Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Истината за месото

Тази статия има за цел малко или много да отрезви всички месо-любители и да покаже доколко са изкривени масово разпространените човешки разбирания.

Човешкият организъм не е пригоден за консумацията на толкова много месо, колкото сме свикнали да консумираме в днешно време. Нека да сравним нашата храносмилателна система с тази на хищниците:

1. Уста – знаете, че процесът на храносмилане започва още в устата ни, където с дъвченето и отделянето на слюнка се подготвя храната за стомаха и се отделят жизнено важни ензими. Но разликата между нашата слюнка и тази на хищниците е, че човешката слюнка е алкална, докато тази на хищниците е киселинна. Киселинността е предпоставка за разграждането на месото.
Нашите зъби също ни показват, че ние не би трябвало да сме месоядни същества. Нямаме остри и дълги зъби, с които да разкъсваме плячката си, челюстите ни не са издължени. Зъбите ни са плоски, равни, гъсто разположени – идеални за сдъвкването на растителна храна така, както е и при растителноядните животни. Докато ядем месо, между зъбите ни остават късчета, които е много трудно да извадим и престоявайки там започват да загниват. Това почти не се случва с хищниците, тъй като техните зъби не са плоски, равни и гъсто разположени, а точно обратното.

2. Стомах – солната киселина, която е необходима за доброто разграждането на месото и се произвежда в стомаха, е над 10 пъти по-малко, отколкото произвежданата в стомасите на хищниците. Техните стомаси са идеални за тази цел, но нашите трудно се справят със смилането на месо, приемано 3 пъти на ден, всеки ден, през цялата година.

3. Черва – вече влязла в устата ни, храната изминава дълъг път, докато излезе от нас. Ние имаме много по-дълги черва от тези на хищниците. Техните черва са много по-къси от нашите и отпадъците от месото бързо излизат навън, докато при нас тези отпадъци престояват ненужно дълго, продължавайки да загниват, ферментират, а цялата тази гнилост се абсорбира отново от дебелото черво, вредните вещества преминават отново в кръвта и ако имате лениви черва ужасът се засилва още повече.
И още:
4. Месото подкиселява нашия организъм. Това оказва силно влияние върху здравината на костите ни и работата на органите ни. Увеличената киселинност е предпоставка за развитието на много болести и най-вече на остеопорозата, тъй като, за да компенсира силната киселинност в организма ни, тялото извлича калция от костите.

5. Прекомерното приемане на животински мазнини блокира натрупването и усвояването на калций, тъй като се образуват устойчиви съединения (биохимични сапуни), които се изхвърлят от организма. И така, ще си набавите ли необходимия калций след като си похапвате месо.

6. Месото, което купувате, си е всъщност мърша. Ами какво се учудвате, още след самото умъртвяване на животното, в тялото му започват процеси на разлагане. Колко дневна мърша мислите, че ядете. На 2 дена, о, съвсем прясна. Животното се коли, разфасова, складира, транспортира, като не винаги се спазват нужните хигиенни и температурни условия, месото престоява в магазините, ако не се изкупи, се овкусява с червени или зелени подправки за скара, ако пак не се купи се прави на каймичка, оттам на кюфтенца или плънка за нещо с неизвестен произход, сроковете за годност се подменят, или като крайна фаза месото се дава в ресторантите на безценица за термично „доубиване“ или се приготвя в самите магазини на ароматни кебапчета с розово-лилаво оцветяване. И така – колко дневна мърша днес ще си похапнете. А като капак мършата, попадайки в дебелото черво, продължава да загнива и да ви трови.

7. Ние не сме хищници – никой от нас няма желанието да отива в гората и с голи ръце да дебне тревопасното животно и да откъсва със зъби от топлата плът парче месо. Ами да, ако майката Природа беше заложила в нашата същност да ядем месо, то тогава щеше да е нормално да изпитваме и такива желания, каквито имат и хищниците. Природата никога не бърка. Преди много много години се е налагало човекът да яде месо с цел да оцелее, но не и сега. Сега много по-добре бихме оцелели ако не консумирахме месо. Нямаше да има толкова болести, гняв, смърт. А списъкът на болести, предизвикани от консумация на месо, е твърде дълъг.

8. Животните са на върха на хранителната пирамида – заедно с храната, която приемат, в тялото им постъпват всичките пестициди, тежки метали, радиоактивни елементи, фунгициди и много други токсини от околната среда. Консумирайки такова месо, ние приемаме всички тези вредни химични елементи и съединения, които разстройват нашето здраве, тровят ни.

