Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Сироп от бъзак

сироп от бъзак, лечение с бъзак

За направата на такъв сироп сега е подходящ момент, бъзака е добре узрял, дори вече прецъфтял в низината… Но пък ако се качим малко по-нависоко, защото искаме да си наберем чист, планински бъзак за нашите цели, ще открием виолетово-черен бъзак, с който да направим лек. С негова помощ не само ще преборим с лекота вируси през зимата, но дори някои твърдят, че лекува ракови заболявания. По-важното е да се разбере, че така приготвен бъзака, засилва имунните сили на организма неимоверно.

Бъзакът е храстовидно растение, на което се ползват всички части. Но за сиропа ще използваме единствено плодчетата.

Отиваме в планината и намираме чист добре узрял бъзак – трябва всички зрънца да са черни и нито едно да не е по-зелено, защото са отровни. Откъсваме целите „кошнички“ с плодовете.

Без да измиваме бъзака (защото иначе сиропа може да ферментира), с помощта на вилица, плодчетата се оронват от дръжките. Внимавайте, защото при тази манипулация, може да пръска сок от бъз, който силно и бързо оцветява и трудно се премахват петната.

Подготвят се големи стъклени буркани – добре измити и сухи. Слага се 1 ред бъзак около 3-4 см и след това толкова още мед (добре е реда с мед да е малко повече), след това още 3-4 см плодчета от бъзак и отново мед. Продължава се докато се запълни буркана, но най-отгоре трябва да е покрито всичко с по-дебел пласт мед. Важно е да не пълните до горе буркана, защото в следващите дни сместа ще се „движи“ нагоре, защото шупва. Гърлото се покрива с марля и буркана се оставя на тъмно място. Веднъж на ден се бърка с дървена лъжица. И така се оставя 40 дни да престои.

сироп от бъзак, лечение с бъзак

сироп от бъзак, лечение с бъзак

Когато изминат 40 дни, сместта може да се прецеди и получения сок да се съхрани в стъклени бутилки в хладилник. Зрънцата също може да се консумират, не повече от 1 супена лъжица на ден. Може да се добавят към смутита или кремчета.

При проведените разговори с хора, които си правят тази рецепта от години насам има следните мнения, които може да се окажат важни за получаването на бъзаковия сок.

* някои твърдят, че е по-добре да стои буркана на слънце, за да се изпари по-бързо водата и така да се получи гъст сироп

* посъветваха ме меда да е повече, за да се консервира добре и да не ферментира сместа – от 2 до 4 пъти повече от бъзака. Аз лично съм направила съотношение 1 към 1,5 (бъзак към мед) и ще видя дали е достатъчно след известно време.

* след като сместа е готова, тя може да се затвори в бутилки или буркани и така да се съхрани с години, но това зависи единствено от процента захарност на готовата смес. Моя приятелка има сироп в отлично състояние от 4 години. Но лично аз съм решила да правя сироп ежегодно за лични нужди и за раздаване на близки.

* ще срещнете тази рецепта в книгите за билкови лекове със захар, вместо мед, но захарта (бялата, рафинирана) е противопоказна за здравето. Ако решите да използвате захар намерете си или фруктова, или нерафинирана тръстикова сурова захар, или кокосова захар. Предполагам, че щом се получава добре с мед, това значи, че може да се ползва и агаве сироп, кленов сироп или друг вид здравословен подсладител. Това ме навежда на мисълта, че може да се пробва и със стевия – тя е най-здравословния подсладител и освен това естествен консервант. Ако успея да набера още малко бъзак, ще пробвам един буркан със стевия. Мои приятели си правят билкови сиропи със стевия и успешно им се съхраняват цяла година.

* по същия начин може да си направите сироп от черен бъз (който е роднина на бъзака, но е дърво), от арония, от малини, боровинки…. все полезни диви и здравословни малки плодчета.

Начин на приемане: всяка сутрин на гладно се взима 1 супена лъжица от сиропа от есента до пролетта, а може и целогодишно. За малки деца се приема 1 чаена лъжичка, като се започва с 1/2 за първите дни. Някои предпочитат да го разредят с малко вода. Тогава се получава вкусна плодова напитка. Усеща се съвсем лека тревиста горчивина.

Друг метод за ползване на бъзаковите плодчета: След набирането на съплодията, се разстилат на сухо и топло място рехаво и се изсушават за няколко дни (отново да напомня – всички плодчета от съплодието трябва да са добре узрели с нито едно зелено плодче). Когато са почти сухи се оронват и се доизсушават. Приемането на сухи плодове бъзак става по следната схема: първи ден се приема 1 плодче, и всеки ден се увеличава с 1 до достигането на 21 плодчета наведнъж. Ако тази доза действа твърде силно, намаля се до броя плодчета, при който се чувстваме комфортно. Често дискомфорта се дължи на засилена детоксикация – разхлабване, гадене, световъртеж.

125 comments

1 sis { 09.28.11 at 13:01 }

Оригиналната рецепта на този сироп е описана от Петър Димков в „Българска народна медицина“ том 3, като средство са пречистване и засилване на организма, за акне розацеа. Той е написал следното:
В буркан от 5л се насипват 1 ред зърна, 1 ред ситна захар и т.н, догоре, като най-горният слой захар с дебелина 5см, за да не вкисне и стои на слънце, докато зърната се стопят. След това се прецежда през тънка кърпа и се налива в бутилки. Държи се на студено, за да не вкисне.
Варианта с меда съм го правила, но много бързо ферментира. Затова залагам на захарта. За акне се препоръчва да се взима по 1 супена лъжица сироп сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене.

2 mer { 09.28.11 at 21:35 }

С меда вече е правено от години и също се получава. Но ферментирането се случва или защото зърната се измиват и са твърде мокри, сложени в буркан, или защото меда не е достатъчен като количество.

3 бъзчо { 10.05.11 at 2:23 }

добре де, аз като го правя с течен мед и зърната изплуват отгоре как да реша този проблем, трябва ли да ферментират или трябва да се консервират от меда и да се избягва достъп на кислород?

4 Ми { 10.05.11 at 10:25 }

Здравейте, направила съм си сиропчето, но определено ми прилошава когато го взимам…Някой с подобни проблеми или идеи по въпроса?

5 Darina { 10.05.11 at 14:13 }

Може ли да се приема от бременни?

6 mer { 10.06.11 at 19:29 }

Бъзчо, зърната изплуват отгоре винаги, затова се бърка всеки ден с лъжица. Буркана се оставя незатворен, единствено покрит с марля или тензух, за да има достъп на въздух.
Ми, и на мен ми прилошаваше като взема 1 супена лъжица или малко повече, но сега взимам само 1 чаена. Предполагам, че в началото е задължително да се започне с малка доза.
Дарина, не съм чувала противопоказания за бременни да има, но пък може да взимаш мънички дози – 1 чаена лъжица.

7 Vesela { 10.09.11 at 10:29 }

Здравейте !
Как може да се разбере дали сока е ферментирал и фатално ли е това – т.е. трябва ли да се изхвърли ?
Мерси 🙂

8 Аспалота { 10.09.11 at 10:29 }

Здравейте!Искам да попитам при прецеждането зрънцата трябва ли да се изстискват (намачкват)???

9 Vesela { 10.09.11 at 10:41 }

Каква е нормалната миризма, която трябва да се усеща в гърлото на буркана ?
На каква темпаратура го съхранявате ?
Аз сложих три буркана на слънце на перваза на прозореца (от вътрешната страна обаче) и един в килера.
От двата буркана на перваза, единият със сигурност е за хвърляне.
На всички буркани ми се появиха плесенясли зрънца – както при дълго престояло сладко. Това нормално е ?
А имат да стоят още доста…сложих го на 03.10…

10 mer { 10.14.11 at 19:02 }

Аспалота, зрънцата ги смачкай през сито или цедак, за да се отдели хубаво сока от тях.
Весела, ферменитиралия сироп мирише на алкохол, не бива да се стига до там, ако е започнала ферментация най-добре прецеди сиропа и го съхранявай в хладилник. Ако се появят плесенясали зърна не е добре, но мисля че това става само ако се забрави дълго време да се разбърква сместта – всеки ден по веднъж трябва да се бърка. Другия вариант е меда да е недостатъчен и консервиращите му свойства в такъв случай не могат да се проявят. Нормално трябва да мирише на сладост и на бъзак, а не на алкохол, вино или плесен.

