Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Здравословно хранене 01 май 2011

здравословно хранене семинар
автор: Диана Хърлечанова

Така и не си взех някой тефтер с идеята просто да ида и да слушам – историите и личния опит на интересните лектори, които тази година взеха участие на семинара Здравословно хранене, организиран от zdravjivot.org.

И оттогава, някои по-интересни акценти ми се въртят из главата, вероятно за всеки твърде субективно, за някои незначително, но ще се опитам да нахвърля основните неща, които ми направиха впечатление. За да не забравям 🙂

Вероятно най-основното и същественото, най-важната черта, която обедини всички лектори, беше това, че здравословното хранене само по себе си.. не помага. Всичко, което е хубавата, чиста, растителна храна, трябва и е нужно (защото „трябва“ може би не е най-подходящата дума) да се съчетае и хармонизира с духовното, емоционално и цялостно /холистично/ здраве на човека. Повечето от лекторите практикуват в ежедневието си някаква форма на духовно усъвършенстване. Дали ще е йога, някакво пречистване, различни духовни практики – разбира се, такива има много, въпрос на личностно усещане.

Макар почти да не говореха за спорта, то е ясно, че движението върви ръка за ръка с хубавата храна, а най-добрия спорт – с лопата в градината 🙂

Някои от основните неща, които запаметих:

В супермаркетите и масовите магазини над 80% от така наречената храна, всъщност не е храна – нещо на пръв поглед пределно ясно за вегани и суровоядци, но и ужасно неясно за останалата част от населението.
Mедицинските лекарства и медицинската козметика носят само временно решение на проблема, като най-често потискат симптомите, до следващия здравословен проблем, който в масовия случай се разраства до хронично състояние – нещо, което също мисля за пределно ясно, но колко хора живеят на лекарства, дори и на 30 години, защото не търсят корените на проблема (включително и лекарите не го търсят).
Oсвен какво ядеш много е важно и как го ядеш. Някои основни насоки са да бъдеш спокоен и благодарен по време на храненето, да дъвчеш добре, да се наслаждаваш на храната, да не се храниш ако си ядосан, разстроен, болен и т.н. Както се казваше в някоя от лекциите – няма нужда от дълги молитви и приготовления, само няколко думи са достатъчни – любов, любов, любов и благодарност.
Движението на веганството би трябвало да върви наред с движението срещу силно рафинираните храни. Не само животинските продукти, но и вегетарианските преработени стоки убиват – бяло брашно, бяла захар, маргарин, рафинирани мазнини, газирани напитки, и т.н.
Не яжте маргарин, това е пластмаса. И един от любимите ми цитати за деня – не се живее дълго щастливо с пластмасови клетки.
Д-р Гайдурков мисля, че всички го знаем. Според него, а и според цяла наука, натуралната хигиена, съществува човешка храна, храна за хомо сапиенс, основно в пет големи групи – плодове, зеленчуци, сурови ядки, зърнени, бобови (семена).
Чичо Митко излезе и с абсолютна убеденост сподели, че всичките предишни твърдения на хората преди него нямат никаква стойност ако храната не е чиста. Информирайте се за местна, сезонна, по възможност био/органик чиста продукция. Винаги предпочитайте сертифицираната био храна пред масовата, ползите са очевидни.
Нашите канадски приятели Вера и Милен показаха, че е възможно да се роди и да се отгледа дете на изцяло растителна, сурова храна. Като е важно да се отбележи, че детето е и кърмено до почти три годишна възраст.
Столетниците по света… Специалистът по Holistic Nutrition Надя Петрова ни разказа за столетниците по света, които въпреки огромното разстояние на картата и всички специфични за района си условия на живот, имат някои общи черти. На първо място това е физическата активност, трудът навън, чудесната физическа форма до дълбока старост. Над 90% от храната на тези хора е била растителна, като в редки случаи са си позволявали риба, млечни продукти или други животински продукти. В много култури и религии месо се е приемало само на празници и специални дни, но в никакъв случай това не е било ежедневие. Освен това тези хора се хранят изключително пестеливо – малки количества за много години здраве. Важно е да се отбележи също, че в тези култури възрастните хора са били силно почитани и обичани от останалите. Някои от т.нар. супер столетници (над 110 години) са живеели с чувството, че са ценени от по-младите и че имат какво да оставят на света със своята мъдрост и опит.
Също мисля, че Надя разказа как мозъкът не прави разлика между истински и фалшив стрес. Тоест – да си хапвате вечерята пред някой ужасяващ хорър/трилър епизод пред телевизора, не е най-добрата идея.
Сигналът от стомашните сокове до мозъка „пристига“ за около 20 минути. Т.е. не преяждайте до степен на насищане. Винаги е по-добре да станеш от масата малко гладен, това е защото мозъка все още не е получил информацията за храносмилането, но всъщност стомахът е сит. Това е основен закон за дълголетие.
Още едно чудесно дете веганче „излезе на сцената“ като родителите му разказаха с какво всъщност се храни едно дете на вегански режим и колко много е важно да имаш подкрепата на някой, на който вярваш на 100%, който да ти помага в тези условия на тотална изолация и недобронамереност от страна на лекари, детски градини, общество и т.н. Също колко е важно майката да кърми възможно най-дълго време, в случая до към 3 години.
Научихме, че не е добре да купуваме хляб с мая. Не е добре храната да се реже и „пробожда“ с метални ножове и прибори, защото това напълно ни отдалечава от волята на природата. Добрият хляб се приготвя с квас, по възможност от био органик зърнени култури. Не е добре храната да престоява дълго, оптималният вариант е да се приема непосредствено след приготвяне и за предпочитане с минимална или никаква термична обработка.
Научихме, че е хубаво първата и последната хапка от храненето да е сурова растителна храна… научихме и някои практически идеи за приготвяне на здравословна растителна храна.

