Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Захранване на бебе-кърмаче

Това е схемата на една майка за захранване на своето бебче, която е отхвърлила ползването на готовите купешки пюрета, нишестета!?!?, бебешки бисквити, сухо мляко и другите безбройни боклуци, продавани във всяка верига магазини и рекламирани като пълноценна бебешка храна и едва ли не „бебето не може без нея“:

„Споделям моят личен опит за кърмене и захранване на моето бебе.
Беше на изключително кърмене до навършването на 6 месеца, след което започнах да го захранвам бавно и постепенно, като майчиното мляко остава основна храна.
Захраних с домашно приготвено зеленчуково пюре (да бъде прието преди да се знае сладостта на плодовете) по следната схема:
1 ден – една лъжичка картофено пюре (картофа да е приготвен на пара)
2 ден – две лъжички
3 ден – 3-4 лъжички
4 ден – половин доза (около 80 гр)
След това започнах да прибавям морков към картофа (по възможност отгледани без нитрати). Отново се започва с една лъжичка и постепенно се увеличава до достигане на цяла порция зеленчуково пюре.
Така продължих 1 месец със заместено едно хранене. Останалите хранения са само на кърма. След седмия месец започнах да прибавям постепенно и други зеленчуци: чушка, грах, тиквичка, карфиол, зелен боб, авокадо. Така зеленчуковото пюре се състои от картоф, морков, тиквичка, чушка, грах (приготвени на пара), след което прибавям парче сурово меко авокадо и листенца пресни подправки – магданоз, копър, босилек, джоджен. Всичко пасирам, след което беше приемано с охота.
От осмия месец започнах да му приготвям плодово пюре. Отново започнах с една лъжичка, след това две, три и т.н. Първите 2 седмици му давах ябълка, приготвена на пара, едва след това преминах към сурови плодове.
Например: една ябълка (обелена и изчистена) се нарязва на парченца. Приготвя се на пара или се вари десетина минути. Пасира се и така се приема, след което отново се дохранва с кърма. Подходящи плодове са: ябълки, круши, банан, пъпеш, праскова.
Към края на осмия месец прибавих и бебешка каша от елда (на HIPP). Започнах с прибавяне на 1 с.л. каша към плодовото пюре, размесена с 50 гр кърма (чрез изцеждане, кърмата може да се съхранява до 3 месеца във фризера и да се дава в кашички, вместо да се бъркат с вода или купешко мляко). Така след няколко дни прибавих 2 с.л. каша и постепенно до достигане на една порция. След около 2 седмици включих и оризовата каша, като двете каши ги редувах. Също приготвях и тиква на пара, с прибавен към нея плод.
Храненията изглеждаха така:
7:00 – кърма
10:30 – кърма
14:00 – зеленчуково пюре
17:30 – каша от елда или ориз + плод
20:30 – кърма
Към края на деветия месец заместих и втората сутрешна закуска с просо, сварено и пасирано. Прибавих и малко извара. След около месец изварата я заместих с обезсолено сирене.
От десетия месец включих и домашно приготвените сокове от ябълка, червено цвекло, целина. Давам го между двете сутрешни закуски.
И така бебето вече има 3 заместени хранения и две кърмения. Започна 11-тия месец и скоро ще включа към обедното хранене боб и леща.
Решила съм месото, яйцата да бъдат включени след навършване на 1 година, а може и по-късно.
Надявам се моята информация да бъде полезна!“

Уточнение: тази схема ми е изпратена от майка, която не е суровоядка и понеже не исках да променям оригиналния текст, ето тук ще споделя, че единствено не съм съгласна с текста с наклонен шрифт. Според мен не е необходимо да се дава на толкова малко бебе млечни продукти, а ако се дават то поне да са от козе мляко, а сиренето да е задължително киснато във вода козе сирене. А за месото да не говорим – просто няма място в бебешкото меню.

Ако някой захранва бебето си по здравословен начин, може да сподели с нас, като особено ми е интересно ако майка-суровоядка сподели своя опит със захранването на своето кърмаче. Може с общи сили да разбием разпространяваните от медиите и повечето заблудени педиатри погрешни методи на захранване. Благодаря ви!

86 comments

1 Radula { 11.14.08 at 3:10 }

Прекрасно е, че се споделят такива неща тук!! Но, бих искала да дам един много топлосърдечен съвет на всички настоящи и бъдещи майки: Не давайте на децата си месо!!! Опазете ги от тази отрова, която хората поглъщат със загниващата плът. Ако не всички, то 99% от заболяванията в днешно време са свързани с консумацията на месо. А и, ако се замислите, няма дете, просто няма такова, което да не се мръщи при вида на месото и с неохота да го яде, защото родителите му настояват. Много ясно си спомням не един такъв момент от моето детство. Всичко, което Лили е написала в коментара си за млякото, важи с пълна сила за месото. Освен, че трови хората, причинява неистово страдание и мъчителна смърт на животните, цялата месоиндустрия трови и Земята и е основният причинител на глобалното затопляне. Но, няма да се отклонявам. Ако искате най-доброто за децата си, не им давайте месо!! Само ще спечелят от това!!

2 mer { 11.15.08 at 19:38 }

Радула, коментара ти е страхотен и напълно съм съгласна с теб. Аз самата не бих давала месо на моето бебе, нито кашкавал или извара или пък кисело мляко, което в миналото може и да е съдържало нещо полезно, но сега всичко е само стара слава и реклама. Бих наблегнала на хранене по принципите на суровоядството. Горе-описаното е по-скоро за такива майки, които не са все още убедени, че животинските храни нанасят по скоро вреда отколкото ползи. Защото повечето от тези майки захранват децата си с месни пюрета още на петия-шестия месец и започват да дават на бебето си кисело мляко още на третия, а за „лесно смилаемите“ кремчета, да не говорим, едва ли не тези кремчета са станали основна храна за повечето бебета.
Сега като се замисля, може би е добре да добавя нещо като уточнение в горния текст, защото може да заблуди някого, че е добре да се дава месо на дете, навършило 1 година.

3 Атанасия { 11.23.08 at 16:30 }

Mer, interesuva me da mi kajesh kak moga da zapochna da hranq bebeto mi zdrvoslovno? Ti izkluchvash mlechnite produkti, qicata…
Kaji mi samo s plodove i zelencuci li da se hranim???

4 Radula { 11.23.08 at 22:32 }

Скъпа Анастасия, месото, яйцата и млечните продукти са изключително вредни за хората, да не говорим за новородените малки човечета. Това, че масово се консумират, не ги прави полезни. Така както в миналото, векове наред, хората са били сексисти, расисти и всякакви други -исти, но са осъзнали, че не е правилно, че жените, хората с различен от техния цвят на кожата са точно толкова достойно, колкото и те, така е и с месото и всички животински продукти и се надявам и вярвам, че ще дойде времето, когато ще настъпи най-прекрасната веганска ера на Земята и всички ще живеят в щастие и хармония.
Да изключиш от менюто си месото, яйцата и млечните храни, не означава да се храниш с плодове и зеленчуци само. Това ти го казвам абсолютно от личен опит. Не съм станала суровоядка още, но е факт, че колкото повече жива храна, тоест в суров вид, консумираме, толкова по-добре за нашето здраве.
Знам, че въпросът ти е отправен към Мер, не към мен, така или иначе нямам деца, не мога да ти отговоря пряко, но много ми се прииска да ти кажа, че да си веган, не значи да се храниш едва ли не само с треви и да се можеш да не умреш до утре. Има, буквално, изобилие от храна!!! Има толкова много зърнени, варива, бобови храни, разнообразие от зеленчуци, соев протеин, може в продължение на месец да си готвиш или да ядеш различно ястие всеки ден. И съм сигурна, че ако изключиш от менюто си продуктите от животински произход, цялото ти семейство ще е поне 100 пъти по-здраво, по-жизнено, по-щастливо.
Желая ти много успех, много здравословни избори и най-добрият начин на живот за цялото ти семейство! Топли поздрави!!

5 mer { 11.24.08 at 1:39 }

Радула, благодаря ти за коментар. Отново напълно съм съгласна с теб.
А и без това, в сегашни дни производството на млечни продукти напълно се е изродило. И това е най-малкото.

Атанасия, аз единствено мога да дам някой съвет, но ти решаваш как да се грижиш за своето дете. Слушай вътрешния си глас най-вече.
Ето например как бих захранвала аз детето си. Предимно бих кърмила (ако ми е дадено това щастие) и постепенно бих го захранвала първо с приготвени на пара и пасирани зеленчуци – горе долу така както е описано в статията. След това и с плодове като постепенно ще преминем на сурови плодове и зеленчуци. Към 9 месец смятам, че е добре да се приготвят каши от зърнени храни – елда, просо, жито, като постепенно да се премине на покълнали такива – може би около навършването на 1 годинка. Сушените плодове са също добър избор – особено кайсии, стафиди и сини сливи. А и децата много ги обичат. Много е подходящо да се прави и покълнала киноа с нарязани на кубчета пресни плодове и поръсени със суров сусам. Една такава закуска дава почти всичко необходимо на малкото човече. Киноата може да се добавя и към салатки или пюрета от зеленчуци и студенопресовани растителни масла. Прясноизцедените сокове са си направо задължителни – цитрусови, от цвекло, моркови и ябълка, от тъмнозелени листни зеленчуци. След 1 годинка към менюто постепенно могат да се включат и накиснатите във вода ядки, ядкови млека, най-различни семена и кълнове. Може да добавяш и цветен прашец и мед към менюто, дори смятам, че е задължително, но в малки количества. Ако приготвяш супи или някакви други готвени ястия може да добавяш към тях предварително смлени сусам и ленено семе. Но винаги ги добавяй непосредствено преди консумация, за да се запазят полезните вещества. Така добавяш дневните нужди от калций, желязо, омега-3,6,9 мастни киселини и много витамини. Също много е важно да не се забравят и пресните подправки – пащърнак, магданоз, кервиз, копър, босилек, глава целина и други.

