Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Суров чийзкейк

суров чийзкейк

За блата:
1 1/2 чаша макадамия
1/2 ч.л. морска сол

1/2 чаша обезкостени фурми
1/4 чаша кокосови стърготини

За плънката:
3 чаши кашу
3/4 чаша лимонов сок (приблизително от 6 лимона)
3/4 чаша мед
3/4 чаша кокосово масло
1 щипка ванилия
1/2 чаша вода или колкото е необходимо

Ядките се накисват за няколко часа във вода. След което се отцеждат.
В кухненски робот смелете макадамиите със солта. След това добавете фурмите, докато се получи нещо като тесто.
Посипете дъното на тавичка (22 см диаметър) със стърготините. Разпределете блата с пръсти по дъното и стените.
За да направите плънката смесете всички съставки (без водата) в блендер. Докато се бърка добавете малко вода, за да се получи по-кремообразна смес. Изсипете сместа в тавичката и я сложете във фризер, за да се втвърди.
Преди да сервирате, вземете чийзкейка от фризера и го извадете от тавичката. Оставете го да се размрази за няколко часа в хладилника и след това може да го сервирате. По желание може да се гарнира с плодове (череши, ягоди, праскови …) или да се залее с малинов сос.
В хладилник ще трае 5 дена, а във фризер повече от седмица.

снимки, добавени на 10 май 2009:

суров чийзкейк

Долният чийзкейк е залят с ягодов сос, направен от шепа ягоди и годжибери – невероятно полезен и неустоим за сетивата ни.

суров чийзкейк

суров чийзкейк

36 comments

1 Radula { 05.04.09 at 15:16 }

Може ли да помоля, ако някой скоро си прави от този чийзкейк, да качи снимка във форума? Благодаря ви! 🙂

2 mer { 05.04.09 at 15:22 }

Ще си набавя съставките и ще го направя, че ме подсети за него и много ми се прияде 🙂

3 Radula { 05.04.09 at 15:35 }

Хихихи! Аз отдавна съм хвърлила око и на двата чийзкейка, но за съжаление, поради невъзможността на този етап да си отворя кокоса, уви, ще се въздържа от шоколадовия… И тъй като ще имам гости и се чудя коя от всички вкусотии да им направя за десерт, се порових пак, и пак ми потекоха лигите, като прочетох рецептите 🙂 А снимката ще помогне да се ориентирам дали всичко е както трябва 🙂 Е, сега ще им направя тортата с банани и киви, но скоро ще изпробвам това със сигурност! 🙂

4 mer { 05.04.09 at 16:44 }

Междудругото, за да не ти се разтича тортата с банани и киви и нямаш псилиум, сложи малко пектин, аз пробвах и наистина се желира (леко е лепкаво усещането в устата докато се яде крема с пектин). А също в крема може допълнително да добавиш и кашу за повече гъстота (и така съм пробвала). Но не много пектин, защото да не стане много твърдо…. Но сигурно вече така и си решила 🙂

5 Radula { 05.04.09 at 19:39 }

Да, тъкмо си купих днес пектин! 🙂 Благодаря ти! :*

6 Вери { 05.05.09 at 18:23 }

*Radula*, не те съветвам да ползваш пресен кокос. И аз бях на такова мнение, докато моя добра позната не ме разубеди. Оказва се, че кафевия кокос, който всички познаваме, изобщо не е този кокос, от който се пие млякото и се правят стърготините. Другия е зелен, много по-голям и вкуса му е съвсем различен. Пак според моята позната, добре познатия ни кокос е облъчван с радиация (в нормални дози), за да се съхранява по-дълго. По-добре си ползвай стърготини, защото тяхната цел не е само да овкусят кръст-а (блата) а и да го предпазят от залепване.

7 mer { 05.05.09 at 18:51 }

Ами нали зеленият кокос (млад кокос) е с меко (желеобразно) месо, как се правят стърготини от него.
Иначе наистина водата и месото от младия кокос са просто невероятни.

8 Radula { 05.06.09 at 3:51 }

Ех, Вери…. колко жалко… Тоооолкова обичам кокос и все се надявах да си отворя един някога и да му се насладя :))) Преди 2 години някъде опитах истински кокос за първи път и не мога да забравя този специфичен, прекрасен вкус. Но не помня нито големината, нито цвета му. Дано пуснат и от зелените тук 🙂

9 Вери { 05.07.09 at 3:52 }

Мер, според мен тайната е в дехидрацията.
Радула, ти пак може да си го отвориш и да му се насладиш, но вкусът е много различен.

