Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Бананова торта с киви

бананова торта с киви

Това е поредното вкусно съчетание от плодове и ядки. Отново вариантите са много.

за блата:
сушени сливи (около 1 чаша)
малко фурми (1/2 чаша)
ядки по избор (в случая орехи – около 1-2 чаши)
~ всичко се мели с блендер или кухненски робот. Получената смес не трябва да е много ронлива, ако е така добавяме още сушени плодове. Разстиламе в плоска чиния, за да оформим кръгъл блат с дебелина 0,5 см и едновременно с това оформяме ръб с височина около 4 см.

за крема:
3 банана
1 киви
1/2 чаша кашу, накиснато във вода за няколко часа
2 с.л. брашно от ленено семе или семена от живовляк (псилиум хуск)
~ всичко пасираме с блендер или кухненски робот до получаването на мус.

и още:
3 кивита, нарязани на шайби
кокосови стърготини

Аранжиране: върху готовия блат нареждаме шайбите от киви, така че да покрият цялото дъно и също стените (целият блат се облепва с кивита). Изсипваме банановия крем и отгоре аранжираме с още парченца киви. Накрая поръсваме с кокосовите стърготини. Желателно е тортата да престои 1-2 часа в хладилника преди да се консумира, за да стегне банановият крем.

бананова торта с киви

Ако нямате ленено брашно или псилиум, може и без тях – крема ще е малко по-течен в този случай. Ако имате и двете – изберете псилиума, защото той е с неутрален вкус.

бананова торта с киви

20 comments

1 Петя { 03.18.09 at 12:46 }

Ах, Мер! Разтапям се само при мисълта това колко ще е вкусно! А още не см се съвзела от невероятните кокосовите сладички, които си правих снощи… Всички рецепти, които пробвах досега от сайта, са толкова вкусни, направо не е за вярване, че са здравословни и сурови! Благодарение на теб вече съм на над 70% сурова храна и само да се свърши ориза, макароните и другите продукти, които имам отпреди, въобще не мисля повече да купувам и консумирам нищо дето трябва да се готви… А преди си мислех, че от манджата по-вкусно нямало 🙂

2 Алия { 03.18.09 at 15:27 }

Звучи ми мн.,мн.вкусно ще я направя ,когато си набавя всичко необх.

3 Anubis { 03.18.09 at 21:57 }

Ммм,направо нямам търпение да ми свърши Житния режим (реших да го почна от днес),просто съм като пристрастена към тези рецепти и към целия сайт,създава такова положително чувство и вдъхновение в мен откакто го посещавам!

Благодаря ти,Мер! :)Продължавай все така да носиш просветление и вдъхновение!

4 mer { 03.18.09 at 22:23 }

Петя, много се радвам, че рецептите ти харесват.
Наистина е страхотно да се храним предимно със сурови храни. Важно е да не си го налагаме на сила. Ако ни се прияде нещо готвено, да си хапнем, за да не се превръща суровоядството в окови :).

5 Петя { 03.18.09 at 23:11 }

Не мисля, че е насила, по-скоро чувствам, че организмът ми си го иска от само себе си. Аз никога не съм обичала месо/яйца, така че не ми е трудно да стана веган като постепенно минавам към суров веган, може и да не е на 100% в крайна сметка, но го желая вътре в себе си да се приближа максимално.

Това не е най-подходящата тема, но понеже е блог, а не форум… малко да се отклоня… И аз като повечето жени преди около 2 месеца тръгнах от изходна точка „трябва да се свалят килограмите“, а те при мен са много и естествено подходих с нетърпение… всички искаме да стане час по-скоро това което сме трупали и отлагали с години… Но много бързо се осъзнах, благодарение на сайтове като този колко е грешен такъв подход и няма как да се отърва от „килата“ завинаги, ако не се отърва и от другата нечистотия в себе си – душевната такава и физическите деформации. Все още не съм правила никакви гладувания/пречиствания, хапвам си доволно (таман 4-5 пъти на ден), даже и предоволно откакто Мер взе да ме глези с тези рецепти 🙂 , а килограмите се топят, енергията ми расте… Все още не се чувствам напълно осъзната и няма да навлизам в детайли за това, през което минавам, но по-нататък със сигурност ще разкажа за да мога и аз да помогна на другите с опита си, както прави Мер за всички ни.

6 mer { 03.19.09 at 1:10 }

Всичко, което споделяш е наистина толкова страхотно и вдъхновяващо. Споделеният опит и промяна са много полезни за всички ни. Ще се радвам да споделиш с нас повече, когато решиш. Ако искаш може да ми пратиш разказа си на zemianazaem@email.com или в някой коментар и аз ще го публикувам като тема. Даже може да отворим категория за разкази на приятели, как са постигнали добро здраве и не само. Ще е толкова вълнуващо.

