Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Алкално-киселинен баланс

Алкално-киселинен баланс, таблица за рН на храните
Какво е болестта? Какво е лечението? Коя храна е вредна? Защо се твърди, че суровоядството лекува? Кое лекува?

Въпроси много. Когато разберем принципите на човешкото тяло и природния закон, тогава отговорите изплуват в съзнанието ни – лесно и разбираемо. И наблюдавайки тялото си може сами да си помогнем и сами да достигнем до оптималното здраве и жизненост.

Какво е болестта – дисбаланс в тяло ни. Не на отделна част от тялото ни  –  заболяването на отделен орган е всъщност симптом, който лекарствата се опитват да премахнат или замаскират, но привидното справяне със симптома, не лекува тялото.

Какво е лечението? Връщане на баланса.

Коя е вредната храна? Всяка, която ни отклонява от този баланс.

Защо и кое в суровата растителна храна лекува? Отговорът на този въпрос има нещо общо с рН-показатели и известна доза химия.

Всяка храна, внесена в тялото ни, води до киселинност или алкалност. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното й съдържание. Така например едни от алкално-образуващите елементи са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а от киселинно-образуващите са фосфор, сяра, хлор, йод, манган. С всяка внесена храна в тялото ни ние променяме киселинно-алкалната среда – ако се храним с храна с киселинно рН това означава, че внасяме киселинност.

Защо е важна тази информация за алкалност и киселинност?

Хомеостазното кръвно е с рН приблизително 7,4 и този показател се оказва жизнено важен. Независимо с какво се храним тялото ни има механизми, чрез които поддържа постоянно рН на кръвта и извънклетъчната течност от 7,365. Това рН се счита за неутрално с много лека алкалност (7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е киселинно, като 2 е силно киселинно, над 7 е алкално). Ако внесем киселинно-образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното рН на кръвта и течната среда. Тялото ни не е способно вечно да компенсира този киселинно-основен дисбаланс и когато злоупотребяваме с небалансирано хранене дълго време, идва моментът, в който се разболяваме. От тук следва, че това какво има в чинията ни, всъщност има значение.
„Много болести са резултат от опитите на тялото да възвърне равновесието на тази вътрешна среда. Според някои ракът е болест, чието развитие се ускорява от киселинността на телесните течности. Раковите клетки се развиват по-добре от нормалните клетки в кисела и бедна на кислород извънклетъчна течност.“ /др. Казънс, „Съзнателно хранене“/

Ако киселинността е завишена, организма ни започва да издърпва от запасите си алкализиращи елементи. Пример: калцият е алкализиращ елемент, при силна киселинност, организма може да издърпа от запасите от калций (например от костите), за да неутрализира тази киселинност.

Нека сега да видим, коя храна е алкализираща и коя киселинно-образуваща.

Дали една храна е киселинно-образуваща не следва от това дали е кисела. Така например зрелите лимони са кисели, но попадат в графата за алкални храни, понеже минералното съдържание в лимоните от алкални микроелементи е много високо и попадайки в организма ни внася алкалност.

Обобщено може да кажем, че зрелите плодове и зеленчуци, някои билки са алкализиращи. Подкиселяващи са кафето, месните протеини, животинските мазнини, рафинираните храни, синтетичните витамини, всички Е-та и изкуствени добавки (оцветители, набухватели, консерванти, изкуствени подсладители), безалкохолните напитки, лекарствата, термично обработената храна. Колкото повече витамини и минерали съдържа дадена храна, толкова по-силно алкализираща е. Затова добре узрелите био плодовете и зеленчуците, отгледани в богати почви и в чиста околна среда, са едни от най-мощно алкализиращите и затова са особено силни в борбата с болестите.

Алкално-киселинен баланс, таблица за рН на храните

Това са приблизителни рН показатели на храните, всяка една може да варира от начина на производство и отглеждане. В зависимост от нашия конституционен тип и индивидуалност реакцията на организма към всяка храна също може да окаже влияние.

Важно е да се отбележи, че емоциите също влияят на киселинно-алкалните показатели на течната среда в тялото ни. Така например негативните емоции и стреса са подкиселяващи, докато положителните емоции и преживявания, смеха, умерения спорт и танците са алкализиращи (да не забравяме, че тялото ни е като една химична лаборатория, в която се извършват хиляди химически процеси, като всичко от външната среда и начина ни на живот провокират определена реакция, която задейства даден химичен процес).

Ако възникне здравословен проблем или болест как може да си подобрим състоянието?

Добре е да установим от какво се състои менюто ни и какво е нашето емоционално състояние. Ако установим, че се храним предимно или изцяло с храни от таблицата под рН 6, това означава, че значително добре ще ни се отрази, ако за известно време намалим драстично тези храни и внесем в менюто си онези, които са с рН над 7, а за бърз ефект е добре да се храним със силно алкализиращи храни.

