния глад и вече можех да се нахраня с 2 кг на ден. Открих един вълшебен зеленчук който преди не бях ял (освен в Макдоналдс).В продължение на 1 година консумирах салата от Зелена Салата .1 Салатка заедно с 3-4 домата и зехтин ,понякога добавен още някакъв зеленчук.Това е някъде 800 грама,понякога повече в зависимост от размера на зелената салата. Това два,понякога три пъти дневно, повече от 300 дена ,без да ми писне,толкова ми беше вкусно . Интересно в случая е какво стана с теглото ми. Взимах по 1 бутилка зехтин extra virgin 1 liter веднъж на 2-3 седмици .Проста сметка показва че съм се хранил с по-малко от 1200 ккал на ден при препоръчителни 2000 и повече . И вместо да ми се намали теглото допълнително,то ми се увеличи и в края на 1-вата година станах 60 кг . Оттогава насам се храня с по-малко от 800 ккал дневно,виждам как постепенно имам нужда от все по-малко храна . За тези 2 години не съм ял никакво месо,нито яйца или мляко и сирене. И не си мислете че съм в някакъв зимен сън,напротив. Всеки ден бягам по 1 час на ден в градския парк (морската градина във Варна, ако ме видите няма как да ме сбъркате ,отличавам се от останалите). Ходя по 6 часа на ден на занятия в университета където уча и успешно полагам изпитите без да преписвам  Като хоби програмирам . Чувствам се отлично, никога не съм бил в по-добра форма .През тези 2 години не съм боледувал въобще . Много от заболяванията които съм имал също отминаха. Това включва лош дъх, бъбречни кризи, чести мускулни крампи посред нощ, безсъние, киселини в устата, кариеси , пърхот, 2.5 диоптъра късогледство смъкнати на 0.5 .Косата ми стана много по-мека и красива,даже някои момичета ми завиждат  Мога да стоя по цял ден на слънце през лятото на 33 градусова „жега” ,или пък през зимата Януари месец да вървя по шорти и сандали.Да не споменавам завишени нива на щастие ,полов нагон, подобрена мисловна дейност .
Случвало се е да повърна , в случай на хранително натравяне когато съм изпробвал какъв ефект би имала еди коя си храна от „старите”. Достатъчно за да ми се повдигне е да има нарязан салам в стаята ,или да пробвам половин чаша прясно мляко(било то варено или сурово).Получавам разстройство до 15 мин след като съм пробвал някоя от стотици храни,които преди съм можел да нагъвам на корем.

26 sszzss { 10.04.09 at 5:53 }

здравейте пак,
Лейла,знаеш ли какво означава Персонален трениор?ще ти разясня.
Има книги,има изпити и така нататък.Книгите са за тренировки и за правилно хранене.Има хранене за хора със всякакви видове проблеми.Това не означава само трупане на мускули.Вземи ти малко прочети литература,щото аз ги имам вкъщи и си ги чета, за да си ги припомням

С изключение на личните ти нападки,което намирам за безмислено,има нещо вярно в това което казваш и то е че от 5 килограма не можеш да напълнееш,така както ми се искаше да се изразя.

Аз не съм зависим от месото,нито от краставиците,но ти си.Щото аз без ще сменя краставицата с месо , но ти не можеш.Ограниченията , които си поставяш ПО МОЕ МНЕНИЕ са неправилни.

има заменими и незаменими аминокиселини.

така,Всички животински протеини са пълноценни,т.е. съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини,докато протеините съдържащи се в растителните храни са непълноценни,защото на тях им липсва една или повече от незаменимите аминокиселини.
Изброявам 9-те незаменими аминокиселини или есенциални
1.Хистидин
2. и 3. Изолевцин и левцин-подпомага умствената работоспособност
4.Лизин – ОСИГУРЯВА АДЕКВАТНА АБЗОРБАЦИЯ НА КАЛЦИЯ
5.Метионин
6.Фенилаланин-регулира чувството на глад и стомашните сокове
7.Треонин – Намалява натрупването на мазнини в черния дроб и подобрява работата на храносмилателната сис-ма
8.Триптофан-НАМАЛЯВА РИСКА ОТ СЪРДЕЧНО СЪДОВИ СПАЗМИ
9.Валин-спомага за психичното здраве и мускулна координация

за това моето мнение е,че месото не трябва да се отрича напълно.

Още нещо,спрете да говорите за тая мърша,така прозвучано всеки би се отказал от месото.
Ходете в малките села,където хората имат и отглеждат животни и купуваите месо от там и във фризера.Така аз правя.Когато не съм в Америка,щото там всичко е боклук.

Нека поговорим за мазнините.има заменими и незаменими.Те всички подпомагат разграждането на мастно-разтворимите витамини.Ако нивото на мазнини е много ниско се ззатруднява разграждането им и води до неприятни последствия с черния дроб и жлъчката.За това при недостиг на тези мазнини мастно-разтворимите витамини А,Д , Е и К не могат да се усвоят от организма.

Тук не се опитвам да ОМАЛОВАЖА ПОЛОЖИТЕЛНИЯ ЕФЕКТ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И ПЛОДОВЕТЕ, А ИСКАМ ДА ПОКАЖА , ЧЕ ПЪЛНОТО ОТРИЧАНЕ НА МЕСОТО НЕ Е ПРАВИЛНО .

Белтъци-в рибата и яйцата-най-чистия източник на протеин или белтък,мляко и т.н.Ето бе госпожице линк към нещо да прочетеш,че не се изказа миналия път.Къде се съдържа най-много калции? Не в млечните продукти а къде?

ето линк

http://www.umc.bg/id-107/yoghurt_irreplaceable_source_of_calcium.html

Недейте се обосновава на нещо, казано от някой си а попитайте докторите,щото те знаят най-добре,аз имам доста такива и се интересувам.

Извинявам се,че се отплеснах за калция,просто исках да и покажа,че не е права.Използвайте факти ,а не убеждения.

Относно хората , за които разказах , не е задължително да ми вярваш.Твой избор си е.С лъжа да убедиш някой не е победа , а заблуждение.

Ще си имате проблеми със стомаха,жлъчката или черният дроб.

Нека само поясня за млякото относно кърменето.Точно преди 2 дена гледах дискавъри.Любимата ми програма та , бебетата спират да се кърмят на 1 год и 2 месеца, но точно даваха , няколко майки , които продължават да кърмят децата си , и те са 5 годишни , някой 7, което естествено не е нормално,но да твърдите , че те спират да произвеждат мляко не е правилно.Не знам дали сте доктор,но аз го виждам с очите си и хората разказват за живота си,както и го коментираме със приятелско семеиство,където Съпругата е много добра докторка,викат я по цяла европа и мисля,че тя е доста по-компетентна от хората без докторска степен,дори и повече от тях.

Личен съвет към същият господин,Сладоледчо,относно зехтина,гладно на сутрин е много полезно една лъжица зехтин,но единственият ИСТИНСКИ ЗЕХТИН Е СТУДЕНО ПРЕСОВАНИЯТ.Просто ти давам приятелски съвет какъв зехтин да вземеш.Всичко друго не е толкова качествено, като студено пресованият цехтин.

Сега не го усещате , щото сте млади.Проблемите ще започнат по-късно.
Не всичко се яде,яжте медуза-не става.След като Бог е предопределил, че ние можем да ядем месо,значи можем.Има си пости,за християните,където по 40 дни не се яде месо или мляко.Ето това е пречистване, но не напълното му отричане.
Преди 2 години работих в Аляска на 3 работи по едно и също време.Спях по 4 часа на нощ и отгорето си имах приятелка.Единственото което ме държеше беше храната.Но изяждах огромно количество месо,както и пиех по 2 галона, което е 8 литра на седмица мляко.Чувствях се като бик.Е ако някой постигне това само на зеленчуци и плодове,свалям му шапка.Плюс имах време за фитнес почти всяка вечер-.
Първо , че от ненаспиване се разболява човек-такова при мен НЯМАШЕ.
второ в америка храната е …вече казах

Бях в аляска на -45 градуса , както и сега близо до маями плюс 45 градуса.Не ме впечатляваш със тези истории , но грешката е , че си мислиш че е така заради вегетариансктвото.Всичко е до психична настройка,така си помислил така е станало.

По принцип младите момиченца, които са със наднормено тегло и не могат да го свалят минават само на зеленчуци,щото си мислят , че това е причината.

и ще ти кажа за какво е лошият дъх,когато приемаш твърде голамо количество храна и организма не може да произведе толкова стомашни сокове,че да ги разгради.Така храната остава по-дълго в стомаха и ферментира , за това ти мирише дъха.Друго, никой не е казал да ядеш 2 пържоли и 1 паница с картофи.
Изях 1 пържола,със 150 грама картофи,саладка и си готов.
Също ако се консумират течности по време на ядене,това също се счита за обем храна в стомаха.

киселини-не използвам сол,оцет или черен пипер,захар,газирано и така нататък.Спри ги и ти като мен и няма да ги имаш.

Кариеси? ами има конци за зъби има и четка,има и течност за изплакване на устната кухина.

имал си бъбречни кризи и откакто спря месото сега нямаш? е ще викна племенника си той е на 5 ако той повярва на това и аз ще го приема.

При висок прием на протеин или месо,трябва на ден да се изпиват поне 1л5 вода.Иначе не става.Всичко е до регулация.ако вие не можете да си регулирате храненето,дайте аз ще ви направя диета.
За отслабване,за качване,за високо кръвно,за бъбреци, казвайте.

имаш повишени нива на щастие,Айде бе човек,щото махна месото ли? е Аз като постя 40 дена що не го почувствах това? Полов нагон?
Нищо общо със вегетарианството.ама нищо общо.

Не се изразих правилно във предният си пост , относно зависимоста от храната.Храната за мен е като наркотик , НЕ само месото а всичката храна.Всички ние сме зависими от храната,била тя каквато и да е.
Обичам да готвя и да ям здрявословно.
Ходете на прегледи по често,защото има болести,за които ще е по-добре да се открият по-рано.ядете или не ядете месо,прегледи трябва.
От месо не съм се лишавал,освен вечерно време,когато е време за сън и не е добре да се яде месо.

Нищо против вас вегетарианците,просто много неща са абсурдни и има хора , които се подлъгват по това,шашнати от безизходица или стрес , че са пълни или каквото и друго да е.

Това си е вашият живот,ние просто дискутираме.Не е нужно от лични нападки господа и госпожици.

Пак ще повторяя.ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ КОЛИЧЕСТВОТО ПРИЕТА ХРАНА.

и

ВСИЧКО В ПОВЕЧЕ ОТ НОРМАЛНО Е ОТРОВА.

ИСТИНАТА Е БАЛАНС.

27 Сладоледчо { 10.04.09 at 8:35 }

Съгласен съм за зехтина, споменах extra virgin,това е английското наименование на студено пресования нерафиниран зехтин ,и аз само такъв консумирам 

Същото се отнася и за сол,захар ,оцет ,газирано, не ми харесват .
Люти чушки обаче консумирам 🙂
Иначе за протеините ставаше дума че в растителния свят има всичките видове, просто не са накуп в един продукт както е при месо, риба,яйца ,млечни продукти.
Моето виждане за храната е че когато се готви и обработва се загубват храносмилателни ензими които биха помогнали в автолизата ,варене в собствен сок. Производството на някои ензими е много скъпо откъм разход на протеини и енергия и е по-удобно да се приемат с храната. Чувал съм различни мнения, че ензимите с храната се деактивирали в стомаха заради киселинноста, или други неща ставали,наистина не съм компетентен и не мога да кажа .
И една от причините да не комсумирам животински продукти е именно че не се препоръчва консумацията на сурови такива. Натиска на обществото е прекалено голям , писнало ми е да чувам че имало бактерии и вируси(сякаш във въздуха няма милярди на кубичен метър). Че можело да се разболея от салмонела,за която четох че минавала за 2 седмици и толкоз.Само дето трябва да се пият повече течности.
Другата причина е че в днешно време преобладава клетъчното отглеждане на животни, което натрупва много стрес и отрови в организма ,и храненето със зърна вместо с трева . Всичките антибиотици и хормони с които тъпчат животните идвали после на трапезата. Някъде бях чел че свинете ги угояват с варени картофи защото трупали маса по-бързо .
Преди 200 години сигурно са били много по-безвредни (или по-полезни) животинските продукти, но в днешно време органични са по-скъпи и труднодостъпни.
За бъбреците,цялата ми фамилия има такива проблеми , пробвали сме с минерална,изворна вода, не помага. Бил съм седмици наред на системи ,изхвърлял съм много камъни и пясъци.

Всъщност спрях да се разболявам преди 6 години когато прочетох една книга на Мирзакарим Норбеков ,и оттогава не съм имал и бъбречни кризи.
„Всички се хранят от край време така”,но „всички боледуват и умират от същите заболявания”.
И в крайна сметка плацебо ефект или не, харесва ми този начин на хранене.

28 zigzag { 10.04.09 at 13:47 }

Сладоледчо:
4 октомври, 2009 в 0:46. Много добро изказване.Точно и ясно от личен опит.Единствено ми е неприятно,че нямам какво повече да кажа.

29 Radula { 10.04.09 at 15:31 }

Сладочедчо, поздравления за суровите ти „постижения“ 🙂 Много полечно и поучително!! Продължавай все така!
А колкото до коментарите на sszzss, скоро не бях чела по-големи глупости 🙂 Защо точно в този сайт все се намират разни надъхани разбирачи, които стоически се опитват да ни убедят колко била полезна и незаменима мършата… И толкова дълбоко си вярват, че чак тъжно ми става. Желая ти много здраве, sszzss, любов и осъзнатост!!