Наистина, разнообразието е голямо, но се иска малко да се промени мисленето в тази насока. След известно време идеите започват сами да идват и дори не може да смогнеш да експериментираш с храните. Човешкото хранене си е цяла наука – коя храна какво ни дава, как да съчетаваме храните така, че да извличаме максималната им полезност, как да помагаме на тялото ни да се справя с излишествата и да се самолекува и много други неща. Все още има много да уча, но в едно съм убедена – това е правилния път. Мои приятели се излекуваха и се промениха пред очите ми – самата аз не вярвах в страхотните резултати…

Никога не бих давала на детето си кремчета от нишесте, кисели, малебита, захар, детски?!?! шоколади, зърнени закуски тип корнфлейкс, нескуик какао, царевични пръчици, чипс, кроасани, кексчета, дъвки, бонбони, близалки, натурални сокове в кутия, газирани напитки, бисквити, солети, пуканки и тем подобни храни тип боклук.

Смятам, че е добре да се избягват животинските продукти поне докато детето е малко и още не прави своя избор – след това малко неща зависят от родителите. Все пак те са си отделни човешки същества, имат си характер, уникална индивидуалност и изборът си го правят независимо дали са на 5 или на 15 години.
И вярно – за да храним детето си здравословно изисква повече време и усилия, но няма нищо по-хубаво от това, то да е здраво и жизнено.
А аз ще се опитам да дам повече идеи за детското меню.
Успех – и пак да кажа – слушай най-вече вътрешния си глас. Ти си майка на детето си и имаш най-силната и дълбока връзка с него.

6 Атанасия { 11.24.08 at 22:47 }

Имам въпрос. Може ли да даваме на бебе на 7 месеца сок от червено цвекло? Четох, че е много полезен. И въобще от всички плодове и зеленчуци ли може?

7 mer { 11.25.08 at 1:04 }

Ако вече си давала други сокове като например сок от череши, ябълки, моркови, тогава може и от цвекло, но винаги смесен с друг сок в съотношение 1:3 (т.е. сокът от цвекло да е 3 пъти по-малко от другия сок). Това е задължително условие, тъй като сокът от цвекло има много силно пречистващо действие и може да не се понесе добре от организма – но това се отнася и за възрастните по-принцип. Много подходящи комбинации са сок от ябълки, моркови и цвекло. Прави различни комбинации, за да разбереш какво ще се хареса. Пък и всеки сок дава толкова полезни вещества. Важно е да се знае, че такива сокчета трябва да се пият веднага след изцеждането, докато не са се унищожили ензимите и витамините. Също в сокът от моркови и от цвекло има много витамин А и Е, които са мастноразтворими витамини, което значи, че за да се усвоят от организма ни, трябва да се приемат с някаква мазнина – растително масло или може и кърма (1 лъжичка е достатъчна).
Тия дни ще се опитам да отговоря още по-подробно за останалите сокчета (кои са подходящи).

8 mer { 12.03.08 at 21:24 }

И така – малко допълнение към горното. Може да се дават всякакви прясно изцедени плодови и зеленчукови сокчета, но винаги да се следва следното правило: когато за пръв път се дава даден сок, винаги се започва с 1 лъжичка от сока, на другия ден – 2 и се следи как се чувства бебенцето. Ако се понася добре, количеството може да се увеличава постепенно. След това може да се правят смеси от сокове като обикновено ябълковия и морковния сок се ползват като основа (базисен сок). Прясно изцедения сок трябва да се пие веднага след изцеждането, тъй като бързо се губят полезните вещества.

9 Ата { 12.06.08 at 0:35 }

Здравейте. Аз също се казвам Атанасия и ми стана много странно, че има друга жена с това име, не бях срещала досега.Приятно ми е. Моето бебе е на 3 месеца още, но ми е полезно да чета при вас. Всичко добро!

10 stelini7 { 12.08.08 at 0:04 }

Здравейте,
Останах силно заинтригувана от прочетеното тук и то в положителен аспект. Аз също в момента захранвам моята принцеса, която е на почти 8 месеца. До 6-тия бахме изцяло на кърма, а сега се захранваме бавничко и до момента съм въвела само някои плодове и зеленчуци. Определено съм отворена към всякакви съвети как да отгледам детенцето си по най-добрия и здравословен начин и описаното от вас суровоядство ми звъчи чудесно. Само трябва да призная, че аз самата съм голям фен на месото, както и всички обкръжаващи ме и си мисля, че ако аз променя хранителните си навици не би имало проблем, но ако ги наложа и на детето – сигурно ще ме линчуват. Съпругът ми е много либерален и ми гласува пълно доверие, но едва ли ще приеме с ентусизъм идеята да не давам на Никол (дъщеря ни) животински продукти. Та да си дойда на въпроса – как вие се преборихте с мнението на околните, особено това на близките?

11 benato { 12.11.08 at 17:05 }

Написаното горе е захранването на синът ми Мартин. Не му е давано никога месо,сол,захар или яица.Единствено обезсолено сирене от проверен източник и то много по малко. Да не забравяме,че до три години имаме ензими които разграждат млечните.Вече една година е на пълноценно кърмене.Най-важното е постепенноста и следенето на състоянието.
Съвети от нераждали жени ми звучат меко казано несериозно. Кубчета плодове поръсени със сусам??????????? После първа помощ при задавяне ли или какво?
Цитрусите се дават след една година,като меда,заради алергиите.
И един въпрос,колко са бебетата на една година в България хранени по този начин,а и майката не яде месо,млечни сол и захар,кафе,което е определящо за качеството на кърмата.
Не се заяждам,а казвам едно БРАВО! на такава майка!

12 mer { 12.12.08 at 11:02 }

Здравей, stelini7!
Около мен всички са „притеснени“, „критикуващи“ и с мнение, обратно на моето. Винаги са ми задавали въпроси, от рода на „това как ще си набавиш“ и много нападки съм понасяла, но съм благодарна за тези въпроси и нападки, защото са ме карали да търся отговори и да се уча все повече. Сега вече имам отговор на почти всички техни притеснения. Преди 1 година трудно овладявах споровете, но вече съм много спокойна и само споделям вижданията си, без да имам за цел да убеждавам някого. Така или иначе човек сам прави избора дали да се вслуша в това, което чува или чете.

Здравей, benato!
И аз много се радвам на майки, които твърдо стоят за здравословното хранене на децата си. В България са наистина все още малко, но в последно време тези теми доста се засягат и дискутират, така че с повече глас може и да настъпи промяна. Мартин е щастливец, че има такава будна мама.
Може всеки да дава съвети, но никой не може да насили отсрещния да изпълнява съвета – човек сам избира дали да го следва. А и всяко бебе различно реагира на храните. Ние тука може да си говорим това е добре или не, а то човечето да си има съвсем различно мнение по-въпроса.
Сусамът може да се дава смлян като брашно, ако някой има притеснения от задавяне, но може би е подходящо да се изчака след 1 годинка – води се алерген, както и много други полезни храни (в това число и цитруси, ягоди, киви, ядки), НО на напоследък съществуват едни много по-различни от досегашните мнения и изследвания. Постоянно се говори от педиатрите – „не давайте този и този плод, те са алерген“, а не се говори – „не давайте бисквити и солети – те са боклучава и мъртва храна, пълни с Е-та и предизвикват редица такива и такива усложнения“. При децата няма 100 % истина, ако за едно е добре да яде еди-какво-си за друго може и да не е. Все пак те са започнали да се оформят още в майчината утроба, което има огромно значение.
Само за едно нещо няма две мнения по-въпроса – в кърмата има абсолютно всичко, от което едно бебе се нуждае и са благословени майките, които могат да кърмят дълго време. Все още не разбирам изказвания от рода на „аз съм решила да кърмя бебето си до 6тия месец“ например. Чувала съм не една майка да казва подобно нещо.
Надявам се повече майки да споделят своя опит с по-пълноценното хранене на децата си – определено има смисъл.
Много ти благодаря за споделената с нас информация!

13 галя { 02.08.09 at 1:30 }

Здравейте! С удоволствие ще споделя опита си с вас (ако пропусна нещо – питайте). Вегетарианка съм от 16 години. През това време е имало дълги периоди, през които съм употребявала само сурова храна.
Имам близнаци на 1,4г., които кърмих докато навършиха 10 мес. и то не защото ги отбих, а просто за толкова стигна…
Описаният хрнителен режим на бебчето на benato се доближава до този, който спазвах при захранването на моите бебета. Обаче впредвид моите алергии кравешките продукти, глутен-съдържащите житни и меда оставих за след годинката. С охота приемаха всичко, което им приготвях (сърцето ми пееше – мислех си че са родени вегетарианчета). И така докато не станаха на 1,2 месеца. Смея да твърдя, че това беше момента на тяхното осъзнато хранене. Тогава те просто опитваха от всичко, наистина всичко. Струваше ми се насилие да ги ограничавам. В къщи се яде всичко (само аз съм осъзната:)), така че те са пробвали вкуса на почти всички храни. Каквото не им харесва го изплюват, от хубавото искат още. Сега двамата имат различни предпочитания за храната си (горко ми!) и дори да умират от глад не хапват нещо, което не харесват.
Та защо изписах всичко това? mer, заставам на 100% зад вижданията ти, но повярвай – малките човечета си имат вкус (и усещания за потребностите си, може би) и сами подсказват какво да бъде менюто им. Затова, ако приемате съвети – моя е: вслушвайте се в децата си и не ги насилвайте да спазват хранителни принципи, които вие сте приели за правилни. Те сами ще усетят коя е истинската храна:)))
Много любов на всички:)))

14 mer { 02.08.09 at 23:24 }

Благодаря ти, Галя, че сподели с нас. Права си за всичко. Децата наистина изразяват предпочитанията си към дадена храна. Но обикновено родителите и роднините не се вслушват в техните предпочитания, а са убедени, че – „днес, сега трябва да изядат тези кебапчета, защото виждаш ли цял ден не са хапнали нищо“ (като изключим вафлата, 3те бисквити, 2те близалки, 1 пакет царевични пръчици и няколкото солети).
Моят племенник например (сега на 3 години), до преди известно време много обичаше да яде лимони и то в натурално състояние (без подслаждане – всички се чудихме как му се „услажда“ киселия им вкус), а сега не иска да яде лимони без да са поръсени със захар. Дали някога щеше да разбере, че обича лимони със захар ако някой не му беше предложил тази комбинация. Ние си учим децата на вредните навици в храненето и само ние. Докато те не опитат вкуса на чипса, няма как да разберат, че изпитват нужда да го търсят и искат. Естествено рано или късно всичко ще опитат, но да се мисли поне тогава, когато зависят изцяло от родителите си. Защото има родители (и роднини), които с охота предлагат на малките си деца такива боклуци, че се чудя от невежество ли го правят и загрижени ли са наистина за тях.

