Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Полезната паста за зъби

паста за зъби с карамфилИма един начин за поддържане на добра устна хигиена, който е вече изпитан многократно и оказва страхотно благотворно действие. Полезен е – за нас и за околната среда, безвреден е – за нас и за околната среда, евтин е и много приятен. Та, на вашето внимание представям лечебната карамфилова паста за зъби:

1 лъжичка хума

1 малка лъжичка зехтин

5 капки етерично масло от мента

1 лъжичка карамфил на прах /най-добре смлян току що/

малко розова вода /колкото да придобие кремообразна консистенция/

Много е лесно – всичко се разбърква добре (с неметална лъжица) в подходящ малък съд, стъклен или порцеланов (чаша, съдинка, бурканче). Количеството стига за 2-3 пъти, не правим повече, за да не изветряват съставките и за да изпитаме пълната мощ на полезните вещества. Когато застанем пред огледалото на банята, въоръжени с четка или показалец, взимаме малко количество от сместа и масажираме зъбите, венците, небцето, езика, въобще всичко, до което имаме желание :). Но не прилагаме сила, а нежно. Наслаждаваме се на хладината от карамфила и ментата /ако не разполагаме с мента, тя може да се пропусне или да се замени с етерично масло от чаено дърво, евкалипт или бял бор/. Ако използваме четката си за тази процедура, след като приключим я измийте с вряла вода или я потапяме в соден или сапунен разтвор. Аз лично я измивам с малко сапун.

Карамфилът има свойството да унищожава /до крак/ вредните паразити и бактерии. Тъй че нищо дето е почнало да се развива неканено в устната ни кухина няма да изтрае за повече от ден /е, зависи от честотата на практикуване/. Също така потушава и гнилостните процеси, ако има такива. В комбинация със зехтина добре влияе на венците, съживява ги, подхранва ги, заруменява ги….. Етеричното масло е по наш вкус, пак да споменем – мента, бял бор, евкалипт, кориандър, лимон, грейпфрут, чаено дърво… все такива, които придават свежест и приятност. Хумата пък привлича към себе си нечистотиите, но за да не нарушим това й свойство не бива да я притесняваме с метални предмети /има едни порцеланови лъжички – доста са приятни и подходящи за тази цел/. Ако глътне малка част от „пастата“, най-много да изтрепем някой заблудил се паразит, но все пак нека да се избягва гълтането.

Внимание!!! Гореописаната „паста“  е лишена от флуор, не е токсична за тялото ни, не съдържа петролни съставки  и не е създадена от компании, които правят тестове върху животни!

26 comments

1 Антонио { 05.15.10 at 9:50 }

Здравей Мер! Искам да попитам за карамфила на прах. Казваш, че трябва да е току що смлян. Това означава ли, че мога да си купя карамфил от някой цветарски магазин, да го изсуша и след това да се стрие. Дали това си имала предвид и съответно да споделиш каква е твоята практика в това отношение. :))) Благодаря ти предварително!

2 swi { 05.15.10 at 10:14 }

Хм, звучи интересно!
Относно карамфила – до колкото разбирам тук става въпрос за подправката карамфил, която се продава на пръчици (както е на картинката) или на прах. Според мен е най-добре да си го купим в несмлян вид (от всеки хранителен магазин) и да си го смелим 🙂

3 марианна { 05.15.10 at 11:15 }

Здавейте,
Аз съм пробвала нещо подобно, но не ми харесва хумата, защото хем ми дразни гърлото, хем ме притеснява, че е радиоактивна. Иначе мисля, че тя може да се замени със сол и с капка – две лимон, а като се добави карамфила и етеричните масла със сигурност ще е мн. хубаво.