30 Лейла { 10.04.09 at 17:12 }

sszzss Изказванията та ти са супер хаотичхи, ти като си четеш постовете разбираш сам каква връзка има деден абзац с друг???
И аре не се прави на разбирач и да ми разясняваш кое какво е, защото първо си обяснил все едно сега си го измисли да си прибавиш малко тежест и второ това какво общо има с това, че си заблуден??

п.п. Личния ти живот барабар с лошия ти дъх го споделяй другаде!!!
(и ако пак протестираш, че има лични нападки……мнее, просто ти отговарям както и първия път, но май мършоядите сте много тънкообидни)

п.п.2. Не ям нищо което е имало лице!!! – бон апети….

31 sszzss { 10.04.09 at 22:30 }

Сладоледчо,разбирам гледната ти точка напълно и мога да кажа,че съм съгласен със всяка една дума от твоят последен пост.Имаш право.

Лейла та що не ядеш месо,щото обичаш животните или щото месото в магазините не става?нещо май на теб не ти се разбира какво искаш да кажеш.
Провери си твоите постове и ще видиш , че те всички са едни и същи.Ти повтаряш едни същи неща.Мърша че незнам си какво.

Не си способна да проведеш дискусия със някой без да си вдигаш бързо раздразнителните си нерви,понеже ти липсва нещо.Спирам до тук със разговора ми със теб,щото ще монолог от тук нататък,не мисля да си губя времето с теб.Не си ми интересна.

Радула.лесно е да кажеш , че някой говори глупости без да се обосновеш защо.Това е тема да се дискутира, а не пости,сухи и неоправдани изказвания.

В щатите на зехтина , който купих си пишеше cold press,не съм сигурен, че екстра върджин е студено пресован.Провери в Метро имат ги.

Сладоледчо,интелигентен си,харесва ми как мислиш.Приятелско мнение,много хора са излекувани от бъбреци,идват от македония да си налеят от тази минерална вода.Тя се намира по пътя от Белово за Пазарджик.Има басейн от дясната страна и ресторант от лявата.Водата е минерална и е много тежка,така че не се пие повече от месец.Знам , че нямаш проблеми вече,просто го споменавам.Прочиства много.

Хора, не ви упреквам , че сте вегитарианци,нито се опитвам да ви променя или нещо такова.Интересно ми е защо сте избрали този път и също така дискутираме темата.Излагам моето мнение,каквото и да е то,но отговор не получавам.А вие знаете ли отговора?
Интересно ми е,разрових се в интернет и намерих вас.
Виждам,че никой от вас няма научно обяснение за нещата или да изкаже опит като Сладоледчо.Всички повтаряте мърша и само това си знаете,като терористите на Осама,фанатици Аллах и умират , ама защо? И те не знаят.
Без обида за мосюлманите,говорех конкретно за Осамата.

Сладоледчо,така е , знам , че свинете ги угояват със картофи,въглехидрат , а и те ядат много,нормално.Съгласен съм , че месото в магазините е боклук и че всичкото то е пълно със тея антибиотици , дето ние след това ги ядем.Има много болести по месото,не го отричам.Както вече казах,съгласен съм със всичко казано от теб,но

не познавам вегетарианци и ми е интересно.От опит със диети,пробвал съм със плодове и зеленчуци, без никакво месо или масло,пиех обезмаслено мляко,нямах много енергия,което ме накара да спра диетата.Както и да е,дори и в книгите го пише има специален раздел за вегетарианците и бодибилдинга.Точно това ме накара да опитам.Не е пречка,но нормите трябва да се завишат със 10 процента от дневият обем поета храна,за да компенсира неяденето на месни и млечни продукти.

Например в боба има много белтъчини.Но трябват големи количества за компенсирането на протеина от месото.Пробвал съм :).Дори в тази диета имах изтискани лимони с вода и мед,става много добре,но пак нямах достатъчно енергия.Това беше на 2-рата седмица към средата някъде.Не знам как ти казваш,че имаш енергията.Ако е удобно,можеш ли да ми кажеш какъв ти е режима на хранене всеки ден?Интересно ми е как успяваш,без месото ,млякото ,сиренето и т.н.

32 zigzag { 10.05.09 at 0:30 }

Ееее,sszzss този тон вече е различен от първоначалния ти агресивен взлом.Здравей!Никой не би те укорил,че мислиш различно.Нормално е да имаш съмнение,да не вярваш сляпо и да имаш собсвено мнение.Жените винаги са по-фанатични,импулсивни и крайни.(Добре че ги има!).Казваш,че не получаваш отговор,а ти е интересно защо хора избират вегетарианството.Много има написано за вредата от месото и тук и в нета.Най-главното е,че не е присъща храна за човека.Не се усвоява напълно и дава много токсични вещества докато се изхвърли от тялото.Да не пиша роман,разгледай публикаций в нета.Ще ти обърна внимание само на това:патогенните организми за човека,са облагодетелствани от наличието на животински белтък в тялото ти.За тях той е идеална хранителна среда.Не може да се отговори наведнъж,на всички въпроси които имаш.Заповядай във форума.Ако спазваш добрия тон,всеки би отговорил на запитванията ти.А пътя по който ще вървиш си е твой.Най-големите поддържници са бивши противнници.

33 mer { 10.05.09 at 0:39 }

Слънчоглед, страшно ти благодаря, че сподели всичко това с нас, толкова полезно и зареждащо. Благодаря ти.

sszzss, от както съществува този сайт, се е спорило не малко по-този въпрос. Не се сърди, че отговорите са кратки или че не са подкрепени с факти. Просто подобни отговори има от преди половин година горе долу и всъщност пак трябва да се напишат същите неща. Ще се повтаряме вече, а и вярвам се изморяваме да пишем едно и също.

Ето линкове на някои неща, които може би ще са ти интересни.
* за спортуването и веганството
http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?Page=1&nation=All&category=sport&keyword=

http://www.suprememastertv.com/bbs/board.php?bo_table=ve&wr_id=46&goto_url=&url=link2_0#v

http://www.veganbodybuilding.com/

http://www.youtube.com/watch?v=bOTETXwfIaY&NR=1

Няколко причини да сме вегетарианци:
http://www.youtube.com/watch?v=I6Ab7ZotGik&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VIjanhKqVC4
всъщност има още много линкове, но ми трябва време да ги намеря

За аминокиселините, само 2 примера ще дам – в киноата има и 8те незаменими аминокиселини, в годжиберитата също, това не са единствените примери, а и като съчетаваме покълнали зърна и ядки също получаваме незаменимите. Ето една таблица къде какви аминокиселини има (намира се малко по-надолу в статията от линка):
http://www.alivefoods.com/nutrition.html#amino

една статия
http://www.vegansociety.com/food/nutrition/protein.php

и един цитат
„Cooked foods suppress the immune system. the heat of cooking destroys vitamins, enzymes, minerals, nucleic acids, chlorophyll, and damages fats, making them indigestible. The heat disorganizes the protein structure, leading to deficiency of some of the essential amino acids. It is well understood and recognized in scientific literature that heat breaks down vitamins, amino acids and produces undesirable cross-linkages in proteins, particularly in meat.“
Тъй че ако ядем готвено месо тия незаменими аминокиселини малко объркват нашето тяло, тъй като след топлинната обработка вече не са това, заради което месото е известно. Това е и основната причина поради която човек е добре да яде поне 70-80 % сурова растителна храна (но това вече е малко извън темата).

Всъщност, sszzss, ако търсиш статии за полезността на месото, естествено те ще успеят да те убедят в това, но за известно време потърси статии за вредата от месото, особено на английски има доста, дори в youtube.
Месоядството не се свързва само с това какво дава или не дава на тялото ни, а и с цялото глобално състояние на планетата ни, като се започне с глобалното затопляне, със световния глад, с изчерпването на ресурсите и т.н. и т.н.

Каквито и доводи да ми се дадат за ползата от месото, не могат да ми повлияят по никакъв начин (вече), (както и на теб не могат най-вероятно да ти повлияят пък противоположните на твоето становище), просто ти и аз сме в различни фази на нашето развитие, тук не казвам, коя е правилната или добрата фаза, но имам предвид, че обикновено човек сам избира и сам достига до определено ниво на развитие, ако друг му го налага нищо не постига най-вероятно.

Ако толкова са ни нужни незаменимите аминокиселини в месото, то тогава се „чудя“, как са още живи веганите, суровоядците, плодоядците (фрутарианците), бредарианците, слънцеядите и така нататък. 80% от енергията ни идва от дишането, заради горенето на кислорода в клетките ни, но за това малко се приказва, всеки се захваща за храната и я счита за нещо от първостепенно значение. Вече изследванията в хранене са на едно друго ниво, протеините и аминокиселините остават на толкова заден план, по скоро са стара тема за размисъл вече. Междудругото до скоро е имало цели племена и народи в Азия и Африка, които са били предимно вегани суровоядци, казвам до скоро, защото доста от тях са възприели някои навици от „цивилизацията“. Те не са боледували от болестите на нашия свят – остеопороза, хипертония, диабет, кариес, алцхаймер, кариес…… и т.н. – все болести свързани с употребата на определен вид храна. Също държа да отбележа, че в момента се провеждат успешни пълни лечения на диабет, хипертония, затлъстяване и още много болести, предимно с вег. суровоядство (например в Tree of Life).

В статията за млякото има страшно много коментари и понеже не ми се иска пак да се повтарям ще пусна препратки, много ще се радвам ако ги прочетеш:
https://www.zemianazaem.com/?p=65#comment-12722
https://www.zemianazaem.com/?p=65#comment-12089
https://www.zemianazaem.com/?p=65#comment-11830

И един цитат:
„А дали е крайност или ненормално суровоядството (веганството) или тези възгледи – за всеки един тези думи имат различен смисъл. За мен е ненормално да се стреля по животни (спортен лов), да се ядат животни – та те са същества като нас; да се отглеждат животни в клетки, в които дори не могат да се обърнат или да легнат нормално; да им се дават храни и добавки, които да ги карат да дават повече мляко, да растат повече на бут; да се лекуват с антибиотици, които след това преминават в нашето тяло; да се отбива малкото от майка му само и само да може ние да изпием неговото майчино мляко; да се убиват малки тюленчета с бухалки само заради нечието удоволствие (!?!?!?!) или кожата им, с която да се накипри някоя фуста…… и т.н и т.н. За много хора всичко това не е крайност и е дори нормално. Дори повечето хора не си дават сметка за цялата тази действителност, и че всъщност цялата тази месна и млечна индустрия е пропита с болки, страх и страдание. Всичко това го приемаме в тялото си и мълком се съгласяваме с огромната несправедливост и тирания.

Ако още не си гледал Earthlings, гледай го, това е реалност, която се скрива много умело от големите производители и животновъди и …..

За мен суровоядството е най-природосъобразното и най-хуманното и най-здравословното хранене. Това избирам аз, дали и някой друг ще го избере, зависи единствено от този някой.“

34 sszzss { 10.05.09 at 1:08 }

Здравей Мер,съгласен съм с това , което казваш за убиването на животни,абсурдно и безобразно и нецивилизовано,нечовешко и още много други.Пълно против съм това.Да убиваш за кеф……грях.голям.
Статиите утре ще ги прочета , че е късно сега,все пак благодаря за адекватния отговор.Всяка информация е полезна.Човек се учи докато е жив .Усмивка.

35 Сладоледчо { 10.05.09 at 19:51 }

Здравейте,
Благодаря за всички отзиви.
sszzss, нормално е в началото да имаш неприятни усещания. Нарича се детокси(фи?)кация.
По същия начин е като не пиеш кафе или кока кола, не пушиш или не пиеш. Най лесните примери са с алкохола и махмурлука , за който понякога се казва „клин клин избива” ,тоест можеш да отложиш времето когато ще започне изчистването ако пийнеш още. Но после горчиво ще съжаляваш  Същото е с наркотици, дори и със захарта. Когато изядеш нещо с много сладко след половин час се получава т.нар. Insulin crash заради който ти пада енергията, и дори ти се хапва още повече за да премахнеш симптома.
Та,когато започнеш суровоядство е нормално да имаш очистителни кризи, особено в тези органи които са те болели преди, бъбреци и т.н.т. В такива случаи се препоръчва гореща вода ,малко храна . Това е момента в който може най-много да искаш да хапнеш нещо „забранено” и помага ако такива неща не се намират в хладилника .
Иначе мотиви за преминаване към суровоядството най-различни. Малко ще приповторя това което писа mer.
Може да чуеш че ще се чувстваш както никога досега,но това на пръв поглед звучи доста съмнително и не може да се докаже ,единствения вариант е да провериш сам.
От религиозна гледна точка, с трупането на карма,че убиваш животно и че му ядеш астралните енергии, добре. Но растенията не са по-малко живи същества,и то не могат да се защитават толкова лесно. Хранейки се с растения ще умрат по-малко и от двата вида в сравнение ако ядете месо.
Дори и да не се интересувате от суеверия, на много места се споменава че ако американците намалят консумацията си с месо с 10% ,то ще се реши проблема с глада на сегашното население на света. В една статия за разходите по животновъдството пишеше че,ако водата за напояване на храната на животните не се субсидираше от държавата,един хамбургер в Макдоналдс би струвал 35 $ .Също и за огромните територии които престават да бъдат плодородни заради експлоатацията за зърнени култури отглеждани за изхранването на добитък.Това са много големи разходи, които в крайна сметка идват от данъци и такси ,и биха могли да се използват по по-конструктивен начин.
Питаш какво консумирам, пробвал съм всичко което го има на пазара, не харесвам само дюли,сливи и зелени ябълки, но това е при мен .
Ям предимно салати, зеле с моркови, домати и краставици , ябълки, когато е сезона ям много пиперки и камби, дини, т.н.т. Също ми харесват сурови слънчоглед, фъстъци ,орехи,бадеми и други. Любимата твърда храна е авокадо, както и зелена салата ,както вече споменах в първия си коментар.
Силно препоръчвам да пробвате да си изцедите сок от моркови със сокоизтисквачка, взимате си 2-3 КГ моркови ,преплаквате ги и им отрязвате 2-та края .От 1 кг излиза ориентировъчно 0.5 литра сок. Винаги има вероятност да не ви хареса,но според мен и хората на които съм предлагал, е опасно вкусен.За ползите да не говорим. Например Вики която има няколко коментара в тази тема, веднъж й направих сок от моркови и люти чушки,и следващите 10 дена сама идваше всеки ден с 3 кг моркови да й правя, докато си купи сокоизтисквачка. Така я зарибих за суровоядството. Иначе страшно обича да готви и може направо да отвори цех за лазаня и тирамису ,но това е друга тема .
А за най-евтина храна ,но в никакъв случай по-малко полезна, са кълновете .Например от пшеница, аз си ги овкусявам с мед иначе не ми харесват на вкус .
Като започнах суровоядството си овкусявах със сирене или сол, оцет , рафинирано слънчогледово масло, до един ден някъде след 15 дена една салата зеле с моркови ми се стори ужасно кисела(а беше с нормално количество оцет) и не можех да я консумирам ,и открих че вече тези съставки ми идват в повечко .
И накрая по темата за бодибилдинг-а ,и аз се интересувам. За конвенционално хранещите се ми харесва метода на http://musclegaintruth.com/
Имам много теории , изпробвам различни методи но все още не мога да дам някакъв конкретен съвет за хранене или тренировки в рамките на суровоядството. А и темата е за и против всеядство,веганство и суровоядство.

