Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Да обединим сили за чиста България!

гмо, протести, чиста България
Ето малко информация за предстоящите събития, както и идеи за това, как може да променим закона за ГМО! Ако сме всички заедно в това, ще успеем!!!

Скъпи приятели,
нека засипем г-н Бойко Борисов с картички, повтарящи неговата идея за ЗЕЛЕНА България – с  чиста храна, земя, природа (и чисти гени, нали?)!
Картичките да бъдат красиви изгледи от нашата Родина или снимки.
Текстът да бъде позитивно послание, вик за спасение.
Напр: Г-н Премиер, Вие можете да спасите нашите поля, нашата българска роза, нашите билки, нашите деца.
Изпращайте ги на адрес:
гр. София 1164 пощенска кутия №38
Ние ще ги съберем и ще поканим телевизионна медия да отрази  връчването им!
Можете да ги нарисувате лично, с децата си.. Можете да „произведете“ десетки и стотици..и да ги донесете  директно в пощенската кутия!
Нека обединим всичките си надежди и ги изпратим с цялата си положителна мисъл, с вяра в бъдещето на нашата Родина!

И

Заповядайте и на гражданска демонстрация под надслов:

„ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ ! БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ГМО!“

На 31 януари 2010 г., 12.00 – 14.00 ч. .

Събиране на участниците между 12.00 и 12.30 ч. в градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, демонстрация-шествие между 12.30 и 13.10 ч. по описания маршрут и митинг на крайната точка, градинката до Народното събрание, между 13.10 и 14.00 ч.

Организатори: Коалиция „За Да Остане Природа в България” (www.forthenature.org) и Инициативен комитет на родители от форум „BG-MAMMA”

Маршрут: Начална точка на шествието: градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам шествието тръгва наляво по ул. „Шипка” и се придвижва направо до края на Докторската градина, където завива надясно по ул. „Сан Стефано”. Шествието продължава надолу по ул. „Сан Стефано” до сградата на Българската национална телевизия, където ще има кратък престой. След това шествието продължава до края на ул. „Сан Стефано” и оттам надясно по локалното платно на бул. „Цар Освободител”. Придвижва се по тротоара покрай сградата на Софийския университет до пешеходната пътека на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Шипка”. Оттам шествието пресича пешеходната пътека и завършва в градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание. На крайната точка ще се състои кратък митинг и информационна среща за генно-модифицираните организми. Моля, вижте и картата.

Материали: плакати, свирки, тъпани, мегафони, артистично облекло

21 comments

1 Мира { 01.28.10 at 10:48 }

Има ли срок за изпращането на картичките?

2 Даниела { 01.28.10 at 11:38 }

Като не мога да присъствам, поне картички ще направя повече и ще изпратя 🙂

3 mer { 01.28.10 at 22:33 }

До 3ти февруари може да се изпращат. Мира, усещам, че страхотни картички ще направиш :).

4 без име { 01.29.10 at 2:42 }

Да, и аз не мога да присъствам, но ще изпратя картички, мисля и снимки от Рила и Пирин! 🙂

5 amazonian { 01.29.10 at 23:14 }

Ще стане като с масите за непушачи в кафенетата – какво полза, като си седнал на такава маса, ако наоколо е пълно с пушек? Та същото и с екологично чистите храни – на етикета няма да пише, дали не са отгледани в съседство с ГМО!

6 Вери { 02.04.10 at 6:40 }

Приятели, вижте какво прочетох за картичките току-що:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=467418.msg14041337#msg14041337

Изпитах голяма радост. Когато искаме, можем. Дано успеете!

7 Андрей { 02.04.10 at 12:41 }

През ноември 2005 г. американският биотехнологичен концерн „Монсанто“ е разобличен, че подкупва чужди правителствени служители, за да допуснат в своите страни генно модифицираните му култури. Впоследствие „Монсанто“ плаща глоба от $1 млн., като официално поема отговорност, че неин служител е предложил 50 000 долара подкуп на представител на правителството на Индонезия под формата на хонорар за „консултантски услуги“.

