Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Сподели, разкажи или просто напиши

Ако не откривате място в другите теми на вашите коментари (въпроси, тревоги, открития, съобщения) или просто искате да споделите нещо с всички нас, тук е мястото (поне докато бъде отворен форума).

69 comments

1 axim { 04.02.09 at 16:11 }

БРАВО.Дано и форома стане реалност в скоро време.

2 Лина { 04.03.09 at 10:30 }

Мер,

Имам един въпрос- надявам се, лесен за разрешаване….Напоследък доста съм се зачела във всички интересни статии, които обсъждат изкуствените подсладители, Е-тата и аспартама. Това, което много ме шокира е голямата им употреба и то почти навсякъде….дори и в дъвките /продукт, който аз често ползвам/. Можете/знаете ли някоя марка или заместител на дъвките, нещо което е безвредно…

Хиляди благодарности…. 🙂

3 benato { 04.03.09 at 15:35 }

Имаше едни от восък,пчелен,но незнам има ли ги още и дали ще ти харесат. Аспартама е по вреден от захарта в пъти!

4 Деси { 04.03.09 at 15:38 }

Аз по едно време се забелязох, че дъвча доста дъвки и реших изведнъж да ги откажа. Мога да се похваля, че вече 5месеца не съм вкусвала дъвка и ваобще не ми липсват. Няма здарвословни дъвки по диетичните магазини, преди имаше едни с ксилитол в магазини лечител, но вече не ги зареждат. Така, че най-доброто решение е ваобще да не се дъвчат.

5 Деси { 04.03.09 at 16:20 }

Аз имам едно въпросче. Понеже се интересувам от хранителни добавки и приемам доста, докато четях в сайтове за суровоядство доста често споменават т.н. МSM, което е форма на органична сяра. Взема се като добавка и помага за страшно много неща например за детоксикация, за артрит, за паразити, за кандида и най-вече за хубава кожа, коса и нокти. Чувала съм една стара рецепта за медицинска сяра смесена с мед и всеки ден се взима по една чаена лъжичка, но не съм сигурна. Някой знае ли рецептата и ще може ли да напише как се приема? Аз си купих едно пакетче мед.сяра и си направих маска на лицето с 1ч.л.сяра и 1ч.л.кокосово масло. Кожата стана супер гладка, недостатъка е че трудно се изми, но пък може да се пробва и сяра с мед.

6 mer { 04.04.09 at 0:00 }

Лина, наистина, с лекота може да се откажем от дъвките, както с всеки друг навик. И аз преди всеки ден дъвчех дъвки, но откакто разбрах какво зло са, моментално ги спрях. Добър заместител са боровите дъвки (те са едни такива малки прозрачни късчета и са полезни дори – има ги в здравословните магазини), а също и дъвченето на пчелен восък (от пита с мед например), дори това последното е доста подходящо за след хранене, понеже се получава обилно слюнкоотделяне, което спомага за бързо и лесно храносмилане. Когато ми стане тежко, подъвчвам малко восък и ми олеква. За освежаване на дъха след хранене може да се приложат следните тактики – да се сдъвчат няколко листа мента (усещането за свежест е невероятно) или сдъвкване на 1-2 зърна карамфил (това за след консумацията на чесън обикновено се прави).

Деси, пиенето на органична сяра е наистина много подходящо за изчистването на кръвта и не само. Обикновено се приема 1 чаена до 1 супена лъжица сяра + толкова мед, объркани заедно и така директно се изяжда. Няма неприятен вкус, но който пие сяра да знае, че това е придружено с едни много характерни миризми – няма да описвам на кое. Също така сярата има разхлабващо действие.
Аз съм пила 2-3 дена само, въпреки че курса на приемане е обикновено 1-2 седмици. Освен, че се пие, може и да се правят маски с нея – аз съм си правила, но сега не помня как точно – кожата наистина става много мека. Върти ми се нещо в главата от рода на мед + хума + сяра + розова вода или нещо такова. Трябва да пробвам отново.

7 Деси { 04.04.09 at 8:40 }

Мер много ти благодаря за отговора! Аз мисля да изпробвам като приключа с последните добавки да не стават много неща наведнъж. Но сутрин или вечер се приема сярата, на гладен стомах или заедно с храната?

8 mer { 04.04.09 at 10:28 }

До колкото знам, пие се сутрин на гладно и след това не се яде поне половин час.

9 axim { 04.04.09 at 19:49 }

Хора помагаите.Искам да си направя джинджифилов чай но сълно съм затруднен точно какво количество да сложа и коренна с кората ли да бъде или обелен????Тършувам в нета и нищо……….

10 kris { 04.04.09 at 21:05 }

Здравей axim от китайската медицина мога да ти кажа , че коренът на джинджифилът се залива с гореща вода и се запарва за 3 мин. / пише че може да се нареже на ленти и да се запече до златисто , с 8 г. кафява захар и 1 с.л. листа черен чай / това е рецепта когато има човек студена треска / ходене бос, на студено / ползва се в началото на менструацията при болки … има и други рецепти с джинджифил , но те са за специални оплаквания – примерно за оцет с джинджифил за прочистване от токсини …
а да намерих и сироп от 250 г. джинджифил и 250г . кафява захар , нарязва се на ситно и се изстисква в сокоизтисквачката / затопля се леко / и се смесва със захарта съхранява се в хладилник и се разтваря за прием 1/8 от сиропа в чаша топла вода
има го в комбинация с орехи – това епри гадене и с мед е бързо дейстащ при повръщане …
дано съм полезна , така се зачетох че зарязах децата и са преобърнали къщата наопаки 🙂