36 Лейла { 10.06.09 at 0:03 }

SSZZZSS Аз за разлика от теб мога да чета (и то наистина всичко чета) и ми се струва безсмислено да повтарям вече казаното, предложих ти няколо пъти да прочетеш цялата статия и коментарите.
Не се опитвам да напиша Под игото 2, пишейки дълги досадни и празни от информация постове (личните примери които си дал не се броят) за да кажа нещо.

п.п От безсмислените ти постове, чак сега разбрах, че си ме питал аджеба аз защо не ям месо………
Отговора е в статията, нещата са комплексни.

37 бате Бино { 10.06.09 at 0:39 }

Не се карайте ,бийте се 🙂
Но само да ви напомня ,че вече се доказа ,че „незаменимите “ не са незаменими. Произвеждат си се в червата . ( Разбира се, това по БТВ няма да го кажат) . Затова и вегетарианци и суровоядци не умират от недостига им. Даже поживяват повечко 🙂

38 4edeto { 10.06.09 at 14:54 }

Здравейте и от мен!
От няколко дена чета тази словестна битка. От днес обаче съм голям подчитател на Сладоледчо.
Стахотен фен съм ти, да знаеш!
Колкото до sszzss самият факт, че си в този сайт всеки ден е всъщност първата стъпка. Ако непреднамеренно прочетеш цялота информация, която се е постарала Мер да ти предостави, знам, че мнението ти съвсем скоро ще бъде различно и яростните ти коментари ще поомекнат, което май е започнало да се случва.
За да кажа й аз нещо различно (което е много трудно след всичко изписано) ще те посъветвам да си купиш една наскоро издадена книга. Казва се Код Вегетарианец. Немско издание е, което гарантира точност и прецизност.
Успех и да пишеш впечатления!

39 Вики { 10.24.09 at 10:54 }

Като бях малка (още в детската градина) ми се повръщаше от месо. Какво ли не опитваха лелите, как ли не ме тормозеха и заплашваха („ако не си изядеш месото, това и онова ще се случи…!!!“), но нищо не помагаше :D. Когато порастнах достатъчно, просто отказах да го ям. Нашите известно време се опитваха да ме убедят, обясняваха ми колко било полезно и така нататък, но накрая вдигнаха ръце и оттогава (вече повече от 10 години) не съм консумирала нищо месно. Сега съм на 22, чувствам се отлично и доколкото добре се познавам, нямам никакви болести или недостиг на еди-какво-си, вследствие на липсата на месо. Предполагам, че организмът ми още от ранна възраст, инстинктивно е усещал, че това не му понася и му е по-добре без него :).
Все пак, не бих упрекнала някого, ако обича месо. Просто съветът ми би бил да е в по-умерени количества, защото наистина ползите (доколкото ги има) са капка в морето от вредни ефекти на същите тези мръвки…
Не мога обаче да се лиша от млечните, но затова съм писала в съответната тема ;).

40 Руми { 12.03.09 at 23:12 }

Привет на всички!
Може малко да спамя темата, но тъй като по-нагоре е споменато за зехтина, да споделя своята информация.
Зехтин с надпис „extra vergine“ или „vergine“ означава, че е СТУДЕНО ПРЕСОВАН.
При „extra vergine“ киселинността е по-малко от 0,8 %.
При „vergine“ киселинността е до 2 %.

41 Боряна { 12.04.09 at 22:07 }

Обичам животните, споделяме едно място за живеене, те са живи същества като нас с чувства и не заслужават подобно отношение. Жалко, че има толкова жестоки хора. Не знам какво трябва да стане, за да се промени масовото обществено мнение по света изобщо за отношението към животните, а не само по въпроса дали да се яде месо или не. Аз лично отскоро не ям животински продукти и не ми липсват въобще. Намирам за много вкусни и разнообразни суровите храни, от две седмици съм на такъв режим и ще продължа така, защото мисля, че ми се отразява добре. Изчетох доста материали по темата и според мен наистина човек трябва да е узрял, насила не става. Дано все повече хора четат, мислят и избират правилния път, за да не се превърнем в унищожители на самите себе си…

42 4edeto { 12.23.09 at 9:36 }

http://www.youtube.com/watch?v=yJ4igl4S98I
вижте част от истината за месото

43 бате Бино { 01.07.10 at 1:23 }

по- точно за колбасите. Филмчето не разглежда вредата от самото месо, а от добавките към него. Давайте филмче за месото по принцип , ако има. ( Да го показваме насам-натам)

44 ka { 03.05.10 at 16:22 }

По-голяма глупост не бях чел. Не ми се занимава да го оборвам точка по точка, цялото е нелогично и глупаво, дори като изключим бръщолевенията за „майката природа“ и т.н.
А авторът на статията направил ли си е трудът да провери факти и за други всеядни видове – като мечката например? 🙂

45 Таб { 03.06.10 at 1:27 }

В повечето от клипчетата става въпрос за САЩ. Някой има ли информация за това какво се случва зад вратите на родните кланици и ферми? Предполагам е същото като изключим техниката и бройката убивани животни на ден. Досега съм виждала само кравеферми (главно за мляко), където положението е по-добро – животните поне знаят що е прясна трева, поне през лятото. Лошото е че с пълна сила и ние се „индустриализираме“ и на старите методи за животновъдство се гледа като на „нехигиенични“ и „непроизводителни“. Не можем да накараме изведнъж цялото човечество да спре да консумира месо. Достатъчно според мен ще е само да се ограничи консумацията на животински продукти, поне за начало, като им се вдигне цената, за сметка на тази на растителните храни, а животните се отглеждат при специални условия във ферми, точно както са правели нашите предци. Трябва да признаете, популацията на домашни животни е огромна и е невъзможно да се справим с нея изведнъж без да причиним екокатастрофа или масови убийства. Много породи, например, не биха оцелели в естествена среда.

Ка, всеядните животни са всеядни при необходимост. На човекът това му се налага за пръв път през Ледниковия период, преди това сме били растителноядни. При днешния начин на живот (като изключим регионите с екстремни природни условия), месо не ни е нужно за да оцеляваме. Има достатъчно литература по въпроса за Б12, желязото, аминокиселините и протеините – потърси. Няма нищо нелогично и глупаво.

46 кристиан { 03.06.10 at 11:01 }

За съжаление филмът „Земляни“ е самата истина в какво се е превърнало нашето общество или така наречена „цивилизация“……..наистина всеки трябва да се замисли дали иска да стимулира ,и същевременно да бъде съучастник в това масово убийство,но относно пълното вегитарианство никога няма да се съглася.Не се знае кой как ще го завърти живота и дано не му се налага да яде само месо,някой път всичко се свежда до оцеляване-гладът е по-силен от тока.Никога неказвай никога!!!

47 Ortodoksalen_A { 03.07.10 at 4:16 }

Точно в момента положих усилия да ви изчета в изблик на скука комбинирана с лошо снежно мартенско време. И така: защо всичко е илюзия.?
Нека го наречем модата на съвремието. Модата на маргарина, модата на вегетарианството, модата на сушения секрет от едър рогат добитък, модата на супер храните, модата на био измишльотините. Каквото и да ви говорят в един момент винаги става на въпрос за пари.
Защо всеки един пост клони към безсмислен? Ами защото има тонове специализирана литература по диетология, анатомия и физиология, ензимология и в един къс пас от форум няма какво да се каже. Можем да изразим едно кратко лично мнение непретендиращо за автентичност и толкова.
Ето го и моя коментар.
Какво наричаме МЕСО? Според мен това е мускулна тъкан от животински видове. На кой му хрумна това да бъде само синтолното анаболно и антибиотично свинско, бройлерно, телешко?. Какво е филето от норвежка сьомга? Сигурно не е месо ами е мърша. Определението за мърша е – гниеща, разлагаща се плът от мъртво животно. За да е мърша кръвта и вътрешностите за 2 дни се раздуват от бактерии, настъпва разлагане при температура над 4 градуса и до седмица миризмата е нетърпима.
А какво е гнилочта и плесента по плодовете и зеленчуците.? (растителна мърша)
Давайте го малко по трезво и отговорно !!!. Тук в този форум сте защото имате здравословни проблеми и търсите решението им. Айде някой да не се пробва да ми скача на това изречение а да се замисли какво прави тук. Търси информация как да е по добре( ех как познах ) а за да иска да е по-добре знае какво е да си зле.
И аз съм против стрелба по бозайници понеже и те чувстват болка като нас. Но има твърде вкусни източници на животински протеин, от които да се възползваме. Не смятам риболова за вреден навик, и не бих отказал да сложа опашка от лангуста или омар на върха на купата със салата 🙂
Храната трябва да се уважава, без нея сме загубени. Да се радваме че все още е в изобилие, като стегне някой климатичен проблем през оная ви работа ще е какво ядете. През войните са се молили да хванат някой плъх.
Опс и докато не съм забравил, няма сериозен спортист който да пасе. Теорията и практиката се различават тук. По веганските форуми спрягат някакви треторазрядни никому неизвестни спортяги с растителен режим колкото да запълнят квотата. Яденето на месо е „по лесния начин“ и затова е масов. Днес даваха по Дискавъри за болести по животните. Да именно свободно движещи се пасящи 100 процента веганси животни. Изобилстват от болести както се досещате. Крайностите са пълна безсмислица .

48 Buku { 03.07.10 at 10:34 }

Не съм кой знае колко компетентна по въпросите с месото, съгласна съм с почти всичко от статията на Мер… Единственото, което мога да добавя, а и съдя от личен опит, и от собствената си (малка) камбанария, е: месото е вредно, не е приятно на вкус, ама въобще… и мирише гадно! 😀 Извинявам се за леко наивната генерализация, но това е най-обективното ми лично мнение по темата :).

49 Таб { 03.07.10 at 10:40 }

Ортодоксален, абсолютно си прав. Не консумацията на месо е най-голямото зло на човечеството (както някои вегани твърдят), ами самото отношение към консумацията на каквото и да било в днешно време. Приемаме саламът като салам, а не като животно и само от тази негова форма се интересуваме.
Нашият предшественик, а именно ловецът от Ледниковия период е уважавал животното, защото от него е зависело оцеляването му. За това свидетелстват множеството рисунки направени в пещерите, ритуалите на шаманите, които се отъждествяват с определени животински видове. Винаги сме били в тясна връзка с животинския свят, от това е зависело както нашето, така и тяхното оцеляване. Не можем да твърдим, че отглеждането на овце, например, е чиста експлоатация. Замислете се как ние им предлагаме лесна храна, подслон през зимата и защита от хищници, както и медицински грижи. Някои просто не се замислят над тези факти и естествено изпадат в безумни крайности. Както и всяка модна тенденция. Разковничето е в Баланса. Всичко във Вселената се крепи на Баланса. Когато този Баланс се наруши идват и бедите, и болестите, които се проявяват и при някои отявлени вегани. Може би за наказание, че човек не винаги е прав в крайностите си, не заради самата диета.

50 Ortodoksalen_A { 03.07.10 at 12:42 }

Тялото само говори. Няколко години може да ни се гади от мръвка, в следващия момент то (тялото) ще подаде сигнал какво иска. Все пак сме хора за да мислим коя храна е най подходяща за момента. По начало по притеснителна е невъзможността да проследяваме източника на храната. Ако има въведени строги правила за продажба на храна, колко неща ще откажем само….. Би било чудесно да има задължителна норма за сайт на производителя, информация за ферма, географски регион, сорт, порода, снимки, паспорт на животното или семената ( със /без ГМО ) камери за наблюдение в реално време на полетата или оранжериите или фермите. В момента сме в такова неприятно неориентирано състояние. Могат да ни пробутат колбас от 20 годишно месо, или зеленчук от който да постъпим в болница а дори няма да знаем кого да линчуваме после. По дискавъри често пускат поредицата ТАБУ. Ако хванете някоя от сериите, разглеждат хранителните навици по света. Индианците и туземците обожават яденето на насекоми и влечуги. Смятат го за деликатес и не са чели в нета за последната мода ( нямат нет и едва ли могат да четат ) Понятието Месо е твърде общо това искам да кажа …

51 кристиан { 03.07.10 at 13:41 }

Със сигурност мога да ви кажа,че ако оставите на необитаем остров двама вегитарианци….след една година ще намерите само един канибал.Живота не е само витамини,живота е сбор от натрупан опит от хиляди поколения преди нас….но за съжаление нашият опит ще бъде използван в историята,като нещо което да не се прави.Има вегитарианци защото има много информация,която със нищо не спомага за нашето човешко осъзнаване,веганите не са виновни че ги има,това е логичният отговор на нашето духовно падение.Един индианец никога не би се замислил над това какво яде,той ЗНАЕ че отнема живот и моли духовете да му простят,не случайно сме надарени с разум…..ние сме върхът в хранителната верига и само ние с нашият разум можем да я контрулираме.Мисля че това трябва да се разбере,защото веганството няма да оправи света,а отново ще задълбае поредната пропаст между баланса на тази планета.