Баланса е в основата на оптималното здраве. Както свръх ацидозата (силно подкиселен организъм) е вредна за нас, така и свръх алкализирането води до здравословни проблеми.

В някои от следващите статии ще предложим начин да измерим рН-то на организма си. А до тогава да хапваме смокини, пъпеш и дини и сърцето ни повече песни да пее.

21 comments

1 Miroslava { 08.11.11 at 3:03 }

Az sym malko obyrkana. Na bulgarski pishe, che avokadoto e kiselinno (6), a v spisyka na angliiski e alkalno (9). I oshte, ako alkalnite produkti sa po-dobri za konsumacia – pypeshite i dinite sa dadeni kato po-skoro kiselinni sys 6 v spisyka na angliiski…

2 MayAlex { 08.11.11 at 8:11 }

А как може да определим какъв конституционен тип сме?

3 tzvetyapple { 08.11.11 at 10:26 }

Нещо и с орехите не съвпада …

4 mer { 08.11.11 at 10:35 }

Miroslava, наистина съществуват десетки таблици в интернет, и във всички има различия относно някои храни.
В книгата на др. Казънс – Съзнателно хранене, се твърди, че авокадото е най-често или неутрално рН или леко киселинно за организма ни. Стевията в една е силно алкална, а в друга е по-скоро леко киселинна и много други примери. Но всъщност по-важно е какъв извод може да си направим от тези таблици. От почти всички се разбира, че естествените сурови храни с растителен произход са най-вече алкализиращи, докато сготвената храна, тази с животински произход, боклучавата, или преминала всякаква преработка, „белите отрови“, кафе, алкохол, лекарства, храна с изкуствени добавки и т.н. са по-скоро подкиселяващи. Токсините също са киселино-образуващи. Затова е добре да се храним с чиста храна, отгледана без изкуствени торове, пестициди. Също така, например броколи, отгледано в бедна почва, с много препарати за защита, в силно замърсена зона, ще окаже по-скоро подкиселяващ ефект, отколкото алкализиращ. Най-общо: добре е да се храним с храна, чийто показатели са над 6 и балансирано.

Затова написах следното:

„Обобщено може да кажем, че зрелите плодове и зеленчуци, някои билки са алкализиращи. Подкиселяващи са кафето, месните протеини, животинските мазнини, рафинираните храни, синтетичните витамини, всички Е-та и изкуствени добавки (оцветители, набухватели, консерванти, изкуствени подсладители), безалкохолните напитки, лекарствата, термично обработената храна. Колкото повече витамини и минерали съдържа дадена храна, толкова по-силно алкализираща е. Затова добре узрелите био плодовете и зеленчуците, отгледани в богати почви и в чиста околна среда, са едни от най-мощно алкализиращите и затова са особено силни в борбата с болестите.“

А таблицата е по-скоро за нагледно представяне на горното, тя няма за цел да ни накара да разделяме храната детайлно по рН показатели. Така или иначе не може да се изброят всички продукти – важна е тенденцията.

MayAlex, може да прочетеш Съзнателно хранене на Казънс, там има подробни тестове.

5 mer { 08.11.11 at 12:16 }

Слагам линковете за таблиците на английски тук –
http://www.clearwayhealth.com/special-gift.html
Може и тази да погледнете http://blog.charleslloydfitness.com/wp-content/uploads/2009/02/acid_alkaline_chart.gif .

6 Miroslava { 08.11.11 at 21:47 }

Mer, blagodaria za otgovora, ima logika v poyasnenieto ti. Porychah si knigata na dr. Cousens toku shto i chakam s netyrpenie da procheta poveche po vyprosa. Merci za porednata hubava statia s mnogo polezna informacia! 🙂

7 ORTODOKSALEN_A { 08.24.11 at 11:06 }

Поредната статия лишена от какъвто и да било смисъл. Дори в книгата си Съзнателно хранене самия амбулантен търговец на водорасли и хранителни добавки за вегетарианци Гейбриъл Казънс, след като се консултира с по-големи от него величия по диетология, признава че няма абсолютно никакъв смисъл в правенето на таблици и търсенето на някакъв логичен извод относно киселинност и хранене.
Всеки е сам за себе си и не съвпада с телесната конституция на друг.
А книгата е просто жалка естествено лансирана от Анхира, които са в същия бизнес. Кой ще купува киноа и амарант на 10-20 лв килото ако ги няма тея пропагандни книги. Баба ми едно време даваше маруля и спанак на кокошките и не близваше тази зелена гадост. Живя до 98 години, къркаше бира всеки ден, и си хапваше наденичките на скара.
Вече съм на 100 процента убеден какъв е проблема на вегетарианците. Намират особен смисъл в страданието, тоест самонаказването с безвкусни, едвам траещи се неща, за които им е внушено че са на далавера.

