Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Портокалов чийзкейк

портокалов чийзкейк
Вдъхновена от Сюзън, този чийзкейк вече правя не веднъж и всеки път се изненадвам колко божествено вкусен е. Задължително опитайте и вие.

Блат:

  • 1 чаша бадеми*
  • 1/4 чаша какао на прах (или рожково брашно)
  • 3 фурми

Комбинирайте всички съставки в кухненски робот и смелете добре докато се получи смес, подобна на тесто. Ако не е достатъчно лепкава добавете още фурми или съвсем малко вода.

Отделете от сместа 1/4 чаша, за поръсване на тортата. Останалата част оформете на блат в 15 см формичка за торти, чиято стена се премахва след стягането на сместа. Оставете в хладилник докато приготвите пълнежа на тортата.

* Може предварително да накиснете бадемите за 8 часа във вода, за да се съживят, може да ги обелите или изсушите за няколко часа в дехидратор

Пълнеж:

  • 3 портокала
  • 2/3 чаша агаве
  • 2 1/2 чаши кашу (накиснати за поне 3 часа)
  • 3/4 чаша кокосово масло, разтопено на водна баня
  • 1/2 чаена лъжичка портокалово етерично масло

Настържете кората на портокалите*, докато получите около 3 супени лъжици портокалова кора (но без бялата част, която доста горчи). Портокалите изцедете на сок. Би трябвало да се получи около 2/3 чаша със сок. В блендер или кухненски робот поставете кашуто, агавето, кокосовото масло, портокаловата кора, етеричното масло и портокаловия сок и разбивайте докато се получи гладка  и гъста кремообразна смес. Излейте сместа върху блата и поръсете с парченца от блата. Оставете да престои в хладилник близо 4 часа преди да консумирате.

* портокалите трябва да бъдат добре почистени, измити и желателно с био произход, но такива не съм намирала в България, затова просто не използвам кората им

благодарение на rawmazing.com

10 comments

1 Дани { 06.09.11 at 14:38 }

Много вкусно нещо!
Био портокали и лимони има понякога в Пикадили или Био Балев (вече го имате и в Пловдив). Другото, което ми казаха – ако пренощува портокалът или лимонът в чаша/буркан с вода и 1 с.л. сода, падали разните неща… Не зная доколко е вярно, но като ги накиснах се размириса на истинска кора 🙂 Може би пада само парафинът, но поне това си спестяваме…
Хубаво става с рецептите, чакам още! 🙂

2 He-who-must-not-be-named You-know-who { 06.22.11 at 11:32 }

Тази рецепта изглежда доста обещаваща. Ще пробвам да си я направя и аз и ще ви кажа резултатите в последствие!! 😀

3 marieta { 09.14.11 at 17:09 }

Страхотно и мн свежо!

4 steli4ka { 09.30.11 at 11:55 }

Направих си я тази тортичка, вместо портокалова есенция сложих малко семенца ванилия. Трябва да се внимава ако се слага рожково брашно вместо какао , защото то е сладко и поне на мен ми стана въз сладичка торта.

5 mer { 09.30.11 at 22:42 }

Портокал и ванилия е много добра комбинация.

6 Lus { 02.10.12 at 8:33 }

Здравейте,
извинете лаишкия въпрос, но много харесах рецептета и искам да я пробвам вкъщи, а съм много, много далеч (за съжаление) от този начин на хранене. Но пък имам добро желание за напредък… Въпросът ми е за агавето. Плод ли да търся или сироп от агаве 🙂 Благодаря и прекрасен ден!

7 mer { 02.12.12 at 22:20 }

Lus, търси точно сироп от агаве (агавето е сукулентно растение, което вирее в Мексико най-вече, и не се предлага в търговската верига като такова, а само продукти от него – сладкия сироп и текилата), другия вариант е кленов сироп.

8 Lus { 02.13.12 at 11:30 }

Даааа, след няколкодневно проучване осъзнах колко е лаишки въпросът 🙂 Извинявай 🙂 Пробвахме го и стана вкусен, много, въпреки че липсата на настъргани кори не остава незабелязана… нямаше как да намеря биопортокали, но за другия път и това ще стане 🙂 Хубав и усмихнат ден!!

9 Ral { 02.28.12 at 22:14 }

Здравей, Мер :)! Страхотен блог! Интересно ми е дали може сокът от агаве да се замени с течен мед, а кокосовото масло с друго масло на по-достъпна цена?

10 Anna { 09.03.12 at 20:36 }

Много вкусна торта. Използвах мед вместо агаве сироп. Замразих тортата, след това я нарязах на квадратчета и ги върнах във фризера, така ще имам вкусен десерт за няколко дни. На децата ми също много им хареса.
Благодаря за чудесния website, дава ми идей за здравословни вкуснотий.

Leave a Comment