Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

„Рикота“ с 3 вида подправки

рикота

Това не е истинската рикота (вид меко сирене или по скоро извара – по италиански), но много прилича на нея. Ето необходимите продукти:

1 и 1/2 чаша кашу, предварително накиснато за няколко часа (между 2-4) във вода
1/3 чаша сусамово олио, или каквото друго имате под ръка (тиквено, конопено, зехтин…)
1 връзка зелени подправки – ако нямате свежи може и сушени
(магданоз, копър, босилек в случая)
1 скилидка чесън
сока от 1-2 лимона
щипка морска сол, ако все още сте зависими от солта
малко вода при необходимост

В кухненски робот или блендер разбиваме всички съставки, докато се получи кремообразна смес. Може да има нужда от добавянето на малко вода, колкото да помогне образуването на по- фина консистенция. Съхраняваме в бурканче до 2-3 дена в хладилник.
С това невероятно сирене може да си намажем филийка от любимия ни хляб, може да добавим към салатите или да използваме като дип – нарязваме зеленчуци на пръчици или накъсваме на малки парченца и топим в сиренето (чудесно става с броколи, карфиол, морков, тиквичка, чушка, краставичка …). Само внимавайте да не преядете с него, че лесно се увлича човек.
На снимката долу е филийка ленен хляб, намазана с рикота и резени био домат.

рикота

рикота

5 comments

1 Слънчоглед { 05.24.09 at 22:14 }

Днес най-сетне се наканих и си сътворих това „сирене“. Стана вкусно, макар че в/у чесън сложих пресен зелен лук. Преди това накиснах кашуто за почти 20ч., но останах изненадана от странната миризма. Mer, тя нормална ли е? Лимоненият сок също му дойде малко в повече, въпреки че лимончетата бяха малки. Може би на това количество е достатъчно не повече от 1-1 1/2.

2 mer { 05.25.09 at 0:18 }

Кашуто е достатъчно да се накисне докато омекне малко, аз досега не съм го киснала повече от 1 нощ (може би трябва да променя това, че съм писала 1 ден – ще стане доста кашкаво при толкова часа). Понеже сега вече става много топло, предполагам, че може да е започнало да се вкисва (не знам каква точно е миризмата в случая, макар че накиснатото кашу наистина мирише малко по-странно). Ако искаш, следващия път го накисни за 2-4 часа (понеже кашуто не е съвсем сурово така както са другите ядки, затова с накисването целим само да омекне). – Благодаря, че подвигна въпроса – малко ще пооправя рецептата.
А за лимоновия сок – малко е сложно да се определи точно колко лимона ще трябват – зависи от 2 неща – от това колко са сочни лимоните и колко киселко обичаме. Затова може да правим следното – да слагаме малко по малко течните съставки (и с подправките е същото) и да опитваме междувременно. Ако не е достатъчно тогава да добавяме още. В началото така правех, но вече знам как ми се харесва и затова добавям всичко от раз.
С почти всички рецепти ще е така – трябва да се попроменям според нашите вкусове. Аз почти никога не съм спазила дословно рецепта, която съм взела от книга или сайт. Винаги дооправям според моя вкус.

3 Слънчоглед { 05.25.09 at 6:42 }

Да, може би си права, че малко като че беше на границата да започне да се вкисва. Миризмата напомняше на бактерията от киселото мляко…ама и не съвсем. Другия път ще го накисна за по-кратко или поне ще го сложа в хладилника ако е за толкова дълго.:) А с киселкото си права, че всичко е въпрос на вкус. Но пък като попреседя и всичките съставки си поеха една от друга, всъщност стана превъзходно. Гледам, че вече половината бурканче е отишло, а дори не съм го сервирала още на официално хапване.:)

4 Стела { 09.16.09 at 14:26 }

Вече втори ден правя Рикотата и всички в офиса я харесват много. Първият път стана зелена, защото прекалих с копъра, но днес стана точно като на снимките и я хапнахме с вкусен градински домат. Много съм щастлива, че и аз мога да „готвя“ сурови рецепти:)

5 Monika { 11.17.09 at 21:23 }

Мер, благодаря ти от сърце за прекрасната рецепта. Приготвих Рикотата, точно по рецептата. Мога само да те поздравя и да споделя, че това от днес нататък ми става любимата храна.

Leave a Comment