Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Ядките – начин на консумация

Ядките сме свикнали да купуваме печени, но всъщност са много по-полезни ако ги консумираме сурови. Но дали това е достатъчно?!
Ядките са полезни, това знае всеки. И са полезни ако са сурови. Но за да са истински полезни, трябва да ги консумираме след като сме ги киснали във вода минимум 8 часа. Защо това е така. Ядките, семената и бобовите култури съдържат вещества, наречени инхибитори. В едни те са много концентрирани (в бобовите), а в други по-малко.

Тези инхибитори ги предпазват от бактериите, след като попаднат в почвата и така те не се разграждат, а стоят целички, докато им дойде времето за поникване (обикновено на пролет). Инхибиторите са полезни за тях, но не и за нас. Затова трябва да покълнем семената и ядките или да ги държим достатъчно дълго време във вода. Водата е добре да се сменя често.
Също, така съживяваме ядките и ние консумираме жива храна. Ензимите в тях се активират и така вече лесно може организма ни да се справи с тях.

16 comments

1 rima { 10.08.09 at 17:22 }

Ценно

2 Nora { 10.09.09 at 16:42 }

Офф,обичам ги не накиснати.Накиснати ги ям само сутрин с овесени ядки.А после трябва ли де се изхвърли водата?Сигурно да…ама аз сутрин като ям овесени ядки със сурови ядки накиснати въвъ вода от вечерта ,а до сутринта водата вече я няма.

3 mer { 10.09.09 at 21:22 }

Водата се изхвърля, а за да не останат без вода след накисването слагай повече – винаги набъбват доста. Не е задължително да ги хапваш винаги накиснати – просто в случай, че искаш да си похапнеш жива и още по-здравословна храна, може така да правиш.

4 Андрей { 10.15.09 at 4:59 }

Любимата ми закуска от няколко месеца е накиснати предварително ядки на орехи, лещници, кашу, кестен, слънчоглед, овесени ядки, пшенични или оризови кълнове, поръсени със смлян сусам и маково семе + лъжица мед. Абе смесил съм всичко, което ми се намира вкъщи.
Направо съм се влюбил в тази закуска. Натискам жената да си хапва от нея, въпреки, че тя нещо й се мръщи.
На скоро четох в една статия за разделното хранене, че не трябва да се смесват протейнови храни като ядките с въглехидратни като семената :-(.
Но май ще си затворя очите за тази препоръка.
Само да ми свърши гладуването и пак ще си спретна вкусна и полезна(надявам се) закуска!

5 Nora { 11.03.09 at 17:32 }

Беда ли е ако не сменяме водата,например накисваме и лягаме да спим?
А ако ядките/зърнените/бобовите са био пак ли е добре да се накисват?

6 Андрей { 11.04.09 at 4:32 }

Нора, слагаш повече вода и най-вероятно няма да има проблем. Аз лично ползвам 800мл. буркан. Слагам 2-3 лъжици ядки и семена и го пълня до горе с вода. Обикновено след час – 2 водата пожълтява. Ако имам възможност я сменям още веднъж. На сутринта ги изплаквам добре и лапам.
До колкото разбирам, горната статия е точно за био ядките. В другите има разни бонуси от производството им, за които в нея нищо не се споменава.
Друг е въпроса кое е био, колко категории био продукти има, но това тема за цяла статия.

7 villy_7 { 11.08.10 at 0:28 }

Zdraveite vsichki :), a na teb, Mer, iskam da te pozdravq i da ti blagodarq za neveroqtno polezniq i nezamenim sait! 🙂
Az sashto sam privarjenichka na zdravoslovniq nachin na jivot, na prechistvaneto i postite! No iskam da znam kak da si napravq kalnove?
Blagodarq mnogo predvaritelno 🙂

8 mer { 11.08.10 at 2:45 }

Андрей, няма проблем да ги смесваш. Дори съм чела, че чрез смесването на живи кълнове от ядки и зърнени си набавяме 8те незаменими аминокиселини.

Нора няма проблем да правиш така, мисля че всеки така процедира (накисва ядките или семената и ляга да спи) – просто на другия ден ги изплакни много добре.

Вили, може да погледнеш тази статия – https://www.zemianazaem.com/archives/159 . Надявам се да ти стане по-ясно.

9 Dida Tchitchovska { 02.23.12 at 19:31 }

Здравейте! Абсолютен лаик съм в темата и бих искала да попитам дали ще има някакъв проблем, ако ядките са киснати повече време , 12-13 часа например, и не им е сменяна водата през това време – изкуших се да приготвя суровия чийзкейк и сложих ядките към 9ч. вечерта , а на сутринта се отнесох и докато приготвя децата и стана 10ч., когато ги измих и изплакнах – та така , ще съм благодарна ако получа отговор !

10 mer { 02.23.12 at 23:48 }

Няма проблеми даже и повече часове да се киснат, стига да не е повече от денонощие, защото често тогава може да започнат да вкисват, особено ако е много топло.

11 Dida Tchitchovska { 02.24.12 at 8:52 }

Много благодаря! Хубав и успешен ден!

12 Nya { 02.29.12 at 22:15 }

Андрей, може ли нещо повече за оризовите кълнове, как ги отглеждаш? Досега не съм срещала..

13 анна { 09.27.12 at 17:07 }

Здравейте! Искам да попитам суровите ядки в студена или топла вода се накисват?

14 Jazzy { 06.05.13 at 15:20 }

Здравейте! Много обичам сурови ядки, най-вече миксът с червена боровинка. За съжаление обаче на повечето места ги продават по 200 гр и едвам се сдържам да не изяждам цялото пакетче(обикновено най- много гледам 150 гр). По принцип това става следобед в комбинация с 1-2 банана. Може ли да ми кажете това количество дали би довело до качване на килограми, защото 200 гр сурови ядки са си 1000 кал отвсякъде? (като цяло това ми е и последното ядене за деня, защото изобщо не вечерям, всяка вечер спортувам активно, а през останалата част на деня ям здравословно и в доста малко количество)

15 georgi { 08.02.13 at 23:56 }

Jazzy, бананите, а и по принцип плодовете се смилат много по-бързо от ядките, така че е добре да не се смесват плодове с ядки, защото става ферментация, плодовете е добре да се консумират поне половин час преди друга храна

16 Niki { 04.28.14 at 11:03 }

Здравейте! Отговор на въпроса колко ядки на ден е добре да се хапват не откривам. Има ли яснота по темата? Аз самата си набавям по- голямата част от въглехидратите на ден от ядки, но все си мисля, че може и да прекалявам.

Leave a Comment