52 Buku { 03.07.10 at 15:08 }

Ортодоксален, извинявай за забележката, но от това, което пишеш във форума бях останала с различно впечатление за убежденията ти… Най-малкото… хм… Натуралният шоколад (Линдор, оня, истинския, дето е вносен, със сертифицирани съставки и струва поне 3 лева) не те кефи, щото имал „кравешки секрет“ – ауууу, какъв ужас… Домашният хляб – онази, содената питка, дето я правят по селата и бабите там живеят по 120 години, ти била „турботоксична“ и после два дена ти е зле… Та, тук се изказваш, едва ли не, в защита на месото, против „крайностите“ или халосиите, както аз ги наричам, и екстраполираш какво би станало, ако падне една атомна бомба – за което съм съгласна, че ще ни е все тая какво ядем, стига да не пукнем, но не е там въпроса…
Честно казано, ако и при момичетата си така непостоянен в мненията и принципите си, определено ще имате проблеми ;). (Не се заяждам, със здраве, просто коментар!)

53 Neda { 03.07.10 at 20:30 }

Ха-ха…. Ако оставите двама вегетарианци на необитаем остров след 1 година ще намерите двама изобретателни земеделци…..

54 L@M { 03.07.10 at 21:17 }

Локуми и философстване!За да чуеш тихия глас на тялото си,трябва да спреш самодоволния,егоцентричен и разлигавен глас на ума!

55 Ortodoksalen_A { 03.07.10 at 23:07 }

BUKU не си разбрала нищо от шоколадовата тема. Линдор нямат нито един шоколад без маргарин, този който е диетичен или диабетичен се явява токсичен. Посочил съм марката шоколад без мляко вътре, без сурватки, без маргарин и със 100 процента какаов бутер.
Не си разбрала и за млякото. За съжаление нямам нищо против млякото ( да се разбира мляко от женски животни ) но имам непоносимост. Не е някакъв сериозен проблем обаче хващам леко разстройство. Явно ензима лактаза ми е дефицитен. И също вземи се разходи в някое село с традиционни кулинарни навици , да ти забъркат пълнозърнеста питка и се опитай да се въздържиш от консумация. Само докато я пекат ще настръхнеш от миризмата. Питката не ми нанася никаква вреда освен невъзможността да се спра навреме. А пресния мед токущо изваден от кошера с такава питка. Знаеш ли ако това можеше да си го купя от магазина ежедневно няма да близна месо . И ако може да коментираш какъв му е проблема на филето от норвежка сьомга, или на токущо извадените черноморски миди хвърлени върху тенекията ?
И най важното, нещата търпят бурна промяна. Всеки ден е различен, всеки миг е неповторим. Да не очакваш да стоя ден след ден на едно ниво и с непроменено мнение за променящия се свят.
Твърдо съм против консумацията на бозайници но и там има леки агнешки издънки 🙂

56 Ortodoksalen_A { 03.07.10 at 23:13 }

L@M
Ако може зарадвай ни с по дълги „матраяли“ . Едва ли ще ти каталяса тялото в досег с клавиатурата и ще ти секне аурата от електронното облъчване .

Логиката е студена, много студена – тя е добра що се отнася до математиката, но не е подходяща за човечеството. Ако стане твърде логично, човечеството ще изчезне; тогава ще има само номера, а не човешки същества – заменяеми номера

57 Веселин { 03.08.10 at 1:52 }

Здравейте ! От няколко седмици посещавам този сайт и трябва да призная , че съм доста впечатлен .
Първо – станах вегетарианец преди няколко години , след като гледах Eartlings . Честно казано от тогава се чувствам по-добре здравословно , но наистина почувствах значението на храната от както се опитвам да съм поне 60 – 70 % суровоядец .
Второ – почти завършвам екология в СУ , където обучението би трябвало да е на доста високо ниво ,защото дипломите се признават в цял свят . Въпреки това , огромна част от хората там все още си въобразяват , че всички незаменими АК ги има само в животинския протеин . Странен парадокс .
Трето – винаги вярвам на нещо , което ми се е доказало на практика , а именно – направих си следния опит : два последователни дни по едно и също време изядох по 100 гр печени и съответно сурови лешници . Резултата от печените – стана ми тежко и не исках да виждам храна поне два часа . От суровите – никаква тежест , никаква отпадналост просто една приятна ситост . В този момент си дадох сметка , че хранителната левкоцитоза наистина съществува . По-тъпото – че повечето хора бъркат тежестта в корема и сънливостта , която те обхваща след това с наяждане .
В заключние искам да кажа , че причината да се консумира месо ( и то в такива големи количества ) e eдна – ЧРЕВОУГОДНИЧЕСТВО , а не беше ли това един от Седемте смъртни гряха ?! А че вие суровоядците сте на прав път , това ми се доказва всеки ден на практика !
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНИЯ САЙТ !!!

58 Веселин { 03.08.10 at 1:56 }

Всъщност , що ли казах вие :)))

59 Таб { 03.08.10 at 2:16 }

Веселин, не е грях да консумираш нито една храна щом се касае до живота ти. Нека оставим тези религиозни догми настрани. Наистина, в някои общества и при определени природни условия месото е задължителна храна, но там както казах самото възприемане на храната е на съвсем друго ниво. Проблемът на западния човек не е само прекомерната консумация на месо. Не бих казала, че вафлите, шоколада и пържените картофи са по-полезни от пържолата. Не отнемаме чужд живот ако ги консумираме, но ставаме част от порочната индустрия, включваща в себе си и страхотийте показани в Earthlinks. Цялата индустрия в днешно време е свързана с една единствена цел – задоволяване паричните нужди на едни и консуматорския глад на други. Интересно, тоя шоколад, който толкова много го възхвалявате всъщност има толкова нищожни следи от полезните си съставки, че ще ви трябва да го ядете с килограми за да си ги набавите. Точно както заблудата за незаменимостта на месото и производните му. Всичко в днешно време е вкус и външен вид. Моден вкус, извратен вкус. Някои се отвращават от яденето на буболечки, но всъщност те са по-полезни от шоколада…Причината за прекомерното преяждане в развития свят в днешно време е в навика. И в постоянните страхове да не останем гладни, запечатани дълбоко в гените ни от хилядолетия. Нагласата към храната и нейното предназначение като лекарство и „гориво“, а не удоволствие, трябва да се промени изцяло. Тогава много хора ще се откажат да ядат месо и без да знаят какво става зад вратите на кланиците, по простата причина, че организмите им ще привикнат да си набавят така ценните хранителни вещества по друг начин.

60 Вики { 03.08.10 at 11:25 }

Орто, добре, съгласна съм за шоколада, както и за питката – даже 100% съм съгласна; само щях да добавя, че в някое такова село аз не бих отказала и на мляко 😀 (ако е козе, прясноиздоено, непреминало през хиляди термични простотии; или истинско, подквасено, българско – не онзи бълвоч от магазина), но щом си с непоносимост, окей, ясно. Само не ми хареса начина, по който се изрази в предишните си постове, прозвуча ми малко… така да се каже, надменно-нравоучителен тонът ти ;). Иначе и аз винаги съм твърдяла, че в незначителни количества нищо не е чак пък толкоз отровно, и че по-важна е вътрешната ти нагласа. А против филето от сьомга и мидите нямам нищо – само, че никога не можеш да знаеш дали са 100% такива ;). В темата за детоксикация със сокове коментирахме „токсичността“ на плодовете и зеленчуците от пазара, колко са бъкани с пестициди и нитрати… Което донякъде е така, но аз лично (това е мое мнение) вярвам, че са къде-къде по-невинни, отколкото ги изкарваме; знам, че има и надеждни търговци… и си предпочитам на 100% гадните нитрати, отколкото да си купя месен продукт с 30 Е-та и да ме боли стомаха цял ден после, или такъв без Е-та, ама с неизвестен произход и абсолютно същото качество. Миди не обичам – но и прясноизвадени да са, попрестоели в мръсните фекални води на родното Черноморие, и те не се знае колко от качествата си са запазили и колко нови са придобили… Та това е ;). До скоро!

61 Ortodoksalen_A { 03.09.10 at 1:03 }

Buku изяснихме всичко вече. В околността живее старец на 86 години. Няколко пъти в годината му ходя на гости. Старчето си има къща с голям двор в близост до морето.
Има 50 годишен стаж по йога и до пенсионирантето си е бил фармацевт. Той ми е казвал, че болестите представляват микроорганизми нападащи животинския протеин в тялото.
Безопасната според него доза е консумация един път в месеца на животински протеин.
Най вероятно е имал за пример кебапчета и кюфтета. Това лято пак ще го видя за да изкаже мнение за екзотиките.
Малко мои свободни съчинения. Едноклетъчните микроводорасли са в основата на хранителната верига дори само с функцията си да всмукват въглероен двуокис и да отделят кислород . Кислорода който дишаме идва от морската растителност.
Планктона явявайки се микроводорасли и дребни ракообразни е супер храна .
Чернонорската мида го играе консуматор на планктон и едновременно и филтър на водата. Затова ги споменавам , зашото с един куршум два заека, месо+ водорасли.
И там има много проблеми, трябва ни чиста вода много далеч от големите градове и курорти. Мидата трябва да е прясна, незамразявана. Удоволствие е да се вадят а ощ по голямо да се ядат. Сьомгата я отписвам, няма как да е прясна . Купих едно красиво сурово червеникаво филе ( охладено ) от Пикадили. Като се прибрах и ме лъхна на мърша доживотно мо се отщя. Как не се сетих да подуша в магазина. Постоянно забравям да си ползвам носа при избор на храна.

62 Веселин { 03.09.10 at 11:22 }

Таб , това за чревоугодничеството не го казах от дълбоко религиозни подбуди . Ти самата написа точно това , което исках и аз да изразя , а именно хората да гледат на храната повече като на лекарство и гориво , а не само като удоволствие . Друг е въпроса , че ако е и вкусна няма нищо лошо . А за изрватената хранителна индустрия сме си виновни само ние – консуматорите . Ние сме и съдията и палача , защото докато за едно нещо има търсене , то ще се предлага . Ние сме тези , които трябва да дресираме корпорациите . Във Food Inc се видя много ясно – Данон не купиха най-големия производител на органичен йогурт от морални подбуди . Дали ни харесва или не – това са правилата на играта . Нали не си мислите , че в София има все повече магазини , предлагащи органична храна , защото собствениците им са чисти идеалисти ?

63 leyla { 03.09.10 at 14:12 }

http://www.thefirstsupper.com/
Веган, суровояд с перфектна физика!!!

64 4edeto { 03.09.10 at 15:20 }

Ortodoksalen_A, освен носа забравяш да използваш и други неща при избор на храна 🙂

65 Ortodoksalen_A { 03.09.10 at 21:04 }

leyla този изглежда добре но не е професионален спортист. Точно никому неизвестен помпиер на щанги е.
4edeto разкажи какво ползваш да вземем пример от теб

66 Дичо { 03.10.10 at 11:38 }

Здравейте, темата се следи от много запознати хора с материята.Може би, тук е най добре да попитам за статията http://moi-dom.net/index.php?option=com_content&view=article&id=346:zamyrsqvaneto-v-hranata&catid=65:lechebno-hranene-dieta&Itemid=148

Има ли истина в тези начини за премахването на замърсяването от храната .

67 Таб { 03.10.10 at 17:55 }

Трябва ли някой да изглежда като „екорше“ (пояснявам, че думата идва от френски и значи „одран“), демек анатомична рисунка на мускулите в човешкото тяло, за да бъде приеман за здрав? Стремежът към ненормално уголемени мускули е само един от проблемите на съвременното общество.

68 Ortodoksalen_A { 03.10.10 at 20:11 }

Съвременното общество има много проблеми. Подуването на мускулите при мъжете както и пластмасовите цици в жените придобиват нови измерения.

http://sites.google.com/site/bioorganicfoods/home

Отклонихме се доста от месото, някой ако разполага с интересни материали да пуска да четем.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=3899&edition_id=54&format=html

69 4edeto { 03.10.10 at 21:17 }

Ortodoksalen_A щом вече влизаш редовно в този сайт си започнал да използваш, дори и без да осъзнаваш – сивото си вещество(говоря само за храненето, в други области може да си шестак). Колкото, и каквото и да има в месото, иситната е една – след смъртта идва разлагане и то започва веднага. Докато дойде до трапезата ти вече гнилостния процес се е задействал на пълни обороти, ти само довършваш започнатотоа в стомаха си, но да знаеш, ние хората не сме гробища за животни, нито крематориум.
Ето и няколко линка, коиъо може да са ти от полза:
http://www.recipemagician.com/
http://zamunda.net/browse.php?search=food+inc&cat=0&incldead=1
http://zamunda.net/browse.php?search=food+matters&cat=0&incldead=1
http://zamunda.net/browse.php?search=EARTHLINGS&cat=0&incldead=1
http://zamunda.net/details.php?id=157004&hit=1
http://zamunda.net/browse.php?search=EARTHLINGS&cat=0&incldead=1

70 Zloqd { 03.11.10 at 22:47 }

Ортодоксален, гледам, че по-нагоре си писал, че няма вегетарианци спортисти. При разкопки в Гърция е бил открит камък с тегло около 145 килограма и с формата на пудовка, на който бил изсечен надписа: „По времето на … олимпийски игри атлетът Бибон ме вдигна с една ръка над главата си“. В древна Гърция по времето на олимпийските игри единствените месоядни атлети са били римските императори.
В близкото минало – преди 10-15 години имаше доста добри културисти вегетарианци (знам го защото блъсках и се интересувах от темата)

71 Ortodoksalen_A { 03.11.10 at 23:39 }

zloqd между любител спортист и професионален спортист трябва да има разлика.
Любителя вегетарианец ще се чувства много добре и ще пожъне здравния аспект на спорта, но докато си приготвя ниско ефективните храни, неговите колеги ще го отвеят с концентрати. В края на краищата не съм спортен професионален диетолог за да се изказвам компетентно. От това което съм чел , в професионалния спорт, този по телевизията, хората си хапват предимно концентрирани храни от пластмасови опаковки.
Най добре дай пример за професионален спортист , който е известен и всеки е чувал за него. Някой златен медалист, не такива на опашката на класацията

72 Веселин { 03.12.10 at 0:08 }

Не знам за него , но аз ще ти дам – Арнолд Шварценегер никога не е ял месо . Поне в периодите му на активен спорт .