9. В днешни дни месопроизводителната индустрия дотолкова се е изродила, че ако всички хора, ядящи месо, имаха шанс да погледнат със собствените си очи целия процес, щяха веднага да се откажат от консумацията му – да видят при какви условия се отглеждат животните, с какво ги хранят, как ги убиват, при какви условия се съхранява месото, как се произвеждат любимите колбаси, кренвирши, филета… Има много филми на тази тема – един от тях е „Земляни“ /Earthlings/. Знаете ли, че обикновено, когато се разболее прасе от болест, която го убива бавно, обикновено му се дават тонове антибиотици, с цел да се поддържа живо, а ако показва признаци, че ще умира, бързо се умъртвява и се дава на кланиците като качествено месо. Да не си мислите, че има някакъв контрол от страна на държавата. На болните млекодаващи крави също се дават антибиотици и други лекарства, с цел да оздравеят или като превантивна мярка, а всички тия антибиотици ги поемаме ние хората, и още по-лошо – нашите деца. Месо от щастливи прасета – по-добре отидете и вижте колко са щастливи.

10. Колбас или кренвирш от истинско месо!?!? – хората, които са работили в цех за производство на кренвирши или пастет, никога не ядат от тях, защото виждат какви боклуци се слагат в тях и колко отблъскващо протича целият процес.

135 comments

1 бате Бино { 04.03.10 at 23:36 }

Във форума писахме много по този въпрос, има доста интересни мнения.( смятам че и моите са сред тях )
Тук е темата : http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1060.0

2 бате Бино { 04.03.10 at 23:55 }

Извинявам се за спама ,
Веско , погледни тогава това тяло:
http://www.schwarzenegger.it/mro/reeves/sr38.jpg

http://www.schwarzenegger.it/mro/reeves.html
http://www.schwarzenegger.it/mro/reeves/sr175.jpg
Това е първото мъжко красиво „леко “ мускулесто тяло – иконата Стив Риивс.
В края на 40те години когато се е появявал на плажа ,хората са тръгвали на тълпи след него, такова чудо не е било до тогава. Е ,имало е разни буци от сорта на Джон Гримек, ама не са били изобщо така хармонични. Стив Рийвс е натурален културист, съвсем далеч от сегашните хормонални бройлери , а освен това е и от малкото симпатични и в лице. При това -интелигентно. На мен ми е любим.

3 izaura { 04.04.10 at 0:14 }

Много ми е жал за кучето. Осакатяването е по болезнено от убийството. Животното сега ще се мъчи до края на дните си.
jumil – чела съм всичко издадено от доктор Петер Д Адамо. Винаги има какво да се научи от всяка книга. Доволните хора на сайта му са стотици хиляди.
Таб – асистентката ми не докосва ябълки от десетки години. Веднъж я провокирах и се съгласи да ми покаже. Свежа ябълка, старателно обелена и предизвика обрив по цялото тяло за около 10 минути. Шокирана съм, разказа какво става от необелена ябълка. Момичето е републикански шампион по аеробика и няма никакви заболявания.
Бино – тази аюрведа е поовехтяла малко. Не е далеч от истината ако има паралел между кръвните групи и (вата пита капха ). Без микроскоп им е било трудничко на ведите да смесят легенди с наука.

4 Таб { 04.04.10 at 9:34 }

Изаура, тук става въпрос за чиста алергия, не противопоказност по кръвни групи. Не знам да са правени статистики относно кръвна група и доша. Кръвната група се наследява, физическите черти също. Логично е, тогава и дошите, като носители на определени физически белези да се наследяват донякъде. Интересен въпрос, но не знам дали някой се занимава да го проучва.

5 4edeto { 04.04.10 at 15:54 }

Христос Възкресе! Да сте живи и здрави, както вие, така и повече животни, за по-добър свят :)

6 Radula { 04.13.10 at 1:40 }

Поздрав най-сърдечен, батко Бино! :) Губя се малко, ама все съм си тука, хихи! Ще гледам да съм по-редовна. 😉

7 бате Бино { 06.19.10 at 0:25 }

Много интересно на какво ли се базира становището на Изаура, че Аюрведа
“ била овехтяла малко“ . Ако й се е присънило – окей , съгласен съм, хората четат разни съновници , по тях си редят живота , няма лошо :)
Но ако се съди ЗА познанията й по Аюрведа ПО познанията й за ведите..мамо мила :) ( дано поне в някоя друга област познанията да са по-задълбочени :) )

Първо, ВЕДИ не означава етническа общност ( както талибани , муджахедини и прочие..) както смята Изаура. Или с други думи – ВЕДИ не са хора. ВЕДИ са свещени текстове , 4 свещени книги на древните индоарийци.

Второ, в тях няма нищо по Аюрведа. Те се занимават със съвсем друга материя. ( химни, молитви, текстове за познанието..)

Трето – също интересна логика – според Изаура не може да има наука там ,където няма микроскоп.. Според нея – всичките знания на древните са безполезни ,защото не са базирани на видяното в микроскопа.. Значи , трябва да предложим на младите доктори да се кълнат не в Хипократ , а в който и да е завършил с тройка пъпчив лаборант? Че защо не – нали може да работи с микроскоп ?
Сигурно и Питагоровите теореми не важат, нито пък законите на Архимед.. какви ти теореми , мани ги , щом не са видяни в микроскопа…
Йогата – и тя овехтяла, цигунът – и той..

