Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Житен режим

Ако напоследък прекаляваме с храната, или искаме да пречистим тялото си, или сме емоционално обременени, или искаме да преоткрием себе си, или да почувстваме фините неща около нас, значи е дошло време за житния режим. Той пречиства тялото и душата ни, изостря сетивата ни, прави ни спокойни, чувствителни и уравновесени.
Житният режим продължава 10 дни. За провеждането му са ни необходими на ден 100 г жито (най-добре лимец), 3 ябълки и 9 ореха. Житото е специално – за покълване – тъй като само то е цялото зърно.

От вечерта заливаме 100те грама жито със студена, топла или вряла вода (взависимост колко омекнало го искаме) и така престоява цяла нощ. Ако искаме да омекне повече го слагаме в термос. На сутринта прецеждаме житото, с водата, ако е студена, поливаме цветята. Разделяме го на 3 части за закуска, обед и вечеря. Ябълките и орехите ядем, когато пожелаем, но не повече от указаното количество. Ако си намерим био ябълки най-добре и който иска може да си ги изяжда целите – със семките и обелките. Може да се пие само преварена вода, най-добре протиева или жива вода, може да си налеем вода от някое планинско изворче, така и Дънов препоръчва.
И така 10 дена. Ако на някой му се стори много трудно за изпълнение може да разнообразява с чай от билки – жълт кантарион, коприва, мащерка и преварена вода. Чаят може да е овкусен с малко мед и лимон. Ако се появят стомашни болки от житото, тогава то може да се свари за 10 мин с цел да омекне и след това да се смели.
Преди да започнем режима трябва да очистим червата си от съдържанието им. Това става като 2-3 дена преди това пием чай от сена или друг с разхлабващо действие. Това е важно, за да има по-бърз и пълноценен ефект самия режим. Ако не го направим обикновено се наблюдава разхлабване на втория третия ден. Също може преди започване на режима да си прочистим червата с клизми с вода и сол например (на 1 литър вода се слага 1 лъжица сол).

С меда не бива да прекаляваме – максимум 1 лъжица на ден. Това е важно, защото медът рязко повишава кръвната захар, след което повишение бързо следва рязък спад. Това води до разтреперване, чувство за силен глад, топли вълни. След което взимаме още лъжици мед и така се получава затворен кръг.
Докато ядем, трябва да дъвчем много – 99 пъти. Да дъвчем докато храната в устата ни стане на течност. Така задействаме много центрове в тялото ни и се предизвиква перисталтика на червата, а и организма ни ще изразходва изключително малко енергия за обработката й. Така ще получим максимум енергия. По този начин е добре да се храним не само по време на житния режим, а по принцип винаги.
При някои хора се наблюдава криза към средата на житния режим. Тази криза се изразява в колебания, безсилие, изкушения и ако тогава не се откажете, то след това става по-лесно и приятно. Не е добре да се прави, когато ще извършваме силен физически труд – все пак това е един вид гладуване. Добре е да си почиваме, да прекарваме повече време на слънце и на чист въздух, да не се натоварваме с лоши мисли и проблеми.
На 10тия ден от режима трябва да направим захранване с ангелска супа. Тя се приготвя като във вода се сваряват 1-2 цели картофи (след сваряването могат да се раздробят в супичката) и след това се овкуси с черен пипер, магданоз и лимонов сок (да не се слага сол, защото тя носи много вреда на тялото). Към ангелската супа в последствие може да се добавя цял морков или цяла глава лук. Така се яде 2 дена и след това към храната постепенно се включват различни пресни плодове и зеленчуци и чак тогава се преминава към други храни. Най-важното е – не бива да се преяжда. Не само при захранването, но и по принцип никога – това е първоизточника на всички злини.