73 Ortodoksalen_A { 03.12.10 at 3:35 }

Не разполагам с книгата му „Тайните на моя успех“ за да направя справка.
Арнолд по правило не говори за своята диета съвсем съзнателно. Тук таме си признава за стероидите, но без тях нямаше да е известен. Ако разполагаш с диетата му пусни да прочетем. Доста интересно твърдение, чак ме хвърля в шок, Арнолд никога да не е ял месо. ? Виж каква бела си докара. Няма да те оставя на мира докато не ни покажеш източниците.

74 Ortodoksalen_A { 03.12.10 at 4:08 }

Гледай сега, най ценно е чувството да отгатнеш кога ставаш досаден за аудиторията. Аз усещам хвърчащите към мен развалени домати, тавички със забравени във вода кълнове, буркани с мая за хляб и пълни бебешки памперси . Ще се включа пак когато ми доскучае.

Не бива професионалния спорт да се бърка с временните умозаключения на някоя разглезена и изтощена от гледане на сериали богаташка жена , следяща за модерната за сезона диета по форумите докато приспи децата. Нямаме дефиниция за месо и нататък няма за какво да пишем. Какво е това месо соев шницел ли е , ядкова пържола ли е или пушено лучено филе 🙂

http://www.schwarzenegger-interactive.com/diet.html

http://www.howtobefit.com/body-building-nutrition.htm

http://www.bodybuildingco.com/arnold-schwarzenegger-tips.html

Да се разбира като следото: Всеки да яде каквото му е вкусно, каквото го радва и каквото намери . Най малко Арнолд може да бъде кумир за поведение. Готин е във филмите но играе силния глупак във всичките си превъплащения. В момента е една развалина и ако не бяха многото му кинти с които да плаща за скъпи частни клиники отдавна да е отишъл при Майкъл Джексън.

75 Веселин { 03.12.10 at 10:53 }

http://al.godsdirectcontact.org.tw/vg-vip/query/index.php?Page=1&RowsOfPage=200&nation=All&category=All&keyword=
Едно списъче , да се успокоиш малко . Тук май има и олимпийски шампиони !
Относно Арнолд – преди време попаднах на материал за болест , при която не можеш да се храниш с месо , защото в тялото ти се развиват определен тип микроорганизми , паразитиращи по месния протеин . Мисля , че певецът Дичо преди време в едно интервю каза , че страда от същото . Та там се твърдеше , че има данни , че Арнолд е развил това заболявяне още в детските му години . В момента щом го намеря , ще го споделя .

76 Веселин { 03.12.10 at 11:25 }

http://vegetarianstvoto.hit.bg/sport.html – ето още нещо по въпроса .
Това за Арнолд го бях чел тук http://svejo.net/story/basketball/100922-Vegetarianstvo-i-muskulna-masa , но нещо не ми го отваря . Не съм се отказал и ще се опитам д издиря материала , ако е възможно .

77 Zloqd { 03.12.10 at 21:34 }

Веселине, в списъка, дето си го дал в предишния си пост са пропуснали да напишат, че Александра Пол, която знаем от „Спасители на плажа“ (единствената актриса от сериала която не е сложила силикон) освен, че е актриса и активист за правата на животните е състезател по плуване на дълги дистанции и триатлон на дълги дистанции (ironman triathlon).
Други списъчета със спортисти вегетарианци могат да се намерят в този блог
http://www.belchohristov.com/1973.html

78 кристиан { 03.13.10 at 11:52 }

Аз винаги съм бил против всички крайности,особенно в храненето,човек трябва да е умерен във всеки житейски аспект.Едно съм разбрал-трябва движение,спорт и най-вече положително мислене,да не натрупва човек отрицателни емоций и тем подобни негативи.Не съм веган и няма да изпадам в тази крайност,но на по-горе спорещите бих казал,че римските легионери са ги хранели предимно с овесена каша….а вие много добре знаете кой е по-издръжлив, те или бат Арни.А темата за месото е банална,все едно да спорим кой е по умен веган или канибал,естественно че и двамата са едни и същи….просто хора…..но възприемащи света по-различен начин и най-важното всеки яде за да оцелява.

79 Ortodoksalen_A { 03.14.10 at 1:33 }

Е намерихме ли истината за месото ? 🙂
След 2 месеца тоест от средата на месец май мога да преподавам уроци по истината за месото. Носите си разтегаемо столче, сядате на него и от време на време хвърляте по някое дръвце в огъня докато аз вадя месото от водата . Не съм му измислил пиене на това ядене още 🙂
http://img69.imageshack.us/img69/959/35966922.jpg
Има и тъжна новина, 12 часа след като са извадени от водата вкуса им се променя драстично и по чувствителните се скъсват да повръщат. И така от морето директно на пламтящата тенекия .

80 Таб { 03.14.10 at 11:18 }

Истината за месото. Май зависи от гледната точка. Ако си ескимос – яж си месо, но по-добре сурово, защото се запазват витамините. Ако си „западняк“ – ако искаш яж, но най-добре от домашно/диво животно, не от някоя фабрика за прасета и крави. Естествено, не трябва да ти пука за моралния фактор. Въпрос на личен избор. Има здрави месоядци и болни вегани. Човек трябва да намери оптималния вариант за себе си. Нередното в днешно време е приемането на храната като цяло и нашето лицемерие към животинския свят. От една страна уж фледаме някакви котки и кучета като „писани яйца“, защото сме си внушили, че в апартамент ще се чувстват страхотно, от друга постъпваме с останалите бозайници както е показано в „Земляни“, защото сме си решили че прасето е мръсна, глупава ходеща пържола.
Кристиан, има ред причини римските легионери да са по-издръжливи от всякаквите там изкуствено надути културисти, не само диетата.

81 кристиан { 03.14.10 at 16:24 }

Струва ми се,че и друг път съм казвал че веганството и суровоядството са крайности,породени от боравенето с прекалено много информация,което е нормално за нашето време,но като погледнем безкрайните години на човечеството…това просто си е капка в морето.Мисля си че както сме тръгнали да знаем все повече и повече,след 50г.може би ще трябва да ядем само семки и изключително чисти продукти,защото може би ако помиришем цигара ще припадаме или направо в реанимацията.Защо все си мислим,че от нас почва и свършва всичко,а тези преди нас са неандерталци който са развъждали животни за да ги гонят по поляните,щото няма какво да правят зимата.

82 shinobi { 03.15.10 at 12:21 }

Здравейте,
аз съм веган от близо година, не станах такъв поради здравословни проблеми (нищо си ми няма) а просто се осъзнах (изчетох и доста литература).
Според мен, защо хората консумират месо и животински продукти – МЪРЗЕЛ (относно приготвянето)
Предполагам всеки е изпитвал погнуса от чревоугодни манджи (карнтии, мазнотии – иглеждат си кофти), а гнусливи зеленчуци и плоде? Някой спомена защото месото е вкусно – тогава защо се пече, слагат се подправки (растения) и какви ли ни е още подобрители (както пише на някои опаковки).
Знаете ли колко е лесно да си направиш хляб – 25 стотинки мая, брашно (имам си чувал не е скъпо), сусам , моково семе , фиурна и воала. Печелиш 4 вкусни хляба за 1,30 мин за цена от 50ст. (МЪРЗЕЛА струва 1лв за един хляб със съмнителен произход и съставки)
Повечето от вас имат села, лозя – може да си засадите нещо и зимнина да си направите не е срамно (ето еколкогично чиста храна).
За мен веганството е един цял нов свят на вкусове и гледки (цветовете на храната). Не съм си и представял, че съществуват такива конбинаци на вкусове. Почти всяка седмица изпитвам ново усещане за вкус.
Няма нещо което го има в месото, а природата неможе да ти го предложи.
Така че остава личния избор – да продължа да тровя себе си и природата като похапвам животинска храна, или да и помогна с каквото мога (да не хабя земята за фураж, метан от животните, да си отглеждам сам плодове и зеленчуси, да посъдя дървета, овожки).
Ако всеки направи това за себе си и планетата, малко по малко ще се изчисти пазара от боклуци (всички знаете и сте чели как се „произвежда“ храната – в завод а не от добри фермери). Пазара се регулира чрез търсенето, каквото търсим такова ще ни предлагат.
Знаете ли колко е голям моя щанд в БИЛЛА – най много 1%. Махнете сектора млечни, местни, риба колбаси, лъскави опаковки. И остават шепа зеленчуци и плодове повечето вносни, защото България няма една прекрасна природа или няма търсене на родното (не ми пречи да давам повече пари ако знам че си е наше)?
Както споменахте човека е всеядно, но за разлика от животните може сам да взима решения какво да консумира. Така също и човек еволюира след като може да живее без животински продукти (даже само на слънчева енергия и вода 🙂 ) и е по добре за природата тогава какво чакаме.
Най общо – защо да си мъча организма да извлече нещо полезно от месото за 8 часа като мога да хапна свежи и сурови храни и да извлека същите няобходими вещества (без да споменавам и ползите) с минимални енергиини разходи (това как ще го успорите)?
Повечето вегета и суровоядци преди са хапвали месце (мамо яж да пораснеш) и повече неискат и да го виждат, защото имат опит били са и от двете страни. А тези които защитават месото (общо казано) пробвали ли са година, две да са вегани. Ако не са то тогава нямат право на отношение (не е ли така?).

83 кристиан { 03.15.10 at 13:09 }

На едно мнение сме всички,а именно че искаме да живеем здравословно и пълноценно,и надявам се всеки е усетил че този спокоен и истински живот не може да се реализира в издуханите и психясали градове.Приемаме хипотетично,че цялото човечество е решило да се върне към своята щастлива идентичност,като е отхвърлило и загърбило доста технически объркваций,като интернет и телевизия,спряло е вредни производства който генерират фреон и други емисий..т.е.няма хладилници и фризери,няма торове ,няма свръх реколти който да се пласират по цял свят,въобще растителният добив е в едни нормални човешки граници.Ние живеем в къщи близко до природата,чувстваме се пълноценни,щастливи и спокойни,отглеждаме си кой каквото може някой дори повече,плодове и зеленчуци истински, вкусни и най-вече с наш труд.Но идва зима,няма фризер,Гърция или който и да е вече няма свръх-производство на плодове и зеленчуци за да внасяме,снегът е паднал и затрупал къщи и пътища,ние сме се сгушили на топло и чакаме да пукне пролет,но трябва да се яде,някой ще каже има буркани като няма фризери,ами суровоядците какво ще ги правим.И така като не отглеждаме животни,защото нали сме вегани ,май цяла зима ще ядем туршия с хляб….Май-май веганството не е за нашите объркани, технически мозъци.

84 shinobi { 03.15.10 at 16:25 }

Към кристиан.
Напротив има какво да се яде зимата. Една от най полезните храни са кълновете. За зимата приготвяме чувал жито, амарнт, просо, люцерна и още доста има. Обикаляме гората посабираме 2,3 човала орехи, лешници, бадеми (не да няма). Отделно буркани с домати, пипер, краставички и т.н. Зимата си е студено за какво ми е фризер. После идва пролет и си е време за чиска на организнама. Хората са отдавна на този свят, но от скоро има техника. Как са живяли? То и сега има места като Триград (посетете го) там като завали сняг пътя едва ли е проходим с месеци. Въпроса е да има желание и воля, другото само се нарежда.

85 кристиан { 03.15.10 at 19:15 }

Добре си го измислил,ама дали ще стане на практика в този студ,а зимата трябва по-калорична храна,относно как са живяли хората-точно това искам да кажа че не са избягвали месото, в зимника е имало доста работи,ти ял ли си цяла зима само кълнове и ядки,ако ги намериш въобще в този сняг в гората…тук не е Индия.