Не че е проблем , ако за тези неща се бръщолеви във фризьорския салон , но тук е малко по-различно , вече доста хора набират информация от този сайт, добре е да се изказваме , когато наистина сме запознати .

„Хората се заблуждават не защото не знаят, а защото си мислят, че знаят “ :)

8 Infinity { 08.09.10 at 20:50 }

Мене ме дразни само едно.. прекаленото афиширане на това кое е било добро и кое не и че едва ли не Вегетарианците са богопомазани и нещо повече от останалите хора. Това е супер дразнещо и почва да ми прилича като хомосексуализма, почва да се насажда на хората непрекъснато до припадък, да се говори за него непрекъснато и тн и тн, докато не почне да ти се гади от това.

Първо това е тема която винаги ще има привъженици и противници. Едните ще казват едно, други друго, трети ще си говорят и подържат тезата дори и да са супер заблудени ще си вярват, защото смятат, че така е правилно, защото някой бил писал в в N на брой книги. Утре пък някой уж велик учен ще напише, че да ядеш само зеленчуци е вредно за здравето и всички ще „Ахнат“. Ще ви кажа само едно, да на върха на пирамидата сме и колкото да не ви харесва ние сме Хищтници, най-големите при това! И едно е ясно човечеството ще загине рано или късно просто няма връщане назад – само 7 милярда и нещо сме в момента и още растем, но земята пък не. Дали прадедите ни са били вегетарианци?? Съмнявам се, такава дума не е имало. И друго ме дразни, това превъзходство на вегетарианците което искате да наложите е чисто и просто излишно защото такова нещо няма.. ще изместя посоката само малко. Всички сме заедно в кюпа и всички ползваме едни блага, като това например това да караме да караме кола. Хайде наместо това да си го мериме кой бил по -добър (вегетарианец или месоядец), да хванем и да помислим с какво бихме допринесли, ако не ходя на работа с кола, пестя повече водата и рециклирам? Защото само тези 3 неща които написах са много повече от това какво би се случила ако за говедата били нужни 1 000 000 акра земя, а за отгледжане на царевица примерно 500 000. А съм сигурен че 98 на 100 от тука присъстващите вегетарианци не могат да се лишат от колата си за повече от 2 дена, пестенето на водата им е чужда дума, харченето на ток също… Хъмм и хайде някой да вземе да направи малко поучване по тоя въпрос.. сигурен съм, че няма да ви се хареса.

9 Вери { 08.10.10 at 0:43 }

Е ти пък много си сигурен…Не бъди толкова сигурен…

10 geri { 08.10.10 at 1:53 }

Приятельо, не си прав, не бъди толкова категоричен …може би донякъде ми е познато чувстото, което е предизвикала статията, понеже вкъщи единствено аз съм не ям месо …и познавам реакцията на по-близките, за които съм заинтересована…но извън това…за всичко е нужно време, няма как цял живот да са те водили едни навици и за една нощ напълно да се обърнеш срещу тях и да приемеш нови …или поне да намериш логика в новите…

11 benato { 08.10.10 at 7:59 }

Кой ти насажда вегетарианство? Я кажи една реклама на веге продукт по телевизия и радио???????????????????????????????? Напротив,заливат ни с помии колко е полезно месото и десртчето с млекце и захар. :)
Точно,че ние сме виновни за замърсяването и затоплянето е внушение ,което налагат всячески.
Като те дразнят сайтовете на вегетариянците и суровоядците,стой далеч от тях и ще си ок.
Все едно да отиде някой вегетарианец в „Спайдер спорт“ и да им каже ,че му налагат месото и го дразнят,там това им е философията,хапват само мръвка и мазно и се чувстват добре.
Тук има стойностни хора,които правят доста полезни неща,познаваме се и няма анонимни,както е в повечето сайтове.
Не се дразни така,замърсяваш си вътрешната среда :)

12 Боряна { 08.12.10 at 8:17 }

Драги Infinity, повечето от вегетарианците и привържениците на суроводството, особено в този сайт, са хора с по-комплексен поглед към света и не гледат само в чинията си. Да твърдиш, че хората са хищници означава, че има да четеш още доста по въпроса. Замисли се как истинските хищници ядат храната си и дали ти самия имаш склонност към такова хранене. По темата има доста изписано и няма да се задълбочавам тук. Твърдението, че прародителите ни не са били вегетарианци, защото не е имало такава дума, определено ме развесели.
Никой не насилва никого за нищо, но както сам си написал, всички хора на земята сме в общ кюп и мен лично ми е неприятна мисълта, че на ден в света биват убивани милиони животни за храна, без това да е необходимо. Каквото зависи от мен в това отношение, съм го решила и го правя. Същото се отнася и до пестенето на ток и вода, кола нямам, когато се налага, ползвам обществения транспорт. Това, което все още не съм направила е, да садя дръвчета, но и това ще стане. Бих възприела и други идеи, с прилагането на които светът ни да стане по-нормален и по-човешки, защото сега не е такъв.