11 axim { 04.04.09 at 21:26 }

Крис благодаря ти страхотна си.Лично аз питах за наи обикновен чай…И в момента съм си настъргал малко в настоиката си от мента и ще го пробвам.Направих си опит и си хруснах малко от корена и мога да ти кажа че още ми тръпне езика.Доста е парлив и шокираш при първа дегостация…..Ще продължа с опитите и ще докладвам за резолтатите.Аз попаднах и нанякакъв тип бомбони от джиндифил много распространени но все още издирвам точната рецепта.Звучи интересно….Дано децата ти се умирът и да доите и твоят час..моита принцеса спи вече…

12 mer { 04.05.09 at 0:26 }

Крис, супер, идеята оцет с джинджифил много ми хареса – веднага ще си направя. А за чай настъргвам джинджифила (по скоро с робота наситнявам, даже с обелките), заливам с топла вода и оставям да престои малко. Прецеждам, добавям и мед и воала. Някой път слагам и други билки.
Много ми хареса и идеята джинджифил с мед и орехи, предполагам, че ще е много вкусно, стига да превъзмогна парливият му ефект.

13 axim { 04.05.09 at 8:34 }

Всъщност Мер и аз така направих но изглежда съм сложил доста голяма доза защото беше ужасно парливо дори и с мед.За това го разредих още повече и сега си имам и за после…..Благодаря за бързото реигиране.
Всъщност исках да повдигна и една друга интересна тема за разговор.Как възприемат другите хора хранителлните ви пристрастия?Ще ви дам пример с мен.Аз работя в предимно мъжка среда където криво разбраното мъжествено поведение се свързва с пиенето на алкохол и „плюскането“ на месо всичко останало е признак на болест и на слабост.Лектозен вегетерянец съм от 1г и бая подигравки отнесох и все още търпа по повот храненето ми.Хубавото е че съм бивш спортист и все още несъм пацифист……хехеххехех….
Та така.Вие как се аклиматизирата и как понасяте тежките съвети че ще хванете анемия и че ще умрете ако не консумирате месо???

14 kris { 04.05.09 at 18:30 }

Малко се връзвах в началото, на обиди от сорта „не можела да готви „, и че съм напълно луда директно в очите ми казаха .Но вече започнах да свиквам и не обръщам внимание – макар, че съм много от скоро веган и опитвам се да съм напълно на сурова храна , но понякога съгрешавам да си призная 🙂 , Гадно ми е от близките ми – майка ми не иска и да чува обяснения – защо и каква е причината да избера този си начин на хранене и на живот … Това ми е май болното място – за другите гледам да съм безразлична и да не обръщам толкова внимание на злобните изказвания .
Също се чувствам малко гадно от факта , че мъжа ми не ме подкрепя а се включва дори в закачките срещу мен / ама само майтап било / … е да ама постоянно майтапи и накрая като че на човек му писва 🙁
Ти голяма и болна тема напипа май, като си проследих мисълта и май има върху какво да размишлявам . Може би ми липсват около мен съмишленици – ама малък град малки хора , тук един магазин за здравословни храни има и то зареждат като гледам за мен и някой и друг диабетик разни нещица.

15 Rashko Zaykov { 04.05.09 at 22:13 }

Da,mili4ki,taka e,kogato horata usetjat,4e si razli4en,i te ne go razbirat,parvo go othvarljat i se nahvarljat s takova vdahnovenie i sila,4e ako si slab-otkazvash se.To istorijata pokazva,4e edin velik svetec,,HRISTOS,, e ubit ot nevejite hora,kakvo ostava za poslabi4kite,no nisto,koito izdarji ste uspee.Zatova vna4aloto,kolkoto pomalko znajat kakvo pravim,tolkova podobre.Rodninite,i osobenno spatnicite ni v jivota nau4avat,no vav vremeto sled kato vidjat ,4e ima polojitelna promjana i te mogat da se prisaedinjat,opitvajte da ne se protivopostavjate,ako ima smisal obsajdajte s usmivka,ako ima smisal,ako ne tihi i spokojni popatja,opitvajte da se otnasjate kam nerazbiraneto sas sastradanie i ljubov.Uspeh VI jelaja!

16 mer { 04.06.09 at 0:24 }

Аз лично съм горда, че съм суровоядка. Не го крия този факт и дори обратното – споделям го, за да може да не е вечно табу. Знам, че колкото повече споделям, толкова повече има шанс да докосне някой, на който ще му е жизнено важно. Разбира се, има разни зли коментари, но на мен по-скоро ми е жал за такива хора, от колкото те да ме наранят или да ме сломят. И ще продължавам да споделям всичко, което откривам. В началото много се палех и едвам сдържах да не отприщя истерични спорове. Но това беше за около месец-два. Сега вече говоря спокойно и споделям повече, когато някой прояви интерес. Спокойният тон с лека усмивка е много важен.
За мен всъщност най-трудните спорове са били с родителите ми (може би заради многото чувства, които започват да бошуват). Няма как (поне за сега) да променя малко някои от вредните им навици, а така ми се иска… да са здрави. Те и досега си мислят, че аз ще се разболея от това ми хранене (или че ще стана анорексичка, въпреки че нямам промяна в килограмите ми).
За моя радост, приятелят ми е широко скроен човек и въпреки, че не споделя моите хранителни принципи, напълно ме подкрепя духовно и никога не ме е упреквал за храната ми или пречистванията или каквото и да е от този ми начин на живот.

