Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Сокотерапия

сокотерапияПрясно приготвените сокове притежават неоспорими лечебни свойства, затова доста хора напоследък предприемат гладувания със сокове, с цел да излекуват тялото си, да се детоксикират, или просто да се тонизират, освежат и подмладят.

Препоръчително е да пием сокове приготвени на момента от добре узрели плодове и зеленчуци. В рамките на 5 – 15 минути прясноизстисканите сокове губят съществено голяма част от полезните си свойства – сокът се окислява бързо и под въздействието на въздуха, слънцето и топлината се разлага и голяма част от витамини, минерали и ензими се губят почти напълно. Освен това е добре да пием сок от добре узрели плодове и зеленчуци в подходящия за тях сезон. Дошла е пролетта – не пропускайте да си направите фреш от пролетни моркови (тези, със зелените листенца), или фреш от ягоди, череши – добре узрели, ароматни и преди малко откъснати – така ще извлечем максимум ползи и наслада.

Плодовите сокове имат заслуги в пречистването на организма ни, докато зеленчуковите главно служат като храна на тъканите и органите. Но това е грубо казано – и двата вида сокове изчистват тялото ни от токсини, слуз, непотребни вещества, натрупвани с години в органите и тъканите ни.
сокотерапияНапример сокът от цвекло буквално промива черния дроб и го изчиства „до блясък“ заради високото си съдържание био активен хлор. Сокът от целина стопява вредните калциеви образувания и калциеви соли. И много други примери.

Може да си правим както моносокове (от един вид плод или зеленчук), така и комбинация от няколко вида.

За основа най-често се използват ябълките и морковите. Това се прави с цел соковете да са приятни на вкус и да се разредят силните пречистващи свойства на някои видове зеленчуци или зеленолисти. Например магданозът е с доста силно изразено действие, поради високото си съдържание на етерични масла. Така е с почти всички подправки, и не само те. Цвеклото също приемано в чист вид може да допринесе до силни лечебни кризи, поради мощните му полезни свойства. Целината е толкова мощна в стопяването на вредните калциеви натрупвания и ставни шлаки, че приемана в повече и в чист вид, се вярва, че е способна да „ни стопи костите“. От там идва и правилото постепенно да се увеличава съотношението на силно лечебните сокове в комбинацията с морков или ябълка. Например:
1ви и 2ри ден: сок от ябълка и целина – 4:1
3ти и 4ти ден: сок от ябълка и целина – 3:2
5ти и 6ти ден: сок от ябълка и целина – 2:3
Може да продължите на това съотношение понеже вкуса става доста силен и натрапчив, не се приема добре от повечето хора. Но всичко зависи от личните ви предпочитания.

Към сокът от ябълка или морков може да добавяте всякакви други плодови и зеленчукови сокове, например:

* ябълка и морков
* ябълка и цвекло
* ябълка и зеле
* морков и зеле
* морков спанак и магданоз

Много известни комбинации от сокове, препоръчвани от Норман Уокър са:

сокотерапияморкови + цвекло + краставици
моркови + целина + магданоз
моркови + ябълки + цвекло
моркови + спанак….
Тези комбинации буквално се препоръчват при почти всички здравословни проблеми.

Направете си сок, който ще е най-близък до вашия вкус и в зависимост от здравословните ви цели. Важно е да пием соковете с наслада, а не насила.

24 comments

1 radosti { 05.23.09 at 20:12 }

A дали е истина, че трябва да добавяме лъжица зехтин към сока от моркови, за да се усвои витамин А? Аз обожавам сока от моркови, но чист ми е по-вкусен

2 Petko { 05.23.09 at 21:28 }

Да, истина е. Инструкторът ми по йога ми каза, че е задължително това добавяне на лъжица зехтин. А и като се замислим в морковите има много витамин А и Е, а те са мастноразтворими. Така че смело със зехтина…аз лъжица зехтин слагам и във фрешовете дори. 🙂

3 mer { 05.24.09 at 0:08 }

Добре е винаги със соковете да пийваме поне лъжица студено пресовано масло, ако искаме да усвоим мастноразтворимите витамини А и Е – може отделно, може и заедно. Те присъстват малко или много във всички плодове и зеленчуци, и най-вече в тези с червеникаво оцветяване – морковите, цвеклото, червен грейпфрут, жълти и червени чушки……

4 Камелия { 05.24.09 at 1:26 }

Един приятел ми каза преди време, че е добре да се пие сок от моркови с лъжица зехтин, но не ми обясни защо . . . аз досега само добавях зехтин към сока от лимон . . . вече ще се поправя и ще стана примерна 🙂
Много благодаря за добре поднесената информация 🙂 🙂 🙂

5 Невена Робертова { 06.18.09 at 16:14 }

Благодаря за страхотната статия, обожавам фрешове и винаги слагам лъжица зехтин или орехово, сусамово, ленено масло – става супер. бих искала и да благодаря за страхотния сайт – бих желала да имам повече време за да го разгледам от-до. аз ям всичко – казвам го и с малко съжаление, тъй като бих желала да живея в здраво тяло, ноооо.. ще мога да науча дъщеря си – живот и здраве. Бих желала да питам – тъй като кърмя – кои процедури трябва да избягвам – от пречистващите?

