Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Трипъл крем кейк

сурова торта с боровинки и малини
Снимките (и рецептата) ми изпрати Мая и понеже са повече от прекрасни – не мога да не ги споделя с вас. Ето и по-подробно описание от автора:

Блат:
шепа бадеми
шепа лешници
малко орехи

10-тина фурми без костилките
10-тина сушени кайсии
1 щипка морска сол (или друга, истинска сол)
1 чл ароматизирана с ванилия фруктоза
1 сл какао

за по-доброто слепване, но може да се пропуснат:
2 сл пшеничен зародиш
1 сл ленено брашно
2 сл ябълково брашно (може да се пропусне)

допълнителни, но не задължителни:
2-3 сл вода, в която е разтворен малко мед
1 сл гхи
смлени на ситно орехи за поръсване между кремовете

Аз работя с чопър (мини резачка) и пасатор. Вършат ми добра работа и предпочитам да наситнявам ядките с чопър, защото остават малки парченца.

Ядките се смилат и се изсипват в купа. Към тях се добавят сухите съставки – пшеничния зародиш, солта, фруктозата, какаото, ябълковото и лененото брашно.

В мини резачката се наситняват сушените плодове. След минута те се слепват на топка. Добавят се към сухата смес и се смесват с лъжица до колкото е възможно. (Понеже сместа стана суха, а не исках да слагам много мед за слепване, защото има преобладаващ вкус и аромат, реших да върна всичко обратно в чопъра и да добавя 2-3 лъжици вода с разтворен в тях малко мед.)

След като се получи хомогенна лепкава смес, се залива с лъжица течно гхи. (Него го добавих само заради аромата му, спокойно може да се пропусне и да не се ползва мазнина).
Готовата смес много лесно се отделя от стените на съда, в който се намира. Разстила се върху тортена чиния и се оформя ръбче 3-4 см. Слага се в камерата.


сурова торта с боровинки и малини

Кремове:
шепа сурово кашу, смляно на брашно
2 банана
шепа боровинки
2 с л фруктоза (с аромат ванилия)
3 с л какао

за да не се разтичат кремовете
2 с л ябълково брашно
1 с л ленено брашно

Към смляното кашу се добавят ябълковото и лененото брашно. 2/3 от сместа се слага в съда за пасиране. Прибавя се 1 банан и половина (другата половина остава за боровинковия крем) и ако е нужно – мъничко вода, ако пасаторът се затруднява. Пасира се добре и с половината смес се залива добре охладения блат. Поръсва се със смлените орехи и се връща обратно в камерата.

Към другата половина готов крем се добавят какаото и 1 сл фруктоза. Нея я добавих, за да тушира малко горчивината на какаото, предпочитам я пред меда, който има силно изразен аромат и вкус. С полученият шоколадов крем се залива тортата и отново се връща в камерата, да се охлажда, отпочива и стяга докато стане готов и последния крем :).

Останалата 1/3 суха смес – кашу, ябълково и ленено брашно се изсипва в съд за пасиране. Добавя се половината останал банан, боровинките и другата 1 сл фруктоза. Сложих я, за да тушира малко киселия вкус на боровинките. Вода не е нужна, тъй като те са достатъчно сочни. Всичко се пасира и се залива тортата. Отново се връща в камерата.

След като се стегне се посипва с пресни малини или други плодове. Най-добре е да са замразени, защото иначе ще разводнят долния крем. Това го разбрах, след като ги сложих :).


сурова торта с боровинки и малини


Забележки:
Нарочно използвам „шепа“ и не много конкретни мерки. Когато се отпусна и се оставя на интуицията ми да ме води се получава най-добре. Ако човек се освободи и просто се отпусне и се забавлява, тогава започва истинското творчество и резултатът винаги е добър.

И двата десерта са вдъхновени от Мер и хората, които публикуват рецептите си във форума на Земя на заем. За което им благодаря :).

7 comments

1 Мария { 08.05.10 at 22:37 }

Изглежда прекрасно Мисля да опитам да си го приготвя но какво представлява тази фруктоза с аромат на ванилия и откъде може да си я купя

2 Мария { 08.05.10 at 22:41 }

забравих да попитам за рожково брашно какво представлява и откъде мога да си го купя

3 enthusiasm { 08.06.10 at 6:57 }

http://www.carmenbg.com/functional_food.php?lng=bg&id=4

за фруктозата, продава се в пакети и изглежда като ситна захар, личното ми предположение е, че е ароматизирана със зърна/шушулки истинска ванилия.

4 маги { 08.13.10 at 14:20 }

ох
(къркоррр)
:))))

5 Didi { 08.27.10 at 21:55 }

Zdraveite,iskam da popitam ot kude moga da si kupq tezi specialni roshkovo,qbulkovo brashno i vsi4ki takiva podobni rqdko sre6tani brashna?:)
P.S za6toto mnogo mi dopadat vashite recepti,no si mislq 4e sa prekaleno skupi tei zamestiteli

6 Мая { 08.30.10 at 22:39 }

Диди, здравей!

Наричат се брашна, защото продуктите са смлени на прах, като брашно. Но това не значи, че могат да се използват като заместител на пшенично или царевично брашно. По-скоро тези плодове и семена, смлени на прах се иползват, за да придадат определен цвят, вкус, консистенция. В случая рожковото брашно е нещо като какао – на цвят и мирис е почти 1:1. С тази разлика, че е леко сладко 🙂 Използва се за заместител на какаото.
Ябълковото брашно е нещо като ябълки, изсушени и смлени на прах. Не мога да кажа със сигурност каква е технологията на производство. Аз го използвам за сгъстител и ароматизиране, и овкусяване. Цените им не са високи. В момента не помня точно, но мисля, че не струват повече от 3-4лв. А количествата са такива, че се ползват мнооооого време, тъй като винаги се добавят към нещо и никога не са основната съставка. Има ги в магазините за здравословни храни и в по-големите супер маркети, обикновено на щандовете за „здравословни“ храни.

Успех 🙂

7 Асен { 11.05.10 at 21:12 }

Ау!!!
Много вкусно изглежда, а както съм трети ден на вода….сещайте се!
Явно подсъзнанието ме насочва към разни кулинарни изкушения. Само като видях снимката и цъкнах….
По-натам ще го направя:)

Leave a Comment