Пак през ноември, само че 2009 г., представителят на „Монсанто“ за България Николай Черкезов (той е и председател на младежката организация на БСП) убедено заявява на Националния панаир на семената в Златни пясъци: „Законодателството се променя много бързо и много скоро ще имаме възможност да засяваме генетично модифицирана царевица.“

В изказването му, показано наскоро в предаването „Темата на „Нова“, той предрича и премахването на 30-километровата зона между засетите с мутанти полета и природните паркове от „Натура 2000“, наложена с приетия през пролетта на 2005 г. закон за ГМО. Само три дни по-късно, на 27 ноември, правителството внася в парламента законопроект за генно модифицираните организми, който изцяло потвърждава пророчествата на Черкезов…

Не твърдя, че има връзка между това, което е вършел служителят на ползващия се с мрачна слава биотехнологичен концерн в Индонезия, и увереността на представителя му в България, че предстоят благоприятни за „Монсанто“ законодателни изменения. Факт е обаче, че

една пряко заинтересувана страна е била (най-малкото) запозната

с изготвения от екоминистерството проект за тези промени, а в същото време обществената дискусия беше старателно отбягвана. Нещо повече: отбягвана е била и широката експертна дискусия, доколкото Светла Николова, председател на сдружение „Агролинк“, твърди: „Те не ни поканиха, когато започнаха да правят промените в закона, ние научихме за тях, когато вече бяха обявени.

Министерството пусна съобщение, че поправките са изготвени и отдолу пишеше най-абсурдното – че това станало след обсъждане с неправителствени организации. Абсурдно е, първо, защото ние сме членове на комисията към МОСВ, отговорна за прилагане на закона, а обсъждане въобще не е имало.“

Както се разбра по-късно, с промените не е била запозната и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в която членуват фирми, обработващи около 8 млн. декара в страната. „Само една компания има интерес от отглеждане на ГМО у нас – американската „Монсанто“, която не само предлага семена, но е и единствената, която произвежда препарати за третиране на хибриди“, предупреди в парламента председателят на НАЗ Радослав Христов, но въпреки това екологичната и земеделската комисии пуснаха законопроекта с гласовете на ГЕРБ, „Атака“ и (първоначално) „Синята коалиция“.

Важно е да се припомни, че екоминистерството обеща работни групи с участието на неправителствени, граждански и браншови организации едва след първото четене на закона, което предизвика трихиляден граждански протест на 13 януари. Такива обаче така и не бяха сформирани, а на двете (уж) обществени обсъждания не беше дадена думата на всички заинтересувани страни.

И още един красноречив факт: на 13 януари изтиканата на амбразурата да защитава промените в закона зам.-министърка на околната среда Евдокия Манева се видя принудена да успокоява, че 30-километровият буфер между мутантите и защитените зони на „Натура 2000“ ще бъде запазен, но впоследствие се отметна и текстът за отпадането му остана в проекта.

Хронологията може да изглежда досадна, но е показателна за мащаба на поетите ангажименти за либерализиране на ГМО режима.

Ако всичко в законопроекта беше наред, нямаше да има нужда от подобно криене

нито вносителите щяха да поемат риска да настроят близо 90% от българите срещу себе си, както и да бъдат хванати от Брюксел в откровени неистини, че измененията се налагали заради евродирективи и заплашителни писма от ЕК.

Впрочем тъкмо основният мотив на екоминистерството – че законът се променя, за да се хармонизира с европейското законодателство, може да бъде оборен най-лесно:
– В писмото си до МОСВ от април 2009 г. (също крито доскоро впрочем) ЕК е посочила единствено директивата, която се отнася до отглеждането на ГМО в лабораторни условия. Брюксел не само не ни кара да намаляваме буферната зона и да сваляме забраната за опити с традиционни български култури, като розата например, а напротив – иска ясни регулации и поощрява вземането на предпазни мерки за природата и човешкото здраве.

