Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Жаки – как да си направим кисело мляко

ядково кисело млякоОт всички млечни само за киселото мляко милеех… алтернатива винаги има. Не съм го отказала, консумирам си го най-редовно, НО си го правя аз от соя, зърнени, ядкови млека. Опитах и от кокос – много е вкусно ммм… хубаво е човек да експериментира и да види кое му допада повече, кое по-малко. Има толкова здравословни варианти. Бактериите на киселото мляко (l.bulgaricus, s.thermophilus, l.acidophilus) са изключително полезни. Те изчистват както устата, така и вътрешната флора от вредните микроорганизми и са чудесно средство против кандида и др.такива, подобряват обмяната на веществата и т.н. Не виждам защо трябва да се лишавате, ако го обичате.

Ето една примерна рецепта за соево кисело мляко. Първо си правите соево мляко. Трябва ви 1ч. соя и закваска (от соево кис.мляко, или бактерията на прах – 2 капсули пробиотик на прах или нещо такова, или в краен случай от обикновено кис. мл. за първия път само; след което ще си запазвате 2 с.л. за закваска за следващия път). Кисне соята в 8 чаши вода за 8-10 часа.
След това се оцежда и изплаква и се прибавят 10 чаши топла вода и се миксира в блендер за 3-4 мин. Готовата смес се прецежда през тензух(за да се отделят твърдите частици). На готовото соево мляко температурата трябва да е 42-45C, тъй като бактериите се развиват чудесно само м/у тези градуси. Прибавяте 1/4 чаша готова закваска и го разбърквате добре. Слага се в йена и се покрива с кърпа за 10-12ч.да престои. Или във фурната на 42-45C за 5-6ч., докато се сгъсти. Ако се остави за по-дълго време не е проблем; ще се сгъсти и ще киселее повече; това значи, че има повече от полезните бактерии.
*** Ако искате да ви е по-гъсто, когато си приготвите соевото (ядково, зърнено и т.н.) мляко, смесвате с 1 ч.л. пектин, слагате го на котлона, лекичко сипвате и бъркате до сгъстяване.

Една рецепта за кокосово кисело мляко: 6-8 кокоса, от тях 1ч. вода, и 4ч. кокосово месце :))
Смесвате всичко в блендер. Добавяте закваска и по горепосочения начин го приготвяте (трябва да го стоплите на 42-45C или да се постави във фурната на тези градуси за 5-6ч). То е годно за употреба около 7-10 дни. Докато е бяло е годно,стане ли розово или лилаво се хвърля.
Успех и весели празници!!!:))))))))))))))

източник

30 comments

1 Меги { 07.13.09 at 11:12 }

Чудно, чудно!!! Браво 🙂
Точно поръчах лактобактериални смески за заквасване на мляко. Дано да няма проблем с доставката. От няколко дни правя на детето (11м) закуски и крем-супи като добавям по малко мляко от кашу, и точно си мислех, че вече е достатъчно голям за кисело мляко от ядки. Със соята още сме на „вие“. Доколкото съм запозната, се препоръчват естествено ферментирали продукти като темпе. Поръчала съм и то него и ще пробвам дребното дали ще му обърне внимание. Излишно е да казвам, че той животински продукти не е опитвал (като изключим кърмата :))

2 Андрей { 07.28.09 at 6:52 }

Здравейте!
Хора, вие сериозно ли успявате да направите кисело мляко от зърнени и ядкови млека?
След прочетох тази рецепта тук и решех да я пробвам.
За изходен матерял използвах мечна царевица, ориз, малко сусам( Имам и ядки, но реших да не ги жертвам в този първи опит).
Смлях съставките и добавих вода. Затоплих полученото мляко и го излях в буркан. Не го прецеждах. Добавих лъжица обикновено кисело мляко(знам, че закваската е жива понеже аз съм го правил) и завих под одеало.
На сутринта го погледнах. Беше се утаило на дъното. При отваряне на капачката млякото изсъска и пръсна на страни. Не беше се хванало, а по-скоро беше започнало да ферментира.
Реших да го нагрея отново, сложих още една лъжица закваска и го завих пак. Ще видя довечера какво е станало.
Струва ми се, че в крайна сметка ще пия нещо като боза…

3 rima { 11.05.09 at 16:41 }

Абе и на мен нещо не ми се получи, също като на Андрей се утаи. 🙁 Къде ли бъркам?

