Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Суши Я-ми

суши я-ми

1 чаша слънчогледови семки, накиснати във вода или леко покълнали
сока от 1 лимон
малко натрошени водорасли (може и без тях)
1 скилидка чесън

1 краставичка, нарязана на тънки ивички
1 авокадо, нарязано на ивички
няколко листа рукола (или други зелени листа)
снопче житени поници (пожелание)

кори нори
соев сос
уасаби (пожелание)

В кухненски робот или блендер слагаме семките, лимоновия сок, водораслите и чесъна и пасираме до желаната консистенция. Върху кора нори сипваме 1-2 лъжици от получената смес и разстиламе. Отгоре се нареждат зеленчуците. Навиваме на руло и пристягаме. Нарязваме с остър нож на парченца. Пожелание когато консумираме, може всяко парченце да потапяме в соев сос, а уасабито може да разтворим в соевия сос или да намажем с малка част от него корите нори. Внимавайте с него, то е доста пикантно.

суши я-мисуши я-мисуши я-мисуши я-ми

суши я-ми

суши я-ми

10 comments

1 katerina { 04.02.09 at 5:56 }

izglezda strahotno. az pravia endo podobno, i slagam ponitsi ot riapa. shte probvam tazi recepta vednaga!:)

2 Лина { 04.07.09 at 16:20 }

Уникално е това суши….облизах си пръстите!

3 mer { 04.07.09 at 22:23 }

И на мен ми стана мноооого любимо, не можех да му се наситя…

4 Петя { 04.08.09 at 7:23 }

аз си направих другото суши (сложих всичко без авокадо, защото нямах) и не ми хареса… не съм яла водорасли и киноа преди, странно ми беше като цяло… имам още листа нори, ще пробвам и това, виждам че има много положителни отзиви, дано да се получи по-добре..

5 Деси { 04.08.09 at 10:33 }

Според мен авокадото е най-важната съставка, придава стархотен вкус на сушито. Аз дори си го правя само със зеленчуци/зелена салата, авокадо, краставица, настърган морков и кълнове от люцерна и слънчоглед/ и много ми харесва. Този вид суши с пастата от слънчогледови семки ми звучи добре и ще го пробвам.

6 Mika { 04.08.09 at 15:36 }

Mмммм, супер беше:) Благодаря ти Мер:) Само че не можах да си разрежа след това рулото:( и докато опитвах се разпадна….И като гледам сега снимките твоите слънчогледови семки са цели, а моите станаха на пастет с робота…да не би да не трябва да слагам всички семки в сместа?

7 mer { 04.08.09 at 16:47 }

Петя, другата рецепта за суши (суши Мер) е може би подходяща за хора, които обичат киноа. Тя (киноата) наистина има странен вкус и не всеки я харесва. Джинджифилът също добавя по-екзотични усещания, които по мое наблюдение също не се харесват от мнозинството. За това тази рецепта (суши Я-ми) може би ще ти допадне повече. Но ако и нори не харесваш, тогава може би това просто не е твоята храна. Аз, например, само като помириша норито ми потичат лигите :). И наистина по-добре не пропускай да сложиш авокадо и то да е добре узряло – останалите зеленчуци са избор – моркови, тиквичка, краставица, най-различни зелени листа…

Мика, ножа е важно какъв е за разрязването на рулото, трябва да е или много остър или от онези ножове с назъбен ръб (аз го разрязвам с назъбен нож и става много лесно, пробвала съм и с остър гладък нож, но наистина се смачква или разпада). Също е важно да пристегнем добре рулото преди да го разрязваме, това става с помощта на дървената рогозка (ако го оставим рехаво ще се разпада и няма да успеем да го вземем с пръчиците, та дори и с пръсти ще ни е трудно.
А за слънчогледовите семки – може и на паста, може и полусмляни. Тези на снимката са пасирани, но кратко време и останаха по-големи парченца в сместа. И в двата случаи е интересно да се пробва. Дори рецептите за сурово суши са толкова разнообразни, общо взето всеки сам може да пробва хиляди разновидности (така както и Деси споменава, може да си правим дори и само със зеленчуците). И това е уникалното – винаги си хапваш нещо напълно различно. Досега съм си правила доста суши и всеки път се изненадвам :))).

8 Ira { 08.22.09 at 14:25 }

Много вкусна рецепта!! За голямо свое разочарование прочетох на опаковката на корите нори „seaweed roasted“ … Някой знае ли, дали има такива, без термична обработка?

9 mer { 08.31.09 at 15:31 }

По принцип има сурови норита (raw nori sheets), но не и в България.

10 мариета { 09.20.11 at 15:58 }

Страхотно е! Свърши още като го направих:)

Leave a Comment