… имам нужда и желание да споделя с целия свят, че доброто здраве е в нашите ръце и че СЪЩЕСТВУВА ЖИВОТ БЕЗ ЛЕКАРСТВА, БОЛЕСТИ И БОЛНИЦИ.

17 Безименна { 04.07.09 at 18:14 }

Споделям твоето отношение, Мер 🙂 и твоето желание да споделиш с целия свят!!!!! АБСОЛЮТНО ЗА!!!!! БРАВО!!!! Стига тъмнина и воали, и илюзии, и очаквания и … т.н. 🙂 МИР И СВЕТЛИНА!

18 Христо Дешев { 04.07.09 at 22:52 }

Сигурно всеки е отнасял по някой „майтап“ по повод вегетарианството, но това не е повод да се тръшкаме. Аз поне съм се удържал от спорове и глупости с мисълта, че който не е готов за подобна стъпка и три дни спорове няма да могат да го накарат да стане вегетарианец.

С търпение нещата си идват на мястото. Четири години след мен, жена ми все пак спря месото :-).

Поздрави,
Христо

19 axim { 04.08.09 at 7:36 }

Значи все пак има надежда и за моята половинка.На нея макар че и отрязаха жлъчката още не идва акъла и е трупоядно.Повдигнах въпроса поради интересните наблюдения които си права на последък.Че всъщност хората с някакъв тип болести са наи критично настроени..но това си е само мое мнение.
А сега за джинджифиловия чаи.Става страхотно но наистина трябва да си олучите дозата.Наи интересното явление което наблюдавах е че то е по лютив когато е топъл но когато истине става по сладък.В момента тъпча джинджифил почти навсякъде изглежда имам глад към люто.
Тук е мястото да благодаря тържествено на Мер за това че ми препоръча да прочета Съзнателното хранене.БЛАГОДАРЯ.Към края на втора част съм и мога да кажа че вече се чувствам доста в свои води по темата хранене.
Мисля че наистина първият етап на ставането или по скоро пожелаването да станеш вегетерянец трябва да е личен и никои да не научава.Тогава човек е много раним и всяка една отрицателна дума ,енергия може да го извади от ритам.Колебанията през този етап са наи силни.Постояно си задаваш въпроса дали се храниш правилно дали лекарите неса по прави и в моя случаи не е ли по добре да си пиеш лекарствата които ми бяха предписали за подаграта.Втория етап вече си натрупал и опит и знание.Можеш да просвещаваш и да коментираш. Да споделяш и да откриваш съмисленици.Вече си разбрал как традиционото ядене ти отнема силите и след като си се набамкал единственото което можеш да направиш е да пуснеш телевизора и да се зомбираш.Напрово настръхвам като се сета как се хранех преди…….
Лично според мен този начин на хранене ти носи пълната свобода.Сто процента и Дон Хуан е бил вегетерянец.
И за накрая едни мои расъждения.Всички знаем че във вселената се води воина.Можем да наречем по различен начин биещете се но тази воина е факт.Със стъпката да станеш вегетерянец ние всъщност минаваме изцяло на страната на светлината но винаги трябва да знаем че има и воини на мрака….
Лек ден.

20 mari { 04.08.09 at 10:44 }

Привет Вегани!!!Приветства ви една 60-годишна вегетарианка.От 10 г. съм вегетарианка и отскоро съм член на БВИО.Там съм пуснала някои свои мнения и ако искате можетге да ги прочетете.Никога не се отчайвайте ,че сте поели по ПЪТЯ КЪМ ХАРМОНИЯТА И СЪВЪРШЕНСТВОТО !Няма да е лесно но …
Какво е вятъра за вейките зелени,
щом духне те се свеждат изведнъж,
а колко дъбове е виждал повалени
могъщият се бори само със могъщ…
Из „Панчататра“

21 RADOSTINA { 04.08.09 at 11:41 }

ЗДРАВЕЙТЕ!АЗ СЪЩО НЕ СЪМ ВЕГЕТАРИАНКА,МАКАР,ЧЕ ПОЧТИ НЕ ЯМ МЕСО,НО РЕДОВНО ЧЕТА САЙТА И ВАШИТЕ ПРЕЖИВЯВАНИЯ! РАДВАМ СЕ МНОГО НА ЕНТУСИАЗМА ВИ И ЖЕЛАЯ МНОГО УСПЕХ НА ВСИЧКИ! МОЖЕ БИ МОЯТА СЕСТРА, КОЯТО Е СЪЗДАТЕЛКА НА ТОЗИ САЙТ МНОГО ЩЕ СЕ РАДВА АКО И АЗ СТАНА КАТО НЕЯ, НО НИЕ СМЕ НАИСТИНА МНОГО РАЗЛИЧНИ И ВСЕ ПАК СЕ ПОДКРЕПЯМЕ И ОБИЧАМЕ! ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ, КОИТО ЧЕТАТ САЙТА Й, ДА СА МНОГО ЗДРАВИ И СИЛНИ ДУХОМ! СИС,ОБИЧАМ ТЕ!