Според книгата на Светозар Няголов „Хранене, пост и житен режим“, ето какво значение има в кой ден от седмицата ще го започнем:
*неделя – той се свързва със Слънцето, Духът и Светлината в живота и тогава е много подходящо да чете и проучва Библията. После ще завърши във вторник, ден на борба, в която активно ще участва умът на човека.
*понеделник – човек ще се свърже с развитието на своята душа, ще възприеме любовта в сърцето си и ще пречисти всичко около себе си. Ще завърши в сряда – денят на Природата, с която човек трябва да се свърже.
*вторник – човек ще работи активно за развитието на своя ум и придобиване на положително
знание за живота. Целта му ще се постигне само с воюване и чистене от човешките наслоявания – от отрицателните човешки мисли, които пречат много за придобиване на знанието. Режимът ще завърши в четвъртък – ден на благородството и развитието на човешката личност чрез волята.
*сряда – най-добре, защото влизаме в лечебницата на природата за 10 дни и завършваме в петък – деня, в който е създаден човекът. Тогава, ако искаме да постигнем нещо в живота си, трябва усилено да работим за развитието на сърцето си и животът ни да стане напълно съзнателен. Целта ни ще бъде постигната с усилена умствена работа и системни сериозни
занимания.
*четвъртък – ние ще проявим своята воля, ще придобием сила, с която ще превъзмогнем мъчнотиите, изпречили се в пътя на живота ни. Сами ще решаваме въпросите и ще работим за собственото си развитие. Режимът ще завърши в събота – деня на Бога, към когото трябва да насочим целият наш личен и съзнателен живот.
*петък – ние ще се свържем с живото Слово Божие – изявената Божия Любов на Земята, което ще ни озари със своята светлина и ще стане господар на нашата съдба, на нашия 18
живот. Това може да се постигне само при пълно проявление на Божията Любов. Режимът ще завърши в неделя – ден на Духа, науката, изобретенията и прогреса в живота, ден на постоянно веселие и непреривна вътрешна радост.
*събота – ние се свързваме с Бога, вечното начало на Живота, на всичко, което съществува във Вселената, ден на Природата, която ни заобикаля и която постоянно ни учи. От нея ще разберем как да почиваме като служим на всички наши приятели. Така ще стигнем в съзнанието си до идеята, че сме родени на Земята, за да бъдем разумни същества. Режимът ще завърши в понеделник, когато ще направим вътрешна връзка с душата си – с Бога, нашия Велик Баща, чрез Любовта, която Той е вложил в нас, като очистим ума, сърцето и волята си от посторонните човешки неща и поставим чистотата за основа на нашия живот – първото правило за влизането ни в Божествения свят.

А ето и какво значение има житния режим, започнат през различните периоди в годината:

Когато правим Житен режим за пречистване на разсип на Луната и Слънцето се намира в знака Овен – от 22 март до 22 април, тогава ние се очистваме от нашите низши чувства, желания и страсти, от животинското в себе си, през което сме преминали в миналата епоха. Така ще придобием една мекота, разположение и ще престанем да се караме с хората и няма да проявяваме повече насилие над околните. Това е особено полезно за младите приятели, които имат много силни неизживени чувства и малко опитност в живота. Те ще престанат да бъдат толкова резки, прями в посочване на отрицателните качества на околните, ще намалят своята импулсивност, която често им пречи в живота. Ще дойдат до съзнание, че не само те могат да бъдат водачи на хората, но и други могат да изпълняват тази длъжност.
Ако Житният режим се прави при нова Луна, тогава човек ще усили волята си, но едновременно с това желанията и чувствата си, но те ще бъдат стерилизирани и омекотени, доведени до една разумност, необходима при сегашното ни развитие. Изобщо житото, през което текат ангелските сокове, в нашето развитие въздейства пряко на сърцето, като го облагородява и дава финес на чувствата.

От 22 април до 22 май, когато Слънцето преминава през знака Телец и правим Житен режим при разсип на Луната, той ще помогне на човека да се освободи от ненужните наслоявания и тлъстини, да усили дълбокото си дишане, да развие гласа си – да пее и музицира. Ще развие упоритост и настойчивост – изчерпателност във всяка работа, която ще върши с голяма любов.
При нова Луна се разбива търпение и мълчаливо съпротивление срещу всяко насилие, придружено с постоянна и неизменна любов. Новите идеи, които мъчно възприема и някои са непонятни, ще започне да ги помни и разбира и постоянно да ги прилага в живота. Постепенно ще стане горещ приемник и проповедник на новите идеи.

От 22 май до 22 юни Слънцето преминава през знака Близнаци и ако правим Житен режим при разсип на Луната, ще се активизираме да учим и търсим новото навсякъде в проявите на живота, да намираме причините и разбираме каузалността, с която природата постоянно работи. Така човек ще намали значително своята променливостта и ще престане да се разочарова от неуспехите в живота си.
При нова Луна човек ще придобие много добри вътрешни условия за учене и разбиране на знанията, които получава и методите за тяхното правилно използване. Той може да стане преподавател, да намери всички източници на знание, които дълго време е търсил, или да си обясни някои интересуващи го факти. В неговата душа ще се събуди силно желания да ходи, обикаля и проучва природата и живота на хората в страната и чужбина. Ще развие своя обективен ум, с който ще започне правилно да се справя с всичките материални противоречия, които се явяват в пътя му. Ще започне успешно да се справя с всички ненужни желания и наивността, която често проявява, и ще престане да греши от прибързани действия.

