Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Чистотата отвътре и отвън

пирин

… мисли, тревоги, надежди, мечти…

Въпреки, че храната на суровоядците е здравословна и изцяло пречистваща, тя рядко е отглеждана в екологично чист район – в по-голямата част от плодовете и зеленчуците могат да се открият нитрати, пестициди, изкуствени торове. Въздухът, който дишаме е наситен с вредни газове и елементи, които се натрупват в тялото ни. Водата, която пием, също не е най-добрата за нас. В нея вече може да се открие цялата Менделеева таблица. Въобще, околната среда за съжаление става все по-токсична с всяка изминала година. Тъй като живеем в общество, подчинено на парите, всички закони, ако има такива, се заобикалят с пари и природата се прецаква съзнателно заради пари.
Всички знаем за глобалното затопляне, всички знаем за вредата от разхитителното ползване на найлонови торбички, всички знаем за мръсотията, която бълват заводите и фабриките в България, но държавата ни постоянно си затваря очите и не предприема никакви мерки – няма глоби, санкции за замърсителите. Факт е, че сметищата растат с всеки изминал ден, постоянно се появяват нови незаконни такива. Когато пътуваме в прелестните Родопи много често ще видим в някое деренце наскоро оформено сметище, а така е из цялата страна. До стената на язовир Въча се събират тонове боклуци от пластмасови бутилки и това не е единствения язовир с такъв проблем (и после пием тази вода, в която са се разлагали тонове пластмаси). Рилските езера са завъдили едни водорасли и мазни петна се носят по повърхността на водата. Вече не са кристално бистри, както по времето на Учителя Дънов.

рилското езеро

Защо хората изхвърлят боклуци навсякъде? Защо рибарите оставят след себе си купища боклуци – всеки един язовир, посещаван от рибари, е заобиколен от триметров пръстен от всевъзможни боклуци. Нали те са рибари най-вече заради спокойствието и красотата на природата. А защо тогава не я пазят и не я уважават? Защо и туристите с палатки, оставят след себе си сметище на мястото, на което са пребивавали за един или няколко дена? А живеещите в жилищни блокове с каква съвест изхвърлят през прозорците какви ли не боклуци? Главата ми не побира цялата тази човешка немарливост.
Има тука някаква цялостна обърканост – старателно чистим повърхността на тялото си с каква ли не химия, мажем се с какви ли не изкуствени, дори отровни мазила, парфюмираме се със скъпи парфюми, за да прикрием вонята, излъчвана от затлаченото ни тяло, а от вътре не се интересуваме дали сме чисти. Така постъпваме и с природата – старателно изчистваме дома си с какви ли не препарати от токсични по-токсични, изливаме ги щедро в канала, изнасяме боклуците навън, кой през прозореца, кой около коша за смет, а по-добрите от нас в кошовете за разделно събиране на боклуци (а някой дали със сигурност знае каква е тяхната съдба). Домът ни е чист, а извън него не ни интересува. Колкото време отделяме, за да почистим тялото си отвън, толкова трябва да отделим да го почистим и отвътре, същото е и с мястото където живеем.
Дали всичко това може да се промени? Ако аз се променя, дали няма да променя и още 5 човека около мен? Дали тези 5 няма да променят още 5х5? Но това значи да не премълчавам, а да изразявам гласно мнението си – на този който е пуснал уж несъзнателно опаковката от вафла в тревата, на продавача, който щедро ми подава найлонова торбичка, на пчеларите, които явно не са загрижени за природата ?!!? защото все пъхат бурканчетата с мед в 2 НЕбиоразградими торбички, на рибарите и на туристите, които явно не уважават реката и планината, на кмета, който е поставил чистотата на последно място в програмата за благоустройство на града и … още един куп НЕпремълчавания.
Нали всеки иска да отиде на приказно място с девствена красота и нарича това място рай. Всеки търси най-чистата природа. Тогава всеки трябва да се погрижи да остане чиста.
Необходимо е да спрем да бъдем егоисти и да изтрезнеем. Защото България е толкова красива.
Вижте я. Пазете я!