22 Talita { 04.08.09 at 12:55 }

Толкова е красиво как подкрепяш сестра си:)) Аз живея с моята сестра, която също не яде месо и поне в това отношение правим общ фронт срещу грижовни роднини. Или по скоро общо ги игнорираме. Но бих казала че тя е доста по-консервативна от мен. И факта, че съм напълнила къщата с буркани с поници и със сандъчета с подправки я кара ден през ден да възкликва: „Не мислиш ли че прекаляваш“ или „Защо ми причиняваш това?“. Е аз отговарям с усмивка и шеговит коментар и не се отказвам. Но искам да кажа на тези, които не подкрепят близките си в техните решения: МОЛЯ ВИ ПОДКРЕПЯЙТЕ НИ! ДОРИ ДА ВИ СЕ СТРУВА ГЛУПАВО! НИЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ УКОРАЖАВАНЕ И ДОБРА ДУМА, ОТ МАЛКО РАЗБИРАНЕ! Пращам целувки на всички ви и нека продължим да се подкрепяме:))))

23 Лина { 04.08.09 at 14:55 }

Много мила сестричка имаш Мер, дай боже всеки му такава подкрепа! 🙂

24 Стефан Стефанов { 04.08.09 at 17:09 }

Здравейте,

На последния Екадаши за пръв път направих очистването на черния дроб. Мина много леко, но изкарах огромно количество камъни, повечето от които, с диаметър между един и два сантиметра…Меко казано е, че бях в шок…Само големите камъни бяха повече от двадесет…Не че са приятна гледка, но точно поради това може е вдъхновяващо да кача снимка тук, за да видят всички какви чудеса носим у себе си години наред и да вземат мерки овреме…Само, че не зная, как и откъде мога да кача снимка…Няма да спра дотук и тази пролет ще направя още поне две очиствания – сигурно има още доста „материал“, ако съдя по количествата, излезли досега…За протокола, не ям месо от години, но съм любител на сладкото и доскоро бях страстен пушач…

25 mer { 04.08.09 at 17:33 }

Сис, просълзи ме…….
моля те, бъди такава каквато единствено ти желаеш да бъдеш, страхотна си!!!

26 mer { 04.08.09 at 17:34 }

Мари, стихчето е тооооолкова красиво, благодаря ти, че го сподели с нас :).

Аксим, винаги има надежда, но тя сама ще го пожелае, когато дойде времето. И аз горе-долу преминах през подобни етапи. В началото бях лесно „запалима“ и с чести моменти на колебания, съмнения, от които сега не е останало и малка частичка дори. Разни хора ми пълниха главата с какви ли не „добронамерени“ съвети, а те самите не осъзнават на какво са заприличали. Може ли лекар да ти каже за възстановяването на чревната флора да ядеш кисело мляко (което дори не е такова по магазините) и рибена чорба!?!?!?. Само като чух, останах безмълвна. И пак диетолози и педагози, и здравни работници са измислили, че е подходящо да се дава на малко бебе кисели и нишестета (и то със захар)…. но всичко ще се промени, макар и бавно…

27 mer { 04.08.09 at 17:45 }

Здравей, Стефан!
В бъдещия форум (до седмица или максимум 2) ще може да се качват снимки, но ако искаш сега, може да ми ги пратиш на mer@zemianazaem.com и аз ще ги прикача към коментара ти. Много ще се радваме да ги споделиш с нас :).

28 Radula { 04.09.09 at 1:17 }

И аз съм супер горда, че съм веган и прохождащ суровоядец и от началото на този ми път никой не е можел да ме разубеди, че съм сгрешила. В самото начало наистина има много нападки, но не е и кой знае какво Важно е да има съмишленици около теб, по-лесно е. Когато станах веге (спрях отведнъж всякакво месо и яйца – тоест пълна вегетарианка) бях малка и родителите ми се притесниха. Толкова бях твърда, че им казах, че предпочитам да умра, отколкото да вкуса един от тези продукти, и че по никакъв начин не могат да ме разубедят. Примириха се хората. Сега, години по-късно, са спрели месото на 90%, с тенденция да станат 100%. Сестра ми, която е далече от мен, и която най- не ме разбираше, също много рядко яде месо вече. Не съм спряла да им говоря през годините и няма да се спра. В някои моменти даже съм им досаждала, но, както каза Мер, е трудно да виждаш, че близките ти се хранят с отрови и просто да стоиш. Виждам как и много други хора се повлияват от това, че съм веге. Докато съм жива, ще разпространявам идеологията на вегетарианството (имам предвид веганство), а също и на суровоядството.

Всички велики духовни светци са били вегетарианци. Дори и Исус, Буда, Мохамед…. само че така сме им опетнили името. Вкарваме в устата на Исус риба и какво ли не, но както и да е…

НАПЪЛНО съм съгласна, че стъпката към вегетарианство, е стъпка към траен мир, към пълна хармония, към пречистване и еволюиране. Влияе на всички пластове и най-важното, на глобално ниво. Влияе на съществото ни дори отвъд този свят. Искрено се надявам и вярвам, че веганската ера ще настане и се моля да е скоро!!

И аз много обичам чай от джинджифил, просто трябва да се сложи малко от него, защото наистина е много силен.
И ако може да питам за тази сяра, как точно се пие? Разтваря се само във вода ли? Благодаря ви! Най-топли поздрави! 🙂

29 Деси { 04.09.09 at 9:45 }

Всичко това е чудесно за суровоядството, но не отслабвате ли много? Аз в последно време отслабнах 3кг. без да искам като увеличих дела на суровите храни в менюто ми, а нямах нужда и близките ми започнаха да се притесняват за мен, че лятото ще отслабна още повече като започна работа/работя сезонно/ и ще изглеждам грозна. Сега съм добре/52кг при ръст 172см/, но повече не искам да отслабвам, а суровите храни ми харесват, включвам и по малко рибка, пиле, органично овче сирене и яйца, но те са просто като подправки в салатите със зеленчуци и кълнове. Ако се откажа и от тях ще се стопя. Искам да си направя и прочистване на черния дроб, но ако изкарам още 1седмица на пълно суровоядство положението с теглото ми ще се влоши. Как се справяте с килограмите?