И след всичко това се върнах в реалността 😀

16 comments

1 benato { 05.05.11 at 11:50 }

Да допълня,че столетниците пият чиста вода и дишат чист въздух.Не правят диети,имат стабилно хранене.Липсва стрес.
А това което казваш е най-важното:
„Вероятно най-основното и същественото, най-важната черта, която обедини всички лектори, беше това, че здравословното хранене само по себе си.. не помага. Всичко, което е хубавата, чиста, растителна храна, трябва и е нужно (защото “трябва” може би не е най-подходящата дума) да се съчетае и хармонизира с духовното, емоционално и цялостно /холистично/ здраве на човека. „

2 desi82 { 05.05.11 at 13:32 }

Брави Диди! Много хубава статия! Благодаря ти, че разказа накратко семинара, защото аз нямах физическа възможност да присъствам! 🙂

3 platanus { 05.06.11 at 1:44 }

Как може суровоядците да си приготвят голяма част от храната, „без да я режат и пробеждат“ със най-различни режещи уреди?

4 ORTO_A { 05.06.11 at 11:54 }

О benato, пак тези столетници. Генът им е такъв, и кока кола с пържени картофи да ядат + сладолед и пържоли пак ще са столетници. И също две неща неподлежащи на съмнение. кавказките столетници известни сред вегетаранските общества със соевия кефир , не закачат овцете и козите. Пийват соев кефир от кълнове мунг а за курбан байряма фъргат малко камъни в един казан и малко спаначец с киноа и набиват здраво. Онези другите спрягани ОКИНАВЦИ и те дрънчат Соеви шницели с водорасли. Кои останаха? Хунзите може би ! Еми те са много набутани с някакви очукани кайсии и квото има това ще ядат. Опс може би хапват червеите от кайсиите а плода изхвърлят.

5 маги { 05.08.11 at 17:03 }

наскоро прочетох някъде, че когато са измислили формулата за правенето на маргарин, отначало са решили също така, че този продукт трябва да бъде оцветен в токсично лилаво – за да се знае от всички, колко изкуствен е всъщност 🙂 това оцветяване отпаднало.. по разбираеми маркетинг причини

6 mariiina { 05.09.11 at 8:38 }

Еееееее,…май ще изляза права…за това ,че ви надувам главите …за духовното и за агрофитнеса!!!Така си е!!!Всичко в Природата си е комплекс…взаимосвързано, взаимообвързано…ама мнооого здраво!!!Тук и сега му е времето да ви кажа и за ролята на молитвата!!!ама много важна роля!!!Това е да го наречем на популярен език …жицата, директната връзка с Бога-Природа!!!По нея ние отправяме своите благодарности , на първо място, и след това молим за сили и умения да се справим с…това което си трябва!А за всички ни то е различно!!!Много се радвам, за това , че не съм грешала.И Бог да благослови всички, които тръгнат по пътя към Него!!!

