Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Еко ексфолианти

Може би давате луди пари за маркови ексфолианти. А всъщност всичко си имаме вкъщи или може да си набавите това онова за жълти стотинки. „Това онова“ е всъщност натурално, без химикали, без консерванти, не замърсява околната среда, не вреди на тялото ни, а същевременно го почиства страхотно от мъртви клетки и нечистотии.

Ще ги описвам по ред на грубост като започна с най-нежните ексфолианти:
1. Пшеничени трици – продават се във всички по-големи магазини за хранителни стоки.
Как се използва: взимаме в шепа малко трици леко ги навлажняваме с вода и започваме да масажираме кожата на лицето и деколтето около 1 мин. След което отмиваме с вода. Кожата остава мека и гладка.
2. Сода бикарбонат – обикновено купувам 1 голям пакет, защото го използвам не само за почистване на тялото си, но и на дома. Взимаме в шепа малко сода и без да я мокрим започваме да масажираме върху навлажнена кожа. Този ексфолиант е особено полезен за кожа, която образува черни точки и се омазнява често. Кожата отново става много гладка и подсушена, а черните точки по-незабележими. Също е подходящо да поръсите със сода това, с което търкате тялото си. Дори може да не използвате други почистващи средства като сапун и гел. Содата почиства доста добре.
3. Сол – с нея също може да загладим загрубялата си кожа, когато няма с какво друго, но солта не може да отмие и себума, затова след ексфолиране трябва да измием лицето си с още нещо пенливо (гел, сапун).
4. Кафе – взимаме в шепа кафе или утайката от кафе и разтъркваме цялото тяло. Може и лицето, но е доста силно абразивно и трябва много внимателно да масажираме. С кафе е добре да ексфолираме лицето, когато доста дълго време не сме го правили и кожата е станала по-груба. За да смекчим силата му може да добавим капка гел за измиване на лице и така да масажираме.
5. Захар – захарта действа също като кафето и се използва най-вече за тялото, защото е също толкова груба. Разликата е, че след известно масажиране, кристалчетата започват да се топят и намаляват размера си.
Вие преценете кое от по-горните да използвате.
А ето по долу и някои рецепти за страхотни ексфолианти за тяло. С тях освен че ексфолирате, но също омекотявате и тонизирате кожата си:

Сладък ексфолиант за тяло
Състав:
Кафява захар
Мед
Розова вода
Растително масло (бадемово, пшеничено, кайсиево, сусамово, от гроздови семки, от жожоба) – комбинацията е пожелание
Етерични масла – лавандула, портокал, грейпфрут, мандарина, салвия, бергамот, чаено дърво, лимонова трева (комбинацията е пожелание в зависимост от търсения ефект и очакваното настроение)

Ето предпочитани комбинации на етерични масла:
грейпфрут, портокал, лимон, бергамот, копър – тонизира, ободрява, против целулит и застаряваща кожа, регулира мастната секреция, действа противовъзпалително

портокал, лавандула, салвия, здравец, и петигрейн – понижават напрежението при умствена умора, дават свобода на фантазиите и повишават усещането за здраве и благополучие

портокал, сантал, тамян, смирна, бергамот и иланг-иланг – запазва сияещия и младежки вид на кожата, съхраняват дълготрайно влагата в нея и забавят процесите на стареене

грейпфрут, лимон, джинджифил, тамян, розмарин и мента – прочистват мислите и изцеляват тялото и душата, повишават жизнената ни енергия и сила, оставаме бодри и в добро настроение.

портокал, лавандула, хвойна, розмарин и ветивер – отнемат напрежението и болката в мускулите отмиват стреса и претоварването, чувстваме се бодри и в добро здраве.

Антицелулитен ексфолиант
кафе или утайка от кафе
мед
растително масло от пшеничен зародиш и жожоба (или друго пожелание)
няколко капки етерични масла от грейпфрут, лимонова трева, портокал, копър, пачули

Масажираме достатъчно дълго и след това престояваме така известно време, за да може маслата да попият добре в кожата. Кафето пуска кафяво-черно оцветяване, което лесно се отмива.
Този ексфолиант освен че се бори с целулита, оставя кожата ни мека и еластична и след това няма нужда да я мажем с кремове и лосиони.
Най-добре да приготвяме количество колкото за 2-3 пъти. Маслото от жожоба е естествен консервант, тъй че може да добавим малко от него ако искаме козметиката да трае по дълго време.