30 benato { 04.09.09 at 10:33 }

Дори и да свалиш първоначално,после ще се нормализира теглото.Вместо млечни,яж ядки и семена,увеличи зехтина.

31 Камелия { 04.11.09 at 23:41 }

Здравейте, бих искала да споделя с вас какво се случи с мен при второто ми пречистване на черния дроб за тази година.
За начало бих започнала с това, че съм на 22 год. ( почти 23 ) и съм вегетарианка от 5 години, от около 2 години не пия никакъв алкохол, преди доста време пуших, но вече не мога да понасям и най-леката миризма на цигари, тъй като обонянието ми се е изострило доста, храня се предимно с пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена, кълнове… Като цяло през последните години се промених доста и то бих казала към добро, започнах да се чувствам много по-комфортно в кожата си, обикнах Природата още повече и започнах да общувам с нея съзнателно. Всички тези неща ги казвам, защото въпреки начина, по който живея и годините ми, виждам чрез различните пречиствания какви нечистотии излизат от мен.
Преди няколко години почувствах, че заради тогавашния ми начин на живот съм си замърсила тялото доста качествено и започнах да правя различни пречиствания ( но няма да се спирам на всичко, което съм правила ), като през 2004 год. за първи път си направих пречистванията на черния дроб и до сега съм пропуснала само миналата година, защото изкарах към 4 житни режима ( по 10 дни ), тъй като чувствах, че имам нужда повече от тях. До този момент излизаха нормални по големина камъчета с размер до около 1 – максимум 1,5 см, като само през първата година бяха кафяви и зелени, а вече изхвърлям само зелени.
Обаче при пречистването този месец излезнаха няколко особено големи – най-големия бе с размер 3 см / 3 см и с височина 2,5 см. Направо не мога да повервам, че това нещо е било в мен !!! А другите по-малки камъчета също бяха в доста изобилно количество – изхвърлях ги вчера малко до преди да си легна и си мислех, че всичко е приключило ( тъй като през деня си направих няколко клизми с морска сол и след като се убедих, че червата ми са празни, си ги „накиснах“ на 2 пъти с урина ), НО за голяма изненада днес продължавам с камъните и на няколко пъти бяха в доста изобилно количество !

Съветът ми към тези, които още не са изпробвали върху себе си чудотворното пречистване на черния дроб е да не се чудят повече, а да действат 🙂 А също така и да не се срамуват от правенето на клизми, защото без чисто дебело черво, колкото и каквито и пречиствания да се правят, няма да са кой знае колко резултатни.

И разбира се много е важно съзнателно да се стремим и към външна, и към вътрешна чистита 🙂

Пожелавам ви успешни пречиствания, позитивно мислене, изхвърляне на всичко ненужно ( не само от тялото ), Любов към Живата Природа и позитивно мислене :-)))

p.s.: Направих няколко снимки на някои от камъчетата, но не знам как бих могла да ви ги пратя.

32 mer { 04.12.09 at 0:59 }

Камелия, много ти благодаря за всичко, което разказа и сподели с нас. И аз съм изумена от размера на камъните, не знаех че е възможно да се извади 3 см камък (бях чувала само за 2 или 2,5 см). Удивлява ме също, че въпреки толкова млада си предприела всички тези процедури и промени в твоя живот.

Може да пратиш снимки на

mer@zemianazaem.com

и ще ги прикача към коментара ти.

33 Петя { 04.12.09 at 1:05 }

Деси, и на мен ми се струва, че ти липсват ядките и зърнените в менюто, тук някой беше казал, че много хора под суровоядство разбират само краставици и домати, а разнообразието от сурови храни е толкова голямо, че не виждам млечните и рибката защо ти трябват. И аз обичах да поръсвам салатата със сирене, но е също толкова вкусно ако поръсиш със сусам (или още по-добре тахан/хумус), орехи или каквито ядки ти се сторят уместни… ако ти липсва соления вкус ги изсуши с малко морска сол… Зехтинът върху салатата също не бива да се пропуска, най-малкото защото става по-вкусно, да не говорим колко е полезен… На сайта има много рецепти, нямам предвид само салатите, повечето неща са толкова хранителни, че ако въпреки всичко отслабваш, това означава, че просто не ядеш достатъчно. Аз също много отслабвам, но в случая си имам нужда от това, нормално е ако се храниш здравословно и теглото ти да отиде в здравословните граници, но ако усещаш, че пада под тях, просто трябва да хапваш повече. От всичко.