10 Radula { 05.07.09 at 4:16 }

Днес си купих кокосово мляко и био кокосови стърготини. В твоя сайт, Вери, пише, че може да се заменя кокосовата ядка със стърготини, ако не разполагаме с пресен кокос. Та, като имам време, ще ги приложа в някоя от прекрасните ви рецепти!

11 Вери { 05.07.09 at 20:17 }

Поради невъзможност да си ги набавим и ние тук, половинката вече експериментира със стърготините. Накисна ги във вода за 20-30 мин колкото да омекнат. Грамажът на омекналите стърготини се приравнява 1:1 с месото / от кокос, де 😉 /. За съжаление, няма да е 100% същото, но няма как. Ако в дадена рецепта се изисква и кокосово мляко, може да се използва водата от накисването + може би, малко подсладител / според вкусовете /.

12 mer { 05.11.09 at 0:03 }

Радула, днес качих снимки в самата статията 🙂

13 Radula { 05.11.09 at 0:41 }

Оооооооооо, Мер!! Нямам думи… 🙂 🙂 🙂

14 Слънчоглед { 05.31.09 at 1:11 }

Направих го! Стана страхотен! Едвам смогнах да се спра да не изям плънката преди да съм я сложила в/у блата. Само дето вместо кокосово масло (нямах) и ванилия (тя май особено не се тачи вкъщи), сложих една купичка с малини и стана една фантазия. Освен това смесих малко течен, с малко гъст мед, за консистенция.:) Въобще, чудесна рецепта!!!:):):)

15 Петър { 10.08.09 at 14:28 }

Аз хапнах такъв на „hand-made day“ в Пловдив миналата седмица! ..и си облизах пръстите 🙂 Сега искам да си направя, но още в началото се сблъсках с нещо което не познавам – Макадамия, вече знам какво е, но незная от къде да си купя. Та така се появиха двете логични въпросчета: От къде може да се купи? и Може ли да се замени с нещо друго?

16 Nora { 10.08.09 at 15:31 }

Аз да питам/кажа две неща,които не са пряко свързани,но имат общо с темата.
Освен за кокоса,аз знам че облъчват и авокадото,поне това което пристига чак до тук.Чувала съм и за мангото,папята…всички тези плодове,които трябва да изминат дълъг,дълъг път,но за тях не съм сигурна.Не знам колко е истина това и как можем да разберем и да си намираме необъчвани евентуално,ако има такива.
Във връзка с фурмите,понеже често питам откъде да си взема сушени плодове без серен диоксид…вие ме съветвате да си суша…е фурми няма как.Но ми казаха,че тези Иранските в кутиите(аз много ги харесвам) били натурални,даже не сушени….но пак не е сигурно и проверено.
Някой,ако има инфо,моля.

17 mer { 10.08.09 at 15:47 }

Петър, страхотно, радвам се, че ти е харесал чийзкейка :).
Макадамията може да се замени с всякакъв вид ядки, като най-подходящи са орехите, бадемите, кашуто, лешниците. Например чийзкейка, който бях направила за ХМ-деня, беше с бадеми и малко лешници за плънката, а самия „чийз“ е от кашу. Макадамия се продава на Четвъртък пазара – там където има ядки. Много е мазна и калорична ядки, а и скъпа. Винаги става по-вкусно и нежно с нея, но и с другите ядки си е уникално, хихи.

Нора, фурмите в кутия се водят наистина най-натурални и нетретирани, но всъщност никой не дава гаранция за каквото и да е. За вносните плодове… и аз знам, че се облъчват, за съжаление. Истината е, че можем и без тях, :), но всеки сам решава какво да хапва. Аз например най-често ям местни зарзавати, но от време на време си взимам и авокадо, ананас, кокос, какво да се прави – такава е системата :).

18 niko { 10.09.09 at 11:17 }

Петър, в Била съм засичал Mакадамия .

19 Buku { 02.19.10 at 15:30 }

Благодаря, Мер! Днес за първи път пробвах рецептата а чийзкейка. Утре имам гости – вегетарианки, с тенденцията да станат суровоядки, но засега само на теория… Дано утре да го харесат, че да ги зарибя да станат и на практика! 😀 Стига чийзкейка ми да се яде, разбира се… Не се съмнявам, че ще е вкусен, но имайки предвид, че тъкмо аз съм го правила, няма гаранции, че ще е излязал както трябва!
Утре ще се види, и ще докладвам ;). Поздрави!