32 comments

1 zambetka_gery { 07.29.09 at 12:43 }

Мер, всичките ти кремчета звучат толкова интересни нямам търпение да ги направя. В момента съм решила да си изхабя всичката козметика и повече да не си купувам. сега трябва да си събера лека по лека всичките съставки. Най – вероятно ще помоля да ми ги пратят от България. Предполагам че у вас имаш цял шкаф дори нещо по голямо пълно с малки шишенца, буркани, бутилчици изумявам се как смогваш да се занимаваш покрай личните ти ангажименти с направата на такива вкусотии и на такива мазила. Отделно този сайт и цялата информация???? Как го правиш?!
Въпроса ми е, аз малко се отклоних ам не не спирам да се чудя, та въпроса ми е от къде се набавяш с всички тези етерични масла и с тези масла? За пчелния клей и другите пчелни продукти ще пратя брат ми да провери на четвъртък пазара ккато и за билкитено тези масла и води примерно се сещам имаше здравословни магазизни в уличките на главната. а за това масло от шеа (карите) също не мога да го измисля. Малко ми е трудно че няма как тук да отида аз да си ги намеря да ги подуша да ги докосна и тогава да прецена. Доверяам се на теб, защото знам че ти наситина ще знаеш къде е най добре.
🙂
Вече си събиам кутийки и бурканчета и нямам търпение да си ги напълня с 100% естествени продукти. Ох, много съм се вдъхновена…. :]

Надявам се не те затрупах прекалено много. Пеперуди и врабчета и усмихнат ден , Мила Вдъхновяваща Мер 🙂

2 mer { 08.06.09 at 12:30 }

И аз на времето си изхабих всичките козметики и отгова нямам купешки, а само такива, които си правя, и вярно имам доста шишенца и бурканчета, пълни с какво ли не :).

Етеричните масла засега взимам на Българска роза, имат фирмен магазин в Халите на втория етаж в единия ъгъл. Там ги има всичките масла. Също така съм решила да пробвам и тези – http://www.ecomaatshop.com/bg/index.php?cPath=21&osCsid=a4176069fd07e36e38de452c2c02ba63
За растителните масла си взимам био студено пресован зехтин или масло от гроздови семки. Но вярвам, че в Ирландия ще има много по-голямо разнообразие. Особено масло от шеа, моето ми го донесоха от Щатите – 500 грама и още имам доста. А за билките, може и изсушени, но най-добре е да се ползват свежи, там няма ли билки по поляните :).
Но за повечето неща вярвам, че ги има и в Ирландия и то може да са в много по-голямо разнообразие, потърси в нета някой он-лайн магазин или в e-bay. Има доста хора в България, които си пазаруват от Англия например или от e-bay.
🙂

3 zambetka_gery { 08.06.09 at 14:05 }

хиихих много ти благодаря Мер за отговора:) сега ще пратя и да разучат за мен. А за билките преди на село си берях много но сега нямам как. тук единственото което има е irish musse което е едно водорасло, дори мед нямат защото билки пък камо ли пчелички , мухи комари нищо не хвърчи.
Тази цяла занимавка с тези кремчета е толкова омагьосващо само си представям някакви нещица за мазане и си лъскат и ти се оклепваш и полсе си мек
МММмммммммм
като ги направя веднага ще пиша 🙂
Отнво ти благодаря и знам че си страшно заета че да откликнеш на всички коментари на мига 🙂

4 Atanassia { 08.07.09 at 10:51 }

zambetka_gery, масло от шеа има на Четвъртък пазара, в аптека Тримонциум. Кутията струваше 5 и нещо.

5 zoq { 08.30.09 at 17:57 }

Здравейте,бих искала да направя малко уточнение за „Сладък ексфолиант за тяло“.Етеричните масла от цитрусови растения,не са подходащи за употреба през деня.По-добре е да се ползват вечер.Иначе,под въздействие на слънчевите лъчи,кожата може да стане на петна.По принцип ,етеричните масла,действат 12 часа,така,че от вас зависи в какво време на деня да ги ползвате.

6 Илиана { 09.25.09 at 15:54 }

Здравей, Мер. Супер щастлива съм, че попаднах на сайта ти! Особено се раздвам за козметичните ти рецепти, които веднага ще приложа (поне част от тях 🙂 ). Още от майка ми знам за силата на содата да почиства мазна кожа, а също и за солта и за кафето. Само не знам защо съм ги забравила тия нейни съвети…Благодаря ти, че ме подсещаш с твоите рецепти, както и за всички прекрасни неща, които може човек да види в сайта!

7 Nora { 09.25.09 at 22:01 }

Аз от доста време си мия чат пат личето със сода,но не бях се сещала за кафе.Пробвах,резултата според мен е много по-добър отколкото със содата-кожата ми става мека,гладка…просто страхотна,НО кожата диша,а това ме навежда на мисълта,че мието с кафе би трябвало да е близко да пиенето му.
Както хлорта от водата,с която се къпем преминава в тялото ни и около 20мин душ е равен на 2 чаши изпита вода….Не знам,аз правя такава аналогия,дано не е така,че много ми харесваше…

8 Мари { 09.26.09 at 10:52 }

Не му е точно тук мястото, но друго не намерих, за да попитам какъв вид „дезодоранти“ използвате? Използвате ли и домашни рецепти или пък предимно биопродуктите от аптеките?

