Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Шоколадови бонбони

raw шоколад

Няма такъв шоколад!!!
Просто нямам думи да опиша колко страхотни са тези бонбони. Въпреки, че повечето съставки не се намират в България, реших да споделя тази рецепта, защото знам, че има приятели в чужбина, които имат възможност да си ги набавят.

Ето от какво са направени:

Бонбоните от светъл шоколад:

какаово масло – 2 части
кокосово масло (но не oil, а butter) – 1 част
рожково брашно, сурово
lucuma powder
какаови зърна (cacao nibs) – вътре и поръсени отгоре
малко мед
зелени треви на прах (пожелание)

Бонбоните от тъмен шоколад:

какаово масло – 2 части
кокосово масло (но не oil, а butter) – 1 част
няколко лъжици какао на прах (зависи, колко натурален го харесвате)
мед на вкус
зелени треви на прах (пожелание)
в половината смес сложих лют червен пипер

Бонбони от тъмен шоколад и конопено семе:

горните съставки
конопено семе за облепване

Маслата се разтапят на водна баня до 42 градуса. С помощта на блендер или пасатор се смесват всички съставки. Сместа се изсипва в подходящи формички (в случая формичка за лед) и се поставя в хладилника или камерата за известно време, докато се втвърди. Обикновено за половин час на студено и бонбоните са готови.
Тези бонбони са изцяло здравословни, дори невероятно полезни. Какаото (сурово) е необикновен източник на магнезий, така необходим на тялото ни. Но това е една по-дълга тема, която ще отворим някой друг хубав ден.

raw шоколад

raw шоколад

42 comments

1 Radula { 04.23.09 at 1:56 }

Ммммм, колко вкусно изглеждат!!
Искам да ви питам за какаовите зърна – някой случайно да е намирал от тях в БГ ?

2 Лина { 04.23.09 at 9:36 }

Браво Мер,

Изглеждат страхотно, ще ги опитам в най скоро време… Как бяха на вкус лютите бонбони? 🙂
Един въпрос към живеещите в София- от къде си намирате рожково брашно или конопено семе???

3 Меги { 04.23.09 at 13:55 }

Еее, няма такива бонбони!!! Страхотни са на вид! Истинско изкушение.
Живея в София, рожково брашно купувам от диетичните магазини. Последно от този срещу фирмения регистър на Съдебната палата (на ул. Позитано, в началото). Конопено семе – в същите магазини, ама не навсякъде има и не винаги – малко е на късмет работата. Какаово масло може да се купи от аптека (използва се в козметиката). Кокосово масло (ако провилно съм разбрала, че е това на калъпи) понякога има в диетичните, понякога в Метро.

4 Лина { 04.23.09 at 16:27 }

Меги,
Благодаря ти много за инфото… от кога го търся това рожково брашно- дано накрая ми проработи късмета!!!! 🙂

5 Radula { 04.23.09 at 19:23 }

Линче, днес ходих до здравословния до Съдебната и казаха, че след 2 седмици ще имат рожково брашно. Че и моето свърши… 🙂

6 Jaki { 04.23.09 at 21:34 }

Нямам търпение да ги опитам,вече си представям и вкуса им ох:))след месец как ще се наградя с тях…А м/у другото,ако не може да намерите и някой желае,на драго сърце ще му донеса сурови какао зърна…около август някъде(ако ви се чака).за цената-мисля че беше около 10$ за 200гр.

7 mer { 04.23.09 at 22:19 }

Когато слагам лют пипер (в случая кайен), гледам да не е в големи количества, понеже съм отвикнала от лютото. Откакто разбрах колко е полезен, поръсвам щипка къде ли не. На всякакви вкусотийки, включително и фрешове, чай и шоколад (дори много ми харесва фреш от цитруси с щипка лют пипер). Слагам толкова, колкото леко да ми загрее гърлото. Дори не бих казала, че става люто. В шоколада обикновено гледам да слагам някоя чудодейна съставка (макар че като цяло си е чудодеен :)) – я лют пипер, я брашно от треви, ще пробвам и с прах от водорасли (чудя се какво ли ще се получи).

Още в древни времена откривателите на какаото го съчетават с чили. От известно време дори и Линд предлагат черен шоколад с люта чушка (опитах веднъж от него, но ми е доста лют и горчив).

8 Angie { 04.24.09 at 0:51 }

Много благодаря за тази рецепта! Веднага пробвах- много вкусно! Въобще не се бях сетила че на водна баня може да стане такъв шоколад. Но понеже много бързах..май нещо обърках и сместа не ми се получи много течна..а не исках да слагам много масло…и сипнах малко гроздов сок…а и накрая бонбонките не бяха много добре оформени…но тъй и тъй ги излапахме преди да се изстудят напълно :)) предполагам че може да се сложи вътре всичко- портокал (настъргана кора или сок), мента, някакви плодчета… Обаче ми стана малко тежко, може би от кокосовото масло.. Няма ли начин да се „олекоти“ рецептата?
Какви са тези зелени треви?
Благодаря много!

