Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Лечебно масло

лечебно масло лечебно масло

зехтин
свежи билки от:
бял равнец
липа
жълт кантарион
мащерка
хвощ

В буркан или в стъкленица с капак смесваме зехтина със ситно нарязаните билки. Нека всички билки да се покрият със зехтина. Буркана слагаме на светло и така престоява 40 дни – не по-малко, не повече. След това прецеждаме, слагаме в нов стъклен съд и поставяме етикетче. С това масло мажем кожата на тялото и лицето си, но с малко количество, защото иначе трудно ще се абсорбира цялото.
За някои типове кожа на лицето зехтина може да се стори доста тежък. Ако е така може да пробвате вместо него да използвате масло от гроздови семки. Това е най-лекото масло, което дори е подходящо за изключително мазна кожа. Но ако се ползва друго масло различно от зехтина лечебния ефект може да не е същия.
Така приготвеното масло ще заздрави кожата, ще я подхрани, ще премахне всички неравности, зачервявания, петна, ще я подмлади и заздрави, ще й придаде еластичност и мекота.

Освен това така приготвения зехтин е изключително благотворен ако го приемаме вътрешно. Може сутрин да пием по 1 с.л. от него или да овкусяваме салатите си – стават изключително ароматни, вкусни и полезни.

билково масло

39 comments

1 Атанасия { 01.31.09 at 22:08 }

moje li da si kupim bilki ot bilkovata apteka, ako nqmame sveji???

2 mer { 02.01.09 at 1:03 }

Също ще се получи добре със сухи билки, но полезността му ще е значително намалена. За да извлечеш повече полезни качества натроши билките възможно най-ситно. Накрая трябва да получиш масло с характерен аромат на билки. Може сега да си направиш малко количество, колкото да ти стигне до лятото и тогава ще си направиш колкото за 1 година. Аз направих масло с 2 литра зехтин, а още не съм оползотворила и 1/3 от него, въпреки че много от него подарявах.

3 Анна { 03.24.09 at 16:35 }

Да разбирам ли, че след прецеждането в бурканчето остава само зехтинът и се отстраняват билките? А преди потапянето им в зехтин измиват ли се?:
„След това прецеждаме, слагаме в нов стъклен съд и поставяме етикетче.“
Изглежда ми много хубаво и мисля да си го направя през лятото. 🙂

4 mer { 03.24.09 at 17:10 }

Да, билките се отстраняват след прецеждането. Понеже по тях остава доста масло, аз след прецеждането топя пръсти в тях и се омазвам цялата.
Не измивам билките, защото обикновено ги набирам от много чисти райони (високо в Родопите). В случая тези бяха от връх Преспа. Но ако някой държи да ги измие, трябва да изчака да изсъхнат от водата и чак тогава да се ползват.
От набраните билки си направих 4 вида масла – билки с био зехтин, билки с масло от гроздови семки (и двете ползвам за консумация и за тяло), билки със смес от масла само за тяло (зехтин, гроздови семки, жожоба, пшеничен зародиш, бадемово, кайсиево) и билки с люто чушково масло (лютото много добре тонизира кожата и кръвообращението). Всичките са ми много любими. И са много икономични – много раздадох и много ползвам и все още не съм ги преполовила. Правя си маски на косата, втривам в тялото, сутрин и вечер намазвам лицето си. Често добавям и етерични масла в тях.

5 Atanassia { 03.24.09 at 19:12 }

A, Mer можеш ли да споделиш някоя рецепта за стрии?

6 mer { 03.24.09 at 22:01 }

В близките дни ще споделя :).

7 Ted { 06.13.09 at 22:35 }

Zdravej Mer, bi li kazala otkyde namirash tazi informaciq- ne samo za bilkite, no i za hranite. Mnogo mi haresa!

8 mer { 06.13.09 at 23:49 }

Информацията е много събирателна, от интернет, от много книги и от познати и приятели. Например тази за лечебното масло ми я каза учителя ми по йога – Рашко. Почти всяка част от информацията си има история :)….

9 Ted { 06.14.09 at 15:23 }

Dobre e da q spodelqsh. Taka shte e po-interesno i dostowerno:):) Ako reshish razbira se. 4udesn blog, pozdrawleniq!!!

10 Невена Робертова { 06.18.09 at 16:52 }

страхотна рецепта – тъй като нямах пресни билки, приготвих със сушени и с това лечебно масло мажа бебата си – кожата и се изчисти от всички бебешки недоразумения присъщи на бебочетата в първите месеци на живота си. Благодаря

11 Слънчоглед { 06.29.09 at 1:19 }

Mer, вече е лято (и по стечение на обстоятелствата пак съм в Б-я, ура!), но отново никак не съм наясно откъде да се сдобия с пресните билки като не ги разпознавам, а и не съм особено близо до еко-чист район като вр.Преспа например. Също така, отдавна съм подозрителна към билките, набрани от Витоша и тяхната полезност/чистота. Благодарна съм, ако можеш да дадеш някакъв съвет какво да правя.