11 Vesela { 10.14.11 at 19:46 }

Уф, ами то точно на вино мирише…Май е по-добре да го изхвърля в такъв случай и да опитам догодина 🙁

12 mer { 10.14.11 at 23:58 }

Не го изхвърляй, прецеди го и го сложи в хладилника и отново пийвай – пак е полезно, но пък поне ще спреш ферментацията, иначе ще продължи и ще стане на оцет.

13 Mariana { 10.21.11 at 8:40 }

Здравейте! Ако някой се интересува, все още бъз може да се намери по реката на село Храбрино.
Приятен ден!

14 aN124 { 10.25.11 at 14:52 }

Здравейте, въпросът ми е малко встрани от темата. Искам да опитам да давам на детето по няколко лъжици сок от черен бъз (както разбирам от статията- от дървото бъз) зимния период за усилване на имунитета. В търговската има различни био- сокове: основно немски (500 или 750 мл), които са без консерванти и след отваряне е указано, че могат да се съхраняват в хладилни до 5 дни. Някой има ли идея как мога да увелича трайността му (с добавяне на захар, аскорбинова киселина или друг безвреден консервант). Не зная ако се раздели на по- малки количества (дози), които се замразят във фризер дали това би повлияло на сока.

15 mer { 10.31.11 at 19:48 }

Щом са без консерванти, значи са минали някаква термична обработка (най-вероятно). Това означава, че може и малко полезни свойства да са останали, затова замразяването ми се вижда най-приемливия вариант за съхранение за по-дълго време (като са разделени на малки дози). Добавянето на захар не препоръчвам.

16 Ментолка { 11.02.11 at 11:52 }

Поздравления за това пространство тук! И искам да споделя нещо за бъза и аз. Направих си сок тази година за пръв път, но от рецептите, които изчетох направих и едно допълнение – след като се изцеди сокът, се досипва вода в определено съотношение – забравих какво. Стои двайсет дни и пак се прецежда. Определено беше като бъзово вино, което се пие по една ракиена чашка преди ядене. Някой правил ли го е, защото се получи, пих, но е киселичко… Не ми е ставало лошо нито от сока нито от така нареченото вино.

17 mer { 11.03.11 at 0:23 }

Ментолка, не съм правила бъзово вино. За първа година правя сироп от бъзак и сега мога да споделя резултати и впечатления. Трябваше да го прецедя преди да минат 40 дни – може би някъде на 30тия прецедих – защото започна да се усеща лек мирис на вино. Затова след като отделих зърната, сиропа сложих в хладилника. Пия по 1 лъжица, сладко е, но се усеща мириса на вино, което не мисля, че е проблем. Мой приятел, който от години си прави сподели, че меда трябва да е в съотношение 1:4, та може и причината да е недостатъчно мед. И така ми харесва. Първата седмица като го приемах усещах леко прилошаване. Но след това отшумя. Със сигурност не трябва да се взима повече от 1 супена лъжица. Аз започнах с чаена. Но колкото й да бъде хвален този сироп, той трябва да се съчетае със здравословно хранене, спорт и непреяждане.

18 Tzveti { 11.16.11 at 14:25 }

Ако сте пропуснали да си направите тази година, може да отскочите до близката аптека и да си вземете сиропчето Самбукус. Това е същото нещо, но направено в заводски условия. Аз съм щастливка, че моята майка ми го приготвя от години. Може да си сусушите и зрънца, които да употребявате от 1 до 40 и обратно, ако не ви е препоръчан друг прием / 3 пъти дневно по 5 зрънца например /

19 Елмо { 01.15.12 at 20:52 }

Здравейте,
Мой близки ми дадоха буркан бъзак и захар, но в последствие разбрах че трябва да се разбърква и така си седи от около 4 месеца покрит с марля. В един момент ферментира и лепкав лилав сироп заля всичко. Но това беше преди около 2 месеца. Дали все още става употреба?

20 Panyot Yordanov { 02.17.12 at 0:32 }

Преди много години баща ми ми го приготвяше и ми даваше по лъжица всяка ситрин в есенно зимния период. спомените са ми че неше много сладко, но пък вкусно. Трърдеше че ми подсилвал организма, и ми даваше пример, че научни наблюдения са доказали, че птиците преди за отлетят за топлите страни усъърдно си хапвали звънца от бъзе/както го наричаше той / 🙂

21 Mishel { 03.13.12 at 16:33 }

И аз правих тази есен сироп от бъз по рецептата на Димков. Стана прекрасен. В някои буркани използвах бяла захар, в други кафява. Изпихме сиропа за три месеца. Щеше да стигне и за по-дълъг период, ако мъжът ми не го пиеше направо от буркана.Нямахме никакви странични ефекти. Правих и мармалад от бъз, пак по Димков. Чудесен е. Сигурно с мед сиропът ще е още по-вкусен и здравословен. Бъдете здрави!

22 Евгения Маринова { 07.06.12 at 13:56 }

невероятно лекарство

23 sami { 08.09.12 at 19:35 }

zdr.iskam da popitam tova lekarstvo stava li i za tumor dakajem za zloka4estven rak molq iskam da znam ba6tami ima pomognete mi ako moje blagodarq vi

24 Olga { 08.13.12 at 13:02 }

sami, четох доста в И-нет относно бъзака, че е ефикасен в онкологията. Аз обаче купувам изсушени плодчета бъзак от билкови аптеки и правя чай от сух плод, както посочено на упаковката. Евтино и лесно. Не пробвах да правя сироп, но бих искала да опитам.

25 Nik { 08.16.12 at 6:17 }

Sami, зависи каде и какав е туморат. Много неща могат да бадат направени – Парво – диета – абсолутно никаква захар, никакви сладки плодове или сладки сокове (глюкозата и захарта е което храни туморат.Най-добре е много лека храна-не зная може ли да се намери- но просо, смляно ленено семе с малко извара или малко исзедено кис мляко.
Трябва барзи мерки за алкализиране на организма (всички ракове и тумори са резултат от лоша киселинно образуваща храна – месото, яйцата, дори млякото са силно киселинно образуващи) Най лесният, барз и изключително ефтин начин е този: започва се с два пати на ден – чаша вода, в която се разтваря добре една кафяна лажичка сода бикарбонат (по вазмозност чиста, без алуминий) и се добавя сорбитрол (изкуствен подсладител) или половин лажичка мед (това е единственото изклучение за сладко – то се прави нарочно, защото сладкото влиза директно в туморните клетки и заедно с него влиза содата – която алкализира много барзо туморната клетка, предизвиквайки барзият и разпад) След два дена се пие тази доза 3 пати на ден; след още 2 дена-4 пати на ден. Ако се почуства човек много слаб и главозамаян, то е от разпадащите се клетки, които се изхварлят от кравта – може да се почине и да се пие много филтрирана, не хлорирана вода. Добре е да се прави клизма или пречистващо. Вазно е да се намери лакмусна хартия или уред, с който се измерва PH на урината – нормалната РН е 7; при хора с тумори тя е обикновено под 7; Целта е да се постигне РН 8 и да се задаржи 8 за 3 последователни дни; Това ще предизвика пално унищожаване на туморите; Има и допалнителни средства; Сок от баз е загубено време и усилия за това сериозно састояние.
Поздрави от US.