34 mer { 04.12.09 at 2:04 }

Суровоядството лекува тялото и от там то ни докарва до оптималните ни килограми. Както лекува затлъстяване, по същият начин лекува и анорексия. Но само ако се храним пълноценно. За да има добри резултати е желателно да се премине за известно време изключително само на суровоядство, но менюто да е разнообразно…

Деси, иначе имаш ли апетит и хапваш ли добри количества. Аз например, ако се отпусна да ям така както ми се услажда, сигурно ще кача килограми бързо бързо. Ако ти липсва апетит може да добавяш към храната чесън, джинджифил, много и най-разнообразни свежи подправки, черен пипер… всички те много възбуждат апетита.
Ти най-добре знаеш как да се храниш. Ето само няколко идеи как да направиш суровата храна по-калорична (макар че имам усещането, че всичко това ти е пределно ясно, ако е така, извини ме):
* в салатите често слагай и авокадо
* заливай салатите обилно с дресинги от подправки и ядки
* пий често ядкови млека
* консумирай повече тахан, мед, ядки, зърнени, бобови…
* от ядките пробвай и бразилски орех и макадамия – те са доста мазни и калорични
* хлебчета (но ти си ги хапваш)…
* цветен прашец всеки ден

Преди не можех да ям салата без сирене. А сега обожавам салатата да ми е поръсена с тиквени и слънчогледови семки, сусам, лен и смлени ядки и залята с един от многото ми любими дресинги. Направо не мога да спра да ям, което не е добре за мен, но е толкова вкусно всичко, че наистина не се усещам, че започвам да преяждам.

И пак да кажа – ти най-добре ще усетиш кое е правилно за теб и кое не е, тъй че вслушвай се най-вече в себе си :).

35 Деси { 04.12.09 at 9:56 }

Много благодаря на всички, отговорили на моето запитване и за всички съвети! Аз определено намалих зърнените, в смисъл замених черния ръжен хляб с такъв от покълнала елда, консумирам и домашно направено овесено блокче с ядки, стафиди, мед и тахан преди тренировка. Ядки и авокадо си хапвам редовно, слънчогледови кълнове и кълнове от люцерна слагам всеки ден в салати както и по2с.л.зехтин. Правя си и често сурови бонбонки с ядки, кокос, кокосово масло, мед и какао. Обаче си мисля, че наистина хапвам по малко, защото храната е много пълноценна и с малко се насищам, може би трябва да пия и повече ядкови млека. Може би тук трябва да спомена, че пия и пробиотици, ензими и синъо-зелени водорасли и заедно с малко промененото меню ми действат отслабващо.

36 benato { 04.12.09 at 10:20 }

Камелия,този камък може да е фекален,след толкова клизми и тази с урина,от стените на червото,а то има много джобове,се откъртват различни камъни,налепи и др.Браво за чудесните резултати и ентусиазма 🙂

37 Radula { 04.12.09 at 13:01 }

Деси, защо не добавяш бобови храни, а и повече зърнени към менюто си. Те са чудесен източник на протеини. Така или иначе не си 100% суровоядка, ядейки месо и млечни, може да си хапваш по малко леща, боб, покълнало жито… Дори вместо месото… А пък ако предпочиташ да ядеш все пак само сурово, може да покълваш лещата и да си правиш от кюфтенцата на Мер, или дори хлебчета от леща… Мисля, че ще ти се отрази добре! 🙂

Камелия, много благодарности и от мен, че споделяш опита си!! Много полезно и вдъхновяващо! 🙂 Само успехи занапред!

38 Петя { 04.12.09 at 14:24 }

Деси, можеш да провериш по колко енергия горе-долу гориш на ден и колко консумираш в някой сайт като fitday.com, трябва да си въведеш данните и степентта на натоварване (явно е голяма щом тренираш) и менюто за поне един ден за да видиш дали не се получава голям недостиг. Само че е на английски, не знам на български да има подобно нещо. Суровата храна, богата на естествени фибри, те кара да се чувстваш много сит, аз ям по 5 пъти на ден и понякога имам чувството, че даже преяждам, а в действителност не е много изяденото. От друга страна, може да си представиш, че един кракер, направен от едро смляни или цели зърна изразходва много повече енергия за храносмилане отколкото традиционното фино смляно брашно, което буквално прелита през тракта защото няма какво повече да смелиш в него… (оттам болести като лениви черва и др.) Храненето със сурови, непреработени, нерафинирани продукти повишава метаболизма до нивото което са имали прадедите ни, а не типичното летаргично ниво, характерно за нашето време, а ти в допълнение към това явно и спортуваш много, което още повече повишава метаболизма и е съвсем логично да не може да се направи стравнение на хранителните нужди между теб и някои със същите килограми, който се храни с боклуци и не спортува. Става въпрос не само за дните в които имаш тренировка, а по принцип ти е повишена нуждата от енергия защото мускулната маса, за разлика от сланинките, е метаболично активна и изисква „храна“ дори в дните, в които не я тренираш.

39 Деси { 04.12.09 at 17:18 }

Много благодаря още веднъж за съветите, ще ги взема на предвид! Наистина явно изразходвам повече отколкото приемам, ще прегледам този сайт макар, че никога не съм изчислявала колко калории приемам и колко горя. Боб принципно ям рядко и то под формата на салата, кълнове от леща съм си правила много отдавна и си спомням, че не ми харесаха. Кълнове от жито много обичам и от време на време си правя житен ден. Мисля скоро да изпробвам да си направя бисквитки с него, бадеми и стафиди и след това да ги изсуша.

40 Jaki { 04.13.09 at 1:02 }

Здравейте сладури!
голям фен съм на този сайт,полезен,приятен и много позитивен:))
mer,чудесно!!!
присъединявам се към вас с голямо ЗА всички изложени идеи и още нещичко от мен…за вас…една чудесна книжка с чудесни „суровоядни“ рецепти.малко стана големичък файла,но ще се справите:))като щракнете в/у него,задайте free download в страницата,без нужда от регистрации и т.н.
http://www.easy-share.com/1904503803/complete book of Raw Food.rar
ще ви пиша пак,страхотни сте и усмихната и лъчезарна седмица на всички!!!

