Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Радула: „горда съм, че съм веган“

govegИ аз съм супер горда, че съм веган и прохождащ суровоядец и от началото на този ми път никой не е можел да ме разубеди, че съм сгрешила. В самото начало наистина има много нападки, но не е и кой знае какво. Важно е да има съмишленици около теб, по-лесно е. Когато станах веге (спрях отведнъж всякакво месо и яйца – тоест пълна вегетарианка) бях малка и родителите ми се притесниха. Толкова бях твърда, че им казах, че предпочитам да умра, отколкото да вкуса един от тези продукти, и че по никакъв начин не могат да ме разубедят. Примириха се хората. Сега, години по-късно, са спрели месото на 90%, с тенденция да станат 100%. Сестра ми, която е далече от мен, и която най- не ме разбираше, също много рядко яде месо вече. Не съм спряла да им говоря през годините и няма да се спра. В някои моменти даже съм им досаждала, но, както каза Мер, е трудно да виждаш, че близките ти се хранят с отрови и просто да стоиш. Виждам как и много други хора се повлияват от това, че съм веге. Докато съм жива, ще разпространявам идеологията на вегетарианството (имам предвид веганство), а също и на суровоядството.
Всички велики духовни светци са били вегетарианци. Дори и Исус, Буда, Мохамед…. само че така сме им опетнили името. Вкарваме в устата на Исус риба и какво ли не, но както и да е…
НАПЪЛНО съм съгласна, че стъпката към вегетарианство, е стъпка към траен мир, към пълна хармония, към пречистване и еволюиране. Влияе на всички пластове и най-важното, на глобално ниво. Влияе на съществото ни дори отвъд този свят. Искрено се надявам и вярвам, че веганската ера ще настане и се моля да е скоро!!

източник

57 comments

1 radosti { 05.30.09 at 2:05 }

Радула, много ме разчувства, особено последния абзац…Почувствах го с душата си, че това е така…След няколко минути си зададох и рационално въпроса, дали е така и осъзнах, че веганската идея на никого не вреди – може би само на корпоративните интереси и на част от основите на нашата култура…Писала съм във форума, че спирам месото постепенно от вече 9-10 години ( междудругото това е по Линда Гудман), и от два месеца може би вече 3, не съм яла риба ( оставих я последна ) и мисля, че съм на път да я откажа- т.е, да продължавам да НЕ я консумирам…и не съм си мислела, че това ще стане толкова бързо, след като спрях пилешкото, преди 2, 5 г. Това е заради цялата информация, която научавам чрез вас…и преди съм чувала за веганската философия (не говоря за диетата), но чак сега прозирам, колко са свързани помежду си – веганската идея и диета… и в какъв красив и различен свят, ще живеят нашите деца, когато тази веганската ера настъпи…Осъзнавам, че още неща трябва да променя в себе си, за да мога да се нарека наистина Веган, но дълбоко подкрепям и вярвам в този начин на живот…А твоят ентусиазъм и енергия са наистина осезаеми! Продължавай така!

2 Radula { 05.30.09 at 22:51 }

Ах, момичета… много ме трогнахте, направо ме просълзихте…. Дари, толкова се радвам!!! Благодаря ти, че сподели!! Много обич!!!!

3 Jaki { 06.14.09 at 1:09 }

Радулче,много си мъдра и смела!Знаеш,че искрено ти се възхищавам!!!
Преди 2 дни видях в 1 аквариум живи рачета,на които им бяха вързани щипките и крачетата,за да не мърдат.Само очичките им се движеха много живо и наблюдаваха всичко наоколо,бяха натрупани един върху друг,бяха изплашени и искаха да се движат,но не можеха…много ми дожаля за душичките,как да не съм веджи…

4 Меги { 06.23.09 at 11:17 }

Момичета, аз още се лутам по пътя – почти веган съм, само кисело мляко и сирене се вясват от дъж на вятър на трапезата (доста инцидентно, но ги има..). Обаче не съм чела достатъчно или пък точно достатъчно, че да се объркам много за някои елементи като Вит В12… Взимате ли добавки във веганския си стил на хранене? И ако да, какви са?

5 mer { 06.23.09 at 11:52 }

Аз не взимам добавки, от време на време приемам пчелно млечице или цветен прашец, но много рядко и въобще ако са качествени?!?!?!?. За В12 може да прочетеш още тази тема от форума – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=214.0, там доста сме изкоментирали, но е доказано, че запасите от витамина ни достигат за 5-7 години напред в случай, че спрем да си набавяме от него (което си е доста трудно ако се храним пълноценно).

6 Radula { 06.23.09 at 14:46 }

Меги, надявам се, че знаеш английски, в тази статия добре е описано: http://www.vrg.org/nutrition/b12.htm
Аз също не приемам добавки и мисля, че консумирам достатъчно храни, които са източник на В12 🙂

7 Меги { 06.25.09 at 13:38 }

Много ви благодря!!! Прочетох всичко и сега вече се чувствам значително по-добре 🙂

8 Jaki { 06.25.09 at 14:05 }

Простете ми,че се изгубих доста сериозно напоследък.мн.динамика,но скоро ще отдъхна на родна земя,и ако се събирате ще дойда. За добавките-аз лично взимам от време на време-водорасли(АФА на хапчета ли сушени в яденето),спирулина на прах,пчелно млечице и прашец,билкови смески на прах(на чай,или от аюрведа,или във вид на подправки).
Обикновено ги редувам и консумирам само от 1 вид,а в разтоварващи дни не взимам нищо.
Пия ги на гладно и ги включвам,когато изразходвам мн.умствена и физ.енергия,когато съм в зони на замърсяване или ми липсва кислород.
Откакто започнах да ги консумирам(от 4-5 месеца)се чуствам значително по-добре.