12 mer { 06.29.09 at 17:32 }

Слънчоглед, трудно ми е да ти опиша точни места, където може да намериш билки. Обикновено където и да отида в природата винаги намирам нещо ценно. Обикаляла съм най-вече Родопите. Брала съм билки от къде ли не – в баирите над Костенец, в района около язовир Батак, до яз. Доспат, в района до Златоград. В Средна гора също. Лошото е, че наистина точно място не мога да кажа, винаги брането на билки се случва инцидентно или междудругото :).

Може да се запознаеш много добре с тях (как изглеждат) – разгледай колкото се може повече снимки на дадена билка (например жълт кантарион) или си вземи един хубав справочник за билки с хубави снимки, и след това като излезнеш някъде из природата ще се учудиш колко много има. По поляните почти всяко стръкче е билка. Дори зелената тревата не е обикновена (любопитно: някои хора я изстискват на сок, или я правят на салата, или я сушат за зелена енергия 🙂 ).

Например преди 2-3 седмици бяхме до село в Средна гора. Там отидохме специално да берем диви ягоди, но вече бяхме изпреварени, въпреки това не се върнахме с празни ръце – оказа се че там има много жълт кантарион, бял равнец, еньовче и мащерка, набрах и листа от диви малини, ягоди и къпини.

Не се притеснявай, че района може да не е от най-чистите – в крайна сметка 90% от билките, които се продават в аптеката не са по-качествени. Важното е, че ти сама си си ги откъснала, че са диворастящи и че са от България, която е с толкова уникална енергия. Да не говорим, че вече и билките се култивират заради голямото търсене (като мурсалския чай например).

Най-разпространени са жълтия кантарион, белия равнец, еньовчето, мащерката, но във всеки район е различно. Например, като бяхме над Костенец, там на една поляна имаше толкова много жълт равнец – точно жълт не бях срещала до сега.
Сигурно нямаш време да обикаляш по поляните с цел да намериш билки, че и аз трудно мога да те упътя за точно богато място. Винаги се случва така, че тръгна ли умишлено да търся нещо – намирам друго :).

p.s. ето един сайт с малко описания – http://www.omda.bg/BULG/priroda/medicinal_herbs.htm

13 Слънчоглед { 07.02.09 at 4:53 }

Mer, благодаря за всичката позитивна енергия, която винаги струи от твоите отговори. Страшно ме зарежда и ме кара да ги чакам с нетърпение.:)
Колкото по темата, права си, че вероятно няма кой знае какво значение откъде и кои са точно самите билки, колкото енергията, която получаваме от тях, от акта на брането, дори от самото излизане сред природата и контакта ни с нея. Тази неделя се каним с една приятелка да ходим на Витоша, така че непременно ще се разгледам и ще докладвам.:) Щеше ми се да стигна и тази година до Родопите, защото съм много, много, много силно свързана емоционално и не само с тази планина, но….на! Засега май няма изгледи това да се случи.
Весел ден!

14 New { 07.20.09 at 0:07 }

Vsiaka godina si pravia masla ot bilki, nai-ve4e ot lavandula i j.kantarion. O6te v na4aloto biah iznenadana ot neveroiatniya im efect varhu noktite mi, koito se razdvoiavaha i se 4upeha lesno. Spriah da upotrebiavam lakove i vtvarditeli, spored men sa vredni i otnemat laskavinata na noktite, a i ne znam za6to lakiranite nokti ve4e ne mi haresvat. Molia tezi, koito polzvat lakove da ne se obidiat…:)
Mer, minaloto liato pak si pravih masla sas zehtin i bilki, no za ne6tastie zabravih da izvadia bilkite…( kakav sram…), te sa si o6te v botilkata sas zehtina. Spored teb, tova maslo moje li da se polzva ( samo za mazane na tialo)? Hi4 ne mi se hvarlia…

15 mer { 07.20.09 at 0:16 }

Ако по повърхността няма мухъл или плесен и не мирише на гранясало, може да го ползваш за мазане – прецеди го и го премести в тъмна стъклена бутилка или го дръж на тъмно.

16 New { 07.20.09 at 1:45 }

Blagodaria ti, Mer za barzia otgovor i mnogo obi4 ot men.

