Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Размисли на Йога

amrita
Това са размисли на моя учител по йога – за здравето, външната и вътрешна чистота, храната ни, за хармонията в нас … и още:

Кога и защо реших да стана инструктор по йога:
Реших, че съм готов, когато след практика от лятото до пролетта на една полянка в горичка, две изсъхнали дървета през пролетта цъфнаха и започнаха нов живот. Тогава реших, че вече мога да давам знания и енергия. Отидох и завърша Н.С.А за диплома на инструктор по йога. Решението дойде и от спазване на съвета на мой учител, който казваше, че ще сме готови да даваме знания, когато дадем живот на нещо.

Има два начина да предадеш знанието. Единият е чрез погалване с перце, другият е чрез пръчката. Но това не значи насилие и бой, а удряне по точно определени точки, те възбуждат центрове, с които подобряваме концентрацията си. Може само чрез леко докосване до точки да дарим знание, енергия, живот и други точки, които носят точно обратното, дори и смърт, затова много внимателно ако решим да удряме или докосваме, да не преплетем меридиани и паралели неправилно.
Навремето даскалите са били много мъдри хора, имали са тояги, удряли са, но са знаели кой център възбуждат на своите ученици.
В Йога е казано – можем да удряме децата си само тогава, когато започнат да приличат на нас. Ние ги създаваме и унищожаваме от невежество. Няма родител, който да не каже, че обича своите деца, но какво е обич без знанието за живота. Предпочитаме да изпушим цигара и да поговорим с приятел, вместо да прегърнем децата си, те това искат, да ги прегръщаме по-често и да ги оставим да се наиграят. Те знаят по-добре от нас кога и какво да ядат, кога да спят, да пият – забележете и ще видите, че са по-мъдри от нас. Ние ги заставяме да се хранят, да спят, да стоят пред компютри, те искат да се движат, да бягат, да общуват с нас. Една изпушена цигара трови нас и околните в продължение на 4 часа, представете си как „обичаме“ децата и близките си. За това първо да се погрижим за себе си и после да научим как да се грижим за хората около нас. Да започваме ли? Хайде…

Да се запознаем – казвам се Рашко Зайков, председател на с.к. АМРИТА гр. Пловдив – klubamrita.hit.bg.

Когато сутрин отворите очи е добре да се настроите положително към света – помислете за нещо приятно и хубаво, погалете лицето си нежно с длани, после се протегнете няколко пъти, хубаво да се протегнете – много е здравословно, ще обясня някога защо. С палец съвсем леко масажирайте точката между веждите. Ако може повисете на шведска стена или на лост поне за минута, пробвайте и с усукване наляво и надясно. След като станете е добре да почистите устата си – да се жабурите поне за минута с олио, зехтин или друго растително масло, изплюйте и почистете езика си от налепите (те са токсични). Още е хубаво да се грижите и за очите, ушите, зъбите, венците, сърцето, целия стомашно-чревен тракт, кожата, стъпалата … но най-вече за червата – от тях идват 80 % от болестите. Как? За всичко има методи, изпитани хилядолетия наред, който желае ще го запозная. Който желае може да си прави следния благотворен самомасаж – със свито юмруче правим 36 пъти кръгови движения по часовата стрелка на коремната област между пъпа и срамната кост. Също с коремните мускули се извършват движения (назад и настрани) с цел масаж на вътрешните органи и тяхното изчистване – но са сложни за обясняване, мога да показвам – затова е и курса ми по йога.