– Директивите на ЕС за разлика от регламентите предполагат национални адаптации, съобразени с местния интерес. През пролетта на 2005 г. българският парламент също направи своя избор, като прие крайно рестриктивен закон. Необходимостта от синхронизирането му с европейските изисквания обаче не означава да се преобърне философията му.

И ако българският интерес е да не допуснем ГМО, така вече е направила Италия например, където нормите са спазени, а режимът на практика е мораториум. Чрез прилагане на възможността за предпазна клауза и Австрия е избрала да опази биоразнообразието, селския туризъм и качествената земеделска продукция от мутантите, докато Испания е предпочела друг вариант – да произвежда генно модифицирана царевица.

– А ето и „черешката“: писмото на ЕК наистина е заплашително. Само че в него е описана стартирала процедура за работа с ГМО в контролирани (т.е. лабораторни) условия в нарушение и на българския закон, и на европейското законодателство.

Безобразия, които ЕК с основание възнамерява да санкционира

И не на последно място, които показват липсата на контрол дори в режим на рестрикции, пък какво остава за такъв след окончателното изпускане на юздите.

На този фон уверенията на премиера Борисов, че лично той и правителството му са против производството на ГМО, но това било изискване на ЕС, не просто олекват, а следва да бъдат тълкувани като лъжа, независимо дали лъжата се дължи само на недостатъчна информираност. Един министър-председател обаче не може да си позволи да дава гаранции, че нещо, което е предвидено по закон, няма да се спазва (утре по такъв начин може да се подходи и към промените в Наказателния кодекс например).

И още нещо: ако правителството наистина е срещу ГМО, по каква причина министърът на земеделието Мирослав Найденов е подкрепил вноса в ЕС на генно модифицирана царевица на 19 октомври м.г., когато съветът на министрите в Брюксел е решавал дали да пусне на пазара три хибрида. Найденов, забележете, дал рамо и на трите, като неговият глас дори се оказал решаващ за единия, тъй като имало паритет между противниците и застъпниците.

А ако съдим и по това как Евдокия Манева, която беше сред авторите на рестриктивния закон през 2005 г., внезапно промени мнението си коренно, гаранциите, че някой четвърти мутант няма да се промъкне в България в близост до резерват, звучат толкова правдоподобно, колкото и твърденията на министър Нона Караджова, че не знае за никакво замърсяване в Доброславци…

Между другото през 2005 г. „Монсанто“ се изнесе от България, а обстоятелството, че отново има свои представители тук, е най-малкото доказателство, че концернът е възвърнал интереса си и е намерил достатъчно основания да реализира „бъдещите си творчески планове“. И правилно! Бизнесът си е бизнес и всеки пробив трябва да бъде използван. Особено в страни, където можеш да си купиш някого срещу 50 000 долара. Имам предвид Индонезия, да не си помислихте друго?

Е, да, всеки си поема риска. Мичурин например се натъртил лошо, когато паднал от магданоза. Но той поне се изкатерил сам, докато в момента всички сме качени „на черешата“…

8 Андрей { 02.04.10 at 12:42 }
9 Андрей { 03.17.10 at 7:20 }

Протести срещу ГМО
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=482706.0;all

10 кристиан { 03.17.10 at 13:59 }

Сигурно много от тука пишещите нямат положително мнение за мен и не вземат на сериозно мнението ми,и коментарите във форума……..но за съжаление всичкото това подскачане изглежда тъжно и безпомощно,крайно време е да се разбере,че не можем да избягаме от съдбата си…някой по мъдри от нас са написали Библията,така че уважаеми вече усещате че ви влиза,обаче всичко това е последица от нас самите…така че ви препоръчвам просто да се наместите,за да не ви боли много.Поздрави!