9 Kyncho { 06.29.09 at 12:55 }

Veganite,6te jiveqt kolkoto normalnite hora ,no za razlika ot tqh 6te umrat gladni

10 mer { 06.29.09 at 16:46 }

Никога броят на изживяните години не е бил от значение за който и да е веган. Идеята на веганството или суровоядството е много по-дълбока. Дори повечето хора стават вегани не заради това какво причиняват на тялото си, а най-вече заради това, какво причиняват на Земята и всички нейни деца….
….но всеки е свободен да вярва в това, което му е близко до съзнанието.

11 Radula { 06.29.09 at 23:37 }

Никой не претендира, че ще живее вечно, или по-дълго отколкото някой друг. Колкото ни е отредено – толкова, нито ден повече или по-малко.

Умрял от глад веган не съм срещнала и не знам да съществува. За сметка на това знам за милиони хора, които умират всяка секунда от глад, защото храната, която им се полага, се дава за угояване на животни…

12 наска { 07.08.09 at 10:05 }

Малееееееееееееее,колко побъркан народ има,направо умирам от смях.вие всички сте за психиатрия и мноооого сериозни медикаменти.По-нататъшен коментар е излишен,да говориш на психично болни е безсмислено,никой луд не се признава за такъв!

13 4edeto { 07.08.09 at 10:36 }

Здравейте!
Наска, да предлагаш медикаменти на човек, който се храни здравословно е много по-смешно. :))))) Много ме развесели, за което ти благодаря. :))
Някой ден ще го разбереш, но засега не си дорасла ментално.
Приятен ден!

14 lola { 08.10.09 at 20:03 }

be i az misleh 4e sam mradnala zaradi manii za dieti i vse rovja po saitove,taka namerih i va6ia,ama vie naistina ne ste mnogo dobre momi4eta,tova ne e zdravoslovno hranene,a zameztvane na potrebnite za organizma produkti s njakakvi stranni zamestiteli,ama neise,6tom si vjarvate,leka vi

15 mer { 08.10.09 at 21:56 }

Лола, в случай, че не си забелязала – суровоядството и веганството нямат нищо общо с диети, те са начин на живот, целящ много над това дали си с хубава фигура или в допустимата граница на килограмите. А това, че ти се луташ из диети дълго време може би се дължи на факта, че още не си пробвала суровоядството. Един съвет – пробвай го за 1 месец и ще приключиш веднъж за винаги с всякакви страхотни и завъртяни имена на диети. Така в Щатите например много хора, повечето от които с тегло над 150 килограма, си възвърнаха нормалното тегло и превъзходно здраве само за година и половина, повече или по-малко, доста от които на прага на смъртта или почти на операционата маса, за да се сбогуват с някой орган и да станат инвалиди от заместването му с изкуствен едва ли не. Може да гледаш например това – http://www.youtube.com/watch?v=f1RgkVpYDeo и допълнителните 45 филмчета от неговото преобразуване в здрав човек. Може и това да гледаш, ако още не си – https://www.zemianazaem.com/?p=198. Естествено аз не те познавам и не знам защо са ти диетите, затова и няма повече да пиша.
А всъщност, кои са странните заместители на потребните за организма продукти?

16 Weirdo { 08.15.09 at 1:05 }

Az sym stranna. Konsumiram plodove i zelenchutsi. A syshto i qdki! I drugi takiva ne6ta, koito prirodata e dala i organizmyt na homo sapiens hilqdoletiq nared e razvival sposobnostta da usvoqva. Eto, priznah si -stranna sym! Ne iskam polugotovi pizzi s otdavna umreli jivotni varhu tiah. Ne iskam mazni gozbi4ki, ot koito kravonosnite mi sydove stavat kato sofiiskata kanalizaziq. Ne iskam…koito iska- da si gi qde.

Kyncho- vajno e ne samo kolko, no i kak jivee6. Dokato ti chaka6 na opa6ka pred lekarskiq kabinet, az 6te se protqgam na plaja 🙂
Priqten den!

17 tebro { 08.30.09 at 11:11 }

ot dve sedmici ne sam ql nito meso nito qica nito kashkavala i sirene 🙂 shte opita da zadarja pove4e vreme s ideqta za po zdravosloven jivot i duhovno razvitie 🙂

18 Radula { 08.30.09 at 14:12 }

Поздравления, tebro!! Сигурна съм, че вече усещаш положителните промени от този начин на живот! Взел си едно от най-благородните и мъдри решения в полза на планетата, животните и хората! Можеш само да се гордееш със себе си! Много здраве и светлина! 🙂

19 рич { 11.11.09 at 23:23 }

По-малоумни изказвания не бях чувал през живота си . Особено онова , за високото ментално ниво . Я ми дайте пример с едно умно тревопасно . Радвайте си се и кълвете зърна като мисирки . Тежко на мъжете ви – с жени , които не слагат месо в устата си .

