Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Пчелно млечице

Пчелното млечице е удивително. Ето защо:

* изключително богат източник на протеини, съдържа всички незаменими аминокиселини, затова е неизменна част от менюто на вегетарианци, вегани, суровоядци

* съдържа важни мастни киселини, захари, стероли, фосфорни съединения

* съдържа ацетилхолин, който е необходим за предаване на нервни съобщения от клетка на клетка. Липсата или недостига на това съединение прави хората податливи към заболяването на Алцхаймер.

* богато е на гама-глобулин, известен с това, че стимулира имунната система и ни помага да се справим с инфекции и вируси.

* високо съдържание на витамини – А, В-комплекс, С, Д и Е. Особено важно е това, че пчелното млечице и богато на В-витамините, в това число B1, B2, B6, B12, биотин (Н), фолиева киселина (В9), както и пантотенова киселина (В5), признат за способността да намалява нивата на стрес.

* доставя ни минерали – калций, мед, желязо, фосфор, калий, силиций и сяра, магнезий, манган и др.

* пчелното млечице съдържа комплексно съединение, което стимулира жлезите с вътрешна секреция и нормализира мъжката и женската полова дейност и действа като естествен хормон.

* съдържа колаген, който е анти-стареещ агент и поддържа кожата гладка и здрава.

* пчелното млечице удължава младостта и подобряване кожата, увеличава енергията, намалява тревожността, сънливостта, премахва лоши настроения, загуба на паметта, подобрява имунната ни система.

Ето и основни приложения на пчелното млечице:

* Симптоми, свързани с менопаузата
* Импотентност
* Безплодие
* Хронична умора
* Кожни нечистоти и бръчки
* Стимулант за имунната система
* Вирусни и бактериални инфекции
* Нарушения при ендокринната система
* Хормонален дисбаланс
* Коронарна артериална болест
* Високите нива на холестерол
* Високо кръвно налягане
* Контрол на теглото
* Счупени или слаби кости
* Изостаналост при растеж
* Инфекции на пикочния мехур
* Заздравяване на рани
* Анемия
* Възпаление
* Чернодробни заболявания
* Рак
* Артрит
* Нарушена памет
* Депресия
* Паника и страх
* Болест на Паркинсон
* Диабет
* Астма
* Слаби или уморени очи
* Атеросклероза
* Язва
* Екзема

Как да консумираме пчелното млечице – когато купуваме пчелно млечице, трябва да обърнем внимание дали е било съхранявано до този момент на хладно и тъмно място. И след като го купим бързо да се приберем и да го сложим в хладилника. От топлината и светлината качествата бързо се влошава. Може да го консумираме по 2 начина – или го разтваряме в мед (10 мл на 1 кг мед) и така приемаме по 1 лъжица на ден или като топнем върха на клечка за зъби в млечицето и си го сложим под езика и така докато се разтвори напълно.

6 comments

1 Калин Greenteam Bulgaria { 05.08.11 at 21:52 }

И след като се извлече от Царицата майка(или до 15 дневните нелетящи пчели) играта приключва и те умират. Или казано по друг начин се убиват за да им се извлече Пчелното млечице. Достатъчно е да питате един пчелар как изважда пчелното млечице. Писанията умишлено не набляягат на този факт. Все едно някой да убие многодетна майка защото дава повече кърма?! О оо забравих, за хората това не е проблем! Ние сме друга раса!?

2 mer { 05.09.11 at 21:26 }

Благодаря, Калине, добре е да се знае истината – до сега не ми е попадало информация как се извлича пчелното млечице.

3 Николай { 02.15.12 at 10:54 }

Калине преди да говориш за неща който не разбираш е добре преди това малко да прочетеш тук там а не да си чешеш езика само!!!!!!!!!!!!!!!!
При кошер Дадан-Блат се поставя вертикална ханеманова решетка, която разделя кошера на две отделения с по 8 и 4 пити, като в по-голямото отделение се оставя майката. При отглеждане на пчелите в двукорпусни и/или Лангстрот-рутови кошери семейството се разделя с хоризонтална ханеманова решетка, като майката се изолира в долния корпус. От двете страни на маточните рамки трябва да има открито разновъзрастово пило, пити с прашец и мед. Поне половин час преди поставяне на маточната рамка в отделението, питите трябва да се подредят, за да може в оставената между тях празнина да провиснат пчели.

Маточните летви се намазват с разтопен восък и на тях се монтират по 25 восъчни чашки. Чашките се приготвят от разтопен висококачествен восък с помощта на шаблон предварително накиснат във вода. По този начин лесно се отделят восъчните чашки от шаблона. На дъното на всяка чашка се поставя капчица разредено пчелно млечице /Royal Jelly/ или разреден нектарен пчелен мед. Върху него се поставя ларва на възраст от 4 до 12 часа с помощта на специална игла. Семействата от които ще се вземат ларви се определят предварително. Ларвите се пренасят в светла стая при повишена влажност на въздуха и температура не по-ниска от 20 °С. Летвите със заредените чашки се покриват с влажна памучна покривка. Във всяка маточна рамка се монтират по две летви и се поставят в кошера. Ларвите престояват 60-72 часа. През този период пчелите кърмачки доизграждат восъчните чашки и добавят млечице в тях. Най-много млечице се съдържа в маточниците с ларви на възраст 2,5-3 дни. Цикълът се повтаря без прекъсване.

Извадените летви с маточниците се пренасят в помещение, където надградената над млечицето част се изрязва. С дървена игла се изваждат ларвите, а млечицето се изгребва с дървена или друга шпатулка, или се изсмуква с вакуум. Събира се в тъмно оцветени стъклени съдове при безупречна хигиена.

4 Медун Пчелковский { 06.16.12 at 19:48 }

Да,интересно би било да прочетем повече за този „нехуманен“ начин,макар че при по горе описания се изваждат три дневните ларви,които в крайна сметка загиват,но то така погледнато и изяждането на една зелка е убийство,понеже не доживява до следващата година за да роди семена,семената и ядките са също потенциални дървета и треви,но ги изяждаме,заедно със зародишите съдържащщи се в тях,така че………..от позицията на пчелар,мисля,че не е лошо да се ползваме от благата на природата,но разумно,да вземеш колкото ти е нужно,но толкова,че да не вредиш 🙂

5 Руслан { 01.10.13 at 10:18 }

Поздравления за интересния сайт.
Извинявам се, ама не се сдържах!От 20 години отглеждам пчели, ама такава простотия не бях срещал.Цитат-„Убиват се, за да се извлече пчелното млечице“.Как се убиват според теб Калине?С ток ли?Колят ли се?Или се смачкват в преса и каквото потече-ето ти пчелно млечице!
Млечицето е вещество, което се отделя от пчелите(не от майката), с което те хранят личинките и самата майка.Можеш да спиш спокойно- при този процес и пчелите и майката, си остават живи, единствените пострадали са личинките.
Е разбира се, ти може да спретнеш един комитет в защита правата на пчелните личинки!

6 beemelissa { 10.29.13 at 14:34 }

Калине, така не съм се смяла отдавна… произвеждам пчелно млечице, но такава глупост не бях чела. Руслан добре е написал, направи комитет за защита на личинките… хаха
http://beemelissa.alle.bg/prices/%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B5/

Leave a Comment