От 22 юни до 22 юли Слънцето преминава през знака Рак— вратата на живота. Когато Житният режим се прави при разсип на Луната, човек ще се задълбочи в тайните на съзиданието на живота и обществото, като започне от първата негова клетка – семейството. Ще разбие силни духовни и психически качества, които ще го доведат до пряка връзка с невидимия свят. Така човек ще стане носител на един красив, скрит дълбоко в него вътрешен живот, крайно чувствителен към външните и особено към вътрешните постоянни промени. Ще има голяма привързаност към своя дом, в който ще си създаде една силна аура, под влиянието на която стаята му ще бъде най-хубавото му място за работа, отмора, за трансформиране на всички отрицателни състояния, придобити от външния достъп с хората.
При нова Луна чрез Житния режим човек с пълно упование може да трасира един духовен път, насочен към Бога. Той лесно ще се приспособява към всички лоши външни условия, ще придобие сдържаност, мекота и постоянна благодарност.

От 22 юли до 22 август Слънцето преминава през зодиакалния знак Лъв. Житният режим, направен при разсип на Луната ще помогне на човека да облагороди и омекоти сърцето си и ако е болно, да го излекува. Той ще придобие ангелски характер и ще започне щедро да дава от времето, парите, знанието си, без да мисли за себе си. Може да стане много добър оратор и разпространител на новите идеи, като прояви едно духовно обаяние, чрез което силно ще въздейства на хората.
При нова Луна Житния режим дава на човека смелост и сили за постигане на целите му. Той ще намали гордостта и омекоти достойнството си, които му пречат и го спъват в живота. непрекъснато ще търси истината и светлината на Живота, в които постоянно ще се движи.

От 22 август до 22 септември Слънцето преминава през зодиакалния знак Дева. Житният режим, направен при разсип на Луната, помага на човек да се приспособи много добре към знанието – да учи с голяма лекота, да го придобива с леснота. Ще може лесно да усвоява чужди езици, ще започне да се изразява красиво и правилно и може да развие поетична и писателска дарба. Ще стане носител на голяма външна и дълбока вътрешна чистота, такава каквато притежават ангелите и тогава ще се свърже с тях. Тази чистота ще го освободи от болезнените му състояния, през които минава – от отровите и напояванията в червата му.
При нова Луна Житния режим дава на човек възможност да намери най-правилния път за учене и придобиване на външно и вътрешно знание. Да защити някоя теза, да се издигне в науката на по-висока степен. Да постигне главно научни резултати от задачите, които си е поставил.

От 22 септември до 22 октомври Слънцето преминава през зодиакалния знак Везни. Когато Житният режим се прави при разсип на Луната човек подобрява музикалните, артистичните или художествени дарби и способности, които притежава, като намира вътрешната връзка на нещата и стига до Любовта — най-важния фактор за създаване на красиви форми и отношения в изкуствата и живота. Ще подобри хармонията и разбирателството в семейството и чрез ред и порядък да създаде уют в дома. При нова Луна Житният режим дава на човек възможност за големи постижения в музиката, изкуството, художеството, за придобиване на външна и вътрешна красота, чрез светли мисли, топли чувства и благородни постъпки.

От 22 октомври до 22 ноември Слънцето преминава през зодиакалния знак Скорпион. Житният режим направен при разсип на Луната помага на човек да се лекува от някои свои недъзи, главно в половата област, да въздейства с ума си на низшето и животинско атавистично състояние и го замести със силна привързаност към окултните тайни науки.Така той може да има добри постижения като астролог, хиромант, графолог и др. Това са богати възможности за стимулиране и правилно насочване на ума по пътя на еволюцията и правилното човешко развитие.
При нова Луна Житният режим помага на човек да се бори с противоречията и мъчнотиите в живота си и винаги да излиза победител. Но тъй като животът не е борба, а разумно използване на благоприятните условия, при които се намира даден човек, то той трябва да се бори със собствените си недъзи и низши прояви, да се справи с ада в себе си. Никога да не проявява насилието като метод за постижение, защото целият ад е изграден само от насилие и когато човек, съзнателно или несъзнателно прояви насилието, то той поканва целия ад на гости у дома си.