20 benato { 11.12.09 at 17:33 }

Умниците,да си четат и пишат в някой мършояден форум,където изказванията са не толкова малоумни.Кой какво слага в устата си,не е работа на друг.
Ето затова сме си на дъното,никой не си гледа неговите работи,а дава акъл и квалификации на другите. Прочел,непрочел,пляс на метеното. Ричи,не така,ръфай си вмирисаните луканки и не се изказвай неподготвен 😉 Прост суровоядец и човек занимаващ се с йога не съм срещал.
Не си ти мерилото за интелекта на пишещите тук!

21 рич { 11.15.09 at 1:30 }

Бенато , изключително точно си определил мястото си – на дъното . Интелектуално , а и в хранителната верига ( заедно с овцата Доли ) . А какво си виждал и какво не , няма абсолютно никакво значение . Едва ли можеш да видиш всичко . Все пак би могъл да се върнеш малко по – нагоре в изповедите и да прегледаш изказа и разсъжденията на суровоядците ( за справка – mer- от 10 август ) . Каква сила на мисълта и правдивост на аргументите ! Потресен съм . А и ти също издишаш . Човек възвишен и уверен в правотата си ,би стоял над нещата и не би подскачал като ужилен при изказване на мнение на месоядец . Твоето желание да се включиш по махленски , издава дребната ти душица . Подготовката ми , за разлика от пишещите тук , е доста солидна . Така че си прав . Не мога да съм мерило за пишещите тук .
Преживяй си спокойно , радвай се на добра перисталтика и изпражнения с кълнове . Това е живота .
Бъди щастлив . Малко ти трябва .

22 benato { 11.15.09 at 9:25 }

Брей,на всичките плюещи тук,подготовката им е солидна,медицинска и въобще голями умници. Дръжте си богатите и дълбоки познания в широко скроените си души,не ни занимавайте с тях.Най-малко на такъв отворко ,ще доказвам ,дали съм на дъното или не.
Още повече,че се познаваме с повечето пишещи тук ,лично.
Ако си направиш труда да прочетеш,ще забележиш,че никъде не съм коментирал интелекта ти,нито колко си подготвен. Коментирал съм отношението ти към съфорумниците,вегетарианци.
Ако наистина си толкова интелигентен и подготвен,широко скроен и отворен за новото,когато му дойде времето,ще се завърнеш тук,с друго мнение по засяганите въпроси. Ще споделиш,как вместо да ти извадят жлъчката или да те натъпчат с инсулин за диабета,ти си открил,колко е лесно и важно да се яде малко и просто,но здравословно.
Наистина малко ни трябва,здраве,любовта към нас и околните,йога и сурова храна.
Бъди щастлив и ти и бъди по толерантен към инакомислещите,аз също ще се постарая.

23 Petko { 11.15.09 at 11:23 }

Рич, интересно ми е щом всичко тука издиша, ти що висиш и си губиш времето тук?!?

24 Albena { 11.15.09 at 14:01 }

Много ми е странно защо в сайта се ровят и най-вече пишат не-вегетариаци? Това ми е толкова странно, колкото примерно ако аз започна да се ровя или давам мнение в сайт(ако има такъв) на Майстор Миро(този сръбският готвач окичен с луканки и меса по него)!

25 esti { 11.15.09 at 15:14 }

Ати Рич, като обиждаш тук хората,че преживят,защо ядеш преживни животни?
Нали знаеш, че човек е това,което яде!

26 Albena { 11.15.09 at 18:35 }

А относно този толкова споменаван витамин Б12, знам, че има в растителната мая, която за съжаление трудно се намира в България. Аз лично сега съм си поръчала от Австрия. Доколкото разбрах и за нея, не всяка съдържа витамин Б12, а само няколко вида които са допълнително обогатени с него. Аз лично не съм много по тези допълнители обогатявания… Знам, че всичко е изкуствено и няма същото въздействие върху организма, но ще видя сега като я взема тази мая 🙂
Също доколкото ми е известно, за съжаление, е доказано, че доста голяма част от витамин Б12 който се съдържа в морските водорасли и спирулината , няма въздействие върху човешкият организъм, не се усвоява. Това мисля съм го чела в Съзнателно Хранене на Гейбриъл Казънс ако не се лъжа.
В природата много лесно да се набавя Б12, тъй като това е витамин който се синтезира от микроорганизми, което ще рече че може да си го набавиш от всяко растение, плод или зеленчук или от водата, тъй като те са пълни с микроорганизми. Но в съвременният ни свят със „изчистените“ ни плодове, зеленчуци, бутилирани води и т.н това не може да се случи 🙂

27 VAL { 11.15.09 at 23:15 }

Рич, смятам че тук няма да намериш съмишленици. Хайде, да не ни губиш времето и да не ни натоварваш със злобните си коментари, нападки и негативизъм. Кой ти позволява така да обиждаш? Смятам, че Бенато даже е снизходителен към теб.