До 9 часа не бива да се храним, а само може да пием течности – например през 20-тина минути смляно ленено семе във вода разтворено, пчелен прашец, също във вода разтворен, прясноизцеден сок, задължително с лъжичка зехтин, билков чай – билките не се варят, а се запарват или от вечерта се оставят в топла изворна вода и на сутринта чаят е готов за пиене (водата да не се загрява в микровълнова фурна). До 9 часа не се храним, защото организма се самоизчиства. След 9 до 12 също се самоизчиства, затова може около 10:30 да закусим леко (най-добре сезонни плодове). Храната ни е мед, пресни плодове и зеленчуци, ядки, зърнени култури, кълнове. Може да готвим до максимум 60 градуса или на пара. Забравете за хляб (има термично обработена мая), млека (в тях няма мляко), колбаси (в тях няма месо), ако ядете месо нека е по-малко обработено, почти сурово и от сигурен източник и не съчетавайте месото с ориз, картофи, бобови. Не консумирайте натурални сокове – няма в тях истински сок. Забравете сол, захар, брашно. В термично НЕобработените храни има всичко, от което нашето тяло иска като елементи. Природата ни е дала всичко в пресните храни.
Обядът ни е желателно да е около 12 часа, лека следобедна закуска след 15 часа (който има нужда). Часът за вечерята е много важен, запомнете – до 19 часа – след това може само течности, но под течности никога не разбирайте кафе, газирани напитки, прясно мляко, айрян или пък алкохол.

Храните действат на нашето съзнание, както негативно – правят ни роби на вещите, все да сме без настроение, да се оплакваме, все някой да ни е крив, така и позитивно – да сме спокойни, весели, щастливи и здрави хора. Външната чистота е важна, но по-важна е вътрешната чистота, тя ни дава здраве, хармония със себе си и целия свят. Как да се изчистим? Който има желание и е готов да пита ще казвам и помагам. Не забравяйте, че всичко е в нашите ръце и крака. Не чакайте някой да се грижи за вас, вие се погрижете. Няма вълшебни хапчета, всичко е реклама, истината е в нас – намерете я – с грижи за себе си – там ще намерите не само здравето, но и обичта, любовта, знанието и мъдростта. В нас те са с истинско измерение, другото е фалшиво, илюзорно. Йога лекува от всички болести. Който практикува йога придобива божествено тяло, имунизирано против всички болести. Медицината е част от йога – тя е, за да ни спаси живота, но през другото време, ако искаме да сме здрави и щастливи е добре да се грижим за себе си всеки ден, всеки час, всеки миг. Миговете никога не се връщат. Не мислете за миналото си, или за бъдещето си, то може никога да не дойде, ако не се грижим днес – сега.
До нови срещи! С вас съм ако желаете!

12 comments

1 Radula { 12.16.08 at 0:44 }

Хей, Мер, познавам Рашко! 🙂 Преди да направи собствен клуб, ходихме заедно на йога при Дамян! За всеки случай оставям линкче: http://www.clubpatanjali.net Хехе, колко е малък светът… или поне Пловдив! 🙂

2 НАДЯ { 02.26.09 at 12:56 }

Здравей , Рашко ! Имам въпрос към теб . Тъй като нямям свободно време за уроци по йога в интернет намерих няколко филма с упражнения за йога. Имам и книга . В къщи се опитвам да правя асаните. Със самостоятелно изпълнение постигат ли се резултати както и при посещения на курс ? От Плевен съм , разбрах ,че и в моя град има курсове .
Какво ще ми препоръчаш ?
Ако ти е възможно можеш ли да разкажеш как да си приготвим в домашни условия кълнове ? Както и коя марка зехтин използваш . Защото пазарът е пренаситен и аз не знам кой е качествен ?
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!