26 Nik { 08.16.12 at 22:46 }

Исках само да допалня, че сорбитролат, както и всички изкуствени подсладители са много по-опасни от обикновената захар дори. Те повишават нивото на инсулина дори по-барзо от захарта. Инсулинат е „хормонат на барзото остаряване“ . В този случай използваме химикалат сорбитрол като троянски кон, за да вкараме чрез него сода бикарбонат директно в раковата клета (содата е цианкалий за раковите клетки- сагласно Римският Dr. Tullio Simoncini. Той вкарва содов разтвор чрез инжекзиа директно в аортатата, намирааща се най-близо до органат, засегнат от ракат; може сащо да се направи силен разтвор сас сода бикарбонат и да се вдишва, като се ползва инхилатор; Споменах сащо за 3 дена ле1ителен период – това е само ако имаме начален стадий; За всички сериозни састояния, може да продалжи до 7-8 месеца. Трябва да се вземат мерки за изхварляне на тежки метали от организмат- спиролина, морски кафяни водорасли; Ние имаме буквален душ от тежки метали (меркурий, олово, ураниум) по време на дьжд. Руснаците ползват за болните от последизата на Чернобил патентован продукт, който е концентриран екстракт от много финно смляно кафяво морско водорасло (келп). В тази вразка – леченеието на рак трябва да започне с прочистване чрез клизми (най-добрата е клизма с органично (незамарсено с химикали) кафе, която предизвиква барзо пречистване на черният дроб); разбира се строга диета, никаква захар и сладки; никакви кислеинно образуващи; много нектар от пресни зелени листа (спанак, зелеви, всичко подобно)-направен в момента, суров и нобработен.

27 Neli { 08.17.12 at 11:05 }

Здравейте.
Пиша ви във връзка с питане, което имам за базака. В Wikipedia и в другия статии, на които попаднах търсейки повече информация за базак-а пише, че трябва да има 3 семенца. Преди няколко дни аз намерих базак, който има 4 семенца, но пък отговаря на всички други условия: цвят, форма, вид на листата и място на намиране. Моето питане е следното: дали случайно базак-а няма двойник?, или пък това, че е с 4 семенца не е проблем???

28 shofilev { 08.18.12 at 0:55 }

А че бъзакът лекува рак е писано много, вижте и във форума и изобщо в интернет. Още Петър Димков го е препоръчвал за лечение на рак.
Що се отнася до алкализирането със сода, ако ще се пие, е по-добре да се смеси с кленов сироп по протокола на Джим Келмън.

29 заза { 08.20.12 at 10:06 }

Здравейте,
Набрах си плодчета и от бъз, и то бъзак, отделно. Статията е много хубава, но след всичко изчетено след нея се обърках. Може ли да ми кажете на тъмно или на слънце се оставя бурканът, черен бъз или тревист бъз (бъзак) сте приготвили, защото коментарите са за двете… От билкови книги чета, че на черния бъз най-силни са цветовете, а на тревистия бъз т.е. бъзака – плодовете и корените… Като силно укрепващо се използва плодът на бъзака, но следва да се внимава, защото в големи количества е отровен…
Благодаря ви за чудесният сайт!

30 заза { 08.20.12 at 13:12 }

оо, извинете, някак си съм изтървала един абзац, вече видях….

31 Николай Петков { 08.26.12 at 19:33 }

Здравейте, имам определено количество сироп от зрели плодове на бъзак.
Ако някой има нужда да ми пише: petkowi@abv.bg

32 Olga { 08.30.12 at 7:26 }

shofilev, аз много четох за сода с кленов сироп и мисля, защо да не ползваме, например, бъзов сироп, или мед вместо сиропа от клен? Няма ли да бъде еднакъв резултат? И едното и другото е сладко, което обичат злокачественните клетки. А содата, която е в сместа със сладкото ще ги убива.

33 стоян { 08.30.12 at 14:44 }

Здравейте,
Къде в околностите на София мога да си набера бъзак?
И дали не е късно и вече е попреминал
Благодаря предварително

34 Ani { 08.31.12 at 10:58 }

Здравейте,
може ли някой, който вече е правил сиропа да сподели от 1 кг бъз, какво приблизително количество сироп се получава? В момента имам 3 кг. плод и се чудя дали има нужда да търся още. Бих искала да го ползваме активно този есенно-зимен сезон, но нямам идея какво количество ще се получи. Благодаря предварително!

35 Nadia { 09.04.12 at 19:15 }

Здравейте!
аз съм сложила в 3-литров буркан бъзак и захар. Стои на тъмно и покрито с марла. Редувах плод и захар в равни количества, докато запълних 2/3 от буркана. В различни рецепти има различен срок за приготвянето му. Аз смятам да преседи 3 седмици, след това ще го прецедя и в хладилника в тъмно шише. Искам да пробвам и с мед дали ще се получи.

36 ioio { 09.13.12 at 0:43 }

Здравейте ,четох някъде ,че бъзака (тревистия бъз)имал отровен двойник!!!!! Може ли някой със сигурност да потвърди това и ако е така как да го различиме.Благодаря

37 mer { 09.13.12 at 16:05 }

Сега е момента за бране на бъзак – той задължително трябва да е узрял добре – всяко зрънце да е узряло, черно – ако има зелени зрънца да се отстранят задължително. Миналата година бях напълнила с бъзак буркани с вместимост 4 литра и се получи към 2,5 литра сок.
Тревистия бъзак е отровен ако не е добре узрял – за двойник не знам да има. Просто трябва да се бере когато трябва и да не се приема в големи дози – защото е лечебен, но и отровен в неподходящи дози.
Иначе може да се ползва и сурова тръстикова захар, но в никакъв случай други изкуствени подсладители.
Сироп може дасе направи и с бъз.
Освен това друг начин на ползване на бъзака е изсушаването на зрънцата му и при необходимост или цяла зима за подобряване на имунитета се приемат постепенно от 3 до 15 зрънца, като се започва с малките дози.

38 Гери { 09.15.12 at 12:27 }

Моля кажете колко дълго се държи сместа преди да се прецеди. Чета за най-различни срокове – от 1 седмица до 40 дни. На тъмно или на слънце? Моята смес е сложена на 5 септември 2012 и ако срокът е една седмица, вече съм прескочила датата за прецеждане. Ще съм благодарна за бърз и компетентен отговор. За първи път правя.

39 GiMi { 09.15.12 at 21:17 }

Чета и в мен цари объркване! Знам за две растения с името бъз – бъз(свирчовина)-дърво и бъз(бъзе)-храстче. И двете ли са полезни и за кое трябва да се внимава, защото съм чувал че е леко отровно? Знам че прабаба ми, която е била селска лечителка, е правила мармалад, според мен от бъзето(храстчето) но по някакъв специален начин, за да не е вредно.

40 jumil { 09.16.12 at 0:51 }

Имам въпрос относно сиропа от бъз. Три години досега съм го правила успешно, но тази година не се получи същия резултат. В някои буркани сиропът мирише на вино /явно захарта е била по-малко/, а в други горчи. Бъзът е бран както и предните години от същото място. На какво може да се дължи това-евентуално на недостатъчно узрели зрънца, защото някои не бяха толков наедрели, но си бяха узрели? Как мислите, дали е вредно да се приема заради горчивия му вкус? Това, че е ферментирал, мисля, че не е проблем, понеже и без това си правим оцет от бъз.