6 mer { 06.20.09 at 1:35 }

Здравей, Невена. Темата с кърменето и пречистванията доста я разисквахме в различни теми.
Най-добре ще е да изчакаш докато спреш да кърмиш, а ако искаш да подобриш здравословното си състояние докато кърмиш, най-подходящо е просто да увеличиш максимално и постепенно приемането на сурова растителна храна. Например ако сега дялът на суровите плодове и зеленчуци е 30% от менюто ти, увеличи го до 50, след известно време до 70% и т.н. За да се чувстваме страхотно е най-добре суровите храни да са минимум 80% от всекидневното ни меню. Но това постепенно да стане, за да не се получи много силна реакция на детоксикация.

7 Nora { 09.07.09 at 9:25 }

а да ми кажете къде мога да намеря ренде и сокоизтисквачка,които не са метални?

8 Илонка { 09.11.09 at 16:08 }

Nora, скоро видях във Пикадили една сокоистисквачка, от тези най old school пластмасови с чашка, мисля че беше около 5 лева, а върши чудеса. Но за друдите ( моркови и магданоз и по-малки плодове и зеленчуци) има във Техномаркет ( на последния етаж на City Center в София), те са към 50 лева големи сокоистисквачки, пластмаса е сокоистискващата част, електрически, на принзипа на пресоването. Супер са преди имах такава, с малко повече плодни и зеленчукови средства ти произчежда чисто свежо сокче. 🙂

9 mer { 09.13.09 at 21:28 }

Илонка, може ли да сподели каква марка е тази от 50 лева, досега не съм виждала такава, но ще потърся, че се заинтригувах.

10 фея { 01.12.10 at 20:47 }

Отскоро/1 седмица/ пия сок от червено цвекло, морков, лимон и понякога ябълка след събуждане. Преди това правя жабурене с олио. След сока изобщо не ми се яде – а лекарите ми казват, че трябва да се храня редовно. Аз пък не искам да се насилвам. Имам стеатоза на черния дроб – добра ли е изварата?
Мазно и месо вече просто не понасям… Сиренето и кашкавала – също. Вземам и пробиотици. Какво да правя – само плодове и зеленчуци май е най-разумно?

11 benato { 01.13.10 at 15:10 }

Фея,все пак навреме си попаднала на този сайт. Стеатозата е много сериозно нещо,почти предраково. С години си се докарала до тук,сега трябва търпение и постоянство. Хапвай по малко извара,ако много ти се яде,но е хубаво да ги спреш поне за няколко месеца. Плодове,зеленчуци, семена,кълнове и студенопресовани масла.
Не ги слушай лекарите,дай почивка на храносмилателната система,даже прави само на сок по един ден седмично. Аз така правя.Слагай в сока по лъжичка зехтин или друго ст.пр. масло.
Влез във форума,направи си дневник,споделяй,ще намериш много съмишленици 🙂

12 фея { 01.14.10 at 15:21 }

Благодаря, Бенато! Наистина самия организъм си иска почивка – ще му я дам!
Колкото до изварата – май и тя не ми понася, та лесно ще я изключа.
Малко странно ми беше, че в магазина ме питаха какво ще го правя това цвекло и аз като се развихрих – не ти е работа :-)). Е, дано поне на някого съм била полезна – ще видим утре, когато си поръчам новата доставка- тук е така ;-).

13 кристиан { 01.14.10 at 16:19 }

Бенато …първо стеатозата не е предраково и не дей да плашиш момичето когато не ти е работа,и второ не се получава толкова бавно за да минат години.Престанете да говорите глупости ,щом хората попаднат на ваша територия.Ако искаш толкова да си компетентен влез в някой медицински форум,за да ти стане тъпо.А сега успокой момичето и й кажи нещо полезно…като например .че трябва да се храни рационално …и стига с вашите детцки дневници,на нея и трябва диетолог мой човек.

14 amazonian { 01.14.10 at 21:02 }

Фей, горещо ти препоръчвам пиене на активирана алкализирана вода (пусни в тутъл „жива“ и „мъртва“ вода и ще се ориентираш) и, по някое време – пречистване на черния дроб. Аз стеатоза не съм имала, но с тези средства махнах кистите от ЧД. Други неща, които алкализират организма, са суровоядство и дихателни упражнения.

