Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Механизъм на чернодробното пречистване

механизъм на чернодробното пречистванеЗащо чернодробното пречистване лекува и възстановява здравето? Защо се прави пречистването точно със зехтин и лимон? Защо се пие английска сол или се загрява областта на черния дроб? Малко или много ще разбулим тайната около това пречистване и ще отговорим на често задавани въпроси.

Първо да започнем с обобщаване на основните етапи, през които се минава при този метод:
* подготовка състояща се в промяна на хранителния режим
* пречистване на дебелото черво (с клизма, шанка-пракшалана или разхлабителни)
* пиене на английска сол (това може и да се пропусне, ще обясним по-долу)
* нагряване на областта на черния дроб
* изпиване на солидно количество зехтин (или друго студено-пресовано растително масло) и лимонов сок
* в края на процедурата пречистване на дебелото черво или приемане на английска сол

Основната идея на пречистването се състои в следното: ако достатъчно добре подготвим черния си дроб, с помощта на засилено отделяне на жлъчен сок (който ще премине през всички каналчета на черния дроб, през жлъчката и накрая ще се отдели в дванадесетопръстника), ще се извърши едно основно промиване и освобождаване от всички наслоявания и задържания по чернодробните каналчета.

За тази цел се взима силно жлъчегонно средство. Известно е, че приемането на големи порции растително масло (особено зехтин) предизвиква силно отделяне на жлъчен сок, свиване на жлъчния мехур и максимално разтваряне на всички жлъчни канали.

механизъм на чернодробното пречистванеКиселините предизвикват силното отделяне на жлъчка от черния дроб. Лимонената киселина в лимоните спомага за обилното отделяне на жлъчни сокове, но също така разтваря и стопява твърдите издатини – куки, върху които се задържат камъните и струпванията в каналчетата. Освен това лимоновата киселина има и антисептичен ефект.

Английската сол е известна с жлъчегонното си действие, с разхлабващия ефект и със способността й да разширява чернодробните каналчета. Затова някои предпочитат да я взимат вместо да се нагряват, а също и като заместител на изчистващата клизма. Други я приемат допълнително като средство в помощ на цялата процедура (лично за мен съм установила, че не ми действа благотворно – много трудно я пия, и впоследствие ми прилошава от нея).

Нагряването на черния дроб има успокояващо действие. Освен това топлината отпуска мускулатурата, намалява възпалението и спазмите на дроба. Знае се, че голяма част от камъните се състоят от холестерин, а последният под въздействието на топлината омеква и се стопява. Така се осигурява по-лесно освобождаване от такива. Жлъчните каналчета са с гладка мускулатура, която под въздействие на топлината се отпуска и каналчетата търпят разширяване до значителни размери (до 2 и повече сантиметра).

Черният дроб е с усилена активност от 23 часа до 3 часа през нощта. В тези часове е най-подходящо да се извърши тази процедура, но самото приемане на зехтина с лимона става часове преди това, за да се остави време на зехтина и сока да си свършат работата.

Защо да дишаме през дясната ноздра – според йога такова дишане затопля организма и така по-лесно се разлагат и размекват вредните образувания.

След няколко часа засилено отделяне на жлъчен сок, наслояванията и вредните образувания по всички каналчета в черния дроб и жлъчния мехур заедно с жлъчката се изхвърлят в дванадесетопръстника. След това поемат пътя на храната – преминават в тънките черва, след това в дебелото черво и накрая в тоалетната чиния. Затова е важно да сме сигурни, че изцяло сме се отървали от тях – оставайки за по-дълго време в червата, те отново се засмукват в кръвообращението и попадат обратно в черния дроб. За целта хапваме салата Метличка и се правят няколко клизми (много вероятно е да заседнат в някоя гънка и да останат там).

В момента, в който черния дроб се освободи от целия ненужен товар, събиран с години от нездравословни навици, той започва да работи като чисто нов – с много по-голяма сила и по-качествено пречиства кръвта и тялото ни, справя се с вируси и инфекции, и още куп важни процеси. Самите ние усещаме подобрение и ведрина още на сутринта след процедурата.

И така – нека да обобщимтова пречистване по своята същност е много просто: създава се силно отделяне на жлъчен сок, който откъртва и повлича със себе си всички наслоявания, образувания, непринадлежащи оригинално на черния ни дроб и от които тялото с благодарност ще се отърве. Но за да се случи точно това и накрая на процедурата да сме с добри резултати, трябва да я изпълним стъпка по стъпка без нито един компромис.

68 comments

1 benato { 08.08.10 at 22:10 }

Изаура,много бързаш,прочисти си червото първо.Смени си храната-мини на сурово,предимно.
Чети първо подробно,не си на тръстиката я :)
И дано си загряла дроба,иначе е кофти работата.
Дроб се чисти на пролет.