4 mer { 05.15.10 at 15:41 }

Антонио, карамфилът, който се ползва за подправка е различен от цветето карамфил. Ето малко снимки –
http://www.google.bg/images?q=cloves&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=bg&tab=wi
и инфо
„Карамфиловото дърво е вечнозелено и расте на височина до 10–20 м. Има големи овални листа и пурпурни цветове в многобройни групи в съцветия по върховете на клоните. Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране. Карамфилът се бере, когато пъпките са 1,5 до 2 см дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата.“

Марианна, в действителност за пръв път чувам, че хумата е радиокативна, някъде нещо съм пропуснала иначе тази която аз ползвам е пречистена и става и за пиене. Но съм си правила сместта и с други хуми. А иначе рецептата наистина търпи доста изменения. Общо взето карамфилът е основната съставка, оттам нататък може да експериментираме.

Иначе и аз си смилам сама карамфила, но никога не ми става толкова фин, а малко по-грубо смлян, като и това не е много добре. Но съм ползвала и готов смлян от Четвъртък пазара.

5 Албена { 05.15.10 at 17:52 }

Хумата наистина е радиоактивна! Тя съдържа естествена радиация и е много полезна! Убива по естествен път всякакви микроорганизми. Преди употреба се напича на слънце, за да се зареди с енергия. Аз пих от нея почти месец /българската, за козметични цели, 150 грама, не й помня името/ за прочистване на организма… Слагам количество около една чаена лъжичка в чаша вода от вечерта и се пие утаената вода на сутринта! Не трябва да влиза в контакт с метал. Ползва се порцеланова, стъклена чаша, по желание се бърка с дървена лъжица…

6 Ortodoksalen_A { 05.15.10 at 19:59 }

Избор на кафемелачка би бил полезна нова тема. Варненските маркети ги обикалях днес.
Този уред е важен и често използван от мен. Имам същия проблем както Мер не само с карамфила, със семената от палма джудже, borage, oenothera biennis и други.
Техномаркет- Мулинекс (55лв ) много добър нож, под който два стърчащи винта събират материал и затрудняват чистенето
Технополис- Фагор (29лв) такава счупих предната седмица.
Bosch- (54лв) – видях я онлайн на 38 лв и смятам да поръчам. Най-мощна е 180 вата.
Метро – SAPIR ( 22 лв) 120 вата, на първо четене изглежда еднодневна.
Някакви идеи да имате в тази насока? Хубава паста за зъби става от фино смляни съставки.

7 ДИ { 05.21.10 at 11:29 }

Интермаркет в МОЛ Варна -кафемелачка – Сименс за 38 лв -160 W

8 Ortodoksalen_A { 05.21.10 at 20:42 }

Ди това е радостна новина, защото уредът кафемелачка е застрашен вид.
Пикадили парк-Техномаркет, нямат никаква
Магазин ДОМО срещу пирамидата -нямат никаква
Сименс звучи марково, цената е перфе !!! Утре ще купя една. Купих най-различни семена от новият Био магазин Балевбио и мелачката ще загрее….

9 Nik { 05.22.10 at 1:54 }

Здрасти Мер!
Казваш, че хумата която използваш е пречистена и става за пиене…би ли ми казала откъде си я намерила, защото търсих по аптеките, но навсякъде пише, че е само за външна употреба.

п.п.
сайтчето е страхотно..продължавай да го развиваш! 🙂

10 Adi { 05.23.10 at 0:34 }

А от къде може да се купи качествено етерично масло?
Както и останалите продукти – от къде могат да се набавят, за да са качествени и подходящо третирани?

11 Mary { 05.24.10 at 17:15 }

Току що направих пастата,невероятен аромат!!!Идваше ми да я изям :D.Използвах шарлан вместо зехтин,тъй като нямах и етерично масло от портокал.Мер,благодаря ти! 🙂

12 mer { 05.25.10 at 10:34 }

Моята кафемелачка е Фагор и вече година е здрава след всекидневна употреба.
Хумата, която ползвам е от чужбина, скъпа е към 22 долара за 454 грама супер чиста, зелена, но е твърде сбита и много бавно върви (тази в България е доста лека и въздушна, за 2 пъти е свършила). След известно време ще имам и от нея. Смятам да развия този магазин, защото така или иначе поръчвам неща за мен – http://store.zemianazaem.com/ – но още не го пускам официално, защото доста неща липсват.
Качествени етерични масла има в биомагазините – например в Пловдив има един Био бутик се казва, в капана на центъра. За останалите продукти – зехтин от големите магазини, карамфил на прах също (но има и по пазарите – на четвъртък пазара на сергиите за подправки в Пловдив), хума в аптеките, розова вода също в аптеките или от магазините на Българска роза, може и да има по-качествени другаде.

