Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Сладки или солени сухари

сухари

Тези сухари са невероятен снакс ако сте на път или на работа, или като допълнение към супа или салата, или като нещо, с което да си топите от любимия сос или да ги намажете с вашето любимо меко сирене.

1 чаша ленено семе, смляно на брашно
1/2 чаша ленено семе, цяло
1 чаша сусам, смлян на брашно
1 чаша смес от бял и черен сусам (ако правите сладки сухари може да пропуснете черния сусам)
1/2 чаша смляни на брашно зърна, каквито предпочитате вие (жито, елда, лимец, ръж…)
1 чаша слънчогледови и тиквени семки, предварително накиснати във вода за 1 нощ
2-3 с.л. студено пресовано масло (зехтин, тиквено или сусамово олио…)
сол на вкус
мед – за солени сухари сложете 1 лъжица мед, а за сладки сложете 6-7 по ваш вкус
вода колкото е необходимо

Смесете всички сухи съставки в купа. Разтворете меда в малко вода и добавете към сместа. Добавете и олиото и започнете да бъркате като постепенно добавяте вода, докато се получи
нещо като тесто. Разстелете тестото на тънък пласт във тавичка с незалепващо покритие или върху алуминиево фолио и сложете във фурната на 40 градуса. Така изсушавайте за 6-8 часа или за 1 нощ. След това начупете на парченца или нарежете като правоъгълни сухари. Страхотни хрупкави залъгалки.

сухари

сухари

12 comments

1 RADOSTINA { 10.06.08 at 10:49 }

ZDRAVEI,MAR4O!ETO TEZI SUHARI ISKAM DA MI NAPRAVI6 4E SAM NA RABOTA I GI GLEDAM I TAKA MI SE PRIQDOHA 4E UMIRAM VE4E!IZGLEJDAT PERFEKTNO!IMAM 4UVSTVOTO 4E MOGA DA GI QM VSEKI BOJI DEN!I SAITA MNOGO ME KEFI!CELUVKI!SIS

2 натали { 02.04.09 at 10:39 }

/здравеите.искам да попитам за сушенето-правя питките вьв фурната(нямам дехидратор),но фурната ми работи на минимум 50 градуса,това много ли уврежда продуктите?

3 mer { 02.04.09 at 12:18 }

По принцип навсякъде дават, че над 48 градуса ензимите в продуктите се унищожават, а те са много важни. Но 50 градуса е компромисен вариант, защото доста други полезни вещества ще се запазят. Ако ги изсушаваш през деня и си си вкъщи може през час да спираш фурната за двайсетина минути с цел да падне температурата. По-важно е, когато се храним, мисълта ни винаги да е насочена към това, колко здравословна и полезна храна ядем, ако си мислим обратното си вредим повече.

4 натали { 02.04.09 at 16:23 }

благодаря ти много за отговорите!

5 Петя { 03.29.09 at 0:25 }

Колко време траят тези сухари, направих си преди няколко дена, но не смогвам да изям всичко, което приготвям, то толкова вкусотии в този сайт 🙂 Видях в една от другите рецепти за кракери, че пише 2 седмици, иначе не ми е ясно защо по принцип имат (толкова кратка) трайност като са от сурови продукти и не са замесени с мая?

6 mer { 03.29.09 at 21:28 }

Всяка храна, която се изсуши добре, трае наистина дълго време. Просто не трябва да има вода останала в тях, иначе навсякъде, където има вода, се развиват буби. От това зависи най-много трайността. Аз съм си хапвала сухари на 3 седмици, които държа в кутия в стаята, и са все така превъзходни. Дори ми се струва, че още могат да карат.

7 radosti { 04.27.09 at 15:14 }

А може ли за тези рецепти вместо ленено семе, смляно на брашно и пр. да си купим направо ленено, сусамово и т.н. брашно? Дали е същото?

8 Radula { 04.27.09 at 16:59 }

Най-добре е да си ги мелим непосредствено преди да ги ползваме, защото така се запазват най-много полезни съставки. Разбира се и готовото е вариант…

9 radosti { 04.27.09 at 17:34 }

Питам, за да ми е по-лесно (shy), когато реша да пробвам рецептите за хляб…..
Радула, да използвам момента да ти блаодаря за идеята да блендирам суров карфиол:))) Вече така си ям салатите- със суров карфиол и броколи- истинска наслада за окото и небцето:)) Наистина е супер:)

10 Виолета { 07.12.10 at 21:57 }

Здравейте,

от няколко дни се запалих по вашите рецепти, че и аз съм се ориентирала към суровите храни, но досега наблягах на обикновени плодове, салати, ядки, кълнове, без да приготвям нещо определено.
Вчера си направих рожковите бонбонки и тези сухари. Само че сухарите ми станаха много горчиви а и след цяла нощ сушене във фурна с вентилатор на 48 градуса не бяха изсъхнали сутринта. Може ли някой да ме насочи къде бъркам и защо горчат толкова, съставките ги спазих точно, пресни са…. Имам голямо желание да си приготвя нещо вкусно, което да ми замести хляба.

11 mer { 07.12.10 at 22:35 }

Ако ги усещаш горчиви, тогава намали количеството на сусама и лена, от тях идва по-горчив вкус, който повечето хора харесват, но други – хич – може да заместиш с смлени слънчогледови семки или кашу (то е сладникаво). За да се изсушат по-лесно трябва да са доста тънки и най-добре е след 5тия час да нарежеш на парченца и да оставиш върху решетъчна подложка, за да може да се сушат едновременно отгоре и отдолу. Понякога им трябват повече от 12 часа за сушене – зависи с какво водно количество сме започнали. Има един трик – първите 2 часа да се суши на 60 градуса – твърди се че в началото поради високото водно съдържание, температурата в самата храна не вдига повече от 48 градуса. И след тези 2 часа се намалят градусите до 48. Аз докато оцеля моята правилна комбинация първите няколко пъти се наложи доста материал да прахосам. Затова пробвай различни варианти с малки количества (например на 1/3 от рецептите).
Идеята е винаги една и съща – смилат се ядки и семена на брашно (като 1 част винаги е ленено семе тъй като то слепва съставките), овкусяват се с щипка сол и малко мед, или други подправки, и се добавя вода колкото да се оформи тесто. Правят се тънки сухарчета или тънък блат и се изсушават най-добре върху „дишаща“ подложка.
Успех с експериментите :).

12 Виолета { 07.13.10 at 22:22 }

Благодаря за съветите. Ще продължа с опитите да приготвям вкусна сурова храна, но с по малки количества. На картинка рецептите изглеждат страхотно, а честно казано тези сухари ме е обезсърчиха малко. Вече ги суша трета цяла нощ на 50 градуса и са още влажни 🙂 Явно съм прекалила с водата.

Leave a Comment