28 рич { 11.16.09 at 3:15 }

Бенато , с риск да се сближим прекалено много след толкова писане 🙂 , ще ти напиша още нещо . Нямам нищо против начина ви на живот . На мен лично не ми пречи . Начинът и естеството на хранене са си личен избор . Против съм афиширането на нещо и опита да се търсят съмишленици . Особено , когато се прави от хора неподготвени и изглеждащи забавни в усилията си да приобщят някого към кауза , която самите те не осъзнават . Защото не става въпрос само за храната и “ човек не е това , което яде “ . Моето мнение е , че хората не би трябвало да се сепарират по този белег (вида на храната ) . Движейки се по тази плоскост , се достига до сформиране на стадо ( съответно глутница ) . Това обаче явно не е ясно на някои от пишещите тук . А във форума ви попаднах случайно , търсех нещо съвсем различно . Закачих се , защото ми се видя доста дискриминационно отношението към хората от другата страна на бариерата . Това по правило е характерно за малцинствата . B12 се произвежда от бактерии в дебелото черво и няма смисъл да се внася от вън , ако всичко е ок . Това е от мен . Бъдете здрави . Човек е повече от това , което яде , поне би трябвало да се опита да бъде :-)) .

29 zigzag { 11.16.09 at 11:30 }

Рич,виждам че не си глупав.Но кое точно те дразни.Че хора с близки виждания и разбирания в собсвения си сайт(все едно в къщи),споделят информация и опит?Дискриминационното отношение към хората от другата страна на бариерата е твоя проекция,породена от собсвеното ти такова отношение.Човека до мен,който целувам е от другата страна на бариерата(използвам твоя термин,не бих се изразил така).Тук става въпрос за хранене,но всички имаме и много други интереси.Да влезеш в чужда къща,без да покажеш уважение,да критикуваш и обиждаш стопаните без да си ги опознал е не само липса на въспитание,но и злонамереност за което в реалния живот може да получиш и наказание.

30 Neda { 11.16.09 at 15:41 }

Отдавна е известно на науката, че ако хора, се хранят основно с месо, създават условия за т. нар. кетодиета, последствията от която в никакъв случай не могат да се опишат в 1 или 2 страници коментар. основното, което има връзка със случая „Рич“, който е най-малкото нетолерантен към аудиторията, се изразява най-общо казано с ацидоза и кетоза на организма. Тази диагноза, се характеризира с повишаване съдържанието на ацетон и кето-тела в кръвта. Това е следствие от факта, че в месото за „човешка“ консумация има нищожно количество въглехидрати, което може да се сравни с нула. /За разлика от животните хищници, които си изяждат цялото животно, с всичките му вътрешности и дори полусмляната растителна храна в стомаха, кожа, стави, сухожилия и т. н., които съдържат мукополизахариди/ Липсата на глюкоза /въглехидрати/ за човешкият организъм е затруднение и в някои случаи дори заплаха за метаболизма. Разграждането на мазнини отделя кетони, няма глюкоза която да помогне за метаболизирането им и става натрупване на ацетон и ацидоза и кетоацидоза. Известно е, че ацетона уврежда мозка и потиска мозъчните функции. Точно за това в медицината кетодиетата може да се използва за потискане на мозъка при епилептични припадъци. /Или направо се дават синтетични възможно най-безвредни кетони/. Също така ацетонът и др. кетони водят до пристрастяване. Това е основната причина месоядните хора много ожесточено и също дори на подсъзнателно ниво да защитават този начин на хранене. Така си обяснявам обидите, като “ мисирки“ , „малоумни“, „тежко на този или онзи“ и т. н. Всички тези думи са продукт на съответния интелект, подложен на кетодиета.
Все пак на хората не им е било лесно, за да започнат да ядат хляб с месото….

Сегашните теории за нисковъглехидратни диети, които се базират изключително на месо и мляко и много малко др. храна са едно изключително рисково поведение. Реклама и маркетинг-Дюкан, Аткинс, НВД и т. н. , това е нещо много повече от „търсене на съмишленици“. Това е печелене на много пари на гърба на нищо неподозиращите хора, които следвайки „всеобщите истини“ са напълнели и не харесват тялото си. Всичко това е една голяма бомба със закъснител, не само за здравеопазването, но и за елементарните човешки отношения. А когато човек няма понятие от хранителна верига, кой е продуцента, как веществата се движат по хранителните вериги и защо точно така, дали организмите са подготвени самоволно да сменят местата си по хранителните вериги и мрежи, принципно на какво се крепи животът на планетата и т. н. , по- добре да не казва нищо. Повечето хора са на ясно, че овцата Доли е далеч по-еволюционно напреднала от всяка гарга, която пълни гушата си с всичко, каквото намери и каквото и дадат,… да речем във фитнеса…., но разбира се и двете са достатъчно свободни, за да го правят. И достатъчно умни за да не се обиждат.

31 benato { 11.16.09 at 17:51 }

Рич,пак ще си позволя, да не се съглася с теб. Тук не ни е събрала „храната“,нито това ни отделя от някой друг. Никой не афишира нищо и не търси съмишленици. И пак квалификации си направил-неподготвени хора, които не осъзнават каузата си.
Това за стадото и глутницата, просто е смешно,да не изполвам други думи.
Тук сме се събрали хора,които обичаме околните,себе си и природата. Решили сме да живеем,щадейки околната среда. Да се храним по най-щадящия за чоека начин-вегетарианския. Тук има уважение и взаимопомощ,всеки споделя опита си. Доста хора са видяли положителните черти на пречистванията,на описаните лечебни практики,затова се разраства форума. Хората търсят алтернативи, симптоматичното лечение не им е помогнало с години.