9 Лина { 04.24.09 at 9:52 }

Да Мер,

какви са тези треви и от къде ги взимаш?

10 mer { 04.24.09 at 15:57 }

Има страшно много варианти за разнообразяване на шоколада. Тези идеи (портокалови кори, листа мента) звучат страхотно. В бонбоните може да слагаме цяла ядка, а също и годжибери (лициум), това е много популярно полезно и лечебно плодче. Трябва да помисля за олекотяването, че сега не се сещам.

С „треви“ всъщност обобщавам голямото разнообразие от сушени зелени листа на полезни и ядливи растения (и водорасли дори). В търговската мрежа може да се открият например като брашно от коприва, всякакви добавки наречени зелена енергия, Барлийнс Грийнс…. А също може и сами да си направим, просто трябва да отидем в чист район и да си наберем листа от глухарчета, детелина, овес, жито, ечемик, просо, коприва, лапад, киселец, лобуда, дори млади листа от бреза, черница, лозови, от малини, ягоди… и след това да ги изсушим и стрием на прах. Разнообразието е наистина голямо (само трябва добре да познаваме ядливите треви). Един буркан от такива зелени брашна ще ползваме цяла година (обикновено се слагат щипка, две-три). Сега е много подходящ момент да си набавим тревички (особено за коприва, лапад, киселец и глухарче).
Понеже все още не съм си направила такава смес, в нас се размотаваха няколко капсули от барлийнс грийнс и ги изсипах в шоколада (не обичам да пия хапове, а и обвивката им ми се струва съмнителна, та затова обикновено ги изсипвам директно в сместа).

11 Radula { 04.25.09 at 22:00 }

Джаки, пиши ме в списъка за поръчващите какаови зърна. Не знам още колко грама, но като дойде лятото, примерно юли, ще се разберем :)) Благодаря ти много горещо предварително! Прегръдки!

12 Анна { 04.25.09 at 23:08 }

Какаовите зърна са си най-обиковени какаови зърна, нали? Такива намирам, но това lucuma powder не мога да разбера какво е – може ли поне на латински превод на името растението, за да си го преведа на немски (може и да не се намира тук)?

13 mer { 04.26.09 at 1:51 }

За какаовите зърна си е така.

А за лукума – това е брашно от корените на растението лукума, до колкото знам. Естествен подсладител с карамелов вкус и много полезен.
На латински е Pouteria lucuma (http://en.wikipedia.org/wiki/Lucuma)

ето снимки
http://www.pangaia.cc/images/lucuma-powder-bag.jpg
http://vivapura.net/images/products/Lucuma_Powder.jpg

14 Анна { 04.26.09 at 11:40 }

Аха, е щом е подсладител, предполагам, че може да се замени с друг, нали? Аз намерих снимки на плода, но не знаех за какво се ползва и из нашите онлайн магазини не го намирам.

15 mer { 04.27.09 at 0:03 }

Да, по принцип лукумата е опция – може напълно да се пропусне – тя просто придава по специфичен и богат вкус. Понеже рецептите за шоколадови бонбони са страшно много, аз реших да опиша точно тези, които направих.

16 Владимир { 05.07.09 at 16:23 }

Здравейте радвам се че попаднах на сайта ви !
Предлагам ви моята рецепта за НАТУРАЛЕН Шоколад.

1 – Една лъжица с връх Гхи.
2 – Една лъжица с връх Мед.
3 – Една лъжица с връх Сусамов Тахан.
4 – Една лъжица с връх Какао / то е на вкус ако искате по наситен шоколадов вкус повече какао /
5 – 20 Фурми – трябва да се обелят / от пресните които ги продават в кутии по 750гр. /
6 – канела и ванилия
Всичко се разбърква много хубаво до получаване на хомогенна смес – Вкуса Удивително напомня истинският Шоколад. Уверявам ви, че ако на някой му либсва вкуса на шоколада и тъгува по него, след като опита тоя няма да се сети повече за оня по магазините.
Всичките продукти лесно могат да се намерят във всеки по голям град.

Приятно хапване.

17 танита { 06.11.09 at 18:26 }

Може ли да ме ориентирате от къде в Англия купувате маслата. В момента съм тук и се опитах денс да намеря, но нещо не успях 🙂 Мерси

18 radosti { 06.11.09 at 20:42 }

Виж в интернет адреси на органик магазини или raw food shops:) Приятно изкарване:)

19 mer { 06.11.09 at 22:32 }

Би трябвало и в WholeFoods да има, но не съм сигурна.