13 Toni { 08.12.10 at 13:57 }

Скъпа Мер,
От известно време следя сайта и реших да се включа с мнение, защото линка към статията ти е включен в бюлетина на библиотека „Виделина“. Според мен статията е написана в стил, който отблъсква и отвращава. Разбирам състраданието, което изпитваш към животните, но от статията ти не се излъчва състадание и любов към хората, които ядат месо. Ако вътрешно ги осъждаш, вместо да ги приемаш, обичаш и разбираш, то няма как да им повлияеш в посока неконсумиране на животински продукти. Ако отвръщаме на лошото с лошо, не можем да очакваме да ни се отвърне с добро, дори и това да е целта.
Далеч съм от мисълта да защитавам месоядците – аз самата не ям месо от години и не подкрепям практиките на насилие в никаква форма и върху нито едно създание. Обаче от личен опит споделям, че с подобни изказвания само може да се навляче гняв и негодувание. Дори и да провокираш чувство за вина и страх за здравето не мисля, че това са правилните и дълготрайи мотиви за да станеш вегетарианец.
Лично аз станах вегетарианка от любов към животните. Имах и примера на моите братовчеди, но не харесвах подхода на братовчед ми, който обвиняваше родителите си че са „смрадливи трупоядци“. Дори и да сме прави в твърденията си, щом сме лишени от любов и смирение, значи водим война, а войната води само до загуби и жертви и за двете страни. Когато става въпрос за промяна в ценностната система на някого, е важен личният пример, подкрепен с толерантно и любящо отношение, което да предизвика желание хората да станат като нас, а не да ги обвиняваме и да се опитваме да ги контролираме. Има етапи в отказването от месото. Първо чуваш за това, после се информираш за различните доводи в негова защита – етични, екологични, икономически, здравни и не на последно място – духовни аспекти /в Библията пише „не убивай“, а не „не убивай ближния“, в будизма и хиндуизма имаме „ахимса-ненасилие към всичко живо“/ на проблема.
Постепенно започваш да правиш връзката между новонаучените факти и собственото ти поведение. Но ако вместо подкрепа и обяснение срещаш критики и отхвърляне, дори фанатизъм, презрение и омраза, какъв ще е според теб ефеката? Според мен няма да е положителен. Насила хубост не става, но ако породим интрес, ако покажем, че сме по-здрави, по-жизнени, че имаме и сме нещо повече в определен положителен аспект – тогава хората сами ще ни питат и ще се стремят към промяна и няма нужда ние да им налагме дисциплина – те сами ще се пазят и ще се откажат от вредните навици.
Ще бъда откровена – нося кожени обувки. Нищо друго от кожа – чантите ми са от екокожа /въпросът за замърсяването от производствата е друга тема/, но само с кожени обувки се чувствам комфортно. Моята идея е, че в едно идеално общество биха се отглеждали в любов животни, чиито кожи едва след естествента си смърт да се използват за обувки, ако не измислят подходящи заместители на кожата /засега не съм попадала на обувки от такива материали/. Но в момента не живея в подобно общество и се съобразявам, защото не мога да отговарям за всички грешки на обществото, в което живея и да търся собствени начини за всичко.
Отново се връщам към основната си мисъл – ако наистина те е грижа за животните и искаш и другите д ги е грижа, прояви любов и грижа и към хората, без да съдиш какви са в момента. Приеми ги, обичай ги, опознай защо са такива, бъди толерантна към навиците им, за да проявят и те интерес и толерантност към твоите и да имат възможност да видят и да почерпят от твоята мъдрост. По мое наблюдение, на хората им липсва любов и осъзнатост. Ако им дадем обич, те ще чуят и мъдростта, но следва да сме смирени и внимателни и да имаме търпение. Ще кажеш – „Да, но животните умират сега“ – да, и ще продължават да умират. Но по-добре е да се успокоим вътрешно и да дадем спокойствие и на другите, отколкото да подклаждаме негативност – иначе хората просто ще продължават да си ядат пъжолите, но вече изпълнени с яд и ненавист към вегетарианците. Ядът провокира усилване на процесите на изгаряне /окисление/ и разграждане, така че – познай – даже ще им се засили апетита и ненаситността на разгневените месоядци – следователно ще измрат още повече животни.
Не искам да те критикувам, просто се опитвам да разширя гледната ти точка. Човек трябва да мисли за последствията и е доста трудно да представиш идеите си в достъпен и приемлив за всеки вид.
Месоядците не са чудовища и не бива да ги възприемаме като проблем – те просто са неосъзнати хора, жертва на погрешен навик. И те чувстват любовта, и те размишляват за здравето и преценяват кое е по-изгодно за тях. Просто трябва да представим вегетарианството не като жертва, а като нещо атрактивно – като инвестиция в добро здраве, самочувствие и т.н. И тази инвестиция се изплаща многократно – ние сме доказателството за това. Но за да ни чуят, следва да събудим доверие, а доверието се провокира след като ни опознаят и предизвикаме чувства на симпатия и близост. Нетърпмостта само изостря конфликтите.
Това е засега от мен и моя скромен опит, а и от това, което знам от презентациите за вегетаринството в организацията, в която членувам.
С уважение: Тони

14 Радослав { 08.13.10 at 3:34 }

Малко е пресилено но е вярно. За мен истината е че не трябва да се стига до крайности. Човека е всеядно но предмно вегетарианец. Ако някой реши да стане строг вегетарианец трябва да се храни със заместители на месото – много млечни продукти, соя и др.