86 shinobi { 03.15.10 at 19:25 }

🙂
Ами те малко по рано се сабират към август-септември стават орехите, лешниците. Пък и цяла зима си искарах на кълнове, бобени, ядки (имам само орехи другото си го купувам но тая година ще събера повече). Не ям само сурова храна но и тя влиза в менюто в по малки проценти спрямо лятото. Иначе постни манджи колкото щеш. Гладен не съм останал даже напротив и по евтинко излиза. Нямам и излишни килограми. Чувствам се добре. Идеално е :))))))

87 Таб { 03.15.10 at 20:14 }

Как ли са постели вярващите само преди около 60-70 години?
Що се отнася до наши дни, можем спокойно да си минем зимата без месо, нали? Не сме в Полярния кръг, нито е настанала ядрена зима.
По-калорична храна. Ами ядките ако не са една от най-калоричните храни…Не бих казала и че само калоричната храна действа сгряващо на организма. Много учения за храненето са разделили храните на охлаждащи и затоплящи, свиващи и разширяващи, алкални и киселинообразуващи и т.н. информация по въпроса бол.
При сегашните условия преспокойно можем да си позволим да бъдем вегетарианци, вегани или суровоядци. Ако настане катаклизъм, тогава ще му мислим месоядни ли, канибали ли да ставаме или просто пръст, от която да се зароди новия живот .;)

88 Ortodoksalen_A { 03.16.10 at 5:39 }

Като ни спре тока и водата в тези панелни затвори, бързо ще се разбягаме на село.
Първо ще изчезнат кучетата по улиците после и котките . Това с кълновете става като украса на салатата но за основно ястие не ги бива.
shinobi имаш интересни постове.
Издържах точно 24 месеца само на зеленчукови сокове . Случиха се няколко интересни неща. На първо място плащах по 60 кубика вода на месец. Миенето на сокоизтисквачка, и на материала за нея ми отнемаше часове. Чувствах се прекрасно, отслабнах и станах аноректик, не ми харесваше никаква твърда храна.
В момента събирам мотивация и удобен момент да стартирам фул растителна сокотерапия съчетана с протеинова комбинация. Много мислех кой да бъде протеина. Соевите не стават за употреба, ГМО, фито естрогени, отвратителен вкус, противо естествена храна. Млечния сушен секрет от едър рогат добитък, сурватъчен или казеинов е вкусен но пък фрашкан с телешки хормони, слуз. Яйчният се добива от промишлените яйца, кокошки в клетка, ядящи туморни смески и снасящи туморни яйца. Твърде много арахидонова киселина, възпалява. Приемлив избор остават ракообразни и земноводни, охлюви, морски дарове. Те обаче не могат да се купят от магазин, замразени са си изгубили живата енергия. Искам да съм като мечките да спя зимен сън. От ноември до април оранжерийните вносни зеленчуци са компромис .
Ядките се съхраняват добре с черупките. извадени или счупени си променят вкуса и енергията. Меки бадеми се намират по големите магазини, лешниците не случвам на правилните. В средата като погледна едни черно кафяви загнили горчащи участъци.
За едно съм съгласен, трябва време за да си приготвим храната, да я намерим, да я приготвим, да я ядем бавно. Време можем да си купим с пари а пари със знания.

89 кристиан { 03.16.10 at 18:19 }

Ако се върнем към мойта хипотеза,вегитарианците ще се оправят зимата,защото има буркани,обаче ми се струва,че суровоядите са чао!Нещо не се връзва суровоядството в нашите ширини,въобще цялата сурова идея ми мирише на егоцентризъм,който много не се връзва с реалният и пълноценен живот,който искаме да водим,а всяко крайно нещо отива към Болен Лидеров.Най-конфликтното положение което никога не води до нищо хубаво е…когато единият казва ,аз съм прав- не ти.Така че мили суровояди помислете какво ще ядете зимата,но мислете реално.

90 кристиан { 03.17.10 at 11:05 }

Чеденце,ако обичаш запознай се с темата на последните дебати и недей да пишеш неподготвена.

91 Ortodoksalen_A { 03.18.10 at 14:53 }

Многото пилеене на психична енергия относно храната е безполезен патент на хората.
Гледайте много научно популярни филми и се учете от природата. Радвайте се че месоядните растения са само 30 вида :). По средата на филма се разказва именно за тях. Малки са на размер и успяват да си хапват насекоми и тук таме по някой плъх

http://www.kolibka.com/download.php?mid=601
http://www.kolibka.com/download.php?sid=601

92 jumil { 03.28.10 at 17:13 }

Какво ви е мнението за хранене според кръвните групи, особено за тези, на които се препоръчва да я дат месо, а също дават, че някои храни, които ние ги ядем като, леща, люцерна и зеле като противопоказни?
http://heraldry-world.mylivepage.com/blog/164_%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5_%2F_Health

93 Таб { 03.28.10 at 23:29 }

jumil, чела съм цяла книга относно кръвни групи и хранене, има добре обосновани факти, но никой не може да ме накара да повярвам как, например, ябълките може да са противопоказни за някого. Месо, млечни, яйца и други концентрирани храни, разбирам, но други незаменими и изключително полезни храни? В крайна сметка, тялото само ти показва кое е полезно за теб и кое не. Иначе щеше да е прекалено лесно ако всичко се определяше според кръвната група.

94 иван { 03.30.10 at 23:27 }

кристиан,

объркал си мястото пич. Много спам и нищо вярно в коментарите ти. Прекалената консумация на мръвки и затлачения организъм явно те прави злобен, човече. Вземи се в ръце и не се излагай! (Поне не тук ;))

95 Radula { 03.31.10 at 15:36 }

Към Иван: Поздрав от мен, приятелю, и потупване по рамото! 🙂

96 кристиан { 04.01.10 at 10:12 }

Ама защо се палите…..просто си разсъждаваме,опитайте се да влезете в роля и продължете това което се опитвам да изразя….а вие от къде знаете,че аз съм хищник,може би ви е стах да не ви изям…ам…ам!!!

97 amazonian { 04.02.10 at 0:19 }

Според моя личен опит през зимата супичките са необходимост 🙂

98 бате Бино { 04.02.10 at 19:38 }

Ехейй, Радулка се появи 🙂 Къде се губиш, хубавице?

Кристиянчо , ти тука ли си още бе ,сладур? Аз мисля вече го смени този сух сайт за някой по-интересен за теб.. 🙂 А пък то каква била тя – ти си бил пуснал жилав корен тук и ораторстваш на поразия неуморимо 🙂
Добре , де , стой си да ни развеселяваш, ама все пак сещай се отвреме на време за поговорката – „На чужда каруца щом седиш – чужди песни ще пееш. “
Имай все пак в предвид основните постулати на сайта и на форума и ги поуважавай отвреме на време ,защото иначе ще си помислим , че си падаш по мазохизма . Понеже си перманентно „против“ и те, хората, ти викат „къш“ ,пък ти се поснишиш , посвиеш , …па после пак се примъкваш курназ.. 🙂
ама да не се обидиш, аз отдавна те харесвам тъкъв де … 🙂

jumil, онези двамата с книгата за кръвните групи са недоразумение на природата (стояли ,стояли ,че на магарето „чуш“ казали..) , важи само Аюрведа – хилядолетната наука ,обогати се с „четирите кръвни групи и индивидуалните конституции“ на Малахов. ( или от всяка друга сериозна книга за Аюрведа)
Само дето не са пуснали още книга за хранене според големината на тестисите ..

Веско, Арнолд не е бил вегетарианец със сигурност. Още като ученик през 1984-1985-а съм прочел две от книгите му в оригинал , на немски .Едната от тях( енциклопедията на културизма) е 600 стр. както се знае. Още си я имам. Никъде не споменава ,че е бил веге ! ( Не ми се ходи до тавана да сверявам специално за месната му диета ) Това е твърде характерно обстоятелство и щеше да се наблегне на него в книгата , ако беше истина. Един друг негов колега -Бил Пърл – той е вегетарианец. За мен – с много хубаво тяло, че дори и симпатяга.
http://www.schwarzenegger.it/mro/pearl/bp97.jpg
http://www.schwarzenegger.it/mro/pearl.html
http://www.schwarzenegger.it/mro/pearl/bp57.jpg

99 Веселин { 04.03.10 at 9:57 }

Бате Бино , сигурно си прав . Аз никога не съм бил голям фен на Арни и просто като прочетох в един сайт тази информация я взех за чиста монета . Тоя Бил Пърл наистина изглежда впечатляващо ! Не знам за теб , но аз винаги съм харесвал релефа повече от масата , затова бих предпочел да изглеждам като плувците и сърфистите отколкото като стероидните горили ;}

100 4edeto { 04.03.10 at 17:52 }

Към всички месоядни,
Интересно ми е, какво мислите за случия, който даваха няколко пъти в новините по НОВА ТВ. За кучето Мими, ма което някой му одрязал четирите лапи?

101 бате Бино { 04.03.10 at 23:36 }

Във форума писахме много по този въпрос, има доста интересни мнения.( смятам че и моите са сред тях )
Тук е темата : http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1060.0

102 бате Бино { 04.03.10 at 23:55 }

Извинявам се за спама ,
Веско , погледни тогава това тяло:
http://www.schwarzenegger.it/mro/reeves/sr38.jpg

http://www.schwarzenegger.it/mro/reeves.html
http://www.schwarzenegger.it/mro/reeves/sr175.jpg
Това е първото мъжко красиво „леко “ мускулесто тяло – иконата Стив Риивс.
В края на 40те години когато се е появявал на плажа ,хората са тръгвали на тълпи след него, такова чудо не е било до тогава. Е ,имало е разни буци от сорта на Джон Гримек, ама не са били изобщо така хармонични. Стив Рийвс е натурален културист, съвсем далеч от сегашните хормонални бройлери , а освен това е и от малкото симпатични и в лице. При това -интелигентно. На мен ми е любим.

103 izaura { 04.04.10 at 0:14 }

Много ми е жал за кучето. Осакатяването е по болезнено от убийството. Животното сега ще се мъчи до края на дните си.
jumil – чела съм всичко издадено от доктор Петер Д Адамо. Винаги има какво да се научи от всяка книга. Доволните хора на сайта му са стотици хиляди.
Таб – асистентката ми не докосва ябълки от десетки години. Веднъж я провокирах и се съгласи да ми покаже. Свежа ябълка, старателно обелена и предизвика обрив по цялото тяло за около 10 минути. Шокирана съм, разказа какво става от необелена ябълка. Момичето е републикански шампион по аеробика и няма никакви заболявания.
Бино – тази аюрведа е поовехтяла малко. Не е далеч от истината ако има паралел между кръвните групи и (вата пита капха ). Без микроскоп им е било трудничко на ведите да смесят легенди с наука.

104 Таб { 04.04.10 at 9:34 }

Изаура, тук става въпрос за чиста алергия, не противопоказност по кръвни групи. Не знам да са правени статистики относно кръвна група и доша. Кръвната група се наследява, физическите черти също. Логично е, тогава и дошите, като носители на определени физически белези да се наследяват донякъде. Интересен въпрос, но не знам дали някой се занимава да го проучва.

105 4edeto { 04.04.10 at 15:54 }

Христос Възкресе! Да сте живи и здрави, както вие, така и повече животни, за по-добър свят 🙂

106 Radula { 04.13.10 at 1:40 }

Поздрав най-сърдечен, батко Бино! 🙂 Губя се малко, ама все съм си тука, хихи! Ще гледам да съм по-редовна. 😉

107 бате Бино { 06.19.10 at 0:25 }

Много интересно на какво ли се базира становището на Изаура, че Аюрведа
“ била овехтяла малко“ . Ако й се е присънило – окей , съгласен съм, хората четат разни съновници , по тях си редят живота , няма лошо 🙂
Но ако се съди ЗА познанията й по Аюрведа ПО познанията й за ведите..мамо мила 🙂 ( дано поне в някоя друга област познанията да са по-задълбочени 🙂 )

Първо, ВЕДИ не означава етническа общност ( както талибани , муджахедини и прочие..) както смята Изаура. Или с други думи – ВЕДИ не са хора. ВЕДИ са свещени текстове , 4 свещени книги на древните индоарийци.

Второ, в тях няма нищо по Аюрведа. Те се занимават със съвсем друга материя. ( химни, молитви, текстове за познанието..)

Трето – също интересна логика – според Изаура не може да има наука там ,където няма микроскоп.. Според нея – всичките знания на древните са безполезни ,защото не са базирани на видяното в микроскопа.. Значи , трябва да предложим на младите доктори да се кълнат не в Хипократ , а в който и да е завършил с тройка пъпчив лаборант? Че защо не – нали може да работи с микроскоп ?
Сигурно и Питагоровите теореми не важат, нито пък законите на Архимед.. какви ти теореми , мани ги , щом не са видяни в микроскопа…
Йогата – и тя овехтяла, цигунът – и той..

Не че е проблем , ако за тези неща се бръщолеви във фризьорския салон , но тук е малко по-различно , вече доста хора набират информация от този сайт, добре е да се изказваме , когато наистина сме запознати .

„Хората се заблуждават не защото не знаят, а защото си мислят, че знаят “ 🙂

108 Infinity { 08.09.10 at 20:50 }

Мене ме дразни само едно.. прекаленото афиширане на това кое е било добро и кое не и че едва ли не Вегетарианците са богопомазани и нещо повече от останалите хора. Това е супер дразнещо и почва да ми прилича като хомосексуализма, почва да се насажда на хората непрекъснато до припадък, да се говори за него непрекъснато и тн и тн, докато не почне да ти се гади от това.

Първо това е тема която винаги ще има привъженици и противници. Едните ще казват едно, други друго, трети ще си говорят и подържат тезата дори и да са супер заблудени ще си вярват, защото смятат, че така е правилно, защото някой бил писал в в N на брой книги. Утре пък някой уж велик учен ще напише, че да ядеш само зеленчуци е вредно за здравето и всички ще „Ахнат“. Ще ви кажа само едно, да на върха на пирамидата сме и колкото да не ви харесва ние сме Хищтници, най-големите при това! И едно е ясно човечеството ще загине рано или късно просто няма връщане назад – само 7 милярда и нещо сме в момента и още растем, но земята пък не. Дали прадедите ни са били вегетарианци?? Съмнявам се, такава дума не е имало. И друго ме дразни, това превъзходство на вегетарианците което искате да наложите е чисто и просто излишно защото такова нещо няма.. ще изместя посоката само малко. Всички сме заедно в кюпа и всички ползваме едни блага, като това например това да караме да караме кола. Хайде наместо това да си го мериме кой бил по -добър (вегетарианец или месоядец), да хванем и да помислим с какво бихме допринесли, ако не ходя на работа с кола, пестя повече водата и рециклирам? Защото само тези 3 неща които написах са много повече от това какво би се случила ако за говедата били нужни 1 000 000 акра земя, а за отгледжане на царевица примерно 500 000. А съм сигурен че 98 на 100 от тука присъстващите вегетарианци не могат да се лишат от колата си за повече от 2 дена, пестенето на водата им е чужда дума, харченето на ток също… Хъмм и хайде някой да вземе да направи малко поучване по тоя въпрос.. сигурен съм, че няма да ви се хареса.