7 Лина { 03.20.09 at 13:52 }

Изглежда страхотно тази торта, ще я пробвам още този уикенд.

Мер, мога да ти дам една рецепта за шоколадов мус, от която си облизвам пръстите…пък и не само аз. Едно зряло авокадо се бели и слага в блендера като към него се прибавят 2-3 чаени лъжички натурално какао, 2-3 чаени лъжички мед /според това кой колко сладко харесва/ и малко вода. Всичко това се пасира да стане като крем и може да се яде веднага с ядки отгоре /орехи/…ммммм или да се сложи върху някой от твойте блатове – става страхотно!
Бон апети!

8 mer { 03.20.09 at 23:18 }

Супер, благодаря ти, ще го направя и кача в рецептите :).

9 Ксения { 03.25.09 at 13:38 }

Прекрасна еее :))

10 Radula { 03.26.09 at 1:15 }

Днес си я направих! 🙂
Малко оплесках блата, защото направих грешката да сложа в блендера ядките и сушените плодове заедно, а трябваше първо да смеля ядките. Но пак се получи, само беше по-малко като количество. Отгоре я аранжирах с ягоди, защото щяха да се развалят, и в крема сложих и кокосово масло, за вкус, а и защото нямам стърготини за отгоре.
Какво да ви кажа – много, много, много вкусно! 🙂

11 Анна { 04.02.09 at 0:07 }

Трябва да кажа, че това се оказа абсолютно превъзходство и гостите ми бяха много доволни, че нещо здравословно може да бъде и вкусно! 🙂 Но въпреки лененото брашно, кремът не беше много стегнат. Дали ако се сложи агар-агар, пектин или рожково брашно (той е по-скоро свързващо вещество, а не желиращ агент) ще се получи?

12 mer { 04.02.09 at 0:32 }

Със семената от живовляк става най-добре с цел да се стегне. Но пектина ми се струва доста добра идея – трябва да пробвам, а и е толкова полезно и с приятен вкус. Агар-агар не знам какво е, но попитах гугъл и до колкото разбрах би трябвало да свърши работа, а и май е здравословно (ако някой знае повече да каже), даже не знам от къде се намира. С рожковото брашно ме съмнява да стане по-стегнато, то не е ли подобно на какаото (не знам да има свързващи свойства).

13 Анна { 04.02.09 at 1:16 }

Агарът е водорасло на прах и се продава като заместител на желатина, а рожковото брашно се води сгъстител за сосове и т.н.

14 kris { 04.05.09 at 19:39 }

Да похваля рецептата – мъжът ми /в чиято любима торта едвам се забожда вилицата от толкова захар / хареса тортичката макар и без грам захар 🙂
Следващата рецепта ще ми е авокадото – замислих да я сложа във фризера и да изкушавам децата – много обичат сладоледи

15 Петя { 04.06.09 at 10:16 }

Най-после дойде ред да направя тортата днес, какво да ви кажа – нещо изключително! Едвам се сдържах да не я излапам цялата, че нали уж отслабвам… 🙂

Крис – сладоледът с авокадо е разкошен, два пъти си правих вече, внимавайте да направите грешката да сипете много вода при пасирането, залежда се на кристали и не е приятно, първият път си го направих със съвсем малко водичка и стана супер.

16 asia { 05.11.09 at 13:02 }

Мойте поздравления и страхопочитания 🙂
Разкошна ама много разкошна тортичка 🙂 вече е преписана в любимите ми рецепти 🙂

п.п. Петя, какъв е този сладолед с авокадо????споделете рецептата!

17 Radula { 05.11.09 at 13:15 }

Скъпа Азия, отиди на Десерти, оттам на Шоколадов сладолед 😉 Може да се прави на мус само, а може и на сладолед 🙂

18 Ели { 07.28.10 at 22:07 }

Благодаря, благодаря, благодаря, благодаря за рецептата! От малка все ме карат да се науча да готвя, а аз не умея много и до ден днешен, но тези, суровите неща….как така ми се получават от първия път?! А всеядните в къщи не само че ги харесват, ами и питат: “ Кога ще направиш пак? “ 😉 🙂

19 нели { 09.12.10 at 20:49 }

мер,искам да попитам рецептата за тази прекрасна торта горе -долу в какъв размер форма се получава?ако може и някой друг от вече правилите я да ми отговори.благодаря ви.

20 Мая { 12.22.10 at 22:20 }

Здравейте, направих тази торта за мои приятели суровоядци. Малчо /на 3/ ми помагаше и двамата сме много щастливи! Стана бързо и лесно и до колкото опитахме е много вкусно!
Надявам се и на рожденичката да и хареса. Благодаря за рецептата, пак ще си направим :о) Весели празници!

Leave a Comment