15 Вери { 08.13.10 at 8:51 }

Тук сме вегани повечето, а не вегетарианци.
Заместители на месото няма и не търсим такива. Има преотрикриване на един нов свят. Млечни не консумираме; соя, смея да твърдя, също. Най-малкото, защото не може да се яде сурова. :)
А думичката трябва хич не ми харесва. 😉

16 Таб { 08.13.10 at 12:48 }

Първо, строг вегетарианец значи веган, второ заместителите на месото са по-вредни от самото месо, трето тези които консумират мляко (като мен, например), трябва много да внимават с количеството, защото млечните блокират усвояването на желязото от организма и тъй като нехемовото желязо (от растителни източници) е малко по-трудно усвояемо от хемовото (това в месото), анемии лесно се получават. Баш от такива малоумни съвети за „заместване“ много начинаещи вегетарианци и вегани се разболяват, а с това се опорочава цялата идея.
Няма значение какъе в човека – месояден, всеяден, тревопасен, важни са собствените ни убеждения и това как се чувстваме от дадената диета. Вегетарианството не е нещо, което трябва да се натрапва, също както и религиозните възгледи.

17 Убеден { 08.14.10 at 15:51 }

В отговор на: „Таб: 13 август, 2010 в 12:48
Първо, строг вегетарианец значи веган, второ …..Няма значение какъе в човека – месояден, всеяден, тревопасен, важни са собствените ни убеждения и това как се чувстваме от дадената диета. Вегетарианството не е нещо, което трябва да се натрапва, също както и религиозните възгледи.“
– Вярно е че вегетарианство на сила не става. Всички вегетарянци го знаем :)))
Смисълът на това, което някои означават като „натрапване и иаегетарианска пропаганда“, е да се противостои поне малко от малко на огромния натиск върху съвременните хора и особено децата ни, да се хранят с „удобни“ храни“! Именно мощния „про-месояден“ крясък изисква поне тук – там, да се казва и казва, че има и друго положение. И в крайна сметка всеки образован читател ще се съгласи, че да ядеш каквото ти попадне или каквото ти подадат, едва ли е предвидено в проекта на тялото ти при неговото създаване и оформяне до ден, днешен!
Или не? – Вие „какъвто и да е бензин“ ли наливате на колата си?
Въпросът с месоядството започва да наподобява и правилно, въпросът с пушенето: Защо нашите деца трябва да бъдат „убеждавани“ (а по-точно – принуждавани) на всяка крачка и на всеки метър, да се хранят с месо, навирайки им го в носовете по всякакъв начин, под предлог, че „те щяли да изберат сами“?! – Има ли смисъл да оборвам изобщо здравето на подобно разсъждение? :))))

18 Убеден { 08.14.10 at 16:10 }

В отговор на: Toni: „12 август, 2010 в 13:57
Скъпа Мер,
От известно време следя сайта и реших да се включа с мнение, защото линка към статията ти е включен в бюлетина на библиотека “Виделина”. Според мен статията е написана в стил, който отблъсква и отвращава.“
– Здравей! Съгласен съм, че смирението е присъсща черта на истинския вегетарианец. И същевременно е последствие от този избор на хранене. Нека погледнем снизходително към „несмирените вегетарианци“, така както и към „агресивните месоядци“.
Аз лично много пъти съм гладувал – с месеци, бидейки поставен в изключително обкръжение на месоядци. Бях единствен и то във времената, когато не-яденето на месо беше екзотика.
Много от вас нямат и представа, какво означава да отстояваш такива „свободни“ възгледни, когато не живееш в град (изобщо в селище) и не можеш сам да си набавяш продукти и приготвяш храна, сам!
Зависиш изцяло ото обща кухня, която по правило е месоядна. Струва ми се, че ако поживеете така половин година, мнозина коментатори биха преосмислили вижданията си за „вегетарианската пропаганда“ :)
Успех!

19 Андрей { 10.11.10 at 7:01 }

Малко допълнение към темата:
Царевицата съдържа повишено количество Омега-6 мастни киселини. И тъй като тя се явява основният компонент на съвременните хранителни смески за животни, това обогатява продуктите получени от тях – месо, яйца, мляко и млечни продукти, на тази не особено полезна киселина.
Омега-6 заедно с омега-3 участват в изграждането на клетъчните мембрани. Дисбаланса между тях в полза на омега-6 нарушава пропусквателната им способност. До какви болести може да доведе това може да се прочете тук http://www.norwesol.ru/article/omega-3-vs-6-comparisson-376.html

Освен това царевицата, наред със соята(и двете са предимно ГМО) под различни форми се промъква незабелязано в ежедневието ни – брашно, нишесте, глюкозо-фруктозен сироп, олио и мн. други. Кой, как, къде и защо лансира тези култури е добре известно.