родопите

граница

язовир Въча

триград

балкана

17 comments

1 Соня { 02.22.09 at 3:28 }

Чудесна статия, Мер!!! Браво!
Сърцето ми пее за България и всеки път се разчувствам, само като си помисля колко е красива и величествена.

2 axim { 02.22.09 at 7:58 }

Страшно си права Мер.Без извинение осрахме този рай наречен България.Когато бях по млад,надъхан идеолист имаше маика България сега забелязвам че никои нея нарича така всички я споменаваме като нещо кално нещо чуждо.Предмет които ще използваме и ще захвърлим.Сега има само бългърия с малки букви.Всички се отричаме от нея.А задавали ли сте си въпроса къде ще отидете???
Неми се ще да намесвам политиката в този саит които все пак е за духовно и физическо извисяване,но защо всички си траем?Толкова ли ни е насаден милиционерският синдром??
Между другото ще дам няколко примера с мен.Ходене по митинги и протести няма да споменавам.Те са напълно нормални според мен.Но например защо постояно трябва да си копуваме нови дрехи.Все нови и нови.Бесмислено.Аз реших че аз и моето семеиство в името на околната среда ще носим само втора опотреба дрехи.Торбичките които дават в супермаркетите ги исползвам многократно за наи различни цели.Събирам разделно боклука а помията която остава храня кучетата пред блока.На всякъде в къщи съм с енергоспещяващи крушки и познаите сметката ми за тока спадна на половина.Не ползвам климатик.Лете си отварям прозореца широко а зиме пускам за малко една духалка привечер и това е.Важното е да си постояно в движение и да не се застояваш пред телевизора като зомби.
Та това са наи общите неща които се сетих.Стига да имаме желание чудеса можем да направим с МАИКА БЪЛГАРИЯ.
Лек ден.

3 Rashko Zaykov { 02.22.09 at 14:23 }

Mnogo hubava tema,samo prodaljavam,zasto se polu4ava taka,4e zamarsuavame prirodata?Otgovor dava YOGA-zastoto ne sme vatreshno 4isti,zastoto njama ,,MORAL,,,i hranata e vajna,no ako samo se hranim s 4ista hrana bez MORAL,iz4istvane na fizi4eskoto tjalo,energijnoto i umstvenoto,bez kontrol nad setivata sme zagubeni.Sveta e podvlasten samo na pari4nite vzaimootnoshenija,zabravili sme kakvo e naistina LJUBOV,OBI4,SASTRADANIE.Zna4enieto moga na vsjaka duma da razjasnja,ako imate jelanie.Dobre ste e da se vidim njakade najivo,da obsadim nestata.Samo oba4e nadumi,bez da e prilojeno v praktika njama stojnost.Svetlina,stastie,zdrave!Rashko-instruktor YOGA

4 axim { 02.22.09 at 16:57 }

Рашко привет.С част от думите ти съм съгласен ,НО друга част много яко намирисват на секта…..мда….аз дълги години съм тренирал винк чин и мога да кажа същите думи и за този стил.Незнам защо всички сте се вторачири в тази йога…..хаиде наи сетне да погледнем в БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИ стига сме внасяли от вън….неме разбираи грешно и аз се занимавам с прама и изпълнявам част от асаните ,НО се опитвам да съхраня и някои български традици и ритуали за поколенията………колкото до МОРАЛА с две ръце съм зад теб.
Дискусята кома и се очертава интересна….