13 Вери { 05.26.10 at 13:21 }

Mер, моля те, драсни ни, когато вече ще може да се обяви официално онлайн магазина, за да сложим линк към него. 🙂
Успех!

14 Cwetla { 06.23.10 at 11:54 }

Здравейте, имам въпрос към авторката. След като се приготви сместа може ли да си остане на стайна температура както останалите пасти за зъби или на хладно. Още един въпрос. Как се познава добрата хума, никога не съм ползвала, а в търговските мрежи има огромен асортимент от всякакви продукти, но със съмнителни качества, било розова вода,било хума, било масла..
Благодаря предварително!

15 Ели { 08.29.10 at 11:52 }

Пастичката е невероятна. Карамфилът го мелих с кафемашина, стана малко едричко смляното, не е като това, което продават по магазините. Ще пробвам по някакъв начин да го направя по-фино. Но пък е толкова освежаващо и прохладно кремчето! Благодаря!

16 Paulie { 09.11.10 at 21:55 }

относно етеричните масла, от българските, които са на приемливи цени, ползам основно на Българска Роза. Дори ги пия по малко, наистина са качествени.
За тази паста за зъби ползвам каолин, защото е по-фин и не драска емайла. Този, който имам в момента е на Талодерма с надпис Хума и е в бяло пластмасово бурканче с червена капачка и може да се купи от обикновена аптека. Достатъчно е чист и също го пия, когато имам киселини.

Поздрави на всички

17 Зорница { 09.12.10 at 0:38 }

Здравей Мер,

благодаря за поредната добра идея. Ползвам пастата от около месец, много е приятна. Но, ако карамфилът не е много ситно смлян (виждам, че и в други коментари се споменава, че се получава по-едър), дали не е опасно за емайла на зъбите?

Поздрави!

18 Биляна { 10.01.10 at 13:10 }

За органични етерични масла в гр. София може да посетите аромагазинче Зелените Хълмове на ул. Любен Каравелов 70. на ъгъла с ул. Раковски. 🙂

19 БАЛАДА { 12.25.10 at 15:43 }

Аз използвам студенопресован зехтин смесен със морска сол(смляна).Избелва,предпазва зъбите и не е трудно за приготвяне.

20 Лилия { 03.24.11 at 13:04 }

Здравейте,
Току-що направих и пробвах тази паста за зъби.Карамфила го смлях ,колкото можах,но пак ми остава по четката за зъби и не мога да го изплакна…Та мисълта ми е ,мога ли да ползвам етерично масло от карамфил вместо смлян такъв?Благодаря.

21 Lemur_sky { 05.15.11 at 2:13 }

Относно смилането на продуктите и суровините за приготвяне на различни смеси.
Ползването на високоскоростни уреди – кафемелачки, чопъри, микровълнови уреди, води до унищожаване на вътрешната природна енергетика на продуктите. И Рудолф Щайнер и индийски практики в тази насока винаги предупреждават за такива загуби. Също както е добре да се избягва употребата на метални прибори за хранене, колкото и висококачествена да е неръждаемата стомана. От химията се знае, че най добрите катализатори за химичните реакции са благородните метали. А нестабилните сложни органични съединения и втамините влизат в химична реакция и променят свойствата си – стават безполезни – много бързо под действието на точно такива ктализатори. Затова и източните народи се хранят без прибори – направо с ръце. Случайно ли е?
Та да се върна на високооборотните уреди. Препоръчвано е да се избягват. Най добре стриването на семена, продукти, вещества да става в хаванче – дървено или порцеланово, с много движения, енергично, продължително и с добро чувство – дори тананикайки си някаква песен. По този начин се енергезира и намагнитва храната или продукта който се приготвя със собствената енергия – което в последствие води до автолекуване. Също така може да се използват и различните видове ръчни мелнички, познати като мелнички за чер пипер. Особеното тук е, че за всяко вещество, семе, (подправка) трябва да има отделна мелничка, за да се запазят чисти ароматите. Смилането с такава мелничка става при ниски обороти, чрез въртене на ръка и също енергизират процеса на смилане с вложената собствена енергия и които са характерни за природната среда в която живеем. Сигурно се сещате, че високите обороти на моторизираните мелачки не съществуват никъде в природата. Освен високите обороти, върху обработваните суровини влияят и полетата на електромоторите, с които се задвижват тези мелачки.
Не случайно е добре медът да се гребва само и единствено с дървена лъжица. Защо ли?