7 mer { 05.09.11 at 23:32 }

platanus, без да режем храната може ако просто се храним с храната така както природата ни я е приготвила – късаш от дървото или земята, измиваш, а понякога и не измиваш (стига да е от чист район) и хапваш. Не е невъзможно, дори познавам хора, които се хранят често по този начин. Това за мен е най-висша форма на суровоядство, особено съчетано с диворастящи ядливи растения и живот в планината.

8 ORTO_A { 05.10.11 at 3:51 }

Филмът по долу представлява от средата нататък 100 процентово суровоядство в планината.

Entre lobos (2010).avi
Може да се дръпне от замунда и да се изгледа като самоучител на суровоядеца.

9 Алекс { 06.17.11 at 21:02 }

И все пак ……веганството като най-оптимален стил човешко хранене е поставен под въпрос дори от натуралните хигиенисти! http://naturalhygienesociety.org/diet2.html#4

10 platanus { 06.18.11 at 10:25 }

За всяко твърдение може да бъдат намерени изследвания които го потвърждават или отхвърлят. Най-важното е, как начина на хранене се отразява на конкретния организъм. В крайна сметка всичко е въпрос на личен избор.

11 Алекс { 06.18.11 at 11:56 }

Въпросът е, че това не е само въпрос просто на личен избор, защото често и децата ви са замесени, нали така?
„As yet I have not found a single group of primitive racial stock which was building and maintaining excellent bodies by living entirely on plant foods. I have found in many parts of the world most devout representatives of modern ethical systems advocating the restriction of foods to the vegetable products. In every instance where the groups involved had been long under this teaching, I found evidence of degeneration in the form of dental caries, and in the new generation in the form of abnormal dental arches to an extent very much higher than in the primitive groups who were not under this influence.” Д-р Уестън Прайс от книгата „Nutrition and Physical Degeneration“

12 Claire { 06.30.11 at 20:47 }

Чудно ми е, защо почти няма коментари за линка на Алекс. Аз съм веганка от половин година и намерих доста интересни неща на сайта, харесват ми суровоядческите рецепти, гледам да ям повече сурово, нямам търпение да пробвам пречистващите техники, но изглежда най-важното, което намерих тук точно на този линк. Ако проблемът е в това, че е на английски език, бих се наела да преведа статията. Честно казано ми настръхнаха косите от всичко, което прочетох, особено от това интервю http://naturalhygienesociety.org/diet-nazariah.html. Хора, та това е написано от веган с огромен стаж и описва съдбата на истински вегани, някои от тях развивали паркинсон, други умряли с диагнозата умряли от глад! Убедена съм, че при стаж от 10-20 години веганство са си правили и зелени смутита и са похапвали суперхрани итн. Вярно е, че знаем и примери за доста здрави вегани, но вероятността за добро понасяне на диетата е 20%, а за поява на болести 80%, „odds are against you“, за съжаление, както е писал авторът. В списъка със симптомите открих и някои собствени: аз почнах да пия гингко за подобряване на паметта и познайте какво? – забравям си да ги пия! Това наред със B12, които също взимам. Да не говорим, че преди не съм пила никакви хапчета, а сега имам нужда. Знам, че ефектът от веганската суровоядческа диета е видим и здравословен, но може би наистина е най-добре за кратки срокове. Все пак, много ли вегани с 20 годишен стаж познавате и дали наистина пращят от здраве. Много съм объркана и много ме е яд, че трябва да се връщам назад, не обичам яйцата, нито киселото мляко, а и ще ми е противно ги употребявам отново, след като вече знам, как се добиват и колко са вредни. Може би ще похавам по малко био сирене – като лекарство, а пък може и да свикна с кравешкия вкус отново (спирулината, примерно, също ми се струваше гадна в началото, а сега посвикнах и не ми се гади от нея вече), или може би ще пробвам новомодното течение seagan – веганство плюс морски дарове и риба, но и на тях не съм фен. Още не знам, какво да правя, но със сигурност ще променя нещо в рациона ми. Извинявам се за многото букви и не искам да засегна никого, просто наистина тези статии ме потресоха: никой не говори за възможна вреда от веганството, а може би трябва.

