Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Защо бялата захар „опива“ имунната система?

захар

публ. от antonio

Защо бялата захар опива имунната система? Случвало ли ти се е да ти се завива свят, да се чувстваш уморен и да ти се иска само да спиш? Това е положението, в което се озовават твоите бели кръвни телца, когато поемеш много захар. Всъщност, бялата захар, освен че спомага за появата на остеопорозата, намалява ефективността на белите кръвни телца, а следователно и на имунната ти система.

По-долу показваме резултата от едно изследване върху ефекта на рафинираната захар, проведено в Калифорния през 1979 г., взето от книгата на Мартин Халси (Martin Halsey). Твоите бели кръвни телца в нормални условия са способни да убият около 14 бактерии, а този е резултатът пет минути след приема на рафинирана захар:

6 лъжички захар… …10 бактерии, унищожени от белите кръвни телца

12 лъжички захар… …5 бактерии, унищожени от белите кръвни телца

18 лъжички захар… …2 бактерии, унищожени от белите кръвни телца

24 лъжички захар… …нито една унищожена бактерия и бели кръвни телца в нокаут

Ясно се вижда вредният ефект на бялата, химически рафинирана захар върху имунната система.

А щом бялата захар отслабва имунната ми система, тогава какво да използвам? За щастие има много други по-добри и по-здравословни алтернативи, които да използваме като подсладители:

    • Сурова тръстикова захар
    • Мед
    • Кленов сироп
    • Малц

Сега е важно да се запознаем със съдържанието на захари и захароза. По-долу посочваме процентното съдържание на захароза (тоест на захар) в подсладителите.

    • Бяла захар                             99% захароза
    • Тръстикова захар                 98% захароза
    • Мед                                       86% глюкоза и фруктоза в комбинация
    • Нерафинирана захар            82% захароза
    • Кленов сироп                       65% захароза
    • Малц                                     50% малтоза
    • Плодов сок                           10% захароза

От разгледаните подсладители малтозата най-лесно се усвоява, тъй като се състои само от две молекули глюкоза, за разлика, например, от рафинираната захар или тръстиковата захар, които съдържат захароза, състояща се от една молекула фруктоза (монозахарид, който трябва да бъде преработен в глюкоза, за да бъде асимилиран) и една молекула глюкоза.

Затова малцът е подсладителят с най-добър ефект. Получава се от ферментацията на зърнените култури, към които по време на процеса се добавят ензими, получени от покълването на ечемика. Разбира се, малцът подслажда по-малко, тъй като съдържа само 50% захари спрямо бялата захар, която съдържа 99%. Среден път може да бъде медът с по-намаленото си съдържание от 86% захар.

Прекомерният прием на бяла захар, заедно с цяла серия от други фактори като излишъкът на белтъчини в тялото, могат да доведат до появата на остеопороза.

Източник: http://www.anptraining.net/

превод от италиански: Даниела Петракова

10 comments

1 Боби { 03.08.13 at 9:09 }

А стевията умишлено ли не е спомената? Поздрави.

2 gabuh4u { 03.30.13 at 16:22 }

Стевия няма нищо общо със захаридите.

3 Боби { 03.31.13 at 6:25 }

Не бях обърнал внимание на насочеността на статията. Възприех я като обобщение на подсладителите. Имах предвид липсата й в посочените здравословни алтернативи.

4 Андрей { 04.09.13 at 8:08 }

Стевията, както и изкуствените подсладители си е измама на мозъка, че в тялото се вкарват въглехидрати. Той се приготвя да храносмели нещо, което всъщност го няма.
Това едва ли е много здравословно!

5 Dimitrov { 04.22.13 at 14:21 }

Тази статия е израз на пълното невежество на авторите си.
Ако някой може с точност до 1 (словом: един) да преброи микрорганизмите, които живеят в тялото ни, а те са стотици милиарди, че и на това отгоре колко точно биват убивани от имунната ни система, ще получи Нобелова награда на мига.
Което означава, че писачите на тази статия са, меко казано, пълни профани. Невежества… Какво друго да ви кажа?!

6 Сестрата на Чоки { 05.06.13 at 0:05 }

За щастие има много други по-добри и по-здравословни алтернативи, които да използваме като подсладители:

Сурова тръстикова захар
Мед
Кленов сироп
Малц

За нещастие обаче на продавачите в здравословните магазини все още има мислещи хора които много добре знаят че нито меда е полезен нито тръстиковата захар а кленовия сироп е някаква проказа. Който иска полезно сладко да си купува ананасова захар ако изобщо може да я намери

7 Петър { 06.30.13 at 16:28 }

„Сестрата на Чоки“ ???
Сетро, хайде ако обичаш се събуди ! …щото аман от идиоти в Нет-а !
Меда не бил ползен ? Кой… филипинския мед ли ? …който го правят от вкиснат оцет + 95% захар !?
Или мановия мед от Странджата ?
Мислете бе да му се невиди ! Мислете преди да напишете нещо, че Интернета заприлича на БУНИЩЕ ….от глупости !

8 Диан { 06.30.13 at 18:30 }

Все съм си мислил че захарта се прави от тръстика. Защо тогава се споменава тръстиковата захар отделно ?!? Както и да е – това не е толкова важно.
Обаче в последно време много хора се отказаха от бялата захар и я замениха с кафява захар. Кафявата захар, както и черният хляб и нерафинираното олио са продукти с по-малка обработка и в по неконцентриран вид. Обаче:
-кафявата захар която се продава масово е всъщност бяла захар прекарана през огън, или аз така си го обяснявам защото си мирише на карамелизирана захар. Кафявата захар има по-малко обработка и следва да е по-евтина. Греда- тя е по-скъпа (защото първо се прави бяла захар и после се оцветява. Да , ето ти ги и обработките)
-Нерафинирано олио пили ли сте? Мирише на семки. Става „чудесна“ доматена салата с вкус на … семки. Отврат. Без повече коментар.
-Черният хляб … бял хляб с малко трици и оцветители. Нищо общо с черен хляб.
С две думи – не е важно само да имаш желание, трябва и средата в която живееш да го желае.

9 констансиел { 01.12.15 at 15:24 }

Всичко може да се намери,стига да има желание за това! Всяка храна -естествена- е полезна,в зависимост от количеството.За захарта е около 5гр.дневно.За препоръчване във вид на мед или малц. Всички вие знаете много,но сте отделени сякаш един от друг искате да се пакажете колко много знаете.Това е добре ,ако не накърнява чувствата на другия Димитров е пропуснал да отбележи че статистиката идва от американско изследване ,а не плод на тази статия!

10 expert { 06.29.16 at 3:05 }

Това, което автора, дали поради невежество, дали тенденциозно е забравил да поясни, е, че захарозата (от което е на 99 % бялата захар) е смес от глюкоза и фруктоза – това, от което е 86% меда. Така че и двете вещества са почти едно и също.

Другото, което пак не го е казал е, че ЕДИНСТВЕНАТА храна, която може да усвояват клетките е ГЛЮКОЗАТА! Всяка друга храна се преработва до глюкоза, за да се усвои. Е няма начин глюкозата да е вредна, тя е полезна, и най-вече задължителна, ако искаме да сме живи!

И още едно важно нещо – разликата между кафявата и бялата захар в незначителна (микроскопично количества микроелементи, които се набавят изцяло от други храни). т.е. няма никаква значима разлика!!

В резюме – внимавайте с количеството и кносумирайте това, което ви е по-вкусно.

Leave a Comment