3 Rashko Zaykov { 03.04.09 at 18:37 }

Zdravejte, Nadya! Blagodarja, za projavenija interes i naj-ve4e misalta za samousavarshenstvane!!!! Vsi4ko, koeto imate e mniogo dobre ,izpolzvajte go, no molbata mi e da posetite kurs po YOGA. zashtoto tam parvo energijata VI pomaga, posle tozi, kojto vodi, ako e naistina na nivo, znae koe sled koe sledva, v zavisimost ot horata, koito sa v kursa, YOGA ne e samo asani ili pranajama, ili…..tya e cjalostna sistema i ni u4i kak da poglednem na sveta, 4e da sme zdravi i shtastlivi, no zatova e nujen istinski U4ITEL, sam e trudno, no i taka e dobre. Dano njakoga se vidim, sledete v saita na Balgarskata Federacija po YOGA projavite, njakoga i az sam tam i moje da iznesa specialno za VAS urok, ako znam, 4e ste tam. V domashni uslovija kalnove – vzema se koli4estvoto, no da ne e mnogo – naprimer zapo4ni s shepa, izmii i ve4erta nakisni v studena voda, sutrinta izlei vodata i neka burkana da e v staja s normalna temperatura, jitoto, slan4ogleda, rajta sa pokalnali sled okolo 24h, drugite malko po-kasno. Dobre e da sa s kalnove do 1.5milimetra. Zehtin izpolzvam tozi s podobra zena, gracki e, 4esto mi nosjat u4enici ot garcija domashen. Izpolzvam za piene vsjaka sutrin ot studeno presovanite masla na BULDARA. Uspeh v na4inanieto!!! Imash li vaprosi, pitaj! E, rjadko otvarjam saita, 4e njamam vreme, no……

4 rashko zaykov { 02.01.10 at 17:34 }

Здравей,Надя!Ако четеш страниците,моля,вече издадохме диск клуба,само един малък вариянт от ЙОГА,може да се свържеш с мен и ще го имаш,гарантирам,че ще си доволна!!!Весели дни!Здраве,щастие,светлина по пътя ти!!!!!!Рашко

5 benato { 02.01.10 at 18:29 }

Да,диска е много хубав,бавно и точно представяне на позите и направен с любов 🙂
Поздравления!

6 Даниела { 02.01.10 at 19:38 }

Рашко, много се радвам че сте издали диск, ще те потърся, за да си го купя 🙂

7 iniqn { 02.02.10 at 11:57 }

Здравейте! Бих желал копие от диска. Само незнам къде точно трябва да се обърна за него. Не съм от Пловдив.

8 Neli Trifonova { 02.02.10 at 23:29 }

Аз също бих искала да си закупя диска,от Варна съм.Как може да стане?

9 Нора { 02.04.10 at 0:21 }

Здравейте,аз също искам да си купя диска моля ви за имейл или тел за връзка.
Предварително благодаря,Нора!

10 Вая { 02.06.10 at 2:56 }

Здравейте,случайно попаднах на сайта и съм впечатлена…много.Искам да питам за много неща,но нека да поппрочета…
Сега искам да попитам как бих могла да купя диска , за който стана дума?Живея в Германия…
Благодаря!

11 kradalolb { 04.30.12 at 13:24 }

привет на всички!
способи и начини за работа с това което сме хилади-милиони,но за да осъзнаем това което сме,неса таи много.йоги по света колкото щеш,но само малцина са онези,които са се осъзнали.
нека незабравяме че йог е искуство което означава сливане с бога,желанието да запазим тялото да бъде по-гъвкаво и т.н едва ли е по-различно от тялото на един успял гимнастик,но това ли е йог? не това е само аспект от цялосна система.всъщност какво ли става в онези,които медитират с дни и месеци дори,без да имат нужда от движение,вкарване на информация и т.н-отговорът е като опитаме сами,като срешнем самите себе си и именно в тази среща животът се преобразява и ,здравето над което милеем ,красотата на душата ,излъчването ,разпадането на егото-всичко това е второстопеннен биопродукт от патят на сливане на истинската ни сашност с една по-виша реалност
бог не съществува-всичко е бог
с любов

12 Ani { 08.30.18 at 17:32 }

Zdraveite, imam speshna nujda ot pomosht. Imam problem s grubnachniya stulb.Molya kajete mi kakvo da pravya.Pomognete mi.S uvajenie, Ani 0899 227 368

Leave a Comment