Между другото ,преди да стана вегетарианец,имах регистрация в най месоядния форум- Спайдър спорт.И още ги чета и пиша понякога.Никога не съм написал нещо против месото. Това е тяхната идеология и се чувстват добре с нея. Постигат това което искат.
Не съм отишъл да им казвам,тежко на жените ви,ръфате месо,като кръвопийци.За интелекта им и дали са на дъното пък изобщо не мога да си го помисля,камоли да им кажа да се радват на изпражненията си,пълни с токсини и загнила маса.
Та така,ако нещо полезно имаш да кажеш,давай иначе е „Махленско включване “ както казваш ти.

32 valentin { 11.17.09 at 2:38 }

Здравейте
Не съм е включвал отдавна :). Ще се придържам към темата…
Витамин Б12 се съдържа в огромни количества в едноклетъчните водорасли. Съдържаанието му силно намалява при сушене с висока температура и напълно се запазва при новите методи на вакумно или слънчево дехидратиране. . Тялото е сложна машина изискваща непрекъснато огромен набор от вещества. Растителната кръв или хлорофила е запечатана слънчева фотонна енергия. Колкото по директен е хлорофила, толкова тялото е по заредено с енергия.
Как ще си набавим въпросното консервирано слънце, дали с люцерна, дали маруля. зеле или смелени в блендера листа от гинко, няма особено голямо значение. Важното е да го правим и то често, за да се поддържаме млади и живи. Месото не може да бъде някакво табу. Като ти се яде и ако има подходящ източник никой не те спира. Тук изобщо не става на въпрос за антихраната колбаси или индустриалното месо от бозайници по фризерите. То е доказана отрова. Ако си хванеш рибка от морето и я хапнеш прясна със сигурност няма да навреди.

33 val { 12.05.09 at 22:17 }
34 4edeto { 12.06.09 at 17:24 }

Аз не прочетох коментара на рИч, някак си исках да си го спестя, но прочетох всички останали. Мисля си, че човек винаги се сблъсква с обстоятелства в живота си, от които да научи нещо и да се обогати. В тази връзка на всички тези, които се хранят здравословно е ясно, той, какво търси или поне тялото му, за какво жадува. но по интересния въпрос е: Ние, какво бихме могли да научим от него?
Аз ежедневно обяснявам на хората, колеги, приятели, че е хубаво да променят навиците си, да ядат повече сурова храна. Сигурно голяма част от тях ме мислят за луда,но това не е важно, по важното е, че не мога да стигна до сърцата им, не ме чуват. И тогава си казах, че аз бъркам някъде, че трябва да променя нещо, за да ме чуят. За сега е загадка, но не се отказвам.
И в тоя ред на мисли за всички онези от вас, на които им е интересно, как изкуството и глобалното затопляне се преплитат, може да гледате на 18.12.2009 г. в „Червената къща“ – София, импровизация на тема Глобално затопляне.
Поканиха ме да участвам по темата, как консумацията на месо влияе на климата и сега събирам информация. Ако имате линкове или инфо по темата ще ви бъда много признателна,ако ми я изпратите на е-mail: stoyka_stefanova@abv.bg или пък тук в сайта. Влизам всеки ден.
Вярвам, че хората ще проумеят важността на проблем и жестокостта на действията си. Вярвам.

35 VAL /от форума/ { 12.07.09 at 1:41 }

Виждам, че и телевизиите са повели кампания относно огромния проблем с глобалното затопляне. „Прогнозата за времето за 2012 година“, която излъчват е направо стресираща. 4edeto, прави ти чест че намираш време да се занимаваш с този проблем. Както и че не трябва да се отказваме да обясняваме на хората, макар и не всеки път да срещаме разбиране.

36 Radula { 12.07.09 at 2:45 }

Чеде, ще ти пратя информация!
Прегръщам те!!!

37 mer { 12.07.09 at 11:45 }

4edeto, виж в сайта на ecovege.com. Там има видео и статии за това как животновъдството и месната индустрия пречат на Земята. В youtube също има доста.

38 4edeto { 12.08.09 at 14:16 }

Благодаря ви!
Не мога да се откажа дори и да искам, толкова силно ме вълнува проблема. Понякога гаджето ми ми казва: „Престани, никой не те разбира“, но аз не мога, струва ми се адски лесно да повярваш. Когато обаче някой ми заговори за „енегрията“, която давала месото и за „незаменими“ аминокиселини и направо се отчайвам от заобикалящото ни невежество. Минава време и пак вдигам глава, купувам плодове и подарявам на колеги. “ За здраве им казвам“.Търся начин да стигнат думите ми до сърцата им.

39 Trichko { 12.11.09 at 18:58 }

Здравейте!

Всъщност още не съм се представила! Казвам се Галина и и съм вегетарианка от 5 години, но от 3 седмици съм суровоядка. Скоро се очаква да стана само „малки мускулчета и кокали“ 🙂 и понеже първо се пречистих и поотслабнах, а аз съм си слаба и без това, роднините ми ме наричат страшилище(брат ми, по-точно). Засега нямам намерение обаче да се отказвам. Вече усещам разликата и смятам, че оттук нататък ще става само по-добре. На 27 съм и нямам кой знае какви здравословни проблеми, но не искам и да имам. Прегръщам и поздравявам всички тук, суровоядци или не.