5 Radula { 02.22.09 at 19:53 }

А аз не мога да разбира каква е тази мания със сектите…. Всяко нещо, което не е „традиция“ се обявява за секта. Йога е универсална философия, можеш да я откриеш във всяка традиция, в най-чистите и извисени морални и най-вече духовни стойности, но и много отвъд всичко това. Духовността не е секта. Рашко е НАПЪЛНО прав – чистотата започва отвътре. Дори и България да беше Рай, ако ние отвътре сме мръсни, където и да ходим, ще носим мърсотията със себе си и ще превърнем и рая в най-долното и противно място. НИЕ сме тези, които градим страната си и заобикалящата ни среда. А не някой от вън, или не знам какво си… Аксим, поздравления, разбира се, че си толкова загрижен за околната среда – това винаги е хубаво и всички трябва да сме такива. Но едно по-дълбоко, висше, проникновено познание, няма нищо общо със „секта“…. Затова в света ни има хаос!! Защото сме загърбили духовните си корени и истинската си същност, и сме като загубени в този свят. Ако духовното не върви ръка в ръка с така нар. материално съществуване, няма никога да намерим щастие и покой. Те са вътрешни, душевни състояния, и не идват отвън. И Рашко, благодаря ти, че обръщаш внимание на това, че каквато и храна да ядем, да, ако е полезна, ще е добре за здравето ни, за тялото, за ума и т.н, но духовната хигиена и чистота е най-важна, духовното здраве е най-важно, че състраданието, обичта вътре в нас трябва да са на преден план!!!! Желая искрено на всички истински вътрешен покой, чистота и широко разгърната любов и състрадание!

6 Radula { 02.22.09 at 22:37 }

И скъпа Мер – превъзходна статия, не мога да не отбележа!! 🙂 Прегръдки!

7 mer { 02.23.09 at 17:05 }

Много ме радвате, благодаря ви!
И наистина, колкото по-чисти ставаме физически и духовно, толкова повече красота откриваме около нас :).

8 Rashko Zaykov { 02.27.09 at 13:41 }

Mili prijateli,radvam se,4e obstuvame,makar da sme s razli4ni razbiranija za jivota.Vseki si varvi po patja spored znanijata i umenijata si,i kakvo ste mu se slu4i,zavisi ot negovite dejstvija.Hubavo e da njama protivopostavjane na mnenija,prosto si pishem v tozi prekrasen sait svoite znanija,pridobiti ot mnogogodishen opit i ot priznati avtoriteti.Neka badem tolerantni i da ne othvarljame mnenieto na vseki edin ot NAS,no e hubavo da go komentirame,zastoto po patja se dopuskat greshki.Kogato ne sme se dokosnali do nesta,osobenno vatreshni imame idejata da gi othvarljame kato im pripisvame razli4ni imena,kakto i ,,sekta,,.YOGA e nauka za jivota,kojato NI vodi kam zdrave i stastie,no sled dalgogodishna praktika i to pri u4ite.Drevnite balgari sa bili perfektni YOGI,nari4ali sa se KOLOBRI.No tova sa dalgi temi,zatova 4eta lekcii,koito tarsi ste nameri.jelaja na vsi4ki-evoljuiraite,ne vlagajte emocii,te ni darpat nazad i ni nosjat bolesti!!!Badete jivi,zdravi,madri!!!Obi4am VI!

9 Безименна { 03.03.09 at 11:04 }

Здравейте, всички!
….Прочетох, да , хубава статия!Браво!Мисли и емоции, кое да спрем , кое да не влагаме?!?… Само си пишем.Действителността е друга, защото захванеш ли се, няма спиране.Йога, български традиции, а пък дали ще ги наречеш традиции или ОМ, какво значение има (на мнение съм да се използват всички начини, техники-независимо от коя философия, които импонират на отделен човек , за неговото развитие и еволюция), ако се работи за благото на Човечеството, за Земята.Незнам дали се започва от храненето или от мисленето?Всеки различно….Не е ли всичко в космическия звук ОМ? Това всичко не вибрира ли ? Колкото по-висока вибрация, толкова по нагоре.Емоцията? Защо да я пренебрегваме, защо да не използваме енергията на емоцията? Защо не погледнем по друг начин на емоцията, защо да не влагаме емоция?Ами ние сме чувстващи същества?!Къде да ги денем тези емоции? Мисля, че точно чрез емоцията може да осъзнаем много неща, без да страдаме, използвайки енергията, трансформирайки я. Е, трудно е, но не мога да не влагам емоция, не мога да стоя отстрани и да гледам , а дори и гледайки не мога да спра емоцията.Емоцията, възникнала от унищожаването на планетата ни.Ами , това е 🙂