11 mer { 03.18.10 at 23:55 }

„С пълно мнозинство парламентът забрани отглеждането на ГМО на територията на страната. Депутатите приеха днес окончателно промените в Закона за генетично модифицирани организми (ГМО).“
http://dnes.dir.bg/2010/03/18/news6048073.html#sepultura
http://news.ibox.bg/news/id_968229038
http://www.bnews.bg/article-7238

не е било напразно това „тъжно и безпомощно подскачане“…

Благодаря на Андрей, Мишика, Вери и всички, които споделиха с нас много полезна информация през последните 2 месеца :).

12 кристиан { 03.22.10 at 19:42 }

Как неможахте да разберете ,че нашата мила родина ,както и други такива,едва ли ще ги спасим от гмо-то,ние ако го нямаме ….то само ще долети,а това че се яде от доста време и ще продължаваме да го ядем(включително и вие „знаещите“ и „ориентираните“ в житейските неволи)…явно вас не ви касае.Защо все се намира някой който иска да ни спасява,при положение че той сам незнае срещу кого се бори и въобще,ама въобще неосъзнава колко силен враг има срещу себеси.От такива спасители като вас…мерси.

13 Таб { 03.22.10 at 21:30 }

Кристиян е прав. Проблемът е, че почти нямаме родно производство. Отидете във всеки един голям супермаркет, където изрично е упоменат произхода на плодовете и зеленчуците и ще се убедите сами. Родните ни марули, лук, репички пък си сигурно са пълни с цялата Менделеева таблица, което не ги прави по-полезни от ГМО продуктите.
Да не забравяме че и нашата мила държава има една доста добра конституция, която обаче никога не е била спазвана. Едно е да измислиш закон, друго е да го напишеш (вратички, това-онова), трето е да следиш за спазването му. Институциите са тези, които следят за спазването на законите. Имате ли вяра на родните такива?
Ще се отклоня малко от ГМО темата и ще засегна не по-малко актуалната днес „Био“ такава.
Някои ще отговорят, че купуват само сертифицирани „Био“ продукти. Сигурни ли сте кой, защо и как дава сертификатите, а пък откъде и самия той има „сертификат’? Въобще, цялата картина е доста по-комплецирана. Не си мислете, че всичко що е „Био“ е произведено в спретнатите градинки на ухилени бабички. Още повече, примерно някаква нищо и никаква леща или царевица трябва да изминат хиляди километри, докато стигнат в страна, която също има условия за отглеждането на въпросните култури. Естествено, че ако ми се прияде Киноа, Амарант или някоя друга по-нетрадиционна за региона култура ще си я купя, но и на съответно разумно по-висока цена. Не ви ли се струва това малко в разрез с принципите на „Био“, „Органик“, „Еко“ и т.н. земеделието?
Не си мислете, че там горе (в държавата, не на Небето;)) има някой който ще ви пази. Светът не се управлява от щастливи вегани и суровоядци или въобще нормални хора като нас.
Засега виждам само един изход от ситуацията. Сами да си отглеждаме храната. По-добре е да се обединят усилия в насока закупуването на земя и обработването й, с цел изхранването на желаещите това семейства, отколкото да чакаме на ония да драскат разни стряскащи закони.

14 Neda { 03.23.10 at 10:42 }

Как пък Вие не може да разберете, че преди векове, когато е възникнал робовладелският строй/например/, едва ли някой си е представял и е вярвал , че ще дойдат дни без робство…. защо пък не дни без робство на животните в услуга на човека и т. н. и т. н…… Консервираното съзнание е регресивно.

15 кристиан { 03.23.10 at 13:22 }

За да се печелят битки трябва здрав реализъм,няма нужда от празнословни ентусиасти като вас,който само мечтаят да оправят света….но незнаят как,защото както бях казал по-нагоре…неможем да избягаме от съдбата си,а най-лошото е че такива като вас ,който си мислят че правят нещо…никога няма да свършат и постоянно ще объркват мозъка на слабоверните около тях със своя гол и безмислен ентусиазъм.Гледайте си вашето празно гърненце и недейте да се бъркате в живота на другите.