15 Rada { 02.24.09 at 19:10 }

Наистина децата ядат в общи линии това, което са имали възможност да опитат /докато са бебета/ и каквото се яде в семействата. Как ще го опазиш обаче като тръгне на ясла, детска градина или на училище? Просто няма начин! Не е редно и да му се тъпче главата със страхотии какво би се случило, ако яде това или онова, защото може да откаже съвсем да яде. Моите деца никога не са обичали месо, но хапваха в умерени количества пиле и риба. Единият на 18г. реши да стане вегитарианец и вече 10 години спазва това си решение. Сирене обаче яде – не виждам как ще набави калций ако и това откаже. Нямам медицинско образование, но ми се струва, че не може да се остави един организъм който расте /в пубертета примерно/ без калций. Да не говорим и за една бъдеща майка – зародишът ще си „вземе“ необходимия калции за сметка на зъбите и костите на майката. Не знам, наистина едно е да казваш „не бих давала“, друго е като отидеш на консултация и ти кажат, че бебето е с анемия. Нима ще го оставиш така, вместо да му дадеш жълтък, защото е вредно? Повярвайте, коприва и спанак само няма да помогнат.
Това, което ми харесва в публикувания режим е, че всичко се приготвя домашно. Преди, когато моите деца бяха малки нямаше толкова готови храни- всичко си правехме сами. Не си мислете, че е лесно! Бебето е гладно и пищи, а ти си гориш ръцете с врелите картофи, защото после не може да се пасират добре и пюрето става „на бучки“…. Всички вие сте хранени така, правили сме доста жертви като сме вземали от свободното си време. Сега идва другият проблем- ако отделяме толкова много време за приготвяне на храна, кога да отделим внимание на бебето, което се нуждае и от духовна храна и от разходка? Едното винаги е за сметка на другото.

16 Алия { 03.13.09 at 19:15 }

Рада не се притеснявай за калция той може да се набави като се пие мляко от суров невелен сусам,които преди това се накисва за няколко часа.Също така конопено мляко,което съдържа всичко необходимо за човешкия организъм

17 Шпльонк { 03.14.09 at 13:59 }

„храни тип боклук“
Ааа, Мер, кефииииш!

18 Тончо { 03.15.09 at 17:11 }

Това е най-полезният сайт за хора, които искат да се развиват като човеци. Затова бих искал на тези човеци да дам повече информация за Развитието на Човека и природата. Приятно четене и гледане:
http://www.tbb.hit.bg

19 mer { 03.15.09 at 18:57 }

Тончо, много ти благодаря за сайта. Присъствах на твоята лекция в Априлци и бях силно заинтригувана. Ще го разгледам обстойно!

20 Алия { 03.18.09 at 0:03 }

С най-голямо удоволствие ще споделя с вас,че аз все още кърмя детето си,което е на 2г и 6мес.Отблизо година съм вегано-суровоядка,през топлите мес. съм изцяло на сурова храна.

21 Алия { 03.18.09 at 0:06 }

Детето ми е захранено със сокове!!!!!!!!!

22 Алия { 03.18.09 at 0:14 }

Смятам,че нетрябва да се насилват децата да се хранят по схеми и да изяждат опред.количество храна,наблегнете на естеств.храни!Успех и смело напред!!!

23 mer { 03.18.09 at 1:07 }

Алия, повечето майки могат само да ти завиждат. Много се радвам, че все още кърмиш детето си – не вярвах, че някой в БГ има смелостта да продължава да кърми след 1 годинка. Малкото майки, които имат кърма дълго време, насилствено си я спират, което е много жалко.

24 benato { 03.18.09 at 8:31 }

И жена ми кърми още,Марти е на година и три месеца 🙂

25 Анна (много съименнички) { 03.18.09 at 9:29 }

Макар че не съм веган, а все още вървя натам, трябва да спомена, че едно бебе може спокойно да изкара само на кърма година и повече, като след навършени 6-7 месеца при поява на интерес към храната, може да опитва различни вкусове, без цел нахранване и ще бъде още по-здраво. Споделям от личен опит. 😉 Кърмих дъщеря си 2г. и 7м. на поискване като тя се отби съвсем сама постепенно и без стрес. Всичко е желание и любов! :))

26 Алия { 03.18.09 at 10:22 }

Здравей,Ани!Моят син след година и 5-6м започна да проявява интерес към храната,дори сега има дни ,в които предпочита кърмата.Всъщност той е навършил 2г и 7мес,и продължава мн. упорито да суче!?Аз също се надявам да се отбие сам!

27 Angie { 04.15.09 at 14:50 }

Здравейте,
аз малко „на всяка манджа мерудия“…нямам дете, даже не съм и бременна, но понеже все някога си мисля че ще се престраша, пък и около мене все повече бебета взеха да се появяват, затова ми е интересно какво пише тук. Имах една съседка, която също като мен е вегетарианка, много неща научих от нея. Ако някога я видя за по-дълго време ще я питам как си захранва децата. Иначе съм яла при нея манджички с киноа, морков и едно растение на което тук му казват topinambur- и двете с малката сме си облизвали пръстите 🙂 От това момиче знам за една книга- препращам по-долу линка към нея в Amazon. Ако някой знае дали я има преведена в България- моля да сподели, а ако я няма- също, бих се заела да я преведа. Успех на всички майки!
http://www.amazon.co.uk/Raise-Healthy-Child-Robert-Mendelsohn/dp/0345342763/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1239796137&sr=8-1

28 Radula { 04.15.09 at 17:38 }

Eй, как се радвам на майки-вегетарианки!!! Поздравления за съседката ти и за теб! 🙂 Анджи, лично аз не съм я виждала тази книга в БГ. Мисля, че не е преведена. Но, и другите нека кажат….

29 mer { 04.15.09 at 23:38 }

Почти съм сигурна, че книжката не е преведена на български език – няма как да не я забележа :).

30 Вери { 04.17.09 at 20:27 }

Здравейте и тук! 🙂

Първо искам да направя няколко коментара преди да разкажа за моите деца. 🙂

Кърмещи майки над година има и в България, не са малко.
Прясно изцеден сок не бих дала на бебе под годинка.
Калций от млечните продукти не се набавя. Даже има изследвания, че чрез тях се извлича от човешкия организъм.
Желязо със сигурност може да се набави и от други храни, примерно: киноа, просо, елда. Жълтъкът и месото не са единствените спасители, даже малко се съмнявам, че са спасители.
С анемията при 6мес бебета смятам, че се спекулира. Синът ми, който ми е второ дете, е раждан в Канада, в момента живеем тук, и не сме пускали изследвания на 6мес. Тук такива изследвания не се правят.
Алергии към дадени храни…смятам, че има остри храни за бебешкия организъм, но алергиите по- скоро се отключват от поставени ваксини.