17 Krum { 09.16.09 at 11:15 }

Zdraveite.Tozi metod go znam za napravata na eteri4ni masla.Slagat se 800gr BILKA PO IZBOR I 1-LITAR MASLO NAI DOBRE E OT ZEHTI I GROZDOVO SEME ILI NIAKAKVO DRUGO BAZISNO MASLO.OSTAVIA SE NA SLANCE ZA 14DNI V PROZRACHEN STAKLEN SAT NAI DOBRE E SHISHE.SLET TOVA SE PRECEJDA I OSTAVIA NA TAMNO V TAMNA BUTILKA.TOVA E ISTISKO ETERI4NO MASLO.PROCHETOH GO OT „BIBLIA NA AROMATHERAPIATA“

18 Mia { 09.16.09 at 13:15 }

Zdravei mila mer,
Pozdravlenia za saita, az sym silno zainteresovana ot sy6tite temi i mi e bezkraino interesen!
Probvah predi izvestno vreme da si napravia maslo s presni bilki, no to vze 4e se razvali – o6te sled niakolko dena zapo4na da miri6e mnoooogo lo6o i bilkite izgniha. Edinstvenoto za koeto se se6tam e 4e moje bi ne sym podsu6ila bilkite dobre. Niakoi da e imal podoben problem?

19 mer { 09.16.09 at 23:59 }

И при мен веднъж се развали един буркан, но това стана така, защото билките не бяха изцяло покрити с маслото и в горната си част мухлясаха.

20 Rosi { 10.16.09 at 10:36 }

Здравейте,казвам се Роси
за първи път пиша в този сайт,
но тъй като прочетох доста от темите тук и някои от тяш са ми интересни ,а мисля ще са ми и полезни бих искала да задам няколко въпроса
конкретния въпрос по тази тема ми е -използва се зехтин ккато прочетох ,но какъв точно
в магазините има толкова много видове ,че аз трудно мога да си харесам дори за салата нещо което не мирише гадно и няма вкус на вгранено
като кажа зехтин -дъщерями отказва да яде заради аромата всичко направено с него
предполагам за тази рецепна все пак има значение от вида на зехтина ?

21 mer { 10.16.09 at 22:28 }

Роси, ползва се студено пресован зехтин – Extra virgin Olive Oil. Миризмата му наистина е специфична. Забелязала съм, че има два вида хора, едните обожават вкуса и мириса на зехтина, а другите не го понасят. Ако не ти харесва, ползвай например масло от гроздови семки, масло от рапица, от тиквени, шарлан, конопено, вариантите са много, пробвай всичките, за да установиш кой ти допада. За лечебното масло може да се ползва и друго масло, различно от зехтина.

22 bosi { 02.06.10 at 19:00 }

Много хубава идея! Аз отдавна използвам зехтин или сусамено олио за тяло вместо хим. козметика, но сега си направих и олио с билки, сложих мащерка, риган, мента, жълт кантарион, полски хвощ и малко розмарин, сухи – защото такива имам в момента.Интересува ме само защо казвате, че трябва да се сложи шишето на СВЕТЛО? нали изрично пише, че зехтинът и другите масла трябва да се съхраняват на тъмно, те затова са и в тъмни шишета?
Иначе за салатки или за сутрин по 1 л. е хубаво да се редуват различни масла – сусамено, тиквено, ленено, гроздови семена и т.н. Май трябваше и малко босилек…

23 Зорница { 07.07.10 at 15:06 }

Здравей, Мер!

Благодаря за прекрасните идеи. Тази съм си я набелязала още от декември и с нетърпение дочаках да си набера билките по изгрев на Витоша 🙂 Обаче изглежда е останал въздух в единия буркан и сега, седмица по-късно, мирише зле и изглежда като газиран… дали има шанс да направя нещо с него, не ми се иска да го изхвърля. Би ли могла да ми дадеш някакъв съвет? Благодаря ти предварително. Слънчев и усмихнат ден,

Зорница

24 mer { 07.09.10 at 13:25 }

Това, че буркана стои на светло, предполагам е за да може съставките от билките да преминат по-бързо в маслото, както казват, че и тинктурата от орехчета да се сложи на светло, макар че тя е на базата на спирт… Ако някой знае точното обяснение на това, нека напише, аз само гадая в момента.

Зорница, и на мен ми се беше получило нещо подобно, дори отгоре беше хванало малко мухъл. С една лъжица махнах мухъла и потопих много добре билките, за да не стърчат над маслото и след това си стана както трябва. Иначе ако наистина изглежда като газирано…. когато си правила сместа всичко беше ли абсолютно сухо (билките, буркана…), ако е имало и малко вода може да започне да се разваля. В такъв случай прецеди сместа и я съхранявай в хладилника. За друго не се сещам в момента.