16 Таб { 03.23.10 at 14:07 }

Робството съществува и сега, но под друга форма. Дори дискусиите като тази го доказват.
Преди векове, без т.н. „робство на животни“ човекът едва ли е щял да оцелее. Едва ли ще оцелее и сега, както и някои видове животни. Свят от слънцеяди…Звучи добре, но има ли смисъл?

17 benato { 03.23.10 at 17:28 }

Вие какво искате,да си поркаме биричка в кръчмата и да гледаме отстрани. То сиирджии в България с лопата да ги ринеш и мърморковци-умници.
Погледнете градинките пред блоковете,където има хора да се грижат и пазят,да влагат любов и топлина, колко е красиво и ни е приятно да минем или поседнем,а където на никой не му пука и само дървените философи плюят семки пред блока,където всеки чака другия да чисти и оправя,там е кенеф!!!
Ние сме от тези,на които ни пука,ние влагаме сърце във всичко,което правим,ние искаме България да е градина,а не кенеф,тоалетна, toilet,lavatory.

18 Neda { 03.23.10 at 18:40 }

„така че уважаеми вече усещате че ви влиза,обаче всичко това е последица от нас самите…така че ви препоръчвам просто да се наместите,за да не ви боли много.Поздрави!“-Кристиан-цитат

след тази умна мисъл, как изведнъж разбра, как се печелят битки????? и чие гърненце е празно, и как точно „такивата като Нас“ Ви се бъркат в живота??????? Ако нещо не Ви харесва имате си мишка на PC-то, един клик и отивате в глобалността.
Все пак, Няма да е далеч времето, когато човечеството окончателно ще осъзнае, че преди милиони години по време на заледяванията човекът е започнал да убива животни, за да оцелее, а днес трябва спешно да спре да убива, за да оцелее.
Вчера беше световният ден на водата. Не знам колко от Вас осъзнават, че водата ще свърши много преди циганския петрол….. и тогава не знам колко от Вас биха хабили по 4000 литра питейна вода за 1 кг токсично месо, направено на салам. Нали разбирате, че тогава няма да има нужда от никакви ГМО……. и т. н…и т. …………………………………………………
Многоточието си го напишете сами, доста е далго.
Да, Ние сме тези на които им пука и най-добре и Вие се замислете, следващия път, когато хабите безсмислено вода, унищожавате по 1 кашон хартия, за да напишете 1 страница текст, возите се с чисто новия си джип в задръстването половин час, за да преодолеете разстояние от 10 мин. път пеша, затопляте дома си до 30 градуса и ходите по шорти, само защото сте богати и цената на парното не ви стряска, плюете семки и ежедневно си купувате по 1 милион полиетиленови пликчета и други боклуци, не защото Ви трябват, а за да се подлагате на „шопинг терапия“ от постоянната депресия, която Ви причинява същото това токсично месо. И разбира се, никога не си изхвърляте отпадъците разделно. Крайно време е да приключим наистина с робската психика и максимата „Нищо не зависи от мен“!!!!!!!!!!!!!!!!

19 Таб { 03.23.10 at 22:39 }

Неда, не мисля че аудиторията в сайта е точно от типа мършоядни вредители описан в мнението ти.
Въпросът е, дали след приемането на законите за ГМО ще можем да живеем спокойно.

И разбира се, никога не си изхвърляте отпадъците разделно.

Ами, честно да ти кажа, пред очите ми цигани са набутвали отпадъците от отделните контейнери в един камион, само че през нощта…Прави си изводите. Още повече, че и заводи няма, така че е логично да се усъмним. Нали се разбират отделно с цел рециклиране. Е, в България рециклира ли се въобще? Виждаш ли, това е проблемът на цялото общество – вдига се олелия до небето за три дни, умува се нещо, стига се до решение, което изглежда прекрасно и накрая пак старата песен, когато пресата си намери някаква друга занимавка – поредното порно с певачки или убит мафиот.
“Нищо не зависи от мен”!!!!!!!!!!!!!!!!
Напротив, зависи, но не да ходиш да подскачаш с разни плакати пред Народното събрание, ами да се хванеш сам да мислиш и действаш, не да чакаш на някакви си институции да ти вършат работата. Не можеш да накараш цял народ да не яде месо за няколко дни, дори няма смисъл да си хабиш нервите да убеждаваш сульо и пульо колко са криви, важното е хората с еднакво мислене да са единни и да постигнат нещо заедно. Пък всеобщото осъзнаване ще дойде след време.