20 Денислава { 10.11.10 at 18:07 }

Много интересна тема:) И коментари…
Аз също съм вегетарианка, защото мразя вкуса на месото, чуждо и неестествено ми е да ям месо и не искам да изяждам други живи същества. Това са моите причини и етичните като цяло са единствените логични, които приемам за този избор на всеки човек.
Абсурдно е да се твърди, че с вегетарианство/веганство/суровоядство ще се решат здравословните проблеми на някой човек/човечеството. Първо, че храната съвсем не е единственият източник на болести и е непълно да се изкарва като най-значимото нещо на тоя свят. Второ, че дори и да е с преобладаващо въздействие растителния режим не е никакво решение, защото основните канцерогенни причините в храната са патогенните микотоксини(афлатоксини,..), плесени, които се развиват по ядки, царевица, пшеница, плодове и чрез тях попадат в месо, мляко и яйца. Тоест човек може да ги консумира както чрез животинска, така и директно чрез растителната си храна. Издръжливи са и то бая, издържат и на замръзяване и на топлинна обработка. Едва при над 80-90 градуса умират. А колко още вредни неща има… както в храната с „химии“, така и в естествената. НЕ всичко в тая наша природа е полезно и НЕ всичко, което се произвежда промишлено е токсично, ама за да го осъзнаеш това, се иска да не мислиш едностранно. Тоест единственият вариант да се храниш здравословно е да разполагаш с модерна и супер добре оборудвана аналитична лаборатория, както и екип от лаборанти и поне един по-вещ в материята, които да изследват всичко, което ядеш. Най-вероятно през повечето ще стоиш гладен. Това ест е невъзможно, но хипотетично да приемем, че е така. Или пък прецениш, че можеш да се довериш на качеството на даден производител. Човешкият организъм(особено младият) е адски адаптивен и приспособяващ се към различни условия. Едни живеят на 50 градуса, други на -50… така и с храната. Както го научиш, това ще яде. Първите дни от рязко минаване към суровоядство/плодовоядство/глад не са мъчителни и неприятни, защото се чистиш от токсини, а защото организмът рязко преминава към нов за него режим. После се адаптира и свиква. При връщане към „старите вредни навици“ пак ще му е зле, вече разглезен обаче..ще му е още по-зле и може и да пукне(Ако прочетете малко по-неутрална информация ще видите, че има и такива случаи). Здравият организъм има имунна система, която се бори срещу тези токсини. Хранейки се само с „чисти“ продукти, този организъм се разглезва и е много по-податлив на вреда, защото по-рядко му се налага да се пази от тях. Това обаче става постепенно и неусетно. С елементарен пример…какво ли ще се случи, ако един суровоядец(който е такъв поне от 4-5 години) изпие 100 гр ракия. Няма да му е много кеф, ако изобщо оживее:Д Може да не е с алкохол, може да е мръсен въздух. Ако някой реши да не диша/ да не живее в социална среда, да не работи, да. Тогава може да живее здравословно, намира си едно безлюдно село, доста далеко от всякаква цивилизация, сее си, копае си и си живее в изолация. Който иска да води социален живот в това наше извратено време, ще му се наложи да приеме, че някои неща не зависят от него и колкото и да се опитва да ги контролира, няма да успее. Както и да приеме, че има неща, които НЕ знае и няма да разбере. И едната крайност(да се тъпчеш с каквото ти падне), така и другата са вредни. Абсурдно е здравето да е изкарва зависещо единствено от храненето, да се предлагат рецепти за сигурно излекуване и доживотно здраве. Звучат много добре, красиво и градивно, като прибавим и етичния аспект и спасяването на планетата, съвсем… Поредната „цветна измама“. Те естествено са прекрасни, единственият им проблем е, че просто не са истински. За разочаровани и отчаяни романтици – перфектни:) За реалисти – малко трудно… :)

21 Вери { 10.11.10 at 23:54 }

„Абсурдно е да се твърди, че с вегетарианство/веганство/суровоядство ще се решат здравословните проблеми на някой човек/човечеството.“
Напротив. Има много излекувани хора, примерно от рак и диабет, с помощта на суровоядтвото.

22 benato { 10.12.10 at 13:44 }

На мен ми мина кръвно-високо и то преди много години,след гладуване,на майка ми и мина жлъчка и то с тежки кризи,беше за операция,според доки. И много,много знайни и незнайни болести,така че е всеки си знае сам.
Леко се пропуска факта,че ЗДРАВИЯ ОРГАНИЗЪМ се справя с токсините много по лесно и намира баланса с микроорганизмите.
Така че изобщо не е без значение храната,спорта и духовноста. Именно тук разлеждаме организма като цяло-в едно с невидимото дори-аура,енергии и.т.н.,а не на парче месо което е болно и трябва хапче или операция.
Защо всички си мислят,че тук сме маняци и ненормални хора,които се чудят по цял ден какво да ядат??