109 Вери { 08.10.10 at 0:43 }

Е ти пък много си сигурен…Не бъди толкова сигурен…

110 geri { 08.10.10 at 1:53 }

Приятельо, не си прав, не бъди толкова категоричен …може би донякъде ми е познато чувстото, което е предизвикала статията, понеже вкъщи единствено аз съм не ям месо …и познавам реакцията на по-близките, за които съм заинтересована…но извън това…за всичко е нужно време, няма как цял живот да са те водили едни навици и за една нощ напълно да се обърнеш срещу тях и да приемеш нови …или поне да намериш логика в новите…

111 benato { 08.10.10 at 7:59 }

Кой ти насажда вегетарианство? Я кажи една реклама на веге продукт по телевизия и радио???????????????????????????????? Напротив,заливат ни с помии колко е полезно месото и десртчето с млекце и захар. 🙂
Точно,че ние сме виновни за замърсяването и затоплянето е внушение ,което налагат всячески.
Като те дразнят сайтовете на вегетариянците и суровоядците,стой далеч от тях и ще си ок.
Все едно да отиде някой вегетарианец в „Спайдер спорт“ и да им каже ,че му налагат месото и го дразнят,там това им е философията,хапват само мръвка и мазно и се чувстват добре.
Тук има стойностни хора,които правят доста полезни неща,познаваме се и няма анонимни,както е в повечето сайтове.
Не се дразни така,замърсяваш си вътрешната среда 🙂

112 Боряна { 08.12.10 at 8:17 }

Драги Infinity, повечето от вегетарианците и привържениците на суроводството, особено в този сайт, са хора с по-комплексен поглед към света и не гледат само в чинията си. Да твърдиш, че хората са хищници означава, че има да четеш още доста по въпроса. Замисли се как истинските хищници ядат храната си и дали ти самия имаш склонност към такова хранене. По темата има доста изписано и няма да се задълбочавам тук. Твърдението, че прародителите ни не са били вегетарианци, защото не е имало такава дума, определено ме развесели.
Никой не насилва никого за нищо, но както сам си написал, всички хора на земята сме в общ кюп и мен лично ми е неприятна мисълта, че на ден в света биват убивани милиони животни за храна, без това да е необходимо. Каквото зависи от мен в това отношение, съм го решила и го правя. Същото се отнася и до пестенето на ток и вода, кола нямам, когато се налага, ползвам обществения транспорт. Това, което все още не съм направила е, да садя дръвчета, но и това ще стане. Бих възприела и други идеи, с прилагането на които светът ни да стане по-нормален и по-човешки, защото сега не е такъв.

113 Toni { 08.12.10 at 13:57 }

Скъпа Мер,
От известно време следя сайта и реших да се включа с мнение, защото линка към статията ти е включен в бюлетина на библиотека „Виделина“. Според мен статията е написана в стил, който отблъсква и отвращава. Разбирам състраданието, което изпитваш към животните, но от статията ти не се излъчва състадание и любов към хората, които ядат месо. Ако вътрешно ги осъждаш, вместо да ги приемаш, обичаш и разбираш, то няма как да им повлияеш в посока неконсумиране на животински продукти. Ако отвръщаме на лошото с лошо, не можем да очакваме да ни се отвърне с добро, дори и това да е целта.
Далеч съм от мисълта да защитавам месоядците – аз самата не ям месо от години и не подкрепям практиките на насилие в никаква форма и върху нито едно създание. Обаче от личен опит споделям, че с подобни изказвания само може да се навляче гняв и негодувание. Дори и да провокираш чувство за вина и страх за здравето не мисля, че това са правилните и дълготрайи мотиви за да станеш вегетарианец.
Лично аз станах вегетарианка от любов към животните. Имах и примера на моите братовчеди, но не харесвах подхода на братовчед ми, който обвиняваше родителите си че са „смрадливи трупоядци“. Дори и да сме прави в твърденията си, щом сме лишени от любов и смирение, значи водим война, а войната води само до загуби и жертви и за двете страни. Когато става въпрос за промяна в ценностната система на някого, е важен личният пример, подкрепен с толерантно и любящо отношение, което да предизвика желание хората да станат като нас, а не да ги обвиняваме и да се опитваме да ги контролираме. Има етапи в отказването от месото. Първо чуваш за това, после се информираш за различните доводи в негова защита – етични, екологични, икономически, здравни и не на последно място – духовни аспекти /в Библията пише „не убивай“, а не „не убивай ближния“, в будизма и хиндуизма имаме „ахимса-ненасилие към всичко живо“/ на проблема.
Постепенно започваш да правиш връзката между новонаучените факти и собственото ти поведение. Но ако вместо подкрепа и обяснение срещаш критики и отхвърляне, дори фанатизъм, презрение и омраза, какъв ще е според теб ефеката? Според мен няма да е положителен. Насила хубост не става, но ако породим интрес, ако покажем, че сме по-здрави, по-жизнени, че имаме и сме нещо повече в определен положителен аспект – тогава хората сами ще ни питат и ще се стремят към промяна и няма нужда ние да им налагме дисциплина – те сами ще се пазят и ще се откажат от вредните навици.
Ще бъда откровена – нося кожени обувки. Нищо друго от кожа – чантите ми са от екокожа /въпросът за замърсяването от производствата е друга тема/, но само с кожени обувки се чувствам комфортно. Моята идея е, че в едно идеално общество биха се отглеждали в любов животни, чиито кожи едва след естествента си смърт да се използват за обувки, ако не измислят подходящи заместители на кожата /засега не съм попадала на обувки от такива материали/. Но в момента не живея в подобно общество и се съобразявам, защото не мога да отговарям за всички грешки на обществото, в което живея и да търся собствени начини за всичко.
Отново се връщам към основната си мисъл – ако наистина те е грижа за животните и искаш и другите д ги е грижа, прояви любов и грижа и към хората, без да съдиш какви са в момента. Приеми ги, обичай ги, опознай защо са такива, бъди толерантна към навиците им, за да проявят и те интерес и толерантност към твоите и да имат възможност да видят и да почерпят от твоята мъдрост. По мое наблюдение, на хората им липсва любов и осъзнатост. Ако им дадем обич, те ще чуят и мъдростта, но следва да сме смирени и внимателни и да имаме търпение. Ще кажеш – „Да, но животните умират сега“ – да, и ще продължават да умират. Но по-добре е да се успокоим вътрешно и да дадем спокойствие и на другите, отколкото да подклаждаме негативност – иначе хората просто ще продължават да си ядат пъжолите, но вече изпълнени с яд и ненавист към вегетарианците. Ядът провокира усилване на процесите на изгаряне /окисление/ и разграждане, така че – познай – даже ще им се засили апетита и ненаситността на разгневените месоядци – следователно ще измрат още повече животни.
Не искам да те критикувам, просто се опитвам да разширя гледната ти точка. Човек трябва да мисли за последствията и е доста трудно да представиш идеите си в достъпен и приемлив за всеки вид.
Месоядците не са чудовища и не бива да ги възприемаме като проблем – те просто са неосъзнати хора, жертва на погрешен навик. И те чувстват любовта, и те размишляват за здравето и преценяват кое е по-изгодно за тях. Просто трябва да представим вегетарианството не като жертва, а като нещо атрактивно – като инвестиция в добро здраве, самочувствие и т.н. И тази инвестиция се изплаща многократно – ние сме доказателството за това. Но за да ни чуят, следва да събудим доверие, а доверието се провокира след като ни опознаят и предизвикаме чувства на симпатия и близост. Нетърпмостта само изостря конфликтите.
Това е засега от мен и моя скромен опит, а и от това, което знам от презентациите за вегетаринството в организацията, в която членувам.
С уважение: Тони

114 Радослав { 08.13.10 at 3:34 }

Малко е пресилено но е вярно. За мен истината е че не трябва да се стига до крайности. Човека е всеядно но предмно вегетарианец. Ако някой реши да стане строг вегетарианец трябва да се храни със заместители на месото – много млечни продукти, соя и др.

115 Вери { 08.13.10 at 8:51 }

Тук сме вегани повечето, а не вегетарианци.
Заместители на месото няма и не търсим такива. Има преотрикриване на един нов свят. Млечни не консумираме; соя, смея да твърдя, също. Най-малкото, защото не може да се яде сурова. 🙂
А думичката трябва хич не ми харесва. 😉

116 Таб { 08.13.10 at 12:48 }

Първо, строг вегетарианец значи веган, второ заместителите на месото са по-вредни от самото месо, трето тези които консумират мляко (като мен, например), трябва много да внимават с количеството, защото млечните блокират усвояването на желязото от организма и тъй като нехемовото желязо (от растителни източници) е малко по-трудно усвояемо от хемовото (това в месото), анемии лесно се получават. Баш от такива малоумни съвети за „заместване“ много начинаещи вегетарианци и вегани се разболяват, а с това се опорочава цялата идея.
Няма значение какъе в човека – месояден, всеяден, тревопасен, важни са собствените ни убеждения и това как се чувстваме от дадената диета. Вегетарианството не е нещо, което трябва да се натрапва, също както и религиозните възгледи.

117 Убеден { 08.14.10 at 15:51 }

В отговор на: „Таб: 13 август, 2010 в 12:48
Първо, строг вегетарианец значи веган, второ …..Няма значение какъе в човека – месояден, всеяден, тревопасен, важни са собствените ни убеждения и това как се чувстваме от дадената диета. Вегетарианството не е нещо, което трябва да се натрапва, също както и религиозните възгледи.“
– Вярно е че вегетарианство на сила не става. Всички вегетарянци го знаем :)))
Смисълът на това, което някои означават като „натрапване и иаегетарианска пропаганда“, е да се противостои поне малко от малко на огромния натиск върху съвременните хора и особено децата ни, да се хранят с „удобни“ храни“! Именно мощния „про-месояден“ крясък изисква поне тук – там, да се казва и казва, че има и друго положение. И в крайна сметка всеки образован читател ще се съгласи, че да ядеш каквото ти попадне или каквото ти подадат, едва ли е предвидено в проекта на тялото ти при неговото създаване и оформяне до ден, днешен!
Или не? – Вие „какъвто и да е бензин“ ли наливате на колата си?
Въпросът с месоядството започва да наподобява и правилно, въпросът с пушенето: Защо нашите деца трябва да бъдат „убеждавани“ (а по-точно – принуждавани) на всяка крачка и на всеки метър, да се хранят с месо, навирайки им го в носовете по всякакъв начин, под предлог, че „те щяли да изберат сами“?! – Има ли смисъл да оборвам изобщо здравето на подобно разсъждение? :))))

118 Убеден { 08.14.10 at 16:10 }

В отговор на: Toni: „12 август, 2010 в 13:57
Скъпа Мер,
От известно време следя сайта и реших да се включа с мнение, защото линка към статията ти е включен в бюлетина на библиотека “Виделина”. Според мен статията е написана в стил, който отблъсква и отвращава.“
– Здравей! Съгласен съм, че смирението е присъсща черта на истинския вегетарианец. И същевременно е последствие от този избор на хранене. Нека погледнем снизходително към „несмирените вегетарианци“, така както и към „агресивните месоядци“.
Аз лично много пъти съм гладувал – с месеци, бидейки поставен в изключително обкръжение на месоядци. Бях единствен и то във времената, когато не-яденето на месо беше екзотика.
Много от вас нямат и представа, какво означава да отстояваш такива „свободни“ възгледни, когато не живееш в град (изобщо в селище) и не можеш сам да си набавяш продукти и приготвяш храна, сам!
Зависиш изцяло ото обща кухня, която по правило е месоядна. Струва ми се, че ако поживеете така половин година, мнозина коментатори биха преосмислили вижданията си за „вегетарианската пропаганда“ 🙂
Успех!

119 Андрей { 10.11.10 at 7:01 }

Малко допълнение към темата:
Царевицата съдържа повишено количество Омега-6 мастни киселини. И тъй като тя се явява основният компонент на съвременните хранителни смески за животни, това обогатява продуктите получени от тях – месо, яйца, мляко и млечни продукти, на тази не особено полезна киселина.
Омега-6 заедно с омега-3 участват в изграждането на клетъчните мембрани. Дисбаланса между тях в полза на омега-6 нарушава пропусквателната им способност. До какви болести може да доведе това може да се прочете тук http://www.norwesol.ru/article/omega-3-vs-6-comparisson-376.html

Освен това царевицата, наред със соята(и двете са предимно ГМО) под различни форми се промъква незабелязано в ежедневието ни – брашно, нишесте, глюкозо-фруктозен сироп, олио и мн. други. Кой, как, къде и защо лансира тези култури е добре известно.