41 Eli { 09.20.12 at 10:52 }

Здравейте,
Виждам,че в този полезен сайт цари объркване. Аз правя сироп от бъз от години. Давах го на децата си от малки и ефектът беше, че когато мине някой вирус или ни пропуска, или минава много леко. Не бива да се притеснявате толкова. Отровен бъз,или бъзак, или кой като го нарича – няма. Важно е при орубването на зрънцата да не попадат зелени, или листенца. Нареждате в стъклен буркан ред зрънца /около 2 см./ред захар /същото количество/,завършвате пълненето със захар, като до отвора на буркана остават около 5 см. Не се притеснявайте, няма силно кипене. Държите на слънце, но не на пряка слънчева светлина. Така престоява около 10 дни, след което започвате да бъркате с дървена бъркалка сутрин,или вечер в продължение на 7 дни. Бъркането е задължително, за да не вкиснат плодчетата,които се качват нагоре. Следва прецеждане през ситна цедка. Натискате силно,за се изцеди целия сироп. Наливате в стъклени бутилки /по възможност тъмни/, привързвате отгоре с марля /както са правили сладката едно време/ и оставяте на тъмно и хладно, напр. в мазе. Ако е по-малко количество може и в хладилника.Категорично съм против ползване на изкуствени подсладители. Лично аз не ползвам и мед, защото той променя ферментацията.От край време рецептата е правена със захар и Проф.Димков не съобщава за странични реакции. Той и семейството му са го ползвали непрекъснато. Останалата смес след прецеждането може отново да се залее с вода до покриването й и да престои още едно денонощие. След това отново прецеждане. Полученият сироп е по-рядък,но със същите качества така,че защо да не се ползва?!Започнете да пиете първо него защото вероятността да вкисне, ако е топло е по-голяма. Приемайте по 1 супена лъжица на гладно сутрин/не е задължително да е сутрин/, по една чаена лъжичка за деца. Можете да вземате и по две лъжици дневно, важно е да е на гладно и поне половин час след приема да не се храните. За болни, приемът може да бъде до 3 лъжици дневно. Все още има добре узрял бъз. Берете на чисти места далеч от шосета и пътища. Бъдете здрави и усмихнати!

42 Иринка { 09.23.12 at 22:54 }

Здравейте,
Много полезна статия,но и аз имам въпрос.Днес си набрах бъзак и го заредих,но сега от много четене и аз се обърках.Четох,че не трябва да са смачкани плодовете,защото семената отделяли токсично вещество,а моя беше презрял и някои плодчета бяха смачкани.Сега да рискувам ли да го пия или да го хвърлям?

43 Mishel { 09.24.12 at 11:47 }

Здравейте,
Пийте си сиропа. Като престои десетина дни и след това го разбъркате, за да го прецедите, плодчетата се накъсват и без това. Според мен е важно семенцата да не са начупени.

44 Бранимир Ангелов { 09.24.12 at 17:09 }

Привет на всички!Вече 3год.внучките ми пият по 1 суп.лъжица сутрин…няма болест!Спрях го лятото и сега сме с настинка!!!След като го прецедих направих вино /малко кисело го направих но не гърми,,,вече е 3 годишно/…но тази година ще му сложа повечко захар/мед/става медовина.токсично е когато е зелено

45 Бранимир Ангелов { 09.24.12 at 17:16 }

допълвам…направих и мармалад от бъз,но зрънцата засятат м/у зъбите и не всеки ще го хареса иначе е също така полезен и няма нужда от хладилник.А сироп от свирчовина/дърво бъз/ползвате ли!?супер е!!!!

46 mer { 09.24.12 at 23:48 }

Гери, аз лично знам, че се държи 40 дни (това обикновено е срока за повечето лечебни извлеци).

GiMi, бъз и бъзак са различни растения. Бъзът е обикновено голям и висок храст или храстовидно дърво –
http://www.treepicturesonline.com/elderberrytree222.jpg
http://bilki.bg/products_photos/922/367_big.jpg
http://assets.kulinaria.bg/attachments/healthy_articles-images/0000/0415/main/cherniyat-baz-balgarskiyat-zhenshen.jpg?1341238302
Бъзакът расте единствено като ниски храсти –
http://static.framar.bg/snimki/lubopitno/buz-sladko-buz-framar-imunitet.jpg
http://kasnaprolet9999.blog.bg/photos/63527/original/15(3).jpg
И от двете могат да се приготвят сиропи по този метод, но се берат единствено добре узрели плодове. Плодчетата могат да се сушат също и да се приемат по 10тина всеки ден.

jumil, ферментирало е най-вероятно, защото захарта е малко, другата причина е, че не се бърка всеки ден, за друго не се сещам. А за горчивия вкус – обикновено точно такъв вкус има сиропа – горчиво сладък.

Ели, много благодаря за прекрасното обяснение. Може би и 10 дни са достатъчни за добър сироп.

Иринка, нормално е да има разпукани зърна от всичкото това бъркане и не се притеснявай за семената. Дори честа практика е да се сушат зрънцата и да се приемат цели.

47 Мама Роси { 09.25.12 at 1:34 }

Предлагам домашно приготвен сок от бъз/тревист/,по рецептата на Петър Димков. Имам в наличност и изсушен-за лечение на флеботромбози. За контакт: pakov_rosa@abv.bg

48 Мама Роси { 09.25.12 at 1:38 }

Предлагам домашно приготвен сок от бъз/тревист/,по рецептата на Петър Димков. Имам в наличност и изсушен-за лечение на флеботромбози. За контакти : pakov_rosa@abv.bg

49 Митка { 09.28.12 at 6:43 }

Здравейте!И аз направих сироп за първи път тази година, но от многото четене из необятното интернет пространство и аз се обърках.Някои казват да стои на тъмно, други на светло , някои да се бърка, други -не.И за периода на стоене също има различни коментари.Аз го сложих на 8.09 и до сега стои.(вече сме 28.09) Разбърках го 1 път с дървена лъжица и то защото отгоре стоеше не разтопена захарта.В последните дни обаче започна да ми мирише на кисело (на оцет) Въпросът ми е :Защо мирише на оцет и може ли да се пие въпреки това.(направих го за майка ми ,която се разболя от рак на гърдата). Благодаря ви предварително и ако може за бърз отговор.

50 Дамян { 10.06.12 at 3:02 }

Здравейте,

В момента правя сироп от бъзак, което разбирам, че не правя съвсем, както трябва…

Не знаех че ако мия плодчетата и ги вкарам мокри в буркана ще ферментират но това обяснява какво се случи на сиропа от предната година.
Ми { 10.05.11 at 10:25 } е писала, че и прилошава. И на мен ми прилошаваше когато сиропа беше на 4 месеца. Имам доктор, който се занимава с билки, извлеци и пчели и ми обясни, че му няма нищо на сиропа просто трябва да го изчакам още…

опитах го на 7 месеца ( сиропа беше с мокри плодчета и гледан на хладно и затворено )
беше подобрило вкуса си и тежката миризма беше силно намаляла. Доктора ми обясни, че дори в узрелите плодчета има токсин, но той е нестабилен и периода му на разпад е до 5-6 месеца.

От тук написаното разбирам, че явно пия нещо, което е по близко до гъсто бъзаково вино от колкото до въпросния сироп

В края на лятото ми се случи да карам вирус на крак и освен някой друг упсарин разчитах на тази бъзакова напитка в комбинация с цитрусов фреш ( 2 грейпфрута+3(4) портокала )+ 1 лимон ) напитката си я бива и с нея изкарах вируса

51 Дамян { 10.06.12 at 3:07 }

Митка { 09.28.12 at 6:43 } Аз сигурно съм най-неправилния човек, който може да ви дава здравни съвети, но ви съветвам, ако ви трябва спешно, такъв сироп – намерете си от някого и му върнете жеста, когато имате свой. Доктора, когото слушам има завидни биохимични познания и от него знам че е добре към тази билка да се прояви търпение

52 mariana { 10.07.12 at 17:20 }

Здравейте и от мен! Нека и аз да кажа как върви моят бъзов сироп. Заложих го на 23.09. На 3 кг оронени зрънца сложех около 5 кг кафява захар. Започнах обаче да го бъркам още на следващия ден. До сега го бърках по веднъж на ден, но днес реших да ускоря процеса и единият от бурканите на два пъти го сложих на водна баня ( в тенджера с гореща вода). Надявам се да ускоря топенето на захарта. Ако с този буркан ми се получи, ще го приложа и за другите и ще пиша

53 cris { 10.11.12 at 18:00 }

Здравейте. Много хубава обмяна на мнения се получава, но и аз донякъде се обърках, както някои други от споделящите. При нас съпругата ми е дългогодишен майстор. Тази година, обаче, на 5.10.12 го сложихме в трилитров буркан с кафява захар и заминахме. Като го погледнахме след 2 дни беше малко изкипял. През миналите години не ни се беше случвало. Започнахме често да го бъркаме, за да смекчим ефекта, добавихме още захар, но нищо – продължава да кипи, а консистенцията му е като на гъст мармалад или желе. Просто не знам как ще може да се прецеди. От друга страна, изглежда добре на мирис. И още нещо: по принцип само сока ли се приема и задължително ли трябва да се прецежда или може да се консумира с плодчетата?
Поздрави на всички.