от постоянната депресия, която Ви причинява същото това токсично месо.
Някои хора си го ядат всеки ден, ядат си и полуфабрикатите, захарта, подсладителите, трансмазнините, обезмаслените „млека“, мажат се с парабените и са си много добре. Те са роби – роби на сетивата си. Днес не се нуждаем нито от лагери, нито от бодлива тел. Имаме медии. Хич и не се замислят. И аз за тях не мисля. Планетата ще се справи, така или иначе. Природата винаги е побеждавала. Проблемът е в нашето оцеляване като вид.

20 Neda { 03.24.10 at 10:55 }

Разбира се , че не мисля ни най-малко, че аудиторията на този сайт е от типа „мършоядни вредители“. Такава категория дори не се сетих да я окачествя, но Изказвания от сорта ,“Такива като Вас“, които се бъркат в живота на Такива като Нас“, си плачат за подобни описания и определено не допринасят за някакво единство и постигане на каквото и да било. Приемането на закона за ГМО в рестриктивен вид все пак е нещо по пътя към създаване на контрол по въпроса. Няма нужда от паника, нито има нужда от разказване на страшни неща за ГМО, с които да се плашат хората. Генетиката е твърде специфична област от науката и масово хората и понятие се нямат какво е ГМО, как се прави и т. н. Когато се говори и обсъжда нещо по ГМО, не може изведнъж всички да започнат да разбират от генетика и биохимия. Изисква се не „подскачане“, както казвате, а много години образование.Теоретично вероятността ГМО да е полезно или да е вредно е 50/50%. И за всеки отделен е случай е колосално различно, в зависимост от това какви гени се смесват.. Ако са близки родове растения, едва ли ще е вредно, може и да е по-полезно, но ако се смесват гени от растения/продуценти/ и животни/консументи/ или пък редуценти/микроорганизми/, поразиите могат да са непоправими, дори и от природата, която милиони години е държала тези три групи гени в категорична изолация. Принципно, трябва всяко отделно ГМО да се възприема като „Виновен, до категорично доказване на невинност“. Генното инженерство е все още кърмаче и не бива никъде по света безотговорно да се постява/изхожда в глобалността. И да има борба за контрол, а не забрана или отричане по принцип на всичко. И най-вече това да се отнася и за химикалите, които се изливат над Земята ежедневно и за още много много други неща.

Да наблегна, все пак, че героят от групата на „мършоядният вредител“ съвсем не е български типаж. Ако беше само в България, нямаше да го усети планетата Земя. Но за съжаление това е Световен герой, умножен милиарди пъти.

21 mer { 03.24.10 at 13:15 }

„Засега виждам само един изход от ситуацията. Сами да си отглеждаме храната. По-добре е да се обединят усилия в насока закупуването на земя и обработването й, с цел изхранването на желаещите това семейства, отколкото да чакаме на ония да драскат разни стряскащи закони.“ цитат от Таб.
Това винаги е било най-разумното решение, тоест всички да си имаме градина, в която с любов да отглеждаме храната си, но ако България беше приела закона за ГМО, смятам на всеки е ясно, че само след няколко години, вече и в нашата градинка ГМорганизми ще присъстват. Тогава трябва ли да не ни е грижа какви закони приемат онези „горе“ и да просто да наблюдаваме от страни.
..
Истината е, че никой протестиращ не е ходил на митинги, за да спасява някой друг, който дори не би го оценил… И смятам не ние се бъркаме в живота на другите, а други се опитват постоянно да ни „вразумят“ и да ни налеят „здрав разум“ в главите. Има ли смисъл от това? Всеки разбира живота по различен начин….

Leave a Comment