Дъщеря ми, Магдалена, е родена през 2004-та. Не успях да я кърмя поради незнание, слаба информираност, липса на подкрепа от медицинския персонал. Тогава се регистрирах в един мамешки форум и се запознах с късното захранване. Захраних я на 5 навършени месеца с оризова каша / в началото купешка /. Открих елдата и просото, включих и тях. След което бавно и постепенно въведох и някои плодове термично обработени като ги прибавях към кашата. В началото на 7-ми месец започнах и със зеленчуците. Тогава почнах и със суровите плодове. Всичко сама приготвях- пюрета, каши. Не ми тежеше. Маги беше изключително самостоятелно и спокойно бебе. За всичко се намираше време. След 9 месец въведох глутеносъдържащите зърнени, масло, сирене, но не краве, месо- пилешко и заешко. Така карахме до годинката. След това въведох останалите видове месо, киселото мляко, краве сирене. За тогавашните ми разбирания бях доволна как съм я захранила- късно, бавно, постепенно и внимателно. Покрай нейното захранване започнахме да променяме и нашето хранене с мъжа ми. Запознахме се с храни, които до този момент не бяхме срещали и опитвали- кафяв и див ориз, булгур, елда, просо, лен и сусам. Аз никога не съм била фен на месото. Общо взето повечето дни през седмицата готвех постни манджички. Не спирах да се информирам и да включвам все повече и повече новости. В началото мъжът ми приемаше нещата малко с недоверие. Но аз не се отказвах да му чета и да обсъждаме. Започнах да прилагам някои принципи от разделното хранене: плодове самостоятелно да се ядат; до обяд това хапвахме; месо с ориз или картофи не готвех; боб или леща с хляб не сервирах…Така научих и Маги. Когато се е чувствала гладна след приема на плодове, й приготвях някаква зърнена закуска/ но не корнфлейкс /- овесени, ечемични, ръжени, пшенични ядки…с масло и сирене или мед, канела, стафиди, пшеничен зародиш, стрити сусам и лен…След 2-рата й годинка се е случвало да пробва кроасан, чипс, близалка, дъвка, шоколад. Шоколад и сега й давам от време на време. Останалите неща бяха с поучителна цел. Не сме я заплашвали, че ако яде еди какво си, ще стане нещо страшно. Взима, хапва, пробва и после провеждаме разговор какво точно й е харесало и как може да си го набави по друг начин. От чипса даже повърна. Сега не иска да го погледне.
Маги е имунизирана със задължителните ваксини до 2год в БГ, давала съм й вит.Д до годинката, Зимафлор също първите 6 месеца. Като се информирах малко повече за него, го спрях.
Така я карахме с нашето хранене до лятото на миналата година. Ясен, синът ми, се беше току- що родил. Тогава срещнахме една много приятна, мила и млада жена, българка, майка вече на 3 деца, суровоядка от 2 години. Беше ми много интересно какво ми разказва, още повече беше минала по този път. Видях, че мъжът ми много се запали, повече се интересуваше от мен. Това ме радваше. Значи все пак е имало полза моето говорене. 🙂 5-6 месеца събирахме информация.
Ясен като кака си се роди със секцио. Много исках да го родя нормално, но няма да се впускам в подробности, защото не е това темата. Кърмя го от 2-я час на раждането му. Не е ваксиниран и не съм му давала никакви добавки. Изключително кърмен до навършване на 7-ми месец. Дори и вода не съм давала. По принцип бях решила да го захранвам като навърши 6 месеца, но виждах, че не е готов, не проявяваше никакви признаци, никакъв интерес към храната. Затова отложихме с 1 месец. После пък реших да приложа педагогическото захранване- седеше в мен, а аз му давах храната от моята чиния от моята ръка. Не му хареса, плюеше, избутваше, погнусяваше се. Пробвах и с малки парченца сварен морков, картоф, суров банан, авокадо да ги взима сам и сам да яде. И това не му хареса. Опитах и с сварени зеленчуци на пара и пасирани. Не се одобри. Отидох и купих готови био пюрета от морков, картоф и сладък такъв. Нищо от изброените не се прие. Отказах се да пробвам. Реших, че в крайна сметка сам ще си покаже. По едно време хапваше с охота едни бебешки оризови бисквити. Но не ми харесваше тази работа- в тях имаше и сол и захар. Тогава тази същата приятелка суровоядката ми предложи да пробвам с някакво простичко „смути“ от сурови зеленчуци или плод. Направих му от банан, авокадо и спанак. Не го хареса. То и аз не го харесах. 🙂 Много тежко ми се стори. Така до началото на март, когато му изби първото зъбче, беше на 8.5 месеца. Постите бяха вече почнали. И ние с моя мъж решихме да елиминираме месото от менюто ни, тъкмо да видим как ще се чувстваме. На мнение съм, че каквато и да е промяна в храненето трябва да се прави постепенно, за да не се стресира организма и да не се отвратиш. Млечните и яйцата си ги оставихме като позволени храни да видим дали ще ни се прияде. Тогава засилихме суровоядството. А за Ясен бях категорична: ще предлагам само сурова храна. Засега смутита от плодове и зеленчуци по 2 пъти на ден, но не всеки ден. Има дни, когато не е на кеф. Той макс. изпива по 50мл на ядене. Онзи ден в едното смути имаше и кълнове от елда. Пак тези дни му блендирах диня с малко листа мента. Така да му хареса. Ясен е почти 10 месечен и го кърмя интензивно. Месо, млечни и яйца не мисля изобщо да предлагам. Тези дни обмислям да направя някакви крекери за него, примерно от покълнала елда и кафяв ориз.
Ние, както ви писах, оставихме млечните и яйцата като позволени. За тези близо 2 месеца варени яйца ни се хапваха и кашкавал. Но вярвам, че и това ще отпадне от менюто ни. 🙂 За сирене и кисело мляко не сме се сещали. Също така “ злоупотребяваме “ с варените картофи и хляба, макар и домашен.

Поздрави и се извинявам за дългия пост! 🙂
Дано е бил полезен.

31 benato { 04.17.09 at 22:39 }

Струва ми се някак объркано,не разбрах какво искате да постигнете? Кашкавала е възможно най-вредния от млечните.Аз ги спрях всички от веднъж.
„По едно време хапваше с охота едни бебешки оризови бисквити. Но не ми харесваше тази работа- в тях имаше и сол и захар.“
Ами детето опита ли сол и захар,как да му харесат зеленчуци без нищо? Синът ми е на година и три месеца и не е лизвал сол и захар. Всяка храна се дава по лъжичка на ден,за да свикне и да се следи за реакции.
Авокадото пробвай да го пасираш със зеленчуци,леща итн., не с банан.
Въпреки всичко сте тръгнали по прав път,проби и грешки винаги има.
Не споменаваш прочистване,нещо предприели ли сте в тази посока?
Малко съм критичен,дева 🙂

32 benato { 04.17.09 at 22:51 }

Забравих ,че кърмиш и не се правят прочиствания и жена ми не може.Но аз правя и за нея 🙂

33 mer { 04.17.09 at 23:44 }

Вери, беше ми много интересно да ти прочета целия коментар. (никога не е било проблем ако някой коментар е дълъг, дори напротив).
Ако можеш, дръж ни в течение за храненето на Ясен, и как реагира на храните и как се чувства. Предполагам на всички, ще ни е интересно ако споделяш. Уникално е, че си се решила да го отглеждаш със суровоядство. С теб съм :).

34 Radula { 04.18.09 at 0:36 }

Вери, и на мен ми беше много интересно! Може ли да питаш тази твоя приятелка за повече подробности около захранването на деца суровоядчета? Тази информация би била изключително полезна.
И как са ви позволили да не ваксинирате Ясен? Едни приятели на мои много добри приятели се бяха видели в чудо – искаха да вземат сина им, ако откажат да го ваксинират….

35 Вери { 04.18.09 at 6:12 }

Benato, и мъжът ми е зодия Дева. 🙂

Усещам, че си критичен, но мисля нямаш основания. 😉 Съжалявам, че ти звучи объркано написаното от мен. Наистина дългичко се получи, но исках много неща да споделя. Сега пак го прегледах, спазила съм някаква хронология, смятам съм ясна. Последващите ти коментари ми подсказват, че все пак не си прочел внимателно какво съм писала, за което не те виня, разбира се. 🙂

Какво искам да постигна? С поста или в живота въобще? С поста ми не целя абсолютно нищо, просто споделен опит, а той, смятам, хич не е малък. Естествено, имам още много да уча, но бая информация съм изчела относно захранване на бебе и начини на хранене. В живота ми/ни се стремим към здравословно хранене, към хармония. Последно време към суровоядство. Каква част ще заеме от нашето меню зависи само от нас. Но съгласи се, че промените не стават с магическа пръчка; не можеш от раз да захвърлиш старото и да се гмурнеш в морето на новото. Поне при нас сме усетили и решили, че няма да е подходящо. Всеки организъм е индивидуален и уникален. Както съм и писала по- рано, решили сме нововъведенията да ги правим постепенно, за да не се стресираме излишно и да не се отвратим. И в тази връзка прав си за кашкавала, но ни се прияждаше. Не сме го нагъвали всеки ден в неограничени количества. 🙂 Вярвам, че в един момент и той ще изчезне от менюто ни. Имахме на разположение и кисело мляко, но си седи неотворено.
Намесвам и нашето хранене в тема за захранване на бебета, защото съм убедена и знам, че сме пример за децата ни. Не може да се тъпчеш с чипсове и кока кола и да разчиташ и да се надяваш, че детето ти няма да поиска.

Със захранването много добре съм запозната, ако се следи схема. Аз съм описала подробно как е била захранена Маги. А накратко- късно, бавно, постепенно и внимателно. Сега виждам, че съм подминала прясно изцедените сокове. Така и не съм й правила. Случвало се е, когато поотрасна / след 3-та годинка / по разни рождени дни, а и у нас да пие сок от магазина. Захар и сол не съм й добавяла. Мислиш ли, че ще тръгна да добавям на Ясен след като едно дете вече е минало през ръцете ми? 🙂 Принципът на 1, 2, 3 лъжички съм го спазвала при Маги. А и при Ясен, когато се опитвах да предложа пюре.
Въпросните оризови бисквити ги дадох след многократните опити да въведа дадена храна под дадена форма и преди да почна да му правя смутита. Исках да видя дали нещо все пак ще му привлече вниманието. Все пак са бебешки, че и био. 🙂 Казах вече какво не ми харесваше в тях. А за смутитата писах, че ги приема с охота. Пак няма добавена захар и сол. Просто Ясен го захранвам по съвсем друг начин вече- със сурови плодове и зеленчуци, засега, след като и педагогическото захранване не проработи при него. Не яде по 200гр на ядене, а най- много 50гр, не съм заместила кърмене и нямам такова намерение, не предлагам всеки ден храна различна от кърма…

За авокадото и банана се убедих сама, че е гадна комбинация. 😉 Нали знаеш, че човек трябва да пробва сам, за да разбере. 🙂 По принцип авокадото върви както със зеленчук, така и с плод.

За прочистването си си отговорил сам. 🙂

Сега се надявам да си ме разбрал. 🙂

36 Radula { 04.18.09 at 6:59 }

За бебетата не знам, но аз лично харесвам комбинацията авокадо-банан. 🙂

37 benato { 04.18.09 at 8:11 }

Просто обичам да се изясняват нещата 😉 Нямам намерение да споря просто така.
Прекрасно е ,че цялото семейство сте заедно и съм сигигурен в успеха ви,особенно с мъж дева.:)
За млечните,казах го, защото към тях става пристрастяване,както към кафе или цигари,сериозно ти казвам.Може даже да слагат нещо,затова са и тези реклами и прикаски за полезноста на млечните.Все пак това е бизнес за милиарди.(Както и наркотиците)Права си при всеки е различно,аз отказах кафето и млечните от веднъж,иначе ми е трудно.
Като се видим на някоя среща на блога,ще видиш,че съм добронамерен 🙂
Аз съм на 90% сурова храна,ям бобови,кафяв ориз,които не могат да се приготвят по суровия начин(кълнове да,но аз ги предпочитам добре сварени) Хапвам понякога риба на пара,варен жълтък,но на две три седмици.Когато се прочиствам обаче с месеци съм на сурово само . И аз мисля,че постепенното е по добро.
Успех 🙂

38 Вери { 04.18.09 at 8:38 }

Radula, ще говоря с приятелката ми, ако има време и възможност да се включи. Тя най- добре ще може да изложи вижданията си върху суровоядство и захранване на бебе. Аз правя първи стъпки в това начинание, а ако тръгна да преразказвам малко ще се изгуби нишката. 🙂 Тя, доколкото знам, досега не е захранвала така. Бебенцето й е още малко, рано му е за захранване.