54 Илияна { 10.21.12 at 14:10 }

И аз си направих бъзаков сироп. Оставих го да седи 2 седмици на слънце и го цедих през марля цяла нощ (като извара примерно). Не е много ферментирал.
Ето какво ми се случва за 3-те седмици употреба:
1.Умората ми изчезна. Значи преди да започна да го пия не съм си давала сметка, че страдам от перманентна умора.
2.Започнах да изпикавам огромни бели парцали, които в последствие станаха огромни кафяви парцали. На края направо започнах да отпикавам някакви кафяви частички. От 2 дни ми се е поизбистрила урината. Май доста shit съм имамла в бъбреците или яйчниците…
3.Първия ден отхрачвах някаква слуз и ми течаха сополите (малко и бял дроб май поизчистих тогава). Та искам да кажа не бързайте с хапчетата против грип ако бъзака предизвика такава реакция – просто организма се чисти – не че сте настинали.

Много добре се чувствам. Не съм осъзнавала колко зле ми е било, преди да започна да се подобрявам. Препоръчвам с 2 ръце.

55 torn { 10.31.12 at 11:33 }

Izchetoh vsichko spodeleno dotuk,no ne otkrih tova,koeto me interesuva,a imenno-zalojih siropa predi mesec i ne sym go razbyrkvala nito vednyj,zashtoto ne znaeh za tova ,a i sym zatvorila burkanite s kapachka,a ne s marlq;ne vijdam da ima nqkakva promqna v cveta ili da e fermentiral,chist e,no se pritesnih sled vsichko prochetenodali totalno ne sym obyrkala neshtata;molq za mnenie!

56 Lili { 11.03.12 at 18:14 }

Според вас не е ли по добре да се замразят зрънца във фризера вместо да се прави със захар

57 mariana { 11.05.12 at 12:19 }

Здравейте, малката ми хитрина с водната баня се оказа успешна. Така стопих захарта и в останалите буркани. Прецедих и вече го приемаме. torn, нищо не си сгрешила. Ако още не ти е стопена захарта, сложи бурканите на водна баня. За един ден ще приключиш с процедурата. Само гледай да не гори котлона докато буркана е в тенджерата-аз така пукнах единия буркан
Lili, разбира се , че може и замразени, стига да имаш място във фризера. Аз направих и известно количество сушени, но доста миришеше заради наранените зрънца и се завъдиха множество мушички

58 Мама Роси { 12.02.12 at 20:24 }

Вече шест години приготвям сок от бъзак .Пием го цялото семейство.Сокът е с невероятни качества. Имам в наличност ,ако някой иска: 0887215569

59 kishh { 12.12.12 at 21:33 }

Здравейте, аз също си направих сиропче тази година, само че аз не съм го прецедила и вече си мисля, че май съм си изгубила времето, защото може би вече не става за нищо, направих го в края на лятото, началото на есента. кажете да го хвърлям ли ?

60 Vesela { 02.22.13 at 17:21 }

Здравейте, обръщам се към всички пишещи и четящи с молба, моят сироп свърши отдавна, питах и разпитвах, но не намерих, може ли някой да ми услужи с малко бурканче, аз мога да дам домашен мед в замяна и да си поема разходите по доставка 🙂

61 Iva { 02.23.13 at 17:24 }

Здравейте! Разполагам с бъзов сироп от тази есен и с удоволствие ще Ви изпратя. Нова съм тук и не зная дали да напиша мейла си или Мер ще Ви го даде, за да ми напишете адрес!
Извинете за неориентираността.
Със здраве!
Ива

62 Iva { 02.23.13 at 18:34 }

Vesela, можете да ми пишете за сиропа на rakitnika@gmail.com
Mer, това е най-чудесният български сайт за здравословен начин на живот! Възхищавам се на всички Ви!

63 Vesela { 02.25.13 at 11:27 }

Благодаря, че се отзовахте толкова бързо, писах мейл 🙂
Хубава седмица на всички !

64 албена коларска { 03.01.13 at 0:58 }

Здравейте..може ли да ми кажете кога е най -благоприятния сезон за бране на бъзака?И кога е най-узрял?В кои области на България има най-много,за да мога когато си дойда в Родината,директно да отида там кадето има ,за да си набера?Много ви благодаря за прекрасната статия!

65 sofia { 04.18.13 at 13:14 }

Здравейте на всички добри орисници, пазителки на здравето ! Много се радвам че съществуват хора задружни и готови да помогнат с каквото могат. Разбрах за чудотворното съществуване на лека срещу рака – Бъзак
Имам близак на който му откриха рак с разсейки, има ли някой който може да ми услужи със сок от бъзак, а аз на есен ще набера, направя и му го възвърна. Ако не иска сок да ми каже каква цена би поискал за един буркан, за да помогна на човека в беда и да зарадвам близките му, макар и вече да е малко късно, понеже рака е в напреднал стадий.
Ако има някои с опит, радушно приемам съвети
Предварително много благодаря на всички !

66 Iva { 04.19.13 at 22:32 }

Здравейте, София! Все още имам малко сироп. Можете да ми пишете на мейл rakitnika@gmail.com. Ще Ви изпратя и дано помогнем!

67 Стела { 04.19.13 at 23:24 }

Здравей, София! И аз имам, но също е малко – около половин буркан Но може да купиш готов – например от тук: http://www.zdravnitza.com/shop/product.php?ProductID=202 Има и тинктура от бъз по билковите аптеките. Една приятелка ми каза, че имала същия ефект като домашния сироп.

68 sofia { 04.23.13 at 18:25 }

Здравейте, Много мило че се отзовавате навреме, незнам обаче дали ще се окаже ефективно в случая понеже рака на засегнатия човек е в доста напреднал стадий,
Ива нали става дума за сок от бъзак, не от бъз, защото доколкото разбрах бъза само засилва имунната система а бъзака има свойставата да лекува тази тежка болест.
Стела също благодария за добрината ти !

69 Lora Andonova { 07.26.13 at 12:54 }

Здравейте,
Бих искала да попитам дали случайно на някой не му се намира сиропче от миналата година, което би желал да сподели. Баща ми има нужда от укрепване след операцията, която претърпя, а наличното вкъщи количество е на изчерпване. Обещавам да се реванширам в края на лятото с част от този, който ще направим 🙂
Благодаря ви предварително!

70 Явор { 08.13.13 at 11:33 }

Дано NIk дачете още, тези знания относно начините за атакуване на раковите клетки от къде идват?
Нещо повече за просвещаване?

71 Крис { 08.16.13 at 10:52 }

Тази година май заложихме много сироп от бъзак. Знаете ли дали ако го стерилизараме след като го прецедим ще запази лечебните си свойства? За съжаление нямаме мазе, а е твъре много за хладилника – може би ще излезе над 10 литра. А ако някой има нужда с радост ще дам щом стане готов! Lora Andonova кажи ми ако не си намерила още – chriskpuc@abv.bg Сиропът е заложен преди седмица, така че ще му трябва малко време докато стане.

72 Lora Andonova { 08.20.13 at 12:28 }

Здравейте,
Искам да изкажа своята изключителна благодарност на Iva, която осигури на баща ми нужния сироп! Вкъщи започнахме подготовката на тазгодишната реколта, но сме в съвсем начална фаза, тъй като все още няма достатъчно добре узрял бъзак в нашия край 🙂 Тази година планираме да направим по-голямо количество. Не мисля, че ще го стерилизираме, за да не унищожим ценни елементи.