От 22 ноември до 22 декември Слънцето преминава през зодиакалния знак Стрелец. Житният режим направен при разсип на Луната помага на човек да придобие една ясна представа за идеите, които го вълнуват, и ще намери най-правилния начин за тяхното приложение в живота. Ще развие благородството, мекотата и послушанието, чрез които качества ще влезе във връзка с ангелската мъдрост, която коренно ще промени живота му и ще улесни пребиваването му на Земята. Така човек попада под покрива на Всевишнаго и винаги е запазен от силите на небето – от Бялото Братство.
При нова Луна Житният режим помага на човек да реализира някои духовни идеи, да се издигне в религията и братството чрез вътрешно самоусъвършенстване. Да прояви благородството и справедливостта във всички области на живота.

От 22 декември до 22 януари Слънцето преминава през зодиакалния знак Козирог. Житният режим, направен при разсип на Луната, помага на човек да очисти съзнанието си от много ненужни отрицателни мисли: съмнения, подозрения, ревност, скъперничество.
Да изработи един светъл ум, носител на новите идеи, като изостави бъркотиите на човешкия порядък, които дотогава са заемали първо място в неговия обективен ум. Да подчини човешката правда на Божествения промисъл, който ще му покаже какво представлява Божията Правда, която, като дойде на Земята, ще създаде в миниатюр царството Божие.
При пълнене на Луната Житният режим помага на човек да постигне високите си желания и намерения, отправени към ръководството в човешкия порядък. Човек може да стане директор, министър, управник на държавата. Но в духовно отношение той трябва да стане цар на себе си – на своите мисли и чувства и постъпки и така да бъде неуязвим за човешкия порядък и неговите закони.

Във всички тези знаци, през които Слънцето минава в продължение на една година, ние сме развили съответни качества в миналите епохи и сега полагаме изпит при ликвидацията на века, за да види Небето и ние докъде сме стигнали в своето развитие. Понеже сега сме в епохата на Водолея, епохата на планетата Уран и Божествената мъдрост, най-правилно е да правим Житния режим при разсипа на Луната през месец февруари, да се очистим от всичките неправди, които носим в света, да възстановим хармонията на пълното единство на силите в организма ни и да влезем в новите условия на разумния живот – на Любовта, Мира, Братството и Хармонията между народите. Голямото пресяване, през което човечеството минава, ще създаде благоприятни условия за идването на Шеста светеща раса на Любовта, при която хората ще излязат от сегашния порочен живот, ще възкръснат в доброто и любовта и ще посеят новите семена на хармонията, музиката и красотата по лицето на цялата Земя.

110 comments

1 mer { 03.18.09 at 16:07 }

Суровоядството наистина лекува тялото ни, в повечето случаи оздравителния процес е по-бавен, но качествен. И на мен този тест ми е положителен, може и да имам кандида, но въобще не го мисля (все пак имам още един проблем, от който не мога да се избавя, но го отдавам на това, че е от много години – от 12-13 годишна възраст, и се иска време). Житният режим ме кара да се чувствам превъзходно и това е по-важно за мен. Страхотно е да черпим опит един от друг и да споделяме (за което съм много благодарна на всички ви).

Важното е да не си въобразим, че сме болни от нещо, че тогава наистина е по-вероятно да се разболеем. Положителната мисъл и настройка са по-важни от всичко. Има опити, и то сполучливи, за лечение на болести само с мисълта, въображението и ефекта плацебо. Доказано е, че мисълта ни действа като заповед на клетките и органите ни… но вече навлизам в друга тема :).

2 Шпльонк { 03.20.09 at 3:25 }

ОК, изкарах 7 дни на житния режим. На обяд се захраних със супичката. После изядох 4 варени яйца. Току-що изпих две бири. Въпрос: Колко часа живот ми остават?

3 benato { 03.20.09 at 9:26 }

Може би нищо няма да ти стане,но и нищо не си постигнала.явно още не си готова за преход към натурална храна и пречиствания. Започни постепенно да променяш храненето и навиците си,не се насилвай и чети книги за да се надъхваш.
Както се казва,всеки може да гладува,но захранването е 100 пъти по важно!