23 Денислава { 10.12.10 at 17:23 }

Аз не си мисля такива неща, защото моето хранене е много близко до вашето особено в сравнение с масовото и не ми е трудно да го възприема.

Знам, че има хора, които са се излекували по този начин и се радвам. Има обаче и такива, които са били здрави и са се разболяли от гладуване. А храната, спорта и духовността е съвсем различно от само храната, така вече картинката е много по-пълна . :)

24 Izaura { 10.13.10 at 3:54 }

Моята истина за месото е много проста. Ако можем да използваме животното за мляко вълна или като впрегателно животно, няма никаква причина да го убиваме за да му ядем плътта. На хората им е дадена възможността за избор и този който посяга към мръвките го прави без да се замисля. Здравата логика казва НЕ НА УБИЙСТВОТО !!!
Не ям месо яйца и риба повече от 10 години, не ми липсват, нито ми се дояждат.
В мой ущърб е дългогодишната ми диета. Дебела съм от преяждане с вкусни домашни хлебчета. Ходила съм при диетолози и са ме съветвали да мина на високо протеинова диета нооо това няма как да стане. Храненето с плът на организми с кръвоносна система си е канибализъм.

25 Място за Бъдеще » Адриана Андреева, Яна Иванова - Вегетарианството – каприз или отговорност { 10.14.10 at 1:33 }
26 Petko { 10.15.10 at 2:51 }

Денислава, цитирам те: „Има обаче и такива, които са били здрави и са се разболяли от гладуване.“
Ами да, в днешно време неинформираността и глупостта могат да убият човек. Но такива хора биха сгафили с всичко. Пример – влиза някой в аптеката и си харесва някое хапче, което му докарва алергичен шок.
Така че, разболелите се от гладуване са изключително неинформирани и/или глупави хорица.

Донякъде ще повторя Benato, но тук разглеждаме нещата като единно цяло, а не като докторите на парче. А и тук говорим от гледна точка на опит, а не на нещо прочетено в някой учебник. Познаваш ли доктор, който лекува въз основа на собствения си опит приложен върху себе си. НЕ! Няма такива!

Имаме 4 основни стълба, които ни дават стабилно здраве и щастие:
– начин на мислене
– правилно хранене
– физическа активност
– прочиствания на организма
Подредил съм ги в такъв ред случайно, защото са взаимосвързани. Примерно, ако спортуваш и си правиш изчиствания, но не ти пука с какво се храниш, нещата няма да ти се получат, и начинът ти на мислене няма да е правилен. Защо? Защото храната пряко влияе върху съзнанието и мисълта.
Другият ми пример е по-масов. Хората си оправят храненето, прочистват си организма(клизми, шанки, паразити и т.н.), но продължават да водят заседнал начин на живот. И почват кризите и проблемите. Това е много масово и много погрешно като явление.
Изводът какъв е? Трябва нещата да се пипат фино, иначе успехите ни ще са временни.
Затова не можеш просто да се храниш така. Няма как само това. Затова се казва, че това е начин на живот. Всеки детайл от живота ти претърпява промяна. Дори и най-дребният.
Към тези 4 стълба, йога прибавя и още, и нещата стават съвсем всеобхватни. Затова и йога е най-добрата система за да бъдем здрави, щастливи и благословени! :)

27 яна { 11.07.10 at 15:12 }

Здравейте,
Аз имам диабет втори тип (с лекарства), харесвам веганското хранене и не обичам животински продукти, дори и рибата ме отвращава. Само че, когато не ям месо, кръвната ми захар се вдига доста и трудно я овладяваме. Освен това знам за жена, която след 6-месечно хранене без животински продукти (само с по малко извара) е развила тежка остеопороза. Въпреки това имам силно желание да махна животинските продукти от храната си, но по начин, който да не ми докара остеопороза и по-тежка форма на диабет. Има ли някой, който да се е справил с подобен проблем и по какъв начин?

28 mer { 11.08.10 at 0:09 }

Аз няма как да споделя личен опит с диабета, тъй като не съм го преживяла, но имам роднини в семейството ми, които са болни и затова доста се интересувам от лечението. Има един филм – Reversing diabetes in 30 days – ето трейлъра – http://www.youtube.com/watch?v=bzdhBo4pbgE
Става ясно, че болните от диабет трябва просто да си възвърнат баланса в тялото като това най-качествено става със суровоядство. Вече са доказали, че месо и животински продукти дори подхранват тази болест и е добре да се заменят с по-здравословни варианти – бобови, ядки и семена, ядкови млека, зелени смутита, зеленолисти, водорасли. Аз дълбоко вярвам, че това е правилния начина за лечението на диабета – всички останали методи и лекарства просто поддържат това състояние.
Но разбира се не вярвай на мен, а провери сама за себе си дали има нещо вярно в по-горното. И ако е вярно и имаш волята да направиш опит, за няколко месеца резултатите може да се окажат повече от зашеметяващи. Моите роднини, болни от диабет, са твърде зависими от животинските продукти и не искат и да чуят да променят нещо от ежедневното си меню. Това си е техен избор и аз не мога да променя нищо, живота си е техен и приемам това, макар и да ми е тъжно.