73 krem { 08.29.13 at 15:57 }

http://www.selskimagazin.com/article.php?id=34&artid=2
копирали са те, без дори да посочат източник. смятам, че не е редно.

74 деси { 09.05.13 at 22:57 }

Здравейте!
Имам питане : мармалад от бъзуняк със захар ли се прави или без захар? Където прочетох за него, никъде не пише захар. Възможно ли е това?

75 Светлана { 10.21.13 at 9:19 }

Здравейте! И аз да попитам нещо, е от толкова четене вече се обърках. След като е готов сиропа и го сложим в хладилника, трябва ли да в затворени шишета или буркани или само марля е нужно да има отгоре?

76 Емилия { 10.27.13 at 16:33 }

Здравейте!Искам да попитам и аз правих сироп от бъзак.но отрязах плодовете отгоре и ги сложих с клонкита,няма листа а само плодове с клонки,престоя и ми мирише на вино сякаш.Та въпросат ми е може ли да се пие сиропа след като е предцеден и е правен с плодовете с колоните и ми мирише на вино.Никъде не прочетох че плодовете се махали от клоните,аз пък ги сложих с тях.Трябвали да го изхварля?И може ли да се пие след като е правено плод с клонкити на самите плодове?Благодаря

77 Светлана { 10.28.13 at 14:52 }

Здравей Емилия, във всички източници, от където може да видите рецептата за сиропа се казва, че плодовете се отстраняват внимателно с вилица! Това, че мирише на вино, не мисля, че е проблем, но клонките?!?!?! Не знам, да каже някой по-запознат. Аз преди да прецедя моя сироп, беше почнал да мирише на вкиснато и затова го прецедих на 10-тия ден, но след това самия сироп нямаше миризма и е прекрасен.

78 Емилия { 10.28.13 at 16:57 }

Много благодаря за отговора.Самия сироп е много гъст.Така ли трябва да е?

79 Слава { 10.29.13 at 10:55 }

Моля за помощ!!! Сиропът го отцедих педи три седмици-но започва да се газира-пени се и излиза от бутилките.Мисля,че е начало на ферментация.Кажете ми как да я спра? Около 5 литра е.Искам да му запазя лечебните свойства,но не знам как Дали с пастьоризация или с добавяне на захар?

80 Слава { 10.29.13 at 10:59 }

Пропуснах да добавя-на вкус е прекрасен и не киселее още,но дори дори в хладилника беше изхвърлил една тапа на бутилка…и леко беше изкипяла пяна.

81 Траянова { 04.22.14 at 12:45 }

Не е добре да се ползва фруктоза. Съвременните изследвания показват, че тя се възприема като токсин от черния дроб. безопасна е единствено, когато е в съчетание с целулозата и в природно състояние. В свободно състояние не е полезна. За съжаление я има в плодови сокове и други храни като изкуствен подсладител.

82 сиси { 05.08.14 at 16:28 }

Здравейте, правя сиропа от години по следният начин. Измивам, със вилица оронвам плодчетата и претеглям. На килограм плод се слага килограм захар. Редя ред бъз, ред захар, слагам на хладно място на стълбището ми е най-удобно няма слънце и е хладно и на следващият ден започвам да бъркам. Много е важно да не започне ферментация, бъркам докато се разтопи захарта, ако времето е по-хладно го оставям повече време, но ако е по-топло гледам да го прецедя за да не ферментира. Прецежда се през марля като се изтисква възможно най-добре, слагам в стъклени бутилки и съхранявам в хладилник, трае години и изобщо не си променя вкуса. Децата го пият с удоволствие.

83 galita { 06.20.14 at 14:09 }

pravq go ot 2 godini spolu4livo ..no imam vapros : v kakva doza moje da se priema ot bremenni i izobshto dava li im se buzov sirop?? (izvinqvam se latinicata -imam tehni4eski problem )

84 Нико { 08.22.14 at 18:28 }

Здравейте,
Правил съм сироп от бъзак вече няколко години.Но тази година за пръв път реших да направя сироп от четен бъз,дървовиден.Дървото порасна само в двора ми и не ми даде сърце да го убия.
Въпросът ми е:и двете растения ли са имуностимуланти и с противоракови качества?Взаимозаменяеми ли са?Доколкото разбрах от прочетените книги за и на Димков,той е ползвал дървовидния бъз за сироп и мармалад.Ще съм благодарен да получа мнение/я!

85 Надя Дочева { 08.27.14 at 13:52 }

Ако някой знае дали може да се приема от деца, моля да напише по колко и кога. И дали мога цяла зима да им го давам примерно по 1 ч.л. сутрин? Благодаря!

86 Владимир { 09.03.14 at 12:31 }

Sis, Лечителя препоръчва употребата на сироп от бъз и полски бъзак за десетки болести и посоченото акне съвсем не е най-лошата болест за което се употребява. Правя го вече 10 години и съм пробвал различни варианти – да напомня само, че когато Лечителя е писал тая рецепта, захарта се е произвеждала от ЦВЕКЛО, без сегашните отрови – пестициди и други боклуци. С мед става прекрасно. Аз дори го правя по друг начин, подходящ за диабетици. Смилам го в каната на кухненския робот(ако е пластмасова по добре не си поразявайте каната), варя го без всякакви подсладители в тавата за конфитюри и сладка, след половин час горещ го изсипвам в буркани, а след 20-тина минути го бъквам за десет минути и воала – две-три години ако искаш и разбира се ако ти хартиса(на мен 70 буркана от 700гр. не ми стигат) можеш да го съхраниш. Зависи за какво го използваш, употребява се или преди, или непосредствено след ядене, или два часа след ядене. Смесва се винаги с равни количества мед – по 1с.л. от двете. Изяждал съм и по повече от половин буркан, със пълнозърнести палачинки или мекички – просто е разкошно. И забравете за болести и през зиме, и през другите сезони. Приятен ви апетит!

87 приятел { 09.03.14 at 22:09 }

Ядох бързак оня ден и наистина действа! Но не е вкусен и не може по много – скоростта на светлината не може да бъде преодоляна, за съжаление.

88 мими { 09.12.14 at 16:08 }

Вчера реших да набера бъзак/ тревист/.Сложих го в буркани , ред плод, ред захар. Днес погледнах какво става с тях, и видях че има малки бели червейчета. В плодчетата ли са били? На някой случвало ли се е ? И какво да правя- да изхвърлям ли съдържанието?

89 елена { 09.22.14 at 10:58 }

Zdraveite,imam burkan v hladilnika 2 godini pochti.Moga lu da go konsumuram.Maika mi go prigotvq.I moje lu sled qdene da go priemam,kato zabravq sutrin?

90 Hermes { 09.22.14 at 23:06 }

Всяка година си правя сок от бъз по рецептата на Димков. Ако някой иска, по куриер, наложен платеж … /ще направя 10-15 буркана в повече/.. и ще пратя. Смс с адрес на 0879513965.

91 Цвети { 09.24.14 at 15:08 }

Здравейте.
Първо да благодаря за полезната информация и споделен опит.
Моето питане е свързано с приема: пишете че се дава и на малки деца, но може ли някой да уточни приблизителна възраст. Моята дъщеря е на 1 г. и 9 месеца и ни предстои започване на ясла. Мислите ли, че сиропът е подходящ за тази възраст?
Иначе го направих със захар и искрено се надявам да се получи без момента на ферментация.
Благодаря и успех на всички 🙂

92 к { 10.08.14 at 23:10 }

и на мен ми се появиха бели, миниатюрни червейчета на 4тия ден след като ги сложих, сега търся информация в интернет, но не намирам конкретен отговор. Сега се чудя дали да го хвърля или да го направя на сладко

93 жана { 10.15.14 at 13:45 }

Здравейте ,
За първи път тази година правя сироп от бъзак . и от вашите коментари виждам ,че съм направила грешки първо измих плодчетата ,второ на 3 кг.бъзак сложих 1 кг. захар, трето не разбърквах сместа всеки ден и напълних буркана догоре след три дни от слагането сока започна да излиза от буркана,захарта се беше стопила и аз го прецедих и сложих в хладилника има приятен вкус но дали е полезен след като не е престоял 40 дни.