20 Buku { 02.22.10 at 12:04 }

ИзЕдоха го бееее :D. Стана много хубав, харесаха го гостите, но не го изядоха целия (мацките са диетични :-/). Каквото остана, го дадох на нашите – виж, те си го оцениха подобаващо – нищо не остана от него :D.
Рецепната е хубава и определено някой път ще я пробвам пак – благодаря още веднъж ;).

21 mer { 02.23.10 at 1:03 }

Много се радвам :).
Отгоре с какви плодове го аранжира :).

22 BIBI { 02.23.10 at 13:30 }

Здравейте. Толкова е изкушителен този чийскейк, ама нямам кокосово масло .А и по магазините няма. Дайте идея с какво мога да го заместя евентуално.Или откъде мога да си купя.

23 BIBI { 02.23.10 at 13:33 }

И още нещо забравих да питам: Как да разбера кои фурми не са обработвани със захари. Да си призная никога не съм виждала натурални фурми и ако някой има снимка няма да се разсърдя да я качи.

24 mer { 02.23.10 at 19:23 }

Може да не се замества с нищо – просто го пропусни – в такъв случай плънката ще стане малко по-мека, но ще може да се реже на парчета. И без него се получава много вкусно.
А натуралните фурми се продават в кутии. И са доста меки, когато са пресни.

25 Buku { 02.23.10 at 21:00 }

Аз си „импровизирах“ кокосово масло като просто пуснах целите парчета кокос в кухненския робот :). Отгоре му наредих кръгчета банани и ябълкови резени… А, и макадамия не можах да намеря, та я замених с бразилски орех и пак си стана супер ;).

26 Dan4 { 02.24.10 at 16:36 }

а мен ме интересува шоколадовият крем от сладкиша дето го опитахме на лекцията в I Feel Good 🙂 има ли я рецептата? консистенцията беше много интересна – аз такова не съм правила
а за кашуто също чувам, че е попарвано и т.н. (т.е. не е съвсем сурово) – като беления лешник… не знам слънчогледа как го лющят? някой има ли идея?

27 mer { 02.25.10 at 17:31 }

За слънчогледа и аз не знам как го лющят, но щом покълва значи е по щадящ начин.
За кашуто наистина не е сурово, има такова, което се бели на ръка, но е много скъпо, а и го няма в България.
Може да публикувам рецептата за шоколадовата торта, но не успях да направя снимки, както трябва.

28 Мина { 08.30.10 at 16:22 }

А да попитам медът може ли да се замести с нещо? Наскоро бях обрината и малко ме е шубе да ползвам все още продукти, които са силни алергени? Може би кленов сироп или сок от агаве?

29 Вери { 08.31.10 at 4:13 }

Мина, разбира се, че може. 🙂

30 Мина { 09.19.10 at 20:01 }

Направих го и стана фантастичен (въпреки че топингът го направи доооста сладък), но не знам заради многото ядки или заради макадамията по-скоро, но при ядене на леко празен стомах, ни докарваше доста стомашни болки.

31 Vesi { 11.07.10 at 21:25 }
32 Amrita { 11.29.10 at 20:14 }

Мер, благодаря мнооого за рецептата! Стана разкошен! Подмених туй-онуй и пропуснах някои неща, обаче резултатът е супер и ако някой ми каже, че това нещо е сурово, няма да повярвам! Мерси!

33 solo5 { 06.14.11 at 16:39 }

Аз да попитам как правите чийзкейк без крема сирене или поне някаква извара?
Качествен чийзкейк без качествено крема сирене не става

34 platanus { 06.14.11 at 21:13 }

Слънчогледа се лющи механично.

35 mer { 06.18.11 at 20:59 }

Соло5, това е вариант на чийзкейка, който се прави без сирене и млечни продукти, за тези които не ядат такива. Така се нарича, само защото много наподобява вкуса на оригиналния чийзкейк. Затова и се казва суров, което е по-късия вариант на суровоядски.

36 Sasy { 05.24.12 at 0:40 }

Имам въпрос относно годжибери – виждала съм го само в сушен вариант – такъв ли се използва, или може да се открие и пресен?

Leave a Comment