8 Toni { 08.24.11 at 12:51 }

ORTODOKSALEN_A, ти трябва да си много заблуден човек, който не вижда по-далеч от носа си, пък и отказва да черпи знания, очевидно… Впечатлително е непоклатимото здраве на баба ти, искрено ти пожелавам същото. Там е въпроса, че не всеки организъм е такъв като на баба ти. Има хора с по-нестабилно здраве по една или друга причина, на които здравословния начин на живт наистина помага. Значи ли това, че трябва да се включваш в тема, която очевдно не те интересува и да обиждаш болните хора решили да преминат към вегетарианство?
Ти, приятелю, продължавай да се тъпчеш с наденички и кетчуп, а ние ще ти се подиграмваме като пипнеш някоя тежка болест и когато преминеш към суровоядство дитектно! Тогава ще видим как ще се чувстваш. Пък и дано си намериш скоро работа, за да не ти се налага да коментираш теми, които дори не те вълнуват… Жалко човече…
mer, на теб мерси 🙂

9 Роми { 08.30.11 at 21:41 }

Здравейте!

Темата си я бива, не ще и дума. Само дето има един малък проблем 🙂

Всички изследвания върху ролята на pH в организма (още от началото на 20-ти век) се натъкват на очевидна зависимост между системните нарушения на алкално-киселинния баланс и редица социално значими болести като рак, диабет, сърдечносъдови и др. заболявания.

На пръв поглед, посочената зависимост изглежда повече от ясна и категорична, а именно системното прекаляване с киселинно-образуващи храни (като напр. месо и месни изделия, тестени и захарни изделия, кафе, бира, алкохолни и газирани напитки и т. н.) води до хронични нарушения в метаболизма, което на свой ред обуславя развитието на редица заболявания.

Въпросът обаче се оказва далеч по-комплициран, отколкото изглежда на първо четене.

В специализираната литература изобилстват примери с пациенти, при които опитите за възстановяване на здравословния химически баланс в организма чрез преминаване на „алкална диета“ неочаквано удрят на камък. Описани са множество случаи, при които дадена плодово-зеленчукова диета (която при едни пациенти предизвиква алкална реакция) при други не само, че не дава очаквания резултат, но – за изненада на медицинските екипи – предизвиква киселинна реакция в организма.

Затова на този етап, облягайки се на информацията, на която съм попадал досега, а и съдейки по себе си, съм склонен да смятам, че храната нито е единственият (както е посочила по-горе Мер), нито решаващият фактор за поддържането на алкално-киселинните нива в здравословни граници.

Мисля, че ключова роля също така играят и такива фактори като общото душевно разположение на човека, което обуславя неговия темперамент, респ. неговите мисловни навици и емоционални реакции (например продължителната загуба на психичен баланс, развиването на склонност към депресивни състояния, тревожност, нервно напрежение и т.н. се свързват с поддържането на патологично висока киселинна среда в организма), както и редица други фактори като възраст, минали заболявания, нарушения в метаболизма, равнище на интоксикация в организма, дегенеративни изменения в клетките и тъканите, зависимости към стимуланти и/или наркотични вещества и др.

10 Роми { 08.31.11 at 8:01 }

Както изглежда, утрото е по-досетливо от вечерта 🙂

Снощи съм пропуснал три много съществени фактора за баланса на pH – дишане, сън и движение. По правило, неправилното дишане (плитко и накъсано), лишаването от сън и обездвижването (заседнал начин на живот) водят до образуване на прекомерно киселинна среда в организма.

В частност, неспокойното и учестено дишане е резултат от загуба на психично равновесие (стрес, гняв, раздразнение, тревожност и т. н.)

11 Роми { 08.31.11 at 18:13 }

И, разбира се, едно от водещите условия за поддържане на добър алкално-киселинен баланс в организма е поемането на достатъчно количество вода.

Извън темата, не зная дали тук му е мястото, искам да благодаря на Мер за този хубав сайт, в който полезното и интересното са съчетани по много приятен начин 🙂

12 rawfan { 09.07.11 at 14:02 }

Я виж ти – още малко и вегетарианците ще признаят важността на суровите животински мазнини – в таблицата виждам сурови яйца, сурово мляко, сурово масло, има и друг продукт от животински произход – суров мед, само сурова риба не видях.

13 rawfan { 09.07.11 at 14:04 }

Друго много важно нещо, което е споменала авторката е, че прекаляването и в двете посоки води до проблеми – дори твърде алкалното състояние е лошо и дори може да доведе до смърт.