94 EMILIQ { 01.28.15 at 19:11 }

zdraveite,s interes iz4etox vsi4ki mneniq otnosno praveneto na buzak tazi godina mislq da si go prigotvq i az no iskam da otprqvq edna molba kum nqkio koito ima koli4estvo v izli6uk ako moje da spodeli edno malko byrkan4e za edno detence koeto tazi zima boledyva 4esto i ima nyjda ot zasilvane na imyniteta.blagodarq predveritelno EMI…

95 Надя { 03.06.15 at 15:15 }

Здравейте!
Чудесни публикации!
Моля, ако някой разполага с определено количество от сиропа, да ми пише на e-mail: np_petrova@yahoo.com
Благодаря ви предварително!

96 Светлин Петков { 03.08.15 at 10:27 }

Здравейте.Изчетох всички мнения и смятам,че това,което правите тук е прекрасно!Лично аз препускам към диабета,хипертоник съм и машинката ми бъгва лекичко.От н

97 Светлин Петков { 03.08.15 at 10:30 }

Здравейте.Изчетох всички мнения и смятам,че това,което правите тук е прекрасно!Лично аз препускам към диабета,хипертоник съм и машинката ми бъгва лекичко.От известно време реших да си помогна сам и си наложих диета основно със зеленчуци,плодове,фрешове…Дали този сироп ще ми помогне и има ли кой да ми продаде?Как да си го набавя?Благодаря предварително!

98 magi { 03.15.15 at 16:06 }

zdraveite nqkoi ima li v pove4e sirop ot baz da si kupq ili kade prodavat

99 Monika Tileva { 07.27.15 at 16:21 }

Здравейте,

100 Monika Tileva { 07.27.15 at 16:23 }

имам 2 въпроса:
Кое е препоръчително при ракови заболявания – бъз или бъзак?
Това, от чиито цветове се прави сироп бъзак ли е?
Благодаря за прекрасния сайт!

101 баба знае { 08.03.15 at 12:00 }

за да не Ви развали сиропа Ви препоръчвам следното: загрейте го в някакъв съд ,като внимавате да не заври и да загуби лечебните свойства. След това го налейте в затоплени буркани или бутилки, като бурканите ги обръщате надолу с капачката, а бутилките в хоризонтално положение докато изстинат.

102 todorka { 08.19.15 at 20:58 }

Здравейте,аз също съм болна от рак и пия сок от бъзак от 3 години го пия и съм много доволна от ефекта му. Подобрява също и химоглобина, първите 2 години го пиех 3 пъти на ден по една супена лъжица половин час преди хранене.Аз сама си приготвям билката, ско някой търси билка да се обади на номер 0899406649

103 Петя { 08.30.15 at 21:42 }

Толкова глупости видях, но не и как се прави сока.

104 iiiii { 09.01.15 at 16:15 }

някой може ли да ми каже как се прави вини от бъз нямам намерение да правя нито сиропи нито мармалади … трябва ли да слагам захар и колко захар се слага и как се приготвя някой знае ли?

105 Асен { 09.02.15 at 13:48 }

Здравейте todorka,

Бих искал да ви попитам дали ще е удобно да Ви звънна тези дни, ако случайно все още имате останал сок от бъз да ми услужите? Имам спешна нужда, за да мога веднага да започна да давам на майка ми. Много Ви благодаря.

106 Емилия { 09.10.15 at 12:00 }

Здравейте! Направих сироп от бъзак, но ме притеснява да го пия , за да не е попаднало някакво зелено зърно в буркана …евентуално -Направих го ъсс заха, но знам, че захарта е вредна! Посъветвайте ме

107 Евгений { 09.11.15 at 21:58 }

Здравейте скъпи приятели и писатели на сайта!
Обръщам се към Вас за помощ! От 2013 г. имам проблем и няма кои да каже от какво се случва и какво да предприема. Вече няколко пъти се обръщах към токсикологията във Варна,но след урбазоновата терапия нещата не се променят.
За какво става на въпрос? Отначало нещата тръгнаха така. Сутринта след баня тръгвам за работа. На спирката за работа бързах да не изпусна автобуса бях изпотен. Изпотеният врат започна силно да ме сърби/ужасно/ езика започна да се подува и първото такси което мина едвам му казах карай за спешния център! Влязах в таксито и вече съм заспал. В просъница чувам някой/таксиметровия шофьор ми казва стигнахме ставай стигнахме/! Все още не осъзнат какво става влязох. Биха ми урбазон и ме изпратиха в токсикологията на военоморската болница. След двудневен престой там бях на системи и естествено освободен от работа заради случилото се. Такива моменти се повториха,потретиха два пъти в годините до днес. Тази година случаите зачестиха. Отговортът на лекарите е един реакция на организма. Трябва да правиш алергичен тест. Добре ще го направя макар и толкова скъп около 600 лв.,но как да стане след като теста трябва да се прави тогава когато не са правени никакви манипулаций с урбазонови манипулаций и лекарства в рамките на един месец. От интернета започнах да се самообразовам за моята болежка. Питам лекарите в такъв момент на реакция на организма. Едни казват тичаш до бърза помощ. Да ама как това да стане като съм във влака,по време на път? ДЖИПИТО син ми казва сам си инжектираш урбазон /след упоритото ми настояване за действие от моя страна/. В Берковица лекарката в бърза помощ на която безкрайно благодаря след обстоен преглед ми каза да наблюдавам и записвам храните които се храня. Те да са с по-малко емулгатори и консерванти! Да избягвам храните от които организма реагира. Гледах да консумирам тези храни „бедни“ на Е-та повечето детски,но и там същата история – няма детски няма за възрастни всичко е тъпкано с отрови. Само здравния министър вместо да приватизира болници не вземе да ревизира производителите на отровните храни и ще събере толкова пари,че болниците ще лекуват болните със златни хапове. Но всичко е обвързано,само епиграмите на Радой Ралин с угорчение ще си ги спомняме „А болните Бог да ги прости“.
Е мили приятели и здравни писатели ако някой има лек за моята болежка моля Ви пишете или на имейла или на телефона ми позвънате 0882715386. Аз не съм от неблагодарниците ще се отблагодаря наподобаващо!

108 todorka { 09.20.15 at 21:51 }

da moje da mi zvunesh Асен

109 Наско { 09.21.15 at 14:10 }

Здравейте,и аз искам да споделя нещо за себе си.От 5години сам се лекувам с билки и сироп от бъз,защото лекарите ме бяха отписали-имах проблем със сърцето,с високо кръвно,откриха ми и цироза на черния дроб в последен стадий.Пия си билките и сиропа от бъз и се чувствам много добре,вируси не ме припарват -дори хрема не ме хваща,а преди бях много кекав.Сироп от бъз правя всяка година,и деца и внуци го пият. Имам повече сироп от бъз,ако някой се интересува и мога да съм полезен:0887593050

110 Stel { 09.21.15 at 22:15 }

Майтапа на страна, но една година си спомням, че с баща ми варихме ракия от тревистия бъзак и стана сполучлива. Аромата, обаче е много силен и твърде специфичен и на нас не ни хареса определено. Има хора, обаче на които им харесва. Що се отнася за сиропа от бъзак, вече го приготвям 3-та година с кристализирал мед и съм доволен, определено има полза.

111 Евгени Тодоров { 09.23.15 at 13:38 }

Здравейте!
Имам няколко въпроса, свързани със сока от бъз. тази година и ние си приготвихме, като спазихме рецептата на д-р Димков. В момента сокът е кисел, което означава, че е ферементирал. Доближава се до вкъса на оцета 🙁 Проблем ли е да се пие по този начин и по-важното- запазил ли е лечебните си свойства, въпреки ферментацията. След като минаха трите седмици и го прецедихме го съхраняваме в стъклени шишенца в хладилника. Правилно ли е това?
Интересува ме и колко дълго може да се продължи с използването му? Чувал съм от колеги, че трябва да се правят паузи през 10-20 дни, но в статията по-горе е посочено, че може да се приема половин година (есен и зима). Моля за информация, тъй като го даваме за профилактика на сина ни всяка сутрин на гладно преди градина. По една чаена лъжичка в малко вода.
В случай на вирусни заболявания, включително стомашни проблеми, препоръчва ли се дозата да се удвои?
Предварително Ви благодаря за отделеното време и внимание!

