Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Хляб с маслини

bread small
покълнали зърна по наш избор (жито, ръж, просо, лимец и др.)
ядки по наш избор (в хляба от снимката по-долу има орехи и тиквени семки)
2-3 с.л. ленено семе
маслини, обезкостени
щипка морска сол или суров соев сос
1 с.л. студено пресован зехтин или конопено олио
подправки на вкус (чубрица, босилек, розмарин …)

Ядките накисваме предварително във вода за 1 ден. Добре е да ги измиваме от време на време, особено в горещи дни, защото бързо може да се вкиснат. В блендер или с пасатор бъркаме всички съставки, докато се получи по-еднородна смес. Сами преценяме кога да спрем с бъркането, в зависимост от това, дали искаме консистенцията да е по-едра или по-фина. Маслините може да добавим накрая като ги нарежем на тънки кръгчета на ръка, за да са по-осезаеми на вкус. Пожелание може и на края да добавим част от ядките – тиквени или слънчогледови семки например. Така хлябът става още по-вкусен, поне за мен. Когато сме готови със сместа, оформяме с ръце хлебчета с желаната от нас форма и изсушаваме на слънце или във фурна на 50 градуса за няколко часа. Добре е така приготвения хляб да се консумира в близките 2 дена.
И още нещо – отвреме на време в хлябовете добавям малко стафиди или сушени червени боровинки. Знам – сладки са, но аз обичам да смесвам солени и сладки вкусове.
olive bread

olive bread

3 comments

1 Таня Джекова { 07.22.08 at 11:40 }

Ммм, колко вкусно звучи и изглежда само 🙂

2 AFRODDITA { 04.10.09 at 13:05 }

Хм, това не се получи нещо при мен…
Сложих смлени семена от спелта, ръж, киноа, просо, от ядките слънчогледови и тиквени семки смлени. За да се смелят семената по-добре, че ме заболяха зъбите с чесновото хлебче, добавих малко ядково мляко. Не станаха с консистенция на тесто за оформяне, а ги изсипах с лъжица върху хартията, пак беше гъста сместа, но не и за тесто. Сушиха се от 22 до 8 ч на около 30 градуса, сега още 4 часа на 45 градуса обърнати. Сега ги опитах малко са киселички, дали са вкиснали? Или от нещо друго? Ръжените кълнчета?

3 mer { 04.10.09 at 23:42 }

30 градуса ми се струва недостатъчно – по-добре около 45 градуса. Ръжта наистина придава леко кисел привкус, не би трябвало да се развалят за една нощ. Ако хлебчетата са дебели колкото на снимката – добре е да се държат до 2-3 дена в хладилник или да се изядат за кратко време, защото най-вероятно ще има останала вода в тях, която съкращава трайността на каквото и да е. А иначе чесновото хлебче може да се направи по-меко (лесно да се огъва без да се чупи), просто трябва по-кратко време да се суши, колкото по-дълго е сушенето толкова по-заприличват на сухари, а когато ги направим по-дебели, направо са трудни за гризкане.

Leave a Comment