2 бате Бино { 08.22.10 at 22:06 }

Да да , първо дебелото черво. Не че няма да се получи и директно черния дроб , но нали гледаме всичко да е оптимално :)
Леко е рисковано направо да се чисти дроба. В школите на Надежда Семенова ( която е абсолютен авторитет и практик ! в тази област) няма да ви приемат за прочистване на черен дроб , ако не сте отработили дебелото черво.
Иначе дроба го чистят целогодишно и ефект винаги има. Напролет е по-добре , разбира се , но както казва Елисеева (която също има център за прочистване) : „Дробът ще ви бъде благодарен ,независимо от периода или лунният цикъл „

3 nadka { 09.30.10 at 19:22 }

наблюдавам невероятни резултати при хората на които провеждаме хидроколон терапия ,по време на подготовката им за „чернодробното пречистване“/наистина този израз се наложи , защото отразява,какво се случва/ и след това, ТОЧНО тогава ,при това детайлно изчистване на дебелото черво визуализирането на съдържимото през машината убеждава и най -заклетия противник ,че всичкото усилие си е струвало.Аз съм убедена , че всеки човек дори и не дотам просветен и разпитал, може да се довери на нашия център ,защото ние сме абсолютно запознати с методите на Д-р Андреас Мориц, Малахов и съчетаваме тези постижения със провеждането на хидроколон терапията.Като лекар с дълга практика по вътрешни ,детски болести и обща медицина съм в състояние да дам консултация на всеки пациент .http://hydrocolon-medea.eu

4 Darina { 03.15.11 at 15:18 }

Аз се оттървах от мигрена, депресия и 15 излишни килограма. Разбира се и от малко количество камъчета 😉 . Вероятно и от колит, но не мога категорично да твърдя – доста неща около колита не успях да си обясня. Като цяло съм страшно доволна!!!

5 nvfndjfv { 03.18.11 at 19:39 }

Вместо сок от кисели ябълки може ли да се ядат ябълки?

6 Maya { 05.04.11 at 23:48 }

Zdraveite! komplimenti za chudesnia sait! Predi 1o dni provedoh provedoh chernodrobnoto prochistvane za pyrvi pyt ( spored men neuspeshno), kamyni ne izkarah. Osven tova 3 – 4 dni po- kasno mi se poiaviha bolki v oblastta na jlachkata, ne mnogo silni, no predi tova nikoga ne sam imala, imam chuvstvoto, che nesto mi e zasednalo tam. Vasmojno li e spored vas da se daljat v greshka v pro4isvaneto.Izpih dosta sok ot iabalki i zveklo, spazvah vegetarianska dieta, ponesoh sravnitelno leko zehtina s lim. sok.Edinstveno ne sam pravila klizmi i mislia , 4e ne pochivah dostatachno, rabotih do sabota na obed ( pravih go sabota vecherta).Molia da me posavetvate kak da deistvam , kade sbarkah spored vas, da predpriema li novo pro4istvane, strahuvam se da ne si navredia..

7 Тори { 06.18.11 at 17:30 }

Maya, и на мен ми се случи след чернодробно прочистване да усетя като че нещо е заседнало в областта на жлъчката. Тогава аз също не изкарах камъни, но и не повторих процедурата поне 3 години. Оттогава все нещо ме „подпираше“ в тази област. Скоро си направих прочистването, бях спокойна и се получи – излязоха доста камъни. Мисля, че психическата нагласа има много голямо значение за успеха. Ти как разбра, че не си изкарала камъни без да правиш клизма?

8 Darina { 10.24.11 at 14:02 }

Привет, имам проблем. Не за пръв път правя това пречистване, но сега ми се случи нещо много неприятно: самото пречистване беше наред, мина чудесно, но в късния следобед на втория ден имах изхождане с доста чиста и ясна кръв и оттогава имам силни спазми и болка на няколко часа в корема. Днес това продължава и не знам какво да правя. Явно междувременно ми се е появил някакъв проблем в червата за който не знам, но досега не ми се беше случвало. За пречистването ползвах 1 пакет английска сол, разделен на две, а също и клизми с вода и сол. Ако някой има идеи какво може да е – нека пише.

9 Mariana { 10.25.11 at 10:53 }

Дарина, здравей! Не знам дали вече не си получила отговор на въпроса ти.., поне тук не виждам някой да е взел отношение. Искам да ти предложа да се посъветваш с Мер, пиши и на мейла, надявам се да ти отговори по-бързо.. Всичко хубаво!