За имунизациите къде се развива тази случка с твоите познати- САЩ или Канада? В Канада ваксините не са задължителни. Никой не ми е правил проблем. На Маги също не съм слагала тукашни ваксини. Ходи вече 2-ра година на градина без някой да се е интересувал за тях.

Mer, ще продължавам да разказвам, да. 🙂

39 Вери { 04.18.09 at 8:52 }

Benato, напълно е възможно да слагат нещо за пристрастяване къде ли не…после следват болести, лекарства…от цялата работа печели фармацевтичната индустрия. Аз вече се съмнявам във всичко. Затова колкото се може по- естествено.
Иначе не пушим, кафе не пием, алкохол /вино / по празници.

А какво мислиш за суровото какао? Какаото също води до пристрастяване. По- горе писах, че давам на Маги шоколад от време на време. Не мога рязко да й спра кранчето. 🙂 В някои неща замествам какаото с брашно от рожкови вече.

И понеже си говорим за захранване на бебе: най- важното е да се водите по детето; разните схеми и примери са просто за ориентация.
🙂

40 Radula { 04.18.09 at 13:16 }

Вери, това тук се случва, в България, в Карлово.

А за млечните, ще поровя да видя откъде ми беше информацията, че им слагат неща, които пристрастяват.

41 Milen { 04.19.09 at 11:48 }

Benato, dori i kafevia oriz moje da si go konsumirash bez da e preminal kulinarna obrabotka, ako go smelish na brashno i si napravish niakoi vid snack 😉 Ne che i az ne go obicham varen, no sym siguren, che edin den shte mi kipne ot gotvene i shte zagriza oriza napravo surov :)))
Btw, syshto taka moje da si go varish na para i taka shte se zapaziat povechko enzimi 🙂

42 mer { 04.20.09 at 22:18 }

Суровото какао, и по скоро суровите какаови зърна, са може би една от най-ценните храни на света. То се води супер-храна, която може да те направи ecstatic being (не знам как точно да го преведа на български, въпреки че ми е ясно какво означава – нещо като блажено същество, изпълнено с неизмеримо щастие). Няма нищо лошо в шоколада, но само когато е истински, суров шоколад от истински растителни съставки. Масовият шоколад е вреден и много бледа имитация на истинския шоколад.

Някой ден наистина трябва да си организираме среща и да си говорим на дълго и широко :).

43 escorial { 04.21.09 at 2:21 }

Здравейте! 🙂

Ето я приятелката на Вери – приятно ми е да се запознаем! Благодаря на Вери за хубавите думи! Преди да се впусна в темата, искам да поздравя създателите на сайта – невероятен е! Пълен с информация и положително настроение – прекрасно! Браво!
Хапвам си сега от суровата торта, остнала от вчерашния рожден ден, бебето се търкаля на земята, а аз си мисля за това, което вече сте изписали по темата.
Доста неща сте казали и във всеки един пост има страшно много истини.
Поздравявам всички пишещи тук – невероятни сте!
Относно захранването на суровоядчета – аз досега не съм правила такова.
Двете ми момчета (сега на 5 и 6 годинки) са захранени в БГ по страндартните препоръки на лекарите. Когато дойдохме тук (в Канада) и станахме суровоядци – се опитвах да ги „от“хранвам, което се оказа доста по-трудно от „за“хранването 🙂
Вече две години по този път и резултатите са много добри. Докато покрай нас всички се тръшкат от грипове и децата им вечно са с течащ нос – на нашите много рядко нещо им има и ако има – то минава за 1 нощ или най-много за 1 нощ и 1 ден 🙂
Децата обаче не са 100% суровоядци.
Аз съм около 90% – като Benato – хапвам сварен ориз, боб и леща – неща, които в суров, покълнал вид бих яла в много малки количества.
9 месеца преди да забременея бях изцяло на сурова храна и си направих много сериозно прочистване. Чувствах се прекрасно!!!
Пиша ви това, за да имате горе долу представа от къде идвам, когато говоря за суровоядството.
Сега, да напиша и вижданията си за новото бебче, което в момента е на 5 месеца.
Все още я кърмя на поискване. Само кърма и нищо друго. Така ми е най-лесно 🙂
Не мисля и че тя има нужда от нещо повече. Забелязала съм, че най-полезните и естествени неща са и най-лесните. Затова и не мисля да приготвям никакви пюрета, никакви каши, никакви сокове и никога да не я храня с лъжица от моята ръка. Мисля да я оставя да се самозахрани на собствен ход.
И мисля, че ако някой ме попита за съвет как да захрани бебето си – бих отговорила: наблюдавай го и го следвай – то ще те поведе по пътя, който е най-добър за него. Ако има инстинкт да се захрани към 6тия месец – значи това е най-доброто време за него, ако на 6 месеца няма желание, може би ще се появи по-късно – то си знае най-добре.
Аз мисля да предлагам на моето бебе сурови храни, съобразени с възрастта й – примерно не бих дала парче ябълка на 6 месеца, но бих и предложила диня или авокадо. И то отново – само ако сама поиска и посегне към него!
Мисля да оставя кърменето като основно хранене докато тя сама не откаже да суче или сама се нахрани толкова, че да откаже едно от кърменията за деня. Така постепенно тя сама ще си регулира храненето и ще си набавя това, което и е нужно. Междувременно, аз ще се опитвам да и предлагам максимално разнообразие от сурови храни. И най-вече зеленолисттни, когато е готова за тях.
Ще се водя изцяло по нея. Никога нищо няма да предлагам насила. Както е в момента с кърменето – ако има желание – суче, ако не – просто предлагам след половин час отново или когато усетя, че вече е огладняла.
Ще я слагам с нас на масата (за целта ще купя бебешко столче, което се закача директно за голямата маса) – така, че тя да се чувства част от трапезата. Да разбере, че е част от това семейство и нашата храна е и нейна храна. Така тя сама ще си избере от какво да си хапне и то ще е нещо, което всички останали ядем. Тя няма да е изолорана на столче за хранене и да има различен режим от нас – като изключим кърменията. Така ще отпадне и задължението да й приготвям отделно храна и специално да отделям време за да я храня. През цялото останало време – ако е гладна – от мен ще получи само цица 🙂
Сега цялото семейство сме вегани (като изключим таткото, който от време на време си купува някой животински продукт) – мисля и бебка да си остане веган и колкото може повече процент сурова храна т.е. нашето меню ще бъде и нейно меню.
Мисля да завърша така засега, защото нямам възможност в момента да пиша повече.

Благодаря ви, че ви има! 🙂

44 Вери { 04.21.09 at 3:13 }

escorial, мерси за включването! 🙂

45 Radula { 04.21.09 at 12:39 }

Ех, Escorial, супер сте!! Благодаря ти, че споделяш!!

46 Кети { 04.22.09 at 11:46 }

Може би тук е още рано да ви вълнуват въпросите за храненето на децата ни в яслите и детските градини, но чрез попълване на анкетата в поместения по-долу линк можете да помогнете на Сдружение на Българските Майки да отстоява правата на децата ни за по-здравословно хранене в заведенията.
http://snbm.org/index.php?p=225
Извинявам се, ако сметнете, че коментара и линка не са за тук, но смятам, че този сайт се посещава от хора, които са се ориентирали достатъчно добре в това кое е правилно да поставяме в устата си, че да могат да дадат компетентно мнение по въпроса какво да поставяме в устите на децата си.

47 Кети { 04.22.09 at 11:50 }

Извинявам се – СНБМ е не Сдружение на Българските Майки, а Сдружение Настоящи и Бъдещи Майки.

48 Radula { 04.22.09 at 12:50 }

Кети, това е изключително важна анкета! Благодаря ти, че споделяш!!

49 Galq { 05.06.09 at 10:57 }

Здравейте на всички, много се радвам че се интересувате и търсите истината. Децата са толкова невинни създания и е токова жалко че трябва да страдат от невежеството на хората които ги заобикалят. По принцип не използвам толкова силни думи но си е така. Моето дете е малко пораснало, вече е на 5 години, но храната е толкова важна за нас, това е живота ни. Не се притеснявайте че грешите някаде в захранването, факта че се интересуеате е достатъчен. Всичко става постепенно, моето дете никога не е яло месо, но всичко останало с храненето е ставало постепенно и някакси естествено. Аз никога не сам се притеснявала с какво да я нахраня. Всичко което ни дава природата е храна, от там нататак нещата са още по прости. Децата слушат нас, ние тях.Пожелавам успех на всички които тарсят истината за здравето си, насладете се на този момент, мига в които я уловите.

50 Radula { 05.06.09 at 19:06 }

Галя, благодаря ти!! Благодаря ти от сърце и душа за написаното, и че си такава, каквато си!!

51 Jeni { 05.26.09 at 23:49 }

Интересни неща сте написали 🙂
Ако може да споделите конкретни някоя рецепта за бебе над 1 г ще е много добре :))
Моето дете не е суровоядка. За сега е вегетарианче. От млечните и давам само био кисело мляко и сирене, но тя не ги харесва особено 🙂 Сиренето го плюе, а киселото най много 1-2 лъжички да хапне 🙂

За солта- до 1 годинка и готвех без сол. Сега вече и слагам и мисля, че като е със сол харесва повече манджата.

52 mer { 05.27.09 at 10:58 }

Виж тя как си знае кое не става за ядене :).