4 Андрей { 11.06.09 at 10:09 }

rima, явно и твойте бактерии не са вегетарианци :-).

5 4edeto { 11.07.09 at 17:58 }

Здравейте!
Аз пробвах със соя. Направих го точно по рецептата и се получи някакво подобие на кисело мляко, но доста рядко. За съжаление, обаче не ми хареса на вкус.
От сурово кашу си правя, нещо подобно на извара. Страхотно е, наистина, много, много вкусна, не мога да се спра да ям.
А, някой правил ли е мляко от соя. В магазините съм си купувала Био соя, като прясно мляко и е вкусна, но домашно направена, не съм пробвала.
Ако някой има рецепта, да не я стиска само за себе си. 🙂 🙂 🙂

6 Светла { 11.18.09 at 4:37 }

4ede, може ли да споделиш ли с нас рецептата за „изварата“ от кашу (с риск да стане страшно, ако и ние не можем да спрем с яденето:). И още един въпрос – процедурата за киселото мляко от кашу същата ли е като описаната горе със соята – правим си мляко от вода и кашу, подквасяме и завиваме на топло за няколко часа?

7 4edeto { 11.19.09 at 16:04 }

Продукти:
2 чаши кашу
4 чаши вода
щипка сол
1-2 скилидки пресен чесън или на 1 ч.л. на прах
свежи и/или сушени подправки по вкус
1 с.л. екстра върджин зехтин (по желание за вкус)
Приготвяне:
Това сирене се приготвя аналогично на бадемовото крема сирене с едната разлика, че тук няма нужда ядките да се накисват предварително. Приготвянето е много лесно – приготвяте си мляко от кашу, което оставяте в стъклен съд за 2-3 часа. Сиренето е готово, когато на дъното се е отделила суроватка а отгоре се е получила гъста кремообразна смес. Прецедете внимателно сместа и овкусете с подправки по вкус. Сега вече ще можете да си хрупкате сладко сладко любимите крекери със домашно приготвено сирене. Като всички останали видове сирена и това може да се съхранява в хладилник за 4-5 дена във затворен съд. Приятно похапване!

8 onpro { 01.16.10 at 13:18 }

Хич не схващам, защо да се лишавам от истинско кисело мляко и да си правя имитации от генномодифицирана соя и други боклуци????! Сякаш могат да го заменят…
После по нашите земи киселото мляко е традиция от хиляди години, а е доказано, че най-добрата храна за човек е тази която „расте“ по неговото традиционно местообитание! Замислете се! На мен ми е ясно защо ни мъчат да ядем Данон вместо кисело мляко, но дали и на вас?
Ако искате да проявите творчество – има начин – направете си домашна боза! Струва си, купешката е менте…

9 ivo { 06.04.10 at 22:42 }

Що за размишления,естествено че ще ядем други видове млека (говоря за промишлеността),защо да мъчим кравата с вериги ,да ни дава насила мляко и насила да бъде осеменявана,хранена с хормони и в мизерен живот ,телето и се взема настрани само заради хората,за да пият мляко и по този начин я насилват да дава мляко ,като даже от доене учените са открили и по малко гной в млякото от това насилие . хора променете си съзнАНИЕТО.Соевото мляко с ванилия което се продава в кауфланд е супер

10 vsetaia { 06.08.10 at 17:50 }

В кауфланд опъват мрежи по тавана с които хващат лястовиците и други малки птици, объркали се да влязат там!

11 Таб { 06.08.10 at 18:41 }

Соевото мляко с ванилия е супер на вкус, но иначе освен че е от соя, то сигурно е ГМО (не вярвам на сертификати), пастьоризирано, наблъскано със захар (тръстиковата захар пак си е захар!) и разни ароматизатори. Да не говорим за „хубавата“ цена. Така че дали ще си вземеш краве плодово мляко или това – все тая.