112 Люба { 09.27.15 at 20:11 }

Евгений, събирам от години рецепти и това може да ви помогне, защото гледах и предаване по ТВ за този билкар, който залагаше името си, че лекува всички алергии. Копирам част от интервю с него и посочвам линк: „Билкарят Дончо Тонев
– Какви болести лекувате?
– Лекувам 4 основни заболявания, пред които традиционната медицина е безсилна – всички алергии, страховите неврози, паническото разстройство и депресията. Сега е сезонът на алергиите, които се проявяват под различна форма – кашлица, кихане, обриви, сърбежи и подуване. Това е страшно нещо! Лекувам ги с комбинация от 4 билки, които прочистват кръвта и унищожават алергена, който е в кръвта. Медицината е силна. Има рецепти за прочистване на кръвта, но няма компонента, която да убие самия алерген. В моята комбинация я има.“ Дано това ви помогне по някакъв начин. http://lekuva.net/90036/bilkolechitelyat-doncho-tonev-dava-super-retsepta-sreshtu-shipove.html Успех!

113 Галя { 10.07.15 at 10:22 }

Здравейте! Прекрасен сайт! Много полезни съвети за приготвянето на сиропа от бъз получих. Аз също както мими { 09.12.14 at 16:08 } и к { 10.08.14 at 23:10 } имам притеснение от наличието на малки бели червейчета в бъза, не разбрах дали ги имаше още при брането или са се появили след като престоя едно денонощие преди да го направим и го транспортирахме от Пловдив до София. За съжаление не успях да премахна червейчетата при измиването и попаднаха в самите буркани. След няколко дни бяха изчезнали, явно са умряли. Някой ако е имал подобен проблем може ли да сподели – консумирал ли е сока, въпреки червейчетата и според вас биха ли навредили….Моят сироп засега си върви по план, съгласно указанията на оригиналната рецепта на Петър Димков и смятам да го консумираме цялото семейство, детето ми е на 4 г. и 6 мес. Ще дам и на майка ми, която е оперирана от рак на матката и все пак моля ако някой е имал такъв случай да сподели как е постъпил….

114 Христо { 01.11.16 at 18:46 }

здравейте,
тази година за пръв път си правихме със съпругата ми сироп от бъзак. правихме го на два пъти по един и същ начин. първия излезе сладък. свършихме го и отворихме втория. изненадата беше голяма. коренно различен вкус. леко кисел с лека горчива жилка бражди на езика като таниново вино. не мерише лошо. чудя се дали е добър за пиене. полезен ли е . дали не е вреден? получавал ли е някой подобен ефект и на какво се дължи. ще бъда много благодарен за мнения по въпроса.

115 Петя { 07.08.16 at 23:55 }

Здравейте, ако някой има повече количество сироп от бъзак и продава да ми пише на имейл : rise_again@abv.bg за информация. Благодаря ви.

116 Петя { 07.09.16 at 0:07 }

Здравейте Тодорка,прочетох вашия коментар че имате повече и предлагате сок от бъзак,дали все още имате от него? И дали ще е удобно да ви позвъня ако евентуално имате от сока.Благодаря ви за обратната връзка.

117 Мелисса { 08.15.16 at 20:09 }

В момента събирам заявки за сироп от бъзак и пчелен мед.
Нека желаещите да ни потърсят на сайта ни или на тел 0887621642
beemelissa.alle.bg/prices

118 Ginka { 09.08.16 at 14:18 }

Приятели, полският бъз може и септември месец да се бере, но да не е непосредствено след дъжд, ако искате да го сушите. За приготвяне на сироп се редят зрънцата /много лесно се отделят с помощта на вилица/. Редят се , в стъклени буркани,1:1 бъз:захар, примерно 2 см. бъз и толкова захар, като накрая се завършва със захар и се слага марля на гърлото на буркана. Трябва да престоят така 3 седмици, като от време на време се разбърква.
Сушеният бъз, за възрастните, се приема по 10 зърна, сутрин и вечер, 30 мин.преди храна, като се здъвкват, а сиропът по 1 суп.лъжица. Той пречиства кръвта и засилва имунната система. Добре е да се пие през цялата година. Дава се и на деца под 1год.да близне пръстчето, а след 1 год. да се пие всяка сутрин по 1 чаена лъжичка.
За предпазване от атеросклероза, след 30 г. добре е да се пие ябълков оцет и мед, 1:1. Приготвя се като се разбърква меда и оцета, в стъклен буркан, до разтвярянето на меда и след това се прехвърля в стъклено шише. Пие се по 1 суп.лъжица, преди ядене.:)

119 Мария Стоилова { 02.22.18 at 9:50 }

Здравей Мер,
Искам да попитам дали трябва да се прави почивка при приемането на сиропа от бъзак или може да се приема без прекъсване.

120 radoslav Angelov { 01.06.19 at 23:59 }

Zdraveite .Kazvam se Radoslav Angelov v Germania grad Berlin sam v edna klinika za Onkobolni.Bolen sam ont Rak na
Pankriasa i imam Raseiiki po 4erniat drob .Tai kato nau4nata medicina ne moje da mi pomogne sas preodoliavaneto na samoto zaboliavane koeto imam,sam re6il da probvam vsiakakvi
varianti.4uval sam 4e Sirop ot Bazak pomagalo za Tumori i Rakovi obrazovania.Vslu4ei 4e imate vav nali4nost Sirop ot Bazak ,mnogo 6te se radvam da se svarja s vas po telefona i nai -ve4e
6te sam vi blagodaren da mi prodadete ot Siropa ot Bazak,blagodaria predvaritelno. elgreco@abv.bg

121 Кристина Димитрова { 09.19.19 at 18:00 }

Здравейте, заложих два буркана за сиропче от бъзак, но четейки за това много се притесних въпреки старанията ми да не съм пропуснала някое зелено зрънце? Много ли са отровни и какво да правя със сиропа щом имам съмнение?

122 DeNiro { 09.16.20 at 10:33 }

Реших и аз да пробвам сиропа от бъзак. Направиха ми воепатления следните неща понеже изпробвах вариант и със захар, и с мед. В бурканите с мед ферметационният процес заапочна незабавно и само след ден течността се беше покачила с един пръст, а в бурканите със захар нивото дори спадна. Не съм сигурен доколко е удачно разбъркването всеки ден, защото плодовете излизат отгоре и ферметационният процес рязко се засилва. Така въпреки ежедневното разбъркване, още на третият ден вече се усеща слаб аромат на вкиснато. Досипах захар върху плодовете дори и в бурканите с меда и престанах да бъркам. Миризмата изчезна веднага. Мисля, че това с разбъкването всеки ден е грешка. Може би само в началото е добре да се разбърква всеки ден.

123 Надя { 10.03.20 at 11:35 }

Здравейте, от десет години правя сироп от бъзак, и плодчетета винаги са били сладки,но вчера бъзака, който събрах, въпреки, че е дори леко презрял, страшно много горчи. Някой знае ли каква е причината и дали става за сироп.

Благодаря

124 Ваня Велковска { 01.17.21 at 14:57 }

Искам да попитам, сурови плодове от бъзак,съхранени във фризера може ли да се ядат, имам една кутия от сладолед, но никъде не намирам за сурови плодове. Ако някой знае моля да сподели. Благодаря.

125 Гергана Иванова { 01.29.21 at 12:45 }

Трябва ли задължително да се прецежда или може да се консумира така, гъсто като сладко по 1 ч.л.?

Leave a Comment