Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Бадемово кисело мляко с канелени ябълки

бадемово кисело мляко
Съставки:

  • 2 чаши бадеми, накиснати за 8 часа във вода и обелени
  • 3 чаши вода, за предпочитане топла до около 40 градуса (на допир да се усеща леко топла)
  • 1 1/2 чаена лъжичка ацидофилус (или пробиотици)
  • 1/2 ябълка, нарязана на кубчета
  • 2 с.л. стафиди
  • 2 супени лъжици орехи, начупени на малки парченца
  • 2 супени лъжици суров агаве сироп или мед
  • 1/8 чаена лъжичка канела
  • 1 чаена лъжичка ванилия
  • Начин на приготвяне:

    1. Блендираме бадемите с топлата вода до получаване на много фина смес. Добавяме малко агаве и пробиотиците и разбъркваме още малко. При нужда добавяме още малко вода.
    2. Изсипваме бадемовата смес в чист буркан, който поставяме на топло място. Най-добре е да се сложи във фурна или в дехидратор на 40 градуса.
    3. Взимаме 1 чаша от така приготвеното бадемово кисело мляко. Подслаждаме с агаве или мед и добавяме малко ванилия.
    4. За канелените ябълки: нарязаните на кубчета ябълки заливаме с мед или агаве и разбъркваме добре докато всички парченца се подсладят, поръсваме с канела, стафиди и орехи. Така приготвените ябълки може да прибавим към бадемовото кисело мляко, или преди това да изсушим за 2 часа на 48 градуса.

    Идеи и съвети:

    1. Може да използваме различни плодове за млякото – сега е идеално време да си направим кисело мляко с ягоди или череши, а после и малините идват.
    2. Млякото може да ползваме като основа за плодови шейкове или за приготвянето на вегански суров таратор.
    3. Ако има лош аромат или неприятен вкус по-добре да не се консумира.
    4. Когато приготвяме ферментиращи напитки и ястия трябва да ползваме чисти съдове и незаразени продукти.
    5. Освен с бадеми може да опитаме да направим кисело мляко със слънчогледови семки, с кашу, орехи или други ядки. С тези последните млякото ще стане по-кремообразно.
    6. Съхранява се в хладилник до 5 дни.
    7. Идеална храна за мускули и фитнес привърженици.

    благодарение на therawfoodproject.com

    4 comments

    1 Магдалена { 06.08.11 at 10:17 }

    Много интересна идея! Имам 2 въпроса – задължителна ли е употребата на пробиотици в рецептата и колко време се държи буркана на топло преди млякото да е готово?

    2 mer { 06.08.11 at 11:02 }

    За този тип ядково кисело мляко е задължително да се ползват пробиотици.

    Преди си правих „кисело мляко“ за таратор от слънчогледови семки – блендирах покълнал слънчоглед с вода и сока на 1 лимон и така сместа оставях да вкисне и шупне за 1 ден. Сместа се оставя в отворен буркан или купа. Идеята е, че тя взаимодейства с бактериите във въздуха и така се превръща в кисела напитка. Така се процедира с всички ферментиращи храни. Та сигурно и с бадемите ще се получи добре, но се добавя лимонов сок, за да ускори ферментацията.

    За рецептата е необходимо да се държи на топло около 8 часа (сега ще добавя това в описанието). Но Веселин от форума сподели, че той само загрява водата, с която блендира ядките, до температура на тялото, завива буркана и така оставя да престои 8 часа (ако си спомням добре). Както той каза – топлото активира пробиотиците. Също се получава.

    3 Силвия { 10.15.12 at 7:58 }

    Добро утро чудесна рецепта може ли да микажете от каде да си взема пробиотици и какви?Впробиотиците няма ли млечна бактерия животински продукт? Благодаря ви много успешна седмица.

    4 Стелияна { 10.18.12 at 23:32 }

    Здравейте,
    Според различни източници, храни и напитки, продукт на фирментация, не са добре дошли в тялото, пък било то и пробиотични, поради факта, че подкисляват организма. А ние всячески се опиваме да се алкализираме „уж“ :).
    Днес попаднах на този сайт (поздравления за авторката) търсейки методи за детокс.
    1. По повод темата за клизмите – според Аюрведа, те се правят с масла, а не с вода (водни разтвори и т.н.), кзилмата с вода за тях е Ерес. Бих искала да знам (не да оспорвам написаното) каква научна обосновка имат твърденията тук.
    2. В предложените рецепти тук забелявам, че редовно ползвате блендер и други уреди с метални ножове. Предполагам сте наясно, че металът разрушава голяма част от витамините, и дори нещо още по-лошо – катализира образуването на вещества, антагонисти на витамините, които взаимно се неутрализират в тялото. Зеленчуци като краставици, лук, чесън, зелени подправки и много други, които не знам, стават безполезни като полезна храна. Защо мислите зеленолистните салати се късат, не се режат?! Аз лично нямам голямо въображение в кухнята, затова ръбам алабаша като ябълка ;).
    3. Аюрведа също не е привърженик на оцета и лимоните, както и на останалите цитрусови плодове…
    Предполагам, че при всеки е индивидуален изборът, но за жалост, обемът от информация, колкото помага, толкова и пречи!
    Успех на всички в начинанията!

    Leave a Comment