Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Торта Божествен огън

торта с райски ябълки
Оранжево небето, оранжево морето, оранжева тревата, оранжев и градът. С оранжевите майки, оранжеви дечица, оранжеви китари, оранжево звънят.

Докато сглобявах тази статия и снимките ми се завъртя в главата горния куплет на всеизвестната детска  Оранжева песен. Ами как няма като става въпрос за ооооооооранжевите райски ябълки.
В уикипедия се твърди следното: ботаническото наименование идва от гръцкото название „диоспирос“, което означава „божествен огън“ (и оттук и името на тортата).

Нарича се още храна за боговете. Ценни са заради многото витамини и микроелементи – калий, магнезий, желязо, калций, фосфор, манган, мед и витамини А, С, Р, В1, В2, Е и пектинови вещества.

Много хора не харесват този плод, но и повечето от тях не са опитвали наистина узряла райска ябълка. И при мен беше така – опитах я преди много години, не беше омекнала и тогава се зачудих – защо е кръстена райска ябълка, като е толкова неприятна на вкус. Преди 2 години я опитах съвсем узряла и меко казано се пристрастих :).

Миналата седмица проведохме изключително приятна кореспонденция с наша читателка Галя, която пожела да сподели с нас своите идеи, мисли, рецепти, снимки и малка брънка от живота си. Оставям ви да четете, а аз само ще добавя: Благодаря ти, че сподели, и че ме зареди с нова доза вдъхновение, мила Галя :).
Ето писмото и рецептата:

Здравей, Мер! Много ще се радвам ако бъда полезна с това, което ще споделя. Защото по пътя на суровоядството, човек непрекъснато преоткрива много нови интересни и полезни неща. Добре, че Ви има теб, сайта и участниците в него, защото за хора като нас, които живеят в малък град (Петрич), общуването и обмяната на опит е малко трудно (да не кажа невъзможно). А и набавянето на някои от продуктите е малко трудно, винаги трябва да ги поръчвам. Но за сметка на това тук има голям избор на плодове и зеленчуци, които можеш да си купиш направо от производителя, а и голямо разнообразие от гръцките ни съседи. За съпруга ми е цяло удоволствие да отиде на зеленчуковата борса или в сряда на пазара. Любимата му фраза е „предпочитам да ме познават на пазара за зеленчуци, а не в аптеката“. В началото ни беше малко трудно, но сега свикнахме и за нас е нещо нормално, където и да отидем да си носим приготвена от нас храна. Сигурна съм, че всеки тръгнал по този път, се е сблъсквал поне веднъж с критиките или неразбирането от страна на близки, приятели и познати. Затова предпочитаме (повечето пъти) начина ни на хранене (който не е някаква диета, а начин на живот) да остане в сянка, защото много пъти ставаш обект на нападки.

И така да премина на въпросната торта, която както вече ти писах се получи като първо бях решила да направя бонбонки на детенцето ми. Тъй като и то много обича райските ябълки, а беше ми казал, че иска да му направя торта и реших да ги комбинирам.

За блата използвах рецептата за бонбонките от сайта с кокос и сусам, а

за плодовото желе – райски ябълки и боровинки.

Пасирах райските ябълки (около 5 бр. зависи от големината), но трябва да бъдат този сорт, който се консумират и твърди (те имат страхотно желиращо свойство).

торта с райски ябълки

Във формичка за торта, която намазах с кокосово масло, разстлах блата, отгоре сложих боровинки, върху тях райските ябълки (може и в тях по средата да се сложат боровинки) и сложих в хладилника за няколко часа да стегне. Стана много приятна и лека торта.

торта с райски ябълки
В тази има и малко ябълков пектин за по-стегнат крем.

На по-голямата снимка долу са райските ябълки, които използвах. На останалите 2 са сортове, които трябва да омекнат, за да се ядат, иначе са стипчиви.

торта с райски ябълки, райски ябълки

Имам още снимки на торти приготвени от мен, но засега толкова. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ.

очаквайте още снимки и рецепти от Галя

22 comments

1 Daniela { 11.23.11 at 0:19 }

невероятна !!!!!!!!!! нямам търпение да опитам и аз тази торта

2 Annie { 11.23.11 at 9:49 }

Поздравления!
Много добре изглежда, сигурна съм че e много вкусна:)

3 vanilla { 11.23.11 at 11:32 }

На мен много ми хареса изказването на съпруга на Галя 🙂 Много, много вярно!

И оранжевото започване на Мер… 🙂

4 platanus { 11.24.11 at 0:27 }

Как се казва сорта райски ябълки с твърдо месо?

5 Theodora { 11.24.11 at 11:41 }

Райските ябълки са ми фаворит в момента…презрели в купичка и ги ям с лъжица…ммм

6 galia { 11.24.11 at 23:30 }

Благодаря Ви!Точното наименование на сорта не мога да кажа,но трябва да бъде без танин.