10 Безименна { 03.08.09 at 13:57 }

Чистотата отвътре, откъде започва… кое първо, кое второ, ..чистиш??? 🙂

11 mer { 03.08.09 at 15:09 }

Предполагам, че едновремено трябва да започнем с промяна на съзнанието, промяна в хранителните навици и механичното пречистване. Последното е добре да започне с пречистване на дебелото черво, след това и на черния дроб, кръвта …

12 Безименна { 03.08.09 at 22:30 }

….а къде е подсъзнанието? … и него ли започваме с механично изчистване на физическото тяло?…

13 Radula { 03.08.09 at 23:38 }

Всичко е свързано според мен. Както ние самите сме една съвкупност от физическо, емоционално, духовно… така и ние и другите (хора, природа, живот) сме свързани по между си. Ако на едно от нивата сме „мръсни“, това ще повлияе и на другите нива, но и на всичко и всички около нас. Мислите ни градят живота ни, градят и атмосферата на света. В този смисъл, всеки е тоооооооолкова отговорен какъв е, какво мисли, как живее, колко е „чист“. Когато правим нещо, не го правим само за себе си, както често си мислим.
И въпреки цялата свързаност, за мен най-висшата чистота е духовната и тя е тази, която има най-голяма мощ и влияние на всички останали нива, които са по-ниски. Тя е тази, която може да направи кардинална промяна, защото колкото по-фино едно „нещо“, толкова по-мощно е то, толкова по-висше.
Откакто попаднах на този сайт обаче, преоткрих силата и на физическото пречистване. То до голяма, огромна даже степен,влияе на ума ни, а оттам и на духа. Когато ума е спокоен, всичко е леко. Физическото пречистване сякаш отваря вратата към цялостната чистота, ако мога така да се изразя. Но, ако човек се пречиства редовно физически, а не се грижи за чистотата на мисълта си, на делата си, да духовните си и морални ценности, никога няма да бъде чист. Дори тялото му сякаш не е така чисто. Така го усещам аз… Затова, много е важно да се взема предвид свързаността вътре в нас и в живота изобщо, в природата като цяло.
Не знам какво точно имаш предвид под подсъзнателно – част от ума ни, или духовната ни страна, но, каквото и да е, важно е да имаме стремеж да сме „чисти“ хора, да сме добродетелни, красиви отвътре, тогава ще блестим и външно, а ако го съчетаваме и с пречистване на тялото, просто прекрасно 🙂

14 Безименна { 03.09.09 at 0:15 }

Духа над материята 🙂

15 Radula { 03.09.09 at 0:33 }

Не мога да не се съглася! 🙂

16 Rashko Zaykov { 03.28.09 at 21:27 }

Ste izrazja i moeto mnenie saobrazno YOGA i opita kojto imam na osnova dalgogodishen opit,svarzan s mnogo 4etene i oste pove4e praktika varhu sebe si.Vaprosite sa VI pravilni i to4ni,otgovorite sasto.Mnogo mi haresa na4ina na Radula!Kakto i da go kajem na Balgarski ili na Sanskrit,madrecite sa edinodushni ,4e hranata zadrastva tjaloto,no naj-ve4e vlijae na saznanieto.Zatova deljat hranite na tri vida satvi4ni,radjasti4ni i tamasti4ni,parvite vodjat kam HARMONIJA,vtorite kam dejstvenost,tretite kam vjalost,apatija smart.Izberete si sami hranite i patja po kojto da varvite.Kolko e prosto!!!!Nali???

17 Безименна { 03.28.09 at 22:35 }

…значи, от прочетеното тук ми се струва че най-напред се започва със съзнанието. Трябва да влезе в него тази информация, за да практикува човек осъзнатото , иначе … ще е временно. …?….а тази информация се осъзнава , когато се практикува…. 🙂 постоянно, май се обърках… :)…

Leave a Comment