А за остеопорозата – от хранене до хранене има огромна разлика. Ако се приемат сусам, семена, ядкови млека, зеленолисти, водорасли и качествена сурова растителна храна – няма начин да се развие остеопороза. При жената тази болест най-вероятно е започнала да се развива много преди да спре животинските продукти. Има и нещо друго: дори и да си вегетарианец или веган, не е задължително да си здрав. Може да си веган и пак да си болен поради приемането на некачествена храна и предимно готвена. Храненето си е наука и като такава е добре да се запознаем от обща култура. Среса, преумората и депресията биха довели също до болест. Факторите за настъпването на коя да е болест биха могли да бъдат много и не само храната е определяща. Остеопорозата се образува най-вече поради нарушен алкално-киселинен баланс, когато си балансираме рН-то на организма, процеса остеопороза спира.

Успех ти пожелавам и бързо възвръщане на оптималния баланс :).

29 Васко { 11.08.10 at 11:37 }

Не съм напълно съгласен с всичко в статията. Някои хора имат нужда от месо от време на време. Освен това дори самата статия казва, че прекаляването с месо води до тези неща. Ако се приема пилешко месо примерно 1-2 пъти на седмица приготвено по подходящ здравословен начин, това не би представлявало проблем за организма. Просто и тук важи правилото, че с нищо не бива да се прекалява. Колкото до пестициди, мръсотии, залежаване в складове, транспорт и тн. и не знам си какво още, това важи със същата сила за производството на зеленчуци и плодове, колкото и за животните. С другите неща съм съгласен.

30 яна { 11.08.10 at 21:58 }

Благодаря на mer за ценните съвети, ще започна да ги прилагам, пък да видим какво ще стане. За съжаление, не знам английски и не мога да се възползвам от сайта, който е посочен в поста. Mer, ако не те затруднявам, би ли посочила по-важните неща от този сайт? Може би ще бъдат полезни и за други диабетици?

31 Андрей { 11.12.10 at 5:00 }

Здравей Яна!
Позволявам си да цитирам няколко абзаца от една книга за водното гладуване свързани с диабета:
„Гладуването е най-физиологичния начин за лечение на диабета. Първо гладуването дава възможност на организма да възстанови собствените клетки, които произвеждат инсулин. Второ – организма се приучава да използва алтернативен мастен източник на енергия.“

Трето – организма на диабетика се научава леко да понася хипоглекимията – т.е. внезапното понижение на обикновено високата кръвна захар, често придружено с изпадане в безсъние.
Често диабетиците за зачеркват от списъците на гладуващите, като казват, че не понасят понижената захар и за тях гладуването е противопоказно. Отговорът за тях е прост.
При гладуването организмът преминава от въглехидратна обмяна на веществата, върху която е изграден целият им диабет към мастна такава. По време на гладуването вие живеете на мастни киселини и цялата ваша кръвна захар става просто лишен от смисъл показател, и тогава вашата задстомашна жлеза която произвежда инсулин, получава шанс за възтановяване.“

Предвид сериозността на проблема, съвсем предпазливо бих те посъветвал да се опиташ да поизчистиш организма си и да му дадеш почивка. А ако задстомашната ти жлеза не е напълно повредена има шанс да се възстанови, поне частично.
По здрави!

32 яна { 11.13.10 at 17:33 }

Здравей Андрей,
Благодаря за съветите за водното гладуване, не съм се сетила да опитам поне един ден само на вода. Опитвала съм с чай и плодове, но съм се чувствала доста зле. То като се замисля – плодовете вдигат захарта и вероятно това е бил проблема. Ще опитам само на вода. Засега действам постепенно – увеличих суровите продукти в менюто с акцент повече върху зеленчуците и виждам, че има ефект.

33 Ивайло { 12.24.10 at 16:16 }

Защо ахимса се изтъква като аргумент за вегетарианство, след като яденето на растения също е убийство? Шепа кълнове коства дузини животи, а порция риба – не повече от един. Кое прави убийството на животно по-значимо от това на растение?

34 Nety { 12.24.10 at 18:15 }

„Шепа кълнове коства дузини животи, а порция риба – не повече от един. Кое прави убийството на животно по-значимо от това на растение?“
Да, но ако вземем например една крава – можеш да си представиш колко зърна е изяла тя през живота си… В този смисъл е много по-добре да се ядат кълновете, отколкото кравата. Изяждайки кравата ти не обиваш само един организъм… а и енергията, която получаваш от кълновете е в много по-чист вид.
Иначе съм съгласна, че всеки жив организъм е важен, независимо дали е растение или животно…

35 mer { 09.30.11 at 18:44 }

Темата е затворена за повече коментари. За още дискусии посетете форума – http://forum.zemianazaem.com/.