41 mer { 04.13.09 at 2:17 }

Jaki, книгата е страхотна!!! Просто, само мога да кажа хиляди благодарности…

42 Radula { 04.13.09 at 2:58 }

Ооооо, Jaki, и от мен, и от мен!!!!!!!

43 Radula { 04.13.09 at 3:10 }

Ето какво една сладурка наскоро сподели за соевият сос Кикоман: http://www.vk-bg.com/Bg/kikkoman.htm

44 axim { 04.13.09 at 10:33 }

Jaki:Здравеи. Ще ме прощаваш за наивният въпрос но тази книга на англиски ли е?????…….и ако да нямаш ли нещо на матерен език????

45 Деси { 04.13.09 at 11:58 }

Тази книга е супер! И аз си я изтеглих. Благодаря много!

46 Лина { 04.14.09 at 13:16 }

Голямо мерси и от мен, за линка към книгата – нямам търпение да пробвам някой от рецептите в нея….

47 Radula { 04.15.09 at 1:47 }

Да споделя с вас един „суров“ и много приятен сайт, на който се натъкнах днес: http://www.rawpeople.com/ Може да е полезен за някой! 🙂

48 Вери { 04.15.09 at 7:37 }

Здравей, Мер! Здравейте, приятели!
Първо искам да поздравя Мер за страхотния сайт! И да отбележа, че си много хубава! 🙂

Не прочетох всички коментари, стигнах до средата.
Видях, че в началото дъвките сте обсъждали. Аз също по едно време не можех без тях. Но ги отказах изведнъж, повече не се сетих за тях, хич не ми липсват и по- добре. 🙂

Ние с моя мъж от 1-2 месеца сме поели сериозно по пътя към суровоядство. Много ни харесва, всеки ден научаваме нови и нови, интересни неща. Много съм горда и доволна, че съумяваме да променим начина си на живот. Не крием от никого, че откриваме нов свят. Особено мъжът ми. 🙂 Понякога се дразня, че отделя от времето си да разказва и обяснява, а човекът отсреща да виждам, че хич не го интересува и не го слуша. Обикновено разговорът приключва с: “ Аз съм свикнал да ям месо, не мога без него “ или “ Моята кръвна група позволява да пия прясно мляко “ или “ Какво да направя, болен съм, ще живея докогато мога пиейки си лекарствата „. Живеем далече от роднини, така че не сме подложени на “ тормоз “ от тяхна страна. 🙂 Понякога се случва тук да отнесем някоя подграва от приятел. Примерно за някоя дреха, която е от био памук. Но общо взето не ни пука. Случвало се е също така да ни гледат с недоумение, сигурно ни мислят за смахнати. 🙂

Имаме 2 дечица. Каката, която е почти на 5 години, виждам, че й е малко трудно да приеме нововъведенията. Но с общи усилия мисля, че ще се справим. Бебето го захранвам изцяло със сурова храна, след като видях, че отказва всякакви други варианти. Харесва му.

Лекуваме се с хомеопатия, лекарства у нас няма, ваксини не слагаме; стремим се да купуваме еко препарати; от добре познатата ни козметика не помня кога за последно нещо съм купувала; не пушим :); гледаме колкото се може повече да вървим пеша; нямаме кола; е, пийваме винце по празниците; иска ми се да можем да купуваме и био плодове и зеленчуци, но на този етап ни идват малко скъпички.

Поздрави и дерзайте! 🙂

49 Камелия { 04.15.09 at 8:43 }

Radula, сайтът е много интересен и определено ще ни бъде полезен 🙂

Вери, радвам се, че сте поели по този път и ви поздравявам !!! Пожелавам ви успехи и да вървите все така напред и нагоре 🙂

50 Radula { 04.15.09 at 13:07 }

Вери, супер сте цялото семейство!! Само прекрасни мигове по пътя! 🙂

Камелия, много се радвам! 🙂

51 mer { 04.15.09 at 23:55 }

Вери, благодаря ти за хубавите думи.
Винаги се радвам, когато разбирам, че въпреки условията в България, всъщност има доста суровоядци и хора, подхванали този път. Желая ви много успех в това начинание.

И аз много често съм чувала и продължавам да чувам подобни констатации и да добавя най-често срещаната „Веднъж се живее“ или „Какъв живот е това ако не пия“ – алкохол през вечер да се разбира. Само, че за мен това е толкова егоистично и най-вече заради хората, които обичат този човек, който нехае за здравето си и му е все едно дали ще живее или не и как ще живее. Ако на някой не му пука, че е 150 кила и влачи 9 болести, явно не му пука и за семейството му и въобще за всички, на които уж държи и се тръшка, че много обича……..
Но всеки си носи отговорност и „явно“не бива да се обвързва с нищо на Земята (както е според някои вярвания, но не и според мен), тъй че „явно“ всичко е в реда на обичайното.

52 Radula { 04.16.09 at 0:31 }

Мер, разкошен коментар!!

53 Radula { 04.17.09 at 3:27 }

Не мога да не споделя с вас този тъй прекрасен сайт, на който се натъкнах: http://www.purejoylivingfoods.com/index.php Има разкошни рецепти (за първи път безплатни рецепти в „суров“ чуждестранен сайт, винаги са кът…) И като цяло е много хубав и позитивен! 🙂 Жената Елайне Лав от 98г. разпространява суровата идея.