13 Ели { 07.01.11 at 19:26 }

Claire, мисля си, че преводът или по-скоро липсата му 🙂 е причина за малкото коментари. По повод на подобни материали се сещам за превода в Кукуряк на статията за “ Загадъчния Б 12 “ на Казанс и по-скоро частта за черните евреи в Израел и това, което се е случило с децата им. Настръхвам като се сетя и си мисля, добре, всеки решава сам какво да прави със себе си, но когато трябва да вземеш решение за някой невръстен, как да си сигурен. Аз лично се възползвам от суровоядството, имала съм и разтоварващи периоди, но установих, че от определен момент нататък прекаленото пране на килима не го пази чист, а го съсипва. 🙂 Пишеш за яйцата и киселото мляко, аз лично ям такива домашни от село, макар и рядко, а и си признавам вкусни са ми. Мисля си, че както и с всичко, и това с храненето е строго индивидуално и общи правила може и да има, но донякъде. Важното е да не се допускат такива негативни примери, като в тези статии.

14 Claire { 07.02.11 at 22:20 }

Ели, съгласна съм с теб, само че от веганите подобни статии често се възприемат единствено като нападки на „непосветените“ и самата аз смятах, че веганството е единствения правилен и справедлив начин на хранене и че не мога да участвам в страданията на телетата, които в случая се оказват по-важни от човешките деца… Аз през цялото време пиех б12 заедно и с други витамини и минерали- комплекс за кърмачки, каквато съм. Затова не свързвах разсеянността ми от последните седмици с веганството: като излизах от ввкъщи се връщах поне веднъж, а често и 2,3 пъти за нещо забравено, забравях за срещи, причинявах неприятности на близките ми. Добре че прочетох тези материали докато не е станало късно: изглежда въпреки поеманите витамини този начин на хранене не е за мен. И добре, че детето ми сам решава, какво да яде и обича киселото мляко, но не яде месо и риба, т.е. е малък вегетарианец, а аз мисля да последвам примера му 🙂

15 Lilka { 07.06.11 at 19:00 }

Алекс, Клер, много ви благодаря за линковете и коментарите относно липсите на Б12.
Лично аз и да искам някои млечни продукти не мога да ги върна в менюто си, поради простата причина, че не ги понасям, затова взимам добавка с Б12. По принцип за вегетарианци е препоръчително да взимат Б комплекс. Интервюто много ми хареса и ще го копирам във Форума там имаше тема за Б12. Бъдете здрави и щастливи, мили хора

16 Алекс { 08.01.11 at 13:23 }

Ели, много се радвам, че съм била полезна. Наистина човек трябва да се интересува сам и да чете различни източници, ако иска да стига до истината за нещата.
И веганите не трябва да се застопоряват на една теория, затваряйки си очите за очевидни факти.
Най-малкото, помислете за това – веганите трябва да пият добавка с витамин В12…Природата дали е отредила на човек да яде растителна храна и да се налага да пие допълнително витамини?
Ами омега-3 мастните киселини? Най-пълноценни са животинските източници на омега-3. От растителните от тялото се усвояват само минимален процент….И кой знае колко още неща липсват във веган диетата, за които още науката просто не знае.

Д-р Уестън Прайс, който прави най-мащабното изследване на връзката между храната и здравето, не открива нито едно здраво и добре развито физически племе или общност по света, което да е само на растителна храна!
Попада на изцяло веган общности, които не ядат животински продукти по религиозни причини, но всички те имат скелетни и черепни деформации и са в много по-окаяно здраве като цяло от ядящите животински продукти.

Наскоро попаднах на една статия, че вече и в България има легитимни ферми, от които можеш да си купиш контролирано и сертифицирано сурово мляко и сурови млечни продукти. Това е най-доброто, което може да се яде като животински продукт, защото пастьоризацията унищожава много от протеините и ензимите в млякото е причината да има толкова хора с лактозна непоносимост. Не самото мляко, а пастьоризираното такова.

Leave a Comment