За рецепти може би Вери трябва да помогне в тази област – ето тук има малко обсъдено за бебета-суровоядчета, може да откриеш нещо полезно – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=139.0, има интересни линкове също там….
🙂

53 Julkata { 08.05.09 at 13:14 }

Zdraveite na vsichki!
Nqkoi shte se naeme li da napishe plan za zahranvane na kurmache,zashtoto tozi goreopisaniq mi se struva malko(muden za moq bebok,ne iskam da obijdam nikogo):)
Mnogo se radvam,che otkrih vashiq sait zzashtoto mnogo vreme mi otne da se rovq v neta za neshto adekvatno po vuprosa,no si beshe zagubeno vreme…edinstveno masovo praktikuvashtata se prostotiq s mruvki,maslo,popara-bulvoch i kup vredni bokluci ot koito ne znam zashto edin suvremenen chovek si misli,che sa zdravoslovni za nego samiq,kamoli za kurmachence.Ta prosto mi trqbva suvet i kakvo izobshto moga da davam na Alex,toi e na 6 meseca,zahranih go predi 10 dena t.e. na 6 navursheni beshe.Hapva si s ohota,no kato che li tezi porciiki ne mu stigat i plache za oshte.Interesuvam se do edna godinka po mseci,kakvo moga da mu davam i kato zurnena i hrana i kato maznina,a sushto moga li da podslajdam s agave nektar?Izchetoh vsichki komentari do tuk,no kato che li mnogo ne mi stana qsno…:)drugo neshto…nqkoi ot vas znae li neshto za uvelichavane na kurma,osven qdki ,chai i voda?Izvinqvam se za dulgiq post,no prosto imam tolkova mnogo vuprosi,a ne moga da namerq chovek,koito da mi otgovori,a tuk vijdam,che ste dosta zapoznati i interesuvashti se ot zdravosloven nachin na jivot,a i pishete s lubov,mnogo e vajno istinata da se kazva s lubov za da e gradivna!
Blagodarq vi predvaritelno 🙂

54 Кунка { 09.18.09 at 14:45 }

Здравейте!
Открих ви случайно днес като търсех други неща и съм впечатлена. Моето бебе е на 4,5 месеца. Като стана на 2 месеца по препоръка на това, което съм учила в университета(лекар съм), започнах да й давам прясно изцедени плодови сокове – идеята ми беше да й повлияя запека. Освен, че имаше колики от соковете, друго не постигнах и сега си е отново само на кърма – когато поиска. Мисля да я захранвам чак след 6-ия месец с домашно приготвени зеленчуци, ако приеме. Вкъщи се храним предимно с растителна храна, колкото се може повече в суров вид. На детето месо не ми се иска да давам, а за сладкиши и дума да не става. Но имам въпрос към всички, които си хранят децата природосъобразно: как се справихте с бабите и другите роднини? Детето трябва да общува с тях, а аз от сега водя преговори със свекърва ми по въпроса. При нея винаги се намират поне по два вида бонбини, вафли и бисквити и когато дойде племенника ни(който е на 3 години), още от вратата получава „битки“ и „бони“. С майка ми по въпроса със сладкишите нямам проблем, но с нея пък трудно ще се разберем за месото. Така че ако някой се е справил успешно с този „дипломатически въпрос“ и може да даде добра идея – ще съм благодарна. Не ми се иска храненето на детето да се превърне в семеен конфликт, а в същото време искам да я науча да се храни природосъобразно, защото навиците, придобити в детството са много силни. Аз самата все още се боря с навика си да ям месо и шоколд, който съм придобила као дете.
Поздрави!

55 Nora { 09.22.09 at 22:56 }

Здравейте,моля ви,тези които сте от Пловдив,кажете от къде пазарувате?Не говоря за магазините и щандовете за здравословни храни,тях ги знам.Говоря за плодове,зеленчуци и всякакви други култури ,които са био или са отгледани от хора,коиот не използват химикали.Моля ви,ако имате близки(роднини,приятели),отглеждащи плодове,зеленчуци..каквото и да е или пък хора,на които вярвате и пазарувате от тях,да ми дадете координати.
Писах и във форума,но няма много отговори.
Този въпрос много ме измъчва,искам поне бебчо да се храни с био храна или поне по-чиста и качествена.Сега е на 7месеца и 20 дни,захранвам го доста плавно,защото ме е страх,не от начина,по който се храним,а от качеството на продуктите.

56 albena dobreva yordanova { 10.05.09 at 11:07 }

Здравейте,
Пиша ви относно захранване на моето бебе Борис който е вече на 8 навършени месеца и 10 дена. Само на кърма е.Започнах педагогическо захранване преди 2 седмици. Има голям интерес към храната. Започнах с варен картоф от който му дадох 2 малки лъжички, колкото грахови зърна. Нямаше кой знае какъв интерес към картова и следващите дни започнах да предлагам тиква на пара към която постепенно започнах да добявам ябълка, морков, дюла. Искам да предпазя детето ми от болните и вредни навици на обществото. Самата аз съм вегетарианка. За съжаление на нашият пазар липсва добра литература за деца вегетарианци, но слава богу има интернет :)Поръчах си 2 книги:
New vegetarian Baby by Sharon K. Yntema and Christine H. Beard
и
Baby Greens
by Michala Lynn and Michael Chrisemer Prefece by Gabriel Cousenc

Има много интересни схеми за захранване. В момента чета втората книга – Baby Greens.
Съгласно нея, схемите за захранване след 6 месец включват освен майчина кърма следното: бадемово мляко, сокове от плодове задължително смесени с вода. Започва се с например пъпеш, и след това може моркови или целина маруля.
Да не забравяме че хората говорят и за набавяне на много чиста и прясна продукция, която за съжаление в България ако не отглеждаш сам няма как да си сигурна в качеството.
Плодове разбити на пюре сурови! пюрето да включва само един плод: пъпеш, банан, и др. и или авокадо или краставица. Постепенно се преминава към по-кисели: ябълка, папая, круша, праскова, нектарини, праскови, манго, череши и др.

Сухи плодове: накиснати 8-12 часа и после пюрирани с вода.
Това е за сега от мен. Мога да пиша по-нататъка и за захранването след 8м. Също има и рецепти за супи и пюрета със сурови зеленчуци. Ще се радвам ако има интерес.
Поздрави,
Албена

57 mer { 10.05.09 at 15:49 }

Албена, благодаря ти за този коментар, много съм съгласна с всичко, което си предложила като захранване. Аз съм фен на Гейбриел Казънс и всичко, в което участва. Точно така и аз бих захранвала детето си, разбира се не мога да си правя планове такива, но поне така ми се иска :).
Иначе, с голяма радост ще очакваме и следващите ти коментари. Дори те могат да са под формата на статия (с моя помощ).

58 Nora { 10.06.09 at 10:23 }

Здравейте и от мен,интересувам се от 2 неща,едното е някой знае ли какво се случва с нитратите и пестицидите по време на приготвяне на храната на пара(така приготвям за сега почти всичко за бебо)?И втория ми въпрос е кога според вас може да се дава студено пресовано олио на бебе и кое е най-подходящо?

59 Nora { 10.08.09 at 15:23 }

Днес ми казаха ,че зехтин е най-добре,макар че в детските храни масово се слагало рапично…аз него го харесвам,но не знам дали има читаво в бг.

60 mer { 10.09.09 at 22:56 }

Аз ползвам едно рапично масло, което е на фирма Булдара, знам за него, че винаги преди пускане на пазара се подлага на тестване в София. Ако му има нещо, въобще не се пуска на пазара. Много е леко и фино. Дори една приятелка си прави чернодробно пречистване с него и остана много доволна.
За горните ти 2 въпроса не съм сигурна в отговора си и затова по-добре някой друг да сподели мнение и опит.

61 Nora { 10.10.09 at 10:10 }

А от къде го купуваш?

62 mer { 10.10.09 at 15:22 }

Рашко (учителят по йога) познава производителите и ми носи, но съм виждала да се предлагат и в здравословните магазини (мисля, че в този до фото Пинк).

63 albena dobreva yordanova { 10.11.09 at 12:03 }

Здравейте отново 🙂 Мер, разбира се може да помогнеш и оформиш статия с информацията която пиша. Колкото мога сядам прочитам книгата и ще пускам инфо 🙂 Съжалявам само че не е толкова често.

Сега относно таблицата със захранване на бебе:

Захранване на бебе 8м:
Сурови зеленчукови супи или пюрета от леки зеленчуци. Примери за зеленчуци: маруля целина магданоз, моркови, зелен фасул, джикама ( jicama – кореноплодно, подобно на вид на бяла ряпа), сладка царевица и други.
Тук в книгата имат в предвид употребата на “Mild veggies”

Пюрирани задушени зеленчуци

Мляко от семена

Тахини ( сусамово масло) и други блиндирани или смляни семена (лен, тиква, слънчоглед, чия, коноп)

10 месеца:
Нишестени храни :

Пюрета от кълнове от див ориз, елда, или пълнозърнести ( овес, ечемик, просо и други)

Готвени картофи или жито (житни култури)

1 годинка:
Кисели плодове: цутруси, домати, боровинки ягоди и други
Суров мед
Ферментирали храни
Протеинни храни: Масло от ядки ( бадемово, макадамия);
Повечето видоде ядки ( смляни или киснати и блиндирани), орех, борова семка (семка от шишарка) , лешники други

Бобови (умерена употреба) : грах, папуда, леща, и други

14-18 месеца:
Хляб (изсушен/печен)
Паста
Семейните ястия ( които според мен разбира се би трябвало да са съобразени и с малкото човече )

64 Nora { 10.21.09 at 8:22 }

Мер,къде е този магазин до фото Пинк(кое фото ),кажи улица,има или пък до какво е близо.Много често го споменаваш,а аз не се сещам,за къде става въпрос

65 Катя { 11.04.09 at 16:11 }

Здравейте. Имам бебче на осем месеца и половина. Захраних го на 6 месеца със сок от ябълка и морков, но стомахчето му трудно го понесе. Към 7 месец започнах да давам сварени картофи и моркови с малко кърма – от това пюре нямаше колики. Въведох и сварена елда със сирене и масло /вместо препоръчаната от педиатъра попара със сирене/. После открих този сайт и представите ми за здравословно хранене тотално се преобърнаха. Започнах да давам смутита, кравето сирене го замених с козе, кравето масло със сусамово олио, елдата и просото започнах да накисвам /смлени/ и после ги попарвам с вряла вода и ги оставям да се задушават/струва ми се обаче, че получава колики/. Бебчо хареса и млеката от семена, пасирани с банан. Само дето се чудя как да й правя зеленчукови пюрета.
Може ли да давам сок от сурова тиква? Тиквичките сурови или задушени ще са по-добре за бебо? Имам бял ориз на брашно – полезен ли е? А овесените ядки?
Имам още въпроси, но ще ги оставя за друг път.
Благодаря Ви, че Ви има!