15 Андрей { 01.15.10 at 6:48 }

Nora, какво им е на металните сокоизтисквачки и рендета? Това, че се отделят метали в сока ли?
То и пластмасата отделя хормони(бисфенол А), диоскин(при определени условия) и други екстри…
Тогава какво остава? Да използваме дървени, стъклени и порцеланови ли?
Според мен, най-важно е колко време продуктите са в допир с тези повърхности.

16 Андрей { 01.15.10 at 6:59 }

Колко време са изложени на действието на светлината, въздуха, топлината, бактериите(които превръщат нитратите в нитрити)…

17 robert { 04.08.13 at 16:39 }

Petko,витамин А е мастно-разтворим,но всичките витамини от групата на Б,без изключение са водоразтворими. Както и витамин С също е водоразтворим. Мастно-разтворимите са А,Е,Д и К, А малко се образовай и после давай съвети де!

18 Ели { 05.26.13 at 22:33 }

Това със зехтина/ пресованото масло закакво се прави? И само се жабурка или трябва да се гълта? :о За пръв път чувам..

19 надя { 06.20.13 at 12:08 }

radosti { 05.23.09 at 20:12 }
A дали е истина, че трябва да добавяме лъжица зехтин към сока от моркови, за да се усвои витамин А? Аз обожавам сока от моркови, но чист ми е по-вкусен….

Може ли една забележка от мен- явно тук никой не е чел подробно книгата на
Др.Норман Уокър за соколечението! и изобщо ако човек се е заел със здравето си, трябва поне малко обща култура, малко знания и грамотност. Няма как да сте неграмотни и да искате всичко някой друг да ви го смели и даде готова рецепта за красота, дълголетие здраве и тем подобни.. –
Научете какво е Витамин, кои са мастно и кои водно разтворими- кои се натрупват- кои не- в организма… и тогава няма да се лутате в излишни въпроси и коментари…

Мазнините -участват в образуването на мастно разтворимите витамини – А, Д, Е и К.
Тоест на всички сокове дето съдържат такива витамини – трябва да им се прибавя по малко мазнина..
Но КАКВА? дали правилната мазнина е зехтина????
Според Др. Уокър не е зехтина, нито каквато и да било ненаситена мазнина…
Той предлага да се слага по малко сметана -прясна.говори се за около 1 сл. на 500мл.
Според него трябва да са НАСИТЕНИ, понеже ненаситените даже пречат да се образуват в витамините
А ако сте се вманиачили в неяденето на животински продукти- сами трябва да знаете къде има Наситени мазнини и в кои растителни продукти- тук няма да ви улеснявам… мисля че трябва да сте достатъчно грамотни за да се занимавате със изобщо с тази наука.
Успех!

20 Вал { 12.18.13 at 19:57 }

Надя, ти се научи да пишеш грамотно първо, след което си позволявай да говориш за какъвто и да е вид грамотност! Няма да те улеснявам, потърси грешките си сама!

21 Galq { 05.09.14 at 15:37 }

Здравейте, имам детенце на 4г. което изкара тежка химиотерапия, диагнозата ни е левкемия, за сега сме в ремисия, не консумира никакви плодове и зеленчуци в суров вид, не ги харесва, не иска да ги пробва- голяма мъка.Левкоцитите ни са ниски и за да ги вдигнем започнах преди месец да и давам всяка сутрин на гладно сок от цвекло, морков и ябълка, относно зехтина сега прочетох,чувала съм и преди но не бях сигурна точно как се прилага. Колко време може да се дава по този начин, необходимо ли е да се прави някаква почивка, и какви други сокове биха били подходящи за нея.

22 Маги { 02.25.15 at 14:33 }

Здравейте, чувала съм, че има неподходящи комбинации сокове, например цитруси с други плодове и зеленуци, не намирам обаче никъде информация за вредни комбинации, аз постоянно си правя сок от най-малко 5 вида плодове и зеленчуци заедно, слагам например целина, цвекло, джинджифил, ябълка, лимон, портокал…а сега напролет ще започна да включвам и пресни зеленолистни като копривата и спанака, досега не съм чувствала никакъв дискомфорт, а в момента кърмя и все ми се иска да включвам още и още плодове и зеленчуци във всеки сутрешен сок.

23 Фостра { 03.28.15 at 10:34 }

Сок който съдържа цвекло трябва задължително да се пие с витамин Ц, в противен случай няма да се усвои желязото.

24 красимир { 09.11.15 at 11:11 }

В морковите има бета каротин, който е водно разтворим и няма нужда да се добавя зехтин в прясно изцедения сок.

Leave a Comment