54 Radula { 04.20.09 at 7:01 }

Ровейки се за по-детайлна информация за млякото, попаднах на нещо интересно: http://www.springboard4health.com/notebook/health_food_addiction.html#top –> храните, към които човек е пристрастен, се оказва, че всъщност е алергичен към тях…. Любопитно е, ако имате време, прочетете.

55 Milen { 04.20.09 at 19:16 }

Radula, мерси за линка.

В другата тема с теб засегнахме въпроса за ваксините, пък не му беше много там мястото. Относно това, което ти сподели… За пръв път чувам за такова отношение в България. По- логично ми се стори, че това се случва в Щатите. Аз следя подробно как се развиват нещата около имунизациите в България. Има вече много родители, които не желаят да псотавят ваксини на децата си.

56 Вери { 04.20.09 at 19:17 }

Извинявам се, горното аз го писах.
Милен е мъжът ми. 🙂

57 benato { 04.20.09 at 19:56 }

Издадохте се 🙂

58 Вери { 04.20.09 at 21:26 }

Няма какво да се крие. 😉

59 Radula { 04.21.09 at 2:07 }

Вери, интересна работа… То вече минаха години оттогава, поне 3… Не съм запозната с тези неща, но ще им кажа, че явно нещата са се променили. Радвам се, че все повече хора ги отказват. Още една положителна вълна 🙂

60 mer { 04.22.09 at 22:06 }

Приятели, вече е отворен форума – http://forum.zemianazaem.com/ . Ако желаете да споделите някоя ваша рецепта с нас – може да го направите там (прикачете и снимки ако имате :)). Надявам се всичко да е както трябва, ако има проблеми – пишете.

61 Mika { 04.22.09 at 23:27 }

Мер, адски много се вълнувам, че вече има форум:))))) Поздравления:)
Оформен е чудесно! Но не мога да се регистрирам, дава ми следното – „Съжалявам, регистрирането във форума е деактивирано.“

62 mer { 04.23.09 at 0:08 }

Сега ще го оправя – забравих, че съм го деактивирала, докато го настройвах.

63 Jaki { 04.23.09 at 22:17 }

A Good Deed Is Never Lost..
He Who Sows Courtesy Reaps Friendship..
And He Who Plants Kindness Gathers Love…….

64 Петя { 04.24.09 at 0:18 }

Айде, идвайте у форума, че сме само 3-4 човека и некви руски спамъри, много ми е самотно… 🙁 Мер, може би е добре да направиш и там тема като тази, нещо като „лаф-моабет“ та като ни доскучае да пишем в нея квото ни хрумне, а то може да няма много връзка с тематиката 🙂

65 Radula { 04.24.09 at 0:25 }

Хахахах, голяма скица, си, Петя! 🙂

66 Angie { 04.24.09 at 1:13 }

Петя е права, форума май не върви много все още..ако може тази тема цялата с все коментарите да се премести там…
Аз исках да споделя, че последното което четох за дъвките, е че те подлъгват стомаха, че нещо идва към него за смилане, и той започва да произвежда ензими, и тъй като храна всъщност няма…става работа на халос, пък това за стомаха не е добре.

67 Петя { 04.24.09 at 3:11 }

Не върви защото сме си свикнали тук… А е много по-подредено там, примерно Лина е пуснала рецепта за сникерси, всички коментари си отиват под тази тема, може веднага да намериш ако има някакви идеи за подобрения или промени, кое къде да се намери… А тук както е някой пуска примерно рецепта под някоя друга тема, който отвори тази тема вижда рецептата, след време се сеща, че я е виждал и почва да търси къде е, ако има коментари по нея са след 20 коментара в общата тема… Или пускаш интересен линк, който е във връзка с някоя тема, но е във връзка и с друга, а ако не попаднеш на темата където е няма как да видиш, във форума си има раздел за линкове… И това не е само за рецептите и линковете, изобщо е добре всичко да е систематизирано, във форума си има подфорум за всички основни теми, ако искаш нещо конкретно да дискутираш може да си отвориш отделна тема, много по-подредено и лесно. Ако се сетиш, че примерно някой-си е пускал нещо интересно, има възможност за търсене на коментари по автора им, може също да пратиш и лично съобщение… Бе въобще форумите са много хубаво нещо!

Аз съм свикнала и със сайта и си търся каквото ми трябва, но той се пълни все повече и повече с коментари и в един момент ще стане невъзможно да намериш каквото и да било, защото под 1 тема има по 500 коментара, които дори не винаги са по темата. Най-добре е да се заключат тези коментари под темите с линк към съответната тема във форума, за прехвърляне на коментарите не знам дали може да стане… Каквото Мер прецени и е най-лесно и удобно, аз си наглеждам форума, ако някой се появи го грабвам веднага 🙂

68 mer { 04.24.09 at 17:29 }

Наистина, навика е голяма работа :). Но пък и няма как форума да се напълни за ден, два. Хубавите неща стават понякога бавно :).
Петя, много си права. Може би ще е добре да заключа темите с повече от 100 коментара, че наистина е трудно да се намира нужната информация в тях, особено от нови приятели. Ще видя тия дни…
Също ще прехвърля някои от коментарите и във форума, за да се намират по-лесно, но малко трябва да си открадна свободно време.

69 mer { 04.28.09 at 23:41 }

Тази тема е затворена за коментари. Ако искате да споделите нещо с нас или имате въпроси, посетете форума.