20 radosti { 06.12.09 at 1:07 }

В Whole foods имаше само кокосово масло, но не и какаово…

21 танита { 06.12.09 at 8:58 }

Мерси много 🙂

22 Ted { 06.13.09 at 21:59 }

Zdravej Mer, izvini me za latinicata.
Molq te daj receptata s english imena. Ne gi znaq tezi systavki na bulgarski, Mersi,
Ted

23 mer { 06.13.09 at 23:43 }

Ето как са на английски в същата последователност както се явяват в рецептата горе:

Бонбоните от светъл шоколад:

cacao butter
coconut butter
raw carob powder
lucuma powder
cacao nibs
honey
green leaf powder

Бонбоните от тъмен шоколад:

cacao butter
coconut butter
raw cacao powder
honey
green leaf powder
cayenne pepper

Бонбони от тъмен шоколад и конопено семе:

горните съставки
hemp seeds

24 Красимира { 06.28.09 at 2:42 }

Здравейте на всички и най-вече на mer!

Сайтът е просто възхитителен. Попаднах на него търсейки повече информация за здравословно хранене за сина ми (2,5 год), който има кожна алергия. Вече 2 месеца аз самата консумирам основно (над 90%) сурова храна, но ми е много трудно да променя любимите храни на моето дете. Идеята за дравословни бонбони ще ми бъде от полза.

Искам да попитам Владимир:

1 – Една лъжица с връх Гхи. – не разбрах тази компонента от твоята рецепта. А фурмите могат ли да се заменят с нещо друго или от къде бих могла да си ги набавя.

Ако имате и още идеи, с които да успея да увелича полезните и живи храни и да намаля преработените в неговото меню ще е ми е голяма помощ. За щастие обича плодовете и зеленчуците, но не иска ядки, от ядковите млека и зелени сокчета.

25 Radula { 06.28.09 at 5:06 }

Здравей, Краси!
Позволявам си да отговоря вместо Владо, но и той после може да се включи 🙂
Гхи е така нареченото пречистено масло. http://www.jenite.net/2009/05/ghi-ghee-gi-pretopeno-krave-maslo.html Този вариант бонбони не е вегански/суровоядски.

Фурми можеш да си вземеш от някой пазар, там където продават ядки (не знам от кой град си), а в някой плод-зеленчуци също продават в кутии фурми, едни арабски. Можеш да ги замениш със стафиди, сушени сливи, сушени смокини…

А за малчо, по-добре някоя майка да даде компетентно мнение… Това, което аз бих ти препоръчала, е да разгледаш и форума към сайта, както и сайта recipemagician (даден е в „Приятели“) И на двете места има доста споделено за храненето на малките човеци и още разнообразни рецепти. Мисля, че ще ти е от полза! 🙂
Поздрави!

26 Нади { 08.12.09 at 16:30 }

За шоколада на Владко. Наистна изглежда доста вксно. Прочетох че Гхи е от краве масло, но си мисля че всички тук са опитни в направата на какви ли не вкусотии, та някой може да измисли замянка на Гхи.

27 Julkata { 08.13.09 at 23:51 }
28 mer { 08.17.09 at 10:07 }

Заместителите на Гхи са кокосовото и какаовото масло – те са по-добрия избор.

29 Dan4 { 09.26.09 at 21:43 }

Привет и от мен!
Утре планирам да тествам тези бонбони, както и един сладък хляб от ленено семе и бадеми – ще пиша какво се получи.
Горният линк за парченца какаови зърна за съжаление не върши работа, защото са печени 🙁
Продължаваме търсенето из Европейския съюз, иначе sunfood.com

30 Jack { 10.29.09 at 19:46 }

Някой може ли да сподели къде в София може да се намери рожково брашно, какаово и кокосово масло? Също и зелените треви и lucuma powder. Благодаря.

31 Radula { 10.30.09 at 4:03 }

Jack, рожково брашно в здравословните магазини около Съдебната палата – има два там наоколо… Какаово масло в БГ няма; кокосово, в единия, по-големия магазин срещу Съдебната и в Слънце и Луна (във втория е малко по-скъпо). Зелени треви… това са си разни смеси на Мер, някъде беше писала… Продава се коприва на прах, може от нея да сложиш. Лукума не се намира в България.

32 Jack { 10.30.09 at 9:06 }

Благодаря ти Радула. Лично ти правила ли си от тези бонбони? Мисля да експериментирам и с други съставки.. 🙂

33 Radula { 10.30.09 at 12:27 }

Точно по същия начин никога не съм ги правила 🙂 Разбира се, винаги може да се ескпериментира със съставките – това му е хубавото ан суровоядството 🙂
А лукумата е сладка, ползва се за подсладител доколкото знам, така че лесно може да се замести с фурми, кленов сироп и др.
Успех с бонбонките 🙂

34 Jack { 10.30.09 at 20:21 }

Thanks, shte opitam tozi weekend. 🙂

35 daniela { 01.17.10 at 1:49 }

az sahto mnogo xaresax bonbonite na vid i bix iskala da gi napravia napravo sa neveroiatni i hte potarsia produktite po magazinite as vav momenta sam vav ispania iopredeleno produktite hte gi nameria i hte probvam blagodaria .