25 Happy68 { 07.09.10 at 16:53 }

Интересни неща могат да се намерят на сайта. Поздравления!

Ето малко информация и от мен 🙂 :

– Относно държането на билките и маслото на светло: така се поема от слънчевата енергия, която е най-ценна всъщност.

– По-горе някой спомена, че не понася зехтин. Това е нормално. Всеки човек има различна нагласа (нека така го наречем) и състояние. Аз също не можех да го понасям и за късмет, преди години разбрах защо. Няма да ви дам директен отговор, а ще ви насоча към литература: Аюрведа и трите доши 🙂 – там ще намерите доста отговори.

поздрави на всички

26 Галина Жекова { 07.29.10 at 19:03 }

как се приготвя люто чушково олио?

27 ЛиР { 08.20.10 at 11:19 }

mer, Радвам се, че открих това твое прекрасно местенце и вечер до късно ме увлича, след като съм се шмугнала в него. Откривам много приятни и полезни за мен четива, теми които ме вълнуват отдавна, както и нови също интересни за ман факти, които смятам да прилагам и използвам в живота си.
Rosi, причините детенцето да не харесва вкуса на зехтин може да са различни, аз само ще споделя как беше с моята. Когато започнахме у дома да използваме основно зехтин и масло от гроздови семки в началото не изключих и ползването на слънчогледово олио. Аз, както и дъщеря ми не бяхме свикнали с този аромат на зехтина. За мен адаптацията беше много бърза. Първия път, когато тя го опита беше на 5-6 години и никак не й хареса. Аз казах, че няма проблеми да си хапва от другото олио тогава. Скоро обаче аз си направих леко запечена ръжена филийка поръсена със зехтин и билки. Това беше момента, в който моето момиченце заобича „зехтинчето“. Този път аз си останах без филийка, но тя привлечена от ароматната комбинация си облиза пръстите. С това дълго обяснение искам да кажа, че може да е някаква непоносимост, но може и да не е така „сериозно“ и да е въпрос привикване и непознаване на продукта.
Поздрави!

28 ani { 06.22.12 at 12:14 }

Здравей Мер,
вдъхновена от твоята рецепта, събрах билки и направих каквото си написала. Но след около седмица забелязвам следното: отгоре върху зехтина се образува мухъл, малко е, но го има. Защо е така? какво да направя? И защо да стои на светло, нали маслата се развалят ор светлината.
Поздрави, Ани

29 vga { 06.22.12 at 15:24 }

сложи и риган

30 ani { 06.24.12 at 22:42 }

благодаря, налях 1 пръст зехтин над билките, ще видя какво ще стане, но това трябва да ги запази

31 mer { 07.02.12 at 17:25 }

Ани, за да не се разваля и да не хваща мухъл е необходимо всички билки да са потопени в зехтина, затова правилно си направила, че си доляла още зехтин, или можеше всеки ден да обръщаш буркана с цел да се обливат всичките отново с маслото. Някои твърдят, че трябва да стои на светло, но не и на директна слънчева светлина. Повечето екстракти дори така се правят.

32 Елеонора { 07.16.12 at 13:23 }

Здравейте!

Тази година си направих лечебно масло от билката еньовче с оризово олио – стана прекрасно,с невероятен аромат и вкус…

33 ivan { 01.07.13 at 1:34 }

Здравейте!
искам да попитам дали може да премахна неравностите по лицето които са от акне.
мерси предварително

34 Румбата { 05.16.13 at 9:53 }

Здравейте, някой пробвал ли е вместо зехтин – конопено олио. Взимаме от известно време студено пресовано конопено олио. Много ароматно е и е с прекрасен изумрудено зелен цвят. Понеце това олио само по себе си е много лековито, чудех се дали да не опитам този сезон да направя една проба и с него 🙂

35 Таня Колева { 06.29.14 at 1:00 }

Привет и от мен.АЗ също обичам билките и доста от тях си ги имам в градината.Нека сподели някой екстрат от мурсалски чай правил ли е?

36 Ива { 07.15.14 at 15:18 }

Може ли да се смесят пресни и сушени билки?

37 gogolova { 08.03.14 at 13:55 }

Zdraveite! Ot kade vzemate konopenoto olio i moje li da se pie!

38 Галина { 06.01.15 at 22:04 }

Мога ли да направя билково олио и с олио от рапица?

39 Кристи { 08.09.20 at 10:41 }

Здравейте! Колко от пресните пресни билки се слагат и в колко зехтин? А ако са сухи по колко се слагат? Има ли някакви пропорции билки-зехтин? И аз се интересувам от къде купувате конопеното олио?

Leave a Comment