66 albena dobreva yordanova { 11.05.09 at 20:09 }

Здравей Катя 
Ще си позволя да дам моят пример за захранване на моят бебок който е на 9 навършени месеца. Към момента основно го кърмя. След като навърши 7 месец започнах с педагогическо захранване и сега вече трета седмица му правя на сутрин плодово пюре – пасирам круша или ябълка. На обяд правя зеленчуково пюре, като единствено картоф варя на пара до пълно сваряване. Други зеленчуци като тиква морков целина минавам за по 0.5 – 1 минута на пара и после слагам малко пресен копър или магданоз и пасирам . След като пасирам зеленчуците слагам или няколко капки много чист зехтин, или смляно лелено семе. Мисля да започна да давам и сусамово семе финно смляно. Искам да започна да давам зеленчуците в по-суров вид, но не съм много сигурна в качеството на продукцията. Все пак повечето неща ги купувам от пазарите и затова смятам че 1 минута на пара няма да унищожи абсолютно вскички важни елементи. Но когато попадна на чиста продукция тогава давам смело  Бях попаднала на хубав спанак от приятели и когато сварих картофа добавих спанака и пасирах, т.е сложих спанака суров. Но ако не бях сигурна дали не е пръскан щях да го попаря поне малко. Иначе мисля да включа в менюто и ядково мляко.Вечера направих такова от бадем и лешник и сега ще пасирам малко от него с ябълка и стафиди и ще дам на бебчо да пробва. Също така съм давала и каши от оризово брашно ( можеш да си правиш сама от кафяв ориз като го изсушиш в печка на слаб градус и после смелиш с кафемелачка) и от елда (купувам си от БиоМаг на Малеева в София, предполагам има и в други магазини за здравословни храни). Хубаво е да се накисне във вода от предишната вечер брашното тъй като така се извличат полезните вещества. На другият ден се вари до желана гъстота. Аз го варя 3-4 минути и после добавям зеленчуци по желание.Давала съм също така и със сушен плод ( предварително накиснат във вода). Относно смесването на кърма със зеленчуци аз лично не го правя тъй като е по-тежко за преработване и идва в повече на бебчетата. Дори и сега пюретата ги давам поне 30мин. Или 1 час след кърмене.
За овесените ядки лично аз мисля да изчакам да навърши Борис 10 месеца. Аз още плодови сокове не съм давала. Мисля да изчакам до годинка да навърши. За сега предпочитам да дам цял плод пасиран.
Това е от мен 🙂

67 benato { 11.06.09 at 10:45 }

За толкова малко бебе,мляно ленено семе не е много подходящо.Щом го кърмиш още,по добре ти яж лененото семе. 😉

68 Катя { 11.06.09 at 12:13 }

И аз мислех да включа ядково мляко с банан, но педиатърката изрично ме предупреди ядките да ги включа след 3 година, защото правели пневмонии. Между другото четох статия в интернет, че бадемите били семена.
А овесените ядки бебо ги яде с удоволствие и няма колики от тях.
Благодаря за изчерпателният отговор. Поуспокоих се, че все пак е по-добре малко да се посварят зеленчуците. Даже ще си взема цедка за готвене на пара.
Вчера видях да продават конопено брашно. Може ли да го включа в менюто на бебо?

69 albena dobreva yordanova { 11.06.09 at 16:12 }

Здравейте отново 🙂
Аз самата ям ленено семе всеки ден по една малка чаена лъжичка. В началото и аз се притеснявах да дам директно на бебето ми, но след информиране разбрах, че когато детето е захранено може да му се предлагат по съвсем малко количество смляни семена от лен. Аз лично слагам в пюрето по съвсем малко количество – на върха на чаена лъжичка. И това не е на всяко ядене. Примерно 2-3 пъти седмично. Но в крайна сметка всеки родител сам решава за себе си кое е най-добре за неговото дете. За ядките и аз имах информация, че не трябва да се дават поне до 2 годишна възраст като оправданието което аз бях чувала от лекар беше, че детето може да се задави и да попадне парченце от ядка в белите дробове. За пневмония за първи път чувам. Въпреки това, след намиране на информация по въпроса( интересувам се от разнообразно вегетарианско хранене за деца) няма да се притеснявам да започна да давам в менюто редовно до 2-3 месеца финно смляни ядки. Дори вече дадох под формата на домашни бисквити от оризово брашно, финно смлени ядки, бадемово мляко и сушени плодове. Нямаше никакъв страничен ефект.Поне при нас.
За съжаление в България почти няма лесно достъпна информация относно вегетарианското хранене. Хората които не ядат месо се считат от останалите за едва ли не луди. На мен лично ми е дошло в повече това мнение. Да не ви казвам за какво става на въпрос когато хората около мен разберат, че не давам иа детето ми животинкси продукти 🙂 Но какво да се прави 🙂 Слава богу, че има такива прекрасни сайтове като този. Мер, наистина е чудесно това което си направила. За това си и позволявам да споделям (макар и малък) опит относно вегетарианско хранене на бебе. Ще се радвам повече хора да дават мнения 🙂 И не само за бебета естествено.

За конопено брашно не знам от кога е добре да се дава, но от книгата която съм споменала в по-горен коментар пише, че след 8 месец може да се дават блиндирани семена и от коноп. Лично аз започнах преди 3 седмици да правя каши с брашно от ориз и елда, и не мисля, че е проблем да се даде и конопено брашно.
А относно зеленчуците, ако съм сигурна в източника на производство, и в това, че не са били третирани с химикали бих давала почти изцяло в суров вид ( без картофите и другите варива разбира се). Дори от лятото имам царевица домашна, на която махнах зърната от кочана и съм замразила във фризера и мисля зимата да пробвам да пюрирам размразени зърна но без да варя, след което да добавя към зеленчуково пюре.

Поздрави 🙂

70 benato { 11.06.09 at 19:19 }

Това ,че ядките предизвикват пневмония е като глупав виц. То,ако не го беше казал лекар ,щях да се очудя 🙂 Пневмонията е възпаление на белите дробове,причинено от задръстване със слуз и много кисела среда в тялото. Къде е връзката с бадемите?
Бадемово мляко,от обелени и стрити бадеми,прецедено с тензух,се дава на кърмачетатаоще от наи ранна възраст и е много по добре от адаптираните млека,които дават странични ефекти.
Това го препоръчва доцент-доктор и хирург,Галина Шаталова,известена с лекуването на пациенти от тежки болести,само с храна и природни средства.
Ние даваме на нашия син смляни ядки, още на една година. Няма оплаквания.
Бадеми не може,а месата по кухните на деветмесечни бебета ,може???????

71 Катя { 11.07.09 at 16:32 }

Като стана дума за доктори – ето как лекуват.
Приеха в болница една моя приятелка с бебчето й /на 11 месеца/ с повръщане и диария. Една седмица бебето беше само на картофи, моркови и Хумана, както и на антибиотично лечение. Като ги изписваха, лекарите препоръчаха поне още седмица бебето да бъде на диета – картофи, моркови, Хумана, солети и бисквитки. Десет дни след „оздравяването“ им те отново са болни – този път имат хрема и кашлица и отново са на антибиотици.

72 Катя { 11.12.09 at 17:29 }

Направих на моето бебче кашичка от конопено брашно и се изяде.
Досега за закуска й пасирах ябълка с банан или круша с банан. Пробвах само ябълка или само круша, но така не иска да ги яде. Защо не е хубаво да се смесват плодовете в едно хранене? Може ли да се смесват плод със семена? Защо в плодовото сокче трябва да се добавя вода?
Май много малко неща знам за здравословното хранене и ще трябва да си взема някой от книгите, които са изброени в сайта.
Поздрави и усмихнат ден!

73 mer { 11.13.09 at 12:44 }

Катя, не правиш грешки в храненето, просто се дава като съвет да не се смесват плодовете, защото така са по-лесни за храносмилане (ако се чувства бебчето добре и му е вкусно, значи няма проблем да правиш кремчета от 2та плода). Соковете обикновено е добре да се разреждат с малко вода, за да се намали тяхната плодова киселинност и захарност. Може да подействат по-рязко на лигавицата (заради плодовите киселини) или на задстомашната жлеза (заради плодовата захар – така може да доведе до рязко покачване на кръвната захар). Пробвай да ги разредиш малко.

74 Nora { 11.30.09 at 12:44 }

За лененото семе-знам че не бива да се дава на малки деца ,бременни и кърмачки,както и че не бива да се прекалява с дозата, тъй като лененото семе съдържа цианид и предозирането води до отравяне.Аз самата съм кърмачка и последните 3-4 месеца до скоро хапвах по 1-2-3 лъжички на ден.Сега ме е страх,не знам дали трябва да плаша и да се въздържам от тази ценна добавка към храната,но много ме е страх,особено за бебо.Иначе има органична добавка омега 3 продукт за деца- http://fab3.hit.bg/mumdad2.html както и много други продукти и за възрастни,там май вече няма цианид,извлечен е някак си при получаване на маслото…Не знам,ако си купя обикновено ленено масло,не тези специално като добавки,и го ползвам за салати,вместо зехтин,сусамово,слънчогледово и т.н.,те дали са без цианид?????Лошото е,че не си правя вече крекери…
За сокчетата и аз знам,че не са подходящи за деца под 1 годинка,Затова може да им се дават например смутита или пюрета,или на парченца плодове и зеленчуци,но пулпа задължително трябва да присъства.
Мер можеш ли да ми дадеш някакви само плодови и зеленчукови смутита,а не смесени, както и да подходящи за бебе.А ще се получи ли смути без да се добавя вода от плодове и зеленчуци,които не съдържат много вода,като ябълка или круша например и т.н.И ако се получи трябва ли задължително за бебе да се добави пак вода за да се намали тяхната плодова киселинност и захарност,нали като гризем парче плод не пием вода с него .И това пък не е ли в разрез с правилото,че плодовете се консумират само самостоятелно,както и с това,че не се пие вода докато се яде???