22 Bulgarian Enchantress { 10.28.11 at 13:06 }

Здравейте, домашната пастата ме заинтригува и се зарових в нета по въпроса за хумата. С изненада открих, че има доста видове: зелена, бяла, червена, жълта, сива, синя и всяка от тях се различава по състава си. Видях в коментарите, че се използва зелена, но ако някой е наясно с химичния състав на хумите и тяхното влияние, нека сподели дали тя е най-подходящата за целта.
Позволете ми и да изразя несъгласието си с използването на вносни продукти и стимулирането на чуждите икономика. Според мен България разполага с невероятни природни ресурси, а и вече имаме доста качествени родни продукти. В контекста на статията, за пример ще дам Родопската зелена глина, която струва около 6.00 лева за 80 гр.

23 Маргарита { 09.25.13 at 22:07 }

Здравей, Мер! Може ли вместо масло от мента, да се използва от портокал? Чувала съм, че някои етерични масла не бива да се поглъщат… И още едно питане, вместо етерично масло от мента – имам маслен (зехтин) и спиртен (домашна плодова ракия) извлек от мента – те дали биха свършили същата работа, вместо етеричното масло от мента – в конкретния случай? Благодаря!

24 Кети { 04.12.16 at 15:08 }

Здравейте, виждам, че отдавна не е коментирано и се надявам все пак някой да ми отговори… Мисля да пробвам тази паста за зъби, дано да укрепнат с нея, че не са от най-здравите 🙁 Но искам да попитам съставките вредят ли на пломбите, имам и метални, и от белите (керамични са май)? Също така се питам как се процедира при пътуване, може ли да се приготви по-голяма доза, която да стигне за седмица – 10 дни..??

25 Nori { 07.11.16 at 14:16 }

Здравейте, да кажа моята рецепта за паста-смесва се 4суп лъж куркума,2чаени лъж сода ,3суп лъж кокосово масло и някакво етерично масло аз слагам екстракт от портокал защото обичам тази миризма.Тази смес стои в хладилника и се слага ит нея на четката за зъби и се мият зъбите,избелва ги,аз имам видим ефект,много съм доволна.Освен това кокосовото масло извлича и убива паразити и бактерии особено гъбички.Неслучайно една от методиките за прочистване от кандида на цялото тяло е три дни прием само на кокосово масло и нищо друго.Преди това си миех зъбите с смес от лимон и сода,но лимона разваля емайла при дългосточна употреба.Също чудесно влияе жабуренето с сусамово олио сутрин и вечер който има време,например докато мие чиниите вечер.Горната рецепта още не съм я пробвала ще я опитам ,със сигурност е полезна,аз ползвах куркумата досега защото избелва а все пак жените искаме да имаме хубави усмивки :).Благодаря на Мер за чудесния сайт,вдъхновение за всички нас

26 mariyana halacheva { 01.05.17 at 14:33 }

Здравейте и благодаря за споделените рецепти 🙂 Тъй като от известно време минах на домашна,фито-козметика,обезателно ще си направя и лечебната паста за зъби с карамфила,но ще го вложа като масло,защото чета,че не може да се смели много ситно и остават парченца… Вместо хума ще използвам хималайска сол.Успех на всички за Новата 2017 година!

Leave a Comment