Искам само да се включа и с едно малко уточнение за В12. Витамин В12 няма в нито една растителна храна. Има в бирената мая известно количество. Това, което е във водораслите и други растителни източници е само аналог на витамина и не е заместител. Витамин В12 може и да се синтезира в тялото самостоятелно, но това не е сигурно и е хубаво да се прави тест на определен период от време за неговото наличие. В България нямам идея дали се прави такъв тест.

Прегръдки!

40 4edeto { 12.16.09 at 18:54 }

Здравей Trichko. Добре дошла. Погледни този линк, може да ти е от полза, както и кухнята, която ще използваш. Успех!
http://www.recipemagician.com/polezno/zashto-surovoiadstvo/
(коментаритр под текста също)

41 Neda { 12.17.09 at 16:02 }

Витамин В12 е продукт на микроорганизми и дрожди. Синьозелените водорасли имат клетъчни характеристики, които ги доближават да бактериите и за това другото им име е цианобактерии. Те синтезират кобаламини. Всъщност вит В12 е комплексно наименование на цял клас вещества кобаламини, които могат да имат активност на вит В12. Животинските организми имат способност да ги превръщат в активната форма метилкобаламин. Суплементите от аптеката, които се прибавят и в обогатените с вит В12 храни съдържат цианокобаламин, който е най- устойчивата форма на кобаламините, но не е активна форма и човешкото тяло него също трябва да го превръща в активен метилкобаламин. Също така водораслите си имат съпътстваща симбионтна микрофлора, която се развива в близост до клетките им в т. нар екстрацелуларен /извънклетъчен/ полизахарид и допълнително ги снабдява с някои вещества. За това ако се увреди естествената симбионтна микрофлора на водораслите или се замени с някаква друга, те могат също да боледуват и да загинат. Но това става трудно в естествени условия. Ако микрофлората на червата при животните е нормална, недостиг на вит В12 не би следвало да има, ако не е нарушено всмукването на кобаламини в червата. В този смисъл, ако храните от животински произход, които се смятат за богати на този витамин, произлизат от животни, които са били на антибиотици за да наддават по -бързо /каквито са почти всички/, всъщност са много по-бедни на вит В12 от един пчелен мед или пчелен прашец например. Известно е, че насекомите имат бактерии в гушката си, които ги снабдяват с този витамин и съответно известни количества от него се влагат в меда и прашеца, за да се отгледа качествено и здраво поколение на кошера. Вит В12 има при ферментирали продукти като вино, ябълков оцет, туршия…. и др. Ако са естествени и живи разбира се. Купешкото вино се умъртвява със сулфити и не хваща утайка, което значи, че микробиалната активност в него е приключила и не може с отлежаването си да се обогатява на кобаламини например ….
Поздрави на всички читатели! 🙂

42 рич { 01.07.10 at 2:29 }

ЧНГ .Бъдете здрави и щастливи !

43 Neda { 01.08.10 at 11:57 }

Благодаря! ЧНГ с пожелание за много хармония и светлина вътре и извън нас, които са е основата на всяко щастие.

44 valentingn { 01.09.10 at 4:27 }

Проблемът Б12 e е по скоро измислен и медиен. Не е задължително пасящите сурова трева крави да пращят от здраве. По същата причина не е задължително скучаещ човек с нисък енергиен разход в ежедневието си да се самоопределя някак си според хранителната си консумация. Салатата ми в момента е от турски домати оцветени в червено с етилен, гръцки краставици с вкус на поливинилхлорид, маруля с нитрати от амониевата силитра надвишаваща поне 20 пъти нормата. За моя изненада на Варненския пазар днес беше излезнала жена с дребен пипер от оранжерия. Миниатюрните пиперки веднага ми привлякоха погледа. Истинските зеленчуци отгледани без торове са дребни на размер и не задържат вода. Проблемът им е че никой не ги купува и жената ще фалира или ще се сети, че едри и тежки, наблъскани с нитрати задържащи водата, печалбата и ще е тройна.
Шампион по б12 от растителното царство си остава спирулината.
Данните за модерните от скоро семена от коноп са противоречиви. Не е платено на никой да направи структурен анализ на състава, пък и да го направи, получените данни ще се отнасят за изследваната партида и за никоя друга защото :
http://www.agrobiostim.com/bulgaria/pades_bg/technologies_bg/polski_bg/konop_bg.htm
Голямо количество разнообразна многоцветна салата и след нея 100 грама месце. На който не му се яде месцето след салатата трябва да има почивен ден да продължи с храненето, там грудки, корени , ядки, разбити с вода семена и още и още . Месцето спестява часове наред ангажимент по консумация на екзотични простотии.

45 feia { 01.09.10 at 11:23 }

И все пак този Рич е любопитен,щом продължава да пише в този сайт?
Мисля че е млад и здрав,за това е толкова убеден в правотата си.И той ще узрее
за промяна след време.Съдя по себе си.Никога не съм осъждала другомислещите,
но съществуването на вегетарианство и особено суровоядство приемах просто като
любопитен факт.Осъзнах нещата когато ме натиснаха здравословни проблеми-артроза,
алергии,дискова херния,проблеми с нередовни черва.Който е пробвал да се лекува
с медикаменти знае за какъв затворен кръг без изход става въпрос-те те довършват.
И тогава разбираш,че трябва да намериш друг път-и откриваш Малахов,Шелдън,Брег
Шаталова,Елисеева и куп други които са намерили друг отговор.