12 bamboo { 08.18.10 at 19:13 }

vsetaia, може би си струва да се обърнеш към Дружеството за защита на птиците

13 Ива { 08.23.10 at 16:35 }

Кисело мляко – продукт от прясно мляко и МЛЕЧНОкисела бактерия /обикновенно поне два вида бактерийки за добро квасено мляко/. Същественото тук е животинският белтък в млякото. Няма как да подквасите соя.

14 Вери { 08.23.10 at 23:03 }

Напротив.
Кисело мляко става и на растителна основа- бадем, кашу и т.н. Соя също, но много хора я избягват.
Ива, ти пробва ли да направиш веганско кисело мляко, че си толкова категорична в изказването и заключенията?

15 Didi { 08.27.10 at 22:27 }

lele strashni vkusotii si pravite,4ak ne moga da si predstavq 4e e vuzmojno da stane ot tolkova malko produkti ne6to koeto mi lipsva(kato naprimer alternativa na sireneto),no vijdam 4e trqbva da si vzema 4opur ili blender ili i dvete vurshat rabota:)

16 4edeto { 08.30.10 at 22:04 }

Дааааа, има алтернатива на сиренето и то твърдо дори, само че от ядки и представете си зрее горе-долу 40 дена.

17 Вери { 08.31.10 at 4:15 }

Чедето, хич не изчакахме да станат 40 дена, излапахме го на 7-я. 🙂 Още тогава беше твърдо.

18 4edeto { 08.31.10 at 21:17 }

верче, знам какво се случва във вашата кухня хихихихиххиххихихихихиихи

19 Светлана { 03.18.11 at 18:14 }

Здравейте! Всеки може да яде каквото иска и да експериментира. Има една такава тенденция да се гледа с недоверие на вегетарианците, веганите, на тези, които ядат нещо по-различно от традиционното, пък това си е лично индивидуално право рождено. Интересува ме дали може от някъде да се купи соева закваска. Аз самата съм по-предпазлива към соята заради фитоестрогените. Все пак има хора алергични към млечния белтък, които не могат да ядат краве кисело мляко, така че onpro не виждам защо се учудваш толкова.

20 Lub4i { 03.25.11 at 8:24 }

Privet na „starite“ surovoqdci. Molq za razqsnenie otnosno tvyrdo qdkovo „sirene“. Otdavna sym vegetarianka, no hapvah mle4ni produkti, a sirene-vsqkakvo- obojavam. Ot malko pove4e ot mesec zapo4nah otnovo s dietata po Lidiq Kova4eva, a sled neq sym predimno na surova hrana i ne sym hapvala sirence, no mi lipsva… S alternativnite mleka se spravih dobre, sys smesite za mazane, koito napodobqvat meki sirena-sy6to. No ne sym popadala na recepta za sirene, a i s „kiselite“ mleka ne6to ne moga da se sborq, vse mi stavat te4ni po4ti kato ajran. Priemam s blagodarnost napytstviq i syveti ot po-opitni:)
Blagodarq vi predvaritelno i uspeh na vsi4ki, koito vyrvqt vseki den po pyte4kata na fizi4eskoto i duhovnoto usyvyr6enstvane!

21 4edeto { 03.26.11 at 17:20 }

Lub4i виж тук за рецепта, мисля че има няколко
recipemagician.com

22 Lub4i { 03.27.11 at 10:09 }

Blagodarq 4edeto, prez sedmicata 6te prodylja s eksperimentite. Tykmo se sdobih s nov blender, 4e izgorih dve ma6inki v entusiazma si za surovo prez izminalite desetina dni:):) 6te dokladvam:)

23 Lub4i { 03.31.11 at 7:22 }

Privet 4edeto, tvyrdoto sirene e zalojeno v 2 partidi, 4e o6te meki4ko zapo4na da iz4ezva. Receptata e lesna i mnogo dobre onagledena, blagodarq:) Nadqvam se da uspeem da opitame i uzrqlo sirence, no ne6to mnogo 4esto go proverqvam…

24 4edeto { 04.02.11 at 15:09 }

Хахааха, не бъди толкова грижовна Lub4i :)))))
Колкото до техниката изпращам линк за кухненски робот на много изгодни цени, аз такъв използвам и съм мнго доволна – наскоро купих и новия модел.
http://www.arnica-bg.com/kuchnenski-uredi/prokit-777-kuchnenski-robot