120 Денислава { 10.11.10 at 18:07 }

Много интересна тема:) И коментари…
Аз също съм вегетарианка, защото мразя вкуса на месото, чуждо и неестествено ми е да ям месо и не искам да изяждам други живи същества. Това са моите причини и етичните като цяло са единствените логични, които приемам за този избор на всеки човек.
Абсурдно е да се твърди, че с вегетарианство/веганство/суровоядство ще се решат здравословните проблеми на някой човек/човечеството. Първо, че храната съвсем не е единственият източник на болести и е непълно да се изкарва като най-значимото нещо на тоя свят. Второ, че дори и да е с преобладаващо въздействие растителния режим не е никакво решение, защото основните канцерогенни причините в храната са патогенните микотоксини(афлатоксини,..), плесени, които се развиват по ядки, царевица, пшеница, плодове и чрез тях попадат в месо, мляко и яйца. Тоест човек може да ги консумира както чрез животинска, така и директно чрез растителната си храна. Издръжливи са и то бая, издържат и на замръзяване и на топлинна обработка. Едва при над 80-90 градуса умират. А колко още вредни неща има… както в храната с „химии“, така и в естествената. НЕ всичко в тая наша природа е полезно и НЕ всичко, което се произвежда промишлено е токсично, ама за да го осъзнаеш това, се иска да не мислиш едностранно. Тоест единственият вариант да се храниш здравословно е да разполагаш с модерна и супер добре оборудвана аналитична лаборатория, както и екип от лаборанти и поне един по-вещ в материята, които да изследват всичко, което ядеш. Най-вероятно през повечето ще стоиш гладен. Това ест е невъзможно, но хипотетично да приемем, че е така. Или пък прецениш, че можеш да се довериш на качеството на даден производител. Човешкият организъм(особено младият) е адски адаптивен и приспособяващ се към различни условия. Едни живеят на 50 градуса, други на -50… така и с храната. Както го научиш, това ще яде. Първите дни от рязко минаване към суровоядство/плодовоядство/глад не са мъчителни и неприятни, защото се чистиш от токсини, а защото организмът рязко преминава към нов за него режим. После се адаптира и свиква. При връщане към „старите вредни навици“ пак ще му е зле, вече разглезен обаче..ще му е още по-зле и може и да пукне(Ако прочетете малко по-неутрална информация ще видите, че има и такива случаи). Здравият организъм има имунна система, която се бори срещу тези токсини. Хранейки се само с „чисти“ продукти, този организъм се разглезва и е много по-податлив на вреда, защото по-рядко му се налага да се пази от тях. Това обаче става постепенно и неусетно. С елементарен пример…какво ли ще се случи, ако един суровоядец(който е такъв поне от 4-5 години) изпие 100 гр ракия. Няма да му е много кеф, ако изобщо оживее:Д Може да не е с алкохол, може да е мръсен въздух. Ако някой реши да не диша/ да не живее в социална среда, да не работи, да. Тогава може да живее здравословно, намира си едно безлюдно село, доста далеко от всякаква цивилизация, сее си, копае си и си живее в изолация. Който иска да води социален живот в това наше извратено време, ще му се наложи да приеме, че някои неща не зависят от него и колкото и да се опитва да ги контролира, няма да успее. Както и да приеме, че има неща, които НЕ знае и няма да разбере. И едната крайност(да се тъпчеш с каквото ти падне), така и другата са вредни. Абсурдно е здравето да е изкарва зависещо единствено от храненето, да се предлагат рецепти за сигурно излекуване и доживотно здраве. Звучат много добре, красиво и градивно, като прибавим и етичния аспект и спасяването на планетата, съвсем… Поредната „цветна измама“. Те естествено са прекрасни, единственият им проблем е, че просто не са истински. За разочаровани и отчаяни романтици – перфектни:) За реалисти – малко трудно… 🙂

121 Вери { 10.11.10 at 23:54 }

„Абсурдно е да се твърди, че с вегетарианство/веганство/суровоядство ще се решат здравословните проблеми на някой човек/човечеството.“
Напротив. Има много излекувани хора, примерно от рак и диабет, с помощта на суровоядтвото.

122 benato { 10.12.10 at 13:44 }

На мен ми мина кръвно-високо и то преди много години,след гладуване,на майка ми и мина жлъчка и то с тежки кризи,беше за операция,според доки. И много,много знайни и незнайни болести,така че е всеки си знае сам.
Леко се пропуска факта,че ЗДРАВИЯ ОРГАНИЗЪМ се справя с токсините много по лесно и намира баланса с микроорганизмите.
Така че изобщо не е без значение храната,спорта и духовноста. Именно тук разлеждаме организма като цяло-в едно с невидимото дори-аура,енергии и.т.н.,а не на парче месо което е болно и трябва хапче или операция.
Защо всички си мислят,че тук сме маняци и ненормални хора,които се чудят по цял ден какво да ядат??

123 Денислава { 10.12.10 at 17:23 }

Аз не си мисля такива неща, защото моето хранене е много близко до вашето особено в сравнение с масовото и не ми е трудно да го възприема.

Знам, че има хора, които са се излекували по този начин и се радвам. Има обаче и такива, които са били здрави и са се разболяли от гладуване. А храната, спорта и духовността е съвсем различно от само храната, така вече картинката е много по-пълна . 🙂

124 Izaura { 10.13.10 at 3:54 }

Моята истина за месото е много проста. Ако можем да използваме животното за мляко вълна или като впрегателно животно, няма никаква причина да го убиваме за да му ядем плътта. На хората им е дадена възможността за избор и този който посяга към мръвките го прави без да се замисля. Здравата логика казва НЕ НА УБИЙСТВОТО !!!
Не ям месо яйца и риба повече от 10 години, не ми липсват, нито ми се дояждат.
В мой ущърб е дългогодишната ми диета. Дебела съм от преяждане с вкусни домашни хлебчета. Ходила съм при диетолози и са ме съветвали да мина на високо протеинова диета нооо това няма как да стане. Храненето с плът на организми с кръвоносна система си е канибализъм.

125 Място за Бъдеще » Адриана Андреева, Яна Иванова - Вегетарианството – каприз или отговорност { 10.14.10 at 1:33 }
126 Petko { 10.15.10 at 2:51 }

Денислава, цитирам те: „Има обаче и такива, които са били здрави и са се разболяли от гладуване.“
Ами да, в днешно време неинформираността и глупостта могат да убият човек. Но такива хора биха сгафили с всичко. Пример – влиза някой в аптеката и си харесва някое хапче, което му докарва алергичен шок.
Така че, разболелите се от гладуване са изключително неинформирани и/или глупави хорица.

Донякъде ще повторя Benato, но тук разглеждаме нещата като единно цяло, а не като докторите на парче. А и тук говорим от гледна точка на опит, а не на нещо прочетено в някой учебник. Познаваш ли доктор, който лекува въз основа на собствения си опит приложен върху себе си. НЕ! Няма такива!

Имаме 4 основни стълба, които ни дават стабилно здраве и щастие:
– начин на мислене
– правилно хранене
– физическа активност
– прочиствания на организма
Подредил съм ги в такъв ред случайно, защото са взаимосвързани. Примерно, ако спортуваш и си правиш изчиствания, но не ти пука с какво се храниш, нещата няма да ти се получат, и начинът ти на мислене няма да е правилен. Защо? Защото храната пряко влияе върху съзнанието и мисълта.
Другият ми пример е по-масов. Хората си оправят храненето, прочистват си организма(клизми, шанки, паразити и т.н.), но продължават да водят заседнал начин на живот. И почват кризите и проблемите. Това е много масово и много погрешно като явление.
Изводът какъв е? Трябва нещата да се пипат фино, иначе успехите ни ще са временни.
Затова не можеш просто да се храниш така. Няма как само това. Затова се казва, че това е начин на живот. Всеки детайл от живота ти претърпява промяна. Дори и най-дребният.
Към тези 4 стълба, йога прибавя и още, и нещата стават съвсем всеобхватни. Затова и йога е най-добрата система за да бъдем здрави, щастливи и благословени! 🙂

127 яна { 11.07.10 at 15:12 }

Здравейте,
Аз имам диабет втори тип (с лекарства), харесвам веганското хранене и не обичам животински продукти, дори и рибата ме отвращава. Само че, когато не ям месо, кръвната ми захар се вдига доста и трудно я овладяваме. Освен това знам за жена, която след 6-месечно хранене без животински продукти (само с по малко извара) е развила тежка остеопороза. Въпреки това имам силно желание да махна животинските продукти от храната си, но по начин, който да не ми докара остеопороза и по-тежка форма на диабет. Има ли някой, който да се е справил с подобен проблем и по какъв начин?

128 mer { 11.08.10 at 0:09 }

Аз няма как да споделя личен опит с диабета, тъй като не съм го преживяла, но имам роднини в семейството ми, които са болни и затова доста се интересувам от лечението. Има един филм – Reversing diabetes in 30 days – ето трейлъра – http://www.youtube.com/watch?v=bzdhBo4pbgE
Става ясно, че болните от диабет трябва просто да си възвърнат баланса в тялото като това най-качествено става със суровоядство. Вече са доказали, че месо и животински продукти дори подхранват тази болест и е добре да се заменят с по-здравословни варианти – бобови, ядки и семена, ядкови млека, зелени смутита, зеленолисти, водорасли. Аз дълбоко вярвам, че това е правилния начина за лечението на диабета – всички останали методи и лекарства просто поддържат това състояние.
Но разбира се не вярвай на мен, а провери сама за себе си дали има нещо вярно в по-горното. И ако е вярно и имаш волята да направиш опит, за няколко месеца резултатите може да се окажат повече от зашеметяващи. Моите роднини, болни от диабет, са твърде зависими от животинските продукти и не искат и да чуят да променят нещо от ежедневното си меню. Това си е техен избор и аз не мога да променя нищо, живота си е техен и приемам това, макар и да ми е тъжно.

А за остеопорозата – от хранене до хранене има огромна разлика. Ако се приемат сусам, семена, ядкови млека, зеленолисти, водорасли и качествена сурова растителна храна – няма начин да се развие остеопороза. При жената тази болест най-вероятно е започнала да се развива много преди да спре животинските продукти. Има и нещо друго: дори и да си вегетарианец или веган, не е задължително да си здрав. Може да си веган и пак да си болен поради приемането на некачествена храна и предимно готвена. Храненето си е наука и като такава е добре да се запознаем от обща култура. Среса, преумората и депресията биха довели също до болест. Факторите за настъпването на коя да е болест биха могли да бъдат много и не само храната е определяща. Остеопорозата се образува най-вече поради нарушен алкално-киселинен баланс, когато си балансираме рН-то на организма, процеса остеопороза спира.

Успех ти пожелавам и бързо възвръщане на оптималния баланс :).

129 Васко { 11.08.10 at 11:37 }

Не съм напълно съгласен с всичко в статията. Някои хора имат нужда от месо от време на време. Освен това дори самата статия казва, че прекаляването с месо води до тези неща. Ако се приема пилешко месо примерно 1-2 пъти на седмица приготвено по подходящ здравословен начин, това не би представлявало проблем за организма. Просто и тук важи правилото, че с нищо не бива да се прекалява. Колкото до пестициди, мръсотии, залежаване в складове, транспорт и тн. и не знам си какво още, това важи със същата сила за производството на зеленчуци и плодове, колкото и за животните. С другите неща съм съгласен.

130 яна { 11.08.10 at 21:58 }

Благодаря на mer за ценните съвети, ще започна да ги прилагам, пък да видим какво ще стане. За съжаление, не знам английски и не мога да се възползвам от сайта, който е посочен в поста. Mer, ако не те затруднявам, би ли посочила по-важните неща от този сайт? Може би ще бъдат полезни и за други диабетици?

131 Андрей { 11.12.10 at 5:00 }

Здравей Яна!
Позволявам си да цитирам няколко абзаца от една книга за водното гладуване свързани с диабета:
„Гладуването е най-физиологичния начин за лечение на диабета. Първо гладуването дава възможност на организма да възстанови собствените клетки, които произвеждат инсулин. Второ – организма се приучава да използва алтернативен мастен източник на енергия.“

Трето – организма на диабетика се научава леко да понася хипоглекимията – т.е. внезапното понижение на обикновено високата кръвна захар, често придружено с изпадане в безсъние.
Често диабетиците за зачеркват от списъците на гладуващите, като казват, че не понасят понижената захар и за тях гладуването е противопоказно. Отговорът за тях е прост.
При гладуването организмът преминава от въглехидратна обмяна на веществата, върху която е изграден целият им диабет към мастна такава. По време на гладуването вие живеете на мастни киселини и цялата ваша кръвна захар става просто лишен от смисъл показател, и тогава вашата задстомашна жлеза която произвежда инсулин, получава шанс за възтановяване.“

Предвид сериозността на проблема, съвсем предпазливо бих те посъветвал да се опиташ да поизчистиш организма си и да му дадеш почивка. А ако задстомашната ти жлеза не е напълно повредена има шанс да се възстанови, поне частично.
По здрави!

132 яна { 11.13.10 at 17:33 }

Здравей Андрей,
Благодаря за съветите за водното гладуване, не съм се сетила да опитам поне един ден само на вода. Опитвала съм с чай и плодове, но съм се чувствала доста зле. То като се замисля – плодовете вдигат захарта и вероятно това е бил проблема. Ще опитам само на вода. Засега действам постепенно – увеличих суровите продукти в менюто с акцент повече върху зеленчуците и виждам, че има ефект.

133 Ивайло { 12.24.10 at 16:16 }

Защо ахимса се изтъква като аргумент за вегетарианство, след като яденето на растения също е убийство? Шепа кълнове коства дузини животи, а порция риба – не повече от един. Кое прави убийството на животно по-значимо от това на растение?

134 Nety { 12.24.10 at 18:15 }

„Шепа кълнове коства дузини животи, а порция риба – не повече от един. Кое прави убийството на животно по-значимо от това на растение?“
Да, но ако вземем например една крава – можеш да си представиш колко зърна е изяла тя през живота си… В този смисъл е много по-добре да се ядат кълновете, отколкото кравата. Изяждайки кравата ти не обиваш само един организъм… а и енергията, която получаваш от кълновете е в много по-чист вид.
Иначе съм съгласна, че всеки жив организъм е важен, независимо дали е растение или животно…

135 mer { 09.30.11 at 18:44 }

Темата е затворена за повече коментари. За още дискусии посетете форума – http://forum.zemianazaem.com/.