Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Повдигнати лехи

повдигнати лехи, пермакултура
Повдигнати лехи чакат разсади на домати, чушки, ароматни подправки, между тях чесън, лук, физалис, тиквички… Има много методи и начини за направа на този тип лехи. Обикновено изборът ни зависи от това с какво разполагаме и какво искаме да постигнем. В двора, в който ги направихме, имаше много камъни и счупени тухли с най-различен размер и вид, също така събрани на купчина дребни клонки и пръчки, зелена тучна трева, която чакаше да бъде изкосена и огромна купчина с добра почва.
Наличните материали:

повдигнати лехи, пермакултура

Дворчето е малко и разделено мислено на 2 – едната половина остава за игра и релакс, а другата – за отглеждане на плодове и зеленчуци. Вече има засадени 2 бадема, 1 череша, огромна стара круша, на 2-3 места нар, смокини и вишна. Сега около тях вече ще има зеленчуци и подправки.

Стъпка по стъпка как ги направихме с наличните материали:

Първа леха – преди да я направим:
повдигнати лехи, пермакултура

Определихме границите като сложихме големи камъни.

Първа леха – вече запълнена с пръст:
повдигнати лехи, пермакултура

Формата на лехите може да е най-различна в зависимост от нашите предпочитания и от терена.

Първа леха – в завършен вид:
повдигнати лехи, пермакултура

Единственото правило е всяка точка от вътрешността на лехата да е на една ръка разстояние от ръба.

Втора леха – преди да я започнем:
повдигнати лехи, пермакултура

Ако е по-широка ще се налага да стъпваме в лехата, а това не е желателно (по-нататък ще обясня защо).

Втора леха – оформена с камъни и със слой натрупани стари клонки:
повдигнати лехи, пермакултура

Пространството между тях запълнихме със слой клонки и тънки пръчки.

Втора леха с клонките:
повдигнати лехи, пермакултура

Застлахме с картон, който напръскахме с вода и върху него насипахме дебел слой пръст.

Втора леха – застлана с картон и върху него пръст:
повдигнати лехи, пермакултура

Винаги трябва да покрием почвата и за тази цел може да се ползва слама, картон, дървени стърготини или дървесен чипс или както направихме в случая – дебел слой окосена трева.

Втора леха – малките помощници:
повдигнати лехи, пермакултура

повдигнати лехи, пермакултура

В завършен вид:
повдигнати лехи, пермакултура

Третата леха Сърце :).
повдигнати лехи, пермакултура

В следващите дни направихме лехи с формата на Ин и Ян, които няма да бъдат последните – двора има нужда от поне още 5-6, които ще следват контурите му.

9 comments

1 Nadia { 04.22.11 at 7:05 }

А каква е целта на повдигнатите лехи? Ние правим малки пътечки между лехите изкопавайки малко пръст, но реално не ги заграждаме…

2 preminavam { 04.23.11 at 0:06 }

Според Щайнер самата купчинка земя има вече по-голяма жизненост от равната земя – чрез натрупване създаваш условия да се оживи повече. Живото расне върху живо. А с камъни се е получило прекрасно, понеже камъните събират и отдават – те са благородници.
Радвам се като виждам и чета за такива работи. Наслука да ви е!

3 platanus { 04.30.11 at 22:53 }

Доколкото знам, повдигнатите лехи (които в пермакултурата са и постоянни) имат следните предимства:
1. Не се отъпква почвата върху която са растенията. Т.е. излиза се от омагьосания кръг „отъпкване – обработка“, характерен за индустриалното земеделие.
2. Не се задържа излишна влага. От това произтичат много други предимства, например растенията не страдат от „задушаване“ заради прекалена влага. Това може да се превърне в недостатък през лятото, което пък може да се компенсира от мулчирането.
3. Почвата се огрява по-добре от Слънцето. Това е особено полезно в планински условия. Например Сеп Холцер (един от най-успелите пермакултурни фермери който има ферма на 1200 м. надморска височина) ги използва масово – и за зеленчуци и за дървета.
4. Намаляват се обработките на почвата – т.е. намаляват се усилята, които са нужни за отглеждане на растенията и почвата е по-здрава. Улесняват се дейностите, които все пак се вършат – например плевене, поливане и т.н.
5. Намалява се ерозията на почвата.

Тук съм качил няколко файла по темата (на английски):
http://www.myupload.dk/showfile/899867fa12e.zip/

4 Nadia { 05.01.11 at 7:40 }

Благодаря много! Ще разгледам подробно и ще се опитам да въведа корекции в градината 🙂

5 Ри Ко { 05.04.11 at 2:33 }

Моята градина е 15 одишна и е върху асфалт. Повдигнати лехи с тухлени стени окло 20-30 cм. Освен ,цветята и храстите имам 7 дървета които са към 15-20 м високи. Корените им растат настрани. Естествено трябва да се полива ежедневно! Освен това имам и голяма градина върху покрива?

6 Благовест { 07.12.11 at 15:48 }

Здравейте, имам един въпрос, как се поливат подвигнатите лехи?

7 mer { 07.27.11 at 10:15 }

Ри Ко, учудва ме, че дори и дървета имаш – браво.
Благовест – може да се поливат със система за капково напояване, на ръка с маркуч или ако са в градина с наклон се правят канали напречно на наклона над лехите, и самите лехи са също така разположени. Канала се пълни с вода при необходимост и водата бавно се просмуква от лехата под действието на гравитацията.

8 боби { 08.02.11 at 10:26 }

Мер.. къде живееш? Ще се радвам, ако мога да дойда и да видя на място това, за което говориш…От есента си имам своя градинка (в гр Своге – ясно е – дефилето, терасирана, насипна пръст…), но някак си не съм я опознала още..имам някои идеи как да се развие…но ще се радвам, ако мога на живо да видя това, което си снимала (стига да не го смяташ за твърде нахално желание..предварително се извинявам, ако е така..)

9 diana { 01.24.12 at 15:15 }

zdravei,Mer. silno sum se zapalila i az da se probvam tazi godina s tezi povdignati lehi4ki.koga e nai-dobre da se napravqt, naprolet li?i osven prust kakvo o6te trqbva da sloja v tqh- gledam ste pokazali karton, okosena treva, bqh 4ela i za org.kuhnenski otpaduci, no neznam v kakva posledovatelnost.6te sum blagodarna ako spodeli6:)

Leave a Comment