Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Песто с копър и магданоз и крекери от леща

песто

Тази комбинация от подправки, семена и още няколко неща, направо ни завъртя главите. Ефекта беше – любов от първа лъжица, за мен и моите колеги. Много е вероятно и на вас да се хареса.

1 връзка копър
1 връзка магданоз (в това песто използвах магданоз с корените)
1 чаша слънчогледови семки, най-добре покълнали или накиснати за 1 ден във вода
1 парченце корен от джинджифил
3-4 натурални фурми с извадени костилки
2 скилидки чесън
от 1/2 до 1 чаша студено-пресовано масло, по ваш избор
1 лъжица соев сос или малко морска сол
лимонов сок (ако ще се овкусяват салати)

Всичко се слага в блендер или кухненски робот и се пасира добре. Най-добре олиото да добавяте на части, за да прецените правилно за вашия вкус. Ако се получи твърде течно добавете още слънчогледови семки, а ако е твърде гъсто добавете още малко олио.

песто

Количеството, което направих, разделих на 2 части. Към едната част добавих лимоновия сок, тъй като предназначението й беше да овкусява салати от пресни зеленчуци и сочни кълнове. А ролята на останала част отредих за намазване върху сухари, хлебчета или в случая крекер от покълнала леща (за съжаление забравих да направя снимки). Крекера направих по следния начин:

2-3 чаши покълнала леща
1 чаша ленено семе, смляно на брашно
2 скилидки чесън
1/2 глава лук
2-3 фурми или 1 лъжица мед
1 лъжичка кимион
1-2 лъжици зехтин
2/3 лъжици сушена мащерка
щипка черен пипер или малко лют червен пипер

пожелание:
соев сос на вкус или малко морска сол

В блендер или кухненски робот сложете лещата, чесъна, лука, фурмите и подправките и смелете добре. Изсипете в купа готовата смес и добавете толкова ленено семе, колкото да се получи по-гъста смес. При нужда добавете още подправки. Разстелете сместа в тавичка върху хартия за печене или фолио или предварително намажете тавичката със зехтин. Нагласете фурната на 45 градуса или на най-ниската степен и изсушавайте за 6-10 часа (аз оставам за през нощта). Ако сте направили тънък слой, по-кратко време ще е необходимо за изсушаването. Когато горната страна се е изсушила, обърнете крекера и изсушавайте още 1-2 часа. В момента на обръщането е подходящо да разрежете крекера на парчета, защото след това лесно се троши и трудно се реже. Аз предпочитам да го начупя на неправилни форми.

11 comments

1 laura { 01.31.09 at 15:12 }

за лещата :може ли обикновена от магазина която се продава в пакети? или трябва да е специална….и как се покьлва?това важи и за житото…………и още вьпрос откьде да си купя лелено семе? и искам да кажа че рецептите са супер!!!!!!!!! благодаря..

2 laura { 01.31.09 at 15:15 }

и за крекера аз ги изрязвам с формички,ако няма става и с чаша…..става по красиво

3 mer { 01.31.09 at 17:24 }

Здравей, Лаура!
Много се радвам, че ти харесват!

Пробвала съм да покълвам обикновената кафява и зелена леща в пакети от кой-да-е магазин и винаги е успявала да покълне, стига да не е много стар пакета – годността на покълване намалява с течение на времето. За житото и лещата покълването става така:
1. Между 12 и 24 часа се накисват във вода – например в буркан. Лещата увеличава размерите си до 2-3 пъти, тъй че предвиди това когато избираш съд, а също и количеството вода.
2. Когато измине това време изсипваш водата и оставяш зърната в съда (без вода) за още ден или два. Целта е да се появи малко бяло коренче. Житото е най-добре да се консумира, когато коренчето е едва забележимо. Тогава е най-полезно и енергията му е най-силна. А за лещата обикновено й трябват около 2 дена да престои навлажнена, за да покълне.
3. Много е важно, когато покълваме семена и зърна, всеки ден сутрин и вечер да ги промиваме. Иначе започват да миришат лошо и да се вкисват.

А лененото семе вече се намира на доста места. В повечето магазини се продават малки пакети от по 100 или 250 грама, обикновено се намира на щанда за здравословни или диетични храни. Но понеже на мен това не ми е достатъчно, аз взимам от пазара ленено семе на килограм – 5 лв, а скоро започнах да взимам и от борсата в Първенец – 3 лв за килограм. Там от където си ти може да провериш на някой пазар за плодове и зеленчуци :).

4 Radula { 04.10.09 at 13:54 }

Мер, фурмите не придават ли сладникав вкус? Ако ги пропуснем какво ще стане? 🙂

5 mer { 04.10.09 at 19:25 }

С фурмите се получава сладко-кисел сос с парлив вкус заради джинджифила, но който не обича може да ги пропусне – става супер. А също може да се добави само 1 фурма, защото май 4 идват много. Това с лекото подслаждане на сосовете и дресингите си е лично моя прищявка и който не обича подобни комбинации може да пропусне навсякъде сладката съставка.

6 kremamel { 06.06.09 at 15:51 }

Мер, това песто, което беше приготвила днес /06.06.2009/беше фантастично и без кракерите към него 🙂

7 mer { 06.09.09 at 0:49 }

Ех, много се радвам, че се е харесало… и на мен ми е толкова любимо – остана 1 буркан и с приятел го излапахме с лъжицата :).

8 лейла { 08.24.09 at 22:40 }

Това е наааааааай- вкусното песто което някога съм яла. Днес го направих и просто надмина всички очаквания, използвах всички продукти, даже и фурмите.

п.п. Аз тръгнах да го правя в бледнер – голяма грешка (освен ако не искате да си излеете зехтинчето в блендера да разрежда за да може да върти перката) ще стане перфектно с пасатор.

9 canat { 08.26.09 at 22:51 }

и аз го направих днес и го сложих в бурканче за довечера. Ще видим резултата. Ginger и копър много добре се вързват, наистина 🙂

10 rima { 11.05.09 at 13:22 }

мммм…няма такъв вкус!!
Сега си суша и лещените крекери… мерси за вкусната рецепта 🙂

11 Iva { 03.08.13 at 11:31 }

Дали ще стане добре със спанак вместо магданоз и копър?

Leave a Comment