14 Александър Борисов (alex_borisov) { 09.20.11 at 20:17 }

Има едно нещо – което много хора изпускат, освен един човечец – БЕНАТО.
ГЛАДУВАНЕ – това е мостът , по който трябва да се мине – за да прескочиш от “ отровният “ начин на живот, към вегетарианството, а след поредица от правилни гладувания и захранвания – СУРОВОЯДСТВО.
Иначе, просто няма как да станеш суровоядец – това да не ти е анимационен филм – дето , минава валяк през Мики – Маус и после , той става и нищо му няма….

15 КАМИ { 09.27.11 at 9:13 }

ЗДРАВЕЙТЕ , НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ ВСИЧКО Е ИНДИВИДУАЛНО ТАБЛИЦИТЕ НИ ДАВАТ ЕДНА ОБЩА НАСОКА ЗА СТОЙНОСТИТЕ НА „РН“ ВСИЧКО СИ ЗАВИСИ ОТ НАС САМИТЕ . НАЙ- ВАЖЕН СПОРЕД МЕН Е БАЛАНСА МЕЖДУ ПСИХИЧЕСКО И ФИЗИЧЕСКО РАВНОВЕСИЕ Т.Е. ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО ЕДНО ЦЯЛО НАПРИМЕР И НАЙ – БАЛАНСИРАНАТА ХРАНА МОЖЕ ДА НИ ДЕЙСТВА КАТО ОТРОВА АКО Я ПРИЕМАМЕ В МОМЕНТ НА СТРЕС -БИЧ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА , ОСНОВА НА ВСИЧКИ ЗАБОЛЯВЯНИЯ .

16 младен { 11.22.12 at 18:23 }

Не се карайте за бабите ви и т.н.. Има една истина и тя е че „И най калпавият ген, респективно организъм, може да бъде що годе нормализиран с воденето на добър/здравословен начин на живот, както и най-хубавият/здравият ген може да бъде почупен от обратното!

17 feliks { 12.31.12 at 2:45 }

Някой знае ли чай Мате (Йерба мате) какъв ефект има върху организма ни? Алкализиращ или подкисляващ? И какво ви е мнението за този вид чай.

Искам да питам, наистина ли ябълковият оцет има толкова силен подкисляващ кръвта ни ефект ? Бил той естествен, био и нетермичнообработен ? Книги има писани за неговото „чудо“ т.е. за благотворният му ефект върху организма.

18 Пламен { 02.02.13 at 13:28 }

Много творчески Роми е допълнил факторите. Ценна информация. Благодаря на Мер за мисията която следва. Прекрасни сте!

19 Красимира { 03.22.13 at 18:08 }

Според мен има доста неточности в написаното за алкално – киселинния баланс.Академик Борис Болотов открива че средата в човешкия организъм е киселинна, а растенията имат алкална среда.Рак / според него/ се образува /при животните и човека/ когато има налична алкална среда и липса на кислород.Рака при растенията е когато има киселинна среда.Той не е лекар, той е биолог, химик, физик и учен -практик. Това което е написано на последно място в горната таблица, /оцета и ферментите/, според него са едни от най добрите храни за лечение.Аз лично не съм пробвала ферментите му/ за съжаление/, но лично съм изпитвала ефекта от пиенето на оцет и др. На мен оцета ми действа като енергийна напитка, получавам прилив на енергия и ако работя тежък физически труд, придружен с болки в гърба или на др. място, те спират.Имам много добри резултати и от лечението му със сол.А за това една храна дали е киселинна или алкална, може всеки да си го определи сам. След като изядем нещо, самата ни слюнка става леко кисела или леко сладникава. Това независи от това дали ядем солено или кисело. Хубаво е да се ядат по прости храни, защото така може по точно да се определи.Най добрия показател сме самите ние, просто трябва са се наблюдаваме:)Горещо ви препоръчвам да прочетете нещо от Академик Болотов и да го изпробвате в/у себе си. Също доста интересна информация дават Д-р Х.Кларк и Д-р Р.Райф.Общото между всички е безусловната им вяра , че нашите тела са едни съвършенни машини за саморегенериране, стига да им позволим .

20 aleks { 05.18.13 at 11:47 }

относно яденето на плодове – с изключение на сините сливи, няма алтернатива! а за алкализацията сега пробвам живата вода, но ми трябва време за да стигна до резултати ! Ще ви информирам за ефекта!
С гладуването дет си бях въвел преди 20г. се пооправих от доста болежки, а като го позарязах и пак почнаха да ми се явяват болежките… Май пак ще трябва да си гладувам по един ден седмично или да мина на един два дни плодови…
Ако копах всеки ден по 3-4-5 часа, е тогава можеш да набивам и наденички и кюфтета, ама кат съм заседнал шъ трябва да се пазя…, иначе браво на mer и на Роми!

21 maria { 07.03.13 at 15:33 }

Aлекс, любопитно ми е, какво Ви беше храненето като цяло, когато сте гладувал (1 ден) или правил плодово 2 дни седмично. Благодаря!

Leave a Comment