9 mer { 09.27.09 at 22:28 }

Всеки е добре да намери най-подходящия за него ексфолиант. Затова пробвайте в началото най-различни, експериментирайте. Преди, за мен най-добрия беше содата, но сега предимно ползвам царевично брашно и малко сапун с кал от Поморие. Иначе вярно кожата ни поема абсолютно всичко, което й предложим (всичко навлиза в кръвта и все едно сме го изяли). Затова козметиката ни е добре да е годна и за хапване (с тия петролни продукти и химии в масовата козметика доста се тровим).
За дезодорантите (против изпотяване)- аз ползвам кристален камък.

10 Atanassia { 09.29.09 at 8:55 }

A Mer, ot kude go kupuvash tozi kristalen kamuk???

11 mer { 10.05.09 at 17:45 }

Ами от дистрибутори на една фирма RSI – около 20 лева е. Ако решиш мога и за теб да взема следващия път като си поръчам.

12 Мари { 10.05.09 at 18:34 }

Аз също бих се записала в списъка 🙂 Стига да не те затрудни и след като си доволна , Мер, от ефекта на този камък!!!А всъщност, и да попитам, какво ако кафето навлезе в тялото ни?

13 Мари { 10.06.09 at 21:30 }

Малко прибързано всъщност от моя страна. Като се замисля би се получило малко сложно, Мер.По- добрият вариант ще е да си поръчам този продукт от посочената фирма директно.

14 mer { 10.09.09 at 21:30 }

Мари, разбира се, мога да поръчам няколко, но не знам дали лесно мога да ти ги дам, или пратя. Ако имаш контакти с фирмата, поръчай си директно :).

15 Nora { 10.13.09 at 10:28 }

Мер ,малко отклонение..и аз съм съгласна,че козметиката ,която ползваме трябва да става за ядене,но не винаги може да се постигне-с какво например се къпеш,миеш и т.н..за косата хума става и чат пат други,но за тялото…
И да попитам искам да си направя парфюм,към какво да добавя етеричните масла-вода,спирт(какъв).Май с вода няма да се смесят и ще се получи нещо като утайка, и аз не знам.Някакви идеи?Искам да е лек и нежен….

16 mer { 10.17.09 at 0:19 }

За миене на тялото е по-добре да се ползват натурални сапуни без вредните съставки, които изобилстват в сапуните в търговската мрежа.
За парфюм пробвай да добавиш избраните етерични масла към чиста водка без мирис. Това беше първият ми опит, получи се добре, но не знам дали е най-удачния вариант. Преди употреба сместа се разклаща.

17 Nora { 10.21.09 at 8:27 }

Благодаря ти,Мер.За тяло гледам да е някакъв органичен душ-гел или сапун,но и те не всички са стока,а и са скъпички…ти какво ползваш(каква марка)?
Тоалетната вода се получи,стана лека и приятна,и наистина трябва да се разклати преди употреба.

18 mer { 10.22.09 at 22:08 }

За сега ползвам само един сапун на Рефан с кал от Поморие, не е био, но предпочитам да е българско производство или собствено 🙂 има ли био+български+натурален сапун.

19 mariv { 10.27.09 at 20:13 }

Аз използвам морски пясък. Нося си го от морето всяка година. Разтварям морска сол във вода и добавям пясък докато стане рядка кал. Т тази смеска си търкам цялото тяло. Ефекта е уникално гладка кожа.

20 Gubka { 03.20.10 at 11:41 }

Тази статия много ме вдъхнови да си направя домашна натурлна колекция за тойлета хихи :). Вярно има на пазара био козметични продукти, според мен цената им е висока, защото се преполага, че съдържат качествени етерични масла ( да не кажа истински), чието извличане е много скъпо и трудно удоволствие. Опитът с розовото масло, което не се предлага в България поради огромната си, но оправдана цена е пословичен :/. Обаче приготвяне на козметика вкъщи….истинско удоволствие :):):), пък и е заредена със твоята си енергия.

Имам едно въпросче за сапуните, понеже ги споменахте. На селото ми преди мноооого време баба и дядо правеха домашно сапунче – от чиста мас и сода каустик, по традиционна технология. Даже за спомен си пазя едно две калъпчета и днес, но никога не ми е било присърце да се къпя, със извинение се за бруталния израз, мазнините на животинки. Но истината е че това е натурален сапун „от време оно“ без консерванти и други подобни вредители. Алтернативата е глицериновото сапунче нали ? Или има някое на растителна основа, чието приготовление няма да е прекалено сложно? (защото глицериновото откровено се дематериализира под водната струя :/ :))

21 mer { 03.21.10 at 1:14 }

Можеш по същия начин да си направиш сапун, но с растителни масла – шарлан, зехтин, кокосово масло и сода каустик (натриева основа)….. от известно време се каня да си направя… та ако е сполучлив ще споделя как :).