46 mer { 01.09.10 at 18:37 }

Над 97% до 100% се губи витамин В12, преминал термична обработка, така че каквото и да ядеш, пак не си набавяш нужното количество витамини (ако така решим да разглеждаме въпроса, но така или иначе е ясно, че той се синтезира в червата ни). Това за месцето….. никой от вегетарианци, вегани и суровояди нямат за цел по никакъв начин да заменят или да търсят чрез други храни, което и да е от действията на месото или неговите вещества или съставки (опази боже) – освен може би тези, които още не са наясно с избора си. Отдавна се разбра, че недостиг на В12 надали ще се получи, такава се получава, когато страдаме от силен дисбаланс, което е изключено при здравословното хранене. Както и мита за протеините…..
Изборът всеки си прави – всеки един от нас има право да реши на кого ще си даде парите – на бабата с неугледните чушки или за онези лъскавите и големите, които са отгледани с химия и в „лабораторни“ условия. Ако изберем второто в дългосрочен план, след време самите ние ще попаднем в лабораторни условия и ще ни отглеждат с химия, прикачени към системи….

47 viki { 01.27.10 at 22:41 }

az sam veganka ot godina i polovina i iskam sashto da kaja che se 4uvstvam mnogo po-dobre, problemite s kilogramite gi zabravih, taka che vsi4ki koito pretendirate che ste po umni ili neshto PO ot horata, koito sa izbrali pravilniq nachin na hranene po-dobre si hapvaite marshata i si malchete da ne se izlagate. A otnosno tova che majete ni shte sa neshtastni s jeni, koito ne slagat meso v ustata si iskam da otbeleja che ako vie mesoqdnite zadaljavate majete si da qdat kakvoto i vie, to nie ne sme taka. Vseki si ima sobstven jivot i reshava kak da go jivee i kakvo da qde.

48 Bo { 09.11.11 at 13:20 }

Преди две-три години и моето семейство ми се дразнеше когато им говорех да храната, която консумират. „Не ми казвай как да живея….“ И затова спрях да им говоря за храна (само на вечерите, на които сме се събирали са виждали как ям салатки и плодчета и че не посягам към идеално приготвените пържолки). Сега, след 2 години, резултатът е крайно налице – енергията, мисленето, бързината на живот (вместо бавно уморено съществуване) и най-вече извисеността на душата формират една аура около теб, едно сияние на здраве. И така, когато преди месец се събрахме с цялото ми семейство (лели, чичовци, братовчеди и т.н.) видях, че 80% от хората вече не консумират месо! Само 3-ма от всичките на масата отричаха всичко, което другите им казвахме и настояваха, че не може да се живее без месо. Но някакси виждайки, че всички останали на масата са си съвсем живи и доста по-здрави от тях със сигурност има огромен ефект. Горда съм, че чрез добрия пример съм помогнала на семейството си. Последно си говорихме за вредата от млечните продукти, което те не могат да приемат още. Но знам, че след още една-две години, без да съм говорила с тях за тези неща, без да съм настоявала те ще го видят в мен и ще поискат здравето за себе си. А колкото повече станем – приемащи животинките не като извор на храна и месо, а като другари, и осъзнаващи изродщината на яденето на млечни продукти след необходимата захранваща фаза, толкова по-бързо ще еволюираме в следващата форма на живот – един мой любим учен я нарича Хомо Спиритус 🙂 Пожелавам си да живея в земя без тормоз над видовете, без болести, причинени от дезинформация, в свят на мир и извисеност:) Пожелавам и на вас да се видим в този свят! Обичам ви всичките!!!! Бъдете здрави!

49 violetblossom { 02.29.12 at 15:24 }

Здравейте!
Аз не съм веган, но като цяло съм обмисляла идеята да стана такъв. Тази година съм решила да постя и си търся интересни рецепти за целта. Пък знае ли човек, може наистина да премина към веганство. Но с риск да стана за смях, искам да ви попитам, според вас това не е ли експлоатация над растителния свят – всичките тези растителни храни, козметики, препарати с използване на растителни екстракти и т.н? Силно се надявам да ми отговори някой наистина компетентен човек. Тази мисъл не ми дава мира и все ме възпира от преминаване към веганство. Вчера реших да си направя салата със зеле и моркови и когато посегнах към морковите, те бяха пуснали коренчета и си казах „то е живо“. Знам че звуча налудно, но може би и други хора са имали същите мисли.
Поздрави на всички и много щастие!

50 Georgi_D { 03.02.12 at 19:53 }

Всяка по-нисша форма дава живота си за да нахрани по-висшите си. Да съществува само за да се възпроизвежда няма смисъл. Както човек като се жертва за някой дела и хора, когато има смисъл, има и лично развитие. Хубаво е хората да развиват вътрешната си чувствителност, така се поражда отговорност и човек потребява само колкото му е необходимо. Като на индианските филми, когато виждат как стадата бизони биват избити само за забавление, докато индианеца който убива един бизон само да нахрани селото си.
Всичко живо храни друго живо, така помага на по-развитите и си дава път за развитие.