25 Lub4i { 04.06.11 at 2:54 }

Това си е то-май4ински инстинкт 🙂 Хубавото е, че и моята половинка доста се зариби със сурова храна, вчера му приготвих за обяд салата с различните сиренца 🙂
Благодаря за линка, засега роботът ще почака малко, но блендерът върши чудесна работа:)
Вчера заложих и макадемия, а първите партиди сиренце се получиха много сполучливи, само още не са се втжърдили съвсем, даже и във фурната постояха на ниска температура за допълнително дехидриране. И аз като Мер си правя кракери от пулпата на зеленчуците, оставаща след сутрешните соковете, та фурната е почти денонощно в ход.
Суровоядски поздрави:):):)

26 Крем { 12.28.13 at 16:28 }

Здравейте, търсих в сайта рецепта на това твърдо сирене, за което говорите, но така и не успях да открия. Бихте ли ми помогнали

27 Георги Петов { 12.17.19 at 11:15 }

И Аз раших да придам нещо към растителните сирена. За хора които не консумират животинско сирене, препоръчвам Космическа рецепта, полчена от Божиествената институция АКАШОВИ ХРОНИКИ. Вземате растително сирене най добре от марка ХРИСИ, почти не съдържа вода. Раздробявате го грубо и заливате свода, за да се обезсоли, за неколко часа. Прецеждате през тензух или много ситна цедка. На едно пакетче от това сирене прибавяте 2 грама вода и го разбивате вблендера на каша. подобна на кисело мляко. Изливате го във широк съд, тава или тепсия. Голямата повърхност на широкият съд, ускорява процедурата. От въздуха, внего се заселват гъбички, които преработват растителното сирене вбелтъчна храна. Когато забележите, че повърхноста придобива кремав цвят, разбърквате добре сиренето и ако се е згъстило, разреждате отново свода, както е в началото. Процеса зависи от топлината встаята. Следите за поява на сиви петна, признак на плесен, която когато са още едва здабележими не вредят, но по късно позеленяват. Слеучи ли се това позеленяване, то внимателно се отстранява. Вкускът на това сирене се променя из основи и е много приятен. Контролирайте вкуса след като се появи кремовият цвят и спрете процеса в момента, когато сиренето ви е най приятно на вкус, го слагате вхладилник и започвайте да го консумирате..

28 Георги Петов { 12.17.19 at 11:20 }

Георги Петов { 12.17.19 at 11:15 }

И Аз раших да придам нещо към растителните сирена. За хора които не консумират животинско сирене, препоръчвам Космическа рецепта, получена от Божиествената институция АКАШОВИ ХРОНИКИ. Вземате растително сирене най добре от марка ХРИСИ, почти не съдържа вода. Раздробявате го грубо и заливате свода, за да се обезсоли, за неколко часа. Прецеждате през тензух или много ситна цедка. На едно пакетче от това сирене прибавяте 200 грама вода и го разбивате вблендера на каша. подобна на кисело мляко. Изливате го във широк съд, тава или тепсия. Голямата повърхност на широкият съд, ускорява процедурата. От въздуха, внего се заселват гъбички, които преработват растителното сирене вбелтъчна храна. Когато забележите, че повърхноста придобива кремав цвят, разбърквате добре сиренето и ако се е згъстило, разреждате отново свода, както е в началото. Процеса зависи от топлината встаята. Следите за поява на сиви петна, признак на плесен, която когато са още едва здабележими не вредят, но по късно позеленяват. Слеучи ли се това позеленяване, то внимателно се отстранява. Вкускът на това сирене се променя из основи и е много приятен. Контролирайте вкуса след като се появи кремовият цвят и спрете процеса в момента, когато сиренето Ви е най приятно на вкус, го слагате вхладилник и започвайте да го консумирате..

29 Георги Петов { 12.17.19 at 11:29 }

Първият текст е не валиден, но не може да бъде истрит. – Петров.

30 Вфивиан { 06.25.20 at 19:08 }

Жаки,след като изкараш пулпата от соевото мляко не го ли вариш? Аз го правя, иначе горчи.Варя ги 20мин. докато зе махне пяната.

Leave a Comment