36 нели { 03.13.10 at 23:25 }

Здравей Мер,искам да ти благодаря и да те поздравя за прекрасния сайт.Това за мен е най-компетентно направения сайт на тема здравословно хранене.Въпреки че около 30 години се опитвам да се храня здравословно и вървя по този път,научих от теб много. Мисля,че е чудесно това че споделяш неща,който си пробвала и че си толерантна към другите,като даваш път на всеки да следва собствения си усет и тяло.Бонбоните са чудесни.Аз си ги правя често като всеки път променям нещо за разнообразие.За всички,който търсят какаово масло-могат да си купят от аптеките,които правят лекарства.Само от тях.В Софиа има една такава в безистена на площад Славейков.100 гр. е 10лв.Пожелавам на всички много слънце и усмхнати сърца

37 Nina { 05.04.10 at 10:04 }

Страхотна рецепта, ше трябва да се пробва обезателно.
Благодаря!

38 Pti4ence { 11.27.10 at 0:26 }

Здравейте и от мен,

мога да препоръчам чудесен сайт за поръчка от Щатите, iherb.com.

От 1-2 месеца поръчвам, цените са почти 2 пъти по-ниски отколкото тези по здравословните магазини в България. Има всякакви супер храни, козметика, добавки и какво ли не.

Доставката чрез International airmail само е 4$ за пратки на стойност <80$ и по-леки от 1,360кг. Вярно, не можеш да я проследиш и няма гаранция, че ще дойде, но аз не съм имала проблеми, вече 4-5 пратки са ми пристигали, за около седмица идват.

Най-интересното е, че по някаква причина не се налага да се плаща ДДС, защото пратките минават през Германия и наште като видят печат Дойчепост, не искат ни ДДС, ни мита 🙂

Има и още екстри – ако имаш код за намаление, първата доставка е с -5$ намаление.Ако някой се интересува, да ми пише на pti4ence@gmail.com, ще му дам още подробности и код за намаление 🙂

39 Весела { 09.20.11 at 17:35 }

Здравейте, имам едно питане за кокосовото масло. От къде го взимате, че нали за да се достави и да има трайност се преработва и вече не е така полезно, дори токсично?

40 Fani { 12.02.13 at 2:06 }

Здравейте и от мен:)

Мер, много ти благодарп за страхотната, вдъхновяваща страница и за прекрасните, вкусни и изключително полезни съвети и рецепти! От доста време следя страницата ти и научих много неща за храната, здравото тяло и здравия дух, за което изключително много ти благодаря!!!
В доста рецепти чета за употребата на лукума, та реших да уточня какво е това и кои части се ядат. Лукумата е ендемичен плод за Перу и по-точно пустинната му океанска част. Стана ми любим плод, откакто живея тук:) Има форма на ябълка, отвърте е с цвят окра, кората е много нежна и тънка, тъмно-зелена на цвят, семката е голяма (понякога има и две) и прилича на кестен. На вкус е доста степчив, с лек орехов вкус. Плодът не е много приятен за ядене сам, но има страхотен вкус в комбинация с ядкови млека и във вкякакви десерти. В Перу се използва широко в сладкарската индустрия – торти, сладоледи, кексове, кремове, пудинки, шейкове. Придава страхотен вкус на сладките неща! Ядливата част на лукумата е плодъд (или поне той се употребява в сладкарството). Прахът или брашното от лукума се прави от пулпата на плода, изсушена и смляна на прах. Лукумата е богата на фибри, желязо, витамин В3.
Приятен ден от мен и слънчеви тропични усмивки с един шейк от лукума, соево мляко и мен!

41 Tanya { 03.16.16 at 12:44 }

Здравей Мер и благодаря за рецептата.
Имам нужда от малко уточнение относно „зелените на прах треви“; ти какво точно скагаш? Защото струва ми се вкусът би се променял спрямо използваната трева…Аз разполагам с люцерна на прах, с коприва, с японски зелен чай на прах (мача), та се чудя коя от тези съставки е най-уместно да употребя…Благодаря ти предварително за отговора. Таня

42 Tanya { 03.16.16 at 12:55 }

Ок, връщам си запитването „назад“, отговора на въпроса ми си го дала в по-горните коментари …Виждам, че „мачата“ не си я споменала, та ще взема да пробвам с нея на първо време, тя се използва по принцип в доста десерти…

Leave a Comment