7 Андрей { 11.25.11 at 8:50 }

Райските ябълки имат запичащ ефект, така, че внимателно с количествата ;-).
Аз лично изяждам закупеното количество доста бързо преди някой да се е сетил да прави каквото и да било. От както прочетох книгата „Ензимният фактор“, започнах да избягвам излагянето на храната на въздуха и светлината. Колкото по-прясна толкова по-добре запазена и с по-малко свободни радикали.

8 Tzarie { 11.30.11 at 18:29 }

Здравей Галя, от какво е украсата – цвете върху тортата.Изглежда много апептитна, мисля да е пробвам.

9 galia { 11.30.11 at 21:44 }

Здравей,Tzarie. За украсата използвах кокосови стърготини,като за зелено сложих спирулина,за розово-цвекло,а за жълто настъргах лимон.

10 Tzarie { 11.30.11 at 21:56 }

Галя благодаря ти..:-)

11 Ros { 12.02.11 at 19:16 }

Поздравления за Майстора!
Галя, много си добра!

12 galia { 12.02.11 at 23:26 }

Много ти благодаря, Ros!С удоволствие бих ви почерпила всички,но няма как.

13 Ros { 12.03.11 at 18:55 }

Галя, че си добър кулинар е видно, но сигурна съм, че си и добър човек!
Достатъчно е, че споделяш рецептата си!

14 Tzarie { 12.07.11 at 16:11 }

Здравей Галя, най-сетне направих тортата, много е вкусна!!! Моят мъж не харесва райски ябълки, но така ги удобри…:-)Нямах борвинки и сложих голяма тъмна стафида и стана добре. Благодаря за рецептата…:-)

15 steli4ka { 12.08.11 at 20:40 }

Здравей Галя, ние с приятеля ми също сме от Петрич и се опитваме да бъдем суровоядци. Бих се радвала да се запознаем. Моят е-маил е steli4ka@hotmail.com, пиши ми ако искаш.

16 galia { 12.08.11 at 20:48 }

Tzarie,радвам се,че ви е харесала тортата.Така е с райските ябълки(а и не само),но улучиш ли точния момент,когато са добре узряли,може да ти станат любими.И ние не им обръщахме много внимание, докато не дойдохме да живеем в Петрич,тук са навсякъде и проучих как се консумират и сега са ни любими.Правя с тях и различни кремчета.

17 fidana { 12.16.11 at 21:23 }

Привет, мили хора! Галя, адмирации! Божественият огън грейна и в нашия дом и донесе много усмивки 🙂

18 Tzarie { 12.18.11 at 21:36 }

Галя, може ли да споделиш някои идеи за кремчета с райски ябълки. Нашия дядо е посял преди време в двора райска ябълка и тази година имаме много и хубави. Предварително ти благодаря…:-)

19 galia { 12.21.11 at 1:41 }

Привет,fidana радвам се когато има усмивки и щастие в хората.Повече такива моменти.
Tzarie,кремчетата които приготвям са винаги различни според това с какво разполагам.А и много пъти си правя експерименти.На мен ми е любим този крем от тази тортаhttp://www.recipemagician.com/recepti/sladki-izkushenia/surov-raiski-cheesecake/.Можеш да намалиш количеството на кокосовото масло и ядките и да увеличиш на райските ябълки и сока,за да се получи малко по течен крем в чашки.Аз съм го приготвяла и с бразилски орех и със сусам и слънчоглед и пак става хубав.По принцип ги правя доста често и вече всичко слагам на око.Успех и много сладки емоции.

20 Georgi { 12.25.11 at 18:49 }
21 Лита { 11.17.12 at 16:50 }

Направих тортата 😕
и страшно съжалявам, че всичките хубави продукти не си ги хапнах отделно;
Кремът не се желира, въпреки, че добавих в него още 4 лъжички пектин, предварително размесени със захар, за да не стане на бучки;
Блатът не стана също добре – орехите, които използвах, хич не си паснаха с тахана и сусамовото олио и имаха сбъркан вкус. В комбинация с течния крем стана пълна гадост.
Чудя се къде сбърках?!

22 Дима { 12.04.15 at 20:04 }

Райската ябълка и папаята имат невероятна желираща способност. Преди време така добре пасирах каки (Diospyros kaki), че след престой в хладилника се наложи да го режа с нож. 😀 Обърнах го в широка плоска чиния, залях го с набързо приготвен суров сладко-кисел сос и натрошени ядки, гарнирах с кокосов крем… и ето ти на един чудесен флан. 😀 Ако някой не успее да се справи, значи не му е хванал цаката. 😀 Всеки сорт каки съдържа солидно количество пектин, само да знае човек как да го „измъкне“… 😀
А относно блата за тортата, ами той е въпрос на индивидуални вкусови предпочитания.

Leave a Comment