10 mer { 10.31.11 at 21:38 }

Дарина, сега виждам коментара, какво се случи за тази 1 седмица, откри ли се каква е причината, сега като мисля какво може да е няколко причини ми изникват…

11 tjyggjhygju { 11.01.11 at 15:09 }

Може ли да се прави пречистване на черния дроб,докато се пият лекарства?(лекарствата не мога да ги спра поне още няколко месеца)

12 Darina { 11.14.11 at 14:18 }

В крайна сметка се оказа че английската сол ми е подействала особено силно (точно 8 дни без прекъсване след това). Никакви други неприятни усещания нямаше, нито притеснителни симптоми. Явно съм ‘престъргала’ в първия момент от старание – съчетавам много клизми с английска сол, вместо само едно от двете. Това е моето обяснение на ситуацията, а поуката другия път да изпълнявам по-точно.

13 Магдалена { 10.12.12 at 15:53 }

Мер аз съм оперирана и жлъчката ми е премахната преди две години,само че сега имам
омазняване на черния дроб.Въпросът ми е трябва ли да правя и аз такива прочиствания и да пия лимон със зехтин.Всъщност аз започнах от няколко дни а и сокове да правя и пия……

14 Sozo { 10.29.12 at 17:21 }

Здравейте Всички,
Да споделя и аз. От началото на предната седмица, минах на сурова лека храна, направих 3 хидро-колонотерапии през ден, всяка сутрин вземах по две лъжици зехтин и сокът на един лимон, малко след това, чаша топла вода и лъжица мед. Пих всеки ден по около две чаши ябълков фреш(може би не е било достатъчно). Вчера, 28-ми до 14:00 пих ябълков и морков фреш и хапнах няколко моркова. В 14:00 започнах да нагрявам областта на черния дроб с грейка. В 16:00 пих една лъжица английска сол в чаша вода. За съжаление, не получих никакъв позив. От 19:00 , за около 50 минути изпих 200 мл зехтин и 200 мл лимонов сок. След час и половина ми стана леко тежко и след около половин час премина. Продължих да нагрявам и в заспах някъде след полунощ. Станах днес 29-ти към 08:00. Никаква тежест не усетих. Пих 0.5 Литра сок от ябълки. Пропуснах да взема английската сол. Към 09:00 имах позив , съдържанието- обикновени фекалии. Към 11:00 изпих две чаши сок от грозде. Никакви позиви. Към обяд изядох „метличка“-та. И след като не можах да изкарам моите „камъни‘‘, наложи се да изкарам тези на бойлера(протече, много нагар падна). И сега реших да споделя

15 Stephani { 12.03.12 at 0:07 }

Zdraveite! Mer moga li da te popitam neshto? Az nqmam 18 godini, vegetarianka sum, no vse pak reshih da napravq tova pro4istvane. Pih tri dena sokove ot morkovi, zeleni qbulki i morkovi s cveklo. Ne qdoh prez trite dni. Zagrqvah 2 puti na den 4erniq si drob. Na tretiq den ve4erta izpih 120 mililitra limonov sok i 120 mililitra zehtin. Na drugata sutrin se subudih v 5 4asa. Malko mi se gadeshe i mi se hodeshe do toaletna. Znam 4e se pravi klizma ili se pie podsolena voda kato razhlabitelno, no na men ne mi trqbvashe. Ne vidqh da sa padnali nqkakvi kamani… Znam 4e vseki ima, kolkoto i zdravoslovno da se hrani dori deca imat… Ne sum li napravila procedurata kakto trqbva? Ili prosto moje da sum nqmala kamuni? Moje li kamunite da sa ostanali v debeloto 4ervo? Blagodarq!

16 Zdravka { 12.15.12 at 17:54 }

Здравейте! Майка ми има сериозен проблем, с който не може да се справи и лекарите искат да я правят какво ли не след като вече са я правили какво ли не та сега е в това трудно положение. Преди години и бе махната жлъчката в последствие и се възпали и черния дроб и от години не е много добре. Тези дни бе на лекар и и казаха, че пак има жлъчка!?! и то много уголемена и пълна с какво ли не и е за операция. Отново! Тази операция искат да я правят по старата“ технология“ с разтварянето на целия стомах…майка ми се е уплашила и не смята, че на тези си години и с тези и проблеми би издържала операцията и евентуалното възстановяване в последствие. Сега я убеждавам за някакъв алтернативен начин на лечение, но освен прочистване друго не се сещам. Но не знам какво би могло да е и дали това за черния дроб не би навредило някак след като тя вече няма жлъчка. Моля за някаква насока, помощ или поне литература по въпроса. Благодаря!

17 Ask { 12.15.12 at 22:40 }

http://www.helikon.bg/books/257/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F_122309.html Виж тази и другите книги на Генадий Малахов, той най-добре описва за пречистването на черния дроб, колкото повече се запознаете с неговите съвети и препоръки, толкова по-лесно и ефективно ще си помогне. Има доста книги търси издадените от последните години, има много обновена и допълнена информация.

18 Стеф { 12.13.13 at 21:12 }

Здравейте!
Януари 2014 искам да направя (за първи път) чернодробно прочистване. Можете ли да ми кажете, кои са оптималните дни за това?

Leave a Comment