4 Ксения { 03.26.09 at 19:36 }

Здравейте! И аз се записвам за житния режим. Току-що залях житото с топла водица и от утре започвам цялостното си възстановяване :Р
Приятни одухотворени 10 дни на всички решили се :)

5 ваня { 03.30.09 at 14:16 }

Започнах от днес ! Първият ми ЖИТЕН РЕЖИМ !
И съм много позитивно настроена !
Дали може да ми кажете какво символизира житния режим проведен от днес ?
И колко килограма се свалят по принцип .
Знам , че не е диета , правя го за прочистването и на духа , и на тялото , но неминуемо ще се
отрази и на килограмите .
Много ми се иска през всичките 10 дни да съм така усмихната и уверена …

Благодаря ви за позитивизма , който струи от този сайт !!!

6 mer { 03.31.09 at 0:21 }

Здравей, Ваня.
Горе в самата статия пише за всеки ден от седмицата. В случая за понеделник е:
“ *понеделник – човек ще се свърже с развитието на своята душа, ще възприеме любовта в сърцето си и ще пречисти всичко около себе си. Ще завърши в сряда – денят на Природата, с която човек трябва да се свърже.“
Иначе, килограмите са твърде индивидуални, на всеки различно му се отразява. Аз свалям около 4-5 килограма за 10 дневен режим.
Желая ти много лек и приятен режим :).

7 Anubis { 03.31.09 at 19:38 }

Привет на всички :)
Моят Житен режим започна на 18-ти,сряда и завърши в петък на 27-ми март.Хапвах си цялото жито,но общо взето все по различен начин го приготвях,един път стана с по-топла вода и кисна 4-5 часа,друг път цяла вечер със студена вода…Просто един с един ден не си приличаха,дано не съм объркала работата ;)Обаче всеки път го смесвах с орехите и меда.
Не съм превишавала количеството мед и ябълките,но орехите ги увеличих малко след седмия ден,защото от началото на режима бях 49 и до седмия ден станах 44.6 кг и се уплаших,че смъквам много.На 10-я ден направих супичката,на 11-я добавих морков и лук и до 12-ти ден,неделя ,си карах по план график,както е дадено тук.Обаче на 22-ри се падаше единия ден Екадаши и цял ден бях само на вода,но към 7 вечерта нещо ми призля и си направих сок от ябълките + намазани 3-4 цели ореха с малко мед,и това беше.Без житце този ден.
Днес си мислех,че понеже хванах и двете фази,разсип и новолуние,една дългогодишна житейска ситуация се разплете и приключи с гръм и трясък в неделя на 22-ри точно.Мина доста болезнено и още ме втриса,но цялата тази деседневка ме разтърси много силно като цяло-духовно,физически,емоционално…Просто-пълно пречистване.
Аз бях на суровоядство една седмица преди това,сега пак съм и така смятам да продължавам и се чувствам перфектно.;)Спрях захранването на 13-я ден,вечерта си направих салата от китайско зеле и малко доматчета,а сега си хапвам от вкусотиите,публикувани тук. :)иначе съм вегетарианец от доста време.
Смятам да прилагам Житния режим всеки сезон,отразява ми се перфектно на всички нива.
Успех на всички! 😉

8 Observer { 04.06.09 at 1:56 }

за житния режим – аз предпочитам накиснато от вечерта във студена вода жито за покълване, на сутринта водата се излива и се ние хубаво. Имало е случаи да ми остават от 100 грама и да не го изяждам всичкото и да не ми се яде много.
За вареното жито съм срещал от Дънов в смисъл да е само за дена, на другия ден ново да се прави, ако е останало, може да го даваме за птичките.
Хубаво е поста да започва след пълнолуние – на разпад на луната – период за чистене.
Житния режим помага и за съзнанието, не само за здравето.
Успех!

9 Observer { 04.06.09 at 2:00 }

тази година пробвах един специален сорт жито спелта или камут – дълги и големи зърна, по диетични магазини предполагам че може да го има или в Биомага в София на площад Журналист, мога да потърся и контакт на фирмата, която разпространява.
Вкуса му е приятен и не е трудно да се дъвчи, поне за мен е сравнително меко. Има различни сортове пшеница – някои са по твърди, други фуражни, а за спелтата или камута разбрах че е още от Египет!

10 mer { 04.27.09 at 0:31 }

Темата е заключена за повече коментари. Ако желаете да споделите нещо с нас или да запитате, може да го направите във форума в раздел Гладолечение и режими.