75 Симона { 12.01.09 at 20:37 }

Какво мислите за киселото мляко?Бебето ми е на почти 4 месеца.От извесно време му давам домашно кисело краве мляко.Прочетох , че киселото мляко е отрова за кърмачето.

76 Trichko { 12.10.09 at 20:26 }

Здравейте!

В млечните храни не е нужно да се прибавят медикаменти. Има си ги натурално в млеката на всички майчини млека и представляват подобие на опиати. Очевидно трик на природата, за да суче детето и да се успокоява.

Калций има в 250гр портокалов сок 50% от необходимото дневно количество за възрастни и като се прибавят 30гр сусамово семе ето ти 100% за възрастен човек само от тези двете. А има доста и в репите, зелето. За деца не съм запозната, но ми е много любопитно как смятаме, че всички плодове и зеленчуци едва ли не са само вода и захар или вода и фибри, а никак не е така. В тях има доста хранителни вещества. От сега се удиявавам на живата храна, а колко имаме да учим :). Поздрави!

77 Борис { 09.30.11 at 18:18 }

Kато цяло хубава статия и идея на повечето хора, писали тук. Но някои сте твърде крайни, обосновавайки се с псевдонаучни факти. Суровоядството е хубаво нещо, плодовете и зеленчуците също, варива – супер, да не се тъпчем с месо – ок, да се избягва junk food – задължително. Но от къде ви хрумна, че месото и млечните продукти са отрови? От къде ви хрумна да изключвате разнообразното хранене на детето. Хората сме всеядни животни. Не е случйно. Не случайно имаме кучешки зъби. Месото и млякото съдържат много полезни и хранителни вечества. Не трбва да се яде всеки ден. Но 1-2 седмично е желателно. Всички крайни мнения във всяка сфера са неправилни. Така че моля, не прекалявайте. „99% от заболяванията са свързани с месото“ и „ако не ядете месо ще сте 100 пъти по-здрави“ е просто смешно. Просто избирайте домашни животни , които не са хранени с боклуци и са без хормони. И това, че няма дете, което да не се мръщи на месото са глупости. Повечето деца обичат месо. Сестра ми е вегетарианка, не е веган. В тях почти не се яде и не дава на сина си месо. Той сам си го иска. „Бисо“ беше една от първите му думи, които научи.

78 Ева { 10.30.11 at 13:44 }

Здравейте,
Много интересна статия. Прочетох и всички мнения с голям интерес. Моя бебок е на 10 и 1/2 месеца , почти само на кърма е . Захранен е на 6 месеца с оризова каша, после му добавих и плодове и накрая зеленчуците. Ако се водя по детето, и че това което той харесва е полезно , означава че месото и млечните са едни от най полезните храни. В началото му давах само сварени на пара зеленчуци, но все ги хапваше с неохото, 1-2 лъжички и край. Дадох му да опита кисело мляко , така си отваряше устата, яде го с голям кеф. За месото по същия начин. Избягвам да му давам месо и млечни, мляко е ял 1-2 пъти. Давам домашно масло по малко и сирене, еми много ги обича. Онзи ден примерно му направих броколи на пара с малко масалце, голямо мръщене падна. Абе, като цяло хич не му се нравят зеленчуците. Поне обича каши ( приготвям ги от пълнозърнести брашна) , в които слагам плод, канела, пшеничен зародиш , но понякога ги правя и с масло и сирене (така дори повече я обича). Ако го оставя само на зеленчуци, това означава, че нищо няма да хапне. Понякога слагам към тях и киноа, булгур, но пак същата работа 🙁 . Тези дни смята да започна да ги пасирам сурови, дано поне така ги яде.

А какво мислите за даването на чиа на тази възраст?

79 Силвия { 11.06.11 at 12:57 }

Мили мами, всеки има право да храни детето си според вижданията си, защото всеки иска най-доброто за своето дете.Напълно съм съгласна с по-горното мнение на Борис.Според мен да не се дава месо, мляко, яйца на децата е много глупаво, това разбира се е мое мнение.Има доказателтелства, че човек е “ слезнал от клона“ така да се каже, точно ,защото е започнал да консумира месо. Оставете децата като пораснат сами да си изберат какво да хапват и какво не. Вие да не би от малки да сте хранени без месо и млечно продукти ?

80 Силвия { 11.06.11 at 13:08 }

А ,забравих да кажа на Тричко, че това което е написал за портокалите и калция е пълна глупост. !!! На човек му трябват 1000мг. на ден калций,ако си бременна 1200-1500мг., в 100мл. портокалов сок се съдължа 40 мг., вие сами сметнете дали в 250мл. портокалов сок ги има. Може да го проверите тук !http://dieti.net/kalii-kalcii-magnezii/ Приятен ден !

81 ntaliq { 11.22.11 at 11:12 }

zdraveite na vsi4ki ima edna gospoja koqto mi napravi osobeno vpe4atlenie 6te citiram 4e tq ne bi davala na svoeto bebe meso ili kiselo mlqko za6toto tova e bilo eftina reklama v minaloto az su6to imam dete i za men ne e taka i izkam da vi popitam nas predi 20 god.kak sa ni gledali togava dali e imalo takiva suhi mleka ili gotovi pureta moje i da e imalo nqkakvi no ne e kato sega az sum protiv tova na deteto da ne se dava mlqko, meso ,plodove ili mnogo drugi. izvinqvaite no kolkoto pove4e li6avate decata tolko po lo6o za napred az smqtam 4e na decata trqbva da se dava ot vsi4ko po malko.

82 Силвия { 08.07.12 at 22:37 }

Привет на всички! С голям интерес прочетох статията и голяма част от коментарите. Искам да пипитам при каква възраст може да се дава покълнала киноа?

83 София { 05.25.13 at 18:10 }

Преди няколко месеца попаднах на този сайт-и точно на време-търсейки информация за бебета суровоядчета. Малкото ми момиче е на 9 месеца в момента и вече имам 3 месеца опит в областта на захранването със сурови храни. Основната схема е от статиите и коментарите тук, а от там нататък-каквото бебка иска.
Започнах с банан на 5 месеца и половина (за ужас на медицинските лица), толкова го хареса, че почти всеки ден яде по един вече 3 месеца. Други любими храни са: сушени череши със смляна елда накиснати от вечерта, овесени ядки със сушени смокини (беше рано за смокини, но проявява неистово желание да опитва всякакви плодове и зеленчуци, които ядем у дома-ако някой лекар прочете това ще ме качи на кладата), от 2 седмици похапва с удоволствие домат с жито, пюре от ябълка-жито-фурми, обожава бадемовото и конопено мляко, всякакви зеленчукови сокове от: моркови, червено цвекло, тиквички, краставици. Засега удрям на камък с листните зеленчуци, но не страдам, има време и за тях. Децата ми са здрави, жизнени и радостни.
И всичко това дължа на моето голямо момиче, което вече е на 7 години.Спортува активно от 3 годишна възраст спортна гимнастика. Печели и медали. Тя е моята учителка. Това обаче е друга тема и то не малка.
Много съм благодарна на хората, които споделят информация и личен опит. Радвам се, че ви има. Самата аз не съм пълен суровоядец, но скоро и това ще стане. Хванала съм пътя така да се каже.
Ако някой има изпитани рецепти (суровоядски) за бебчета нека ги сподели.
Към Мер: рецептата за крекери е страхотна. Идеята ти за организиране на срещи е много добра. На четири и повече очи информацията се усвоява и обменя по-качествено, а и подкрепата на живо си е друго нещо.

84 катрин { 04.25.14 at 20:10 }

Моля, кажете ми как се прави конопено мляко!?

85 Стефка { 07.27.14 at 17:07 }

Не съм изчела все още всички коментари, но имам следния въпрос: Тъй като напоследък се говори доста отрицателно за пшеницата и за глутена като цяло, Какво мислите по-въпроса? Дали не е по-добре да бъдат изключени от менюто на детето?
И имам още един въпрос към mer, може би не му е тук мястото, но все пак: Нямам възможност да купувам за цялото семейство био храна, както и да си произвеждаме такава, но четах че количеството на нитратите специално за плодовете и зеленчуците се намаляват при накисване във вода? Колко истина има в това нещо?
Незнам кого да питам … казвам си, че в крайна сметка е по-добре да консумирам плодове и зеленчуци отколкото млечни продукти и месо, предполагам по-малко тровя организма си и по-лесно се изхвърлят токсините … Забелязала съм също, че при накисване леко изчезва вкусът … но го има и това, че аз прекалявам с кисненето… понеже ги приготвям, оставям ги и излизаме на разходка с големия ми син. По едно време също се притеснявах, че като ги кисна и им изчезват витамините, но предполагам това са глупости, защото и ядките ги киснем, ама на тях нищо не им става … Ако може малко пояснения, или къде да прочета.
А по-темата, аз лично съм решила бъдещето ми бебче да го захраня здравословно и да кърмя до когато мога, стига разбира се да имам кърма …
А и още един въпрос: мога ли да прибавям кълнове към манджи – пюрета? и могат ли да се пасирват? (всъшност поради този ми въпрос попаднах на тази статия)
Благодаря за отговорите! А ако не ми отговорите скоро, аз пак ще питам. Запазвам си статията в любими 🙂

86 Станислава { 01.19.15 at 20:17 }

детето ми е на 9 месеца мога ли да му давам киви

Leave a Comment