51 mirela { 06.18.12 at 16:15 }

аз ям сякакво месо но и одобрявам веганството и вегетариянството но да не стига до краиности-като да не яде6 мед и п4елен пра6ец=ОМГ и някакви такива дребни не6та и веганство при деца-наи малкото 6те станат обратни особено мом4етата доказано е а и като види6 някои азиатец се ли4и и немога да се саглася 4е детето 6те израстне правилно дори да няма налице някакво заболяване заради диетата а пик аз при храните консумирам абсолутно си4ко 6то се яде и пие:) соежи млека тофу киноа жодорасли на хап4ета и за готвене…воуб6те здравословни храни но с тая разлика 4е сладките не6та и десертите ги правя по4ти винаги веган 6тото е по полезно а и диети4но:) но и да не са изцяло веган не са по класи4ески рецепти а гд нормално а не от сорта на торта с 8 яица :Д освен това не консумирам бяла захар от 4 години под каквато и да е форма освен около празници когато се правят традиционни не6та 4уствам се мн по добре зна4ително отслабнах и по4ти не боледувам имам 1 тетрадка само с веган рецепти и поне веднай дневно си правя не6то

52 Buf0N { 12.17.12 at 11:07 }

Здр , аз съм Стефан живея в София и един ден преди месец се събудих с отвръщение към месото и рибата ( казвам рибата отделно понеже някои не я броят) и яйцата 🙂 Чуствам се добре и преди седмица спрях прястното мляко ,но искам да ми кажете мнение за соево понеже от дълги години ми обесняват ,че соята в България и Европа била факе ….аз си взимам това по хипермаркетите,но съм виждал и в био магазина дайте мнение ,че мюслито няма с какво да го ян вече хах 🙂 относно „милите“ коментари мисля,че просто можете да гледате през тях те пишат на себе си тези хора 🙂 мисля да разгледам сайт и сори ,ако пише това ,което питах просто се зачетох тук и започнах да драскам по айдона 🙂

53 Привет { 12.21.13 at 19:58 }

Здравейте. Вегетарианец съм почти от 4г. Не веднъж съм изпитвал неприязън към онези вегани, които се гордеят и се хвалят с начина си на хранене, още повече когато са осъждали вегетарианците заради това, че консумират млечни продукти и са определяли употребата на млечни продукти като ненормална, като изродщина. Сякаш са казвали, че хората ядящи тези храни (били те месоядни или вегетарианци) са ненормалници и изроди. Бих предпочел да общувам с месоядни хора, които се отнасят с уважение към мен и начина ми на хранене, отколкото с вегани, които ме осъждат.

54 Илиян { 10.25.15 at 16:04 }

Ох, доста объркани хора наистина. Какви ли не коментари видях тук. Медийте, рекламите, телевизията и обкръжението направо ви изгражда някакъв характер, който и вие не знаете, че го имате… много лош навик. Аз съм веган вече от 3 години, имам сестра, която защити докторска степен и за съжаление е в сферата на животновъдството, в момента се работи над глобални проекти, защото месообработвателната индустрия просто унищожава планетата. Англия и Китай в момента са си стъпили на вратовете, защото са загазили яко. Чрез сестра ми съм допуснат до вътрешна информация и не ми затваря устата за нито една дума… просто си нямате идея какво се случва и как стига месото, яйцата или млякото до чинията ви. Пази боже някой с по-слаби нерви, месояден, да разбере… че ще ни съдат веганите, че сме го убили с тия кадри.

55 Анастас { 01.16.16 at 14:24 }

Не се самозалъгвайте, проблемите тепърва идват…..“Според твърденията на професионалистите, хората, които не ядат месо и животински производни, имат шест пъти по-голям шанс да страдат от намаляване на мозъка. Те са най-застрашената група, тъй като най-големият източник на витамин B12 са месото, особено черният дроб, млякото и рибата (затова вегетарианците задължително ядат риба)Когато изследваните са тествани отново след 5 години, тези с най-ниското ниво на витамин B12 са имали най-голяма склонност към смаляване на мозъка, което е потвърдило по-ранното изследване, доказващо връзката между атрофията на мозъка и нивото на витамин B12″.

56 Nadezhda Nacheva { 11.29.20 at 20:09 }

Всички знаем, ако има токсини в това, което ядем, тези токсини се натрупват в тъканите.
Ако имате куче, и вашето куче яде месо (под формата на консерва или гранули), токсините се натрупват в тъканите на кучето и не се разграждат.
За чиста храна, без токсини – изберете растителна храна http://www.veggedog.com

57 Niq { 09.08.22 at 10:44 }

„и се моля да е скоро“ на кого се молите? Тъй като Господ е създал животните да ни помагат и хранят 🙂 Веган храненето всъщност излиза „по-скъпо“ на природата. Вече всичко е документирано и доказано. Както и (понякога) трайните вреди на веганството върху човешкия организъм. Пиша това като отговорен гражданин на света, който чете една лъжа, пропагандира я с цената на други заблудени души, които в крайна сметка ще заплатят цената за заблудата си (ако Бог не помогне за обратното). т.е. от опит говоря. Със загриженост.

Leave a Comment