22 Gubka { 03.21.10 at 10:21 }

Много благодаря!!! 🙂 и аз ще пробвам, когато си набавя съставките 🙂

23 Neda { 03.22.10 at 9:48 }

ако се използва калиева основа вместо натриева, се получават течни сапуни….., но нямам практически опит, само теоретично споделям. Успех в начинанието по правене на еко растителени сапуни. Дано да се получи!

24 mer { 03.22.10 at 23:55 }

Чудя се защо имам афинитет към твърдите сапуни… макар, че за тях се искат повече усилия и време. Но все пак вече съм си взела NaOН и е доста – та ще трябва да ползвам нея :). Успех и на другите експериментатори по душа :))).

25 Trichko { 03.23.10 at 15:18 }

Здравейте!

Ако разбирам правилно използвате тези комбинации от масла вместо дневен крем или как? Ако не какво използвате вместо дневен крем? Благодаря!

26 mer { 03.24.10 at 16:55 }

Аз лично вместо дневен крем ползвам кокосово масло (extra virgin), понякога си правя и смес от масла (например масло от гроздови семки + етерично масло по избор).

27 Таб { 03.24.10 at 19:53 }

Чудя се тия натурални масла как се отразяват на смесена кожа? Не са ли прекалено тежки и не запушват ли порите? На мен, например, от всеки по-тежък и мазен крем ми излизат пъпки в следствие запушване на порите. Знам, че чаеното дърво и розовата вода се отразяват добре на такъв вид кожа. Някой има ли опит (не че в момента имам проблеми, просто ползвам медицинска козметика и бих искала да я заменя с нещо естествено) с подобни продукти на такъв тип кожа?

28 mer { 03.25.10 at 0:19 }

И моята кожа беше смесена към мазна (стигало се е през 2 часа да си попивам мазнината от лицето със салфетки. Освен това ползвах скъпа медицинска козметика, чиито етикети обещаваха чудеса.
Честно казано и аз преди така си мислех – че мазните растителни масла ще ми прецакат кожата още повече, но като си изчистих тялото от токсините, вече дори и зехтин да си сложа, порите не ми се запушват и не ми излизат повече пъпки. Докато купувах много скъпи мазила, след като минах 1 година на суровоядство и пречиствания, реших да се тествам и да започна да пробвам на лицето си един доста тежък крем, който сама си бях направила преди време – от зехтин, пчелен восък и етерични масла. Очаквах много лоши резултати, но след като нанесох малко, установих че много добре ми действа. Оттогава знам, че каквито и кремове да сложа, дори и много мазните, ще ми излезнат пъпки само тогава, когато тялото иска да изчисти някакви токсини. Козметиката дори и много скъпата, не ми оправи проблема с кожата, а единствено промяната на храната, пречистванията и отношението като цяло.
В началото най-лекото масло за лице, което ползвах, беше масло от гроздови семки + етерично масло от лавандула (това в периода преди да се изчистя), слага се мъничко количество с потупвания. Вече мога да ползвам най-различни комбинации (най-вече ползвам кокосово масло – студенопресовано), само в много редки случаи ми се омазнява кожата.

29 kerizi { 07.25.10 at 22:48 }

мер,а какво ще кажеш за кремовете със защита о т слънцето.аз съм с чувствителна кожа и от слънцето ми излизат петна,които зимата леко избледняват.с какво мога да ги заместя?иначе лицето си го натривам с розова вода и крем с розова вода и масло от жожоба отново български на казанлък.всички скъпи кремове са в коша,защото единственото нещо което видях от тях е да ми се изсуши още повече кожата.

30 Ния Мантовска { 08.03.13 at 10:04 }

Здравейте, Мер бих искала да се свържа с вас на лично съобщение. Бихте ли ми дали ваш личен емайл или координати. Благодаря Ви предварително.

Хубави почивни дни!

31 лазерна епилация София { 03.14.15 at 20:04 }

Статията ви е изключително полезна и ако ни самите не се грижим правилно за нашата кожа, то няма как да имаме гладка и мека кожа каквото и да си говорим.Тук и давате отлични насоки.Важно няколко пъти в седмицата да използва ексфлолиращ крем, с който а успеем да премахнем излишните неща по кожата си.Преди време с утайката от кафето си правех масажи на краката.Определено ставаха доста по гладки и като че ли целулита намаля.

32 ЗЛАТКА КУШЕЛИЕВА { 03.03.16 at 12:54 }

Природосъобразната козметика, така наречена – натурална, сме я наследили от нашите баби, нека да я използваме, това е път към красота и подмладяване, което е мечта на всяка жена, независимо от възрастта

Leave a Comment